:: Forums ›
detaljno
Biljne vaši!
-> Štetočine i bolesti biljaka

#1: Biljne vaši! Autor: tsnenaLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Sre Maj 25, 2005 11:00 am
    ----
Pojavile su se na ružama puzavicama Sad

Šta da radim?

#2: Re: Biljne vaši na ruži Autor: Turin_TurambarLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sre Maj 25, 2005 6:14 pm
    ----
Otidi u poljoprivrednu apoteku i kupi si prasak protiv vasi (mospilan i drugi), fungicid (benomil) i folijalno djubrivo sa NPK. Sve to zamesaj po uputstvu i poprskaj ruze sa prskalicom. Sa tim ces biti mirna neko vreme, a i ruze ce ti dobiti lepu ishranu.
Postupak mozes ponavljati svakih mesec-dva, radi preventive, s tim sto bi bilo najbolje da povremeno menjas sredstvo protiv vasi, zbog moguce rezistencije.

#3: Re: Biljne vaši na ruži Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Maj 27, 2005 12:37 am
    ----
Ne znam da li kod vas ima onaj bijeli prašak Neopitroid, za gamad, ja godinama sve biljke uključujuči ruže prašim sa tim, i uspješno je! Ponovim kad padne kiša i spere to, pa kad se osuši ja opet pospem. Ruža cvate i ništa joj ne smeta. Eto, pa probajte.

#4: Re: Biljne vaši na ruži Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Pet Maj 27, 2005 1:39 am
    ----
negde sam procitao da je dragoljub (Tropaeolum majus) jako efikasan u borbi protiv belih vasi, tj preporucuju prskanje biljaka retkom kasom od zgnjecenih listova dragoljuba

takodje savetuju da je dobro uz voce ili ruze saditi dragoljub i tako biljke bivaju zasticene od vasi

i kopriva (Urtica dioica) deluje efikasno u borbi protiv vasi: isecka se, prelije hladnom vodom i pusti da otstoji 2 dana.. nakon toga se biljke prskaju 5% rastvorom dobijene tecnosti


od hemijskih sredstava treba koristiti sredstva na bazi piretruma, kao sto su "danitol" ili "talkord"..
da bi se obuhvatili svi stadijumi razvoja ovih stetocina, prskanja treba ponoviti tri-cetiri puta.

#5: Re: Biljne vaši na ruži Autor: dafodilLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Maj 27, 2005 9:09 am
    ----
probao sam sa alternativnim nacinima i jedino mi je rastvor pikavaca u vodi pomogao...
nazalost 100% pomazu insekticidi...koji doduse i zagadjuju! dok sam imao vise vremena trazio sam bubamare i stavljao ih na svoje ruze da prozderu vasi!!! Rolling Eyes

#6: Re: Biljne vaši na ruži Autor: tsnenaLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Pet Maj 27, 2005 10:18 am
    ----
Hvala svima na pomoći.

Pokušaću prvo sa ovim prirodnim sredstvima pošto imam i dve voćke u dvorištu. Ako ne uspe onda idem na hemiju Mad

#7: fikus benjamin lepljivi listovi - sta da radim? Autor: jjelenic PošaljiPoslato: Pet Maj 12, 2006 10:21 am
    ----
Crying or Very sad Moj fikus benjamin (visok oko dva metra) je iznenada dobio lepljive listove. Ujedno listovi su poceli da zute i opadaju. Normalno ga zalivam jedanput nedeljno. Mora se brzo intervenisati, ali ne znam kako.

#8: Re: fikus benjamin lepljivi listovi - sta da radim? Autor: AleksandarLokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Pet Maj 12, 2006 12:21 pm
    ----
jjelenic citat:
:cry: Moj fikus benjamin (visok oko dva metra) je iznenada dobio lepljive listove. Ujedno listovi su poceli da zute i opadaju. Normalno ga zalivam jedanput nedeljno. Mora se brzo intervenisati, ali ne znam kako.

Detaljno ga pregledaj i utvrdi uzrok. Potrazi vaskice, a obrati paznju da li se na listovima javlja i cadjava presvlaka.

Prva mera neka bude detaljno pranje listova da bi fizicki uklonila sve cega ima na listovima a ne bi trebalo da je tu, a za hemijske mere tek kad utvrdis sta je u pitanju Wink

#9: Re: fikus benjamin lepljivi listovi - sta da radim? Autor: najmilaLokacija: frankfurt PošaljiPoslato: Pet Maj 12, 2006 4:35 pm
    ----
jjelenic citat:
:cry: Moj fikus benjamin (visok oko dva metra) je iznenada dobio lepljive listove. Ujedno listovi su poceli da zute i opadaju. Normalno ga zalivam jedanput nedeljno. Mora se brzo intervenisati, ali ne znam kako.

Tvoj benjamin ima vaske, takve simtome ima i drvo limuna kad dobije vaske, listovi pocnu da sevaju ko da su mokre a na dodir su lepljivi . Pogledsaj sa donje strane listova i po stablu (najvise na mekim delovima biljke) dali ima neke tamnobraon, ili bele zivuljke koje se ne krecu, sigurno ih ima Smile zar ne? E to su biljne vasi.
Trebas ih pospricati sa sprej protiv biljne vasi, a ako hoces da to bude na prirodnoj bazi, onda moras okupati benjamina sa pivom, danas sam bas cula da isto pomaze kad se biljka ( koja ima vaske) posprica mesavinom vode i sjaj, ili bilo koja tecnost za pranje sudova (nisam isprobala). Probaj pa javi sto je bilo. Srecno!

#10: Re: fikus benjamin lepljivi listovi - sta da radim? Autor: cyber_harambashaLokacija: Luxembourg PošaljiPoslato: Sub Maj 13, 2006 12:21 am
    ----
Ja samo da potvrdim da rastvor vode i deterdzenta za sudove otera vaske sa fikusa u tren oka! Prebrisi ga celog i odose vaske bye bye! Bye

#11: lepljivi listovi benjamina Autor: cecilijaLokacija: Sremska Mitrovica PošaljiPoslato: Uto Jun 27, 2006 8:15 pm
    ----
Ljudi, ne mogu da se izborim sa ovim!Ima li neko ideju?Lisce je lepljivo kao da je premazano medom.Mladi listovi su zdravi no ubrzo i oni budu lepljivi.Prskala sam alkoholom ( rastvor),premazivala svaki listic posebno/skidala takoreci taj lepljivi sloj no uspeh je samo trenutan.Sta da radim ?Plasim se da mi se ne zarazi ostalo cvece u istoj prostoriji.Pomagajte!!

#12: Re: lepljivi listovi benjamina Autor: calypsoLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Jun 28, 2006 12:33 am
    ----
Nije dovoljan samo alkohol. Posle tretmana alkoholom mora da se upotrebi i hemija. Verovatno su u pitanju neke napasti (vasi ili crveni pauk).

Ako su mnogo lepljivi, upotrebi cist alkohol. lepo izglancaj listice, a onda naprskaj nekim sredstvom. (To ce vec strucnjaci da ti kazu kojim. Ja koristim Biokil).

#13: Vaske ili sta? Autor: BibilianLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 04, 2006 7:38 pm
    ----
Molim za savet!
Pre par nedelja su mi se na nedavno kupljenoj kalanhoi pojavile bele vasi (valjda su bile vasi) koje sam uspesno potrovala nekim insekticidom kojim povremeno oslobadjam stan od navale napasnika (ne ja, vec profesionani prskac).
Juce sam i na begoniji i bosiljku (sve biljke su mi u sobi) uocila male (1-2 mm) zelene debeljuskaste i glatke bubice sa 4 para (jaaako tankih) nozica. Da li su to vasi? I sta da radim sa njima?
Glasam za neko prirodno resenje, ako ga ima...
Pokusala sam da ih fotografisem... ali su male i mrdaju, pa se ne vide dobro.
Pomagajte!

#14: Re: Vaske ili sta? Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Uto Jul 04, 2006 7:44 pm
    ----
I ja sam pre par dana na mojoj kalanhoi snimila neke cudne bele tragove,nesto sto lici na crvice ali je mnogo sitno i ne mrda Confused Uglavnom, isprskala sam je za svaki slucaj insekticidom. Ne znam sta bi to moglo da bude?

#15: Re: Vaske ili sta? Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 1:52 am
    ----
pa to zeleno bi mogle biti uši....ali uši ne bi trebale biti debeljuškaste i glatke....?jel ima nešto ljepljivo?....(sjedim s knjigom od 10 kila u krilu,live prijenos Cool )
može biti i štitasta,i njih ima zelenih,ne piše kolko nogu....one mogu biti okruglaste,one su na naličju,i isto mogu proizvoditi mednu rosu...
zamoli ih da stanu trenutak da ih možeš slikati Very Happy

probaj s nekim prirodnim receptom,ima ih tu na podforumu,možda nikotin?
ja sam se riješila crnih ušiju s nikotinom...

ovo čudnih bijelih tragova,svašta mi pada na pamet....jel odozgora ili dolje?
vidi jel leta nešto okolo,pregledaj još jednom sve pa javi,nadam se da nećeš imati što za javiti Wink

#16: slika govori vise Autor: BibilianLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 2:20 am
    ----
... na zalost, imam ih jos, mada sam mehanicki otklonila vecinu. Ipak, one otpadaju sa listova (da, sa zadnje strane su uglavnom) i ima ih i po saksiji i malo po zemlji. Slikala sam ih na parketu, valjda ce biti dovoljno jasno. Volela bih i da otklonim sumnju da nije u pitanju podmladak neke ogromantne bubetine, a i to sto sam ih skinula ne znaci da nisu ostavile jajasca negde... ipak ce hemija morati da se umesa, zar ne?
Sto se tice lepljivosti, primetila sam je. Upravo jedna kadifica (ne znam drugi naziv te biljke - sa reckavim listovima, zutih i narandzastih cvetova nalik karanfilu) se gotovo sasusila i oporavljajuci je (rezuci suve listove) su mi bili prilicno lepljivi prsti... tako je krenulo... a onda je gomila malih tackica pocela da opada i gamize po stolu, mojim rukama... ih, sve me svrbi pri pomisli.
Hvala na odgovorima, ako neko zna jos nesto - nek' me obraduje!

#17: Re: Vaske ili sta? Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 2:42 am
    ----
to bi bile obične uši ako se ne varam....koje na donjoj strani listova sišu sokove,ajde ti probaj prvo s nekim od recepata prirodnih za početak,ja ne bih rekla da je ovo podmladak neke ogromne bubetine,pretpostavljam čega se bojiš-da će ti usred tamanjenja djece izaći ljuta majka metar na metar

a za uši ima dosta kemije na raspolaganju u dućanima (u knjizi se spominje bifentrin,biljna ulja,insekticidni sapun,malation,piretroid,ili od sistemični imidakloprid ili pirimkarb

#18: Re: Vaske ili sta? Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 10:58 am
    ----
Uh odvratne su!

Ali vrlo lako se uništavaju-nisu kao bele mušice neuništive, uzmi bilo koji insekticid i dobro isprskaj,a kod njih pomaže i dobro tuširanje.

#19: Re: Vaske ili sta? Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 11:02 am
    ----
Bibilian ne ljuti se ja sam morala da se nasmejem Wink . Kod mene čim se pojave, a obično nasele mlade vrhove, smrvim ih prstima, baš su sočne Laughing Mada kod tebe izgleda da je to invazija, šetaju se ko domaće životinjke i po parketu, a tako si ih dobro slikala, kao vanzemaljci iz horor filma su. Laughing

#20: Re: Vaske ili sta? Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 1:20 pm
    ----
Shocked
Ajjoooooooooj,
ja ostala na ovom forumu jer sve ljepsa od ljepse slicice kad vidi ti sad ovo. Ima da uzmem lupu i obidjem moju terasu a bogami i stan da ja vidim ima li ovih setaca.
Nesto slicno, zeleno, debeljuskasto se seta po mladim listovima moje stubaste jabuke. Ona dobro napreduje ali me uzasno nerviraju ovi stanari.
I na muskatlu su se aselile bijele vasi one koje se razlete kada protresem biljku. Jesu li to iste bijele vasi koje ovdje pominjete. Moze li za ove zelembace i bijele vasi isto sredstvo.
Kako se nadam plodovima jabuke da li ce moci da se jedu ako isprskam nekom hemikalijom.
Pomozite savjetima. Crying or Very sad

#21: Re: Vaske ili sta? Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 1:42 pm
    ----
Ova tema ko komedija.
Drage, moj profesor entomologije bi se prevrnuo u grobu da cuje da vasi imaju 8 nogu Laughing Naime svi insekti su klasa Heksapoda( 6 nogu) a Oktapoda(8 nogu) imaju pauci.Cas gotov Laughing
Ono jesu larve lisnih vasiju i lako se tamane na sve gore pomenute nacine Very Happy
Moram priznati da i sama cesce pribegavam "manuelnom"nacinu suzbijanja-jer se da uraditi usput, bez priprema, i posle samo operes ruke. Naravno jabuke se moraju prskati.

#22: Re: Vaske ili sta? Autor: BibilianLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 7:10 pm
    ----
bas ste me svi prijatno iznenadili! gde li je ovaj forum bio celog mog zivota???

zaklina, potrudicu se da se prof. bubolog ne uznemirava, i oprosti za neznanje ( poznavanja insekata, a i lose brojanje - kako se ispostavilo). ipak, da nisam napravila lapsus, ne bih verovatno nikada saznala za tu sitnu, a bitnu razliku.

juce sam, nakon slikanja i prionula na "manuelnu destrukciju", samo se pitam za koliko ce se pojaviti nova generacija i da li bi bar u to ime (dugorocnijeg oslobodjenja) valjalo koristiti hemiju? i sta je najmanje stetno (ipak ja tu gajim i bosiljak, pa ne bih da posle zacinjavam hranu nekim otrovima)

i dalje zahvalna, zeljno ocekujem novosti!

#23: Re: Vaske ili sta? Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Čet Jul 06, 2006 10:39 am
    ----
Postoje i insekticidi koji imaju karencu samo 7 dana. Ne znam gde zivis a ovde u Srbiji postoji Actelic koji ima tu karencu a deluje na vasi ali kontaktno-sta znaci da ih sredstvo mora dotaci- dakle detaljno isprskati.
Verovatno ima jos puno drugih sredstava al ja vec neko vreme nisam u tim vodama pa licno ako moram radim ovim sredstvom.
Dal ce se vasi ponovo pojaviti zavisi i od vremena, vole toplo i suvo i mlade,socne delove biljke.Moze ih biti i posle rucnog i posle hemijskog suzbijanja ali kako leto bude odmicalo bice ih sve manje.
Dobrodosla na ovaj uvek dobre volje forum Very Happy

#24: Re: Vaske ili sta? Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Čet Jul 06, 2006 10:48 am
    ----
Prati situaciju, nisu one toliko opasne, mame ustvari imaju krilca i doleću na nove biljke, caka je što se rađaju žive, nema jajašca kod njih, pa se brzo množe. Nek me ispravi neko ako grešim, valjda tako beše.
A bosiljak skloni ako prskaš, lepo ga pregledaj i očisti sve sumnjivo, istuširaj i to je to. Mada me još uvek čudi da se u kućnim uslovima toliko namnože, ti si to izgleda malo zapustila, nisi snimila na vreme da imaš goste, pa se one razmahale.

#25: Re: Vaske ili sta? Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Čet Jul 06, 2006 12:56 pm
    ----
Lisne su uši sitni beskrilni i krilati kukci nježne građe, tijela od blijedožute, blijedozelene, zelene, sive do crne boje, a nisu veći od 2 mm. Zaraze velik broj kultura, voćaka, povrća, ukrasnog bilja i ratarske kulture. Uvijanje i kovrčanje mladih listova najčešći je znak da su biljke napadnute lisnim ušima. Pregledom listova na naličju nalazimo uvijek njihove kolonije.

Novi izboji deformirana su rasta i zakržljali. Nakon nekog vremena na njima se pojave čađaste prevlake. Lisne se uši hrane sisanjem biljnih sokova, a zbog vrlo velike brojnosti njihovih kolonija, kojom nadoknađuju male dimenzije, listovi se kovrčaju, zastaju u rastu i izobličuju se mladi izboji. Na svom zatku luče mednu rosu i tako se oslobađaju viška ugljikohidrata. Medna rosa kapa po listovima, oni postaju sjajni i ljepljivi, a za kratko se na njima razviju saprofitske gljive čađavice. Mednom se rosom hrane mravi, pa je njihova prisutnost još jedan od znakova zaraze lisnim ušima. Osim izravnih šteta lisne uši izazivaju i indirektne štete prenošenjem brojnih viroza.

Na granama i kori voćaka prezimljuju kao zimska jaja, a rano u proljeće javljaju se prve generacije beskrilnih ušiju, da bi se krajem proljeća razvile i krilate generacije, koje šire zarazu na druge kulture. Od proljeća do jeseni imaju veći broj generacija. Javljaju se uvijek za topla i suha razdoblja neposredno nakon većih oborina. Štete su malo manje ljeti jer ne vole suviše visoke temperature, a krajem ljeta i na početku jeseni opet jačaju. Suzbijati treba već u doba početne zaraze. Za suzbijanje se može rabiti veći broj insekticida zvanih aficidi, koji djeluju isključivo na lisne uši, te insekticidi koji osim lisnih uši uništavaju i druge štetnike. Aficidi su, primjerice, Pirimor, Aztec i Chess, a od ostalih su insekticida sistemičnog djelovanja koji suzbijaju te štetnike Actara 25 WG, Calypso SC 480, Confidor 200 SL, Magnum 200 SL Metasystox, neki karbamati i gotovo svi sintetski piretroidi.

Upozoravamo da pri izboru insekticida u prvom redu treba provjeriti je li dopušten na kulturi na kojoj ga želimo primijeniti. Pri njegovoj primjeni strogo se treba pridržavati broja dana koji trebaju proteći od posljednjeg tretiranja do berbe, što je označeno u uputama kao karencija. Umjesto insekticida, kojim suzbijamo štetnike, protiv lisnih uši na voćkama i povrtnim kulturama na okućnicama preporučujemo postavljanje žutih ljepljivih ploča. Na voćke se vješaju po obodu krošnje, a mogu se postaviti u gredice s povrćem nataknute na dulje ili kraće štapove, koji se zabadaju u zemlju.

preneseno s www.vecernji-list.hr/f...1/index.do

#26: Biljne vasi! Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 08, 2006 9:39 pm
    ----
Na Mojoj mesozderki (droseri capensis) vec neko vrijeme obitavaju ti mali napasnici! Zeleni su, sitni, nemaju krila (jos)! U pocetku sam ih skidao pincetom, ali sada ih ima toliko da oh ne mogu sve skinuti! Biljka mi polako vene! Novi listovi se ili suse ili su veoma deformisani! Cime da je prskam?

#27: Re: Biljne vasi! Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Okt 08, 2006 10:28 pm
    ----
Mislim nekim insekticidom, one lako umiru Wink

#28: Re: Biljne vasi! Autor: tahita PošaljiPoslato: Pon Okt 09, 2006 8:37 pm
    ----
ne znam bas o mesozderkama, al ti mogu pomoc, nadam se, s usima. ne znam bas koliko su mesozderke osjetljive, al evo ti popis djelatnih tvari koji djeluju na usi, a manje su otrovne.
diklorvos, heptenofos,pirimifos-metil, beta-ciflutrin, lambda-cihalotrin, deltametrin. sretno.

#29: Re: Biljne vasi! Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 09, 2006 10:27 pm
    ----
Ja sam svoju mesozderku fino polio onim prahom kojim se unistavaju kao svi insekti! Na vrijeme sam je razmnozio pa, ako uvene nece biti neka velika steta!

#30: Re: Biljne vasi! Autor: tahita PošaljiPoslato: Uto Okt 10, 2006 5:44 pm
    ----
nije ni to najgore sto si mogao napravit. onaj prah je piretroid, najveci prroblem je sto ruzno izgleda na biljci, al ubit ce ih sigurno, samo ne znam sto ce mesozderka rec.

#31: Re: Biljne vasi! Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 10, 2006 10:36 pm
    ----
Mesozderka je odusevljena! Very Happy Eno izgleda kao da je pod snijegom! Sacekacu jos koji dan da ih sve pobije onaj prah pa cu je fino isprati!

#32: KALU mi je napala biljna vaška !!! Autor: boki_blLokacija: Ettlingen PošaljiPoslato: Pet Jan 05, 2007 11:40 pm
    ----
E ovako , moja stara je danas prilikom zalijevanja cvijeca primjetila da je
KALU nesto napalo , neka vrsta bolesti i pocela je da je osvaja lagano ali
sigurno ... jer je skoro sva pobijelila tj. dobila neke bijele tackice po sebi !

Maloprije smo uzeli lupu i pogledali malo bolje o cemu je rijec i evo sta
smo ustanovili , napale su je neke bubice i to bijele Rolling Eyes , neke su vece
a neke manje uglavnom krecu se velicine od pola milimetra pa do 1,5mm
, a vjerovatno da ce uskoro da ih se nakoti jos ako nesto nepreduzmemo
sto prije jer po svemu sudeci ovi mali vragovi su odlucili da skrnave totalno nase malo cvijece !!!

KALA je stara nekih 5 god. otprilike i nikad do sad nije imala nikakvih
bolesti tako mi rece moja stara a ovo sad ju je iznerviralo opasno , i
moramo poditno da rijesimo ovu jadnu biljcicu ... koja je prelijepa kad cvjeta !

Postavicu par slika na kojima sam cak uspjeo da uslikam te zle bube koje
vrve po biljci pa se nadam vasem sto skorijem odgovoru , sta da koristim
od otrova da pobijem ovu gamad ??? Evil or Very Mad

Uslikao sam par slika pa vi pokusajte protumacit o cemu je rijec a jednu
sam sliku cak napravio izbliza toliko blizu da sam uspio uslikati tu bubicu ,
mozda ce izgledati prevelika na slici ali nije veca od 1,5 mm ...


Poslednji izmenio boki_bl dana Pon Jan 15, 2007 9:16 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#33: Re: KALU mi je napala meni neka nepoznata bolest !!! Autor: boki_blLokacija: Ettlingen PošaljiPoslato: Pet Jan 05, 2007 11:47 pm
    ----
... e ovdje se bas vide dobro te bijele fleke po listovima ! Confused

#34: Re: KALU mi je napala meni neka nepoznata bolest !!! Autor: LjubinkaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jan 06, 2007 12:00 am
    ----
Boki na prvoj slici mada se ne vidi najbolje pa ti obrati paznju dali ih ima- biljne vasi- i po stablima i pri zemlji. Ako su svuda izvadi iz zemlje i duze, dobro tusirati i staviti u neki sud sa vodom da stoji jedno nedelju dana i pratiti ako ih nema vise presaditi u novu zemlju. A ako je samo po listovima saksiju odozdole navusi u kesu od najlona i dobro vezati u dnu korena ,tako kada je polozis u kadu da se nebi prosipala zemlja i kvasila a listove dobro tusirati. Question

#35: Re: KALU mi je napala meni neka nepoznata bolest !!! Autor: boki_blLokacija: Ettlingen PošaljiPoslato: Sub Jan 06, 2007 12:22 am
    ----
HVALA LJUBINKA !!!
Znaci ovo su biljne vasi !?
Ima ih po cijeloj biljci i pri dnu i po listovima i po zemlji i po saksiji Evil or Very Mad Twisted Evil uzas !

Sutra cu da odmah jutrom cim zora osvane da predjem na posao i da
isperem kompletnu biljku a zemlju cu prosut i pripremit drugu , a 7 dana
cu da je drzim u posudi s vodom dok ne ustanovim da je 100 posto ta biljna
vaska nestala ... jos jednom hvala !!! Exclamation

Evo pozdravlja vas moja stara i zahvaljuje se , mnogo joj je drago ovo cvijece ...

