:: Forums ›
detaljno
Abutilon
-> Egzotične vrste

#1: Abutilon Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2005 7:03 pm
    ----
Kao da sam negde videla da se pricalo o ovoj biljcici, ali nikako ne mogu da nadjem gde.
elem...
juce mi vrag opet nije dao mira, pa sam kupila jedan abutilon-chich. pokusala sam da ga ignorisem, ali nije se dao: svaki put mi se umetao u vidokrug, pored onolikih hiljada biljaka okolo.
ne znam nista o njemu: da li je to sobna ili bastenska biljka, sta voli, sta ne voli, da li se, koliko i cime djubri, gde mu je najbolje mesto, pa ako ovde ima nekoga ko bi mogao malo da me posavetuje, bila bih mu jako zahvalna.

eh, da...slicica:




#2: Re: abutilon Autor: mirjanaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2005 8:11 pm
    ----
Ja imam abutilon vec 6god,lak je za gajiti.Preko zime stoji u hladnoj prostoriji(ali da nije minus)malo ga zalivas,izgubi lisce i to je to.U prolece ga orezem da ne bi rastao u visinu,ponovo olista i onda cveta.Ne voli direktno sunce.TO ti je to.Ima jako lep cvet i cveta do jeseni.Nadam se da sam ti pomogla. Laughing

#3: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2005 10:03 pm
    ----
Abutilon ima Nina.

#4: Re: abutilon Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Čet Maj 12, 2005 1:30 am
    ----
e, hvala puno mirjana, naravno da je pomoglo.
ako zapne, znaci, imam i ninu Smile

#5: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Čet Maj 12, 2005 1:43 am
    ----
A ima i Goga!
Frau, baš ti je cakani!
Ovako, abutiloni ti jako brzo rastu, u roku od dvije godine ti može narasti i do 3 metra, ako ne i više i traže češće presađivanje. Češće ga zalijevaj, nek ti uvijek zemlja bude lagano mokra, osim zimi, ako ga ostaviš u hladnoj prostoriji puno rjeđe ali izgubit će ti lišće, a možeš ga ostaviti i na toplom, ali svejedno smanji vodu jer svakoj biljci treba faza mirovanja.
U proljeće ga možeš prikratiti, a grančice ti puštaju korijenje i u vodi, pa ga možeš lako razmnožavati.
Podnosi i direktno sunce, ali ga lagano prilagođavaj na promjene!

#6: Re: abutilon Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Čet Maj 12, 2005 2:03 am
    ----
sacu ja kucu da menjam! Twisted Evil
tri metra., kazes?
kkuuulll! Cool

#7: Re: abutilon Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Maj 12, 2005 2:10 am
    ----
A niš, ti ga na pola - a drugu polovicu pošalji meni Laughing Laughing

#8: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Čet Maj 12, 2005 11:17 pm
    ----
Meni se abutilon nije dobro pokazao na full suncu dalmatinskom. Najbolje mu je prijala sarena sjenka. Ne podnosi uopce vjetar, jer mu je lisce njezno. Da bi bio lijep grm, treba ga cesto podrezivati, meni se svakih par mjeseci malo izoblici, grane mu previse istrkljaju, i ja ga onda postucam, jako se brzo obnavlja. Lako pravi sjeme.

Zimu mi je prezimio u plasteniku, i cijelu je zimu cvao. Onda su mi ga pojele neke bestije koje su mi se nakotile u plasteniku, pa sam ga dobro orezala, i za nepunih mjesec dana se potpuno obnovio i opet cvate kao lud. Luda biljka........

#9: Re: abutilon Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Čet Jul 14, 2005 6:41 pm
    ----
jedva nadjoh topik.
elem, onaj moj abutilon s pocetka price je jos uvek u zivotu, cveta, evo, drugi put, ali nesto je sav shmrljav. donji listovi su dobili neke pege, gornji se malo zakovrdzali, sta li mu je?
presadila sam ga u veci sud, nije mu tesno.
stajao je na suncu, mozda mu to smeta? sad je u sarenoj senci.
zalivam ga i djubrim redovno, prava je pijanica!
nina, negde smo bile spomenule rezanje vrha, ne znam na kojoj temi, ja ti obecah sliku, pa je evo, tek sada postavljam.
dakle, da li mislis da vrh treba seci? posle cvetanja, pretpostavljam?

#10: Re: abutilon Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Jul 14, 2005 11:52 pm
    ----
E kad sad nisam riknula od smijeha, nisam nikada, veli Frau shmrljav Very Happy Very Happy Very Happy , Ninchi ti je u biti odgovorila za podrezivanje, a ja ču ti pričati iz knjige pa ti lovi slova :)), možda budeš još pametnija u vezi njega :))
Potrebno je samo zapamtiti da biljku treba pravovremeno presaditi. U rano proljeće treba je uzgojiti iz reznice, zatim mladu biljku staviti u lonac promjera 12 cm, u kojem smije ostati najviše 2 mjeseca; potkraj svibnja treba je prenijeti u lonac promjera 20 cm, a početkom kolovoza trebat če već malu bačvu. U njoj biljka može prezimiti, jer u rujnu rast postepeno prestaje. Zimi je za Abutilon povoljniji položaj na svježem +10 do 15C ali ako počne otpadati lišće, biljka se može ostaviti i u sobi za dnevni boravak.
U ožujku se presađuje u veču bačvu, a već u toku iduća dva mj. valja razmišljati o bačvi promjera 60-80 cm. Takva biljka traži mnogo vode, otprilike 5l ako je sunčan dan. Mora joj se staviti potporanj, jer su njeni dugi izboji mlohavi. U trećoj godini biljka će biti prevelika i mora se uzgojiti nova.
Ako se Abutilon ne presadi na vrijeme, biljku će gotovo sigurno napasti crvac.
Velike primjerek, moguće je uzgojiti prvenstveno od Abutilon striatuma "Thompsonii" lijepih šara. To je u svakom slučaju najljepša vrsta. Ima narančaste cvjetove.
Traži puno sunce koje je bitno za cvatnju
mnogo vode ljeti, zimi umjereno zalijevajte
zimi podnosi suh zrak
zemlja: kompost za lončanice s vrlo malim sadržajem vapna
Jesam li pomogla?

#11: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2005 12:15 am
    ----
Hi, Frau, ne vidi se na slici da je bolestan. Probaj ga prvo pospricati sa mjesavinom vode i neutralnog tekuceg sapuna i maslinovog ulja, na pola litra vode, jedna zlicica sapuna i jedna ulja (mislim da nije bitno da je maslinovo).

U mojoj klimi, ja bih mu sada zakinula jedno pet cm vrha, i on bi se za jedno mjesec dana razgranao i poceo cvasti, no tebi to ne preporucam jer ti je ljeto kratko, radje ga pusti da ti sada jos malo cvate, a obrezi ga u slijedece rano proljece, posto ce tad biti vec dosta visok, mozes mu otkinuti i desetak cm, pa ces vidjeti kako ces dogodine bujan grm imati.

Bas danas sam bila u jednom vrtu jednog samostana u Zaostrogu, i vidjela Thompsonia o kojemu prica Stanislava, velikog kao omanje drvce. No, donje su mu grane bile potpuno gole, ocito ga ne odrzavaju, i nije cvao...
Mislim da se biljka ne mora nakon trece godine bacati, cak i ako je u pitaru, moze se skresati malo korijen, i dobro skresati krosnja, i on onda opet ide od pocetka, kao omanji grmic.

ciao, Nina

#12: Re: abutilon Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2005 12:19 am
    ----
Normalno da ne mora, i ja ga ne bi sigurno Very Happy , ne znam zašto su to i napisali, vidjela sam tek kad sam otipkala, nema veze Very Happy

#13: Re: abutilon Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2005 11:07 pm
    ----
ma naravno da je shmrljav, mozda se na onoj slici nije videlo, ali na ovoj koju sad postavljam, lepo se vidi kakvi su listovi shugavi. napravicu tu smesu, nina, hvala puno za savet, a i tebi, vrednice-stanchice Smile
ne znam da l' da mu pokidam te shugave listove ili da ih ostavim? a na samom vrhu su pupoljci, mozda da ga podrezem kad precveta?

#14: Re: abutilon Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 12:15 am
    ----
Frau moja, ja ti mislim da ti njega obrežeš kako je rekla Nina, sljedeće proljeće, ovi lističi su mi nekako sumnjivi da li si gledala ispod njih? Mislim da se nije nalovilo kakvih bubica ili ono nalik paučini?

#15: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 12:49 am
    ----
Abutilon vole napasti one napasti od bijelih mušica Mad
Ajde Frau provjeri jel imaš kakvih napasti pod listovima!

#16: Re: abutilon Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 12:50 am
    ----
ide frau s lupom da vidi, evo odmah! Smile

#17: Re: abutilon Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 1:12 am
    ----
isla sam da pogledam, ne vidi se nista. mislim, nema insekata, nema paukove mrezice.
da opkidam ja tih 5 sugavih listova?

#18: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 1:29 am
    ----
Ja bih prvo pospricala ili sapunom, ili nikotinom, i to nekoliko dana zaredom, a ako ne bude boljitka za par dana,ili ako to krene dalje, onda bih otkinula bolesno lisce. Sta ti, Gogo, mislis?

Gogi, procvao mi jedan sjemenac, onaj koji ima lisce kao moj crveni. Procvao divnim roza cvijetom!! Cini mi se da si bila napisala da je mix crvenih i zutih... Bas me ugodno iznenadio! Kod sjemena nikad ne znas sta ces dobiti...

#19: Re: abutilon Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 1:31 am
    ----
sad cu da je iznikotiniziram.
hvala puno!

#20: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 1:37 am
    ----
Rozi, jaooo, kad će moji? Crying or Very sad Da trebali su biti crveni i žuti! Nino koliki su cvijetovi? E baš mi je drago! A što je s onim čudnima? Jel ima naznake pupu?

Frau ako misliš da je potrebno skini listove dolje, i ja sam par svojih nedavno poskidala jer mi je teglu srušio vjetar i lagano ih nagnječio pa su čudno izgledali i počeli su se sušiti! I nikom ništa, on dalje raste i dobiva nove listiće, čak je na tom mjestu gdje sam list skinula pustio novu grančicu! Pogledaj da ti teglu nije obraslo korijenje, ako treba presadi ga, prihranjuj redovno i malo zalij nikotinom ili sapunom kako ti je Nina predložila!
I ne sekiraj se otporna je to biljčica i raste ko luda! Very Happy

#21: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 1:44 am
    ----
Hi, Gogi, cvijet je lijep, velik.

Oni cudni sve manje lice na abutilon, ali sam ih dobro zagledala, iako su vec oko 25 cm visoki i listovi im jako veliki, jos su im zivi kotiledoni, i kotiledoni su istog oblika kao i kod onih sa obicnim liscem, pa se ipak nadam da su to abutiloni.

ciao, Nina

#22: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 1:46 am
    ----
Ma jedva čekam da ti čudni procvatu! Baš me zanima!

#23: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 1:50 am
    ----
I mene! Samo da ne bude kao datura: obje bijele!!!!!!!!!

ciao, Nina

#24: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2005 1:52 am
    ----
Obje bijele???? E što ti je sreća! Confused

#25: Re: abutilon Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Ned Jul 24, 2005 11:06 pm
    ----
evo da se pohvalim . bas su mi narasli, samo neznam kada da im otkinem vrh.

#26: Re: abutilon Autor: mayLokacija: Slavonija ravna PošaljiPoslato: Ned Jul 24, 2005 11:26 pm
    ----
mog je isto nešto napalo, ali čini se da sam suzbila..mješavina sapuna + vode , kasnije neki insekticid i uskoro nikotinska voda :-)

#27: Re: abutilon Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Pon Jul 25, 2005 6:08 am
    ----
joj, jovs, sto su ti lepiii!
i ja sam svog podshishala, ostala mu bila tri-cetiri lista na vr' stabljike i pupoljci, i evo, sad se lepo oporavlja. ja sam svog, izgleda, bila udesila insekticidom.

#28: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pon Jul 25, 2005 6:56 am
    ----
Hi, Jovs, bas su ti lijepi.

Ja ih ne bi sad sisala. Lijepi su, puni cvijeta, nista im ne fali. Kad ti se ucini da su previse izdjikali, da su se izoblicili, ili kad prestanu cvasti, onda otkini 5 cm od vrha. Ako to ucinis u bilo koje doba godine,a na toplome su, oni ce se vrlo brzo popuniti.

ciao, Nina

#29: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pon Jul 25, 2005 11:09 am
    ----
Bas ti je lijep abutilon, a meni je zapao za oko zuti zato sto dosada nisam vidjela zutu boju, istina da bih zelila da ih imamposto nemam ni jedan.Cuvaj ih dobro, to covjek moze samo pozeljeti.

#30: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sre Okt 12, 2005 4:58 pm
    ----
Evo mog abutilona satiranog sto sam ga drpila.Bas me briga vazno je da ima mnogo zila, ihihii,hihi.hahha

#31: Re: abutilon Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Okt 13, 2005 11:04 pm
    ----
Slatki ti je Fatkice, takav sam ja dobila od naše Goge, Goga puussaaaa, porastao mi je dosta, a onaj moj od ranije evo već ima nove pupove i stavila sam ga u kuču.

#32: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Čet Okt 13, 2005 11:22 pm
    ----
Moji još uvijek cvatu, oooogromni su i ne znam kud ću s njima preko zime Sad

#33: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Okt 13, 2005 11:49 pm
    ----
gogo ponesi mi abutilon onaj sto si rekla, a ubaci i jedan onaj satirani pa cu reci da sam oba dobila od tebe.joj sinoc mi bila ona zena sto sam drpila od nje, pa smo pricale o cvijecu sreca nije usla u kucu donijela mi neki posao sto radim za nju.sta ces joj osim magnolije.ja cu nabacati sto imam pa nekako cu svima ponesto, nemam jednako svima.poklon se ne vraca,a meni je sve drago, nadam se da cete biti koliko toliko zadovoljni.meni je njvece zadovoljstvo sto cemo se vidjeti joj sva sam nesto zbunjena u velikom poslu trcim tamo amo.I faru vas pozdravlja kaze da je sva na kotacima u trci.a u srijedu se vraca nazad za canadu.

#34: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Pet Okt 14, 2005 12:09 am
    ----
Možeee Fatko! Wink Ponjet ću ti, a za drugo se ne sekiraj Wink

#35: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pet Okt 14, 2005 12:16 am
    ----
A da li je tesko oziliti kako pricaju za abutilon, a meni uspjelo samo ne smijem onoj gospodji reci nista, ma ona je to mene odbijala,a li sam je nju zeznula.Uh da vam kazem jedno cudo, vecers mi je obecala neki cvijet iduxce sedmice idem kod nje da ga uzmem, dok se nije preomislila.aaa vrelo gvožđe se kuje.

#36: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Pet Okt 14, 2005 12:18 am
    ----
Abutilon vrlo lako pušta korijen i u vodi i u zemlji. Ja ću ti ponjeti od svakoga par reznica pa možeš eksperimentirati!

#37: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pet Okt 14, 2005 12:21 am
    ----
Hvala ti gogo, ponesi svom laborantu.bas je ona mudra, ne moze nije to lako mora biti mali pelcer, veliki se ne moze oziliti, uh rci cu joj jednog dana da sam joj ja drpila da ne vice na radnice.Ne smijem sada potrebna mi je zbog posla.Imam neke privilegije kod nje.

#38: Re: abutilon Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Okt 14, 2005 1:00 am
    ----
Hihi, mudre žene, a ti šuti samo dok ona daje posao i biljkice, dok ne prođe voz. Sve što joj drpneš kaži da smo mi poslali, što ona mora misliti uopče da si joj ti mrknula. Very Happy

#39: Re: abutilon Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Uto Okt 18, 2005 5:26 pm
    ----
Može li od nekog koja semenkica za mene?

#40: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Okt 18, 2005 10:24 pm
    ----
Zeljka, ja sam drpla pelcer, a ne znma da li ima i kako igleda sjeme abutilona.

#41: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Uto Okt 18, 2005 10:55 pm
    ----
Ma ja sam svoje abutilone ručno oprašivala i ništa Evil or Very Mad
Ne stvaraju mi sjemenke! Sad

#42: Re: abutilon Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Čet Okt 20, 2005 10:46 am
    ----
Šteta!

#43: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Jan 19, 2006 2:38 am
    ----
Evo mog abutilona satiranog, onaj mali sto je bio sto sam ga drpila.Vrh sam
stricnula i ozilio se vrh.Sada ovaj stari se poceo siriti na sa strana.

#44: Re: abutilon Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Čet Jan 19, 2006 1:04 pm
    ----
fato,ponovo si srecna,jel da?
zlatne ruke imas fato, zato ti je cvece super.

#45: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Čet Jan 19, 2006 1:05 pm
    ----
Super, Fato, bas je ljepuskast!

ciao

#46: Re: abutilon Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Čet Jan 19, 2006 1:18 pm
    ----
Krenulo i kod Fate konačno,super ti je.

#47: Abutilon hibrid Autor: goca.mandicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 11:10 am
    ----
Da li neko ima iskustva sa gajenjem biljke Abutilon iz sjemena. Smile

#48: Re: Abutilon hibrid Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 11:28 am
    ----
Moji posejani ,provirili iz zemlje a dalje usput kupim vlastito iskustvo-čini mi se da ih je najvažnije spasiti od belih mušica kada krene najezda tih nemogućih stvorova!

#49: Re: Abutilon hibrid Autor: bjankaneveLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 11:36 am
    ----
Posejani?Jesi li sama skupila semenkice sa cvetova? Moj abutilon sada u punom cvetu. Shocked

#50: Re: Abutilon hibrid Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 11:42 am
    ----
Stvarno dzeljka, odakle ti seme?

#51: Re: Abutilon hibrid Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 12:08 pm
    ----
od Thompsona.

A šta će ispasti videću.

#52: Re: Abutilon hibrid Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 12:26 pm
    ----
Moje iskustvo: najlaksa moguca biljka, prosjecno zalijevanje, mnogo svjetla, moze vani, moze unutra, cesto treba gnojiti.

Jedina mana mu je sto mu grane jako brzo izrastaju, pa vrlo brzo postaje strkljav. Ja ga tada ponovo posijecem, i ne prodje ni par dana, on vec izbacuje listice na posjecenoj grani, a za dva tjedna sav je u listu, i jos jedan tjedan i cvate...

I jos jedna mana: ako je u saksiji, jako cesto se mora presadjivati, raste kao lud. Ja ih sada nakon nekog vremena posijecem i gore, i dobro posijecem korijen, pa vratim sa novom zemljom u istu saksiju, jer su me izludili . u sezoni promijeni tri broja saksije.

Najljepsi i najbolji mi se pokazao obicni crveni.

Bas me zanima kakvi su ti novi, hibridni.

ciao

#53: Re: Abutilon hibrid Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 12:33 pm
    ----
Nina, hibridni su manji, nemaš problema sa njima što se tiče štkljavosti i presađivanja i cvetovi su im širom otvoreni, kao kod hibiskusa, nisu zvonasti kao kod ovih velikih.

#54: Re: Abutilon hibrid Autor: goca.mandicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 12:34 pm
    ----
Ja ga imam, ali je strkljav, i nije tako lep kao na slikama koje sam nasla u meniju Identifikacija-Cvece, pa sam zato i postavila pitanje, da cujem od iskusnih gde to gresim.

#55: Re: Abutilon hibrid Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 2:38 pm
    ----
Moraćeš da sačekaš sunce da ga izneseš napolje, onda će da se oporavi.

#56: Re: Abutilon hibrid Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 5:38 pm
    ----
Meni se ne sviđaju ti hibridi Sad Cvijet im ostaje sasušen na stabljici i moram ga ručno skidati... a priznajem da su mi ovi "domaći" i puno ljepši, baš zato jer su veći i lijepo se granaju Wink

#57: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pon Apr 10, 2006 1:31 am
    ----
Neobicni abutilon, ovo su mu pupoljci, visok je oko 2,5 m.

#58: Re: abutilon Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Pon Apr 10, 2006 1:39 am
    ----
Pa dobro, što mi to večeras radiš????
Aaaah!!!
Jesi ga orezivala Ninči ili ga samo rasplela? Djeluje stvarnooo ogromno! Shocked

#59: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pon Apr 10, 2006 1:58 am
    ----
Rasplela.


ciao

#60: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 11, 2006 11:19 pm
    ----
Evo moj abutilon, stricnula sam mu vrsicu i presadila i evo i njegovog sina , rastu kao ludi, a stoji mi pored prozora.

#61: Re: abutilon Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Uto Apr 11, 2006 11:31 pm
    ----
Fato predivni su ti Very Happy vidim da si ih lijepo pazila. Ja ne smijem ništa reći..bila sam loša mama.. Crying or Very sad Crying or Very sad

#62: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 11, 2006 11:46 pm
    ----
E stanci to je onaj sto sam drpila ahha, i vidi ima i sina i opet cu da stricam vrhove da ide u sirinu.

#63: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sre Apr 12, 2006 12:30 am
    ----
Fato, prekrasan je, nemam rijeci, zaista je divan. Ovaj je prelijep i bez cvijeta, list mu je tako dekorativan. Zaista ga treba stalno streckati, tako je popunjeniji i ljepsi.


ciao

#64: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Uto Apr 18, 2006 9:27 pm
    ----
Ne mogu im odoljeti.

#65: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sre Apr 19, 2006 12:12 am
    ----
Nina ovaj crveni ti je predivan i cvijet je super, a satirani mi se dopada i bez cvijeta.Drzim ga pored prozora ali ne znam mozda bih ga smjestila vani ali u sjenu.Evo se rasirio raste li raste a smjesten je kod stoa trpezarijskog pa kada jedem ja ga gledam a u dusi mi tako lijepo kada vidim da mi je neka biljka zdrava i napreduje.samo je steta sto mu je drvce tanko a pun je listova i kada procvjeta pa to je ljpota prava.ja kada sam vidjela u gazdarice sto sam sa njenim radnicama drpila pa to je cvijet do cvijeta.

#66: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sre Apr 19, 2006 1:01 pm
    ----
Hi, Fato, mozda mu treba malo sunca.

ciao

#67: Re: abutilon Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Sre Apr 19, 2006 1:55 pm
    ----
Nina ima li taj u obliku lampiona semenke?

#68: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sre Apr 19, 2006 11:57 pm
    ----
Nina ima on sunca bas ga obasja prijjpodnevno sunce i moj ljeptan se siri.Ne znam kako bi reagovao kada bih ga stavila na terasu, ali nekada kada bude bilo sunca, a sada ga nema ni za lijeka, samo kisa i kisa.

#69: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Čet Jun 22, 2006 3:40 pm
    ----
Kako li sam ovo propustila, a baš sam htela da pitam ima li neko ovaj abutilon, Nina gde ga nađe? Ajde ako neko iz Srbije naleti na njega da javne, Nina, stvarno ima li semenke? Od kad sam zaljubljena u njega! Dželjka, kaži šta je bilo sa tvojim semenkama, moj hibridni crveni je napravio jednu jedinu čauru sa samo par crnih krupnih semenki, ja posejala, al ne znam ni dal treba mrak, svetlo, hladovina, sunce, dželjka šta je pisalo na kesici, jesu nikli i za koliko vremena?
A za ovaj ako neko vidi, nek javi, please

#70: Re: abutilon Autor: zapadnaLokacija: Vinkovci PošaljiPoslato: Čet Jun 22, 2006 4:10 pm
    ----
Ja imam pitanjce za onaj šarenog lista (mislim da je Thompsonii). Imam ga od prošlog ljeta i sad je krasan, velik. Prošle godine nije uopće cvjetao, pa sam računala da je mlad pa ne može. Ali i ove godine još ni c od cvijeta. Zalijevam ga redovito, prihranjujem jednom tjedno (prihranom za cvatuće biljke), a on samo lista. U čemu je problem Question

#71: Re: abutilon Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Čet Jun 22, 2006 4:51 pm
    ----
Lampione jurimo obavezno,

a inače nikli su od Thompsona -počinju cvetati ,a od Jungle nijedan.

zaboravila sam ide li mrak kod klijanja -videću šta je pisalo.

#72: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sub Jun 24, 2006 12:12 am
    ----
Danas sam kupila zuti abutilon.Evo i moj satirani abutilon, porastao je veliki, a jednom sam ga sisaala. Nije mi jos cvjetao.Da napomenem da mi je kod zutog abutilona zile izasle na dno saksije.Intersuje me da li ga smijem prebaciti u vecu saksiju posto me strah da mu nece nesto biti posto je procvjetao pa da nece mu cvjetovi i pupovi opasti.

#73: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pet Jun 30, 2006 9:20 pm
    ----
Ah, kod mog zutog opali cvjetovi nakon 2-3 dana od kada sam ga kupila.Sada da vas pitam nesto vezano za sareni abutilon.Ovaj veliki jos nije cvjetao, nadam se da ce uskoro, ali grane mu se povijaju, a zao mi da ga osisam posto sam ga vec prije sisala i evo na slici njegovo djete koje je isto dobro poraslo.Ima jos nesto sto me zabrinjava.Šarenolisne lako ozilim, i bez hormona, ali zelenolisne ni naopako niti sa hormonom i bez njega.Da li se vama to desava ili sam ja bas baksuz.Kakva su vasa iskustva sa oziljavanjem.

#74: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Jul 03, 2006 11:05 am
    ----
Fatka citat:
Ah, kod mog zutog opali cvjetovi nakon 2-3 dana od kada sam ga kupila.Sada da vas pitam nesto vezano za sareni abutilon.Ovaj veliki jos nije cvjetao, nadam se da ce uskoro, ali grane mu se povijaju, a zao mi da ga osisam posto sam ga vec prije sisala i evo na slici njegovo djete koje je isto dobro poraslo.Ima jos nesto sto me zabrinjava.Šarenolisne lako ozilim, i bez hormona, ali zelenolisne ni naopako niti sa hormonom i bez njega.Da li se vama to desava ili sam ja bas baksuz.Kakva su vasa iskustva sa oziljavanjem.
Fatka, presađuj taj žuti, pod hitno.
I ja ne mogu da razmnožim reznicom taj hibridni, zeleni... Ali možeš da probaš da oprašuješ cvetove ručno, pa da poseješ seme.

dzeljka citat:

a inače nikli su od Thompsona -počinju cvetati ,a od Jungle nijedan.

zaboravila sam ide li mrak kod klijanja -videću šta je pisalo.