#36: Re: KALU mi je napala meni neka nepoznata bolest !!! Autor: MonaLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Sub Jan 06, 2007 11:05 am
    ----
Meni su te uzasne bube "udavile "nekoliko biljaka jer ih nisam videla na vreme(prosle zime).Napadaju sve delove biljke i sve vrste.Uspela sam da ih unistim tek uponim prskanjem biljaka rastvorom Etiola(bez obzira na presadivanje i tusiranje-posebno obrati paznju na koren)Srecno i samo uporno

#37: Re: KALU mi je napala meni neka nepoznata bolest !!! Autor: ophidiaLokacija: Bugarska PošaljiPoslato: Sub Jan 06, 2007 3:21 pm
    ----
Uh to je mnogo opasno, nemoze ga covek lako ubiti. Moras da presadis cvece, jer su jaja u zemju. A lisce mozes da ispiras sa obicni spirt dok sve ne ubijes, ali znaj da ima i jaja, tako kad ubijes te cuvaj da se ne pojavat jos
I moja kala ponekad to ima pa i ostali biljke. To mi je najveci neorijatelj.

#38: Re: Biljne vasi! Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 15, 2007 9:25 pm
    ----
Da li predlazete kod presadjivanja muskatle (koja ima veliki grm ) koju su napale vasi da takodje isperem korijenje. Mada cini mi se vrlo komplikovano. Da li je dovoljno pri presadjivanju da otresem sto vise zemlje i isprskam korijenje?

#39: Re: Biljne vasi! Autor: CvjećarkaLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pet Mar 16, 2007 3:45 pm
    ----
SICUSNE VASI
Nije redak slucaj da se listovi na sobnim biljkama uvrcu, suse, otpadaju. Razloga za takvu promenu ima vise, ali najcesce su to insekti koje se tesko zapazaju, jer su sicusni i zive na skrovitim delovima biljke. Zbog toga se savetuje cesce i detaljnije pregledanje listova, jer kada se promene jave, obicno je kasno za zastitu.


Najlakse od svih zapazaju se lisne vasi. Vecinom su zelenozute, a pojavljuju se na mladim izbojcima i listovima u gustim kolonijama. Veoma se brzo razmnozavaju i sire.
vasi na cvetu Teze od prethodnih otkrivaju se stitaste vasi. Odrasle jedinke pokrivene su stitovima smedje boje i pricvrscene na nalicju listova. Suprotno njima, larve su pokretne, ali samo dok ne pronadju mesto bogato hranom. Za razliku od stitastih, vunaste vasi pokretne su u svim stadijumima razvoja. Na biljci se prepoznaju po belim vatastim nakupinama, koje se najcesce nalaze na "zglobovima" stabla i listova. Posebno se sire u zimskom periodu, kada je temperatura u prostoriji visoka,a vazduh suv.
Nesto redja stetocina na sobnim biljkama je bela musica. Odrasli insekti lete i podsecaju na bele leptirice, dok su larve pricvrscene za list. Oboje se mogu naci na nalicju lista.
Za sve ove stetne insekte treba primeniti isti "tretman". Posto se u toku vegetacijskog razdoblja, koje je kod sobnih biljaka produzeno, pojavljuje vise generacija insekata nego u prirodi, zastita hemijskim sredstvima bice efikasna samo ako se prskanja ponavljaju svakih 8-10 dana. Upornost u ovom poslu narocito je vazna pri unistavanju stitastih vasiju. Za zastitu treba koristiti sredstva na bazi piretruma, kao sto su "danitol" ili "talkord". Da bi se obuhvatili svi stadijumi razvoja ovih stetocina, prskanja treba ponoviti tri-cetiri puta.Sigurniji efekat se postize ako se poprskana biljka pokrije prozirnom plasticnom folijom. Sa strane treba ostaviti manji otvor za sledece prskanje.

#40: Re: Biljne vasi! Autor: DragashLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Mar 20, 2007 5:22 pm
    ----
IMAM DVA MLADA OLEANDERA KOJA SU NAPALE STITASTE VASI. PRSKANA SU SA ACTARA 25 WG DVA PUTA SA RAZMAKOM OD 7 DANA. JOS UVEK IH IMA ALI MI BILJKA DELUJE MALKO BOLJE. DA LI DA NASTAVIM SA OVIM PREPARATOM ILI DA PREDJEM NA NESTO DRUGO? Evil or Very Mad

INACE, VASKE SU I SA PREDNJE I SA ZADNJE STRANE SIVKASTO BRAON BOJE, MALKO TVRDJE, A VELICINA JE OD JAKO SITNIH DO KRUPNIJIH NA KOJIMA SE CAK VIDE I STRAFTE PO ~LEDJIMA~!

#41: Re: Biljne vasi! Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Ned Mar 25, 2007 1:23 am
    ----
Dragaš pređi na Confidor WG70 ali biljke njime zalij u duplo jačoj koncentraciji nego za prskanje. Potrebno je da se zalije kako bi biljka usvojila preparat preko korena i tako postala otrovna za štitaste vaši koje se hrane sisanjem biljnih sokova, a s druge strane imaju jake štitiće kroz koje insekticid skoro nikako ne može da prođe. Da ne dužim dalje kako i zašto,imalo bi dosta, ponovi ova zalivanja nekoliko puta i to je to. Bye Bye

#42: Re: Biljne vasi! Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Ned Mar 25, 2007 1:30 am
    ----
Zaboravih da kažem Aktaru i slične preparate biljke ne usvajaju preko korena već samo preko lista, a ovo s Confidorom je struka i iskustvo daklem sigurno je

#43: Re: Biljne vasi! Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Mar 25, 2007 1:40 am
    ----
verrane, jel smije sve da se zaliva tako jakim rastvorom confidora? Ja sam tretirao muskatle folijarno zbog lisnih minera, a radi sigurnosti bi ih i zalio confidorom jer mi treba jaki sistemski akaricid... jel smijem?

#44: Re: Biljne vasi! Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Ned Mar 25, 2007 9:23 pm
    ----
Dicataro tako jakim rastvorom se sme zalivati ali ne i prskati.Drugo CONFIDOR nije akaricid nego insekticid, efikasan je za minere ali se mora ju biljke redovno controlisati i čim se primete prve minice odmah tretirati, jer su mineri larve leptira koje se vrlo brzo po piljenju ubušuju u listove i prave mine različitih oblika zavisno od vrste, a kad jednom uđu u list izuzetno ih je teško skoro nemoguće suzbiti. Zato je vrlo bitan momenat tretiranja, a to je po mogućstvu dok se još nisu ubušile u list što je po balkonima skoro nemoguće. Izvini nisam te baš utešila, ali tako stoje stvari sa minerima. Akaricidi služe za suzbijanje grinja. Još nešto ja sam žensko.

#45: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: manusLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Pet Apr 06, 2007 1:54 pm
    ----
Zelene, ima ih puno, napale su jednu ruzhu, i koliko vidimo, nema ih na drugim biljkama. da li postoji mopasnost da predju na druge biljke, koje su i kako ih potamaniti? citao sam u ovkiru ove grupe tema postove, ali je mozda bolje da postavim fotku i budem siguran da je to To.

#46: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Pet Apr 06, 2007 2:31 pm
    ----
www.svetbiljaka.com/Fo...art=0.html

#47: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: manusLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Pet Apr 06, 2007 2:58 pm
    ----
Vladane, imamo istu muku Wink

cime si je resio, tim Confidorom ili etiolom?

#48: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Apr 06, 2007 4:54 pm
    ----
Manuse, nista ne brini, tako i moje ruze izgledaju svakog proljeca (ovog nisu "zakacile" jos, ne znam kako). Jedan ili dva tretmana Confidorom ih potpuno eliminise... U roku od 48 sati imaces ruze sa osusenim biljnim vaskicama (do prve kise koja ce ih sve sprati)...
Nemoj koristiti etiol ako imas ista jestivo (sve one papricice i paradajze koje si sijao Smile ) u blizini...

P. S.
Cini mi se da sam vidio jagode odmah ispod... Po meni, nikako etiol. A jagode OBAVEZNO prodji time cime budes prskao jer su one sledeca stanica za vaske (tako bar kod mene ide redosljed)...

#49: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: AleksandarmLokacija: Niška Banja PošaljiPoslato: Pet Apr 06, 2007 6:44 pm
    ----
Prskaj bilo kojim insekticidom. Dobri su Confidor i etiol. Ja koristim Fenitrotion. Lako ih je pobiti sve.

#50: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: SabrinaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Apr 06, 2007 8:18 pm
    ----
Moje ruze koje imaju pupoljcice su ovog proleca postedjene od ovih napasti, pretpostavljam zato sto sam kada sam radila zimsko prskanje voca akaricidom, insekticidom i fungicidom, prskala time i ruze.

#51: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Apr 06, 2007 8:36 pm
    ----
Ja ove godine po prvi put nmam vasi po ruzama. Tajna je u tome sto sam pocela da ih prskam insekticidima i fungicidom pre listanja. prosle godine nisu samo zeleni vasi napadale ruze vec i ruzina osa pa su mi larve potamanile vrhove i ruze su mi cvetale tek po koja. Sad

Sada ih prevenrivmo jednom nedeljno isprskam nesto blazim rastvorom insekticidom nego sto se savetuje. Inace neizmenicno menjam otrove. Hoce biljne vasi da stvore "imunitet" na otrove. To je moje iskustvo.

Ruza ce biti za izvoz Very Happy

#52: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Pet Apr 06, 2007 10:43 pm
    ----
Quote::
Vladane, imamo istu muku
Nadam se da ces nam sutra reci: "imali smo". Smile
Ja cu ih sledeci put pokusati tamaniti Coca-colom, jer su mi ruze pored kuce, tacnije ispod prozora sobe za spavanje pa ne bih da udisem pesticide.

#53: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: SabrinaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sub Apr 07, 2007 8:42 am
    ----
Prosle godine sam svaku bubamaru koju sam nasla stavljala na ruze. Ona im je prirodni neprijatelj.

#54: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: BotanicarLokacija: Sremska Mitrovica PošaljiPoslato: Pon Apr 09, 2007 11:41 pm
    ----
Te vashi se javljaju zbog viska vlage,ali se lako unistavaju.
Ja sam moje bilje prskao koprivom. Prosto je i ekolosko.
Naberete koprivu,ostavite je u vodi 24h,procedite i prskate.Nikom ne steti osim vasima,mada kazu da moze i deterdzentom za sudje.
Inace su vasi u stanju da upropaste biljku,tako da treba povremeno proveravati da li su se pojavile.

#55: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Uto Apr 10, 2007 1:12 pm
    ----
!!!
Vidim jutros da su dunju pocele da napadaju te zelene biljne vasi (te iste ili slicne sto su ruze napadale), ali na moje prijatno iznenadjenje nabrojao sam bar 15 bubamara,sad mi je veoma zao i ne zelim da ih prskam nekim insekticidom. Sta da radim, u velikoj sam nedomuci. Da li tih 15-ak bubamara ima kapaciteta da pojede te sve vasi? Ako ne, sta preporucujete? Botanicaru, sta mislis da pokusam tim ekoloskim pomocu koprive?

#56: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Uto Apr 10, 2007 1:40 pm
    ----
Ja ne bih ničim prskala, sačekala bih da vidim 'kapacitet' bubamara Unsure . Čim ih je toliko, možda naiđe još koja (bubamara, mislim) Jump2

Ako bubamare nisu dovoljne, probaj sa koprivom (mada je meni to 'dusa'). Znam da Actara djeluje na više od 150 štetnih insekata, a ne šteti bumbarima i sl. (za bubamare ne znam). Može se i zalivati sa njom i štiti i novoizrasle listove. Meni je pomogla kad confidor nije uspio. (Koliko je reklamiram, trebalo bi da me nagrade Laugh )

Bye Bye

#57: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: BotanicarLokacija: Sremska Mitrovica PošaljiPoslato: Uto Apr 10, 2007 3:24 pm
    ----
Vladane,mislim da je to mali broj bubamara,jer se vashi mnoze mnogo brze nego sto bubamare mogu da pojedu.Ako imas prilike da negde sakupis jos bubamara (u Italiji ih uzgajaju) ,to bi bilo idealno resenje,ali ako ne-skloni bubamare i prskaj...
Vashima je ovaj period idealan,tako da bi trebalo delati pod hitno,da ne bi napravile vise stete.

#58: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Uto Apr 10, 2007 4:01 pm
    ----
Srecom ova dunja mi nije u sklopu vocnjaka, vec je sama do ulice. Pa cu bubamare pokusati pohvatati u neku kutiju i premestiti u vocnjak gde nema stetocina i nema (jos uvek) prskanja. Mene si veoma zainterosao tom pricom da ih u Italiji uzgajaju. Imas li neki link ili zanimljive tekstove o tome.

#59: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: irisisLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Apr 11, 2007 11:35 pm
    ----
Meni su te vaskice isto napale ruze i to samo na vrhovima grana. Prvo sam ih kolko sam mogla skinula gazom a onda isprskala koka kolom ...... znam, znam, smejete se Ahahaha ali to sam cula na par mesta i mogu reci da za sad pomaze ...... i danas sam presadila dragoljuba u blizini ruze cula sam da ga vaskice ne vole ni blizu.... Comedian

#60: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Pet Apr 13, 2007 9:49 am
    ----
Sta ciniti u konkretnom slucaju kada te biljne vasi napadnu vocku a ona je pod cvetom. Neko rece ako se prsce u to vreme, kada je cvet na vocki, da vocka nece imati ploda?

#61: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: SabrinaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Apr 13, 2007 10:15 am
    ----
Nekim sredstvima zaista ne treba prskati voce kada je u cvetu jer moze da sprzi cvet. U poljoapoteci trazi nesto sto moze. Pored toga, ako se prska voce u cvetu, unistavaju se i ostali insekti a narocito pcele. Prskanje jakim mlazom vode moze da pomogne privremeno dok se ne formiraju vockice.
Postoje jos neka biosredstva sa koprivom, ali ja ne znam tacno kako se prave.

#62: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Pet Apr 13, 2007 3:18 pm
    ----
Sacekacu dok cvet ne prodje jer stanje nije toliko alarmantno.
U medjuvremenu pokusacu sa ovim:
Quote::
Kopriva (Urtica dioica) je izvrsno sretstvo u borbi protiv biljnih vasi. Da bi se mogla koristiti za prskanje, isecka se, prelije hladnom vodom i pusti da otstoji 2 dana. Nakon toga biljke se prskaju 5% rastvorom dobijene tecnosti.
www.svetbiljaka.com/Fo...=2094.html
Da nije 5 % mozda malo, ipak je to prirodan rastvor?

#63: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Pet Apr 13, 2007 3:59 pm
    ----
Evo napravio sam, pomesao sam sitno iseckanu koprivu (oko 1 kg) i stavio 7 litara vode. Voda je vec poprimila braon boju. Bice ovo mocno Cool Ne znam jedino da jos dodam iseckane koprive. Da bude jaci koncentrat?

#64: Re: koja je ovo vash (i kako se ubija)? Autor: BotanicarLokacija: Sremska Mitrovica PošaljiPoslato: Sub Apr 14, 2007 6:05 pm
    ----
Koncentrat i ne treba da bude jak,da ne bi sprzilo jos nesto,pored vashi..
Ja sam resio da budem ,,Sizif". Svaki list na kome se nalaze vaske,ja cu da cupnem.Ne bih da rizikujem sa prskanjem,jer nisam siguran koja koncentracija sme biti u ovom periodu.
Nego,breskva mi je sva smotana,a plod je vec krenuo,pa ne znam sta da radim.Zna li neko?Neka ideja? Ako budem i nju ceprk'o list po list,docekacu na njoj i plod da sazri.

#65: Re: Biljne vasi! Autor: pianisteLokacija: Pariz-Nis PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2007 10:39 pm
    ----
meni se pojavile zelene vaskice!!!! napale mi muskatle, a pored nje i bosiljak. krivo mi, jer mi bosiljak bas zivnuo!!!!! pored mi je begnija. veceras sad ih sve isprskala! nego, ne znam dal da isprskam begonije koja u stanu (ostalo je na prozoru spolja) . tu mi jos stoje i kaktusi.
uopste mi nije jasno kako su dosle te zelene...kad sam ih videla U nesvest
videcemo!!!!

#66: Re: Biljne vasi! Autor: mojraLokacija: fr PošaljiPoslato: Čet Maj 03, 2007 8:43 am
    ----
recept za koncentrat koprive koji se koristi u francuskoj ide ovako: 1 kg mladih kopriva, iseckanih, se ostavi u 10 litara vode, 12 dana. svaki dan mora da se pomesa tecnost. iscedi se nakon 12 dana. dobije se koncentrat, koji se razradjuje. njime moze da se zalije biljka jer je to poznatiji biljni eliksir koji pomaze razvoj i povecava otpornost, a moze i da se prska da bi se unistile vasi. 10% dobijenog koncentrata na 90 % vode, tokom vegetativnog perioda.

#67: Re: Biljne vasi! Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sub Maj 05, 2007 3:11 pm
    ----
Danas sam isla u bastu na uzmem koprive da napravim '' napitak'' za napasnike.Vjerovali ili ne, ta ista kopriva je napadnuta sa biljnim vaskama. Evo vam dokaza. Rolling Eyes Dry
Znaci i kopriva je zrtva.

#68: Re: Biljne vasi! Autor: irisisLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Maj 05, 2007 5:07 pm
    ----
Bila ja u Budvi i kad sam se vratila cela bastica mi u vaskama pih cak i jedan list dragoljuba izgrickale Shocked , nema druge morace hemija da radi....

#69: Re: Biljne vasi! Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Sub Maj 05, 2007 8:32 pm
    ----
Ja sam se danas iznenadio kada sam video kako su raznorazne musice, vaskice napale mnogo kopriva. Kako je uopste moguce govoriti o insekticidu napravljenog od koprive kada ga napadaju crne musice. Surprised

#70: Re: Biljne vasi! Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sub Maj 05, 2007 11:22 pm
    ----
mislim da je fora u nekoj tvari koje kopriva otpušta baš kroz to duže namakanje...ali to je čisto ideja moja,ne znam Unsure

prošle godine sam ubijala uši nikotinom,uspjevalo mi je...doduše,bio je samo lotus napadnut ali jako,špricala sam nikotinskom otopinom par puta i uspjela...doduše kad vidim ove godine da je sve ušljivo,bojim se i na mene će se primiti U nesvest

#71: Re: Biljne vasi! Autor: fenixLokacija: Sabac PošaljiPoslato: Pon Maj 07, 2007 7:31 am
    ----
Prebacujem post ovde
fenix citat:
Meni se nesto cudno desava sa listom klematisa. Uopste ne moze da se razvije, izgleda kao zguzvana loptica 'skvrcen'. Sta mu je i sta da radim?
Isto sam juce primetila i na begoniji. Molim za pomoc! Zna li neko sta je u pitanju?

#72: Re: Biljne vasi! Autor: SabrinaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pon Maj 07, 2007 4:04 pm
    ----
Fatka citat:
Danas sam isla u bastu na uzmem koprive da napravim '' napitak'' za napasnike.Vjerovali ili ne, ta ista kopriva je napadnuta sa biljnim vaskama. Evo vam dokaza. Rolling Eyes Dry
Znaci i kopriva je zrtva.

Ja sam eksperimentisala sa koprivom, napravila po receptu, razblazila sa vodom 1:1 i isprskala zovu koja je kompletno napadnuta crnim vaskama: i lisce i cvet i stabljike. Sutradan sam pogledala, vise od 90% vasaka je popadalo sa biljke, pa sad moze da dise. Danas pada kisa, pa verujem da ce ih kompletno sprati.
Mozda je fazon u tome da ta tecnost odstoji. Ja sam napunila flase i stajala je vise od 2 nedelje. Kad je bila sveza nije se osetio nikakav miris, a sada se oseti neki smrad, slican nekom insekticidu. Jos kad se to pomesa sa mirisom zove, bas je fuj, dobro da sam ga i ja prezivela a ne one sicusne zivuljke. Wink

#73: Re: Biljne vasi! Autor: goshaLokacija: svilajnac PošaljiPoslato: Uto Maj 08, 2007 8:57 am
    ----
U dvorištu imam lešnik star 11 gogina, prošlih godina bilo je vaši na njemu u manjem broju, ali ove godine ih ima u veoma mnogo i bele su boje. Na lijanderima ih ima isto ali su žute boje. Dali je u pitanju ista vaš koja menja boju kao kameleon i šta je najbolje upotrebiti protiv njih? HVALA

#74: Re: Biljne vasi! Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Čet Maj 10, 2007 8:40 am
    ----
ima ih nekih zelenkastih,crnih,ma svakakvih,benetton Mr. Green

inače,ove godine striktno pazin da ne uništim paukovu mrežu koju je opleo kroz tegle viseće....već sam je htjela očistiti a onda vidim da pauček marljivo klopa uši...e pak neg jednog pauka volim i nek mu je dobar tek Very Happy

#75: Re: Biljne vasi! Autor: ljilja-nisLokacija: Niš PošaljiPoslato: Čet Maj 10, 2007 1:35 pm
    ----
Bye Bye
Danas umalo nisam pala sa stolice kad sam videla da mi abutilon napale i zelene vasi i bele sitne musice, a na hibiskusu neke crne sitne muve koje se zalepile i samo se noktom mogu da skinu. POMOZITE. Mogu li sve ove stetocine da oteram rastvorom cigareta u vodi ili ujutru da brisem u apoteku? Sa jedne ruze koju cuvam na pozarnim uspesno sam uklonila zelene vasi nikotinom.
Cigareta imam dovoljno jer ja tamanim dve pakle dnevno, ali hoce li mi pomoci za moje biljkice?

#76: Re: Biljne vasi! Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Čet Maj 10, 2007 2:21 pm
    ----
Pa probaj, bar te to ništa ne košta Very Happy , ja te zelene ručno skidam Twisted Evil , ako ne, kupi si Actaru i doviđenja :R

#77: Re: Biljne vasi! Autor: irisisLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Maj 10, 2007 2:24 pm
    ----
Pomoc..... napale su mi ribizle a one mukice pune plodova jel smem da ih prskam?

#78: Re: Biljne vasi! Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Maj 10, 2007 6:55 pm
    ----
Evil or Very Mad Od svih biljaka na balkonu vaske se zapatise na engleskoj pelargoniji koja ne voli da se prska ni vodom! Pa stvarno Evil or Very Mad !
Uf! idem da ih pobijem Twisted Evil

#79: Re: Biljne vasi! Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Maj 10, 2007 7:49 pm
    ----
Irisis, mozda mozes Mospilan koristiti, njemu je karenca 3-4 dana. Ne bi trebalo da bude posljedica po plodove. Ja cu njega probati, pa javim rezultate za neki dan!

#80: Re: Biljne vasi! Autor: ljilja-nisLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Maj 11, 2007 1:27 pm
    ----
Bye Bye
E da vidite sta mi se desilo. Juce ja kukam da mi abutilon napale i zelene vasi i beli leptirici. Potopim juce 7 cigareta u pola litre vode i ostavim nocas da to prestoji ispos saksija. Jutros procedim da bih isprskala ali prvo pogledam i imam sta da vidim. Zelene vasi tek poneka, a od leptirica ni traga ni glasa. Evo moje iskustvo mozda moze nekome i da bude od koristi. Ja sam Razz Razz Razz Razz Razz Razz

#81: Re: Biljne vasi! Autor: caeruleaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Maj 11, 2007 3:54 pm
    ----
Evo i mene s mospilanon, javite kakav je, gnjave me razne mušice. Al prvo idem prskat crvenog pauka s byebye Ahahaha

#82: Re: Biljne vasi! Autor: AtannaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 11, 2007 4:01 pm
    ----
ljilja-nis citat:
:bye2
E da vidite sta mi se desilo. Juce ja kukam da mi abutilon napale i zelene vasi i beli leptirici. Potopim juce 7 cigareta u pola litre vode i ostavim nocas da to prestoji ispos saksija. Jutros procedim da bih isprskala ali prvo pogledam i imam sta da vidim. Zelene vasi tek poneka, a od leptirica ni traga ni glasa. Evo moje iskustvo mozda moze nekome i da bude od koristi. Ja sam Razz Razz Razz Razz Razz Razz

pretpostavljas da ih je ubilo samo isparavanje preko noci?