Ja još čekam uputstvo, ništa mi još nije niklo Crying or Very sad .

#75: Re: abutilon Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Pon Jul 03, 2006 1:20 pm
    ----
Od koga si kupila?

Njima netreba baš toliko dugo da proklijaju.
Piše da se malo pokriju zemljom i gore vermiculit-ja to nisam stavljala i nisam zamračivala ,jedino mislim da sam malo natopila seme u mlakoj vodi pre sadnje.

Ipak je loše seme koje imaš-moja dva su predivna -nikako da se domčam aparata da pošaljem slike.

#76: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Jul 03, 2006 1:30 pm
    ----
Ma nisam kupila, moj napravio čauru sa semenkama, čekala sam sto godina da sazri, sad vidim pravi još, oprašujem ga ručno. Verovatno sam preduboko posadila, probaću s drugom turom pliće ću samo da pospem po površini i malo peska odozgo...

#77: Re: abutilon Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Uto Jul 04, 2006 10:50 am
    ----
evo ovih mojih ,nije da se hvalim ali imam ih prvi put i jako mi se sviđaju cvetaju tako lepo i stalno izbacuju nove pupoljke.

Hoće li ako naprave seme iz ovih nići ovakvi ili neki bezvezni-da znam da nam sakupljam semenke?


Poslednji izmenio dzeljka dana Uto Jul 04, 2006 11:00 am, izmenjeno ukupno 1 puta

#78: Re: abutilon Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Uto Jul 04, 2006 10:58 am
    ----
Za razliku od prethodna dva imam i neke štrkljave i mršave što mi nisu baš lepi-verovatno ima više vrsta?

još dva malecka se spremaju za cvetanje i nadam se da će biti oni lepi žbunasti sa krupnim cvetom.

#79: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Uto Jul 04, 2006 11:25 am
    ----
Jeste Dzeljka, različite su vrste, ja sam posejala onaj prvi sa tvoje slike, samo je moj crvene boje. A ovi štrkljavi tako rastu i kasnije i i meni se manje sviđaju. A dal će nešto da nikne videćemo, nešto je promolilo nos, samo jedan komad, a semenki je bilo 4-5 mada je čaura ogromna, ja sam očekivala više. Teško da naprave seme ako ih ne oprašiš ručno, meni prošle godine uopšte nisu pravili, pa rekoh da isprobam ove i uspelo je.

#80: Re: abutilon Autor: dzeljkaLokacija: zlatiborski okrug PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 10:48 am
    ----
Cimbi ,juče popodne sam krenula po tvom savetu da vršim oprašivanje iako pojma nemam kako se to radi,ukrala sam od ćerke četkicu za nanošenje pudera to mi je prvo palo napamet.

Taman počela da izigravam"pčelicu Maju" i na žutom primetim tri suve čaurice,jedna veća i dve manje.
Sva sretna sam počela otvarati i u onoj većoj sam našla 12 semenki a u drugima još ukupno 10 .

Da li seme treba da odleži ili može odmah da se seje-jako sam nestrpljiva da vidim hoće li nići?

#81: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 10:56 am
    ----
Joj, vrati ćerki četkicu, nije ti potrebna, promuvaj malo prstima ima puno polena da padne na tučak i to ti je to.
A za seme ne znam dal treba da odleži, ja sam mislila da ti mene posavetuješ, Laughing Laughing Laughing ono jedno što je kod mene promolilo nos još tako stoji i ne znam dal je abutilon ili nije.

#82: Re: abutilon Autor: sijamka1Lokacija: medimurje PošaljiPoslato: Sub Sep 02, 2006 12:42 pm
    ----
Eto, imam ga Abutilon megapotamikum.
Dobila sam grancicu prije oko dva tjedna.Razrezala je na pola i postupila onako kako pise u vasim postovima i eto ga... Vidi se da je jedan dio malo golisav ali bude i on veci i bujniji.
Jako mu se veselim.
Danas ga malo privikavam na vanjski svijet, pa cu ga opet pokriti sa vrecicom da mu ne bude zima. Laughing

#83: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sub Sep 02, 2006 2:30 pm
    ----
Drage moje cure, ja sam imala jedan satirani, pa sam ga sisala i pustila da raste.Narasatao je veliki pa se poceo naginjati na jednu stranu, bio je nestabilan.Prije nekoliko dana sam ga osisala, hmm.. da li sam u pravu to bog zna, sigurno nije pravo vrijeme, ali gotove je.Nije mi cvjteao nikako pa sam kontalal da ce prije ako je manji i stabilniji. Evo kako je izgledao.Znam samo da je narandzast cvijet.

#84: Re: abutilon Autor: sijamka1Lokacija: medimurje PošaljiPoslato: Ned Sep 03, 2006 9:49 am
    ----
Ma tvoj je prekrasan. Meni su lijepi zbog boja na liscu a koliko se vidi tvoj je imao veliiikooo lisce. Ova moja vrsta je kao penjacica i ima prekrasne boje od tamno zelene do svjetlo zute. Kad poraste slikat cu ga opet. ima i cvjet ali to jos nisam vidjela. Inace na sajtu ima mnogo lijepih vrsta sa velikim cvjetovima. Bas su odlicni.

#85: Re: abutilon Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Ned Sep 03, 2006 11:22 am
    ----
Hej Sijamka ja sam odavno imala takav i kroila sam ga i bio je kao zdbun i puno je cvetao ,narastao je velik i nemala sam ga kud skloniti pa mi neko rece da ga iskrojim na oko 30sm iznad korena ida ga posadim u dvoristu da prezimi ,ali meni to nije uspelo i sad ga vise nemam

#86: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pon Okt 09, 2006 8:10 am
    ----
Dolazi dosadna zima.Sada mi recite gdje da smestim svoje abutilone.Da li na hlano, toplo svjetlo itd.Pravim raspored za zimski san mojih biljkica.
Da li moze bez svjetlosti, nisam mislila totalno da je mracno.

#87: Re: abutilon Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Pon Okt 09, 2006 5:06 pm
    ----
MOze samo pobacace sve listove , a na proljece krecu novi.

#88: Re: abutilon Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Pon Okt 09, 2006 5:13 pm
    ----
Ima li ko semencice abutiliona? Bila bih zahvalna Very Happy

#89: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Okt 09, 2006 8:56 pm
    ----
Marija meni vise nije pravio, nisam mu ni pomagala, onaj jedan je niko i sad ima 5-6 listica...

Fatka abutilon na svetlom i temp. do 5 zadrzava lisce, ispod 5 i na mracnom ga odbacuje, pa ti odluci sta ces, ja ga drzim na svetlom i hladnom, opadne mu samo poneki list.

#90: Re: abutilon Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2006 6:00 pm
    ----
cveta u veliko.

#91: Re: abutilon Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2006 6:21 pm
    ----
Moj je isto poludeo ima 50 cvetova sigurno

#92: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2006 6:30 pm
    ----
E, bas ste sretne sa svojim abutilonoma.Moji su cvjetali sada ih drzim na prozoru u dnevnom boravku, istina toplo je.Cvjetovi su mi opali i poneki list pozuti i odpadne.Ne znam sta da radim, da li da ga prebacim u hladnu sobu na prozor, sjeverna strana.

#93: Re: abutilon Autor: GEJALokacija: Našice PošaljiPoslato: Uto Jan 16, 2007 7:31 pm
    ----
OLA LJUDI

Storija o tom cvijetu kod mene je smijesna,al vidim da i drugi vole otkinuti od drugih heheh
Ma meni nema vec gust neg otici u Baumax i tamo razgledavat cvijece i onda ak mi se nest svidi otkinem komadic,naravno kupim ja (ono sto nije jako skupo) Smile E da, TAJ cvijet(onda jos nisam znala ni ime) mi se jako svidio i otkinila ja grancicu,al sam ja na nju zaboravila i tako se grancica nosakala u mom dzepu jedno mj dana dok nisam skuzila,stavila ga mal u vodu,pa zasadila i evo imam ga 3 god.i sad je jako mrsav,visok i ima pupoljcice (zute) ,prekrasno cvjeta po ljetu. Uopce nisam znala da se moze i rezuckati, pitanje dal' ga mogu sad il da cekam proljece, jer vidim da mu je stvarno potrebna rezidba???
Vidim na vasim slikam abutiloni imaju mrljice, e za to imam valjda rijesenje,covjek mi je rekao da stavim par komadica krede(upikat u zemlju) i meni su se povukle, pa probajte...

#94: Kako se zove ova biljka?-->Abutilon x suntense Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pon Jun 04, 2007 1:44 pm
    ----
Evo moja cvjecka procvjetala, ne znam nista o njoj, dobila sam sjeme od nekoga sa foruma.Pa ja naslucujem tko bi mogao biti ali vidjece ta dobra dusa ovaj lijepi cvijet pa ce reci nesto o biljki.Mene zbunjuje sto sam na saksiji napisala abutilon. Ziveli

#95: Re: Kako se zove ova biljka? Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pon Jun 04, 2007 10:45 pm
    ----
TRebalo bi da Abutilon vitifolium ima plavkasti cvet. A i ovaj hibrid Abutilon x suntense . Da nije neki od njih?

#96: Re: Kako se zove ova biljka? Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Jun 05, 2007 7:46 am
    ----
Posto se razlikuje od ostalih abutilona, nema drvenasto stablo, kako sa njim da postupam?

#97: Re: Kako se zove ova biljka?-->Abutilon x suntense Autor: serpeverdeLokacija: Veli Losinj PošaljiPoslato: Čet Jun 07, 2007 9:58 am
    ----
Fatka stavi ga u zemlju (nemoj ga ostaviti u posudi) i narast će visok i dugo će cvjetati. Samo nisam uspjela skužiti da li je jednogodišnja ili višegodišnja. Za svaki slučaj skupljaj sjeme, tako ćeš ga imati i iduće godine. Točkice nisu bolest već on ima prirodno takav list.

#98: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2007 2:43 pm
    ----
Evo slicica, mada mislim da treba jos malo da se otvori!
Naravno, rijec je o abutilonu megapotamicum-u... I sto reci za cvijet osim aplicirati Njegosa Laugh DakleM,

KOME CVIJET LEZI U TOPUZU, PRASNICI MU VISE NAOPAKO

Pocnimo do "topuza"...




Pa onda... Pratite pricu u slici koju pravim vec daaaanima...

















#99: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2007 3:49 pm
    ----
Ziv bio, veliki poraso!!! Super je!

#100: Re: abutilon Autor: caeruleaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2007 7:50 pm
    ----
Bravo :+
Imam stvarno ozbiljan problem - moj abutilon ima teških psihičkih problema, misli da je penjačica Laugh
Pogledajte ga, malo sam podignula da se vide lampiončići, inače mu 5 grana puže po ostalim biljkama, a posvuda pupoljci!

#101: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2007 8:14 pm
    ----
Aaa Interesantno Shocked
A ovi od kojih sam ga kupio imaju veeeeliki oblikovan kao stablo, da budem precizan-vrba.... crvsto drvo i objesene grane na vrhu, visok preko 2 metra. Neobicno. Jedino, meni su prilicno blijedi listovi, pogotovo u odnosu na tvoje. Da ga ja malo "prsnem" zeljezom? Unsure

I ima jos par pupoljaka i... to je to.

#102: Re: abutilon Autor: caeruleaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2007 8:45 pm
    ----
Dakle obješenjak jedan! Nemam pojma, ja svojem nisam baš ništa radila. Kad sam ga kupila bio je mali s jednim pupoljkom, onda sam ga presadila i stavila u hlad passiflore i od tada ide uz njene grane, razrastao se kao lud Ohmy i počeo neumorno cvasti nakon mjesec dana.

#103: Re: abutilon Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2007 9:43 pm
    ----
Moj cvjeta cijelu zimu, na balkonu moje mame, vidim tu po Rijeci ga ljudi uglavnom imaju u vrtovima, ali to je onaj obicni nije ovako divan i psihicki bolestan ko od Caerulee U nesvest !

#104: Re: abutilon Autor: caeruleaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2007 9:54 pm
    ----
Saltas, sve mi se čini da ćemo skoro isprobati poštu! Wink

#105: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Jun 27, 2007 9:33 am
    ----
kupila sam si novog dečka

doduše kad sam došla doma uvidjela sam da je taj jedan jedini cvijet već ocvao i otpao al ga je revna prodavačica zavezala nazad....zapravo je upitno jel uopće njegov cvijet


#106: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sre Jun 27, 2007 9:38 am
    ----
A jeste, njegov je cvet, imam i ja tog dečka.

#107: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sre Jun 27, 2007 9:45 am
    ----
Imam ga i ja samo sto mi nikada nije cvjetao.

#108: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 27, 2007 5:19 pm
    ----
NoName citat:
kupila sam si novog dečka
doduše kad sam došla doma uvidjela sam da je taj jedan jedini cvijet već ocvao i otpao al ga je revna prodavačica zavezala nazad....zapravo je upitno jel uopće njegov cvijet

mislim, stvarno... Evil or Very Mad

bRez lupe i sitnicavog zagledanja cm po cm zaista se vise ne moRe pazariti biljka Evil or Very Mad


Inace, divan ti je skroz na skroz Razz

I, ne brini, volece te, garant Wink

#109: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Jun 27, 2007 6:23 pm
    ----
ak me nebu volio otkinut ću mi cvećku Ahahaha

vidi se čak na slici plava špagica s kojom je zavezan..ja sam vidjela špagicu al nisam povezala,doduše nebi mi palo na pamet...izgleda da je bio svježe pao jel se držao sve do autobusa,onda ga je dotuklo

#110: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Pon Jul 09, 2007 11:26 pm
    ----
ja sam oduševljena s ovom biljkom,jedino mi žao što ga nisam ranije otkrila Very Happy
ovaj na slici gore,se razraso,novi listovi imaju više svijetlijih pjega nego tamnijih,ima 6,7 pupova i jutros je otvorio 2 Wink prekrasni su.....da ne velim da je preživio one oluje,pupovima i listovima nije bilo ništa,baš je faca....i jutros prije posla bauljam po placu i vidim nešto malo ofucano...a ono žuti,običnih listova,uzela sam ga....manji je od ovog gore,ali je sladak skroz.....do slikanja Bye Bye

#111: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Ned Jul 15, 2007 10:16 pm
    ----
da vi vidite kak sam ja lijep svojoj mami Mr. Green nekidan je imao 5,6 cvjetova odjednom,al dok sam ja stigla s fotićem....sad ima hrpu ali hrpu pupova,i poglete kak su se listovi lijepo skontrastirali Very Happy




#112: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Ned Jul 15, 2007 10:18 pm
    ----
E bas ga lepo negujes! Very Happy

#113: Re: abutilon Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pon Jul 16, 2007 10:54 am
    ----
Bas je lep No Name!! Znam da mi ne verujete, ali ja jos uzivo ne videh ovu biljku!!!

#114: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 2:27 pm
    ----
evo dječka broj 2,puno je porasao otkad sam ga kupila...morat ću ga malo drastičnije skresat za slijedeću sezonu jel mu je glavna grana neka čudna a bočna je postala glavna,sav je malo nezgrapan...al sad nek uživa u cvjetanju Wink

#115: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 2:42 pm
    ----
Mmmm Shocked baš ti lep i ovaj dečko, a tek onaj hibi pored! Shocked

#116: Re: abutilon Autor: caeruleaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 3:07 pm
    ----
Krasan je! Very Happy A jel to "onaj" hibiskus? I solanum lijepo cvate! Koje čudo, sve samo egzotika Wink

#117: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 6:10 pm
    ----
Mashala, mashala ne urekli se predivni su ti abutiloni.Moj satirani jos nije cvjetao,ja dala komsinici pelcr i kod nje cvjeta kako lud.Kazi mi NN gdje ga drzis na suncu ili sjeni.Ja sam svoj stavila u sjenu, izdjikao je u visinu.

#118: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 6:16 pm
    ----
bio je na suncu većinu dana,tad je dobio puno kontrastnije šare,ali za onih nenormalnih dana je dobio i opekotine,sad je na mjestu gdje popodne par sati ima sunca ali je vrlo svijetlo...cvjeta mi isto i tu i tamo,ja ga gnojim 1x tjedno obavezno...

#119: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 6:19 pm
    ----
NN pucam od zavisti Mr. Green Wink

Cini mi se da cu si morati nabaviti decke, mnooooogo su ubavi Laugh

#120: Re: abutilon Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 8:43 pm
    ----
Woooow kakav abutilon onaj zuti!! Shocked Shocked Bas me osusevio!! Jel moze to da se seje ili samo pelcerom? Moram to da imam!

#121: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 9:57 am
    ----
ja ovom žutom nisam našla točno ime,mada mislim da nije hibrid,al me nekaj muči...cvjetovi se otvore,traju neko vrijeme i onda uglavnom otpadne.....gdje je tu sjeme (tj vidim neka kuglica na dnu) ali ako otpadaju????prosvijetlite me molim lijepo Cool

#122: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 11:13 am
    ----
nije što su moji al su stvarno slatki Ahahaha
slikala sam cvjetić,kaj da radim sa sjemenom Neutral

#123: Re: abutilon Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 11:19 am
    ----
Uh, zuti je vise nego sladak Znoji se !

#124: Re: abutilon Autor: slokiLokacija: okolina Nisa PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 11:20 am
    ----
E taj zuti bi mogla malo *vamo Mr. Green

#125: Re: abutilon Autor: slokiLokacija: okolina Nisa PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 11:22 am
    ----
Uh tek sada videh ranije je pisalo da nema semena, a ja mislila da imas viska seme Ahahaha

#126: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 11:43 am
    ----
sad možda stvarni ispadnem seljak totalni,ali gdje mi je sjeme Sad

jel sad vrijeme za reznice?
tak i tak ima grana koje će smetat za slijedeću sezonu....

#127: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 12:02 pm
    ----
Moze reznice sada, lako, ma nisi seljak za seme, ma jednostavno ne pravi, pokusaj da ga stalno oprasujes, prenosi polen sa jednog na drugi, kad napravi padne cvet ali ostane caurica koja raste i raste, kad je zrela ona bude braon i popuca. Biljke iz semena budu super!!!

Poslednji izmenio cimbi dana Sub Avg 25, 2007 12:33 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#128: Re: abutilon Autor: caeruleaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 12:27 pm
    ----
A već kad oprašuješ žuti mogla bi ih i križati, tko zna kakva bi ludorija ispala Laugh
I, odmah se prijavljujem za buduću reznicu žutog, ako bude viška, naravno Mr. Green

#129: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sub Avg 25, 2007 12:35 pm
    ----
aaaaaaaaa svodništvo,to mi se sviđa Mr. Green

naravno da mi je palo na pamet križat ih,al mi nije palo na pamet da žutom fali sexualne edukacije :mrgreen.

fala cure,probam

#130: Re: abutilon Autor: SebastianaLokacija: VARAŽDIN PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 4:41 pm
    ----
ja imam takav zeleni ali sa NARANČASTIM cvijetom i taj je ok. Imam i šatirani ali nekak kilavi,ne raste tak brzo kao ovaj obični,još nije cvao.Možda jer su unutra? Da ih nosim van? NN baš su ti krasni,šatirani posebno

#131: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 7:47 pm
    ----
sareni autilon raste kako lud, samo ga iznesi vani u sjenu ga stavi.

#132: Re: abutilon Autor: SebastianaLokacija: VARAŽDIN PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 8:31 pm
    ----
hvala,ja ga unutra tetošim a on ni makac. Sad ide van pa nek se bori Wink

#133: Re: abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Uto Nov 13, 2007 3:33 pm
    ----
ima li neko sliku cahure sa sjemenjem bas da vidim kako to izgleda?

#134: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Uto Nov 13, 2007 3:42 pm
    ----
evo,nabrzaka sam slikala pa je malo mutno...uglavnom ova glavica ima nutra male odjeljke,oblika kao kad bi na kriške rezali lubenicu....nutra je sjeme oko 3mm

#135: Re: abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Uto Nov 13, 2007 3:49 pm
    ----
Hvala ti, dosta je mutno Znoji se uh tesko se razaznaje.

jel to ovo sa neta:

#136: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Nov 14, 2007 1:37 am
    ----
pa ovo je drukčija vrsta vjerojatno,ali uglavnom kuglica koja je na vrhu zvjezdasto razdjeljena,kao racvjetana...nemreš fulat....ili imaš neko sjeme pa sumnjaš da je od abutilona ili tražiš sjeme po svojoj biljci????

#137: Re: abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Sre Nov 14, 2007 9:51 am
    ----
Noname trazim sjeme po drvcetu ali ga ne nalazim - nista ni slicno tome.

#138: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Nov 14, 2007 12:39 pm
    ----
teško da bi ga fulao....ova kuglica je poprilično velika,a moji uopće nisu htjeli stvarat sjeme ni na kraj pameti dok ih nisam oprašila ručno već potkraj ljeta,i dobila sam sve skupa nekoliko čahura,i to samo od žutog,narandžasti se oglušio na sve...

#139: Re: abutilon Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Sub Dec 08, 2007 10:34 pm
    ----
Ajde da vam pokazem kako izgledaju abutiloni u nekom dvoristu blizu mene, slikano je danas a oni lude od cvjetanja!

#140: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Dec 08, 2007 10:41 pm
    ----
Saltas, abutiloni su U nesvest ... i palma je predivna Very Happy A bogami, ni ti nisi loše ispala! Cool

#141: Re: abutilon Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jan 30, 2008 3:10 am
    ----
ima li neko ovaj?ili zna gde moze da se nabavi?

#142: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jan 30, 2008 4:31 am
    ----
Bilo na proljecnoj izlozbi... Mislim da sam ga... Imao Sad jer je izmrznuo vani...
U svakom slucaju---->rasadnik Ilic, ako dobro pamtim ga je imao u ponudi.

#143: Re: abutilon Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Sre Jan 30, 2008 3:22 pm
    ----
Dic, jel to rasadnik iz rume?

#144: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sre Jan 30, 2008 4:36 pm
    ----
Abutilon megapotamicum i meni je jednom izmrzao, jer sam procitala da je otporan do -25 C i stavila ga u vrt. Na kraju je ispalo da mu je granica negdje malo iznad nule.

Raste kao lud, djika u visinu, ali se ne moze sam hvatati za podlogu, pa ga treba vezivati. Jako je dekorativan kad je velik, kao neka fontana iz koje prste crvene jagodice.

Ako ne nadjes, javi mi na pp, imam ja reznica.

#145: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jan 30, 2008 6:50 pm
    ----
jovs citat:
Dic, jel to rasadnik iz rume?

Jeste, jeste, nema ga u ponudi na netu-pa je najsigurnije da ih zvrcnes telefonom. Njihov maticni je oblikovan kao stablo (bas ovako kako je Nina opisala)-sa vrha ide citav vodopad crvenih cvijetova... Pravi prizor!
A mlade biljke im nisu bile skupe Wink

Btw. gledajuci po netu-mislim da ima vise nekih podvarijanti megapotamicuma-razlicit je omjer crvene i zute na cvijetu i do razlicitog se stepena otvaraju cvijetovi... Neki opet vise rastu kao puzavice Blink a ovaj moj bas volio da bude stablast Smile

#146: Re: abutilon Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Čet Jan 31, 2008 12:15 am
    ----
Dic, hvala ti!

#147: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2008 2:06 am
    ----
Pre nekog (nepoznatog) vremena sam posejala 2 semenčice nečega što bi trebalo da je abutilon x suntense... Danas sam se zaprepastila kad sam videla pupoljak?!



Jel to stvarno ta biljka? Shocked

#148: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2008 2:30 am
    ----
jao kaj ti to imaš kako to nisi prijavila ranije,nikad ovo nisam vidjela

ali pupoljak izgleda kao abutilonov Very Happy

#149: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2008 2:32 am
    ----
ček malo,sad sam surfala malo...prvo,kakve su ovo famozne točke?
a drugo,tvoj nema pravih abutilonovih listova....ili će ih dobiti ili nije on Znoji se

#150: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2008 2:42 am
    ----
Jeste on NN, Fatka stavila sliku na sedmoj strani, vide se tačkice! Skakucu Nego mi nije jasno kako cveta tako mali?! Pa nema ni 10 cm i što ti reče - ni prave listove! Shocked Mada se nazire da se polako diferenciraju Wink

#151: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2008 2:59 am
    ----
jest ima točke,kako to nisam prije vidjela vjerojatno se jače vide dok je manji...čestitam na cvjetku budućem,i da,vidi se da se počinju dijeliti listovi,abutiloni inače nisu normalni,moji cijelu zimu izbacuju pupove al ne mogu iznest trudnoću Very Happy

(nakon što sam se izdivila tvojoj biljčici negdje u glavi mi je zazvonilo da sam ga negdje bila zasijala,moram napraviti inventuru)

#152: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2008 2:06 pm
    ----
E zivo me zanima kakav ce da bude cvet!!! Jer ja sam u jednom trenutku pomislila da je to Fatino (odatle i tvoje semenke ako sam ti ja dala?) je Nicandra physalodes, ajde bas odlicno sto ti cveta da napokon razresimo i tu misteriju! Very Happy

#153: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2008 2:25 pm
    ----
Ja uzela par semenčica kao porez na promet Very Happy Verovatno onda iz te pošiljke tebi. Ahahaha Nego što mi nisu nikle semenke koje mi je NN poslala, čini mi se da nisam posejala sve, a ne mogu da ih nađem Sad

#154: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2008 2:30 pm
    ----
Jok, nije bila ta posiljka preko tebe, nego sam vam mozda dala ono u BG?

#155: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2008 3:19 pm
    ----
Nisi, rekoh ti da je porez na promet Mr. Green Ja lično izvadila par nekih semenčica iz kesice koju je neko nekome slao Very Happy

#156: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 8:17 pm
    ----
Mališa je počeo da otvara svoj mini cvetić Very Happy


#157: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 9:27 pm
    ----
Mrak,kak je sladak Razz

nego,jel moguće da je to isto sjeme koje je meni slala Saltas????ne sjećam se jel to išlo prek tebe ili poštom,al ja svakak imam sjeme lila abutilona

kaj se tiče žutog,lako ga ponovo pošaljem,imam ga dost

#158: Re: abutilon Autor: slokiLokacija: okolina Nisa PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 10:09 pm
    ----
NoName jel to onaj zuti sa 8. strane ima seme? Znoji se
Ako pretekne koja semenka...molicu lepo Curtsey Bye Bye

#159: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 10:25 pm
    ----
Da li se ovoj vrsti seče vrh da se razgrana, ili to da odložim za posle cvetanja Ahahaha

#160: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 11:57 pm
    ----
NN, biće da si ipak bila u pravu u početku - rekla bih da je ovo nicandra... Bar po obliku semenki, proveravala sam na gugletu.

#161: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 08, 2008 12:14 am
    ----
NoName citat:
...kaj se tiče žutog,lako ga ponovo pošaljem,imam ga dost

eto i ja se prijavljujem, zahvaljujem na ponudi Curtsey

a satirani bese ne pravi semenke? ako se dobro secam? Confused ako gresim i imas i semenke satiranog, ja bi pre njega, on mi je bas cakan Razz mada s ene bunim ni za zutog Cool

predlazem, ako ima vise zainteresovanih iz recimo Srbije, posalji sve na jednu adresu, pa nek taj dalje salje drugima, slicno kao sto je Frau odradila, to je dobar nacin da se izbegne finansijsko iscrpljivanje darodavca! Dance

#162: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Feb 08, 2008 12:19 am
    ----
Ocu i ja zuti!

#163: Re: abutilon Autor: slokiLokacija: okolina Nisa PošaljiPoslato: Pet Feb 08, 2008 12:49 am
    ----
E sad ovde nastade guzva Uhh i gazda zutog se ne javlja, kad vide guzvu pobeze... Plache

#164: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Pet Feb 08, 2008 2:11 am
    ----
hehe Very Happy

mislim da ima dosta žutog,ako dignem guzu u dogledno vrijeme,mogla bi biti i sigurna,ja ću poslat sve kaj imam pa se snalazite,do sad sam slala samo jelenčici,ne znam jel sijala i jel niklo uopće,da bar znamo jel klijavo

imam samo od žutog,šatirani nije htio seksualno općiti Very Happy tj htio je,ali je odbio roditeljstvo

zapravo,grana od jednog i drugog imat ću podosta kod orezivanja,pa ćemo nekako dalje....

Lidija,sad ne znam ni sama...na nicandrama na gugelu ne vidim točke,i imaju narezuckane listove,no to smo rekli može doć kasnije,inače čahurica sa sjemenom im je dost slična,a sjeme je do 1mm,presitno da znamo....pa,morat ćemo čekati Wink

#165: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Čet Feb 28, 2008 2:31 am
    ----
zakaj nemamo ovoga Sad Sad Sad


#166: Re: abutilon Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pet Feb 29, 2008 1:52 pm
    ----
ako bude semenki nemojte me zaboraviti Curtsey

#167: Re: abutilon Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Pet Feb 29, 2008 3:22 pm
    ----
NoName citat:
hehe Very Happy

mislim da ima dosta žutog,ako dignem guzu u dogledno vrijeme,mogla bi biti i sigurna,ja ću poslat sve kaj imam pa se snalazite,do sad sam slala samo jelenčici,ne znam jel sijala i jel niklo uopće,da bar znamo jel klijavo

Meni nista nije stiglo Znoji se . Gde si poslala? U ita ili u bgd?

#168: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Ned Mar 09, 2008 2:41 am
    ----
krasno Sad u bg sam slala,al nema veze,ponavljanje je majka gluposti Ahahaha

nego,ako netko hoće reznicu od abutilona,i ako je ja odrežem i spakiram u kovertu s mjehurićima navlažene nutra i pošaljem po lidiji,jel to može preživjeti?????

#169: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Ned Mar 09, 2008 10:24 pm
    ----
aloha!!!!
ako netko želi reznice,nek se javi do petka,žutog ili šatiranog...
i prosim savjet,jel moraju biti vršne reznice,mekane ili kakve?
pročitala sam da se uzmu vršne od zelenih sad u proljeće,ima li netko iskustva...?

#170: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 10, 2008 12:05 am
    ----
NN, našla sam 3 semenčice od tvog žutog abutilona, kad sam preturala po kesicama Very Happy Posejala sam ih, mada... prvi put mi nije niklo, ko zna hoće li ovog puta...

#171: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Ned Mar 16, 2008 3:29 am
    ----
benasto cvijeće Razz pjegavi ne kuži da postoji zimsko mirovanje,a žuti kreće cvjetati punom snagom....sad su dječki obrezani do gole kože Mr. Green

#172: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pon Mar 17, 2008 1:09 am
    ----
Noname, abutilon se prima iz svakakvih reznica, mozes sve to lijepo razaslati!!!!!!!!

#173: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Pon Mar 17, 2008 11:45 am
    ----
Nina citat:
Noname, abutilon se prima iz svakakvih reznica, mozes sve to lijepo razaslati!!!!!!!!

odlično...jel upravo sam takve poslala Ahahaha

#174: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 12:02 pm
    ----
Moram da priznam da niti sam imala mesta za sve reznice, a ni one nisu stigle baš u sjajnom stanju... nekima su i stabljike bile prignječene, pa sam od njih u startu odustala Sad DakleM, na ožiljavanju 4 komaTa žuće - za mene (naravno Mr. Green ), Cimbi, Branku i Jelenčicu. Dva se drže odlično, a dva još imaju obešene listiće... Nadam se da su zaista tako laki za ožiljavanje kao što kažete!

#175: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 12:44 pm
    ----
ja sam ih malo stiskala iz ljubavi Ahahaha

ma nema veze,bit će reznica...moji abači su trenutačno na ravnanju kičme-pjegavi je bil malo pod gasom nagnut,a žuti je bio totalno kriv poa sam ga cijelog morala izokrenuti u korijenu da dobijem glavnu granu na sredini...dobili su udlage i ima da stoje ravno inače će biti po piksi Evil or Very Mad

#176: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 12:48 pm
    ----
Lidija Kiss te za taj drugi, a NN ne smem uopce da ljubim Ahahaha Ziveli

#177: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 3:40 pm
    ----
cimbi citat:
Lidija Kiss te za taj drugi, a NN ne smem uopce da ljubim Ahahaha Ziveli

A ja cu samo da brojim... Vise nije 5-6 vas, nego 6-7 Ahahaha
Shocked ovo postaje zabrinjavajuce...

(za pojasnjenje kliknuti ovamo Mr. Green )

#178: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Apr 03, 2008 7:49 pm
    ----
Evo i prve reznice koja je pustila koren. I to kakav koren Shocked Takav, da sam ga na žalost lepo i cviknula čeprkalom... ali ostalo je stvarno puno, ispunio je onu mini saksiju od 5cm. A da ne pričam da je poterao i pupoljke Very Happy



Ostale za sad ćute...

(Nina, obećavam da više neću čeprkati reznice hibiskusa (mislim neću puno) Mr. Green )

#179: Re: abutilon Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Čet Apr 03, 2008 11:05 pm
    ----
Reznice od Nine su se primile :kiss, a ona od NN samo sto nije :kiss, i naravno hvala Lidiji i Marku koji su ih dobacili do mene

#180: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sre Apr 09, 2008 3:27 pm
    ----
E, to mi je bas drago, bili smo uporniji od postanske sluzbe!

Nakon nekog vremena mu zakini vrh, da se malo razgrana, posllije ce se on sam razgranavati spontano.

#181: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Maj 03, 2008 10:03 pm
    ----
Pre 3 dana sam posejala semenke abutilona koje su (konačno Very Happy ) stigle iz Summerhill seeds. DakleM, imam jednog rekordera - prva semenka nikla juče - za 2 dana!
...
Hehe, upravo videh da je nikla i druga! Blob

#182: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Maj 03, 2008 11:12 pm
    ----
Taj je stvarno rekorder!

#183: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Maj 03, 2008 11:29 pm
    ----
Posejala sam ove
summerhillseeds.com/ab...p-258.html
i ovaj mix
summerhillseeds.com/ab...p-256.html

i prvo mi niču ove iz mixa. A i piše da niču za 3-6 dana na sajtu, a na kesici sa uputstvom piše 2-3 nedelje?!

Jedva čekam da porastu i da ih usadim u saksiju i stavim u baštu Very Happy Nego, da li da sadim u jednu saksiju po više biljaka, volela bih da izgledaju žbunasto - samo se bojim da to ne smeta cvetanju, sigurno dobijaju manje svetla kad su gusto posađene... Inače su niski, rastu 35-40 cm.

#184: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sub Maj 03, 2008 11:49 pm
    ----
ja mislim po jednu,jel kad je niži,bit će on kao individualac odličan....čestitam na brzom nicanju,baš je rekorder,i jako je lijep ovaj losos

inače danas se Cru i ja sretnemo u rasadniku,i tek kad sam došla doma,dobijem poruku od nje,jesam li vidjela bijeli abutilon,e pa nisam Sad

#185: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 04, 2008 1:27 pm
    ----
Evo ga i treći! Very Happy Nego, za sad mi niču samo ovi iz mixa, nadam se da će tu biti neki salmon, kad već salmon nije krenuo Mr. Green


#186: Re: abutilon Autor: Nikkos PošaljiPoslato: Ned Maj 04, 2008 4:10 pm
    ----
Molim vas za identifikaciju.Ovo sam danas pazario pod nazivom "sobna lipa", ali mi vise lici na predmet ove teme.Da li sam u pravu... Question

#187: Re: abutilon Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Ned Maj 04, 2008 7:33 pm
    ----
images.google.com/imgr...l%26sa%3DN
pogledaj na ovaj link

#188: Re: abutilon Autor: Nikkos PošaljiPoslato: Ned Maj 04, 2008 8:03 pm
    ----
Hvala za link,bice da je, po fotografijama, u pitanju sobni/cvetajuci javor (flowering/parlour maple),a ne lipa!
Moj izgleda bas ovako,samo nije tako zbunast,ali list je potpuno isti.

#189: Re: abutilon Autor: bbabaLokacija: svilajnac PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 11:20 pm
    ----
Ja se juce ponovi sa megapotamikumom Very Happy mali je al narasce Wink


#190: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Maj 29, 2008 5:41 am
    ----
iskusni: sunce, sunce ili ipak zasenceno mesto za sarenolisnog?? Confused

#191: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Maj 29, 2008 4:21 pm
    ----
Ja sam ove godine dobio 3 komaTa, lovim ih vec gooodinama!!! Crveni, zuti i roza... Odvaljuju se od cvijetanja vec nekih mjesec dana, a sad se spremaju da odmore! Nadam se ne previse i ne predugo! Mr. Green
crveni:






Roza i zuti:












#192: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Maj 29, 2008 4:25 pm
    ----
A, da, zaboravio sam da dodam Mr. Green I Bracki megapotamicum mi se sprema na cvatnju Cool





Samo, moj nije varijegiran kao Bbabin, moracu da budem dobro unuce Wink da bih se upisao u red za pelcere njenog kada bude imao viska grana Smile

#193: Re: abutilon Autor: bbabaLokacija: svilajnac PošaljiPoslato: Čet Maj 29, 2008 6:00 pm
    ----
e pa Di svaka cast Shocked Shocked Shocked ovo se zove kolekcija Znoji se Znoji se

Racunaj da imas pelcer Wink

#194: Re: abutilon Autor: VikideMarkoLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Pet Maj 30, 2008 9:55 am
    ----
Dicatharo, kakva kolekcija?!! Sada me sramota da stavim mog jedinca.

#195: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 30, 2008 10:37 am
    ----
Što te sramota, mnogo je sladak! I moj žuti, iz reznice od NN, prepun je pupoljaka, neki su već poveliki i uskoro će se otvoriti Very Happy Doduše, forma mu je katastrofalna, nemam pojma da'l da ga orezujem... a i nestabilan mi je nešto na nogicama, još mu je tanko stablo.

#196: Re: abutilon Autor: VikideMarkoLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Pet Maj 30, 2008 10:52 am
    ----
Ako je tanko stablo orezi ga. Ja sam moj orezala. Inace dok je stablo bilo tanko padao je na sve strane.

#197: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Pet Maj 30, 2008 5:19 pm
    ----
Diva,nemoj na direktno sunce,moj ga tesko podnosi,voli šarenu sjenku,do početka ljeta ga držim na suncu ali ovih dana kak je strašno vruće,objesi se...i to čak daleko više nego žuti,mada su na istom mjestu....

i moram primjetiti koliko je žuti nenormalan u cvjetanju,skoro da je jedva stao cvjetati preko zime,lud je u izbacivanju pupova,stvarno se trudi,dok je šareni malo finiji gospodin Razz

Dic,što da kažem,ljubomorna sam Sad

#198: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 30, 2008 6:48 pm
    ----
NN hvala na odgovoru, ja ga vec makla, bas je lose podneo to przenje pa nije bilo dvojbe Znoji se

na svu srecu brzo se povratio Razz

#199: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 30, 2008 7:02 pm
    ----
Aha, pa mora da su osetljiviji od ovih običnih... Žuti se lepo prži po celi dan i ništa se ne žali. Ja sam se, kad sam divi rekla da mu treba sunca, rukovodila Fatkinim šatiranim koji nije uopšte cvetao u hladovini, a bio je ogroman...

#200: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 30, 2008 7:09 pm
    ----
pece te savest, ha! Tease

"maaammaaa, ne brini, maaamaaaa" Wink

malisa se povratio i sem 2 oprljena lista, nije manjkao Jump2

#201: Re: abutilon Autor: menaLokacija: .. PošaljiPoslato: Uto Jun 03, 2008 6:17 am
    ----
Ja imam abutilon roze boje,kome su prosli cvjetici i posle svakog procvjetalog cvjeta stvara sjemenke..
Kupila sam i ovaj crveni,samo sto je malecki..

#202: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jun 03, 2008 6:55 pm
    ----
super je Mena! Ne znam jel ostavljanje caura sa sjemenom usporava novo cvijetanje, siguran sam da (mzoda nepotrebno?) iscrpljuje biljku? Ja ih uklanjam odmah!
Evo kako napreduje moj megapotamicum



#203: Re: abutilon Autor: menaLokacija: .. PošaljiPoslato: Uto Jun 03, 2008 8:30 pm
    ----
Mozda i usporava ali ja sam podijelila prvu turu sjemenki,nek neko jos odgoji ove ljepotice...
Poznato mi je kako je lijepo dobiti sjemenke,a jos ljepse je uzvratiti.. Curtsey Wink

#204: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jun 08, 2008 4:08 pm
    ----
NoName! Blob Bouncy Comedian



A ovo su mališani iz Summer Hill Seeds - ove sam ostavila sebi, ostale koji su nikli sam podelila Very Happy


#205: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Ned Jun 08, 2008 9:59 pm
    ----
Mnogo lep zuca U nesvest

#206: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Pon Jun 09, 2008 4:56 pm
    ----
super čestitam Razz žućko je stvarno super lik,vidjet ćeš kako luduje u cvjetanju,stvarno je izdašan....

#207: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 09, 2008 5:01 pm
    ----
Ja zaista ne mogu da verujem, nadam se da vi hoćete... Dve reznice koje čuvam za Jelenčicu i BDrobnjak sam proveravala imaju li korenčiće kad je Jelenčica javila da je u Beogradu i nisu imale ni K od korena. Juče vidim nešto jače počele da teraju listiće, izvadim, a ono mali korenčići!?! DakleM, jedan ide Branki čim se pristojno ožili, a drugi čeka Jelenčicu, ako onaj sejanac koji sam joj dala ne bude isto žut Very Happy

#208: Re: abutilon Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Pon Jun 09, 2008 7:32 pm
    ----
Jupiii! Znači pušta korenje! Neka neka...Nego koliko im treba da procvetaju, tj. kad ću videti cvetić na sejancu?

#209: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 09, 2008 7:37 pm
    ----
E za sejance pojma nemam, to su mi prvi... A živo me interesuje ko je dobio koju boju, jer su mi nikli samo oni iz mix-a, a moj miljenik salmon - nix Sad Doduše i njega je bilo u mixu, al sam ga garantovano nekome dala Ahahaha Mada vidim da brzo rastu, mislim da bi trebalo da procvetaju s nekih 15 cm..

#210: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 09, 2008 11:57 pm
    ----
Konacnoooo Smile



#211: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Uto Jun 10, 2008 12:10 am
    ----
Baš ti je dan!!! Very Happy Aj prati dal i on menja boju, tj. dal je isti kao onaj "moj" Mr. Green

#212: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jun 15, 2008 8:03 pm
    ----
Aaaaaaaaa, stvarno ne mogu da verujem! Jedna od dve reznice je počela da dobija šarene listove, znači da je ona šarenolisna...

#213: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jun 15, 2008 8:20 pm
    ----
bice veselije Jump2

#214: Re: abutilon Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 25, 2008 9:37 am
    ----
Sarenolisni abutilion od NN nezadrzivo raste. Zna li se koje je boje cvijet?

#215: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 25, 2008 9:40 am
    ----

#216: Re: abutilon Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 25, 2008 9:42 am
    ----
Jel ta zucka majka od ovog mog :R

#217: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 25, 2008 9:45 am
    ----
Neeeee, to mu je tetka, majka mu je ovo levo Wink

#218: Re: abutilon Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 25, 2008 10:02 am
    ----
LidijaM citat:
Neeeee, to mu je tetka, majka mu je ovo levo Wink

Ma na to sam i mislila nego me zbinila zuta boja cvjetova...znam da NN luduje za zutim cvjetovima Shocked ili grijesim Rolling Eyes

#219: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Pet Jun 27, 2008 3:21 pm
    ----
jes it iz Razz pjegač je narandžastog cvijeta draga moja....evo vam jedna svježa slika od tetke i nećaka,koji su ove godine u novom,stablastom ruhu Razz


#220: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 01, 2008 9:26 am
    ----
Jelencica citat:
...Nego koliko im treba da procvetaju, tj. kad ću videti cvetić na sejancu?

Evo odgovora Jelenčice


#221: Re: abutilon Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Sre Jul 02, 2008 2:22 pm
    ----
Skakucu

#222: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2008 9:03 pm
    ----
od Lidije dobila reznicu koja se bas divno razbujala a nesto mi se ne laca za makaze tako da je sav raspojasan Mr. Green

zato mu iprastam sto jos ne cveta Cool

#223: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sre Jul 09, 2008 11:47 am
    ----
ma jesu li to moja djeca po bijelom svijetu Razz mrak

pjegavi daleko kasnije od žutog cvate kod mene,evo tek je nedugo počeo,sramežljivo....

#224: Re: abutilon Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Sre Jul 09, 2008 9:27 pm
    ----
Moja mrvica koja je preživjela pravu pustolovinu od puta iz Niša procvjetala! Jump2 Jedino ne znam da li mu je lišće variegirano ili bolesno! Blink

#225: Re: abutilon Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Sre Jul 09, 2008 9:37 pm
    ----
Nekako mi liči na ovo 2. Kloroza, pretpostavljam, tako izgleda i moj žučko.

#226: Re: abutilon Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Sre Jul 09, 2008 9:46 pm
    ----
Ma i meni se čini da nešto ne valja jer su neki skroz zeleni a neki ovakvi ali nemaju tendenciju opadanja, frkanja, sušenja.... Što da radim, čime mu mogu pomoći? Znoji se

#227: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 09, 2008 9:48 pm
    ----
Kalijum nitrat i povremeno gvožđe Very Happy

#228: Re: abutilon Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Sre Jul 09, 2008 9:49 pm
    ----
Ja sam svog počela malo jače prihranjivati sa tekućim gnojivom za cvatuće lončanice, a ovih dana ću mu malo i željeza dodati. Nadam se da će pomoći. Možda netko ima neki pametniji savjet da nam napiše?!

#229: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jul 10, 2008 6:05 am
    ----
NoName citat:
ma jesu li to moja djeca po bijelom svijetu Razz mrak

pjegavi daleko kasnije od žutog cvate kod mene,evo tek je nedugo počeo,sramežljivo....

to ce Lidija znati Wink

ok, naoruzacu se strpljenjem

#230: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Čet Jul 10, 2008 8:56 am
    ----
Saltas gle što je lepo procvetao ljubi ga mama Very Happy ne preteruj nikako sa zalivanjem i prihrani ga malo, biće on ok, samo smanji zalivanje..

#231: Re: abutilon Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Čet Jul 10, 2008 5:49 pm
    ----
Dogovoreno! Pazit ću je i mazit! Very Happy

#232: Re: abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Pon Jul 14, 2008 2:59 pm
    ----
Da li se kod uzimanja reznice abutilona reze i vrh reznice? Vrh na reznici mi je kao neki vrh od drveta i mozda bi i njega trebalo podrezati? Stavila bi to sad tj zabola u zemlju.

#233: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 18, 2008 3:09 pm
    ----
Uh, sad tek vidim pitanje. Reznice koje mi je NN dala su (mislim) bile iseckane i po više od jedne grane, dakle, ako pitaš mora li da ima vrh - ne mora Very Happy

Pozdrav urednoj mami od neurednog deteta! Tease Mahanje



Maločas sam ga presadila, juče sam videla da je koren baš izvirio iz saksije. Na početku teme se pisalo kako je neophodno presađivati ga da bi cvetao i rastao, ali ovaj mališa uopšte nije imao primedbi! Very Happy Cvet na cvetu, ima ih više nego listova Cool Jeste štrkljav katastrofa jedna, posle presađivanja sam mu bočne grane privezala da idu na gore, ovako se mnogo bolje vide cvetovi. A orezaću ga na jesen, sad em nije vreme, em bih izgubila mnooogo cvetića.

I ja ću dogodine probati da formiram drvce od ovog žuće, s tim da sam 2 grane koje idu skoro od korena, počela da uplićem jednu oko druge - sve u nadi da će tako biti stabilnije i jače stabo Very Happy

#234: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jul 19, 2008 3:55 pm
    ----
moj megapotamicum sa "suknjicama " razlicite boje Very Happy


P.S.
Iako ovako smanjene izgledaju iste, nisu Wink

#235: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sub Jul 19, 2008 4:16 pm
    ----
Dicatharo hoce li biti sjemena? Bas je lijep.

#236: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jul 19, 2008 4:26 pm
    ----
Fatka citat:
Dicatharo hoce li biti sjemena? Bas je lijep.

Ne vjerujem Sad Meni ni proslogodisnji a jos ni ovaj nije pravio sjeme... Ali ne bi trebalo biti previse problema ako poraste dovoljno velik, i reznicama da se razmnozi Wink
Bye Bye

#237: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sub Jul 19, 2008 4:27 pm
    ----
Znam za reznice ali ja sam u Bosni ti u Beogradu.

#238: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jul 19, 2008 4:32 pm
    ----
Fatka citat:
Znam za reznice ali ja sam u Bosni ti u Beogradu.

Fatka, pa nije problem, ovaj je ionako multi-kulti, stigao je sa Braca Mr. Green meni u Bgd Smile
Samo da uspije da opstane u "velikom" gradu (i zbog vrucina, i kasnije zbog hladnoce) i da dovoljno naraste Wink Bice mu odlicno i u Bosni! A za transport cemo se valjda snaci Smile

#239: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 23, 2008 8:38 am
    ----
Moji sejanci iz Summerhill seeds



Crveni (valjda će takav biti), baaaaaš sporo otvara pupoljak!

Jelenčice, kad dolaziš ovamo, i dalje čuvam žuti od NN za tebe? I na kraju ispade žuti, 2 lista koja su bila sporna, tj. šarena su ostala u manjini - očito je to neki mutant ili su bili bolesni Very Happy Sad je ok, svi ostali listovi su kako treba.

#240: Re: abutilon Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Sre Jul 23, 2008 4:09 pm
    ----
Lidija čuvaj, dolazim 12.avgusta Wink

#241: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Čet Jul 24, 2008 3:10 pm
    ----
ovaj bijeli je super,ma i drugi ali ovaj je ljepši Wink

#242: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Jul 24, 2008 4:23 pm
    ----
evo i moj bijeli poceo da cvijeta.

#243: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Pet Jul 25, 2008 8:02 am
    ----
jbg,morat ću i bijelog nabaviti...evo vam moj žućko,mada nisam se ove godine proslavila,oba su prerasla tegle i nisu u najboljem izdanju

(da,reznica je bilo vršnih,ali i nevršnih)


#244: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pet Jul 25, 2008 8:04 am
    ----
NN ima sli sjeme zutog abutiona?Daj uhvati koju sjemenku.