#83: Re: Biljne vasi! Autor: rubensicaLokacija: zagorje zeleno PošaljiPoslato: Pet Maj 11, 2007 5:01 pm
    ----
evo i moj balkon napadaju cijele horde te proklete zelene gamadi.. grrrrrr Mad sve ću ih poubijati pomoću vašik recepata.. mrzim kad mi nešto počne kvariti užitak u biljkama Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

#84: Re: Biljne vasi! Autor: ljilja-nisLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Maj 11, 2007 7:57 pm
    ----
Bye Bye
Atanna: pretpostavljam da jeste jer ne mogu drugacije da objasnim njihov nestanak preko noci. Jedino nikako ne mogu da se izborim sa sitnim musicama koje se kriju pod zemljom, a kad polivam cvece one izlete. Prakticno su neunistive jer ma sta da koristim nestanu na kratko pa se opet pojave.

#85: Re: Biljne vasi! Autor: AtannaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Maj 12, 2007 9:20 pm
    ----
Ljiljo, tvoje iskustvo je veoma zanimljivo. Moraću da probam to sa duvanom, pošto i ja cigareta imam na pretek Very Happy ....a na terasi mi je prava invazija!!! ...belih, zelenih vaši, crvenih paukova i nekih neidentifikovanih crnih bubica....i ko zna čega još!

#86: Re: Biljne vasi! Autor: fishLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 13, 2007 5:42 pm
    ----
Joooj ljudi ja mislila da sve bube ovog sveta dolaze samo kod mene!!! Evo vec dve nedelje na frontu protiv crvenih paukova, jedva su baksuzi docekali da nesto krene da nice, a sad i zelene vasi! A jel` mogu da potopim opuske?
I da, meni je zena od koje sam kupila englesku muskatlu rekla da je prskam etiolom ?!

#87: Re: Biljne vasi! Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Maj 14, 2007 1:22 pm
    ----
Oprskala sam cvece od vasaka necim na slovo T Unsure , i jos ih ima i to na drugim biljkama. Koliko treba da prodje izmedju dva prskanja i smem li da prskam cvet? ( na cvetu ih najvise ima) Unsure

#88: Re: Biljne vasi! Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Sre Maj 16, 2007 10:19 pm
    ----
anja citat:
Oprskala sam cvece od vasaka necim na slovo T Unsure , i jos ih ima i to na drugim biljkama. Koliko treba da prodje izmedju dva prskanja i smem li da prskam cvet? ( na cvetu ih najvise ima) Unsure
Ako je prirodno sredstvo smiješ,za kemiju piše na uputstvu.Minimalno sedam dana između prskanja. Bye Bye

#89: Re: Biljne vasi! Autor: ljilja-nisLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Maj 18, 2007 11:13 am
    ----
Bye Bye
Nije me dugo bilo na forumu jer sam bila bolesna. Odusevljena sam kako je rastvor nikotina unistio sve insekte koje sam imala na cvecu. Na ruzi i abutilonu mi je unistio zelene vasi, a na abutilonu i bele sitne musice. Pre 10 dana kupim i 13. hibiskus, ogroman, 175cm visok, kad dodjem kuci on pun crnih mrava. Posto mi je ostao rastvor nikotina isprskam celo stablo i zemlju i sutradan od mrava ni m. To vam je moje iskustvo. Probajte, drugari, cvecu nece da skodi, a vas nista ne kosta.
Curtsey

#90: Re: Biljne vasi! Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Pet Maj 18, 2007 5:28 pm
    ----
Quote::
Potopim juce 7 cigareta u pola litre vode
Jel bolje cele cigarete nekoriscene i taj suvi duvan iz njih ili da potopim pikavce i njihov pepeo.

#91: Re: Biljne vasi! Autor: ljilja-nisLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Maj 19, 2007 1:21 am
    ----
Bye Bye
Ja sam potopila cele cigarete samo sam otkinula filter. Potopila sam u času od jogurta, posle nekoliko sati procedila i sipala u prskalicu. To ti je sva nauka. Pikavci nemaju nikakav efekat kad se potope.

#92: Re: Biljne vasi! Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Maj 19, 2007 9:37 am
    ----
potpuno si u pravu, samo duvan ima to dejstvo ali je jos bolje da se raspitate dal jos neko u vasoj okolini ili u selu uzgaja duvan pa to uradite sa suvim izmrvljenim liscem duvana, tu nema raznih sosova koje cigareta sadrzi.
ranijih god. je bilo uzgajivaca svuda ali nisam sigurna u kolikoj je meri to zastupljeno sada, ne zbog interesa vec radi dekontaminacije terena nakon bombardovanja pokusacu da se raspitam u nekom narednom periodu.

#93: Re: Biljne vasi! Autor: DragashLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2007 2:38 pm
    ----
verran citat:
Dragaš pređi na Confidor WG70 ali biljke njime zalij u duplo jačoj koncentraciji nego za prskanje. Potrebno je da se zalije kako bi biljka usvojila preparat preko korena i tako postala otrovna za štitaste vaši koje se hrane sisanjem biljnih sokova, a s druge strane imaju jake štitiće kroz koje insekticid skoro nikako ne može da prođe. Da ne dužim dalje kako i zašto,imalo bi dosta, ponovi ova zalivanja nekoliko puta i to je to. Bye Bye

SAMO DA JAVIM DA SAM URADILA SVE PO TVOM UPUTSTVU I DA JE USPELO. POSLE PAR ZALIVANJA NEMA VISE NI JEDNE VASKE.

HVALA PUNO!

INACE, JEDAN OLEANDER MI JE PROCVETAO. SVETLO ROZE DO BELE BOJE SU MU CVETOVI. SAD CEKAM I DRUGI DA PROCVETA DA VIDIM DA LI JE ISTE BOJE ILI JE ROZE BOJE KAKO SU MI REKLI KADA SAM IH KUPOVALA.

#94: Re: Biljne vasi! Autor: fenixLokacija: Sabac PošaljiPoslato: Sre Jun 20, 2007 9:20 am
    ----
Dragash citat:
verran citat:
Dragaš pređi na Confidor WG70 ali biljke njime zalij u duplo jačoj koncentraciji nego za prskanje. Potrebno je da se zalije kako bi biljka usvojila preparat preko korena i tako postala otrovna za štitaste vaši koje se hrane sisanjem biljnih sokova, a s druge strane imaju jake štitiće kroz koje insekticid skoro nikako ne može da prođe. Da ne dužim dalje kako i zašto,imalo bi dosta, ponovi ova zalivanja nekoliko puta i to je to. Bye Bye

SAMO DA JAVIM DA SAM URADILA SVE PO TVOM UPUTSTVU I DA JE USPELO. POSLE PAR ZALIVANJA NEMA VISE NI JEDNE VASKE.

HVALA PUNO!

INACE, JEDAN OLEANDER MI JE PROCVETAO. SVETLO ROZE DO BELE BOJE SU MU CVETOVI. SAD CEKAM I DRUGI DA PROCVETA DA VIDIM DA LI JE ISTE BOJE ILI JE ROZE BOJE KAKO SU MI REKLI KADA SAM IH KUPOVALA.

Moze li to za uholaze? Jedu mi klematis. Hoce li nesto biti klematisu ako zalijem tom koncentracijom?

#95: Re: Biljne vasi! Autor: fishLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 22, 2007 10:09 am
    ----
Meni u poljoprivrednoj rekli da mogu sve biljke da prskam otrovom protiv crvenih paukova posto je on poprilicno jak i unistava sve. I stvarno uspeva, nema vise ni biljnih ni stitastih, doduse crveni se jos drze... Bar sam ustedela pare...

#96: Re: Biljne vasi! Autor: pianisteLokacija: Pariz-Nis PošaljiPoslato: Sub Jun 23, 2007 7:55 pm
    ----
cvecari, ja ne znam odakle da pocnem...a vec mi se pada U nesvest 2
imama na prozoru spolja sve: dve vrste bosiljka, sve moguce vrste muskatli, impatiens, a unutra puuuuno mlafih ljubicica, kaktuse, orhideje, a o velikim i da ne pricam... fikusi i begonije. elem, ove biljcice sto su izlozene preko prozora imaju vaske svih nacionalnosti!!! Sive, crne (one trce da ne mozes da ih stignes!!!! Shizofrenija Ima tu i nekih velikih zelenih buba!!!! Ipatiens mi je skoro ceo propao. Kad uhvatim stabljiku, ona mi ostane u ruci! Vec sam prskala hemikalijama i zemlju i samu biljku, ali one su bas u zemlji, tako da mozda hemija ne dospe do njih. Kad tresnem saksiju, sve zivo ispopada i trci!
Malopre sam rastvorila "otrv za bube" kako kaze uputstvo i polila cvece kao sto ga polivam obicno. Mada se sad plasim da zajedno sa "nezvanim gostima"
ubijem i "domacice" tj. moje cvece koje obozavam!!!!
Kazite mi sta da radim da spasem moju jedinu bastu koju mesecima upotpunjujem Plache

#97: Re: Biljne vasi! Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jun 23, 2007 8:00 pm
    ----
Ako si u Srbiji, mozda da zalijes nekim insekticidom jace koncentracije (npr. Confidor rastvoren u samo 6 l vode) On ne bi smio ostetiti biljke, ako vodis racuna da rastvor ne dodiruje i listove.
Svejedno, neki insekticid ti je neophodan...

P.S.
Bio je i preparat koji se, cini mi se, zvao Mortox za te parazite koji su u zemlji, ali ga ja ne mogu naci u prodaji...

#98: Re: Biljne vasi! Autor: pianisteLokacija: Pariz-Nis PošaljiPoslato: Sub Jun 23, 2007 11:14 pm
    ----
nisam u Srbiji...ali, hvala za ideju. potrazicu taj preparat ovde, sigurno imaju nesto.

#99: Re: Biljne vasi! Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Ned Jun 24, 2007 12:46 am
    ----
Dicatharo citat:
P.S.
Bio je i preparat koji se, cini mi se, zvao Mortox za te parazite koji su u zemlji, ali ga ja ne mogu naci u prodaji...
Uh, sto me nisi potsetio, Fito Pirox se zove zamena.

#100: Re: Biljne vasi! Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Uto Jun 26, 2007 9:15 pm
    ----
Fenih pogledaj ti malo bolje šta jede taj tvoj klematis. Uholaže nisu sigurno jer one se hrane mrtvim biljnim materijalom, tako da njihovo prisustvo samo znači da je šteta već napravljena.Traži drugog krivca,i još nešto konfidor ih neće uništiti.

#101: Re: Biljne vasi! Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Uto Jun 26, 2007 9:17 pm
    ----
Dragaš drago mi je da sam bila od pomoći

#102: Re: Biljne vasi! Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Uto Jun 26, 2007 9:24 pm
    ----
Confidor je Baerov preparat tako da ga i u Francuskoj sigurno ima, a čini mi se da je tamo pod nazivom ADMIRE.Pozdrav

#103: Re: Biljne vasi! Autor: pejovicvLokacija: Vrbas PošaljiPoslato: Uto Nov 06, 2007 3:11 pm
    ----
U septembru .Cveta mi jos uvek ,odole prema gore odbacuje listove i izzbijaju mali listici.Hvala ,sajt je divan.

#104: Muskatla-crne bubice Autor: gazella PošaljiPoslato: Sub Dec 01, 2007 11:28 pm
    ----
Molim vas za pomoc! Imam predivne visece muskatle. Do skoro su bile na terasi i bas su napredovale. Cim je zahladnilo unela sam ih u kucu i one su i dalje nastavile lepo da rastu i cvetaju. Medjutim, izmedju dve saksije sa muskatlama stavila sam saksiju sa hrizantemom, a tek kasnije sam primetila da je hrizantema puna nekih sitnih crnih bubica koje su presle i na muskatlu. One su toliko sitne da se jedva vide, ali kad se bolje zagledas vidi se da se pomeraju. Odmah sam sklonila hrizantemu, ali bilo je vec kasno. Bubice su se namnozile na muskatlama i ona je u roku od par dana skoro potpuno propala. Listovi su poceli sa krajeva da crne i suse se. Sta da radim? Kako da spasim moje muskatle? Da naprskam necim? Cime?
Hvala svima koji mi daju bilo kakav koristan savet!
Veliki pozdrav!:)

#105: Re: Muskatla-crne bubice Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Pet Dec 07, 2007 6:59 pm
    ----
To su biljne vaši prešle sa hrizanteme na muškatlu.Naprskaj i njih i hrizantemu Konfidorom, Actarom, Mospilanom itd imaš široku lepezu preperata koji deluju na biljne vaši, a sem toga i ovde na forumu imaš temu posvećenu njima pa isčitaj naći ćeš puno korisnih saveta.A usput osnovno ti je za ubuduće da svaku biljku prvo dobro pregledaš i očistiš od bolesti i štetočina ukoliko ih ima pa je tek Bye Bye onda priključiš ostalima.

#106: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Ned Apr 13, 2008 12:30 pm
    ----
Sta je dobro protiv zelenih vasi?Molim brzi odgovor hitno je!!!

#107: Re: Biljne vasi! Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Ned Apr 13, 2008 3:21 pm
    ----
Zavisi za koju namenu. Ako je više onda prkalkicu pa Mospilan ili Volej , ako je nešto sitno Etiol prah.

#108: Re: Biljne vasi! Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Ned Apr 13, 2008 4:38 pm
    ----
jocka citat:
Sta je dobro protiv zelenih vasi?Molim brzi odgovor hitno je!!!

ACTARA - Može da se prska ili zaliva biljka, štite se i novoizrasli listovi (inače služi kao zaštita od oko 150 vrsta napasnika)

Bye Bye Curtsey

#109: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Ned Apr 13, 2008 7:03 pm
    ----
Violeta, daj mi molim te kazi gdje to kod nas ima da se kupi?Nema ih puno,mislim vasi,na jednom vrsnom izboju bogumile.NJega sam odsjekla isprskala sapunicom i sutra da odmah kupim to sredstvo. Plache

#110: Re: Biljne vasi! Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Ned Apr 13, 2008 7:25 pm
    ----
Ove godine (iz opravdanih razloga) nisam obilazila polj. apoteke. Prošle godine su Actaru imali u 'Agrocentru' (na zaobilaznici na Zabjelu), i u jednoj apoteci (ne znam kako se zove) na Petrovačkom putu (ulica 4.jula, prije skretanja za kamionsku p., u nekoj baraci, magacinu, šta li je već?!). U ovoj 'noname' apoteci je bila jeftinija, 0,70e kesica.

Bye Bye

P.S. u kom dijelu grada živiš?

#111: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Ned Apr 13, 2008 7:58 pm
    ----
Hvala,ostale podatke ti saljem na pp Bye Bye

#112: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Ned Apr 13, 2008 8:03 pm
    ----
Prije skretanja za kamionsku pijacu,to sam shvatila,ali ne znam iz kojeg pravca.Da li iz grada put Petrovca ili od Era centra put grada? Rolling Eyes

#113: Re: Biljne vasi! Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Ned Apr 13, 2008 8:28 pm
    ----
Kad iz pravca velike pijace kreneš ka Petrovcu, prođeš raskrsnicu sa Tuškim putem. Tu sa lijeve strane su one vojne zgrade. Dvorište apoteke je ograđeno i odmah je iza zgrada. Znači, od v.pijace prođeš raskrsnicu i sa lijeve strane je prvo zgrada pa to dvorište. Ima natpis da je polj.ap. Bar se nadam da i dalje radi, nisam odavno prolazila tuda.

Bye Bye

#114: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Ned Apr 13, 2008 8:47 pm
    ----
E sad znam. Jump2

#115: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Pon Apr 14, 2008 12:56 pm
    ----
Evo sam se vratila iz kupovine,naprskala cvijece,pa rekoh da se javim.Violeta ta apoteka je jos tamo gdje si mi objasnila,a kesica kosta 0,40 Very Happy
.Nadam se da ce poubijati date baje(vaskice).Od svog cvijeca bas su bugi morale napasti. Mad

#116: Re: Biljne vasi! Autor: cvetkomakLokacija: Skopje PošaljiPoslato: Pon Apr 14, 2008 1:31 pm
    ----
neznam dali sam na pravom mestu, mozda vec ima post o tome, ali moje male eucaliptuse je nesto napalo. ne vidim vasi niti kakve bilo gmizavce, ali sve se pocelo susiti. na jednom sam nasao paucinu. na gornje latice, ali se bas onako videla. moze li to praviti obicni pauk, ili neko biljno cudoviste :evil:?
pomagajte!

#117: Re: Biljne vasi! Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pon Apr 14, 2008 2:15 pm
    ----
Evo mog recepta za tu gamad Twisted Evil


Prskanje hladnom vodom sto vise; prskanje jakim cajem od koprive; rastopinom sapunice: to usima onesposobi disne otvore; zaprasivanje kamenim brašnom; caj od majcine dusice.Sve osim kamenog brasna je zgodno za prskalicu Bye Bye

#118: Re: Biljne vasi! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Uto Apr 15, 2008 2:50 pm
    ----
cvetkomak citat:
ne vidim vasi niti kakve bilo gmizavce, ali sve se pocelo susiti. na jednom sam nasao paucinu. na gornje latice, ali se bas onako videla...?

ajde ti brzo ovde-da proverish ao je to , ne daj Boze CP onda prochitaj ovaj deo o lekovima

#119: Re: Biljne vasi! Autor: cvetkomakLokacija: Skopje PošaljiPoslato: Uto Apr 15, 2008 3:19 pm
    ----
Monk citat:
cvetkomak citat:
ne vidim vasi niti kakve bilo gmizavce, ali sve se pocelo susiti. na jednom sam nasao paucinu. na gornje latice, ali se bas onako videla...?

ajde ti brzo ovde-da proverish ao je to , ne daj Boze CP onda prochitaj ovaj deo o lekovima

Monk, hvala ti puno!!!
Ma jeste, tako izgleda ta paucina, samo nema niceg crvenog Znoji se
I bilo je samo na jednom malom eucaliptusu, sklonih ga i sada se ne pojavljuje vise... Ajde reci mi sta da radim? A da naflitam ja sve prevencije radi? Valjda to ne bi smetalo i palmi, bendzaminima i slicno sto ja drzim po kuci? Sad mi je sve sumnjivo Sad

#120: Re: Biljne vasi! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Uto Apr 15, 2008 9:04 pm
    ----
ajmo ovde , da ne brkamo teme

#121: Re: Biljne vasi! Autor: fenixLokacija: Sabac PošaljiPoslato: Pet Maj 02, 2008 7:59 pm
    ----
Molim pomoc za mog rododendrona! Kakvi su ovi insekti i cime da ih unistim ?


#122: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pet Maj 02, 2008 11:15 pm
    ----
Slika je malo mutna, - jel misliš na ono belo?
Ako lete kad dotakneš biljku, onda su bele leptiraste vaši. Oprskaj ih nekim sistemičnim insenticidom, npr. Mospilan-om. I budi uporna, trebaće bar 3 prskanja na svakih 7-10 dana.

#123: Re: Biljne vasi! Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Maj 05, 2008 10:35 pm
    ----
Koje je ovo cudo? Da li su biljne vasi?List nije lepljiv /mindjusica/. bele musice nisu sigurno, njih sam dobro upoznala i s vremena na vreme ih ubijam rastopljenim sapunom-ne sme se preterati jer sam jednu kucnu srecicu ubila preterano prksajuci.

#124: Re: Biljne vasi! Autor: kišnica PošaljiPoslato: Pet Maj 16, 2008 11:27 am
    ----
Ove biljne vaši mi baš pokvare merak za sve u bašti, i voće i povrće i cvijeće. Izbjegavam otrove maksimalno kod povrća i voća, pa makar i rod bio slabiji, ali kod cvijeća nema šale, ako mi previše napadnu neki pupoljak hibiskusa ili ruže, ja ih samo malo poprašim praškom INTOX iz veterinarske apoteke i za pet min sve spadnu i oslobode mi pupoljak.
Žao mi je al šta mogu...
A za vaške na krastavcima ću još danas napraviti to sa koprivama. Pravila sam negdje ranije za paradajz, alaj smrdi...

#125: Re: Biljne vasi! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pet Maj 16, 2008 9:43 pm
    ----
tanjabb citat:
Koje je ovo cudo? Da li su biljne vasi?


Tanja mislim da su to one brashnaste vashi..i kod njih "radi " alkohol i voda

#126: Re: Biljne vasi! Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 16, 2008 10:26 pm
    ----
Uradila ja to Monk, hvala, vec dva puta. Nego me sad brinu bele musice.
Monk za promenu malo avator ti je super. Zasto ne stavis neku od slika tvojih bena mislim da bi bilo lepo.

#127: Re: Biljne vasi! Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Pon Maj 19, 2008 2:52 pm
    ----
Osjećala sam se skroz-naskroz nesretno kad sam umjesto na teme o prelijepom bilju morala doći na temu o ušima, a kad ono-tu ste me tako nasmijali, (sat vremena uzeli), stvarno ste bili nadahnuti!!! (pogotovo str. 2 i 3, mislim).
Sada odmah idem natapati cigarete u vodi, onda sa rukavicama po koprivu, a da si odmah dam malo oduška prvo ću ih malo prskati sapunicom.
Bila sam na rubu suza kada sam vidjela da su se pojavile te zelene uši, posvuda po mladicama a naročitama po svim grahoricama, a sada-sad sam odlične volje, i idem u boj!!!
Hvala vam svima!!!

#128: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Ned Maj 25, 2008 4:19 pm
    ----
Ljudi pomagajte! Imala sam dosad susrete sa raznim vrstama napasnika,ali ovi su najuporniji i ne znam sta da radim.Rijec je o bijelim vasima koje lete.Recite mi kako da ih se rijesim i ako neko zna neki domaci lijek protiv istih(tipa sapunica,cigare i sl.)Posto imam balkon pa ne bih bas bez prijeke potrebe koristila hemiju(ali ako se mora-mora se).Ujedno na forumu sam procitala za prskanje sapunicom i to sam upravo uradila,ali ne znam da li je to dovoljno.Nisam smjela napraviti neki jaci rastvor.Koliko se biljke smiju s tim polivati da ih ne bih slucajno ubila. Plache

#129: Re: Biljne vasi! Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 25, 2008 10:30 pm
    ----
Pa kako bele vasi Jocka i lete, ja za to ne znam, ali cu nauciti. Znam za bele leptirice koji lete i biljne vasi koje su zelenkaste ili svetlo braon, a da lete nisam primetila /ili slabo primecujem/. Daj ako mozes uslikaj.