#245: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 25, 2008 9:09 am
    ----
NN, ono moje malo nije belo... Cvet je skroz anemično žut Very Happy Pošaljem ti na jesen reznicu od takvog ako ga želiš i takvog Ahahaha

#246: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 25, 2008 11:52 pm
    ----
NoName citat:
jbg,morat ću i bijelog nabaviti...evo vam moj žućko,mada nisam se ove godine proslavila,oba su prerasla tegle i nisu u najboljem izdanju

(da,reznica je bilo vršnih,ali i nevršnih)


Jes' da mi ne prilici offtopic, ali moram da reagujem na hibiskus koji mi se dopada!
Iz nekih drugih razloga (npr. nije zut) suguran sam da se dopada i tebi Twisted Evil pa samo da pitam-jesi li ga ti birala

#247: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Sub Jul 26, 2008 3:07 pm
    ----
eno ti ga tamo na hibiskusima u gro planu,a inače meni se opće ne sviđa Ahahaha ali što ću kaj je moj pa se moram brinuti o njemu,to je onaj koji je kupljen kao oranž Twisted Evil

#248: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Jul 26, 2008 7:52 pm
    ----
Jcakiiiiiiiiiiiiiiiii, ovo li je žuto Laughing

#249: Re: abutilon Autor: narniaLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Jul 26, 2008 8:06 pm
    ----
Cimbi jel ovo abutilon il hibiskus? Shocked Vidim da je tema o abutilonu ali ovo tvoje cudo ima ogromne cvetove pa nisam sigurna Rolling Eyes I ko te pita za boju kad je ovako lep Laugh

#250: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Jul 26, 2008 8:12 pm
    ----
hehe pa abutilon, neću valjda ja da brljam Wink rekla je -evo ti pelcer žutog Twisted Evil
sad ce i moj crveni jos malo da procveta, nego tebi to "nije Jegzotika" :R

#251: Re: abutilon Autor: narniaLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Jul 26, 2008 8:22 pm
    ----
Kako nije? Uhh Pa zasto sam onda porucila seme iz sumerhila i eno cuvam 5 komada?Doduse nesto su zakrzljali pa ce da cvetaju tek zimus...al bitno je da su tu! Wink A i za ovaj tvoj cu da nadjem mesto Laugh

#252: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jul 27, 2008 3:48 pm
    ----
Poručila smo salmon i na Narniin nagovor - mix Very Happy Od salmon semena ni jedno mi nije niklo, iz mixa niklo sve. Od tri biljke koje sam zadržala Belfi jednu slomila pre nego što sam videla kakav bi bio cvet. Iiiiiiiiii

znala sam da će iz mix-a jedan da bude salmon, eto baš sam znala Jump

boja je malo intenzivnija na fotki, slikano je na suncu Wink

A cvet je, za abutilon - ogroman!

Narnia hvala ti što si me nagovorila da kupimo i mix Kiss

#253: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Ned Jul 27, 2008 6:03 pm
    ----
jel meni ovo treba Blink sviđa mi se

#254: Re: abutilon Autor: jcakiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Jul 28, 2008 6:50 am
    ----
Ahahaha j.... li ga da l' je žuto... ljubičasto sigurno nije Twisted Evil ...
Ovo li je onaj od moje keve? Unsure A njoj skviknuo Znoji se
Najbolje od svega je to što se ja uopšte ne sećam da sam ti dala pelcer Ahahaha Ahahaha Ahahaha

#255: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Jul 28, 2008 5:22 pm
    ----
Taj je! E pa ja se secam Twisted Evil Kiss

#256: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Pon Jul 28, 2008 11:27 pm
    ----
Imam i ja ovu biljkicu.Sada kada sam je ufotkala mogu da se ,,Falim,,malo Wink

Ovaj crveni cveta i raste od kako je kao malen kupljen.




Ovaj sarenolisni sa naranzastim cvetovima sam kidala pa je prestao da cveta ali ne i da raste.
Taman sam htela da ga malo potkratim i probam da ozilim reznice on me obradovao pupoljcima na samom vrhu.






#257: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Čet Avg 21, 2008 12:55 am
    ----
Opet moj abutilon, sta cu kada je lep Mr. Green

#258: Re: abutilon Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Sub Avg 23, 2008 8:16 pm
    ----
U Gogo prelep je!

#259: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 4:04 pm
    ----
Dobar dan svima,imam jedan mali abutilon pa me zanima zasto mi krajevi donjih listova zute,a ujedno tu teraju i mali listici. Otkad sam ga kupila pre dva meseca nisam ga presadjivala stoji u seni zalivam i dohranjujem nema bubica ni paucine.Zanima me i rucno oprasivanje koje spominjete ovde.Da li mogu da mu recnem vrh ,visok je 42cm u saksiji promere 14cm,da li da ga presadim.Hvala vam Kiss Bye Bye Bye Bye

#260: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 4:25 pm
    ----
razloga za žućenje može biti više,ali ako nisu zahvaćeni mlađi listovi,ne bih se previše brinula...stariji listovi jednostavno odlaze i rastu mladi,pogotovo je to kod moga nakon silnih kiša i tuča ove sezone,malo je osjetljiviji na to....isto tako daj mu malo sunčeka šarenog,neće mu štetiti,on voli šarenu sjenku,...inače dok tjeraju mladi listeki sve ok....
za oblikovanje ga reckaj u proljeće s početkom vegetacije,a inače ga možeš kad god želiš tijekom sezone jel brzo obnavlja grane i lišće,slobodno....
možda mu je i malo tijesno u teglici,ali ako se on ne žali,pričekaj proljeće za sve skupa....on brzo ispuni teglu s korijenjem i onda se počinje vješati na vrućinama,sama procijeni,inače njemu se može i u proljeće korijen podrezati

fatalna greška koju sam ja napravila,preko cijele zime je rasao i izrasla je grdosija u tegli 30...i umjesto da ga presadim u veću ili podrežem korijen,ja orežem samo krošnju drastično....sad od korijenja jedva ima mrvica zemlje Znoji se i jako teško podnosi toplinu čak i sjeni,gubi vodu za čas jel nema zemlje koja će je držati i tako ga stalno moram zalijevati itd....

#261: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 6:48 pm
    ----
Nonejmka to pricas o onom tvom sto je kao stablasica ? I sareni i zeleni su ti divni.Ako neces da ih stavljas u saksiju od 50cm kada ces da podrezes koren?
Da li je bolje u prolece ili sada pred zimsko mirovanje mada on raste i zimi.
Pitam se sta je bolje jer i ja imam taj problem Huh

#262: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 7:29 pm
    ----
to je napisala Nina negdje na ovom topicu još prije,ali nije navela u koje doba godine to se može??????

ja ću mu dati veću teglu za slijedeću sezonu,al ne veću od 40cm,pošto je on stvarno brz,mislim da gledajući od slijedećeg proljeća (ili ove jeseni prije unošenja) da će ga trebat svake sezone šišat i gore i dolje....još jedan savjet-otežajte teglu u dnu,jel meni tako ode sa krošnjom u širinu,a ako tegla nije veća i teža,zapuhne vjetar,....fiju

dakle,pitanje je sad - dali se šiša prije zimskog mirovanja ili u proljeće????
ajmo stručnjaci Cool

#263: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 8:02 pm
    ----
Ne znam konkretno za abutilone, ali većini biljaka, ako se šiša koren, to se radi u proleće, kada se skraćuju i grane. U svakom slučaju, verujem da to i znate - ako se skraćuje koren, moraju i grane, jer smanjeni i oštećeni koren ne može da ishrani istu lisnu masu. Biljke zimi (uglavnom) odmaraju, rastu slabije, tako da i koren ima manje šanse da se oporavi i nastavi da raste ako se seče kada su dani hladniji i kraći.

#264: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 8:32 pm
    ----
NoName hvala od srca,jos samo ako neko zna da mi objasni to rucno oprasivanje kako se to radi Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss Kiss

#265: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Ned Avg 24, 2008 9:35 pm
    ----
lijepo,stručnjaci bi fino rekli uzmeš kist za likovni i nadrljaš ga u cvijet kao da je rumenilo,i onda nadrljaš drugi cvijet.....u nedostatku vremena ja uzmem 2 cvijetka koji vise a blizu su i natrljam im ¨noseve¨ Very Happy to je sve

Lidija,mislim da se slažem....razbit ću taj korijen od batina u proljeće Ahahaha

#266: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Avg 25, 2008 6:28 pm
    ----
NoName hvala puno Very Happy Kiss

#267: Re: abutilon Autor: DanchiLokacija: Valjevo PošaljiPoslato: Čet Avg 28, 2008 11:43 am
    ----
NoName citat:

fatalna greška koju sam ja napravila,preko cijele zime je rasao i izrasla je grdosija u tegli 30...i umjesto da ga presadim u veću ili podrežem korijen,ja orežem samo krošnju drastično....sad od korijenja jedva ima mrvica zemlje Znoji se i jako teško podnosi toplinu čak i sjeni,gubi vodu za čas jel nema zemlje koja će je držati i tako ga stalno moram zalijevati itd....

A zato na mom onako vise cvetovi, nikako da se rašire . Nije mi palo na pamet da orežem i koren, a krošnju sam orezala do dna, znači nije listić ostao na njemu, jer je skroz loše izgledao. Mislila sam neće ni cvetati. Naravoučenije: za lepe biljke, 3 x dnevno, bar po 15min na forum!

#268: Re: abutilon Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Avg 28, 2008 2:50 pm
    ----
moj mali sejanac Curtsey Lidija Kiss

#269: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Avg 28, 2008 3:12 pm
    ----
Divno Branka! Imaću od koga da uzmem reznicu, jer su meni svi sem bledunjavog izgleda kaput... pojelo ih nešto Shizofrenija

#270: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Čet Avg 28, 2008 8:36 pm
    ----
joj Lidija Ahahaha vidiš,isplati se dijeliti,ako niš drugo,kao majka imaš pravo na konstantno viđanje i orezivanje djeteta Ahahaha

zapravo sam ja,odnosno mi,drastičnim orezivanjem krošnje,samo dali korijenu zamaha....pošto zemlja ne drži vlagu,jel zemlje ni nema,biljka se ne stigne napiti,voda ode,a onda ju stalno moram zalijevati što je opet banana s druge strane...
ali Danchi,ne mora biti da visi od toga,nisam shvatila u kojem smislu visi,jel moj pjegavi recimo,uopće ne rastvara cvjetove,takvi su po prirodi,zvončeki,a žuti recimo samo napola otvara...

#271: Re: abutilon Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Avg 28, 2008 8:41 pm
    ----
u pravu si NN,Lidija ima sva prava na mladunce,a uskoro ce i tvoj zucko da procveta Jump ,pa ako treba svrati da ga malo skratis Wink Kiss

#272: Re: abutilon Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Sep 02, 2008 8:01 pm
    ----
Danchi citat:
NoName citat:

fatalna greška koju sam ja napravila,preko cijele zime je rasao i izrasla je grdosija u tegli 30...i umjesto da ga presadim u veću ili podrežem korijen,ja orežem samo krošnju drastično....sad od korijenja jedva ima mrvica zemlje Znoji se i jako teško podnosi toplinu čak i sjeni,gubi vodu za čas jel nema zemlje koja će je držati i tako ga stalno moram zalijevati itd....

A zato na mom onako vise cvetovi, nikako da se rašire . Nije mi palo na pamet da orežem i koren, a krošnju sam orezala do dna, znači nije listić ostao na njemu, jer je skroz loše izgledao. Mislila sam neće ni cvetati. Naravoučenije: za lepe biljke, 3 x dnevno, bar po 15min na forum!

Danchi, nije stvar u tome Wink Zaista je pitanje vrste-neki abutiloni djelimicno a neki potpuno otvaraju cvijet Wink Ali, itekako imaju sarma i oni koji ne otvaraju cvijet potpuno Wink

A i drago mi da vidim da NN dijeli savjete o oprasivanju Laugh Ahahaha Nekad je trazila da joj se sve nacrta Laugh Ahahaha

#273: Re: abutilon Autor: narniaLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Sep 03, 2008 10:14 pm
    ----
Svi moji malci iz sumerhila sejani na prolece Curtsey Posto su iz mixa ima raznih boja Wink Zuca mi je malo strkljast a ovi ostali su bas kompaktni i krupnih cvetova...bas sam zadovoljna! Very Happy

#274: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Sep 03, 2008 10:57 pm
    ----
Uauuuuuu, što je divan ovaj crveni!!!

#275: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Čet Sep 04, 2008 11:56 am
    ----
jako dobro Very Happy jako dobro...morat ću i ja zaviriti u taj summerseeds vidim da vam svima ide...Narnia,koliki su sad visinom i obujmom cca?

#276: Re: abutilon Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Čet Sep 04, 2008 7:16 pm
    ----
Lidijaaaaa! Sejanac se sprema da cveta!! Kiss

#277: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Sep 04, 2008 7:33 pm
    ----
Divno! Jel mi se to dobro čini da će cvet biti crven?

#278: Re: abutilon Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Čet Sep 04, 2008 10:19 pm
    ----
I meni se tako čini Very Happy Sačekajmo još koji dan, i proverićemo!

#279: Re: abutilon Autor: narniaLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Sep 05, 2008 4:34 pm
    ----
NN posto slika govori vise od reci evo!

#280: Re: abutilon Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Pet Sep 05, 2008 4:45 pm
    ----
Narni !!!divno, predivno Shocked a moj malisa se skroz otvorio

#281: Re: abutilon Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Pet Sep 12, 2008 5:38 pm
    ----
kasnim kasnim ali stizem,,Abutilon kod nas raste napolju ,onaj obicni crveni i nisam mnogo razmisljala o njemu,tek vidjela sam u vrticu ima ogromno stablo narandžastog..to me zaintrigiralo,da čupnem grancicu i da provirim ovdje Wink

#282: Re: abutilon Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sub Sep 13, 2008 8:47 pm
    ----
Nikako da se otvori cvet, ali ipak će biti crveni Very Happy

#283: Re: abutilon Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Ned Sep 14, 2008 12:22 pm
    ----
NN onaj zucko od tebe izbacuje cvet za cvetom. Nikad nisam videla tako malu biljku sa toliko cvetova. Juce sam se iznenadila kada sam videla 2 caure sa semenom. E sad nemam pojma sta da radim. Koliko se dugo ceka da caura sazri i kakvu boju caura poprimi? Smile

#284: Re: abutilon Autor: NoNameLokacija: Zabreg PošaljiPoslato: Ned Sep 14, 2008 12:36 pm
    ----
skroz se sasusi i nagužva ta čahura,skoro da sama opadne...e sad jedno pitanje...s obzirom da žućko podnosi duga putovanja,zakorijenjuje se kao od šale,cvjeta skoro bez korijena i sve te njegove ekstra odlike....što će ti sjeme Very Happy ?

#285: Re: abutilon Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Ned Sep 14, 2008 9:02 pm
    ----
Meni ne treba, ali ima interesenata koji bi sejali-posto ja nemam grancice za davanje- jos. A hocu da pokusam i da ga ukrstim sa mojim starim posto lako pravi seme:)

#286: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 3:01 pm
    ----
Da li mogu sada presaditi Abutilon .Drzacu ga tokom zime u grejanoj prostoriji, i kakvu zemlju voli.

#287: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 7:32 pm
    ----
Njemu treba hladnija prostorija.

#288: Re: abutilon Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 7:45 pm
    ----
Pošto kod mene ni muškatle neće da cvetaju, ovo je bio veliki događaj u kući Very Happy

#289: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 8:21 pm
    ----
Fatka citat:
Njemu treba hladnija prostorija.
Hvala Fatka citala sam ovde je pisalo da moze i u grejanoj prostoriji,ali mene zanima jer ga mogu sada presaditi i kakvu zemlju trazi.-saksija mu je mala korenje viri van pa sam ga htela presaditi u vecu saksiju. Bye Bye

#290: Re: abutilon Autor: menaLokacija: .. PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 8:25 pm
    ----
Dajana slobodno ga presadi ako je takvo stanje sa zilama..
A sto se tice grijane prostorije i to moze i ja ga drzim gdje toplo preko zime. Bye Bye

#291: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 8:29 pm
    ----
mena citat:
Dajana slobodno ga presadi ako je takvo stanje sa zilama..
A sto se tice grijane prostorije i to moze i ja ga drzim gdje toplo preko zime. Bye Bye
Hvala puno Bye Bye Curtsey

#292: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Sep 20, 2008 8:55 pm
    ----
Anićka, predivan je cvet! Very Happy

#293: Re: abutilon Autor: ljilja-nisLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Sep 27, 2008 1:33 pm
    ----
Anicka, ja imam ovakav kao tvoj i isti u narandjastoj boji. luduju od cvetova ali sam ih zato letos izvlacila iz saksija, sekla koren na pola i ponovo ih vracala u iste saksije. zimi ih drzim u trpezariji ali svaki drugi dan orosavam. imam centralno grejanje, stan je jako topao pa zato traze orosavanje. jako su visoki i cim budu precvetali kraticu im grane. Bye Bye

#294: Re: abutilon Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Sub Sep 27, 2008 3:35 pm
    ----
Na mom se pojavio pupoljak Jump2

#295: Re: abutilon Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sub Sep 27, 2008 3:42 pm
    ----
Huh Čekaj... - "u dnevnoj sobi" ?!
Meni je ovo prvi put da ih imam, i sve zahvaljujući Lidiji, i sad: gde s njima preko zime? - Mislila sam da im treba hladnjikavo, kao npr. hibiskusu ili pasiflori?

#296: Re: abutilon Autor: ljilja-nisLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Sep 27, 2008 10:37 pm
    ----
Bye Bye
Anicka, ja svo cvece drzim u trpezariji zimi pa i hibiskuse i abutilone. Bitno je da imaju dosta svetla i da se vrata povremeno otvaraju tek toliko da se malo udje svez vazduh.

#297: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Sep 27, 2008 11:40 pm
    ----
Ja svoje držim na hladnom uz smanjeno zalivanje.

#298: Re: abutilon Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 05, 2008 12:02 am
    ----
Procvjetala oba abutiliona.

#299: Re: abutilon Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 05, 2008 6:08 pm
    ----
od prole godine reznica od nine i evo sad prvi cvet
i lidijin sejanac
ipak je crveni ili roze Bye Bye

#300: Re: abutilon Autor: Zenja PošaljiPoslato: Pon Okt 06, 2008 10:50 am
    ----
Oh, Aeska i Itane- kako imaju slaaaatke cvetice Shocked
A moj, onaj uobicajeni narandzasti, i to poveci- kaput Sad

#301: Re: abutilon Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Sub Okt 11, 2008 8:45 pm
    ----
hej...evo i mene, posljednje dvije godine veliki ljubitelj cvijeća, pa sam se odlučila pridružiti ovom velikom društvu.....imam Abutilon, između ostalog, to drvce obožavam, ovih dana ga unijela u kuću, sav je u cvatu, stavljam sliku čim skužim kako....

#302: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sub Okt 11, 2008 9:19 pm
    ----
Dobrodosla,jprnjavo imas temu problemi sa forumom naci ces vec ono sto je povezano sa tvojim problemom.Sretno i prijatno ti drustvo sa nama. Bye Bye

#303: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sub Okt 11, 2008 9:24 pm
    ----
jprnjavo citat:
hej...evo i mene, posljednje dvije godine veliki ljubitelj cvijeća, pa sam se odlučila pridružiti ovom velikom društvu.....imam Abutilon, između ostalog, to drvce obožavam, ovih dana ga unijela u kuću, sav je u cvatu, stavljam sliku čim skužim kako....
PROCITAJkako ubaciti slike

#304: Re: abutilon Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Ned Okt 12, 2008 8:32 pm
    ----
img511.imageshack.us/i...vorot6.jpg

#305: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Okt 12, 2008 8:45 pm
    ----
Preslatko, ja imam narandzastih cvetova i satiranih listova,ove godine nije cvetao tako da se nadam dogodine da cu ugledati cvet
nisam imala drugu sliku trenutno ali vidi se tu je pored stepenista


Poslednji izmenio enadajana dana Ned Okt 12, 2008 8:46 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#306: Re: abutilon Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Ned Okt 12, 2008 8:46 pm
    ----
jprnjavo jel ova boja na slici verna pravoj? ako jeste ovakav nikada nisam videla i nije ni čudo što ga obožavaš, preeeelep je Razz , dobro nam došla i uživala sam nama Wink

#307: Re: abutilon Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Pon Okt 13, 2008 12:57 pm
    ----
jprnjavo citat:
http://img511.imageshack.us/img511/3148/abutilonilisobnijavorot6.jpg
E ovo je preljepo ovakvu boju nikad nisam vidala na abutilonu

#308: Re: abutilon Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Pon Okt 13, 2008 6:43 pm
    ----
takav je i u prirodi, boja cvjetova je baš takva kao na slici.....

#309: Re: abutilon Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Sub Okt 18, 2008 6:23 pm
    ----
Evo ga žuti od NoName (preko Lidije pa do mene)

#310: Re: abutilon Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Čet Okt 23, 2008 6:55 pm
    ----
može li mi netko reći kako se Abutilon ponaša preko zime, da li mu listovi opadaju i tako....ja sam svoj unijela u kuću, u hladniju prostoriju, ali su mu pupovi i cvjetovi otpali, a pokoji list žuti.....da li je to normalno ili...

#311: Re: abutilon Autor: zexlandLokacija: Belgrade-Serbia PošaljiPoslato: Čet Okt 23, 2008 7:06 pm
    ----
Jeste...normalno je...nista mu ne fali...meni zimi stoji u svetlarniku...dosta listova otpadne, ali nesto i ostane...dobro ga samo orezi na prolece, onako...da ga lepo formiras Smile Bolje ce ti cvetati Smile

#312: Re: abutilon Autor: narniaLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Nov 19, 2008 11:41 pm
    ----
Ljudi jel cvetaju vama jos abutiloni?Ovaj moj cudak u prohladnom stakleniku jos ne popusta! Laugh

#313: Re: abutilon Autor: menaLokacija: .. PošaljiPoslato: Čet Nov 20, 2008 12:12 am
    ----
I kod mene ne prestaje sa cvjetanjem.
Moze on tako citavu zimu samo da mu je toplo i da ima dovoljno svjetlosti..

#314: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Čet Nov 20, 2008 8:14 am
    ----
Cao svima!
Narnia, prekrasan ti je abutilon.Crvena boja je moj favorit.Ovdje kod nas ima za kupiti samo zuti, bijeli,roza i narancasti,crveni rijetko budu u prodaji.
Ja imam roza, jako je velik i jos uvijek cvjeta,iako nema sunca i dani su dosta mracni.Drzim ga u sobi dnevnoj.Trebala bih ga vec orezati, ali mi je zao kada jos uvijek cvjeta.

#315: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Sub Nov 22, 2008 5:42 pm
    ----
Cao svima!
Da li netko zna mozda dali se abutilon moze kalamiti?
Ako moze, kada je najbolje kalamiti?

#316: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Uto Nov 25, 2008 9:07 pm
    ----

Cao svima!
Evo konacno da i ja pokazem moj abutilon,star 2 godine.

#317: Re: abutilon Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 10:13 am
    ----
.......

#318: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 10:29 am
    ----
Cao svima!
Prekrasni su ti abutiloni dadoxxl.
Koliko su stari? Bye Bye

#319: Re: abutilon Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 11:40 am
    ----
Stari su oko 5 godina,nisu zahtjevni,ove godine nisam stigao nikako da i prihranim,pa su "gladovali",inace od njih uzimam reznice za razmnozavanje,koje je veoma lako primaju se bez imalo truda.

#320: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 12:37 pm
    ----
Cao svima!
Da li mozes reci dadoxxl na koji nacin oziljavas reznice? Bye Bye

#321: Re: abutilon Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 2:18 pm
    ----
Dakle vecinom sve sto oziljavas stavljas u klasmanov substrat za oziljavanje gdje dodas agro-perlit,odsjeces od matice biljke grancicu,zabodes u tako pripremljeni substrat,i to ostavis u plastenik koji pokreijes zelenom mrezom radi zasjene.Ukoliko nemas plastenik moze i neka improvizacija najlona preko armatura,uz pokrivanje mrezom.Voditi racuna da se substrat ne isusi i da je u plasteniku povremeno otvoreno ,ukoliko ti nesto nije jasno pitaj ponovo,na ovom rozom bilo je dosta i sjemenki,cao...

#322: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 2:41 pm
    ----
Cao svima!
Mnogo hvala dadoxxl na objasnjenju. Sve sam shvatila.
Ja imam samo 1 abutilon, roza. Morat cu ga orezati, pa cu prijateljici dati reznice.
J asam planirala ovaj moj da kalamim pa da imam vise boja na jednom drvcetu,samo ne znam da li je to moguce? Bye Bye

#323: Re: abutilon Autor: vucinicdLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 11:36 am
    ----
ja sam moja 2 unela unutra i slogirali su se, opada im lišće i očajno izgledaju, jel svi imaju taj problem il samo ja? i hoće li se oporaviti na proleće?

#324: Re: abutilon Autor: menaLokacija: .. PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 11:44 am
    ----
vucinicd citat:
ja sam moja 2 unela unutra i slogirali su se, opada im lišće i očajno izgledaju, jel svi imaju taj problem il samo ja? i hoće li se oporaviti na proleće?

Oporavit ce se nebrini Very Happy Kod mene je roze abutilon tuga,nijednog lista a crveni stoji na prozoru i cvjeta stalno..
Znaci ako bi zimi imali prostora da ih stavimo na prozorsku dasku oni bi cvjetali stalno.. Bye Bye

#325: Re: abutilon Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Ned Jan 04, 2009 11:54 am
    ----
i moj abutilon je koma, opalo lišće, sav je nikakav, samo se nadam u proljeće kad ga iznesem van da će lijepo krenuti listići pa da će opet biti lijep i bujan sa puno cvjetova.....

#326: Re: abutilon Autor: zexlandLokacija: Belgrade-Serbia PošaljiPoslato: Ned Jan 04, 2009 3:24 pm
    ----
Isti slucaj. To je normalno svake godine.
Na mom i ima po neki listic, ali je sav nikakv.

#327: Re: abutilon Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Ned Jan 04, 2009 5:47 pm
    ----
Kod mene onda nešto ne štima: oba imaju sve do jednog lista, crveni je čak hteo ponovo da cveta, ali ga je ovih 5C u prostoriji "smirilo". Jel to ok njima?

#328: Re: abutilon Autor: menaLokacija: .. PošaljiPoslato: Ned Jan 04, 2009 6:01 pm
    ----
Anicka sve je uredu i sigurno su ti na svijetlom mjestu..Kod mene crveni na prozoru i isto ima sve listove i raste,a roze abutilon je na tamnijem mjestu i nema nijednog lista..

#329: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Ned Jan 04, 2009 6:41 pm
    ----
Kod mene je cvjetao stalno roza abutilon, ali je narastao do plafona, pa sam ga morala skratiti prije mjesec dana.