#130: Re: Biljne vasi! Autor: aleks0608sLokacija: Pariz PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 4:48 am
    ----
zdravo svima

Jocka i ja imam problem sa tim stetocinama. ovo je prva godina da ih imam verovatno dosad nisam imala cvece koje ih privlaci ali mogu ti reci da se prosirile i na cvece koje sad dosad imala. kupila ja u rano prolece engleske muskatle i pitala prodavca da li ima nesto sto ih napada kaze on samo bele vasi i da za to kupim sprej za LJUDSKE vasi ako se ne varam zove se ECO P bar tako sam razumela. U zdravstvenoj apoteci nije ga bilo pa su mi dali nesto slicno koje je isto i za cvece. E sad napravim ja jednu veliku gresku, prodavac muskatla mi je reko da ga rastvorim ali ja direktno poprskam nerastvoren otrov na jednu biljku koja je bila puna tih musica i naravno izgorela je. od tada me strah da ponovo prskam sa tim ali danas cu opet morati jer vidim da ih ima sve vise i vise ma da nisam primetila da neku stetu prave cvecu sem sto ih vidim na njih i kad pomerim biljku polete. reci cu vam da li sam uspela da ih se resim ma da vidim da su vrlo otporne jer sam prskala necim nesecam se imena i nije nista pomoglo pozdrav

#131: Re: Biljne vasi! Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 5:40 am
    ----
ja sam primetila prosle g. da uvece ne lete kad se lisce pomera, pokusajte da ih uhvatite na spavanju Evil or Very Mad

#132: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 7:02 am
    ----
Ja se prvi put srecem sa ovom gamadi.U knjizi sam procitala da se zovu bijele lisne vasi.Dalje u objasnjenju pise "ako se prilikom pomjeranja listova iznad biljke podigne oblak bijelih musica,to je znak da su je napale bijele lisne vasi".Tanja ovo jako lici na moje parazite,e sad mozda sam i ja u krivu.Uglavnom pomozite vi meni da se ja rijesim ove napasti,pa sta god ona bila! Uhh

#133: Re: Biljne vasi! Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 5:00 pm
    ----
Poprskala sam vodom u kojoj su cele noci bile natopljene /7/ cigareta. Biljkama nije nista a njih za sada nema. Pre toga sam prskala sa Perfekthion-om i malte sam ubila moju belu fuksiju evo jedva se oporavlja. Stavila sam verovarno jaci rastvor, znaci voditi racuna o tome.

#134: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 6:09 pm
    ----
Danas natopila cigare,samo da ocjedim i da tamanim gamad!I meni su napale fuksije i bakopu. Plache
Poludjecu ako crknu.Prskala sam ih sapunicom i jedna fuksija mi uopste ne izgleda dobro.Izgleda da sam u zelji da ubijem letece stetocine pretjerala sa kolicinom.Ako se ne oporavi cujemo se na temi fuksija. Huh

#135: Re: Biljne vasi! Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 12:02 pm
    ----
PROKLETE bijele uši su mi se pojavile prije 4 dana, i skoro mi ubile 2 ogromne prelijepe košare petunija, cvjetove su ubile ali stabljike se još drže.
Najednom je popadao bijeli prah po košarama; mislila sam da se odozgo osipa fasada, da sam prosula detrdžent, da je stiropor... Onda sam vidjela da su kroz tu rupu na fasadi probili put veliki crni mravi, i kako izlaze tako pada taj bijeli ljepljivi prah i lijepi se po petunijama (to je već 2. dan napada). Sa tekućim NEOPITROIDOM otjeram mrave, petunije zašpricam blagim rastvorom-ništa. Treći dan: petunije ulijepljene, vanjski rubovi cvjetova pobijelili, pola cvjetova umrlo. Gledam tu bijelu prašinu dok leti, i vidim sa užasom da ona ima neku svoju inteligenciju!!!
Odrežem par Bogu-za-plakat izbojaka, metnem u kutiju i trčim dežurnom agronomu, koji gleda, naziva drugog, i kaže: bijele uši. Tu ne pomaže neopitroid ni ništa nego, zapišite si:

M O S P I L A N

kojeg naravno u mojoj poljoprivrednoj apoteci nema. Petunije sam sklonila u garažu, sve zašpricala neopitroidom a muž obilazi poljopr.apoteke i traži MOSPILAN.

Jeste li zapisali? Još jednom: M O S P I L A N

...ak nebu prekasno...

#136: Re: Biljne vasi! Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 12:07 pm
    ----
A da, prvi dan sam odmah zašpricala vodom od cigareta i duhana: ništa!
Ma sa ničim se nedaju otjerat, onda sam zašpricala sa preskupim CALYPSO SC 480 insekticidom i BAYCOR WP 25 fungicidom (to sam kupila uz ruže, stvarno je skupo), i ništa!!!! Kao da je bilo i gore...

Srećom taj vrag se lijepi izgleda samo na "dlakave" biljke kao što su petunije, na ostale biljke glatkih listova mi se nisu zalijepile, a mogle su.
Dakle trčite po poljoprivrednim apotekama. Kad dobijem MOSPILAN napisat ću vam sastav, možda se zove drukčije u Srbiji, i napisat ću vam efekt.
Ili ajde brže trčite u poljopr.apoteku ili prvu sjemenarnu sa grančicom napadnute biljke i neka vam daju šta treba, prirodne stvari očito nisu dovoljne za tu prokletinju.

#137: Re: Biljne vasi! Autor: jockaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 1:32 pm
    ----
Tazika sad sam pala u depresiju!Znaci nema lijeka.Probala sam jos po Okianerinim receptom sa arijelom da vidim sta ce biti.Pesticide bas i ne volim zbog toga sto je ipak rijec o balkonu,ali javi ako saznas neko novo ime. Mase

#138: Re: Biljne vasi! Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 8:59 pm
    ----
mospilan 20 SP (acetamiprid) Kod nas ga ima. Sistemični insekticid. Vrlo univerzalan. Koristim ga protiv lisnih vašiju, jabukinog smotavca i krompirove zlatice.

#139: Re: Biljne vasi! Autor: fenixLokacija: Sabac PošaljiPoslato: Čet Maj 29, 2008 5:23 am
    ----
Imala sam te napasnike prosle godine na surfinijama ali ih je mospilan potamanio.

#140: Re: Biljne vasi! Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Čet Maj 29, 2008 6:17 am
    ----
Muž se sinoć vratio sa zamjenom za Mospilan, zove se

ACTARA 25 WG

nije bilo Mospilana na 3 mjesta, pa je donio ovaj otrov, i stvarno u uputama piše da je to za sve vrste lisnih ušiju i za krumpirove zlatice.

Oni koji su gadljivi (kao npr. ja) neka ne čitaju dalje; samo se žalim i jadam, i nadam se da se nikom drugom neće nikada desiti ovako nešto kao meni:

Kod mene se radilo o potoku bijelog smeća (sa svojevrsnom inteligencijom) koji je tekao iz rupe na krovu garaže, koja je jasno naslonjena na kuću-gore je terasa i balkon, a koju su probušili veliki crni mravi, dolje-na mjestu za sjedenje, kavu, druženje i poneku klopu!, gdje je dječji pješčanik i igračke, - je napadao kao snijeg debeo 2-5cm!!! Nešto tako gnjusno... ma nisam znala da je gnjusno dok sam mislila da mi se prosuo deterđent ili da se fasada kruni, ali kad sam skužila da je to živo!!! Brrrrrrrrrrrrrrrr!
Sve sam maknula, zalila tekućim Neopitroidom (koji je makao mrave, ali ovo bijelo se nije baš natopilo, miga se) Gadi mi se kaj mi je padalo na kosu...! FujFujFujFujFuj
Mislim da nam slijedi farbanje tog dijela, sada oštećene, fasade-priljepili su se za zidove!
Ljudi, ovo je najogavnije: noćas su mi crni mravi bježali u sobu i pokrepali kraj balkonskih vrata i čak do sredine sobe, slijedi micanje namještaja i dezinfekcija

"TI si htjela ić živjet u prirodu, evo ti tvoje prirode" -to jasno govori muž

...a kaj da mu rečem?
Jesam, ja sam za ovo kriva. Sreća da se taj bijeli gad ne lijepi za biljke glatkih listova u vrtu, ali posvuda ga ima, po zidovima (vanjskim), podu, zraku... opet me svrbi kosa... Kaj, da ih sad zalijem makar vodom, pa lopaticom poberem i u kantu za smeće? Morat ću. Najrađe bih ih spalila, ali pobjegli bi iz vatre i raširili se okolo. Kad pomislim da su se cijelo vrijeme množili negdje u krovu garaže... FujFujFuj (a da srušim garažu, spalim ju i napravim novu?)

Šalim se, samo... gadi mi se...
Hvala kaj ste me poslušali (ako ste...)

#141: Re: Biljne vasi! Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Maj 31, 2008 5:45 pm
    ----
Tazika, nadam se da si vec prefarbala, to je jedini spas za deo fasade,
Sto se tice, ostale gamadi mislim da ti nece biti na odmet ako mozes da nabavis prah Borne kiselein /po apotekama u kesicama se prodaje/. To se pomesa sa sitnim secerom i sve sto pridje tome ugine odmah, to je fenomenalno zak i za buba svabe, buba ruse i ostale idiote a tek za mrave! Eto prosto da kazem da je i to efikasno jako. Neponovilo ti se vise!!!!

#142: Re: Biljne vasi! Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Čet Jun 05, 2008 11:34 am
    ----
Hvala Tanja,
evo zapisujem, sad idemo u Zagreb i kupiću taj prah. To je inače lagani antiseptik, jelda? Znači mogla bih navabiti idiote da se toga naklopaju, a biljkicama ne škodi, ha? Mogla bih ga posuti (kad u prognozi ne bude kiše par dana) između gredica, već mrrrzim te užurbane zaposlene mrave koji prenose crne biljne uši po mojim mladim biljkicama! To-li-ko ih je!!!
Iščupam recimo mladi korov pun ušiju, bacam ga na hrpu, i dok odem malo dalje po vrtu, mravi trče i vidim kako sa otkinutih biljkica prenose uši na zdrave! Samo trčimo po vrtu ukrug, a njih je više!

A sa čime da prefarbam taj dio fasade? Još uvijek pomalo izlaze bijele prokletinje, iako 3x dnevno zalijem fasadu sa Actarom... a i petunije sam skoro uništila sa otrovom, prskam sa po pol litr Actare po košari, i još ih ima živih... Fuj. Da ulijem malo Actare u žbuku? Ili da dalje tražim MOSPILAN?

Joooooj.....

#143: Re: Biljne vasi! Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jun 05, 2008 9:36 pm
    ----
Pa postoji u farbarama specijalna boja za fasade /vodootporna/ pitaj i oni ce ti reci. Mislim da je i Actara dobra ali ipak glasam za Mospilan. Redovno prskaj dok ih ne potamanis. Pa kada ih vise i ne bude bilo opet ponovi prskanje posle 10 dana.

#144: Re: Biljne vasi! Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Sub Jun 07, 2008 4:12 pm
    ----
Ahaaaaaaa.......
a ja se čudila kad od prvog prskanja nisu svi gadovi pokrepali. P aprskala opet. Sada su kiše, budem opet, mrzim ih!
I kupila sam 2 vrećice praha borne kiseline, jedva čekam da se zemlja osuši pa da mravima zapaprim... pardon, pošećerim. Mislim da imam apsolutno previše mrava u vrtu, svugdje ih ima i stalno žure i raznašaju one crne uši, nevjerojatno. U mom Malom vrtu, 4x7m, i u velikom, oko 20x15m, nemreš nigdje pogledat a da vidiš mrave.

#145: Re: Vaske ili sta? Autor: kalatea PošaljiPoslato: Pon Jun 09, 2008 2:12 pm
    ----
Danas sam poprskala sve biljke rastvorom Actara 25 wg. Insekticid u vidu rastvorljivih granula. Nasla sam u Gardenu za 50 dinara. Rastvorila sam kesicu od 2 g u 2 litra vode i pofajtala sve biljke. Koliko dana treba da cekam da se te dosade odlepe od pupoljaka i listova? Imam ih na hibiskusu, ali i na ostalom cvecu koje se nalazilo u blizini hibiskusa.

Hvala.

#146: Re: Biljne vasi! Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Pon Jun 09, 2008 5:35 pm
    ----
Da li je to koncentracija po uputstvu za upotrebu?

#147: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 09, 2008 5:40 pm
    ----
Kalatea, vrlo brzo bi trebalo da uginu, ako insekticid "radi", a kada će da otpadnu... ako ih kiša ne spere ili ti, verovatno baš pre nego što se pojave sledeće Mr. Green Mene su baš rešile da iritiraju ove godine! Samo što jedne pobijem, druge se pojave - mislim da bez problema mogu da otvorim zoološki vrt za 1001 vašku Evil or Very Mad

#148: Re: Biljne vasi! Autor: kloi PošaljiPoslato: Čet Jun 26, 2008 6:43 pm
    ----
pomoc!ispod listova mog ukrasnog paradajza su se pojavile jako jako sitne bele bubice,leptirici.sta je to?i kako ga se osloboditi.pocele su da mi napadaju i druge biljkice

#149: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Čet Jun 26, 2008 8:12 pm
    ----
Kloi, odgovorila sam ti ovde. U pitanju je ista stvar.

#150: Re: Biljne vasi! Autor: kloi PošaljiPoslato: Pet Jun 27, 2008 7:01 pm
    ----
hvala ti.izgledaju bas kao sto si i opisala.danas sam na trgu N.Pasica/tu je sada trenutno sajam cveca/kupila neku plavicastu tecnost,mirise na benzin i njom poprskala biljke.sad cekam...nadam se da ce uspeti.

#151: Re: Biljne vasi! Autor: goxiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 16, 2008 11:05 am
    ----
Kod mene su se prvi put pojavile nekakve crne vaske koje su u gomilicama sa donje strane lista dragoljuba i na stabljikama i sada su se prosirile i na ostale biljke.Sta da radim? Da li da sve to pocupam ili da isto koristim nekakva insekticid tj.otrov od ovih koje ste svi vi sa slicnim problemima koristili.Imam veliku terasu i velike zardinjere u kojima su te moje mucenicke bolesne biljke.Sve se to dogadja u jednoj zardinjeri dok u drugoj je sve O.K. Dajte mi dobar savet.Zao mi je strasno ako cu morati da pocupam biljke ako nema leka.Nikada to pre nisam imala i sada me bas interesira odakle se to pojavilo koji je razlog. Da probam da koristim Mospilan?

#152: Re: Biljne vasi! Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 16, 2008 8:03 pm
    ----
Pazi da se ne prosiri svuda, to je napast koja se lako seli. Mislim da mozes da poprskas mospilanom ili actarom. U svakom slucaju sacekaj jos neko misljenje ostalih forumasa.

#153: Re: Biljne vasi! Autor: yugi PošaljiPoslato: Pet Jul 18, 2008 6:27 pm
    ----
imam problem sa ružom penjačicom. listovi se zavrću, postaju bijeli isuhi i na kraju otpadaju. ruža ne izgleda zdravo. šta da radim?

#154: Re: Biljne vasi! Autor: anjar PošaljiPoslato: Ned Jul 20, 2008 6:58 pm
    ----
možda je pepelnica,odnesi zahvaćeni list u polj. apoteku,daće ti sredstvo.možeš da izguglaš preporuku nekih distributera pesticida(Agrosava) gde imaš i sliku oboljenja,pogledaj pa vidi da li odgovara.Možeš staviti i sliku ovde,da vidimo sta je,po opisu je tesko reći. Bye Bye

#155: Re: Biljne vasi! Autor: MarojeLokacija: Rijeka, Hrvatska PošaljiPoslato: Čet Jul 24, 2008 10:09 am
    ----
Meni se na ruzama pojavise stitaste usi. Odnio sam uzorak zarazenog lista u poljoprivrednu apoteku, gdje su mi dali Confidor (o kojem sam vec i ovdje citao nesto). Uglavnom, treba da ga razrijedim i onda poprskam ruzu s gornje i donje strane listova. Jedini susjed ruzi je filodendron (monstera deliciosa), koja nije zarazena stitastim usima.

Pitanje: kako dozirati Confidor (ova u polj. apoteci je sve izreferirala u 5 sekunda)? Rekla je nesto kao "5 mililitara na 2 litra vode" ili tako nekako, spominjala je i 50 litara vode...meni treba za jednu biljku, koja i nije tako velika.

P.S. rekose i da ce jedno prskanje biti dovoljno. Jel tako obicno biva?

#156: Re: Biljne vasi! Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Čet Jul 24, 2008 10:34 pm
    ----
Maroje ona je tebi u apoteci dala dozu a ne konc. što tebi treba.Konc.ti je 5ml. na 10l. vode.Pošto tebi treba manje rastvora kupi u apoteci špric za injekcije pa meri.Ali da bi sigurno suzbio štitaste vaši na ruži ja ti preporučujem da tih 5ml rastvoriš u jedno 7-8 l. vode i dobro zaliješ ružu pošto ona ima dubok korenov sistem kako bi ga ruža usvojila preko korena i da to ponoviš za nedelju dana.Ovo zato jer se štit . vaši dosta teško mogu suzbiti samo prskanjem pogotovu ako nisu u fazi razmnožavanja.Pozdrav,

#157: Re: Biljne vasi! Autor: MarojeLokacija: Rijeka, Hrvatska PošaljiPoslato: Pon Jul 28, 2008 6:07 pm
    ----
Mnogo hvala na odgovoru! Evo kupio sam sprice od 5 i 10ml, i jednu iglu za izvlacenje confidora iz bocice. Veceras ide prvi tretman.

Kad kazes da si upravo kupio sprice i iglu, ne pomisle ljudi prvo da pruzas biljkama pomoc protiv nametnika Very Happy

P.S. Dakle naspricao sam ko manijak 28.07. navecer ruzu, jos sam je natopio vodom u kojoj je bio Confidor...a kad ono danas 30-tak listova vrvi usima. Jel tome treba vremena da djeluje ili ne djeluje kod mene?

Poslao bih slike ali mi je crknuo vjerni Canon Powershot nakon 6 godina... Bye

#158: Re: Biljne vasi! Autor: MarojeLokacija: Rijeka, Hrvatska PošaljiPoslato: Pet Avg 15, 2008 10:29 am
    ----
Evo ja se i dalje javljam ovdje, nazalost zato jer nisam uspio rijesiti problem. Odnosno Confidor ga nije rijesio. Ja i dalje amputiram sve zarazene listove, nema ih puno ali ih i dalje ima, nalazim ih skoro svaki dan.

Kojim drugim sredstvom da pokusam?

#159: Re: Biljne vasi! Autor: joodyLokacija: Italija zona USDA 8 PošaljiPoslato: Pet Avg 15, 2008 12:36 pm
    ----
Meni se pojavila po koja stitasta a i koja zelena vaskica ovog leta u junu na Jasminu na terasi .
Stavila sam tablete Provado facile Bayer u zemlju i posle nedelju dana sve su se "podigle" onako sasusene, mrtve. Pise da tablete stite od stitnih (koja igra reci) i ostalih vasi do tri meseca. Ja sam zadovoljna. U blizini imamo lipe (na 10 metara) pa mislim da zbog toga sve vasi stizu i do mojih biljcica. Pih Sad

#160: Re: Biljne vasi! Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Ned Mar 29, 2009 11:01 am
    ----
Da ne otvaram novu temu ja se ukljucih na ovu.
Meni je potrebna hitna pomoc.Moje sijance nesto jede.Posijala sam acer palmetum, laburnum i jos nekih biljaka ali kada pogledam nema nigdje vrhova a bili, nema ni ostatka onih listica.Tako ih podreze na istu visinu.Mnogo ih ih je unisteno ne znam sta da radim a nisam vidjela nikakvu zivotinju.

#161: Re: Biljne vasi! Autor: Annet PošaljiPoslato: Sre Apr 08, 2009 10:39 pm
    ----
Ja imam kucnog ljubimca koji zivi u zemlji spatifiluma, za sada. Izlazi napolje samo kada ga zalivam. Sitne bele vashke, velicine do 1mm, ne lete, samo chuche u zemlji a unishtavaju biljku. Sta mi je chiniti? Napomena/ja sam potpuni amater.

p.s. a jel znate za foru da se na zemlju stavi kamen sa biberom, pa kad vashka dodje do kamena, kine i lupi glavom u kamen i ostane na mestu mrtva? :)))

#162: Re: Biljne vasi! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Apr 09, 2009 12:48 am
    ----
promeni zemlju, pod hitno!

#163: Re: Biljne vasi! Autor: Annet PošaljiPoslato: Pon Apr 13, 2009 4:53 pm
    ----
e spasila sam ih, a znate kako? pre neki dan na jutarnjem programu dali savet protiv biljnih vashi i glista i to su tri prirodna nacina: 1. kashichicu sirove kafe posuti po zemlji, 2. ubosti shibicu u zemlju i 3. protiv glista staviti na zemlju izdubljen krompir u koji ce glista uci.
ja od svega po malo uchinila, posula kafu i poubadala po nekoliko shibica u svaku saksiju i vashi nestale, za sada...
chim budem sigurna da su tefinitivno nestale promenicu zemlju. thanx monk.

#164: Re: Biljne vasi! Autor: Kalamiti PošaljiPoslato: Sub Apr 25, 2009 2:02 pm
    ----
Nisam neki strucnjak po pitanju cveca a bas ga volim pa mi treba pomoc.
Na ruzi penjacici sam primetila da su neki listovi postali prosarani kao da gube boju i sa donje strane videla neke vaskice ili sta su belicaste i duge oko 3-4mm. Kupila sam Actara prasak. Hoce li pomoci ili mi treba nesto drugo. I na lozici penjacici sam primetila sa donje strane izuzetno sicusne vaskice kao zrno peska. U pocetku sam i mislila da je pesak ali kad ih stisnem ima tecnosti dakle - nesto zivo, mogu li i to da prskam sa Actarom ?

#165: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sub Apr 25, 2009 2:18 pm
    ----
Actara je jako dobra za vaši, prskaj s njom.

Ovo što liči na pesak, - pogledaj da li se na licu lista vide sitne bele tačkice, a na naličju jako fina paučina i osim onih "zrnaca peska" da li ima i belih "zrnaca"? Ako ima, onda tu actara neće pomoći, jer je to Crveni pauk. U tom slučaju uzmi Talstar ili Actellic ili neki treći preparat koji suzbija crvenog pauka i isprskaj, i nakon 10 dana ponovo.

#166: Re: Biljne vasi! Autor: Kalamiti PošaljiPoslato: Sub Apr 25, 2009 2:51 pm
    ----
Hvala Very Happy
Na lozici nema nista sa gornje strane listova samo sa donje i za sad ima samo tih zrnastih belih vaskica. Zaista si mi pomogla - u ponedeljak kuoujem Talstar ili Actellic.

#167: Re: Biljne vasi! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Apr 25, 2009 8:02 pm
    ----
poslushaj Anichku i ako si u prilici izdvoj te biljke , koje su zarazene u neeeki " karantin" do ponedeljka... alli kada ih budesh prskala ili potapala..
obavezno SVE biljke tretiraj jer je vrlo "zarazan" i vrlo shtetan

#168: Re: Biljne vasi! Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Sre Apr 29, 2009 12:01 pm
    ----
Pogledajte moju novu temu: problem sa ušima, tj. mravima koji ih raznose, je napokon riješen!!! ...nažalost samo na drveću i većim biljkama... ali dalo bi se i manje bilje oblijepiti tim trakama, ili teglicu?
Znam da crne biljne uši mravi nose gore; da li je isto i sa drugim vrstama vaši? Ako je, problem je: ljeplo!!! PREPREKA prije nego su se popeli!

...ali po manjim biljkicama, i sa gadovima koji stižu zrakom, ja primjenjujem:
1. prskanje uvarkom od koprive: osim što je ona dobar gnoj, ona mirisom rastjeruje napasti, tj. repelent je. Naberem puno korpive i stavim u kantu vode pa s tim na sunce, i promiješam više puta dnevno. Za par dana to "zakipi", zasmrdi, i onda mećem 1 dio toga na 10 dijelova vode i s tim prskam i zalijevam: odličan uspjeh!

2. lisne uši (one crne koje ja imam) prskam vodom u koju dodam par žlica tekućeg sapuna ili deterđenta na 2 litre. Uši su prekrivene nekom sluzi koju det. razrijedi i onda ne mogu disati ili nešto, pa uginu. Onda ih isperem mlazom vode ili otpadnu same.