Krenule su mu nove grane, pa se nadam da ce cvjeteti puno kao i prosle godine. Bye Bye

#330: Re: abutilon Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Pon Jan 05, 2009 5:27 pm
    ----
onda je to kod mene vjerojatno zbog tog što je na hladnijem i tamnijem mjestu, nekako sam htjela da i on prespava i odmori se ove zime, a na proljeće nema mirovanja, van na sunce i puno svjetla.....

#331: Re: abutilon Autor: zexlandLokacija: Belgrade-Serbia PošaljiPoslato: Sre Jan 07, 2009 4:21 pm
    ----
Jprnjavo nemoj na direktno sunce, bolje stavi u polusenku, ili sareni hlad.
Abutilon ne voli bas mnogo da se cvari, list pocinje da mu zuti.

#332: Re: abutilon Autor: AnaZole2007 PošaljiPoslato: Uto Jan 20, 2009 7:14 pm
    ----
Ćao svima,ja sam nova i o duševih se što konačno saznah ime mom anonimusu.Zanima me da li znate obično kada počinje da cveta i da li postoji mogućnost da se taj proces podpomogne!Moj Abutilon je oko 30cm Jako lepo napreduje,inače mi stoji u kuhinji na prozoru.Ana

#333: Re: abutilon Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Uto Jan 20, 2009 7:54 pm
    ----
Halo Ana,
dobro došla u forum. Stvarno je dobar ,nema šta nećeš u njemu naći!.
Pozdrav, kamelia

#334: Re: abutilon Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Pon Jan 26, 2009 9:04 pm
    ----
evo napokon su počeli koji listići izbijati samo me zanima koliko da mu skratim grane u proljeće..... Razz

#335: Re: abutilon Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Uto Jan 27, 2009 1:18 pm
    ----
A, što bih ga skraćivala? Nije obaveza.! Jedino ako želiši ga kao grmić oblikovati. Pa čitala sam da ga treba u rano proljeće sjeći i te reznice se daju lako omladiti.
Ako ga držiš preko zime malo toplije cvjetaće i zimi inače cvjeta cijelo ljeto , ne voli baš direktno podnevno sunce , malo hrane (jednom nedeljno) i više ništa ne traži ta lijepa i zahvalna biljka.

#336: Re: abutilon Autor: tasha28Lokacija: Cacak PošaljiPoslato: Sub Jan 31, 2009 1:18 pm
    ----
Moj drugi Abutilon , od prvog nemam sliku , kada ponovo procveta , postavicu , inace je sitnijeg cveta od ovog . I nisam znala da moze tako lako da se razmnozava ! Gde bih mogla da nabavim taj sa plavim cvetom , prelep je ?
[img][/img]

#337: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Sub Jan 31, 2009 1:44 pm
    ----
Tasha28 nisam nigde videla abutilon sa plavim cvetom.Gde si ga videla ?

#338: Re: abutilon Autor: tasha28Lokacija: Cacak PošaljiPoslato: Sub Jan 31, 2009 3:01 pm
    ----
Na 11 strani ove teme , Lidija M ga ima , ja sam se mozda pogresno izrazila kada sam rekla plavi , ali mi nijanse ne idi bas najbolje jer sam umereni daltonista Smile Tamo rekose LILA a meni je to PLAVO Bye Bye .
U svakom slucaju volela bih da ga imam , kao i onog narandzastog , ako neko bude imao reznice neka se javi , jer ovde kod mene na pijaci ima samo ova dva roze sa krupnim i crvenim cvetom , nema cak ni beli , ni zuti , iako ih godinam trazim Sad A u cvecarama ih uopste ne prodaju .
I nadjoh slicicu ovog drugog koji je stariji , sa sitnijim cvetovima
[img][/img]

#339: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jan 31, 2009 4:32 pm
    ----
Taša, pisala sam već na toj stranici da su semenke bile pogrešno obeležene i da ono nije abutilon, nego nicandra, a ona je baštenska biljka. Teško da bi mogla da je gajiš u kući, naraste baš baš velika i ima ogromne listove.

Evo ovde je pisano o njoj

www.svetbiljaka.com/Fo...art=0.html

#340: Re: abutilon Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Sub Jan 31, 2009 4:37 pm
    ----
Poslatću ti ja kad budem moje orezivala. Ima žuti , narandžasti, bijeli, crveni i jedan lampinjončić. Pogledaj ovde na ovom linku ! Idi na abutilone i taj laminj. zove se megapotanicum laterne. A, reici iz koga si mjesta?

www.engelstrompete.de/...index.html

pozdrav, kamelia

#341: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sub Jan 31, 2009 6:25 pm
    ----
Wauuu kakva ljepota, a boja ima za birati.

#342: Re: abutilon Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Sub Jan 31, 2009 8:23 pm
    ----
tasha, abutilon ti je prekrasan.....stvarno je lijepa biljka..... ja jedva čekam ponovno cvjetanje svoga..... a ako naiđem negdje na žuti ima da i njega kupim......

#343: Re: abutilon Autor: tasha28Lokacija: Cacak PošaljiPoslato: Sub Jan 31, 2009 9:44 pm
    ----
Ma predivni su stvarno , dugo cvetaju , nema nekog cimanja oko njih Wink . Kamelija , ja sam iz Cacka , pa ako smislimo kako , da saljes nego sta Bye Bye
I ja tebi mogu poslati ove moje , kada budem uzimala reznice , jer do danas nisam ni znala da moze tqko da se razmnozava Wink

#344: Re: abutilon Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 1:46 am
    ----
Jedna od zahvalnijih,cveta i ne buni se .

#345: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 10:15 am
    ----
Divno Tanja Smile

#346: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 10:32 am
    ----
Moj abutilon nema nijedan list,a bio mi je u dnevnoj gde je temp.18-20 stepeni,ostala mu je samo jedna grana Sad
Da li umire Mase

#347: Re: abutilon Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 12:36 pm
    ----
Mislim da njemu vise prija niza temperatura. Meni je na terasi i bas mu godi, samo otvara pupoljke ali ga bele musice obozavaju jer ima onaj mekani listic.

#348: Re: abutilon Autor: thinky PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 12:50 pm
    ----
CONFIDOR i bijelih vaši više nema.

#349: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 12:54 pm
    ----
hvala Bye Bye

#350: Re: abutilon Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 12:55 pm
    ----
Prskala ja sa milsim perfekthion-om i nestale do daljnjeg, hvala.

#351: Re: abutilon Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 3:10 pm
    ----
Mislim da mom abutilionu ne bi odgovaralo na nizoj temperaturi Wink

#352: Re: abutilon Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 7:27 pm
    ----
Ne diraj ga onda, mada je i moj i tvoj hibridni. Koje boje su cvetovi

#353: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 7:29 pm
    ----
Super ti je abutilon,jos da se nadam da ce se i moj popraviti kad krene vegetacija,a bas mi je bio cakan letos mali ali lep pa saren.
Sada mi ostao samo neki pacvrljak od grane,jer sam ga morala skratiti eto cak mesec dana ranije, posto je gornji deo grane nesto potamneo.
Ko zna ja se ipak nadam da je ziv

#354: Re: abutilon Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 8:23 pm
    ----
tanjabb citat:
Koje boje su cvetovi

Zute...

#355: Re: abutilon Autor: sanela.d PošaljiPoslato: Sre Feb 18, 2009 10:36 pm
    ----
POZDRAV SVIMA.E JA OVU BILJKU ZAPRAVO BILJKE UZGAJAM NEKIH 20 GODINA.NISAM ZNALA KAKO SE ZOVE DO SADA.PRVO SAM IH RAZMNOZAVALA IZ REZNICA ALI JE TESKO ISLO.A SADA TO RADIM IZ SJEMENA I JAKO JE PRAKTICNO.VEC SLJEDECE GODINE NAKON SJETVE CVATU.POSTO SU MI MATICNE BILJKE ROZA I BIJELA UKRSTANJEM DOBILA SAM VISE NIJANSI OD SVIJETLO ROZA DO ZUTE.MOJA NAJSTARIJA BILJKA JE STARA 20 GODINA ALI OBREZIVANJEM SAM POSTIGLA DA JE VISOKA SAMO 50 cm.LJETI VOLE SJENOVITO MJESTO I DOSTA ZALJEVANJA A ZIMI IH DRZIM U KOTLOVNICI SAMO DA NE PROMRZNU.ZNA IM SKROZ OPASTI LISCE ALI U PROLJECE KADA IH PRESAĐUJEM OSISAM IH I ONE POTJERAJU JOS BUJNIJE.ZA PREHRANU IM MOZETE KORISTITI I OBICNO GNOIVO 15 15 15.MOMENTALNO IMAM JOS 8 BILJAKA TAKO DA CE BITI MNOOOOOOGO SJEMENA.PA ZAINTERESOVANI MI MOGU POSLATI SVOJE ADRESE A JA CU NJMA NA JESEN SJEME.POZDRAV... Bye Bye

#356: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Sre Feb 18, 2009 11:15 pm
    ----
Sanela


#357: Re: abutilon Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 02, 2009 8:35 pm
    ----
iz semena proizvela lidija Very Happy
ja dobio na poklon malu biljkicu i evo sad je povellika i cveta Bye Bye

#358: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Pon Mar 02, 2009 9:53 pm
    ----
Itane, prekrasan ti je abutilon. Bye Bye

#359: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:24 pm
    ----
Divan je! Very Happy

#360: Re: abutilon Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:29 pm
    ----
uuu..bas je lijep..

#361: Re: abutilon Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Uto Mar 03, 2009 12:31 am
    ----
itane super je,ma vidi se da je lidija umijesala svoje prstice Wink .Zaista je lijep. Very Happy

#362: Re: abutilon Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Uto Mar 03, 2009 7:42 am
    ----
Moj megapotamicum nikad nije napravio sjeme, a stotine i stotine cvjetova. Da li ga treba rucno oprasivati?

#363: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Uto Mar 03, 2009 8:23 am
    ----
I moj orezani abutilon je krenuo, ali mu jako nedostaje sunca.Svuda kud god se okrenes sve se bijeli od snijega, a dani tmurni.
Moj roza abutilon prosle godine je napravio samo 2 cahurice sa sjemenom, a bilo je samo 3 sjemenke sve zajedno, sigurno se treba oprasivati. Bye Bye

#364: Re: abutilon Autor: tasha28Lokacija: Cacak PošaljiPoslato: Uto Mar 03, 2009 12:44 pm
    ----
Moj Abutilon sa ogromnim narandzastim cvetovima je pojela neka glista Plache Posto nije davao znake zivota ali uopste , ja krenem da proverim zemlju i imam sta i da vidim ! U samom korenu pri dnu , dve gliste , i to jedna crvena i jedna bela ! Pojele su sav koren i jutros sam morala da ga bacim Skakuce

#365: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Mar 03, 2009 12:58 pm
    ----
Tašo, ne verujem da su ti gliste pojele koren, pre bih rekla da je istrulio Very Happy Gliste ne jedu zdravo korenje, možda im zapadne "pod zub" ako je već trulo. Da ga nisi previše zalivala?

#366: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Mar 03, 2009 9:07 pm
    ----
Moj je nekako sav suv,nijedan list
niti se pojavljuju listici.
Ja bas znam da udavim biljke,ali izgleda da je moj abultion stradao od manje zalivanja
Desice se cudo ako krenu listici,bas mi ga je zao
Kupicu drugi

#367: Re: abutilon Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Čet Mar 12, 2009 7:51 pm
    ----
ja sam svoj prije 7 dana iznijela van, ali danas kad sam ga pregledala vidim da su grančice odrvenjele i listići koji su krenuli su otpali, samo je glavna stabljika još zelena...... ostavit ću ga još mjesec dana da vidim hoće li krenuti na bolje ili je gotov....

#368: Re: abutilon Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 12, 2009 10:13 pm
    ----
jos neke vrste abutilona koje vredi imati zbog lepog cveta

#369: Re: abutilon Autor: zankaLokacija: NIS, tu i tamo PošaljiPoslato: Čet Mar 12, 2009 11:09 pm
    ----
Shocked ovaj prvi je strava

#370: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pet Mar 13, 2009 12:39 am
    ----
jprnjavo citat:
ja sam svoj prije 7 dana iznijela van, ali danas kad sam ga pregledala vidim da su grančice odrvenjele i listići koji su krenuli su otpali, samo je glavna stabljika još zelena...... ostavit ću ga još mjesec dana da vidim hoće li krenuti na bolje ili je gotov....
Bas takav je i moj i neznam sta mu je

#371: Re: abutilon Autor: zexlandLokacija: Belgrade-Serbia PošaljiPoslato: Pet Mar 13, 2009 10:40 pm
    ----
Moj abutilon krenuo da cveta !
Ovo je prvi put da ce cvetati usred marta ! Smile

#372: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pet Mar 13, 2009 11:47 pm
    ----
Drago mi je moj ko zna dal je ziv

#373: Re: abutilon Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sub Apr 25, 2009 5:50 pm
    ----
Procvetao! Very Happy a cele zime je imao pupoljke.
Samo sam mu otkinula vršak da bi se granao, bilo mi je žao da odsečem pupoljke.
Lidija, ovaj što cveta sejanac što si mi poklonila prošle godine.
Jel trebam niže da ih režem ili može da ostane ovako?

#374: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Apr 25, 2009 6:14 pm
    ----
Anićka, ja bih ga odrezala na pola, a reznicu donela - meni :R Meni ni jedan nije preživeo, u sred leta su mi svi uginuli Sad Šalim se - imam 3 reznice crvenog, dobila sam od Itana - puštaju polako korenčiće Very Happy

A za seckanje možeš i da sačekaš, ako ne počne da se grana. Gre'ota da isečeš sve pupoljke sada, kad malo toga cveta Very Happy

#375: Re: abutilon Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sub Apr 25, 2009 10:53 pm
    ----
Onda te žuti čeka kod mene Very Happy
Njega sam bila isekla na pola i gornji deo je u vodi. Valjda će biti nešto od njega. A ni crveni nije otporan na orezivanje Wink

#376: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Apr 26, 2009 10:16 am
    ----
sanela.d citat:
POZDRAV SVIMA.E JA OVU BILJKU ZAPRAVO BILJKE UZGAJAM NEKIH 20 GODINA.NISAM ZNALA KAKO SE ZOVE DO SADA.PRVO SAM IH RAZMNOZAVALA IZ REZNICA ALI JE TESKO ISLO.A SADA TO RADIM IZ SJEMENA I JAKO JE PRAKTICNO.VEC SLJEDECE GODINE NAKON SJETVE CVATU.POSTO SU MI MATICNE BILJKE ROZA I BIJELA UKRSTANJEM DOBILA SAM VISE NIJANSI OD SVIJETLO ROZA DO ZUTE.MOJA NAJSTARIJA BILJKA JE STARA 20 GODINA ALI OBREZIVANJEM SAM POSTIGLA DA JE VISOKA SAMO 50 cm.LJETI VOLE SJENOVITO MJESTO I DOSTA ZALJEVANJA A ZIMI IH DRZIM U KOTLOVNICI SAMO DA NE PROMRZNU.ZNA IM SKROZ OPASTI LISCE ALI U PROLJECE KADA IH PRESAĐUJEM OSISAM IH I ONE POTJERAJU JOS BUJNIJE.ZA PREHRANU IM MOZETE KORISTITI I OBICNO GNOIVO 15 15 15.MOMENTALNO IMAM JOS 8 BILJAKA TAKO DA CE BITI MNOOOOOOGO SJEMENA.PA ZAINTERESOVANI MI MOGU POSLATI SVOJE ADRESE A JA CU NJMA NA JESEN SJEME.POZDRAV... Bye Bye
I vise se nikad nije javila bye Unsure

#377: Re: abutilon Autor: oljanovaLokacija: Herceg Novi PošaljiPoslato: Pon Maj 04, 2009 8:25 pm
    ----
evo moj malisa izbacio prve cvetove Smile

#378: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Pon Maj 04, 2009 9:42 pm
    ----
Oljanova mali beli prvenac je sladak Very Happy

#379: Re: abutilon Autor: oljanovaLokacija: Herceg Novi PošaljiPoslato: Uto Maj 05, 2009 10:01 am
    ----
ggm hvala Smile

#380: Re: abutilon Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Uto Maj 05, 2009 10:12 am
    ----
Da li je sada kasno za orezivanje. Moja je velika, ali mi se nesvidja, da li je sada smem orezati? Ima dosta lisca.

#381: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Uto Maj 05, 2009 12:08 pm
    ----
Sukii nije kasno za orezivanje.
Mislim da abutilon moze da se orezuje cele godine. Grane koje oseces mozes da stavis u vodu da se ozile ili probas da pobodes u zemlju.

#382: Re: abutilon Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Sre Maj 06, 2009 9:58 am
    ----
Hvala puno Ggm. Pokusacu i pobadanjem u zemlju i stavljanjem u vodu

#383: Re: abutilon Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Sub Maj 16, 2009 2:23 pm
    ----
napravio sjeme Cmok

#384: Re: abutilon Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Maj 23, 2009 11:29 pm
    ----
Mnogo sladak Oki taj majusni. Kod mene sarenolisni totalno podivljao Wink

#385: Re: abutilon Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 6:34 am
    ----
Sonjce, hvala Kiss

#386: Re: abutilon Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 9:39 pm
    ----
Moji abutilioncici (koji su bili ogromni) nisu preziveli zimu-kako nemam pojma, zato molim za grancice, pa sve nanovo.

#387: Re: abutilon Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Maj 25, 2009 9:32 pm
    ----
ova moja biljka nemoze da stoji pravo od tezine cvetova Shocked

#388: Re: abutilon Autor: SonjcheLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Maj 25, 2009 10:33 pm
    ----
floran citat:
Sonjce, hvala Kiss

A ne, zadovoljstvo je moje Sunce sija

#389: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pon Maj 25, 2009 10:57 pm
    ----
wauuu sto je crveni lijep.

#390: Re: abutilon Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Uto Jun 02, 2009 9:05 am
    ----
Itane da li moguce dobiti reznice od ovih tvojih abutilona? Prelepe su imaju prelep cvet

#391: Re: abutilon Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Jun 02, 2009 5:25 pm
    ----
Shizofrenija

Itane, pa ti ga pretera :+

#392: Re: abutilon Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jun 03, 2009 8:38 pm
    ----
sukii citat:
Itane da li moguce dobiti reznice od ovih tvojih abutilona? Prelepe su imaju prelep cvet
NARAVNO
evo jos jednog sprema se u pun cvet Cvetanje

#393: Re: abutilon Autor: SonjcheLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sre Jun 03, 2009 8:43 pm
    ----
E, ovaj je moj favorit Cvetanje

#394: Re: abutilon Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Sre Jun 03, 2009 9:09 pm
    ----
itane,fantastično Very Happy Hoću reznicu pa kako god... tralala

#395: Re: abutilon Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Jun 25, 2009 7:34 pm
    ----
Ne mogu da verujem da ovu biljku ranije nisam nigde videla. Lepota a i velicina cveta me odusevili, skoro kao paklica cigareta.

#396: Re: abutilon Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jun 25, 2009 8:58 pm
    ----
Nema zahvalnije biljke, evo mog zutog.

#397: Re: abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 11:22 am
    ----
I ja obozavam abutilone, zanima me zasto moj abutilon megapot. ima samo crveni cvijet bez onog donjeg zutot djela kao npr na itanovim slikama?

#398: Re: abutilon Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 3:19 pm
    ----
Je li ti prva godina da cveta? Jer kod mene nekoliko dana stoji onaj crveni baloncic, pa potom se otvori i pojave se prasnici i tucak. Nego, mene zbunjuju slike ovih 'obicnih', meni se kod njih cvet ne otvara ovako siroko, vise kao zvono Uhh
Evo ga i sarenolisni kao tvoj


#399: Re: abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 3:25 pm
    ----
Ma da, u medjuvremenu sam shvatila da mu je to prva faza (jos je u toj pocetnoj fazi) a da nakon toga dobija zuti dio i tucak. Sacekacu bas da vidim .

#400: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sre Jul 08, 2009 9:37 pm
    ----
Sto su vam lijepi abutiloni.Ovaj sam dobilaod jaca30 sa foruma prosle godine.Evoga sada cvijeta ne prestaje.

#401: Re: abutilon Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 20, 2009 10:48 pm
    ----
dugo cveta i svi misle da je vestak od kineza heheh Cvetanje

#402: Re: abutilon Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Pon Jul 20, 2009 10:58 pm
    ----
Sada cu ja postaviti jedno glupo pitanje, ali nije mi prvi put Very Happy
Kako bi ovi abutiloni m. trebalo da stoje? Za razliku od ovih obicnih koji stoje mirno, oni obaraju grane prema dole, pa ne znam da li bi trebalo da ih pustim, dosadih im vise podizuci grancice prema gore Znoji se
Itane, slikaj,pls, ovog tvog sa komplet ambalazom, skrati mi muke Very Happy

#403: Re: abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Pon Jul 20, 2009 11:03 pm
    ----
E to i mene zanima.

#404: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pon Jul 20, 2009 11:19 pm
    ----
Ehehe i ja hocu da pitam isto, da li je to puzajuci abutilon?

#405: Re: abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Pon Jul 20, 2009 11:29 pm
    ----
Ma pada Fatka na sve strane:-), grane padaju pa obmatamo u krug hahah, nemam pojma kad ga posadim u zemlju kako oblikovati (p.s. zahvaljujem se Nini na ovoj predivnoj biljci )

#406: Re: abutilon Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Pon Jul 20, 2009 11:59 pm
    ----
Posto Itana nema da nam odgovori, ja svrljnuh malo po Google-u i pronadjoh sledece slike...
Ukratko, svako ga pridrzava do visine koja mu odgovara, pa ga pusti da padne
Uh, sto sam objasnila...

#407: Re: abutilon Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Uto Jul 21, 2009 12:01 am
    ----
...a moze i ovako...

#408: Re: abutilon Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 21, 2009 12:32 am
    ----
trazio slike ali reko sutracu da uslikam sveze nisam znao da je hitno
pozdrav

#409: Re: abutilon Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Uto Jul 21, 2009 12:40 am
    ----
Ma nije hica,opooshteno Very Happy
Bye Bye

#410: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Jul 21, 2009 8:01 am
    ----
Joju ubicu se. Ja sam doiobila od Nine prosle godine, razgranao se ali jos nema pupova, drzim ga u sjeni, ima sunca ali nije ono jako.

#411: Re: abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 4:34 pm
    ----
E sad je Itan vec doslovno shvatio da nije hica Laugh

#412: Re: abutilon Autor: dimitrovLokacija: kostolac PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 7:48 pm
    ----
nabavila sam i ja jedan uziljeni abutilon ali mi je nesto jadan mada je bio jos jadniji sad je krenuo da izbacuje grancice sa listovima ali i ako jadan ima cvet

#413: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jul 26, 2009 2:24 pm
    ----
Konačno je procvetala reznica crvenog Very Happy


#414: Re: abutilon Autor: itanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jul 26, 2009 2:40 pm
    ----
Super Lidija
tvoj sejanac zavrsio kod mene i ipak se vratio kod tebe u obliku reznice
hehe

#415: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Ned Jul 26, 2009 3:06 pm
    ----
Ovo sam slikala neki dan, ali od tada se jos vise rasirio.Kuda te grane da spremim, ljudi sta da radim.Jos nema pupoljaka.

#416: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Ned Jul 26, 2009 4:50 pm
    ----
Lidija, prekrasan ti je abutilon, divna crvena boja.
Ja imam sjemena sto sam sakupila ove godine od roza abutilona,ako hoces mozemo se mijenjati.
Ja bih rado imala taj crveni. Cvetanje Bye Bye

#417: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jul 26, 2009 10:05 pm
    ----
Daj Bože da napravi seme, neće biti problema za tebe Very Happy Ja ne bih roze, dopadaju mi se crveni i onaj kajsijasti što sam imala prošle godine, ali ne znam jel iko s foruma ima takav... raspitaću se Very Happy

#418: Re: abutilon Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Ned Jul 26, 2009 10:25 pm
    ----
Sarenolisni sa cvetom narandzastokajsijate boje imam ja ali nesto strajkuje sa cvetanjem

#419: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jul 26, 2009 10:28 pm
    ----
Na žalost, ne želim taj šarenolisni... želim ovaj Very Happy

i228.photobucket.com/a...CF0004.jpg

#420: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Ned Jul 26, 2009 10:49 pm
    ----
Sta da radim sa svojim abutilonom.

#421: Re: abutilon Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Ned Jul 26, 2009 11:07 pm
    ----
Ja sam svojima uplela grane jednu preko druge, kao pletenicu...

#422: Re: abutilon Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 8:33 am
    ----
Marijadj reznice krenule aks-om

#423: Re: abutilon Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 11:21 am
    ----
sukii citat:
Marijadj reznice krenule aks-om
Kiss

#424: Re: abutilon Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 1:52 pm
    ----
LidijaM citat:
Na žalost, ne želim taj šarenolisni... želim ovaj Very Happy

i228.photobucket.com/a...CF0004.jpg
Je li ovaj. Moj je mali i nešto bledunjav, ali je pun pupoljaka. Slikaću ga celog da vidiš može li da se secne i imaš reznicu Very Happy

#425: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 2:29 pm
    ----
Jeste, to je taj Very Happy Na suncu izgleda baš kao na fotki sa mog linka. Ali kasno mi je sad za reznice, to ćemo na proleće, nadam se da će biti živ i zdrav!