3. MRZIM IH!!! Evo mravi samo prešetavaju preko mojeg povrtnjaka, čekaju i čim negdje izniknu mladice odmah na njih posade lisnih uši kolko stane!!! Nekada sam imala čak simpatiju prema mravima, ono: gradsko dete čita "Cvrčak i mrav" literaturu i tako... mislila sam: prospeš mrvice, dođu mravići i pokupe i odu. Figu odu!!! NE ODU - nego nadiru na sva nemoguća mjesta, zagađuju, uništavaju - nemrem više

#169: Re: Biljne vasi! Autor: bibanaLokacija: subotica PošaljiPoslato: Pet Maj 08, 2009 9:58 pm
    ----
Nisam procitala sve prethodne postove zurim sad al uglavnom imam problem sa nekim belim sitnim bubicama najcesce su na povrsini zemlje u saksijama ali imam i problem br;2 male sitne bubice koje lete presle su sa saksije na saksiju i svo mi sobno cvece unistavaju kada dunem na cvet sve se razlete a sve ih cesce vidim i po stolu kad hocu da h udarim polete al se udarcem dobro ubijaju ali ih ima previse!!! Slikacu sutra ako uspem al ujutru idem do polj.apoteke pa ako bi mi preporucili neko univerzalno sredstvo!!! a = imam malo dete pa kako da ja to izvedem sa prskanjem.. ham pa na dvoriste a?//?/ helppppppppppp sos sos

#170: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 2:27 am
    ----
Odvoji malo vremena, i pročitaj ovu temu. Po tvom opisu bi rekla da je u pitanju bela leptirasta vaš (link koji sam ti dala). Ako je tako, spremi se na nekoliko tura upornog prskanja, jer su te vaši jako opasne po biljke i teško se uništavaju ako ne prskaš više puta, raznim insekticidima i pre svega - redovno.

#171: Re: Biljne vasi! Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 1:41 pm
    ----
Jer su ovo biljne vasi, ima tu nesto vise, nekih belih kao leptirica sitnih,malo zelenih bubica i malo crvenih koje kad zgnjecim ima i krvi
Sa cim da prskam,moze neki insekticid ili sta drugo da koristim ako treba.

#172: Re: Biljne vasi! Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 2:24 pm
    ----
Jer ima odje nekog Downtown da jos su pod utiscima skupa,neka neka ima vremena za sve Cmok

#173: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 3:39 pm
    ----
VaŠke! Prskaj, malte-ne svaki insekticid će ih uništiti.
Nekad smo to zaprašivali etiol-om u prahu, ali to više ne vidim u prodaji. Lako ih je pobiti, problem je što posle nekog vremena dolete nove i jovo-nanovo.

Napiši šta u kući imaš od insekticida, pa da odaberemo neki pogodan.
Predlažem Perfekthion, ali i mnogi drugi će obaviti isti posao.

#174: Re: Biljne vasi! Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 3:56 pm
    ----
Trenutno nemam ostalo mi nesto jako malo od prosle godine sad cu videti.
Nemam bacila sam ambalazu,iovako mi nebi pomoglo bilo nesto jako malo,onda sutra cu kupiti ima oni univerzalni sa prskalicom ima i u prahu pa cu videti sta da kupim.Imam dve vrste akaricida,ali to je za c.p.
Ima ih za sada samo na pupoljcima ruza.
Hvala anicka

#175: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 3:59 pm
    ----
Dajana, koje akaricide imaš?
Retko koji od njih ne deluje na vaši.

#176: Re: Biljne vasi! Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 4:02 pm
    ----
Talstar i Armadu

#177: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 4:05 pm
    ----
Isprskaj Talstarom još danas.
Sačekaj još sat-dva da malo padne tempertura, on slabije deluje na višim temperaturama, ali za vaši je savim dobar. On je pre svega insekticid i to sa jako širokim spektrom delovanja.

Kasnije, nabavi za vaši perfekthion i mirna si.

#178: Re: Biljne vasi! Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 4:13 pm
    ----
E,da te pitam jer bi bilo lose da isprskam celu bastu jer sam prosle godine zaradila c.p. a iovako nemogu bas promeriti tu mali kolicinu da bih prskala samo ruzu.Mislim nece faliti malim biljcicama da tretiram hemiju.

#179: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 4:19 pm
    ----
Od kad prskam preventivno protiv cp s vremena na vreme, trošim mnogo manje akaricida Very Happy Znači, što se mene tiče - samo napred!

#180: Re: Biljne vasi! Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 4:23 pm
    ----
Hvala draga. Cmok

#181: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 5:14 pm
    ----
Da, slažem se. Slobodno isprskaj i druge biljke.

#182: Re: Biljne vasi! Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Maj 10, 2009 5:18 pm
    ----
ok tenx Cmok

#183: Re: Biljne vasi! Autor: bibanaLokacija: subotica PošaljiPoslato: Sre Maj 13, 2009 6:03 pm
    ----
Anicka hvala ja u medjuvrmenu oprskala sa bubi stopom muz mi kupio i te sto lete musice nema ih nigde medjutim ostalo mi je na sobnoj jelci bas kao vasi sitne sitne(ne mogu ih slikati)na njih ne deluje! A na linku koji si mi dala da procitam vidim da sespominje etiol njega imam sta mislis da probam? (bilo je naporno posto imam malo dete sve sam saksije morala nositi daleko oprskatii i ostaviti par sati pa vratiti )a ove me sad nerviraju

#184: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sre Maj 13, 2009 6:10 pm
    ----
Ja sam se sa zelenim izborila tako sto sam u pl. flasicu od 1/2l do pola punu vode gasila cigarete dok je nisam napunila.Sutradan procedila, isprskala prskalicom ruze ciji su pupoljci bili potpuno prekriveni vasima i vec desetaka dana nema ni jedne jedine Very Happy

#185: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sre Maj 13, 2009 7:39 pm
    ----
Bibana,

ekološke metode su umivanje listova biljke sunđerom natopljenim u alkohol (medicinski ili jaku rakiju - sve jedno), ili rastvorom deterdženta za sudove, ali tako moraš više voditi računa da prebrišeš svaki deo biljke da ti se ne "provuče" mnogo živuljki.

Ono jako-jako sitno može biti icrveni pauk

#186: Re: Biljne vasi! Autor: skipi PošaljiPoslato: Sub Maj 23, 2009 9:07 pm
    ----
Vec duze vremena u saksijama imam malene bijele bubice i ne znam da li su one uzrocnici problema- listovi na biljkama krenu da se suse i otpadaju a jadna biljcica nakon izvjesnog vremena izgleda kao da je lisce nasilu potrgano. Trazila sam u prodavnicama neki insekticid ali nista nisam nasla. Mozete li mi pomoci savjetom, da li bi ove bubice mogle biti krivci? Inace, vise ih vidim u zemlji nego sto ih ima na samim listovima.
Pokusavala sam da mijenjam zemlju, saksije ali opet se vracaju...

#187: Re: Biljne vasi! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 2:08 am
    ----
skipi, prochitaj ovaj DEO

#188: Re: Biljne vasi! Autor: skipi PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 2:27 pm
    ----
Ove u mojim saksijama su bijele, mislis da je to isto?

#189: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 2:33 pm
    ----
To belo se javlja u zemlji lošijeg kvaliteta, a može da se ubije zemljišnim insekticidom. Kod nas je to Galition, izgleda kao kukuruzni griz i on se umeša u zemlju koliko duboko možeš da prekopaš, a da ne oštetiš koren. Garantovano nestanu od njega - probala.

#190: Re: Biljne vasi! Autor: skipi PošaljiPoslato: Uto Maj 26, 2009 9:46 pm
    ----
Pokusacu da to pronadjem (mada se ne moze mnogo toga naci ovdje gdje zivim). Ako ne nadjem nista od insekticida, da li bi moglo nesto drugo da pomogne (znam da sam citala o opuscima cigara koji se potope ili kopriva)?

#191: Nesto mi je napalo Shefleru - Biljne vaši Autor: Nikitta PošaljiPoslato: Ned Maj 31, 2009 4:13 pm
    ----
Imam je dva meseca, a poslednjih mesec dana mi je na otvorenoj terasi.
Uopste ne napreduje, a mladi listovi su joj opali , pa sam je lepo pregledala i imala sta da vidim. Ne znam čime da je prskam jer ne znam koji je ovo insekt. Naprskala sam je danas (prva pomoć) sredstvom za suđe, a jedino što imam u kući je Abastate (akaricid protiv CP). Kupiću sredstvo koje bude potrebnoi, ali kada budem znala protiv čega da se borim.
Upomoć!!!

#192: Re: Nesto mi je napalo Shefleru Autor: Nikitta PošaljiPoslato: Ned Maj 31, 2009 4:15 pm
    ----
Na istoj terasi sam pronašla i ovo na ruži:

#193: Re: Nesto mi je napalo Shefleru Autor: Nikitta PošaljiPoslato: Ned Maj 31, 2009 4:16 pm
    ----
Kao i ovo na matičnjaku:

#194: Re: Nesto mi je napalo Shefleru Autor: Nikitta PošaljiPoslato: Ned Maj 31, 2009 4:22 pm
    ----
E sad, za ružu i shefleru mi nije važno čime ih prskam, bitno da je to nešto što će njima pomoći, ali matičnjak je začinska biljka koju bih koristila kao začin i čaj, tako da ne znam da li smem bilo kojim otrovom da ga prskam i da li mu u tom slučaju ima spasa.
Juče sam donela i rasad bosiljka, a imam i još nekog cveća na terasi (muškatle, bonbonice, kalanhoje...) i sada se ozbiljno plašim za sve njih. Ne znam ni da li svo to bilje mogu prskati bilo kojim otrovom....

Željno čekam neki koristan savet Sad

#195: Re: Nesto mi je napalo Shefleru Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Ned Maj 31, 2009 5:16 pm
    ----
Dobro si uradila , prskaj dalje ,(stavi nekog alkohola par kapi) . Uši se napiju okliznu , prebiju noge i odumru. Šala.!!!! Sredstvo za suđe služi da se uši praktički njim zalijepe. Drugi dan čistom vodom da ih spereš dole, pa opet ponovi za koji dan i tako nekoliko puta!

#196: Re: Nesto mi je napalo Shefleru Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Ned Maj 31, 2009 7:23 pm
    ----
Nikita,
postavila si jako kvalitetne fotografije biljnih vašiju Wink

Pročitaj temu i znaćeš više o njima.

Sve nejestive biljke isprskaj nekim insekticidom (ima ih mnogo koji deluju na biljne vaši) ali izbegavaj one koji se prodaju već gotovi napravljeni (Biotoll, Biokill, Bubistop i sl) jer oni često jako oštete i samu biljku.

Matičnjak skloni unutra za vreme prskanja (ako je to moguće). Njega isprskaj (ili istuširaj) čistom vodom tako da doslovno opereš vaši tj. da ih spereš sa biljke. Ev. možeš prskati alkoholom ili rakijom. Vratiće se i moraćeš verovatno da ponoviš postupak ako vremenski uslovi i dalje budu pogodovali razvoju vašiju.

#197: Re: Biljne vasi! Autor: polivkaLokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2009 1:58 pm
    ----
Molim vas ,pomozite mi!!! Na mom prelepom grmu Hortenzije pojavilo se nesto belo meko na poledjini listova , a ima ga i na stablu. Mislila sam da je nesto u vezi crvenog pauka ali mi bas ne lici. sta bi to moglo da bude i kako da tretiram biljku. A i listovi su jako blede boje. Dali to dvoje ima neke veze?

Poslednji izmenio polivka dana Sre Jun 10, 2009 2:05 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#198: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2009 2:00 pm
    ----
Kako misliš - belo, mekano?! Jel to deo lista ili je neka štetočina? Koje je veličine? I možeš li da slikaš pristojno, da se vidi to belo?

#199: Re: Biljne vasi! Autor: polivkaLokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2009 2:02 pm
    ----
Pokusacu da stavim sliku...

#200: Re: Biljne vasi! Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2009 2:53 pm
    ----
Polivka,ovo meni liči kao čaura neke ličinke.Jesi li probala skinuti to sa lista?

#201: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2009 3:11 pm
    ----
Uh, grozota jedna! Očito je to što kaže Ladybee. Možda naiđe Anićka da nam kaže šta je tačno, ali bih ja pod hitno reagovala - Kupi Mospilan i zalij njime dobro biljku... Sistemski je insekticid, pa će dobro delovati i na ono što je ispod tih ljuspi. A probaj i rukom da poskidaš što više možeš, ako biljka nije prevelika. A što se tiče boje listova, kad već ideš u poljoprivrednu apoteku - kupi helatno gvožđe i kalijum nitrat sa magnezijumom, pa povremeno zalivaj i prskaj.

p.s. odlična fotka, samo da nije na njoj to čudo Very Happy

#202: Re: Biljne vasi! Autor: polivkaLokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2009 3:37 pm
    ----
I ja bih rekla kao da je bila neka licinka. Evo i nove slike gde se vidi i nesto smedjkasto i to je tvrdo, i nemogu da utvrdim dali ima nesto u tome. I na grancicama ima toga okololo. a kada razmrvim to belo ono je malo kao lepljivo i tegli se. Evo i slike zbuna iznutra...
Dodje mi da placem, kad sam jutos uocila to cudo... Smrc smrc

#203: Re: Biljne vasi! Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2009 4:01 pm
    ----
Kod prve slike sam pomislila da je neki moljac,međutim,meni ovo što izlazi iz čaure liči na štitastu uš,mada nisam nikada vidjela te čaure.Možda ima neko kompetentniji da kaže nešto Sad baš me zanima.

#204: Re: Biljne vasi! Autor: polivkaLokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sre Jun 10, 2009 4:05 pm
    ----
Hvala ti mnogo LidijaM na savetima, zelele bih po svaku cenu da spasem ovu moju biljcicu, posebno sto mi je jako draga uspomena na moju pokojnu majku. Bokor sam presadila iz roditeljske kuce, u moju, nakon majcine smrti. I kad god je divno cvetala uvek sam sa radoscu nislila na majku... a sada sam mnogo tuzna...

#205: Re: Biljne vasi! Autor: mentapipLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Čet Jun 25, 2009 12:00 pm
    ----
pozdrav svima, nova sam ovdje, pretrazivala sam ovu temu pa dosla dovde a i prije sam cesto posjecivala ovaj forum, nego citala sam do 7. str i umorila se tako ce mozda ovo sto cu napisati biti vec poznato sorry. gledala sam jednu super emisiju i izmedju ostalog biljne vaskice su napale stablo jabuke, teta je kupila larve bubamare( pomazu i odrasle ali larve imaju poseban apetit) i postavila ih na listove, sljedeci korak jeste da onemoguci mravima da dodju do larvi, jer su mravi zastitnici vaskice(one im dodju kao muzne krave, luce slatku vodicu kojom mravi hrane svoje larve-pa ih stoga "uzgajaju" i stite) jednostavno uzmu larve bubamare i pobacaju ih na zemlju, jednostavno je namazala stablo jabuke pri dnu ljepilom( cini mi se za miseve)i time onemogucila mravima svakodnevno patroliranje, to treba uciniti navece kad se vecina mrava vrati pod zemlju. ne znam koliko je bilo larvi bubamara(mislim ne vise od 20-jedna mala kutijica kao od sibica)ali su se u roku od 7 dana uspjesno izborile sa vaskama. listovi jabuke prije toga su bili prekriveni "paucino", poceli su da se uvijaju i bili su prekriveni vasima. larve bubamare su takvi predatori da je za nepovjerovati brrr.

#206: potrebna pomoć Autor: zana010 PošaljiPoslato: Sub Jul 04, 2009 1:46 pm
    ----
Probala sam da listam po temi, ali sam se izgubila. Može li iko da prepozna o čemu se radi?
U pitanju je jabuka koja se razbolela pre par godina. Probala sam sa nekoliko preparata, uglavnom po preporuci poznanika, ali ništa ne pomaže. Prošle godine smo joj skroz isekli grane i mislili da je uništimo, ali ove godine ona je ponovo pustila nove grane i dadosmo joj još jednu šansu. Ali štetočine se opet pojavljuje. To su sitne bubice na mladim granama, a onda se pojavljuje nešto slično vati i lepljivo je. Evo slika, pa ako znate pomagajte. Mase

#207: Re: potrebna pomoć Autor: Kika_AlmodovarovaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jul 05, 2009 9:27 pm
    ----
Ovo bijelo su krvave uši:
o njima i zaštitno sredstvo

Ono na zadnjoj slici su lisne uši:
o njima i sredstvo

Na prvoj slici su neke točkice po listovima koje zaista ne mogu razaznati. Jel može još koja slika takvih listova?
I zaista nije potrebno zbog toga rezati jabuku.
Najbolje je neposredno prije same vegetacije prskati preparatima na bazi bakra.Ona služe za suzbijanje štitastih ušiju ,jaja lisnih ušiju i crvenog pauka ili se može koristiti gotovu kombinaciju bakra i mineralnog ulja: Crveno ulje (akaricid, insekticid i fungicid za koeg vele da smanjuje za 60% pojavu bolesti i potrebu za prskanjem tijekom vegetacije)
O crvenom ulju
Lisne uši su doslovno "svakodnevnica" i naravno da se zbog toga ne treba uništavati jabuka Very Happy

#208: Re: potrebna pomoć Autor: zana010 PošaljiPoslato: Čet Jul 09, 2009 8:10 pm
    ----
Puno korisnih informacija, hvala ti puno. Kad proučim javiću rezultate.

#209: Re: Biljne vasi! Autor: zdravko.poposkiLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Sre Jul 29, 2009 5:51 pm
    ----
pozdrav clanovima,ovo mi je prvo ukljucenje.

za polivku-koliko vidim na stablu ove biljke cini mi se da je to krvava vas.
probaj da pritisnes,pa ako izlazi crvena tecnost to je to.

#210: Re: Biljne vasi! Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 3:15 pm
    ----
ja se vec mjesec dana borim sa leprirastim vasima..i ne ma sta nisam pokusala od kupovnih preparata,preko sampona za vaske i ne znam sta sve..uh..pun staklenik..a uporne grrrrrr...
i sipala ineskticid u zemlju i prskala folijalno ..one ne odustaju..

#211: Re: Biljne vasi! Autor: mentapipLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pon Avg 10, 2009 9:13 am
    ----
hvala svima koji su predlagali koprivu. nasula sam u flašu vode(oko l)u to stavila nekoliko listova koprive(oko 2 šake) i čvrsto zavrnula. ne znam tačno koliko je stojalo tako, mislim 2-3 sedmice. smrdi odvratno i nisam htjela da pršćem po lišću svojih biljaka jer se radi o čajevima( valja to meni sutra konzumirati), jednostavno sam istresla taj sadrzaj u zemlju oko čajeva. već sutra nije bilo ni jednog mrava i niti jedne vaškice Smile

#212: Koja je ovo boleština i kako ozdraviti biljku? - Biljne vaši Autor: jethro PošaljiPoslato: Pon Jan 04, 2010 11:46 pm
    ----
čudna mi se boleština pojavila na drvetu života i kako mi se čini, prešla je na juku.
u prilogu je slika ove boleštine: kao neke crne točke po biljci. iste te točke mi se pojavile u gornjem čošku sobe.
o čemu se radi?
hvala

#213: Re: Koja je ovo boleština i kako ozdraviti biljku? Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Uto Jan 05, 2010 12:09 am
    ----
jethro,dobrodošao na SB..da nisu tvoj problem biljne vaši?

#214: Re: Koja je ovo boleština i kako ozdraviti biljku? Autor: jethro PošaljiPoslato: Uto Jan 05, 2010 1:28 pm
    ----
milica66 citat:
jethro,dobrodošao na SB..da nisu tvoj problem biljne vaši?

a ne znam milice, razumijem se u biljke kao u nuklearnu fiziku. ma opet, volim ove...
ne znam o čemu se radi. ima li tim vaškama lijeka kakvog?
list po list se suši, vene...
kako se zove lijek?

pozdrav

#215: Re: Koja je ovo boleština i kako ozdraviti biljku? Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Jan 05, 2010 9:12 pm
    ----
jethro na tvoeto cveke mu treba ubavo tusirane kako prva pomos za da se odstranat onie stetocini bilni voski ,ili so vodena krpa brisi gi,dodeka vo kosot ke gi ostranis so pravosmukalka uklucija i ke gi sobere ,pod hitno ostranigi stetocinite se ke unistat ,ti pozeluvam ubavo druzene i da imas uspeh so cvekinata pozdrav.

#216: Re: Koja je ovo boleština i kako ozdraviti biljku? Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Uto Jan 05, 2010 11:28 pm
    ----
jethro,pogledaj ovde

#217: Re: Biljne vasi! Autor: voja_milovanovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jan 07, 2010 9:03 pm
    ----
Odnekud mi došle male zelene vaške, nežne, i napale samo šefleru. Mislim da su to one iste koje napadaju ruže. Kako se zovu? Kako su stigle ovamo tako visoko, 24. sprat. Skidao sam ih samo prstima, bez hemije. Listovi su ostali malo oštećeni ali mislim da je to uglavnom od mojih prstiju. Evo slike. Kad su malo starije one potamne i ubrzo uginu. Na stablu se vide tragovi medljike.

#218: Re: Koja je ovo boleština i kako ozdraviti biljku? Autor: jethro PošaljiPoslato: Ned Jan 10, 2010 10:35 pm
    ----
hvala milice ,pokušat ću nešto u biljnoj apoteci naći sutra na temelju pročitanog, a i prodavaču ću priložiti sliku koju.
javim rezultat!!

#219: Re: Koja je ovo boleština i kako ozdraviti biljku? Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Ned Jan 10, 2010 10:38 pm
    ----
jethro,nadam se uspehu Very Happy

#220: Re: Biljne vasi! Autor: voja_milovanovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 03, 2010 10:57 pm
    ----
Otkud sada ovo??? Maltene to juče sve bilo u redu i na šeflerama čisto a evo sad na sedumu u ovo doba godine male crne vaškice hodaju lagano. Ne izgleda da prave štetu ali buh voleo ipak da ih nema. Da ih skidam pincetom - nije ih tako malo - ili nekim hemijskim sredstvom? Mislim, da nije ni neko agresivno sredstvo kao za voće, jer je ovo u stanu a imamo i mačku, pa ako neko ima iskustva za takvu situaciju.

#221: Re: Biljne vasi! Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Feb 06, 2010 3:29 pm
    ----
Voja Milovanovik kako ne pravat steta tie, zosto dosle na cveketo. Jas prvo i prvo bi pravela Miene na bilkata sto ke izleze ke izleze, no gledaj zastiti I da ne vleguva vodata vo zemjata. Toa sto ke ostane ke ostranuvas racno zemi meka salfeta ili hartija i zbiraj gi stetocinite,taka gi sobiram odnosno turkam od ruzite i od mnogu drugi cvekina. I jas ne sum mnogu za hemiska zastita pogotovo doma,probav so detergent rastvoren vo voda , pisuvase i za toa , so sreka vo zastitata i pozdrav.

#222: Re: Biljne vasi! Autor: voja_milovanovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 06, 2010 4:13 pm
    ----
Da, Cvekarka, probaću sa detergentom pre nego što predjem na tešku artiljeriju. Poncetom nisam uspeo da uradim ništa, mala je to biljka i nežna, nije kao šeflera gde sam ih sve prstom obrisao. Kako li su došle baš bih voleo da znam, možda su im jajašca bila na reznicama koje sam ubrao u nekoj bašti.

#223: Re: Biljne vasi! Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Feb 06, 2010 6:50 pm
    ----
Da taka e mozebi i taka samoto od sebe vaka stetocini ,kaj mene koga proveriv kaj liandrata- zokumi po nase polni se zalepeni stetocini na opacinata od listot , na nekoj i poveke se razvile. Kaj ovie celi lisja odstraniv sto bea poveke zafateni.

#224: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 06, 2010 6:56 pm
    ----
Zaštiti zemlju kesom od ispadanja, pa grane lepo istuširaj mlakom vodom. Ove vaške se lako skidaju. Vodi računa samo da ih ne spereš s grana na zemlju, jer će se brzo vratiti. Ako se ponovo pojave, a ne voliš hemiju, isprskaj 50:50 posto mešavinom voda - alkohol.

#225: Re: Biljne vasi! Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Feb 06, 2010 7:37 pm
    ----
Fala Lidija denes gi proveriv oleandrite , znaci i mlakata voda pomaga . ednas zimava gi prskav so detergent sjaj rastvoren vo voda no pak se namnozile, blagodaram i pozdrav.