#426: Re: abutilon Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 2:36 pm
    ----
I ja se nadam i da će do proleća biti veći i lepši pa ćemo ga frizirati Very Happy

#427: Re: abutilon Autor: terrythesamLokacija: Raska PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 2:54 pm
    ----
Kato kad bude isao kod frizera seti se i mene b Cvetanje

#428: Re: abutilon Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 3:34 pm
    ----
Ovavezno, bićemu mi u vezi Very Happy Cmok Bye Bye

#429: Re: abutilon Autor: dimitrovLokacija: kostolac PošaljiPoslato: Sub Avg 01, 2009 4:06 pm
    ----
dali ima neko višak reznice abutilona ja imam samo onaj šarenolisni što cveta narahdžasto ako može neki pelcer ili semenkica

#430: Re: abutilon Autor: terrythesamLokacija: Raska PošaljiPoslato: Pon Avg 03, 2009 8:23 am
    ----
lepakata citat:
Obavezno, bićemu mi u vezi Very Happy Cmok Bye Bye
Kiss Kiss Hvala, srce si Cmok

#431: Re: abutilon Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Pon Avg 03, 2009 8:28 am
    ----
Dimitrov da li si nasla reznice abutilona

#432: Re: abutilon Autor: dimitrovLokacija: kostolac PošaljiPoslato: Pon Avg 03, 2009 7:33 pm
    ----
nisam našla nijednu

#433: Re: abutilon Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Uto Avg 04, 2009 8:42 am
    ----
Ako te zanimaju ja ti mogu poslati od roze, crvene, bele i sarenolisne samo se javi na pp

#434: Re: abutilon Autor: zankaLokacija: NIS, tu i tamo PošaljiPoslato: Čet Avg 06, 2009 4:11 pm
    ----
Shocked ima predivan cvet Razz

#435: Re: abutilon Autor: SonjcheLokacija: Niš PošaljiPoslato: Čet Avg 06, 2009 11:50 pm
    ----
Zanka Aaa

#436: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pet Avg 07, 2009 9:20 am
    ----
Kod mog abutilona jos nema pupoljaka, ali raste li raste, grane na sve strane.Stavila sam neki kocic i povezala oko njega.Ne znam kako drugacije da uradim.

#437: Re: abutilon Autor: jelena.P10Lokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Pet Avg 07, 2009 7:05 pm
    ----
dođe mi da plačem kad vidim vaše prekrasne abutilone, moj je propao prošlu zimu....ne znam zašto bio je u hladnoj prostoriji, malo krenuo u proljeće tjerati listove ali ipak ubrzo je otišao...... i sad ne nalazim novi, ali se nekako nadam da ću naići ako ga vidim u prodaji, moj je iako ne vjerujem možda u proljeće jedino.

#438: Re: abutilon Autor: narniaLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Avg 10, 2009 11:54 pm
    ----
Kod mene se pokazali kao izuzetni!Prezimili bez problema...dobro osisani i sa stalnim izobiljem vode i hrane cvetaju ko blesavi! Laugh
Primetila sam da jako vole sunce(na direktnom su citav dan)ali ne podnose da se osuse Wink

#439: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Avg 11, 2009 6:16 am
    ----
Moji abutiloni su prezimili u hladnoj prostoriji, i to bas dobro hladnoj.

#440: Re: abutilon Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Uto Avg 11, 2009 9:18 am
    ----
Narnia abutiloni su ti prelapi, pogoto ovaj na drugoj slici. Nekako mi je neobican. Jer on to saren

#441: Re: abutilon Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Sre Avg 12, 2009 11:56 pm
    ----
Znam da nije baš najbolji trenutak da pokažem svoja jedina 2 Abutilona (to se nikad ne radi poslije Narnijinih slika), al koristim priliku kad me ne mrzi kačiti slike na forum. Moji su jednostavno, žuti i crveni.

Narnijini me očaravaju svojim neobičnim bojama. Unikatni su i prekrasni.

#442: Re: abutilon Autor: ivko5Lokacija: Lapovo PošaljiPoslato: Čet Avg 13, 2009 12:15 am
    ----
Very Happy Narnia i Kikca prelepi su vam abutiloni, baš raskošno cvetaju Cvetanje

Narnia gde ih nađe tako neobične Shocked

Kikca ti imaš prelepo cveće,pregledala sam ti album Smile , nemoj da te mrzi da kačiš slike Wink

#443: Re: abutilon Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Čet Avg 13, 2009 12:37 am
    ----
ivko5 citat:
:D Narnia i Kikca prelepi su vam abutiloni, baš raskošno cvetaju Cvetanje

Narnia gde ih nađe tako neobične Shocked

Kikca ti imaš prelepo cveće,pregledala sam ti album Smile , nemoj da te mrzi da kačiš slike Wink

Hvala Ivko, potrudit ću se! Cmok

#444: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Avg 13, 2009 7:15 am
    ----
kikca, bas si mi uljepsala dan sa svojim abutilonima.

#445: Re: abutilon Autor: dimitrovLokacija: kostolac PošaljiPoslato: Čet Avg 13, 2009 7:58 pm
    ----
Narnia fantastično KIKCA i tvoji su fantastične pune cveta

#446: Re: abutilon Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Čet Avg 13, 2009 9:40 pm
    ----
Fatka, drago mi je da ti mogu uljepšati dan tako malim stvarima. Pod malim ne mislim na njihovu veličinu jer me već sada brine kako ću ih pospremiti na zimovanje. Znam da dugo cvatu pa mi u jesen žao da ih režem i uvijek to ostavljam za period kasne zime.

#447: Re: abutilon Autor: narniaLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Avg 13, 2009 9:42 pm
    ----
sukii citat:
Narnia abutiloni su ti prelapi, pogoto ovaj na drugoj slici. Nekako mi je neobican. Jer on to saren
Jeste!Izgleda da je kombinacija crvenog i zutog pa ispalo nesto suc...muc.Posto je iz semena nista neobicno Wink

#448: Re: abutilon Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Pet Avg 14, 2009 8:36 am
    ----
Narnia, zaista je prelepa. Kad je budes sisala misli na mene za neki pelacaric. Odusevila me ova boja Cmok

#449: Re: abutilon Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Pet Avg 14, 2009 10:03 am
    ----
Predivni su narnia i ja sam za pelcere kad ih sisas

#450: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Avg 25, 2009 10:45 pm
    ----
Moj abutilon-lampioncic, evo ga sav se izvio pa sam ga isprepletala oko zice od cvijeta nema ni lijeka.Da li ga trebam drzati na jakom suncu?Ima on sunca, mozda mu treba direktno na sunce.Znam da oni abutiloni traze sjenu.

#451: Re: abutilon Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Ned Sep 20, 2009 4:44 pm
    ----
Pocrvenio je samo da se otvori.
Kako se oziljava i kada, i kada treba da se sisa i koliko treba odfakariti?

#452: Re: abutilon Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Ned Sep 27, 2009 3:22 pm
    ----
Ja sam do skoro imala samo onaj kajsijasti kojim sam naravno oduševljena. Onda sam dobila (hvala Deniman) grančicu ovog crvenog. Ne samo da se lepo primio i vidno napredovao nego je rešio da me obraduje i cvetom. Pupoljci su još maleni, nadam se da će stići da se otvore

#453: Re: abutilon Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Ned Sep 27, 2009 9:06 pm
    ----
I ovde se prijavljujem Lidiji, jer su mi obe ove biljke od nje Cmok

Crveni se ubi od cvetanja, do te mere da ni jedn trenutak nije imao granu bez cvetova čak ni da orežem za pelcere, ali je ostao mali, ima možda cca 40 cm.

Pegavi je, od biljčice od 20cm proletos, porastao za 3 meseca u džina moje visine i tek tad krenuo da cveta. Nadam se da se razaznaje u džungli koju je napravio zajedno sa lipom i ladoležom. Celo leto je bio na direkt suncu, čini mi se da mu to jako prija, ali pije vodu kao nenormalan.

#454: Re: abutilon Autor: tajdzanaLokacija: zrenjanin PošaljiPoslato: Sub Okt 03, 2009 5:11 pm
    ----
Da li neko moze da mi pomogne?Skoro sam kupila sareni abutilon sa narandzastim cvetom i procvetao je,htela sam da ga unesem u kucu i primetim male braon ljucpice (kao pijavice) zalepljene po stablu i drskama i znatno je usporio sa rastom.Gde sam videla skidala sam ih ali ih je svakim danom sve vise.Do sad nisam videla takve napasti!Help

#455: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Sub Okt 03, 2009 5:52 pm
    ----
Anicka, ovaj crveni abutilon ti je prekrasan. Cvetanje Bye Bye

#456: Re: abutilon Autor: Zajc PošaljiPoslato: Ned Okt 04, 2009 11:57 pm
    ----
Dobio sam pre od bake nekoliko tih lampiončića, jedan sam posejao, brzo je naraslo, za 5-6 dana je niklo, sad izgleda kao neka puzavica? Ima malecke duguljaste listiće, da li je to ot? Da ne gajim neku travu? Ako gajim, ima da je odma zaukam u kantu! I kontener i zemlju i sve! Da meni zauzima neka travuljina mesto! Evil or Very Mad

#457: Re: abutilon Autor: oljanovaLokacija: Herceg Novi PošaljiPoslato: Pet Okt 09, 2009 9:44 pm
    ----
mom bijelom se od skoro pridruzio i ovaj narandzasti sarenolisni Smile

#458: Re: abutilon Autor: SonjcheLokacija: Niš PošaljiPoslato: Ned Nov 01, 2009 8:29 pm
    ----
Lepotan

#459: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 28, 2009 9:37 am
    ----
Dobila u septembru reznicu od Kikcinog fenomenalno krv crvenog abutilona Cmok Prilično se brzo ožilio, a sada je već počeo da divlja Very Happy Presadila sam ga u čašu od pola litre i nadala sam se da će u njoj izdržati do proleća, ali je istu ispunio korenjem za nedelju dana! Shizofrenija Čekam da porastu i otvore se ovi pupoljci, pa da ga ponovo presadim i uglavim negde na poslu u prozor Znoji se


#460: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Sub Nov 28, 2009 5:54 pm
    ----
Lidija, na koji nacin si ga ozilila? Cvetanje Bye Bye

#461: Re: abutilon Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Sub Nov 28, 2009 6:10 pm
    ----
Pa ovo je za mene naprosto nevjerojatno kako to kod Lidije uspijeva. Raste na očigled. Mene isto zanima način na koji ga je Lidija ožilila jer ja to još nisam uspijela ni s jednom granom. Embarassed

#462: Re: abutilon Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Nov 28, 2009 7:19 pm
    ----
Takav crveni imam i ja, dobila sam od Sonjceta Kiss .

Orezala sam pre 3 nedelje i jednu reznicu stavila u casu sa vodom. Ubrzo su krenule zilice i neki dan sam posadila u supstrat pokrila presecenom flasom bez poklopca.

Reznica za to vreme nije izgubila ni jedan list a sada tera iz samog korena nove biljcice.

Inace roze sa isto tako velikim cvetom jos uvek cveta , na najsvetlijem mestu kraj osuncanog prozora.


Poslednji izmenio floran dana Ned Nov 29, 2009 6:30 am, izmenjeno ukupno 1 puta

#463: Re: abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Sub Nov 28, 2009 8:23 pm
    ----
Floran, hvala mnogo na odgovoru. Ja planiram da orezem moj roza, pa cu dati reznice prijateljici, a posijala sam mix raznih boja abutilona, brzo su nikli, 8 dana nakon sijanja. Cvetanje Bye Bye

#464: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 08, 2009 3:15 pm
    ----
Floran je sve rekla Very Happy Ovaj je ožiljen u rastresitom supstratu, ispod flaše, u stvari sam ožilila 2 reznice, jedna biljka je kod NBonsai. Ožiljava se kao i većina reznica, bitno je da rez bude odmah ispod kolena i ukoso, a da supstrat bude samo vlažan, nikako natpljen.

Biljka raste, a rastu i pupoljci, samo što nisu Cvetanje


#465: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 14, 2009 9:52 pm
    ----
Evo mog Kikcinog lepotana Very Happy Boja je svetlija nego u letnjoj varijanti koja mi se više dopada, ali mi u svakom slučaju uveseljava prozor! Cvetanje


#466: Re: abutilon Autor: PulherijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 17, 2009 2:18 pm
    ----
Moj jedini cvetak u decembru Cvetanje

#467: Re: abutilon Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 17, 2009 10:21 pm
    ----
lidija, eto tebi jelke sa ukrasima Razz
bas bogato cveta za ove zimske uslove Sunce sija

#468: Re: abutilon Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Jan 06, 2010 11:31 am
    ----
Nekoliko suncanih dana i kod mene sou na terasi. Crveni procvetao mada je bio potpuno zaklonjen spremljen da miruje.
Rozi je kraj prozora i prepun je sa pupoljcima i cvetovima

#469: Re: abutilon Autor: brancicaLokacija: New Banovci PošaljiPoslato: Sre Jan 06, 2010 4:03 pm
    ----
Bas su slatki ,morat cu i ja ove godine da kupim koji jer cvet im je bas lep.

#470: Re: abutilon Autor: renatabLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Maj 22, 2010 8:04 pm
    ----
moj prepun pupoljaka...procvetao prvi na ovoj grancici... Igraj

#471: Re: abutilon Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Sre Jun 23, 2010 4:06 pm
    ----
Ja sam danas kupila roze abutilon za 50 din!!! I rezervisala jedan od metar za 350. U saksiji su dve bas velike biljke, satiranih listova.
Covek ih rasprodaje, nece vise njima da se bavi?!

#472: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Sre Dec 01, 2010 1:56 pm
    ----
Malo me čudi što je ova tema tako zapostavljena ove godine, za punih 11 meseci samo 4 poruke, a tako lepa biljka. Spava mi se

Prošle nedelje (u četvrtak 25.11.2010.) postadoh vlasnik ove divne biljke. Nenadano Surprised

Koleginica je došla sa ponudom da mi da svoju "sobnu lipu" pošto njoj neide od ruke, pa ako je spasim moja je a ako ne šta da radi. Narano ja sam ponudu prihvatila

Ali mesto očekivane "sobne lipe" ona donese abutilon i to onaj šareni. Biljka je stvarno prilično golišava, visine oko 1 m, gornjih 20-30 cm ima listova, ali su samo gornja 3-4 reda lepi sveži, ostali su žuti, čak je par njh i otpalo dok sam ga prenosila od vrata do mesta gde sam nameravla da ga stavim. Pošto nemam uslova da ga držim kod kuće, niti na hladnom, moraću da ga držim u kancelariji gde imamo centralno grejanje. Nadam se da će preživeti ovu zimu, jer dok sam na temi čitala kako sa njom da postupam pogledala sam i sve vaše slike i uživala u njima. Moraću ovih dana da ponesem aparat i da je uslikam.

Stvarno je to divna biljka, zaljubih se u nju. Toliko ste zarazni da sam poželela sve one boje koje sam videla kod vas. Zato me i čudi da je tema u toku ove godine tako zamrla.

Pozdrav svima, HEJ PROBUDITE SE!!! Mahanje

#473: Re: abutilon Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Dec 01, 2010 5:25 pm
    ----
Moji su zivi i zdravi, malo ofucani sto se i ocekuje za ovo doba godine a vala treba i da odmore, cvetali do pre neki dan.


Nema potrebe da se ponavljam sa slikama jer se tu nista ne menja. Narednog proleca im sledi dobro orezivanje, nov supstrat i ponovo cvetna carolija.

#474: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 2:21 pm
    ----
Evo obećanih sličica:
1. cela biljka (žuti listovi su opali u međuvremenu dok sam je vraćala na mesto naspram prozora - 1,5 m),
2. na mestu gde stoji, vrhovi koji imaju zdrave listove (za sada, a nadam se da će tako i ostati).

Jedva čekam proleće da ga orežem, jer koliko vidim nije orezivana, pa će valjda i da opet olista?

#475: Re: abutilon Autor: brancicaLokacija: New Banovci PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 2:57 pm
    ----
Pa lepo ti izgleda,da li znas koja je boja cveta?
Imam sarenolisnog i bas dekorativno izgleda u hodniku(hladno).Cvet mu je narandast Cvetanje Bye Bye

#476: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pet Dec 03, 2010 4:02 pm
    ----
Osoba od koje sam dobila kaže da je nežno rozikasto narandžast, ali nisam ga videla dobila sam ga prole nedelje. Bye Bye

Hvala na pohvalama Cmok

#477: Re: abutilon Autor: krinkaLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Sub Dec 04, 2010 11:19 pm
    ----
Mislim da će mu tu biti baš lijepo, mjesto djeluje svijetlo i prozračno, kad procvjeta molim sličicu.

#478: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Dec 06, 2010 9:16 am
    ----
Ma biće njemu tu lepo (nadam se), ima društvo, svetlosti, prostora, ma biće mu dobro, a biće i sličica. Bye Bye

#479: Re: abutilon Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Čet Dec 23, 2010 1:13 pm
    ----
pribelasu citat:

Pozdrav svima, HEJ PROBUDITE SE!!! Mahanje
Ma budni smo Wink samo malo Spava mi se zato oni cvetaju i u ovo doba Very Happy



#480: Re: abutilon Autor: krinkaLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Čet Dec 23, 2010 2:21 pm
    ----
Čarobno, nema šta...

#481: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Čet Dec 23, 2010 2:39 pm
    ----
mimar, pa tebi lepše na javi nego u snu.
Joj kako su lepi, FENO-FENO-FENOMENALNO.

#482: Re: abutilon Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Čet Dec 23, 2010 7:41 pm
    ----
mimar, na kojoj temperaturi ti stoje?
Moji su u negrejanom prostoru gde je temperatua isla i do +6'C dok su bili ovi minusi , a puni su pupoljaka. Imam jedan veliki i u dnevnoj sobi, ali on se sav ofucao. Cini mi se da im vise prijaju nize t...

#483: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Čet Dec 23, 2010 10:33 pm
    ----
Verovatno si u pravu, moj se sav ofucao, ostalo nešto malo listova pri vrhu. Kod kuće nemam negrejanih prostorija pa sam ga smestila u kancelariju. Tu se greja samo pre podne, imamo dvokrilne prozore pa ga u to vreme smestim u prozor, a pred polazak kući izvadim ga iz prozora, pošto baš nešto ne dignuju najbolje. Vidim od kad to radim više mu ne opada lišće, stoji lepo zeleno, sveže. Jes malo pretljancija, al za ljubav bilju svašta radimo. Bye Bye

#484: Re: abutilon Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Pet Dec 24, 2010 12:50 pm
    ----
Gordana, stoje u negrejanoj prostoriji sa puuuuno svetla, valjda zato ne odbacuju lišće i uporno cvetaju.

#485: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Uto Feb 08, 2011 10:03 pm
    ----
Eto mene opet. Imam problem. Onomad, decembra 2010, okačila sam sličicu cele biljke (u prozoru). Grana levo imala je lepu bujnost i imala je nekoliko kraćih grančica sa strane. Pre jedno dve nedelje, kad sam došla na posao, ono... grana precvikana, skoro na pola, fali najlepši deo, ostao samo onaj golišavi. Šta je tu je, sad će proleće pa će ona lepo poterati, već ima mlade listiće i nežne pupove tamo gde je nekad bilo lišće, al ne leži vraže.

Ne znam čime je isečena, al počela je da se suši, čak i oni mladi listići, neki su se skroz osušili a ovaj (trenutno najvišlji) je klonuo, verovatno će se osušiti i on. Vidi se i po boji grane da je gotova. Da li da je isečem do poslednjeg listića jer, kad se slika uveća, vidi se da je u delu grane okrenute prema centralnom stablu sušenje dostiglo skoro do pretposlednjeg lista, i da li nečim da to mesto istretiram radi dezinfekcije i čime. Ja bih da spasim granu, a i bojim se da se to ne proširi i na celu biljku, taman je lepo krenula da tera mlade listiće.

Hvala unapred na dobrim savetima, a evo sličica kako to sad izgleda:

#486: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 09, 2011 8:30 am
    ----
Iseci do zelenog, zdravog dela i čini mi se da bi trebalo manje da zalivaš - biljka ima jako malo listova, nema na šta da troši toliko vode.

#487: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Sre Feb 09, 2011 11:08 pm
    ----
Danas sam prvo nabavila kalemarski vosak (pakovanje od 100 g platila 175,00 din, mislila sam da je skuplje), a onda prešla na operaciju. Prilično sam je skratila, sve ono što sam mislila da ne valja, i za svaki slučaj, još jedan član niže. Onda sve to lepo načvakala kalemarskim voskom. Valjda će to zaustaviti dalje sušenje. Inače ona je bila najvišlja i najbujnija, imala je i dva izdanka sa strane. Biljku sam prenela iz kancelarije i sad mi je kod kuće u prozoru gde nije iznad 12-13 stepeni i izgleda da joj prija, na svim kolencima gde su nekad bili listovi krenule su mladice. Evo šta je od obolele grane ostalo:

#488: Re: abutilon Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Pet Feb 11, 2011 1:27 am
    ----
To susenje velikog dela grane se i meni desava kad orezujem abutilon, ali ja pustim da prodje neko vreme, pa onaj ruzni deo odsecem skoro do kraja. Znaci, ne zarezujem zdravi deo. Vosak sam samo jednom kupila davno... Kad kao ja procenim da bi trebalo zaliti, ja uzmem svecu... A mislim da je, ipak, pametnije zatvoriti krug.
Sto se tice t, definitivno nece na toplom.

#489: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pet Feb 11, 2011 8:40 am
    ----
Bogami grana koju sam morala da amputiram bila je duga oko 30 cm. Mislim da sam preduzela sve da se biljka oporavi i da je zaštitim od eventualnih infekcija.

Ako može još jedan savet: uskoro će proleće, a oni se u proleće šišaju, ja bih sačekala da vidim kako će ići oporavak sa amputiranom granom a onda bih i ove dve skratila, baš su duge, jedna je oko 70 cm a duga skoro metar, 98 cm. Koliko da odsečem da bi mogla od vrha da napravim dve reznice.
Hvala na savetima. Bye Bye

#490: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Feb 11, 2011 1:57 pm
    ----
Pribelasu , seci draga ne se sekiraj, posle ke bide poubava forma. Cvetanje
Jas porano ja imav, ednas ja napadnaa bubacki od toa pazi ja , rabota doma nadvor i koga vidov se isusi. Togas nemav vreme kako sega cel den da cepkam po cvekinjata. I od togas ne ja zapativ pak.Ubav e cvetot.
pozdrav Bye Bye

#491: Re: abutilon Autor: brancicaLokacija: New Banovci PošaljiPoslato: Sre Apr 06, 2011 10:36 pm
    ----
Sesil takav abutilion zna da bude na zemuskoj pijaci,prosle godine sam ga videla u prodaji!

#492: Re: abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Čet Apr 07, 2011 3:20 pm
    ----
Moj abutilon samo raste i ima lepo dekorativno lisce a cvetao je samo jednom. Ima narandzasti cvet. Iznecu ga kad otopli napolje pa ce valjda procvetati jer je do sada uvek bio u zatvorenom prostoru.

#493: Re: abutilon Autor: perkaLokacija: Zaječar PošaljiPoslato: Pet Apr 08, 2011 12:02 am
    ----
Već sedam meseci gajim abutilon a mislila sam da je sobna lipa jer mi je tako rekla rođaka od koje sam dobila mali pelcer!Primetila sam da brzo raste a interesuje me da li biljka može da cveta u prvoj godini lil se mora čekati?I da li neko ima abutilon sa belim cvetom jer ovaj bi trebao da ima takav?! Bye Bye

#494: Re: abutilon Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Apr 08, 2011 6:07 am
    ----
Cveta ukoliko je iz reznice, za one iz semena nemam podatak. Stavite ih na sunce, kraj prozora i vec bi trebalo da su puni pupoljaka i cvetova.

Inace moji su uvek zedni a izgleda i gladni jer ih kod svakog zalivanja prihranim (sta se nadje) i sve su lepsi.
Nemam beli ali svaki je lep na svoj nacin. Pozeljno je presaditi ih svakog proleca i orezati sto ja naravno ne cinim jer su skoro uvek u cvetu pa je i rizik da mi biljka oslabi veci.

#495: Re: abutilon Autor: perkaLokacija: Zaječar PošaljiPoslato: Pet Apr 08, 2011 10:58 am
    ----
Hvala.Već sam ga presadila i prehranjujem ga ali nije baš na najsunčanijem mestu.Probaću da ga premestim. Iz reznice je. Bye Bye

#496: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pet Apr 08, 2011 3:22 pm
    ----
pocastih se na izlozbi sa dva abutiluma, puni su pupoljaka, malo sam ih ostetila pri transportu, ali ne zalim,kazu sve sto se vise skracuju vise i cvetaju Cvetanje

#497: Re: abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Pet Apr 08, 2011 8:10 pm
    ----
Sesil lepo si pazarila i dobro je sto imaju pupoljke.

Evo i mog ali bez pupoljaka

#498: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Apr 08, 2011 8:45 pm
    ----
Sesil, Svemi prekrasni se. Svemi koga vo zima si go odrzala olku ubavo list da ne mu fali, ke ti rascveti. Cvetanje Sunce sija Bye Bye

#499: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pet Apr 08, 2011 9:34 pm
    ----
svemio09, cvecarka hvala, bas im se radujem

Svemio09, da li si u prolece drasticno orezala svoj abutilon da bi krenuli cvetovi? Kazu da ga treba u rano prolece skroz orezati, zatim promeniti saksiju i zemlju, tada ce sigurno zametnuti cvetove Bye Bye

#500: Re: abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sub Apr 09, 2011 2:07 pm
    ----
Moj abutilon stalno boravi u svetlarniku. Posto je tamo jako toplo dosta izraste tokom godine ali ne cveta. Orezan je krajem leta prosle godine i zimus je dosta narastao. Ima dosta hrane pa nema potrebe da ga sada presadjujem a i za rezanje mislim da je kasno. Planiram da ga iznesem napolje da vidim kako ce reagovati.
pozdrav Cvekarka i Sesil Bye Bye

#501: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Apr 17, 2011 4:07 pm
    ----
poceo da cveta narandzasti, ali su mu nesto mnogo sitni cvetovi, valjda kad poraste biljka bice i krupniji cvetovi Bye Bye

#502: Re: abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Ned Apr 17, 2011 4:35 pm
    ----
Vazno je da cveta. Lepi cvetovi. Cvetanje Cvetanje

#503: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Apr 17, 2011 8:57 pm
    ----
svemio09 Bye Bye Cvetanje

#504: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2011 12:10 pm
    ----
evo novog sa sajma cveca samo 200din. sto me bas iznenadilo Bye Bye

#505: Re: abutilon Autor: brancicaLokacija: New Banovci PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2011 4:31 pm
    ----
Lep je!Oni su relativno jeftini,ne znam zasto ali nema veze ko ih voli njima jos bolje Wink

#506: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2011 5:44 pm
    ----
brancica, hvala bas tako ko ih voli on im se i raduje Sunce sija Bye Bye

#507: Re: abutilon Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2011 8:25 pm
    ----
Sesil, ovaj roze je vrlo neobican.Nisam do sada videla sa tako otvorenim cvetom i takvim oblikom lista.