#226: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 06, 2010 8:24 pm
    ----
Tuširanje mlakom vodom jedino što može da uradi je - da ih fizički skloni sa biljke - bar te koje je Vojina biljka zakačila. One se brzo kreću, znači da nisu čvrsto priljubljene za biljku, pa ih je lako skloniti umerenom jačinom tuša. Problem mogu da budu jaja, ona su čvršće priljubljena. U redu je sklanjati ih i tuširanjem i deterdžentom, ali samo ako infekcija nije uporna i ne oštećuje biljku ili se širi na druge biljke. U tom slučaju je neophodan insekticid ili neko drugo odgovarajuće sredstvo. Po meni je deterdžent za sudove takođe hemija - za koju nisam sigurna da biljkama manje šteti od sredstava namenjenih za biljke.

#227: Re: Biljne vasi! Autor: voja_milovanovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 06, 2010 10:15 pm
    ----
To, Lidija, tako sam uradio. Sprao sam ih crevom od tuša nad kadom. To su crne, sitne, nisu one velike zelene sa seflere i ostalo je samo par sitnih, one će same umreti od samoće.

#228: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 06, 2010 10:17 pm
    ----
Nadam se da neće biti tako usamljene, da u roku od odmah naprave oveću koloniju, čisto zbog društva Ahahaha

#229: Re: Biljne vasi! Autor: voja_milovanovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 13, 2010 10:06 pm
    ----
Opet ja sa VAŠKAMA! Nisam na vreme uočio ova bela stvotenjca na hoyi, a sad ih ima svuda po njoj, moram pažljivo pregledati ostalo bilje sutra. To je, kako sam shvatio, bela vunasta vaš Znoji se , evo i link magazin.floraekspres.rs/?p=443, gde preporučuju preparat ACTARA. Sutra idem da tražim, a ako nema, da li neko ima iskustva sa nekim drugim insekticidom?

#230: Re: Biljne vasi! Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Feb 14, 2010 8:27 am
    ----
Voja slikata od linko e stetocinata na moite oleandri. Linkot e dobro sto go postavi ,mnogu da vidat i procitaat,toa e sto go imame koe ni steti na nasite bilki.

#231: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 14, 2010 10:36 am
    ----
Lidija citat:
.... U poljoprivrednoj apoteci kupi neki sistemski insekticid - Confidor, Mospilan ili slično i biljku isprskaj 2-3x u razmaku od po nedelju dana. Efekat sa sistemskim insekticidima je bolji ako se biljka i zalije istim rastvorom.

#232: Re: Biljne vasi! Autor: brankamLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Maj 10, 2010 12:43 pm
    ----
Narode, prvo hvala vam sto postojite. Na ovom sajtu se lece zivci Smile
sad sam u dilemi. Imam neku belu, sitnu gamad svuda po biljkama. Na zemlji u glavnom, ali i na liscu i stabljikama. Mla bela, brza stvorenjca od par milimetara. Tacnije. Imam zardinjeru sa begonijama, po zemlji je gamad, u saksijama, sa bonsaiem koji je usput resio da ne lista vise, po japanskom drvetu, krotonu, fikusu, guzmaniji itd.

Ali u odnosu na vas ove moje su neke fine stetocine! Nemam nikakve boljke, susenje ili tako nesto, cak ni tu vunu ili fleke. Ako umete vi pomozite. Hvala vam...

#233: Re: Biljne vasi! Autor: renatabLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pon Maj 10, 2010 12:46 pm
    ----
ja naucila na forumu da se te sitne bele stetocine u zemlji javljaju od previse zalivanja...

#234: Re: Biljne vasi! Autor: brankamLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Maj 10, 2010 1:16 pm
    ----
Hvala renatab ali kako previse zalivanja japanskog drveta?
Za ovo drugo ok. Koliko sam primetila, kad sam zimus unela u stan isto ih je bilo, al su valjda pocrkale. Ma pojma nemam sta cu , valjda ce se neko javiti. Najcudnije mi je sto ne prave nikakvu stetu, pa ne znam da li da brinem, SAMO MI JAKO IDU NA ZIVCE. Smile

#235: Re: Biljne vasi! Autor: reca PošaljiPoslato: Pet Maj 28, 2010 8:52 pm
    ----
POMOC-u vecini mojih saksija sa sobnim cvecem, po zemlji i u zemlji gmizu sitne, sitne belo-providne bubice. Jedva se mogu uociti. Prskala sam sa nekim sredstvom protiv krompirove zlatice( dato mi je u poloprivrednoj apoteci ) , ali one i dalje zive. Lisce sa cveca mi opada, filadendron zuti....Stvarno ne znam kako da spasem svoje biljke. Da li je zamena zemlje dobra ideja?Ima li neko iskustva sa tim???????Pomozite mi , hitno je!!!!!!!!!!

#236: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 28, 2010 8:57 pm
    ----
To se obično dešava kad je zemlja lošeg kvaliteta ili previše dugo nije menjana i stalno je vlažna. Postoje (po meni) dva rešenja - jedno je da promeniš zemlju i opereš koren, a onda biljke usadiš u rastresitiju, a drugo je da kupiš Galition (zemljišni insekticid) i umešaš ga u supstrat po uputstvu sa kese. Ukoliko je zemlja loša, svakako bi bilo neophodno da je ubrzo promeniš.

#237: Re: Biljne vasi! Autor: twigLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 18, 2010 9:44 am
    ----
Pre par sedmica kupila sam tri saksijice karanfila, dve iste vrste (ali druge boje). Onaj treći mi je ubrzo postao sumnjiv - pupoljci su mu se počeli sušiti tek poluotvoreni. Srećom sam ih stavila sa razmakom i same su u toj sobi. Jutros sam ih bolje zagledala i na tom trećem vidim minijaturne žute tačkice kako mile po cvetovima i lišću! Toliko su male da ih nisam ni pokušala slikati. Ono što je medjutim primetno je tanušna mrežica koju su isplele izmedju pupoljaka i po kojoj prelaze! Nije kao ona sa slike o belim vunastim vašima nego je dobro zategnuta i gusta ali od veoma, veoma tankih niti. Ove tačkice nisu baš bele i veoma su sitne - za boju nisam ni sigurna ali mi se čini žućkastom. Nisam ih mnogo ni zagledala. Odmah sam tu saksijicu odnela u kupatilo, stavila rukavice i isekla sve stabljike sa cvetovima. Ostalo je nešto tačkica da mile po lišću - bar ono što mogu da vidim (a vid mi nije više dobar na tu blizinu). Zatim sam je pod mlazom vode tuširala sa svih strana i odozdo. Sada je u karantinu na podu terase koja mi ne služi za cveće, osim što se jedan dalji prozor otvara ka sobi gde mi je najviše kućnih biljki. Nadam se da je to suviše dug put za ove tačkice. Rukavice i makazice sam posle dobro isprala deterdžentom za sudove. Valjda se neće zaraziti ostale biljke. Ona dva karanfila koji su mu bili najbliži na pogled nemaju mileće tačkice niti tu mrežicu, ali pogledaću bolje sutra - kad nabavim lupu! Malo me brine onaj koji je bio najbliži - i njemu se jedan pupoljak suši poluotvoren. Ali možda to nema veze sa ovim tačkicama? Na prozorskoj dasci ih nisam primetila ali kažem malo sam lošeg vida za to. U svakom slučaju pitanja su: šta su ove "tačkice" (meni laiku su one neke biljne vaši ali koje?) i šta da sledeće preduzmem sa zaraženim karanfilom? Potpuno sam neuka u vezi takvih napasti - ovo je prvi put da ih imam. Možda logično jer sam baštensku biljku unela u kuću!

#238: Re: Biljne vasi! Autor: twigLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 18, 2010 10:19 am
    ----
Iju, ja sam izgleda u kuću unela CRVENOG PAUKA!!! Sad čitam tu temu, ali post ostavljam ovde da još neko ne pomisli da su tačkice vaši a ne ova nesreća!

#239: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Pon Avg 02, 2010 1:11 pm
    ----
Iju, sto se izblamirah Embarassed
Otvorih novu temu jer mi ovo bilo nepoznato, ali sada sam , valjda, na pravom mestu. Imala sam ih pocetkom proleca na ruzama, ali nisu nigde mrdale. Ove, letnje, trce kao lude!
Da li one ostavljaju neke bele, prazne kosuljice iza sebe? To belo, paperjasto, (a nisu bele musice, nepokretne su) vidjam vec neko vreme po biljkama.
Izgleda da ce moja vinogradarska breskva da leti iz baste, cim je oberem Evil or Very Mad

#240: Re: Biljne vasi! Autor: shushLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Sep 08, 2010 3:31 pm
    ----
Bye Bye Cao svima!
Imam veeeliki problem i nadam se da neko moze da mi pomogne. Imam na terasi razno "letnje" cvece (Begonije, Salvije itd) Dobila neke zvoncice i po savetu sam ih stavila na terasu. Kad sam se vratila sa letovanja - HAOS! Svo cvece je bilo prekriveno nekim minijaturnim belim bubicama. Ni milimetar duge, ne prave nikakvu vunu ili smolu i cini mi se da se ne pomeraju, a ima ih svuda! Kad sam trazila preparate po cvecarama gledali su me kao da trazim kiselo mleko ili tako nesto Sad
U polj. apoteci su mi dali prvo neki Subral-stop, a posto to nije pomoglo dali su mi Akaricid. Od svega toga sam samo bukvalno spalila Begonije i Lepog Jovu. Probala sam i koprivu i cigarete rastvorene u vodi i opet nista. Na kraju mi se cini da cu svo cvece sa terase morati da bacim. Zao mi je jedino ovog kaktusa, ne znam kako se zove, ali je drag poklon i dugo ga imam.
Ako neko moze da mi pomogne bicu mu zahvalna do neba Cvetanje

#241: Re: Biljne vasi! Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Sep 08, 2010 3:53 pm
    ----
Imas li paucine?Mozda da slikas samo te bubice na listu, pa da ih vidimo,ovako ja bar nista ne vidim. Znoji se Mozda si prskala po suncu ili napravila jak rastvor...pa se zato spalilo Sad

#242: Re: Biljne vasi! Autor: shushLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Sep 08, 2010 5:38 pm
    ----
Probala sam da ih slikam, ali je slika mutna. Suvise su mali, beli i kad ih pogledam pod lupom imaju nogice, ne lete samo tako mile po svemu. Zvucim kao manijak Skakuce Nema paucine, a njih ima svuda, cak i po spoljnom zidu saksije. Sto se tice prskanja bila sam vrlo disciplinovana. U apoteci su mi dali gotove rastvore, pa ja nisam nista muckala (to mi je bilo malo cudno, ali mislim oni su valjda upuceni). Da bih prskala cekala sam da zadje sunce, a ako je bilo vetra spustala sam saksije na pod posto mi je ograda betonska (zatvorena). Uvek opsesivno pratim uputstva, racunam da je to napisao neko strucan, ali...
Izgleda da imam neke neunistive vanzemaljce Very Happy
Sad se plasim da ne udju u sobu i napadnu sve ovo sto imam unutra, zato bih da ih se sto pre resim. Poslusacu svaki savet iskusnijih Very Happy

#243: Re: Biljne vasi! Autor: lunaluirkaLokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sre Sep 15, 2010 9:42 pm
    ----
Prvi put cujem za taj preparat../a dugo sam u ovom poslu/...ako su bele leptiraste vasi probaj sa Confidorom mala kesica slobodno na 5 lit vode / stoji da je za 10/ ali posto imas puno vasi, resavaj se pothitno. Viskom otrova zalij zemlju, nemoj da pokisnu biljke 2 sata. Bele vasi se legu na 7 dana, pa treba postupak ponoviti. Bitno je da biljke okupas! Narocito nalicje lista, jer su im tu mala providno-belkasta jaja!
Bye Bye

#244: Re: Biljne vasi! Autor: shushLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Okt 01, 2010 4:51 pm
    ----
Hvala na savetu! Kupila sam Confidor i isprskala, pa sad cekam da vidim sta ce biti. U apoteci su mi dali i Actaru kao preventivu. Kesica na 10 litara vode, pa da zalijem sa tim biljke koje su mi u stanu (bendzamin, seflera, africke ljubicice, sanseverija...)
Zanima me da li to smem da uradim? Da li ce to stvarno da ih zastiti? Cvetanje

#245: Re: Biljne vasi! Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Pet Okt 01, 2010 7:31 pm
    ----
Actara sluzi za unistavanje insekata koji napadaju biljke. Efikasna je sto posto narocito ako se njenim rastvorom zaliva biljka. Mislim da i confidor ima slicno dejstvo ali nisam ga goristila.
Mozes slobodno da koristis actaru za zalivanje biljaka ali ukoliko sobne biljke nisu bile u kontaktu sa onim napolju ja ih nebi tretirala ali i preventivno tretiranje nece skoditi biljkama samo moras napraviti propisanu koncentraciju rastvora.
Ja koristim kesice od 2grama na 5l vode. Verovatno su tebi prodali kesicu od 4g za 10l vode. Ako zalivas preventivno dovoljno je jedno zalivanje a ako su biljke zarazene zalij jos jednom za 15 dana.

#246: Re: Biljne vasi! Autor: shushLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Okt 01, 2010 10:56 pm
    ----
Eto, a meni su rekli 2gr na 10 litara. Nisu bile u kontaktu, ali ne bih da cekam pa da poludim ako se nesto desi. Imam bendzamina koji je visok 1,5 metar, ako se na njemu zapate to ce biti strasno! Hvala na iscrpnom odgovoru, puno si mi pomogla! Bye Bye

#247: Re: Biljne vasi! Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sub Okt 02, 2010 12:41 pm
    ----
Shush javi kako se razvija situacija i nemoj da panicis. Insekti se brzo unistavaju. Za mene su problem neka druga oboljenja biljaka.
Pozdrav Bye Bye

#248: Re: Biljne vasi! Autor: Nabuko PošaljiPoslato: Sub Okt 09, 2010 4:19 am
    ----
Ima jedna mala nedoumica kod doza raznih "specija". Na kesici cesto pise za 1 ar (100 m2). To ne znaci da je za 10 l vode vec ZA 3-4 litre.Jedan hektar ( 100 ari) se prska sa 300 do 400 litara tecnisti, pa je uputstvo za 1 ar sto puta manje. Retka su uputstva za 10l vode.A, u apotekama rade ( za malu platu) razni ljudi. Nekad je bolje posavetovati se sa Internetom oko doze preparata. A i slova su krupnija.

#249: Re: Biljne vasi! Autor: shushLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 10, 2010 3:07 pm
    ----
Odradila sam kompletan tretman sa Confidorom i izgleda da deluje Jump2
Sacekacu malo pa cu ih opet zaliti bez prskanja. Bice hladno, a necu da prskam u stanu, i ovako sam alergicna na sve i svasta Sad
Na dobrom sam putu da ih istrebim Ljutisha
Hvala svima na savetima Bye Bye

#250: Re: Biljne vasi! Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jan 30, 2011 8:49 pm
    ----
Arbatus - jagoda drvo su mi napale zelene vasi.Moze li mi neko preporuciti sta je najefikasnije ili da u poljoprivrednoj apoteci uzmem sta mi oni preporuce?

#251: Re: Biljne vasi! Autor: zanushka PošaljiPoslato: Pet Feb 04, 2011 1:52 am
    ----
Shocked imam problem sa satiranom saflerom.svi dolnji listovi su poyutjeli,samo je nekoliko gornjih ostale zelene.vec dva meseca po listovima vidim neke male zute i jajastok oblika bube,cvrsto su zalepljene za list.noktem ih jedino mogu skinuti.prskala sam stalno i mislim da ih je jos vise.na hladnom je mestu. Mase POMOC.

#252: Re: Biljne vasi! Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sub Feb 05, 2011 12:20 pm
    ----
Rekla bih da su u pitanju stitaste vasi. Pogledaj link. Nisu retke na sefleri, nisu ni malo bezazlene niti lake za unistavanje, ali uz upornost, resices ih se. Prskanje insekticidom nije dovoljno efikasno.

#253: Re: Biljne vasi! Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sub Feb 05, 2011 5:10 pm
    ----
Zalivaj rastvorom insekticida Actara na 15 dana / jedna kesica od 2g na 5l vode/ i resices se stitastih vasi koje su napale tvoju biljku. Dovoljna su dva zalivanja. Istovremeno ovlazenom vatom /vodom/ mehanicki ih ukoloni. Javi rezultate. Pozdrav Bye Bye

#254: Re: Biljne vasi! Autor: ČičakLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Sub Maj 14, 2011 10:08 pm
    ----
Imam sledeci problem,
u zemlji (u saksiji gde mi je Dracena) sam primetila male sitne jedva primetne bele bubice,ne znam tacno sta je to,pretpostavljam da su stetocine u pitanju?!
Biljku sam odmah presadila,ali mozda postoji i drugaciji nacin da zastitim biljke ako ih primetim opet?

#255: Re: Biljne vasi! Autor: PerlicArt PošaljiPoslato: Ned Maj 15, 2011 12:23 am
    ----
I moju ruzu su napale neke bele bubice,..sta da radim koji je preparat najbolji za te bele vasi?

#256: Re: Biljne vasi! Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2011 6:11 pm
    ----
U zemlji marante sam prilikom zalivanja primetila neke sitne sive bubice koje se mrsaju, skacu, beze na sve strane.
Jel moram biljku da presadim u novu zemlju ili da ovu zemlju tretiram sa necim? Cime?

#257: Re: Biljne vasi! Autor: njutalina PošaljiPoslato: Pet Avg 12, 2011 1:35 pm
    ----
U zemlji raznih biljaka (limun, bosiljak) se nalaze crne bubice, izlaze iz saksije i brze su. Sta da im radim? Limunu se susi lisce, najpre na vrhovima i otpada. Moze li neko da mi pojasni recept sa cigaretama? Da li se time zaliva ili prska?

#258: Re: Biljne vasi! Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Pet Avg 12, 2011 8:39 pm
    ----
E, te crne bubice (ako su s krilcima kao male muš.) istina se ubijaju sa duvanom. Ja sam ovako radila: šaku opušaka u caa 1/2 l vode pa 3 dana na sunce dok se sav nikotin u vodi ne raziđe. Procjediš , taj esenc razblažiš , možda čašu na litru vode i prskaš!

#259: Re: Biljne vasi! Autor: Dushica89Lokacija: Arandjelovac PošaljiPoslato: Sub Avg 13, 2011 10:04 pm
    ----
Ja se izvinjavam ako se vec pisalo o tome, ali nisam pronasla odgovor. Imam engleske muskatle po oko cele terase(25 velikih saksija), i napale su ih male bele musice,ne znam vise sta da radim. Prskala sam Aktarom nekoliko puta i nista, cak su se prosirile i na travu pored. Cula sam da treba da rastvorim pepeo od cigareta i sa tim da zalijem, ali ni to nije uspelo... Pomagajte ako znate, vec su pocele da se suse...

#260: Re: Biljne vasi! Autor: Dushica89Lokacija: Arandjelovac PošaljiPoslato: Sub Avg 13, 2011 10:19 pm
    ----
Evo kako lepo iz daleka izgledaju, a kad ih pipnes, ne mozes da dises od musica... Sad


#261: Re: Biljne vasi! Autor: theflowerLokacija: Sabac PošaljiPoslato: Sub Avg 13, 2011 10:55 pm
    ----
Dushice,razumem te u potpunosti,imam samo jednu i iskrena da budem,da je nisam dobila od tetke,vec odavno bi zavrsila u smecu!Prskala sam ruze,pa rekoh da probam i nju.Uspelo je.Samo sto je ja sada prscem kada i ruze(na desetak dana) i nema vise nikakvih napasti na sebi.Kombinacija preparat koje sam koristila za ruze je:sis.insekticid Afinex(aktivna supstanca je acetampirid-zove se jos i Tonus,Vizard....),fungicid Stroby.Ubacivala sam i Armadu(zbog grinja-cp).Ne znam sta ih je ubilo Afinex(pretpostavljam da je to) ili Armada.Klasicne muskatle su zakon,ovo vise nikada necu uneti u dvoriste.

#262: Re: Biljne vasi! Autor: manusLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Sub Avg 13, 2011 11:26 pm
    ----
@dushica, verovatno je u pitanju bela leptirasta vash, kupi Elisu i naprskaj. Ako su ove stetocine u pitanju, najveca nesreca sa njima je sto u svakom trenutku na biljci postoji 7 generacija iste, a prskanjem unistavas samo najstarije 4 pa mora da se prska vise puta dok se ne pobiju svi "nivoi".

i nema veze sa muskatlama, napadaju i cvece i povrce.

#263: Re: Biljne vasi! Autor: Dushica89Lokacija: Arandjelovac PošaljiPoslato: Ned Avg 14, 2011 1:21 pm
    ----
Hvala vam puno, prskacu sa svim sto ste mi napisali! Smile Stvarno vise nema smisla, sednemo za sto, a one upadaju u sok itd. Sutra cu da kupim ta cuda ako nadjem pa cu se javiti ako budem uspela da ih se otarasim!

#264: Re: Biljne vasi! Autor: theflowerLokacija: Sabac PošaljiPoslato: Ned Avg 14, 2011 7:03 pm
    ----
Manus,hvala na objasnjenju.Verovatno ih kod mene nema jer redovno prscem(na 10-15 dana).Ali ove engleske muskatle su bas prijemcive za bele leptiraste vasi.Na terasi imam dosta biljaka i samo na njoj bujaju,na ostalim gotovo da ih nema.Kao crveni pauk sto je lud za adamima,nijednog nisam pronasla na okolnim biljkama(pokoji na fikusu).Bele leptiraste vasi hoce i na Hoyu(Hristov venac),a stitaste obozavaju Seflere...Svaka od ovih stetocina ima "omiljenu"biljku.Tuzno je sto bez upotrebe hemije,gotovo da je nemoguce imati zdrave biljke.

#265: Re: Biljne vasi! Autor: DostojevskiLokacija: Kraljevo PošaljiPoslato: Pon Dec 26, 2011 10:37 pm
    ----
Pozdrav! Imam veliki problem sa minijaturnom mandarinom kuju su napale stitaste vasi. Primeti sam ih u toku leta, ali sam ih samo mehanicki unistavao. Medjutim, kada sam biljku uneo u sobu sa centralnim grejanjem, intenzivno su poceli da opadaju listovi, a jedna cela grana se osusila. Tretirao sam je rastvorom nekog sivog praha rastvorenim u 5L vode. Prskao sam list, stablo i povrasinu zemlje. Cinimi se da ne daje rezultate. Danas treba da ponovim prskanje. Procitao sam da preporucujete Confidor, Actaru i Mospilan. Nisam siguran da li ih ima u polj. apot. u Kraljevu.Provericu. Sta je od navedenog najbolje za mandarinu?

#266: Re: Biljne vasi! Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pon Dec 26, 2011 11:39 pm
    ----
Pravi je momenat da spasiš što se spasiti može.
Prvi lep dan iznesi napolje mandarine i dobro ih okupaj mineralnim uljem koje ćeš naći u svakoj polj. apoteci. Temperatura u momentu prskanja ne sme biti ispod +8 stepeni.

#267: Re: Biljne vasi! Autor: DostojevskiLokacija: Kraljevo PošaljiPoslato: Uto Dec 27, 2011 5:19 pm
    ----
MIODRAG22 citat:
Pravi je momenat da spasiš što se spasiti može.
Prvi lep dan iznesi napolje mandarine i dobro ih okupaj mineralnim uljem koje ćeš naći u svakoj polj. apoteci. Temperatura u momentu prskanja ne sme biti ispod +8 stepeni.

Da li nakon prskanja na +8C smem odmah da je unesem u sobu?

#268: Re: Biljne vasi! Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Uto Dec 27, 2011 6:06 pm
    ----
Nemoj odmah. Ukoliko imaš nek prohladan hodnik ostavi bar dva dana , a potom može u grejanu prostoriju.

#269: Re: Biljne vasi! Autor: DostojevskiLokacija: Kraljevo PošaljiPoslato: Uto Dec 27, 2011 7:14 pm
    ----
Iznecu je na poslednji sprat solitera, imace dosta manje svetlosti, ali barem nece biti u grejanoj prostoriji koja joj dosta steti.
Hvala ti, pozdav.

#270: Re: Biljne vasi! Autor: tatlii PošaljiPoslato: Uto Jan 24, 2012 5:16 pm
    ----
Zanima me kako da uklonim neke plocaste (kao prilepci su) biljne vasi sa lista i grancica limuna, a da ga mnogo ne otrujem hemikalijama? Hvala! Downtown

#271: Re: Biljne vasi! Autor: apetroLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Jan 24, 2012 6:45 pm
    ----
Dushica89 citat:
Ja se izvinjavam ako se vec pisalo o tome, ali nisam pronasla odgovor. Imam engleske muskatle po oko cele terase(25 velikih saksija), i napale su ih male bele musice,ne znam vise sta da radim. Prskala sam Aktarom nekoliko puta i nista, cak su se prosirile i na travu pored. Cula sam da treba da rastvorim pepeo od cigareta i sa tim da zalijem, ali ni to nije uspelo... Pomagajte ako znate, vec su pocele da se suse...
Za ovu napast je pravo rešenje preparat protiv vašiju kojim se deci pere kosa.Jedan zatvarač šampona na litar vode i oprska se. A nije ni toliko otrovno Smile

#272: Re: Biljne vasi! Autor: apetroLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Jan 24, 2012 6:47 pm
    ----
tatlii citat:
Zanima me kako da uklonim neke plocaste (kao prilepci su) biljne vasi sa lista i grancica limuna, a da ga mnogo ne otrujem hemikalijama? Hvala! Downtown
Vrati se malo nazad,Kamelija je napisala kako se pravi sredstvo od opušaka koje je veoma delotvorno protiv štitastih vaši.Ja nekad uzmem koncentrat na vatu i time polako skidam nametnike sa limuna.

#273: Re: Biljne vasi! Autor: tatlii PošaljiPoslato: Uto Jan 24, 2012 7:11 pm
    ----
kamelia citat:
E, te crne bubice (ako su s krilcima kao male muš.) istina se ubijaju sa duvanom. Ja sam ovako radila: šaku opušaka u caa 1/2 l vode pa 3 dana na sunce dok se sav nikotin u vodi ne raziđe. Procjediš , taj esenc razblažiš , možda čašu na litru vode i prskaš!

Hvala na savetu! Da li se taj grozni miris oseca koda isparava sa biljke, jer samo pomislim na gomilu opusaka u vodi....bljaaaak...mrzim cigarcine i taj nepodnosljivi miris!

Zanima me da li je istina da se moze koristiti sprej koji je namenjen za suzbijanje vasi kod coveka? Da li takav preparat moze da osteti list? Dance

#274: Re: Biljne vasi! Autor: djura100Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 25, 2012 10:41 am
    ----
danas sam na pupoljcima c. elegans naisao na ogromnu kolicinu biljnih vasi i njihovih larva...sta da radim...ps. gadim im se pa malo po malo skidanje vatom za mene nema shanse,pomoc moliiimmm !

#275: Re: Biljne vasi! Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Sre Jan 25, 2012 4:39 pm
    ----
DJuro samo mi reci kakve su boje te vasi,kod mene su bile male bele ako je rec o tome ja sam kupila etiol za biljne vasi u p.apoteci u prahu je poprskala 2x za 10-tak dana i sad ih nema i najbolje uvece kad se smire. Bye Bye

#276: Re: Biljne vasi! Autor: apetroLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Jan 25, 2012 6:31 pm
    ----
Sprej protiv vašiju(dečijih) suzbija belu leptirastu vaš.Za štitastu nisam sigurna,ona ima "oklop" i do napasnika se veoma teško dopire. " Gustation" ih dobro reguliše, ali to je gadna hemija.Malo pikavaca isto tako rešava problem.Tatlii,ne smrdi toliko da bi bilo baš bljak u kući Smile

#277: Re: Biljne vasi! Autor: djura100Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jan 27, 2012 10:43 pm
    ----
ma video sam bele larve,nalik na kapljice,od zelenih biljnih vasi,tako sam mislio da su kapljice rose na mojoj nani,ali su se brzo izlegli,vrvila je od tih stvorenja,nisam joj smeo prici .... bljak!

#278: Re: Biljne vasi! Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Sub Jan 28, 2012 7:52 am
    ----
Đuro,kod mene se to desilo ,jedva sam se resila gamadi,neznam sta nisam radila,prelaze na druge biljke,imala sam lantanu sarenolisnu,vise je nemam,jos nekoliko biljki mi je unisteno. Bye Bye

#279: Re: Biljne vasi! Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jan 28, 2012 9:52 am
    ----
Zelene biljne vaši su najlakša napast za suzbijanje - ubija ih gotovo sve, čak i "gotovi" preparati (Bubistop i sl.). Što se belih mušica tiče, njih ubijaju akaricidi koje imam (Talstar, Abastate i sl.), ali samo ukoliko se prskaju po mraku. Tada nisu aktivne i ne beže, ako prskate danju razbeže se i efekat je skoro nikakav. Od kako sam saznala za noćno prskanje, bele leptiraste vaši mi ne prestavljaju problem. (Hvala Diva! Very Happy )

#280: Re: Biljne vasi! Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Sub Jan 28, 2012 9:55 am
    ----
Đuro,
nema "bljak" , već u akciju! To su zelene biljne, njih speri sa (kako je Cvekarka već pisala) samonapravljenim sredstvom.

Razblaži vodu sa malo alkohola da se opiju, pa malo sredstva za pranje suđa da se okliznu i prebiju noge pa pokrepaju.

#281: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 1:45 am
    ----
E, kad se u ove sitne sate nisam shlogir'o...
Tako mi i treba kada hocu ja pred spavanje da pregledam sejance...ja tamo, kad tamo ONE Shocked



Nekoliko ovih primeraka, koje sam nasla na sejancima ibervilee i pachypodiuma cu nositi na dusi, zgnjeckala sam ih odmah posle slikanja Twisted Evil
Sada mi samo recite da li su to vasi i koje i sta da koristim ( osim zgnjeckavanja) i...i... kako da zaspim nocas kada znam da su u istoj sobi sa mnom Znoji se ?

#282: Re: Biljne vasi! Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 1:48 am
    ----
Nema ti spavanja nocas,ajd u akciju, a ja odo da spavam Mr. Green

#283: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 1:49 am
    ----
Videh kako si bila konstruktivna na temi o nolinama, pa se ponadah da ces biti i ovde...kad ono- staro Mirche Tease

#284: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 2:06 am
    ----
U nesvest 2

Evo im i mame, izgleda Shizofrenija



#285: Re: Biljne vasi! Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 9:56 am
    ----
Ghost, divna ti je ta tvoja vunasta vas,odakle ti? Mr. Green

#286: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 10:19 am
    ----
Dosla mi uz jednu malu agavu iz BG

Mislis da je vunasta? Ja ne bih rekla...ovo mi pre deluje kao pancir no kao vunena dzemperiska Mr. Green

#287: Re: Biljne vasi! Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 10:44 am
    ----
Ovo ti je stitasta www.poljoberza.net/PG20_3.aspx Cool

#288: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 10:52 am
    ----
I ja sam u startu mislila da je stitasta, ali ove moje imaju nogice, a cini mi se da ove na slici nemaju Znoji se
Vidjala sam stitaste i ranije na nekom fikusu, ali se one zalepe i tesko skidaju, a ove moje su mekane i brze k'o mungosi Mase

#289: Re: Biljne vasi! Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 11:07 am
    ----
Lepo ti rekoh da je tvoja vunasta(bas je lepa Cool ) a ti oplela pricu o pancirima Tease

#290: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 11:13 am
    ----
A gde joj je, onda, vuna? Uhh
Ne kontram ja, nego sam u frci da nisam uspela da uvezem uz semenke i biljke neku novu vrstu Mr. Green

#291: Re: Biljne vasi! Autor: djura100Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 11:32 am
    ----
Ahahaha

#292: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 11:33 am
    ----
E, sto se nagledah buba od sinoc...al' je bilo vrlo poucno Wink
Moja novootkrivena kucna ljubimica je je Eriococcus, samo sam u dilemi da li je dubius ili diaboli. Necu je upisivati u stalne stanare, pa prezime i nije toliko bitno- imam nameru da danas sve iznesem i zalijem sa Abastateom. Ne ubije li ih to, produvace je ovaj hladan vetar, pa ce, valjda, navuci nesto na pluca Mr. Green

#293: Re: Biljne vasi! Autor: djura100Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 11:36 am
    ----
kamelia citat:
Đuro,
nema "bljak" , već u akciju! To su zelene biljne, njih speri sa (kako je Cvekarka već pisala) samonapravljenim sredstvom.

Razblaži vodu sa malo alkohola da se opiju, pa malo sredstva za pranje suđa da se okliznu i prebiju noge pa pokrepaju.

evo ti resenje Very Happy Mr. Green

#294: Re: Biljne vasi! Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 11:49 am
    ----
ghostrider citat:
A gde joj je, onda, vuna? Uhh
Nije jadna stigla da naprav Sad ,i a ti je odmah docekala s prstima Very Happy

#295: Re: Biljne vasi! Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 11:59 am
    ----
Eee ghost, uzmi klupko i vidjeces treba malo vremena da se oplete Razz

#296: Re: Biljne vasi! Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 12:02 pm
    ----
Dodatak :R

sad tek vidjeh sliku mame Shocked obecava ola laaa Mr. Green

#297: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2012 2:16 pm
    ----
Upravo krecem u borbu, naoruzana svim sredstvima, pa cemo da vidimo cija vaska crnu vunu prede......

#298: Re: Biljne vasi! Autor: Shroomy PošaljiPoslato: Sre Maj 23, 2012 9:06 am
    ----
kamelia citat:
E, te crne bubice (ako su s krilcima kao male muš.) istina se ubijaju sa duvanom. Ja sam ovako radila: šaku opušaka u caa 1/2 l vode pa 3 dana na sunce dok se sav nikotin u vodi ne raziđe. Procjediš , taj esenc razblažiš , možda čašu na litru vode i prskaš!

Da li se moze ova smesa koristiti na kamilici? Koja je u planu da postane caj, zaista ne bih voleo da se caj oseca na opuske.

#299: Re: Biljne vasi! Autor: PerlicArt PošaljiPoslato: Ned Maj 27, 2012 5:59 pm
    ----
A sta je za bele vasi na ruzama..puna je..kako da ih se resim..pomagajte. Smile

#300: Re: Biljne vasi! Autor: elefanteoLokacija: Bajmok PošaljiPoslato: Pon Maj 28, 2012 8:02 pm
    ----
Ja vaši prskam insekticidom protiv bube zlatice, lepo sipam u rasprskivač od Mera, i tsssss, po ruži, baš me briga jel' crna il' bela. Krepaju. No, sinoć sam primetio da su se crne počele javljati na pasulju, pa je morala raditi prskalica. Inače zlaticu kupim rukama, ne prskam krompir uopšte, al' eto ispade - ko ne plati na mostu... Dry

#301: Re: Biljne vasi! Autor: PerlicArt PošaljiPoslato: Pon Maj 28, 2012 8:45 pm
    ----
A Tonus jel to ista pomaze...to mi dala svekrva.

#302: Re: Biljne vasi! Autor: zeljko88Lokacija: Turija PošaljiPoslato: Pon Maj 28, 2012 8:47 pm
    ----
Moze tonus za ruze

#303: Re: Biljne vasi! Autor: PerlicArt PošaljiPoslato: Pon Maj 28, 2012 8:48 pm
    ----
I na kesici ne pise kako se razmucuje u koliko vode,zna li neko?

#304: Re: Biljne vasi! Autor: zeljko88Lokacija: Turija PošaljiPoslato: Pon Maj 28, 2012 8:50 pm
    ----
PerlicArt citat:
I na kesici ne pise kako se razmucuje u koliko vode,zna li neko?
1 kesica na 10l samo treba napraviti malo jaci moze na 8l

#305: Re: Biljne vasi! Autor: PerlicArt PošaljiPoslato: Pon Maj 28, 2012 8:51 pm
    ----
Hvala imenjace,jos samo da saznam u koliko se vode razmucuje... Smile

#306: Re: Biljne vasi! Autor: selja-ncicaLokacija: berlin PošaljiPoslato: Sub Jun 16, 2012 1:28 pm
    ----
Pozdrav svima koliko vas ima.Imam jako velikih problema ne samo sa cvecem vec i sa ostalim ratarskim biljkama vocem,povrcem itd.Imam pitanje ako neko zna odgovor bila bih jako zahvalna.zaboravih da kazem da sam laik i radim ovo iskljucivo iz hobija i zelim da znam sta jedem.Ovako: zivim u sredini koja je jako gusto naseljena t.j placv do placa.na placevima ima svega voca povrca i cveca normalno. Sad imam jako velikih problema bas sa tim malim zivotinjicamamladi listovi jabuke se uvijaju a usput su puni malih crnih bubica.Jabuka je sada u plodu.Slicno je sa povrcem.
Moje pitanje je sa cim mogu prskati biljke u fazi kad imaju ploda. Zemlju smo u martu ocistili od gradjevinskog suta i kupili kvalitetnu zemlju.
Znaci interesuje me sta da radim da nisam preterala sa djubrenjem. Djubrim svake 2 nedelje sa vestackim djubrivom.
Sve je cvetalo i u plodovima jagode imam rodile rasturilo se sve ali te bubice nedaju im mira.
Ovde na forumu sam cula dosta korisnih saveta o cigarama kafi koprivi ali to su sve male kolicine a i komsija isto ima problema sa biljkama tako da sta mi znaci sto ja prskam i vodim racuna kad komsija ima istih problema.
nije to neki veliki plac 20 sa 20 m ali ipak zao mi je da sad kad je sve super krenulo da raste imam problema.
Jeli neko imao iskustva sa pepelom koliko je koristan a koliko opasan??
Unapred hvala.Mislim da sada kada je biljka u plodu ne smem da je prskam hemijomImate li slicnih iskustava?????

#307: Re: Biljne vasi! Autor: wewe PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 10:53 am
    ----
Pozdrav! Bye Bye
Zamolila bih Vas za pomoc!
Primetila sam da u mojim saksijama zive neke veoma sitne sive bubice velicine oko 1 mm,vidim da ih ima u zemlji i u tanjiricu ispod saksije.
Kada podignem saksiju one beze ko lude,veoma su brze.Jedna africka ljubicica mi je skroz klonula,verovatno su joj napali koren. Plache
Imam ih u svakoj saksiji osim kod kaktusa pa mislim da imaju veze sa vlagom.
Da li znate sta je to i cime da ih se resim?
Da li mospilan pomaze?
Hvala unapred! Cmok

#308: Re: Biljne vasi! Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Ned Jan 13, 2013 5:08 pm
    ----
Samo da prijavim novu turu mojih Sirogojno vaski Znoji se
Zapazm na sejancima adenijuma i jos nekih sukulenti sporadicno javljanje vunastih oklopnika, zgnjeckam iz ramenica...Kad sinoc, zaludna baba, uzmem lupu i krenem po spratovima police, kad tamo... U nesvest 2 Adenijumi puni kao kosnice ! Sto vune, sto jajcadi, sto matorih primeraka, loodilo! A tamanat krenuli sa novim listovima i grancicama, a svaka nakicena kao novogodisnja jelka ! Pomesala sam 2/3 domace ljute (22 grada Wink ) i 1/3 tople vode i okupam ih onako, muski! Danas ih nema... da li su otisle negde u zivot, onako supjane, il' sam ih otrovala alkoholom , ne znam, samo mogu da se nadam da nece doci po novu turu Mr. Green Ziveli

#309: Re: Biljne vasi! Autor: srdjan032Lokacija: G.Milanovac PošaljiPoslato: Sre Jan 30, 2013 2:39 pm
    ----
Imam Bendzamina visine 1.5 m , i u poslednje vreme primecujem da ima ispod listova dosta sitnih kapljica koje su lepljive. Kasnije to preraste u tamnu mrlju i na listu ostaju pecati .
Lisce je pocelo da opada i to preterano svaki dan po vise komada. Bendzamin se nalazi u sobi na temperaturi od 20-22 stepena i to pored balkonskih vrata , zaliva se jednom sedmicno .
Sta da radim cime da tretiram i o cemu se zapravo radi???

Pozdrav za sve korisnike sajta Bye Bye !!!!

#310: Re: Biljne vasi! Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Čet Jan 31, 2013 7:24 pm
    ----
Srđane ako možeš slikaj ovako je teško znati šta je pa i dati recept! Ima li insekata ?

#311: Re: Biljne vasi! Autor: cecilija83Lokacija: Bg PošaljiPoslato: Pet Mar 01, 2013 11:05 am
    ----
Zna li neko šta je ovo

#312: Re: Biljne vaši! Autor: maski PošaljiPoslato: Sub Apr 27, 2013 2:04 pm
    ----
maski citat:
ljudi ! šta je ovo!? našla sam ih na paulovniama! jel to ta vaška? čime da to utamanim? jel treba uopšte da ih masakriram? bubamarica nema nigde Sad videla sam jednu u celom dvorištu :/




citiram sa teme o paulovniji jer se tamo bave kubikažama gramažama dolarima kamionima i avionima...a ja imam praaavi problem!!! pomagajte !

#313: Re: Biljne vaši! Autor: maski PošaljiPoslato: Sub Apr 27, 2013 6:01 pm
    ----
upravo sam ih isprskala nikotinom... jbg, dok ja dobijem odgovor paulovnije nagraisaše... odmah su prestale da se kreću. videću sutra kakvo je stanje....

kupili smo dana agitu da prskamo kuću protiv muva. prošle godine su nas pojele. propast! ... ako ovaj nikotin ne upali razblažiću dodatno ono što ostane od agite na dnu prskalice pa ću okupati paulovnije i s tim ....

#314: Re: Biljne vaši! Autor: maski PošaljiPoslato: Ned Apr 28, 2013 7:27 am
    ----
mrtve su! buaahahahah Ljutisha

#315: Re: Biljne vaši! Autor: maski PošaljiPoslato: Ned Apr 28, 2013 11:48 am
    ----
nisu mrtve :((((((
jutros nije bilo nikakve kretnje a sada kad sam ih obišla opet milion :(((( ... opet sam isprskala nikotinom.... predpostavljam da su doletele nove.... oni najmanji listovi koji tek izbijaju imaju crne skvrčene krajeve.... mrzim gamad! upropastiće mi paulovniju!

#316: Re: Biljne vaši! Autor: maski PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 10:26 am
    ----
ništa nikotin. sra*e. i to sam duvan potapala a ne cigarete. na one tri što su prskane blagim rastvorom agite ima malo gamadi a na ovih osam što sam prskala nikotinom ima milijardu. sad su počele i onu paučinu da pletu. u vazduhu ih ima u rojevima. najveća koncentracija oko 13 - 14h. a ujutru oko 6 nigde nijedne. ni na biljkama ni u vazduhu! neverovatno!

doneo mi je čika raja voćar neku hemiju koja se zove župadeci. kontaktni insekticid. on s tim prska trešnje a piše na uputstvu da je za vinovu lozu. 3-4ml na 10lit vode.

večeras ću s tim da ih bombardujem. pa da vidimo čija vaška belu vunu prede.

#317: Re: Biljne vaši! Autor: maski PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 10:29 am
    ----
inače, na okolnim trešnjama, orasima kajsijama lešnicima jabukama šljivama i breskvama nema nikakvih bubica. samo na paulowniji. izgleda da nju najbolje obožavaju. nova je u kraju, lepa zelena sočna mesnata.... prava poslastica

#318: Re: Biljne vaši! Autor: NitroLokacija: Sremcica PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 11:39 am
    ----
Htela bih da pomognem koliko mogu svojim iskustvom. Razz Vec dve sezone kako gajim razno cvece, od ruza do voca i sve sam prskala AFINEX-om koji sam kupila u poljoapoteci za 100,00 din kesica koja se razmuti u 1 l vode. Jednom isprskam i nema ih celo leto. Ruze sam ovog proleca isprskala jednom cim su dobile listove i pre nego sto dobiju vasi ali sam dve ruze zaboravila odmah da isprskam i pojavile su se posle nekog vremena. Isprskala sam ih i sad su ciste ko sunce. Sa tim prskam svo cvece, voce i veoma sam zadovoljna. Pozdrav Bye Bye

#319: Re: Biljne vaši! Autor: maski PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 11:48 am
    ----
nitro care! hvala na odgovoru!

#320: Re: Biljne vaši! Autor: NitroLokacija: Sremcica PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 12:16 pm
    ----
Maski, pohvali me posle prskanja Wink Pozz Bye Bye

#321: Re: Biljne vaši! Autor: maski PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 12:27 pm
    ----
sad sam ih prskala čika rajinom hemijom. kakva je ono smrt u boci!!! u sekundi je od 6litarskog balona vode, napravila kreč belu tečnost. 3ml ! !!jedva sam odmerila.

nego, zanimljivost - desetostruko manji broj gamadi na jednoj (od 11 u nizu), nad koju se nadvila grana od oraha. dal zbog oraha il zbog hladovine, ne znam.

#322: Re: Biljne vaši! Autor: NitroLokacija: Sremcica PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 12:59 pm
    ----
:+

#323: Re: Biljne vaši! Autor: sunchicaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Maj 18, 2013 3:35 pm
    ----
Cao, nova sam na forumu, i iscitala sam dobar deo postova ali nisam nasla resenje za moj problem.... Sad
Imam na terasi petunije koje je nesto napalo. Listovi su lepljivi i na cvetovima su se pojavile sitne tackice. Otkinila sam jedan cvet i odnela u polj. apoteku, naravno rekli su mi da su ih napale biljne vasi, i dali su mi neki rastvor, ne znam kako se zove, ali kada rastvorim u 5litara, plave je boje. prskala sam vec 3puta sa tim i nista. Da napomenem, u medjuvremenu su se petunije razgranale i idalje prelepo cvetaju, samo sto sada mogu i da vidim te male stetocine, crne i bele boje, koliko sam primetila ne lete, ima ih svuda, najvise na stabljikama ispod cveta. Primetila sam po listovima i nesto sto izgleda kao seme bele boje i kao da se preko listova nalazi sloj paucine..... Da li da nastavim da ih prskam ili da probam sa rastvorom belog luka i koprive? ili da trazim nesto drugo u apoteci? Molim vas pomazite....
Kada sam pitala prodavacicu kod koje sam kupila poslednju petuniju, ona mi je rekla da petunije imaju svoje vasi koje im ne skode!?!

#324: Re: Biljne vaši! Autor: igabiva PošaljiPoslato: Čet Sep 19, 2013 4:05 am
    ----
Pozdrav svima!

Da li neko zna sta bi ovo moglo biti? Zaposele su sve zivo, od loze do javora. Uglavnom svuda im taj beli trag koji ostavljaju, a slucajno sam uslikao na javoru zivu (do tad sam mislio da je neka gljivica jer nikada ih nisam video samo taj trag koji ostavljaju).

Hvala!

#325: Re: Biljne vaši! Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Jan 30, 2014 10:47 pm
    ----
Primetila sam bele biljne vasi u zemlji fikusa Benjamina. Probala sam ih politi vodom od pepela duvana, zanimljivo ovo kao da im je prijalo pa su se samo namnozili. Posle sam citala da ih treba politi sa u vodi rastvorenog deterdzenta, pokusala ali bezuspesno. Morala sam da predjem na hemijsku metodu, u biljnoj apoteci su preporucili insekticid Tonus. Sad sam ih isprskala pa cemo videti.
Ako bude uspesno da li moram da sada presadim Benjamina? Smem li to uopste sada? Nece mu stetiti?