#508: Re: abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2011 8:48 pm
    ----
Oba su lepa ali ovaj roze je jako interesantan. Cvetanje Cvetanje I ja prvi put vidim ovakav.

#509: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2011 10:32 pm
    ----
hvala svima Bye Bye
kazu da je abutilon a ja im poverovala, ma da ga i ja prvi put vidim Bye Bye

#510: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Jun 06, 2011 12:12 am
    ----
Oba su baš lepa, taj rozi posebno.

Evo i ovaj moj procvetao, prvi put od kad je kod mene i tek kad sam ga iznela napolje. Ali nisam odmah primetila, stavila sam ga na glavnu mravlju ulicu, pa mu dovukli neke vaškice. Danas je dobio tretman (isprskala sam ga) nekim insekticidom, smućkao mi MM, i u roku od 2 sata, sve vaši nestale, al sam ga i pomerila, sada je u hladu ispod kruške, a društvo mu pravi jedan mali i to onaj Abutilon megapotamicum (iz Flore). Posejala sam i iz semena, od 20 semenki niko 13, pod prvog presađivanja uginula 4, trenutno ih imam 9, al mi tri sumnjiva, a jedan baš napredan u odnosu na ostale, ne znam kakvi će biti, seme je bilo mix.

#511: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jun 06, 2011 6:28 am
    ----
Pribelasu, ubavo stanalo, mnogu ubav e cvetot Cvetanje . Ti si go odnesla na vikendica, dobro si napravila.Velis seme se prodava.
Porano go imav gonapadnaa onie zalepeni gadinki i ugina, dodeka vidov propadna, zaklucok da e sladok za voskite.Nadvor na se mu e poubavo i na cveke i na luge. Smile Bye Bye

#512: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Jun 06, 2011 8:22 am
    ----
Ovaj što je procvetao je onaj što sam spašavala od uginuća na 34 strani. Uspelo spašavanje a zahvalio mi se divnim cvetom, ima još dosta pupoljaka, jedno desetak. Onaj mali, čisto zelen u desnom uglu kofe je Abutilon megapotamicum. Oba su u velikoj kofi punoj vode a saksije stoje na ciglama, jer na bregu sam samo vikendom, pa moram da im obezbedim dovoljno vlage. Do sada im je to bilo dovoljno, ne znam hoće li i kad počnu ove vrućinštine koje najavljuju.

Cvekarka, i mojot go napadnaa voškite, ama go spasiv (za sega). Bye Bye

#513: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pon Jun 06, 2011 3:45 pm
    ----
pribelasu, lepo si spasla abutilon bas mu je krupan i lep cvet i moj su napadale neke bubice pa je stao sa cvetanjem dok ga nisam dva do tri puta tretirala insekticidom i po liscu i sipala sam rastvor u zemlju Bye Bye Cvetanje

#514: Re: abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Pon Jun 06, 2011 8:19 pm
    ----
Pribelasu, tvoj abutilon jako lepo izgleda i ima divan cvet Cvetanje

#515: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Uto Jun 07, 2011 10:26 am
    ----
Možete misliti tek kako je meni bilo drago kad je počeo da izbacuje 15-tak bočnih grančica a tek kad sam videla prvi cvet. Ma šta da vam kažem kad sve znate. Koliko smo pute bili na iglama iščekujući šta će se dogoditi sa nama dragom biljkom, svima nam je to poznato.

#516: Re: abutilon Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Uto Jun 07, 2011 8:41 pm
    ----
Podseca me na zvoncice...

#517: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Uto Jun 07, 2011 10:55 pm
    ----
a mene na tri gracije u krinolinama, baš su cakane Cmok Cmok Cmok

#518: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Jun 08, 2011 7:47 am
    ----
Mimar, prekrasna slika, Smile Bye Bye

#519: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Sre Jun 08, 2011 9:45 pm
    ----
mimar, kako lepo uslikas sve sto ti procveta, ovo je divno, da li ti je neko rekao da imas talenat za fotografiju, to nema svako veruj mi Sunce sija

#520: Re: abutilon Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Čet Jun 09, 2011 2:14 pm
    ----
Sesil, hvala! Nisam neki fotograf, digitalac je u rukama, samo volim cvece a ono je uvek fotogenicno toliko da ne mozes da omasis. Nadam da ce ovo moje musko dete imati vise talenta od mene, jer je poceo prve parice da zaradjuje od fotografisanja i da mi otplacuje ratu za fotoaparat koji sam mu kupila. Da sam znala i kamatu bih mu uracunala Wink

#521: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Čet Jun 09, 2011 8:16 pm
    ----
mimar citat:
Sesil, hvala! Nisam neki fotograf, digitalac je u rukama, samo volim cvece a ono je uvek fotogenicno toliko da ne mozes da omasis. Nadam da ce ovo moje musko dete imati vise talenta od mene, jer je poceo prve parice da zaradjuje od fotografisanja i da mi otplacuje ratu za fotoaparat koji sam mu kupila. Da sam znala i kamatu bih mu uracunala Wink

Ne preteruj, pusti dete. Veićina njih danas smatra dužnošću roditelja da im ispunjavaju svaku želju i kkpuju i plaćaju sve što im padne napamet. Pohvali ga i nagradi nečim, pa će i on biti sretan i voljan da te još nečim obraduje, a samim tim i ti.

Izvinjavam se zbog omašene teme al moram još nešto da kažem, sinula mi ideja (krivac je Mimar) kako bi bilo da negde na forumu organizujemo konkurs za najlepše uslikanu biljku...

#522: Re: abutilon Autor: KoreanaLokacija: Bezdan PošaljiPoslato: Čet Jun 09, 2011 10:06 pm
    ----
[quote="pribelasu"]
mimar citat:
...konkurs za najlepše uslikanu biljku...

Suzi, EXTRA ideja Cool
Treba to da razmotriš sa gazdom... Very Happy

#523: Re: abutilon Autor: busmLokacija: Kanjiža PošaljiPoslato: Čet Jun 09, 2011 10:49 pm
    ----
Poklon od - Mali v.-


#524: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pet Jun 10, 2011 12:24 am
    ----
busm citat:
Poklon od - Mali v.-


Jel to onaj sa žutom suknjicom "Abutilon megapotamicum"?

#525: Re: abutilon Autor: busmLokacija: Kanjiža PošaljiPoslato: Sub Jun 11, 2011 8:51 am
    ----
Pribelasu Smile verovtno...ali kad procveta saznamo.Interesantno da u ponudi oni nemaju abutilon , ja nisam našla....htela sam pogledati cvet kakva će biti, ali nema.

#526: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Sub Jun 11, 2011 9:43 am
    ----
Pa, ništa onda, kao što kažeš, vidćemo kad se otvori Bye Bye

#527: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Jun 12, 2011 4:04 pm
    ----
...

#528: Re: abutilon Autor: busmLokacija: Kanjiža PošaljiPoslato: Pet Jun 17, 2011 12:51 pm
    ----
Pribelasu evo smo Smile




#529: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pet Jun 17, 2011 1:37 pm
    ----
Kako je krasan Cvetanje . Oćul dočekati da moj procveta, tek mu je godina, koliko mu treba do prvog cvetanja. Znam da oni šatirani i obični cvetovi hoće i prve godine ako im je sve potaman, a za ove ne znam.

Još jednom, F A N T A S T I Č A N Cvetanje

#530: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pet Jun 17, 2011 2:22 pm
    ----
Bye Bye :+ :+ Za vase abutilione,odusevljena sam..Moj od 4g(sad mu doznala ime,inace kad sam dobila reznicu rekla mi zena da se zove "lipica")sve je tavorio (po njenom objasnjenju,nesme napolje orezuj,ne na sunce)grane mu terale do besvesti,potera pupu pa mu otpadne....E ove god.izvadim ga iz saksije i direktiva u zemlju bastice....Od tada luduje, narandzasti cvet za cvetom,a neotpadaju ni njegovi satirani listici.Do zime njegovih 2m.nece se videti od grana.Nazalost nije mi tu aparat,a dok ga se dokopam stavljam fotke.Takodje sam spremna za razmenu reznica drugih boja

#531: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Jun 20, 2011 8:51 am
    ----
I ja sam moj dobila kao "Sobnu lipu" i to u prilično lošem stanju, usledilo je spašavanje i intenzivna nega, pa eto obradovao me cvetom.

Koliko je meni poznato, ovi šatirani svi imaju narandžast cvet, ako grešim ispravite me. Samo oni sa zelenim listovima imaju cvetove bele, žute, crvene...
Jedan mali "Abutilon megapotamicum" naručila sam kod Flore, lepo napreduje al za sada još ne vidim cvetove tj. pupoljke, nadam se da će ih biti kad još malo poraste.

Inače, nabavila sam seme, u kesici bilo 20 semenki, isklijalo neki 13, kod prvog presađivanja uginula 4, pa nekih 10-tak dana kasnije još 4, trenutno ih imam 5, ne znam kakvi će biti, al šatiranih definitivno nema, nadam se da su bar cvetovi različitih boja, seme je bilo mix. Evo i sličica:

#532: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pon Jun 20, 2011 11:16 am
    ----
Bye Bye Ako nije tajna gde mogu nabaviti seme?Zelimo imati ih razlicitih.Moj satirani kada sam prebacila u basticu Sava teo u top da me stavi,a sad i on cveta kad ga vidi... Bye Bye Bye Bye

#533: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Jun 20, 2011 1:50 pm
    ----
Ja sam ga kupila proletos, na "novosadskom proleću" na nekom od štandova, više se ne sećam kom, a kesica je bila uvoz iz Italije jer je uputstvo bila na talijanskom i engleskom, bez prevoda i platila sam dal 200-250 din. ne sećam se više, al baš je bilo neugledno, na kesici nije bila naslikana biljka ili cvet, već puno raznih cvetova a krupnim slovima je pisalo Abutilon.

#534: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Sub Jul 02, 2011 12:16 pm
    ----
Bye Bye Napokon prebacene slike od kad sam ga slikala(ima 10-15dana) sad je jos lepsi i bogatiji sa izdancima i pupoljcima Cmok

#535: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Sub Jul 02, 2011 12:17 pm
    ----
Cvetanje

#536: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Jul 04, 2011 11:08 am
    ----
savap, prekrasan je.

U poruku možeš da staviš po tri sličice, ne moraš za svaku da otvaraš novu poruku. Bye Bye

#537: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pon Jul 04, 2011 12:49 pm
    ----
Bye Bye Ha,mozda ti,ja se jedva snalazim i sa 1...kad ugrabim aparat od klinca prodjeeee ojjj vremena,pa posle slikanja ga molim da ih prebaci u komp,prooodje vrreeme,dotle ja zaboravila kako se sta radi(srecom zapisala,edit...)onda ubistvo smanjivanje ,Katastrofa>Dete mi se zaljubiska i uvek ima neki izgovor(najcesci nemam kako da ti prebacim slike,te dolazi Milica...)deca...Ja vam se svima divim kako su vam ciste i slozene slikice. Embarassed Embarassed Stidim se stoi ja tako neumem,ali razumete!

#538: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Jul 04, 2011 8:22 pm
    ----
E i ja sam muku mučila, a onda lepo uzela svesku, pa sve pisala, sad sve radim sama, nemoram više nikoga da molim. Samo polako, naučićeš i ti Bye Bye

#539: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pet Okt 07, 2011 4:41 pm
    ----
Evo da se pohvalim, od onih pet, dva sam udomila, a jedan od ovih kod mene je procvetao, oduševljena sam cvetom, evo pa se uverite i vi

#540: Re: abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Pet Okt 07, 2011 5:10 pm
    ----
Savap, Suzi kakav Cvetanje Shocked

#541: Re: abutilon Autor: brancicaLokacija: New Banovci PošaljiPoslato: Pet Okt 07, 2011 6:40 pm
    ----
Ako zelis reznice satiranog ,imaces ih!

#542: Re: abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Pet Okt 07, 2011 7:51 pm
    ----
brancica citat:
Ako zelis reznice satiranog ,imaces ih!
Jel ja Embarassed

#543: Re: abutilon Autor: sukyLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Pet Okt 07, 2011 8:08 pm
    ----
Ne TI, vec JA.

#544: Re: abutilon Autor: terrythesamLokacija: Raska PošaljiPoslato: Sub Okt 08, 2011 10:49 am
    ----
pribelasu citat:
Evo da se pohvalim, od onih pet, dva sam udomila, a jedan od ovih kod mene je procvetao, oduševljena sam cvetom, evo pa se uverite i vi
Cvet je prelep, pribelasu ako ga budes skoro seckala mogu li da se nadam jednoj reznici, bas mi se svidja. Ja imam tri oziljene reznice obicnog narandzastog pa ako neko zeli mogu mu poslati.

#545: Re: abutilon Autor: brancicaLokacija: New Banovci PošaljiPoslato: Sub Okt 08, 2011 11:43 am
    ----
Mislila sam na pribelasu aqli ako jos neko zeli neka se javi!

#546: Re: abutilon Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Sub Okt 08, 2011 11:46 am
    ----
brancice, da li abuilton moze da se razmnozava semenom u nasim uslovima, i gde mogu da nabavim nekoliko semenkica..? Very Happy

Bye Bye

#547: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Sub Okt 08, 2011 12:25 pm
    ----
Cmok Nas maJecki abution u Cvetanje
Aki posalji adresu na pp ako zelis od ovakvog

#548: Re: abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Sub Okt 08, 2011 1:10 pm
    ----
Zbunio me tvoj post , ali hvala Very Happy
Imam Abutilon Very Happy
Savap :+ :+ :+ Sesir Sesir Sesir

#549: Re: abutilon Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sub Okt 08, 2011 2:32 pm
    ----
Mislim da bi bilo bolje onom kome se neko obraca da citira doticnu osobu,zato i postoji opcija "citiraj".

#550: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2011 7:56 am
    ----
brancica citat:
Ako zelis reznice satiranog ,imaces ih!

Imam i taj, dobila sam ga kao veliku biljku od koleginice, lepo mi je cvetao i za sada super izgleda. U svakom slučaju hvala, znaću kome mogu da se obratim ako mu se (ne daj bože) nešto loše desi.

terrythesam citat:
Cvet je prelep, pribelasu ako ga budes skoro seckala mogu li da se nadam jednoj reznici, bas mi se svidja. Ja imam tri oziljene reznice obicnog narandzastog pa ako neko zeli mogu mu poslati.

Ne verujem da će skoro na friziranje, on jedva da ima nekih 25-30 cm visine, mislim da će prvo friziranje biti tek dogodine, al imaću u vidu ko se prvi prijavio kad ga budem ošišala.

Aki citat:
brancice, da li abuilton moze da se razmnozava semenom u nasim uslovima, i gde mogu da nabavim nekoliko semenkica..? Very Happy

Bye Bye

Može, ova tri koja pominjem u postu sa slikama su iz semena, pisala sam o tome nekoliko postova ranije (mislim na prethodnoj stranici) pa pogledaj malo unazad, da ne ponavljam. Inače na ovim slikama je samo jedan, druga dva nisu cvetala i možda i nisu iste boje. Sobzirom da je sad zahladilo, možda ove godine i neće. Jedan od njih je višlji jedno 5cm a drugi je upola niži. Došla sam do zaključka da visina, bujnost i mesto ne znače obavezno i lepo cvetanje. Bye Bye

#551: Re: abutilon Autor: terrythesamLokacija: Raska PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2011 3:31 pm
    ----
OK, hvala, sacekacu sledecu godinu.

#552: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2011 3:39 pm
    ----
savap citat:
cmok Nas maJecki abution u Cvetanje
Aki posalji adresu na pp ako zelis od ovakvog

Savap divan je Cmok pravi div abutilona.jel mogu i ja da se javim za reznicu od njega,tako bi rado imala bar njegovu grancicu Jump2 Cmok Bye Bye

#553: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2011 4:41 pm
    ----
Cmok Biljo73 pa naravno! Cmok Cmok

#554: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2011 5:33 pm
    ----
Dance Dance Dance

#555: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Sre Okt 12, 2011 8:52 pm
    ----
Opet ja, al ne mogu da se ne pohvalim, evo i ovaj Abutilon megapotamicum me obradovao, jeste i on mali al cveta, doduše nije se još sasvim otvorio, al slikaću ja njega opet. Unapred se izvinjavam ako vas budem udavila slikama

#556: Re: abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Čet Okt 13, 2011 12:16 am
    ----
Lep ti je ovaj crveni cvetic. Cvetanje

#557: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Čet Okt 13, 2011 11:00 am
    ----
Pribelasu samo ti nas davi.Imam i ja jedan ovakav ovi rastu kao loza i divni su kad procvjetaju.komsinica mi ima dvije velike saksije i u njima isprepleten na ljestvicama pa je izgledao kao grm pun tih crvenih cvjetova sa zutim suknjicama.kad sam ih ljetos vidjela ostala sam ukopana na mjestu ispred tih divota.od nje sam i dobila mladi oziljen abutilon taj pa ti zato ikazem da ga puctis i motas sto veceg

#558: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Okt 23, 2011 8:38 pm
    ----
pribelasu, samo ti slikaj, evo ja se vec sto puta hvalim sa ovim roze abutilonom, ali sta cu kad stalno iznenada procveta i odusevi me po stoti put Bye Bye





#559: Re: abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Ned Okt 23, 2011 8:48 pm
    ----
I mene je odusevio U nesvest 2 U nesvest 2

#560: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Okt 23, 2011 8:53 pm
    ----
znakpitanja, bice seckanja na prolece Cmok Kiss Cmok

#561: Re: abutilon Autor: zumbul73Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2011 12:11 am
    ----
Sto se "seckanja" tice, ja sam svoj koji je poceo od starosti da propada (bio je skroz ogoljen) pre mesec dana otkinuo pelcer, cim je pustio korenje u vodi zasadio sam u rastresitu zemlju sa malo perlita i evo kako taj pelcer trenutno izgleda, cvetovi se prosto nadmecu koji ce pre da se otvori..ima ih trenutno 7..i jos gomila sitnih pupuljaka..neverovatno, posle samo mesec dana Jump

#562: Re: abutilon Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2011 1:39 am
    ----
Prelepo Very Happy ima li neko koju semenku za poklon/razmenu da i ja probam da odgojim ovu biljku? Nije bitno koja vrsta Very Happy

#563: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2011 11:06 am
    ----
zumbul73 bravo

#564: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2011 12:15 pm
    ----
Cmok Sesil stajem u red za reznicu tog tvog abutiona odma iza Znakpitanja.Moze?Ja ti posaljem reznicu mog sarenka! Cmok Cmok Bye Bye

#565: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2011 2:01 pm
    ----
savap, naravno da moze, ja cu u prolece da seckam jos dva sarenolisni i obican narandzasti samo ako lepo prezime u hodniku Sunce sija Bye Bye

#566: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Sre Okt 26, 2011 4:44 pm
    ----
Sesil, Zumbul, divni su vam, ne znam koji je lepši. Ovi moji su ovogodišnji, Abutilon megapotamicum nabavljen kod "Flore", a onaj bordo je iz semena, imam još dva iz semena i ne znam kakve će im biti boje pošto je seme bilo mix boja, no cvetaće valjda i oni pa ću saznati.

Nego, sad sam se setila da šarenolisnog nisam unela, ostao je napolju u vikendici, valjda će preživeti, nadam se da narednih 10 dana neće biti nekih mrazeva, jer tek ću tada moći da odem do vikendice.

#567: Re: abutilon Autor: Zlata1Lokacija: Lacarak PošaljiPoslato: Pon Okt 31, 2011 9:08 am
    ----
Moj abutilon....ima prelepe listove, a cvet je velik i narandzast Wink Leti ga drzim u polusenci, voli punooo vode

#568: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Pon Okt 31, 2011 10:03 am
    ----
Zlato, preeeeeelep je!

#569: Re: abutilon Autor: Zlata1Lokacija: Lacarak PošaljiPoslato: Pon Okt 31, 2011 1:01 pm
    ----
O hvala...Da si blize, dobila bi pelcer Smile Izgled da volimo iste stvari: cvece, gledala sam tvoj vrt, tvoje sobno bilje, citala sta ti je komsija uradio ....

#570: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Uto Nov 01, 2011 9:57 am
    ----
Zlato,hvala ti od srca! Dobila sam nekoliko reznica abutilona od Savap,i neke su vec poterale listice,valjda su se primile. Ja imam abutilon megapotamicum,samo da pronadjem sliku, pa da je postavim. Pozdrav.

#571: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Uto Nov 01, 2011 10:07 am
    ----
Abutilon megapotamicum

#572: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Nov 01, 2011 10:37 am
    ----
Vessto , Smile mnogu ubava vrsta, ubav cvet. Cvetanje Bye Bye

#573: Re: abutilon Autor: Zlata1Lokacija: Lacarak PošaljiPoslato: Uto Nov 01, 2011 12:44 pm
    ----
Vessto, prelep ti je abutilon megapotamicum! Doduse ja ne znam kako vi to saljete jedni drugima pelcere, ali ako treba, naucicu Smile
Jel znas koja je vrsta moj abutilon?
Evo nasla sam jos slika....jedva Bye Bye

#574: Re: abutilon Autor: Zlata1Lokacija: Lacarak PošaljiPoslato: Uto Nov 01, 2011 12:47 pm
    ----
Jos da kazem da ga retko kad prehranjujem, da voli da se zakidaju listici na vrhu i mnogo voli vodu, leti je napolju u sarenoj ladovini ...eto

#575: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 9:21 am
    ----
Cvekarka,hvala.Takav je bio letos,kad sam ga slikala,ali posto je mnogo istrkljao,morala sam da ga orezem,sad je poceo da tera nove listice.
Zlato,neznam naziv za ovaj tvoj,mogu da pronadjem na googlu,pa cu ti javiti.

#576: Re: abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 10:04 am
    ----
Vessto, Zlato divne biljcice Sesir

#577: Re: abutilon Autor: Zlata1Lokacija: Lacarak PošaljiPoslato: Čet Nov 24, 2011 4:00 pm
    ----
Hvala Question Dobila sam od Vessto reznicu njenog abutilona, evo krenuli novi listici Very Happy

#578: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pet Nov 25, 2011 1:33 pm
    ----
Moji ovogodišnji sejanci (mix) propali, kao i onaj šatirani. Bila sam odsutna od kuće nekih 2 nedelje, a moj Gospodin MM nije mu dao ni v od vode, a kamo li da ih zalije. Ostao mi samo Abutilon megapotamicum nabavljen kod "Flore". Mase Bye Mase Bye Mase Bye Mase Bye

Moraću da nabavim seme, pa sve iz početka (došlo mi da ga zgromim), ništa nije zalivao, al eto ostalo je opstalo, propali abutiloni i kućna sreća (doduše ima par živih grančica) Plache Plache Plache

#579: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pet Nov 25, 2011 2:43 pm
    ----
Cmok Cmok Pribelasu,nemoj plakati,evo od mene imas sarenka na prolece!Potrudicemo se da ti nadoknadimo gubitak Cmok Cmok Cmok Bye Bye

#580: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pet Nov 25, 2011 3:00 pm
    ----
Savap, ti si jedno veeeeliiikooo HERC. Al ne mogu da verujem da je takav, još sam ga potsetila telefonom jedno dva puta da zalije cveće i pobrojala šta zalica a šta samo prska. Možeš misliti kako mi je bilo kad sam videla te jadnike, nisam ni verovala da su ge-crk. Zalila sam ih i ništa, odna malo skratila i posekla suve listove da vidim da li će krenuti, eno ih još stoje u prozoru, sve se nadam da će da krenu, al evo, već nedelju dana - ništa, mrka kapa.

I to za dve nedelje odoše 4 abutilona, pa kako onda da ne Plache Plache

#581: Re: abutilon Autor: terrythesamLokacija: Raska PošaljiPoslato: Pet Nov 25, 2011 4:30 pm
    ----
Pribelasu posalji mi na pp tvoju adresu, nabavila sam skoro seme abutilona Java hybrid pa ti mogu poslati ono sto mi je preostalo.