#326: Re: Biljne vaši! Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Feb 01, 2014 2:29 pm
    ----
I dzabe, vec 2 put ga prskam sa ovim rastvorom "Tonus" i dalje mi se vasi pomeraju...

Sta sada da radim?

#327: Re: Biljne vaši! Autor: Brezica PošaljiPoslato: Sub Feb 01, 2014 8:26 pm
    ----
Kupi Mospilan, 1 kesicu, cijena je smijesna a garantuje uspjeh. Licno probala! To je sistemski insekticid, sto znaci da samo zalijes zemlju, biljka apsorbuje kad zalijes, postane otrovna a vaskice dobiju kvalitetan obrok i odlaze u vjecna lovista Evil or Very Mad 20 LJUBICICA SAM SPASILA S TIM, ODJEDNOM.Nista, ama bas nista im nije skodilo. Otrov nakon nekog vremena nestaje iz biljaka, bube krepaju, a biljka izgleda netaknuta! Naravno, dobro procitaj uputstvo i drzi ga se koliko mozes. Ja sam na terasi to razmutila, nasula u bokal i zalila obilno biljke. Ostatak negdje spremi gdje nije prehladno i dobro zatvori, da postupak ako bude potrebno ponovis. Javi kako je proslo.

#328: Re: Biljne vaši! Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Feb 01, 2014 9:34 pm
    ----
Ok. Hvala Smile

#329: Re: Biljne vaši! Autor: Brezica PošaljiPoslato: Ned Feb 02, 2014 2:34 pm
    ----
Kad zalijes dobro mospilanom nemoj zalivati 10 ak dana fikus, mozda i duze, da ne bi od puno vode protruo korijen. Ne bi trebalo da prezive uopste, ali ako primijetis da su se nove izlegle iz opni, zalij nakon 7 dana jos malo. Presadi tek u aprilu, ali u slucaju da ocijenis da mu je malo zemlje ili tijesna saksija. Nemoj raskopavati korijen, iz iskustva znam da im treba tada dug oporavak, nego samo ubaci u vecu saksiju onako sa starom zemljom i okolo i ispod dodaj nove. Ako primijetis da fino raste i da se poceo kititi liscem, nemoj ga radje ni dirati.

#330: Re: Biljne vaši! Autor: egzo2Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 02, 2014 3:44 pm
    ----
Pozdrav svima!
U vivarijumu su mi se pojavile sicusne biljne vasi, mlecno bele boje, koje se okupljaju na mladim listovima i na "rosulji-mesozderki" po citavom stablu i cvetovima. Poprskao sam biljke skroz malom koncentracijom plavog kamena, ali su mi vodene paprati dozivele sok i lostovi su pocrneli na nekim mestima.
U vivarijum bi za desetak dana trebalo da udju reptili, pa me interesuje da li postoji preparat kojim mogu tretirati ove vasi, a da nije potencijalno opasan i po reptile?

#331: Re: Biljne vaši! Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Ned Feb 02, 2014 11:34 pm
    ----
A sta da radim sa crknutim vasima sto su na povrsini? Za koje vreme crknu vasi od Mospilana?

Nije mu tesna saksija ali sam zabrinuta za zemlju s obzirom da je dobio i deterdzenta za sudje, Tonusa i sad kad ga zalijem i Mospilanom.

#332: Re: Biljne vaši! Autor: Brezica PošaljiPoslato: Uto Feb 04, 2014 8:17 pm
    ----
Meni je apsurd premazivati biljku deterdzentom, cak sam ovdje procitala da je nekom se i osusila posle biljka, sto je i logicno. Skidam kapu ko se to usudi. To je ipak pjena za pranje sudja i odmascivanje, jakog mirisa i totalno strano korijenovom sistemu. Zamisli kad biljka upije tu pjenu u sebe. Ako je dospjelo u zemlju deterdzenta, pothitno presadjuj. Kad izvadis iz zemlje operi i listove i korijen mlakom vodom u lkadi ili lavabou. To je prilika da istrljas i usi sa lisca. Tada posusi fino korijen krpom pamucnom i presadi u novu, lagano vlaznu zemlju i spasices je od napasti.

#333: Re: Biljne vaši! Autor: Brezica PošaljiPoslato: Uto Feb 04, 2014 8:22 pm
    ----
Na taj nacin ces ocistiti biljku od prethodnih trretiranja i naravno od usiju. Kad presadis, sacekaj nekoliko dana da vidis jesu li usi jos tu, ako jesu, udri Mospilanom bez straha za biljku! On djeluje nakon otprilike dva dana, dok apsorbuje biljka otrov i dok se sve vaske s nje napiju.

#334: Re: Biljne vaši! Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Uto Feb 04, 2014 8:26 pm
    ----
Nisam listove premazivala deterdzentom, nego sam malo deterdzenta razmutila u litri vode, nije se stvorila pena, ali je voda dobila onaj film od deterdzenta. Na zemlju sam sipala tu vodu

#335: Re: Biljne vaši! Autor: Brezica PošaljiPoslato: Uto Feb 04, 2014 8:30 pm
    ----
Pa znaci nalazis uginule vasi, mozda je taj Tonus sistemski insekticid isto kao Mospilan? Mozda pocinju tek sad krepavati, koliko ima vremena otkad si tim zalila?

#336: Re: Biljne vaši! Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Feb 05, 2014 11:19 am
    ----
Nedelju dana, ali kako ima uginulih, tako ima i novih zivih. Za nedelju dana sam dva puta zalila Tonusom i odustala

#337: Re: Biljne vaši! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Feb 05, 2014 4:05 pm
    ----
Brezica citat:
Meni je apsurd premazivati biljku deterdzentom, cak sam ovdje procitala da je nekom se i osusila posle biljka, sto je i logicno. Skidam kapu ko se to usudi. To je ipak pjena za pranje sudja i odmascivanje, jakog mirisa i totalno strano korijenovom sistemu. .....
Smile
pochni da skidash i ti bez zaustavljanja ....godinama
Mnogi ,ukljuchujuci i mene ,prskaju ,zalivaju biljke sa technoshcu za sudje ( 'Fairy' u mom sluchaju) i dajem 'desnu ruku' za njega,UVEK!
Nisam chula ,niti prichitala da je technost nekoj biljci nashkodila ( za sjaj za lishce jesam) ...tako da ako se biljka i osushila to je verovatno zbog zakasnele reakcije vlasnika
Nije mi logichno shto navodish shta moze 'fairy' loshe da uradi biljci a da to ne uradi nama? Da joj opere listove ,da stvori zashtitnu opnu oko njih... pa i kad imash posekotinu na ruci a peresh rucno sudove - shta se desi?
Po chemu su biljkama srodniji Tonusi,Mospilani od ,isto tako ,'hemije' -'fairyja'?
Da se razumemo ... tec.za sudje je 'bablji recept' koji RADI ,u vecini sluchajeva do potpunog reshenja a u nekim sluchajevima je privremena pomoc ( ne ubije jajashca/larve ) do sledece posete polj.apoteci.
Uostalom,da li si probala?
Velika vecina jeste i sad ga 'redovno' koristi i kao preventivu

#338: Re: Biljne vaši! Autor: Brezica PošaljiPoslato: Sre Feb 05, 2014 11:23 pm
    ----
Prvo, Mospilan i ostala hemijska sredstva protiv napasnika namijenjena su i samim tim prilagodjena BILJKAMA, a ne zagoreloj serpi. Zalijes i zavrsis u sekundi problem! Ne vidim zasto bih briskala satima stotine listica, a za dva dana smaranja i gubljenja vremena otisla i opet kupila namjensko sredstvo. Drugo, kad se posijecem i stavim ruku u deterdzent, veoma me pecka i smeta mi, tebe ne? Iznijela sam svoje misljenje i na njega imam pravo kao i ti, a sto se mene tice ko smatra da tako treba-moze svoje cvijece zalivati i Domestosom i sanitarom. Vazno da pjeni. Ahahaha Salim se. I ovim komentarom zavrsavam raspravu o pranju sudova.

#339: Re: Biljne vaši! Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Feb 05, 2014 11:48 pm
    ----
ja sam skoro na mojoj lantani koju su napale vasi primenio deterdzent. u mom slucaju fairy. brisao sam listove i stablo penom koja se napravila. sutradan su sve vasi i jaja popadale i sad lantanica krece sa otvaranjem novih listova Wink jedino sto sad imam problem sa sitnim musicama koje izbijaju iz zemlje, ne znam sta da upotrebim, ipak je cvece u kuhinji i ne postoji mogucnost iznosenja u neku sobu koja se ne koristi

#340: Re: Biljne vaši! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Feb 05, 2014 11:59 pm
    ----
Brezica citat:
..... Vazno da pjeni. Ahahaha Salim se. I ovim komentarom zavrsavam raspravu o pranju sudova.

odlichno ! Wink
Ja se ne shalim .

#341: Re: Biljne vaši! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Feb 06, 2014 12:01 am
    ----
Naskovic , mozesh li na neko vreme da zasushish supstrat ? ( ako su to one dooooosadne male crne )

#342: Re: Biljne vaši! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Feb 06, 2014 12:01 am
    ----
Naskovic , mozesh li na neko vreme da zasushish supstrat ? ( ako su to one dooooosadne male crne )

#343: Re: Biljne vaši! Autor: skoteinosLokacija: Paraćin PošaljiPoslato: Čet Feb 06, 2014 12:56 am
    ----
Brezica citat:
Meni je apsurd premazivati biljku deterdzentom, cak sam ovdje procitala da je nekom se i osusila posle biljka, sto je i logicno. Skidam kapu ko se to usudi. To je ipak pjena za pranje sudja i odmascivanje, jakog mirisa i totalno strano korijenovom sistemu. Zamisli kad biljka upije tu pjenu u sebe. Ako je dospjelo u zemlju deterdzenta, pothitno presadjuj.

Ja takodje imam vrlo neugodan osećaj kad su u pitanju deterdženti kako u dodiru sa biljkama tako i kada zagadjuju zemlju. Ne znam sve moguće efekte ali me ovaj bapski recept i iskustvo koje ljudi imaju sa Fairy-jem, kao što je Monk na primer, zaintrigiralo da malo pogledam i poredim sa supstancama koje ima Mospilan na primer i to pre svega o kojoj aktivnoj materiji se radi. Moram da priznam da sam se malo iznenadio u pogledu Ferija
- sta-jedes.blogspot.com...fairy.html evo ko hoće ovde su supstance i kad malo poredite Benzisothiazolinon, fenoksietanol, linalool i tenzide (to su one anjonske i nejonske PAM) ispada da ni jedna nije toliko štetna kao acetamiprid koji je glavna aktivna supstanca Mospilana. Inače spada u neonikotinoid - a protiv njihove upotrebe je pokrenuta kampanja jer se sumnja da su oni izazvali dramatičan pad broja pčela u Škotskoj i Evropi.
Možda sam se malo udaljio od glavne teme ali kad je ekološki kriterijum u pitanju u primeni sredstava za uništavanje vaši izgleda da je redosled ovakav:
1. Bubamara
2. Fairy
3. Mospilan
Bye Bye

#344: Re: Biljne vaši! Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Feb 06, 2014 9:26 am
    ----
Mogu Monk, tu su uglavnom adeniumi, po koja ljubicica, krasula, dracena... Uskraticu zalivanje dok ne primetim da im fali vode. Samo to ili nesto i da naprskam? Ja kad se priblizim saksijama ili kad zalivam, one se razlete. Male,crne,dosadne.

#345: Re: Biljne vaši! Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Feb 19, 2014 11:32 am
    ----
Ja ne znam ali nijedno sredstvo mi ne pomaze da se otalasim vasi sa povrsine zemljista.
Onda mi ostaje samo presadjivanje jel tako?

#346: Re: Biljne vaši! Autor: cvetak-zanovetakLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Apr 19, 2014 8:58 pm
    ----
Pozdrav
Kupila sam mladu sadnicu japanske dunje, oko 50-60cm i danas sam primetila na njoj biljne vasi. Jos uvek je u saksiji na balkonu.
Sa cim da je tretiram? Pre ili posle presadjivanja u bastu?

#347: Re: Biljne vaši! Autor: nadaglLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Sub Maj 31, 2014 3:08 pm
    ----
Latice cveta vinke su izgrickane a ništa ne mogu da nađem ni na biljci niti na zemlji. Šta bi to moglo biti?

#348: Re: Biljne vaši! Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jun 01, 2014 5:23 pm
    ----
Nadagl, dali ubavo vide so lupa ili ocila ?
Stom ne mozes da najdes sto gi gricka toa se krie denje, cekaj navecer ke izlezi pred stemnuvanje.
Ili potkreni ja saksijata ako e vo saksija , pod nea se krijat gasenici, mora da se krie nekoja gasenica ili polzav vkopan ili zalepen za nesto.
Sega na ovaa vlaga samo najduvam i jas zalepeni za bilo sto, ke ostetat i se krijat.
( Te ocekuvav so sliki za bugenvilei Cvetanje )
Pozdrav

#349: Re: Biljne vaši! Autor: nadaglLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Ned Jun 01, 2014 7:21 pm
    ----
Cvekarka, hvala na savetima. Sinoć sam otkrila štetočine. Kada sam upalila svetlo na terasi nekoliko uvolaža se sladilo laticama mojih vinki. Otresla sam ih sa cvetova, ne volim da ubijam životinjice. Videću šta će biti večeras. Moram ponovo u zasedu!.
Što se tiče mojih bogumila, cvetale su celu zimu sve do aprila pa ću sada morati da pričekam novo cvetanje.
Tvoje bogumile su prelepe!
Srdačan pozdrav.

#350: Re: Biljne vaši! Autor: Ale___Lokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Čet Dec 10, 2015 12:54 am
    ----
Ljudi pomagajte !!!
Imam bendzamina i vec neko vreme boluje. Listovi su mu se izsarali, sa donje strane lista ima neke bele tackice, dok su na ponekim sa prednje strane moze videti blaga paucina. Veliki je oko 1m i bojim se da se ne osusi. cime da ga tretiram.
Hvala puno !!!

#351: Re: Biljne vaši! Autor: Ale___Lokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Čet Dec 10, 2015 12:55 am
    ----
Ljudi pomagajte !!!
Imam bendzamina i vec neko vreme boluje. Listovi su mu se izsarali, sa donje strane lista ima neke bele tackice, dok su na ponekim sa prednje strane moze videti blaga paucina. Veliki je oko 1m i bojim se da se ne osusi. cime da ga tretiram.
Hvala puno !!!

#352: Re: Biljne vaši! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Dec 10, 2015 10:55 am
    ----
Pozdrav Ale ,to shto ima bendzamin nisu vashi vec crveeni pauk ( mladi su 'bele tachkice' a odrasle jadinke su crvene pa otuda i naziv .... ( najkarakteristichnije za njih je pojava pauchine )
Nije naivan (!) i preporuchujem ti ovu temu www.svetbiljaka.com/Fo...=5223.html ...reaguj shto pre jer je meni jednog kapitalca 'izeo za 2-3 nedelje ( sad cu ,pa sutra cu ...i otisho bendzamin u vechna lovishta Sad )
Javi se na temi o pauku ako zashkripi

#353: Re: Biljne vaši! Autor: Ale___Lokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Pet Dec 11, 2015 1:30 am
    ----
Monk hvala puno!!!

#354: Re: fikus benjamin lepljivi listovi - sta da radim? Autor: kunigundaLokacija: Vrsac PošaljiPoslato: Uto Mar 08, 2016 12:29 am
    ----
najmila citat:
jjelenic citat:
:cry: Moj fikus benjamin (visok oko dva metra) je iznenada dobio lepljive listove. Ujedno listovi su poceli da zute i opadaju. Normalno ga zalivam jedanput nedeljno. Mora se brzo intervenisati, ali ne znam kako.

Tvoj benjamin ima vaske, takve simtome ima i drvo limuna kad dobije vaske, listovi pocnu da sevaju ko da su mokre a na dodir su lepljivi . Pogledsaj sa donje strane listova i po stablu (najvise na mekim delovima biljke) dali ima neke tamnobraon, ili bele zivuljke koje se ne krecu, sigurno ih ima Smile zar ne? E to su biljne vasi.
Trebas ih pospricati sa sprej protiv biljne vasi, a ako hoces da to bude na prirodnoj bazi, onda moras okupati benjamina sa pivom, danas sam bas cula da isto pomaze kad se biljka ( koja ima vaske) posprica mesavinom vode i sjaj, ili bilo koja tecnost za pranje sudova (nisam isprobala). Probaj pa javi sto je bilo. Srecno!

Upravo je moj fikus ovako stradao, lepljivi listovi i braon zivuljke koje se ne krecu. Deluju učaureno, ali su zive.

Nemojte mi zameriti, ako ste vec pisali, a ja nisam videla. Nemam vremena da detaljno listam forum zbog klinke od tri godine, koja je odlucila da ne spava popodne.
Ne mogu narednih nekoliko dana da idem da kupimnesto protiv gamadi. Vidim da se pominje deterdzent za sudove razblazen u vodi. Ako smem time da prskam biljku u kojoj je razmeri. Ne bih volela dodatno da ostetim boljku, ako to ne pomaze.

Ili ako neko ima bolje resenje, molim za pomoc.

#355: Re: Biljne vaši! Autor: fLuXxLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Uto Mar 08, 2016 12:58 am
    ----
Ja sam probao deterdžent za sudove - 1-2 kapi na litar vode i isprskati celu biljku. Koristio sam fairy i za obične vaši radi jako dobro. Za štitaste nisam siguran. Jesam probao, ali su se vratile, ne znam koliko je pomoglo. Ali pre neki dan, na drugoj temi sam našao da je mleko dobro za štitaste vaši (i druge vrste). Biljka se isprska mlekom, ali mora da se pazi da se zemlja ne nakvasi mlekom. Navodno, ubija sve vaši a ne šteti listovima. Nisam probao, ali ako mi se štitaste vaši budu opet vratile (koristio sam deterdžent i ručno sam ih skidao), probaću.

#356: Re: Biljne vaši! Autor: kunigundaLokacija: Vrsac PošaljiPoslato: Uto Mar 08, 2016 1:45 am
    ----
Hvala na brzom odgovoru. Da, stitaste vasi su u pitanju. Sad
Pronasla sam jos jedan recep na internetu. Da li je neko probao.

Upravo pregovaram sa suprugom da mi da jedno 3-4 cigarete. Ljutisha

Recept glasi ovako:
''Stvaite duhan(5-6 cigarete) u vodu(pola litra) i neka odstoji 24 sata. Procjedite i time poprskajte napadntue dijelove.''

#357: Re: Biljne vaši! Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Uto Mar 08, 2016 10:23 am
    ----
Mozda i taj radi ali zaaaaamisli kako to smrducka Sad ( pushach sam , da me ne shvatush pogreshno)

#358: Re: Biljne vaši! Autor: fLuXxLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Uto Mar 08, 2016 11:27 am
    ----
Da, nikotin je poznat kao insekticid, a i otrovan je u većim količinama i ljudima. Naravno, ne treba time tretirati voće i povrće za ljudsku upotrebu, ali za ukrasno bilje i slično, biće ok. Čak je možda lakše uzeti tečnost za one elektronske cigare, umesto natapanja duvana. To nije skupo, a sigurno sadrži dosta nikotina.

#359: Re: Biljne vaši! Autor: kunigundaLokacija: Vrsac PošaljiPoslato: Uto Mar 08, 2016 12:49 pm
    ----
Bila sam i ja pusac, nekada davno. Sada mm duvani na terasi, sigurno bi mi bilo veselo.

Onda da probam sa rastvorom deterdzenta i vode?
Sta mi predlazete da kupim protiv njih?

#360: Re: Biljne vaši! Autor: AlekLOLokacija: Lipnički Šor,LOZNICA PošaljiPoslato: Uto Mar 08, 2016 5:46 pm
    ----
Ja godinama koristim insekticid Tonus....Najbolji je za povrce,voce i biljke...Samo poprskate biljku i videcete rezultat...

#361: Re: Biljne vaši! Autor: DreamcatcherLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Mar 19, 2022 3:07 pm
    ----
Pozdrav za članove foruma. Potrebna mi je pomoć sa sitnim crnim letećim mušicama u cveću koje su se pojavile nakon promene zemlje. Kupio sam neke žute lepljive ploče i isekao ih na manje pločice koje sam postavio po zemlji oko biljke. Nakon par dana bile su pune ulepljenih musica. Na netu sam pronasao uputstvo koje preporučuje da se biljke ubace u najlonski džak u koji se naprska Raid za muve. Zatim se džak veže i ostavi tako narednih sat vremena. Nakon toga se biljka vadi iz džaka i zaliva insekticidom. Postupak se ponavlja bar jednom nakon 7 dana. U poljoprivrednoj apoteci su nam preporučili Sivanto i Confidor WG-70, pa smo kupili oba.

Pitanje je da li je ova metoda dobra i koji od ova dva insekticida preporučujete (ili možda neki treći)?

#362: Re: Biljne vaši! Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Mar 19, 2022 8:31 pm
    ----
Zdravo . Citam i razmisljam jer i kod mene se do desilo pre nekoliko dana. Samo sto si ti kupovao zemlju aja nisam . Neki insekti polazu jajasca u jesen u zemlju . Cim otopli male musice se izlegnu i izlaze iz zemlje . Meni se to desava na limunovima , ima ih na stotine i nikako da izadju sve nego po malo.
Najobicniji savet . Ako ti je biljka u saksiju ti zabodi tri stapa sa strane u saksiju pa spremi najlon dzak ali da ne bude crn. Kupi traku za musice i zakaci je tako da visi unutar dzaka . navuci dzak i ostavi tako nekoliko dana . sve one musice nacices na lepku od trake . Tako ces resiti problem sa njima i sa njihovom sledecom generacijom. I da . vodite racuna gde kupujete zemlju za cvece jer skoro niko ne sterilise te raznorazne supstrate pa svasta moze da se nadje u njima . Pozdrav

#363: Re: Biljne vaši! Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 19, 2022 11:38 pm
    ----
Da, i kod mene iz te zemlje za cvece koju koristim stalno izlaze te sitne crne musice. Poprskam malo raidom i cao. Ne smeta biljkama, a resi se problem odmah.
A mogu i te lepljive trake.

#364: Re: Biljne vaši! Autor: DreamcatcherLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Mar 26, 2022 9:20 pm
    ----
Hvala Vojvoda i Sever na savetima, ipak sam odlučio da pokušam sa tretmanom koji sam ranije naveo, kako bi pored mušica eliminisao i larve u zemlji.
Danas sam odradio prskanje Raidom u džakovima i nakon toga zalivanje rastvorom Confidor wg 70 (1,25gr/5l). Čekao sam da noćne temperature budu nesto više pa da možemo izneti cveće na terasu.
Sledeće nedelje ponavljam postupak, a u međuvremenu postaviću one žute lepljive pločice da proverim efekat ove prve ture tretmana.

#365: Re: Biljne vaši! Autor: DreamcatcherLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Mar 27, 2022 11:54 am
    ----
Zaboravio sam da pitam, pošto mi je ostala velika količina rastvora Confidora da li isti mogu koristiti ponovo za 7 dana ili moram praviti novi?

#366: Re: Biljne vaši! Autor: Brezica PošaljiPoslato: Ned Mar 27, 2022 10:04 pm
    ----
Ja sam iskoristila ostatak, nikakve razlike u djelovanju nema u odnosu na svježe. nema. Ostavi na tamnim mjestu i dobro zatvori.

#367: Re: Biljne vaši! Autor: Brezica PošaljiPoslato: Ned Mar 27, 2022 10:06 pm
    ----
Ja sam iskoristila ostatak, nikakve razlike u djelovanju nema u odnosu na svježe. Ostavi na tamnom mjestu i dobro zatvori.



-> Štetočine i bolesti biljaka

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1