#582: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pet Nov 25, 2011 7:22 pm
    ----
Cmok Cmok Cmok Imaces ti njemu u inat i vise neg je ge-crk sad,pa ce sledeci put slusati naredjenja.Eeee draga moja,mene Sava sam sto nije utepao kad je dosao sa posla i video da sam ga orezala.Uuuuuu al je bilo strasno,nije hteo da prica samnom.Jednog dana ce i tvoj MM isto tako Cmok Cmok Cmok Bye Bye

#583: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pet Nov 25, 2011 8:21 pm
    ----
savap citat:
cmok Cmok Cmok Imaces ti njemu u inat i vise neg je ge-crk sad,pa ce sledeci put slusati naredjenja.Eeee draga moja,mene Sava sam sto nije utepao kad je dosao sa posla i video da sam ga orezala.Uuuuuu al je bilo strasno,nije hteo da prica samnom.Jednog dana ce i tvoj MM isto tako Cmok Cmok Cmok Bye Bye

Iz tvojih usta u božje uši

#584: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Ned Maj 13, 2012 1:06 pm
    ----
Cmok Cmok Cmok Savin ulov sa Zemunske pijace!Beli abutilon
Nazalost njegov veliki brat sa proslih strana je dao zimski danak i on je decrk Plache Plache Plache nije se probudio iz zimskog sna Plache :plac:
No,nove reznice sarenolisnog su na oziljavanju Razz Wink

#585: Re: abutilon Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Ned Maj 13, 2012 1:25 pm
    ----
Svaka cast,ti ovo nebi znala da nije bilo Save,svaka cast stvarno je lep,a jesili videla kod Vesne sa onom suknjicom a nama neda Smrc smrc Smrc smrc Smrc smrc Laugh :R

#586: Re: abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Ned Maj 13, 2012 1:29 pm
    ----
Savap bas je lep Cmok
Mene ova cvecka ne voli Mase Dobijem od Save 20 reznica , ni jednu ne uspem oziliti .Odem u NS na izlozbu , videla ima ih MV , ja tamo Ana nije donela ni jedan .I eto tako se mi jurimo Ljutisha

#587: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Ned Maj 13, 2012 1:41 pm
    ----
Cmok Cmok Cmok Zato ce ti Sava dati .... Wink ....Sanjice.....sa sve zilama i sareni i beli! Cmok
Gago ako joj je ziv dace nam ona ,mada mislim da Crying or Very sad nije vise....u njenoj kolekciji

#588: Re: abutilon Autor: zeljko88Lokacija: Turija PošaljiPoslato: Ned Maj 13, 2012 2:30 pm
    ----
I ja sam ga kupio al sam ga dobio orezanog Very Happy ima da se nacekam dok ne procveta

#589: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Ned Maj 13, 2012 3:56 pm
    ----
Gago,Savap,dobicete abutilon i suknjicu pride,samo kad ga ponovo ozilim,jer onaj moj proslogodisnji je propao jos u decembru,a za reznice moram opet u "komsiluk" Cmok Cmok Cmok

#590: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Ned Maj 13, 2012 6:43 pm
    ----
za Savu i njegove ljepljive prste :+ :+ :+ :+ :+ Sesir Sesir

a ovo su moji,neki porasli a neki tek nikli,a onaj sa suknjicom je odbacio listove pa sad tek krecu novi pa ga nisam slikala


By bibihibi at 2012-05-08


By bibihibi at 2012-05-08


By bibihibi at 2012-05-08


By bibihibi at 2012-05-08


By bibihibi at 2012-05-08



By bibihibi at 2012-05-08

#591: Re: abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pon Maj 14, 2012 10:48 am
    ----
U nesvest 2 U nesvest 2 U nesvest 2 Biljo U nesvest 2 Oces da mi srce stane!Ti nisi humana!Koliko abutilona na jednom mestuuuuuuuu Wink Eh da si blize..... Cmok Cmok Cmok

#592: Re: abutilon Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Pon Maj 14, 2012 10:50 am
    ----
Mirce ne brini onaj prvi je moj :R Laugh samo je kod nje Ahahaha Ahahaha Ahahaha Ahahaha

#593: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Pon Maj 14, 2012 11:55 am
    ----
to je tacno.cekace te kad god da dodjes u ovaj kraj...(ili posaljes kakvog zgodnog komsiju po njega) :R Cmok Cmok Cmok Cmok

Miro da Sava ima vise vremena za hodanje naso bi on sve boje i vrste koje postoje.takvi smo ti mi sa ljepljivim prstima i jos kad nesto zazelimo uhhhh Cmok Cmok Cmok

#594: Re: abutilon Autor: zeljko88Lokacija: Turija PošaljiPoslato: Čet Maj 17, 2012 6:10 pm
    ----

#595: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Čet Jun 07, 2012 4:04 pm
    ----
a evo ih sad:

By bibihibi at 2012-06-06


By bibihibi at 2012-06-06

#596: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Čet Jun 07, 2012 4:09 pm
    ----
a ovo su mojih komsija dvije saksije abutilona oni sa suknjicom,obecala sam sliku jos prosle godine od njih sam ja kupila mali koji je sad porastao i ceka slikanje

ovi su jos davno izneseni napolje i prezivjeli hladnocu i mrazeve,nisu jos dobro olistali ali vec cvjetaju


By bibihibi at 2012-06-07



By bibihibi at 2012-06-07


kada sam ih vidjela prvi put u avgustu prosle godine stajala Shocked ispred njih koliko su divni

#597: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Čet Jun 07, 2012 5:38 pm
    ----
Evo i mojih,


Ovog sam radi probe posadila u bašticu pa da vidim kako će se ponašati, za sada lepo stoji i cveta, pun je pupoljaka.




A ovaj rozi je stvorio jednu mahunu i sve ove pupoljke koji se vide na slici odbacio, tj. polako se suše i svako jutra nađem jedan ili dva otpala. Ali zato će, nadam se biti semena.

Onaj sa suknjicom još nije procvetao a onaj šarenolisni puzavi precvetao inešto mu ubledeli listovi, ne znam šta mu je, jedino da probam da ga presadim u veću saksiju jer je baš izđikljao.

#598: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Sub Jul 21, 2012 6:32 pm
    ----
evo ga i prvi sijanac procvjetao


By bibihibi at 2012-07-21


By bibihibi at 2012-07-21


By bibihibi at 2012-07-21

#599: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Pon Jul 23, 2012 8:40 am
    ----
Baš je lepa boja, prekrasan je.

#600: Re: abutilon Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Uto Jul 24, 2012 7:34 am
    ----
Trebalo mu dva mjeseca da procvjeta od nicanja.
Sad cekam i onaj drugi, a ona ostala tri su dosta manja pa se ne nadam cvjetu jos dugo.
Od onih 10 sjemenki niklo ih 5 i evo prezivjeli i ove vrucine,

Koliko se ovaj Abutilon otvori dok ostali,sad cu priloziti,samo ostane kao zvono,Biljo možda ti nesto znas,jel takva vrste ili ja negde gresim Very Happy


kako je mali a ima vise cvetica-pupoljaka nego lista Very Happy





nikako vise od ovoga ne otvara cvet


#601: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Sre Jul 25, 2012 2:58 pm
    ----
to je takav abutilon i moji zeleni i sareni samo tako otvore a onaj crveni i zuti se otvaraju skroz kao onaj tvoj prvi
nemoj da se brigas takav je Cmok Cmok Cmok

#602: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Čet Jul 26, 2012 1:36 pm
    ----
šarenolisni


By bibihibi at 2012-07-26

zeleni


By bibihibi at 2012-07-26

vidis da isto cvjetaju

#603: Re: abutilon Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Čet Jul 26, 2012 1:39 pm
    ----
Da sad vidim da su isti kao moji,a ja mislila da sam negde pogresila,hvala Biki Cmok Cmok

#604: Re: abutilon Autor: pribelasuLokacija: Vršac, Južni Banat PošaljiPoslato: Čet Jul 26, 2012 1:49 pm
    ----
Mislim da to ima veze sa vrstom, ovi niski, što kažu da ne rastu višlje od 80 cm ima krupnije cvetove i kao da su u grupama od po 3-5 komada. Kad se rascvetaju baš su tako široko otvoreni pa me podsećaju na cvet hibiskusa.

Ovi klasični ostaju tako polu-otvoreni, čak se ni na direktnom suncu ne otvore skroz (lično sam isprobala sa šarenolisnim). Cvetovi su pojedinačni i čini mi se da su im i cvetne drške duže nego kod onih nižih.

To su moja zapažanja kod mojih abutilona, a imam ih više vrsta. Jedan šarenolisni - klasičan, jedan šarenolisni puzavi sa cvetovima u obliku krinolina, jedan megapotamicum i nekoliko niskih (crveni, rozi i bordo cvet).

#605: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Čet Jul 26, 2012 2:43 pm
    ----
u pravu si i kod mene ovi sto se neotvaraju do kraja brze rastu a ovi sto se otvore jos su mali kao ovaj gagin ali bukte od cvjeta i pupoljaka,cak na jednoj cvjetnoj drski imaju po dva cvjeta



By bibihibi at 2012-07-26


By bibihibi at 2012-07-26

#606: Re: abutilon Autor: Tamara84Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Jul 28, 2012 10:52 pm
    ----
Lepotan do lepotana,ovaj moj jos ne cveta trebalo bi da je narandjasi a drugi koji mi je jednobojan on slusa pa cveta odavno Wink

#607: Re: abutilon Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jul 28, 2012 11:14 pm
    ----
Tamara, varijegirani jeste narandžast, ali je robustna biljka pa će cvetati kad dostigne odgovarajuću veličinu. Mislim da ćeš vrlo brzo morati da ga skidaš s tog nosača, jer će stići do plafona Very Happy

#608: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2012 7:24 pm
    ----
evo i mojih








#609: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2012 7:43 pm
    ----
i

#610: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2012 7:46 pm
    ----
Sesil,prelepi su,koliko samo cvetova... Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#611: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2012 7:49 pm
    ----
Vessto hvala to su veoma zahvalne biljke, jedino sto stalno traze sve vece i vece saksije Very Happy

#612: Re: abutilon Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2012 8:16 pm
    ----
E sta da kazem Very Happy kako su ova dva prva(mislim da su razlicite boje)lepo otvorila cvet i boja je prelepa,jel to mini ili je takva sorta da se otvaraju,ja samo jean mini imam sto tako siroko otvori cvet,mnogo su ti lepi ali nemas sareni Very Happy Twisted Evil Cmok

#613: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2012 9:10 pm
    ----
Gaga60 jeste mini, a sarenolisni namerno sam pustila da se osusi Evil or Very Mad samo je terao grane i u sirinu a nigde cveta bas ga nesto ne volim Sad

#614: Re: abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Uto Avg 21, 2012 11:05 pm
    ----
Cvetanje i kod mene Very Happy


#615: Re: abutilon Autor: liza5640Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 12:38 pm
    ----
IMG-0166.IMG

#616: Re: abutilon Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 12:43 pm
    ----
Koja je ovo vrsta, prelep je Very Happy

#617: Re: abutilon Autor: liza5640Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 12:48 pm
    ----
Aki to je albution bella mini . Bye Bye

#618: Re: abutilon Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 12:50 pm
    ----
Hvala Very Happy

#619: Re: abutilon Autor: Tamara84Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 6:37 pm
    ----
Beli je predivan! Svaka cast!

#620: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Pet Okt 12, 2012 10:27 am
    ----
Mala reznica,ali procvetala... Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#621: Re: abutilon Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Pet Okt 12, 2012 10:48 am
    ----
Hoce te cvece Veki,svaka cast kako je mala a procvetala Cmok

#622: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Pet Okt 12, 2012 10:56 am
    ----
Pa,kad sam ga stavila u tricikl i pripretila: "ili da cveta ili ga saljem na put"!!! Ahahaha Ahahaha Ahahaha Salu na stranu,imam jos jedan veliki koji je u pocetku cvetao a onda celo leto bojkotuje,a ni onaj sa "suknjicom" nece da cveta Sad Sad Sad Bye Bye

#623: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 10:47 am
    ----
Gago,gde si kupila ili nabavila seme od abutilon?
Pre par godina sam imala i ja to cvet,brzo porasla,posle premestila,i nakon 3dana požutele listove,i bilo je kasno,kad sam ga vratila na staro mesto,verovatno,nije dobila toliko svetlosti Sad
Sad sam kupila mladu sadnicu,jedva čekam da stigne Smile

#624: Re: abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 11:05 am
    ----
Vesna lep Abutilon Cvetanje I moj je neumoran Cvetanje

#625: Re: abutilon Autor: Jovan1.Lokacija: Neoplanta PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 11:09 am
    ----
darling81 citat:
Gago,gde si kupila ili nabavila seme od abutilon?

statua.shopmania.biz/k...a-f1-36704

Bye Bye

#626: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 12:29 pm
    ----
Hvala ti Jovan Cmok

#627: Re: abutilon Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 1:16 pm
    ----
darling81 citat:
Gago,gde si kupila ili nabavila seme od abutilon?
Pre par godina sam imala i ja to cvet,brzo porasla,posle premestila,i nakon 3dana požutele listove,i bilo je kasno,kad sam ga vratila na staro mesto,verovatno,nije dobila toliko svetlosti Sad
Sad sam kupila mladu sadnicu,jedva čekam da stigne Smile

Jovan ti je vec rekao gde ima da se kupi,ja nisam kupovala seme vec gotove biljke a ovaj sarenolisni sam dobila od Gordane k.

#628: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 1:34 pm
    ----
Vessto Smile , Znace Smile , ubavi se vasite abutilion Cvetanje , prekrasni cvetovi e.

Pozdrav

#629: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2012 12:51 pm
    ----
Moj prvi zvončić Jump Jump Jump
Još bih da nađem i druge boje Smile


#630: Re: abutilon Autor: PepeljugaLokacija: Velika Plana,Srbija PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2012 1:17 pm
    ----
:+ Darling81 prelep je...tako mali a već ima cvetić...super je Very Happy Cmok

#631: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2012 2:44 pm
    ----
Biće on i veliki i snažni,iduće godine Very Happy
Hvala ti Smile

#632: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Sre Okt 31, 2012 9:41 am
    ----
Sanja,prelep ti je ovaj "sarenko" !!! Cvetanje Cvetanje Cvetanje
Darling,tvoj je takodje prelep,ali ne mogu nesto da ocenim koja mu je boja narandzasta ili crvena? Cvetanje Cvetanje Cvetanje
Moj abutilon megapotamicum,celog leta je samo rasao i sirio grane,i tek sad resio da procveta.Ima tri grane koje padaju na dole,nisam ga uopste orezivala da bi bio zbunast,htela sam sto pre da procveta.

#633: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Okt 31, 2012 10:12 am
    ----
Znace Smile , Darling Smile , Vessto Smile ubavi mladi abutilioni Sunce sija Cmok , neka rastat i cvetat.
Vessto Smile , zosto ne si mu stavila potpora na cveketo, moze da se skrsi.
Stavi mu stapce i neka se siri, mnogu ubav cvet vo dve boi, bas e interesen. A, za da siri samo vrvceto malku moras da skratis.
Zdravi, zeleni lisja, prekrasno e. Cvetanje
Pozdrav

#634: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Sre Okt 31, 2012 10:29 am
    ----
Cvekarka,bilo mi zao,da secem grane kad sam primetila da su krenuli pupoljci, ali cim precveta,orezacu ga i staviti mu stapove za potporu. Medjutim ovo je takva vrsta,ne raste u visinu,nego mu se grane sire i padaju na dole. Cmok Cmok Cmok Bye Bye

#635: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Okt 31, 2012 10:43 am
    ----
Vessto Smile , ne znaev da pagaat grankite nadolu, uste poubavo so takva forma Sunce sija Cvetanje , zatoa taka izgleda kako lozica.
Stavi go na povisoko mesto i neka pagaat nadolu, ke bide ubavo. Smile Cmok
Pozdrav

#636: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pet Nov 02, 2012 10:24 pm
    ----
Vessto,hvala Cmok
Narandzasta je boja,slikala sam sa mobilni. Znoji se
I tvoj je pravi lepotan,nemoj zaboraviti i na proleće da ga slikaš Curtsey

Cvekarka Cmok Cmok Cmok

#637: Re: abutilon Autor: radoja956 PošaljiPoslato: Sub Nov 03, 2012 4:32 pm
    ----
busm citat:
Pribelasu evo smo Smile



stvarno je prelijep,a boje su san snova.

#638: Re: abutilon Autor: radoja956 PošaljiPoslato: Sub Nov 03, 2012 4:44 pm
    ----
bilja73 citat:
za Savu i njegove ljepljive prste :+ :+ :+ :+ :+ Sesir Sesir

a ovo su moji,neki porasli a neki tek nikli,a onaj sa suknjicom je odbacio listove pa sad tek krecu novi pa ga nisam slikala


By bibihibi at 2012-05-08


By bibihibi at 2012-05-08


By bibihibi at 2012-05-08


By bibihibi at 2012-05-08


By bibihibi at 2012-05-08



By bibihibi at 2012-05-08
Biljo, da tvoji nisu bili ovakvi u maju ni ja se ne bih radovala u oktobru.Divna si i ti i tvoje cvijeće. Cmok

#639: Re: abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Sub Nov 03, 2012 5:32 pm
    ----
Cvetanje

#640: Re: abutilon Autor: danadanijelaLokacija: Petrovo, RS/BIH PošaljiPoslato: Sub Nov 03, 2012 8:04 pm
    ----
Moze li abutilon da prezimi na toplom mjestu?

#641: Re: abutilon Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Sub Nov 03, 2012 9:19 pm
    ----
Mislim da moze da prezimi. Bolje reci da prezivi!!! Ofuca se strasno, ali se oporavi kad se iznese napolje.

#642: Re: abutilon Autor: danadanijelaLokacija: Petrovo, RS/BIH PošaljiPoslato: Sub Nov 03, 2012 9:42 pm
    ----
Hvala

#643: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Sub Nov 03, 2012 11:00 pm
    ----
Jako mi se sviđa taj crveni Smile
Kakav je rezultat sajanje od seme? Planiram da kupim semena,jel vredi,šta vi mislite?

#644: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Sub Nov 10, 2012 11:53 am
    ----
Gago vidi kako je lep, hvala ti Cmok Cmok Cmok

#645: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pet Nov 16, 2012 4:09 pm
    ----
Sesil,stvarno je lep Smile

#646: Re: abutilon Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Pet Nov 16, 2012 5:44 pm
    ----
sesil citat:
Gago vidi kako je lep, hvala ti Cmok Cmok Cmok

Sesil izvini nisam videla,bas je lep,i kod mene se savija na dole pa su radile makaze Very Happy Very Happy Very Happy Cmok

#647: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Ned Nov 18, 2012 6:46 pm
    ----
Gaga,kako ti je trenutno Abutilon,jel ima cvetića?

#648: Re: abutilon Autor: Gaga60 PošaljiPoslato: Ned Nov 18, 2012 7:16 pm
    ----
darling81 citat:
Gaga,kako ti je trenutno Abutilon,jel ima cvetića?

Darling Very Happy jesu svi su jos u cvetu,malo sarenolisni odbacuje listove ali nista strasno Cmok

#649: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Ned Nov 18, 2012 9:07 pm
    ----
Molim lepo sličice,podeli sa nama svoju sreću Smile

#650: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2013 7:08 pm
    ----



#651: Re: abutilon Autor: cecilija83Lokacija: Bg PošaljiPoslato: Pon Mar 25, 2013 10:52 pm
    ----
Dobila sam reznice abutilona,pa me zanima na koji način mogu da ih ožilim,da li se to radi kao kod npr. benjamina i hibiskusa (u zemlju,pa preklopim teglom) ili postoji i neki drugi način?

#652: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Uto Mar 26, 2013 9:57 am
    ----
cecilija reznice u zemlju pa teglom ili kesicom pokri....tako sam i ja oziljavla......sretno

#653: Re: abutilon Autor: cecilija83Lokacija: Bg PošaljiPoslato: Uto Mar 26, 2013 10:30 am
    ----
bilja73 citat:
cecilija reznice u zemlju pa teglom ili kesicom pokri....tako sam i ja oziljavla......sretno

E super..pretpostavila sam da se tako radi.Hvala Cmok

#654: Re: abutilon Autor: nadja.andrijaLokacija: bar PošaljiPoslato: Pon Apr 22, 2013 6:14 pm
    ----
ima li koga? vec dugo se itam kako se zove moje drvce sa divnim cvjerovima naradzastim i danas,zahvaljujuci vama sam saznala ... hvala

#655: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Apr 22, 2013 8:33 pm
    ----
Nadja.andrija dobro došla Smile Jel ti već cveta? Moj raste ko lud Smile Volim ga jako Smile

#656: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Sub Jun 01, 2013 12:37 pm
    ----
Da malo osvežim ovu temu,ja jednostavno ne mogu da se zasitim s njim




#657: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Ned Jun 02, 2013 9:05 pm
    ----
Uuhhhhh.....evo mi opet crvenice pred ociii..... Cmok Cmok Cmok

#658: Re: abutilon Autor: Tamara84Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Ned Jun 02, 2013 9:16 pm
    ----
Baš je lep taj tvoj crveni,moj je narandžasti

#659: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Jun 03, 2013 9:15 am
    ----
Biljo,znam da si se zaljubila u moj crveni,priznaj!
Tamara,ovaj je baš iz tvoga grada putovao do mene

#660: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jun 03, 2013 9:25 am
    ----
Darling Smile , prekrasni sliki Sunce sija , prekraseni cvetovi Cvetanje , mnogu ubav , bravo Sunce sija Bye Bye .

#661: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pon Jun 10, 2013 7:54 pm
    ----
evo i mojih abutilona








#662: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pon Jun 10, 2013 8:00 pm
    ----

#663: Re: abutilon Autor: danijelapetrovicLokacija: bogatic PošaljiPoslato: Pon Jun 10, 2013 11:00 pm
    ----
Toliko su lepi da bi ih maznula Ljutisha

#664: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Uto Jun 11, 2013 7:20 am
    ----
danijelapetrovic, rado bih ti dala pelcare da si malo blize Sunce sija Bye Bye Cmok

#665: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Jun 11, 2013 7:22 am
    ----
Sesil Smile , bravo Cmok za ovaa kolekcija Cvetanje Sunce sija Bye Bye

#666: Re: abutilon Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Uto Jun 11, 2013 8:03 am
    ----
Sesil ,prekrasni su ti svi abutiloni... Cmok Cmok Cmok Bye Bye

#667: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Uto Jun 11, 2013 5:02 pm
    ----
cvekarka hvala Cmok Sunce sija Bye Bye
Vessto Sunce sija Bye Bye Cmok

#668: Re: abutilon Autor: CvjetnaOazaLokacija: Njemačka PošaljiPoslato: Uto Jun 11, 2013 10:59 pm
    ----
Ima li neko Abutilon x suntense?

#669: Re: abutilon Autor: CvjetnaOazaLokacija: Njemačka PošaljiPoslato: Uto Jun 11, 2013 11:03 pm
    ----
Zaboravih pohvaliti abutilone od Sesil i Darling. Uživanje je gledati ih.

#670: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Sre Jun 12, 2013 10:01 am
    ----
CvjetnaOaza abutilom suntense sa izuzetno lepoj boji cvetova,do sada nigde u rasadnicima ili u gardenima nisam videla da ga je bilo,inace bih ga rado nabavila. Bye Bye

#671: Re: abutilon Autor: CvjetnaOazaLokacija: Njemačka PošaljiPoslato: Sre Jun 12, 2013 10:12 am
    ----
Vjeruj Sesil da ga je i ovdje jako teško nabaviti, a kako vidim ovdje neki forumaši imaju zbilja jako rijetke biljke, pa sad mislila da je i to neko nabavio.
Ja sam ga sijala, nikao je, ali se onda jednostavno osušio. Sad imam biljku, ali još nema pupove.

#672: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Sub Jun 15, 2013 1:45 pm
    ----
Sesil divni su tvoji!!!!

Evo i moj mali radost:



I drugi:


#673: Re: abutilon Autor: danijelapetrovicLokacija: bogatic PošaljiPoslato: Sub Jun 15, 2013 11:03 pm
    ----
sesil draga,cuj pelcer ma ja bi maznula sa sve saksijom Ahahaha Ahahaha Ahahaha Ahahaha Ahahaha Ahahaha Ahahaha Ahahaha Ahahaha Ahahaha ,salim se naravno , Cmok darling81 i tvoji su prelepi Cmok Cmok Cmok Cmok

#674: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Ned Jun 16, 2013 5:56 pm
    ----
sesil tvoji su velicanstveni i predivni
al zbog tebe darling sve mi crveno pred ocima... :-)
i moji sijanci proslogodisnji cvjetaju dok ovi stari jos nisu nesto im se neda Very Happy

#675: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Ned Jun 16, 2013 7:47 pm
    ----
biljo,znam ja,da ovi tvoji žele da budu pored mojih,i ne samo tu,nego i uživo bi...

#676: Re: abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jun 16, 2013 7:55 pm
    ----
Darling, Smile Bilja Smile , Cvetanje prekrasni cvetovi imate, bravo. Cmok
Sunce sija Bye Bye

#677: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Jun 16, 2013 8:31 pm
    ----
danijelapetrovic,bilja73

#678: Re: abutilon Autor: Tamara84Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Ned Jun 16, 2013 9:41 pm
    ----
Svaka cast svima prelepe boje i bas puno cvetica Cmok Cmok Cmok

#679: Re: abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Pon Jun 24, 2013 8:01 pm
    ----
evo jos jednog malise koji je prezivio i sad cvjeta

#680: Re: abutilon Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Uto Jun 25, 2013 12:19 am
    ----
Moj abutilon visok 25 cm a više od 30 cvetova i pupoljaka, baš uživam

#681: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Uto Jun 25, 2013 8:03 am
    ----
Biljo,znaš moje mišljenje!

Braljina,tvoj je baš sladak sa svojom visinom

#682: Re: abutilon Autor: zorazLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jun 25, 2013 1:03 pm
    ----
Kako se on grana.Moj ima dve grane a na svakoj iznova raste cvetić.Ja bih da bude kao kod sesil Cmok cmok

#683: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pet Jun 28, 2013 6:58 am
    ----
zoraz moj je str bar tri godine i u prolece orezivan Cmok Sunce sija Bye Bye

#684: Re: abutilon Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pet Jun 28, 2013 6:59 am
    ----
Braljina prelep Cmok Sunce sija Bye Bye

#685: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Jul 08, 2013 8:38 am
    ----
Stvarno zahvalne biljke,cvetaju od rano proleća Smile


#686: Re: abutilon Autor: brancicaLokacija: New Banovci PošaljiPoslato: Uto Jul 09, 2013 2:55 pm
    ----
Lepa boja a evo i moja narandzastvema


#687: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Uto Jul 09, 2013 4:20 pm
    ----
Divaaaaaaaaan je!Jel,vidiš kako moj crveni gleda tvoj naranđzasti?

#688: Re: abutilon Autor: brancicaLokacija: New Banovci PošaljiPoslato: Uto Jul 09, 2013 5:02 pm
    ----
Ha,ha mali smo, ali narast ce i on Cvetanje

#689: Re: abutilon Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Sre Jul 10, 2013 11:21 pm
    ----
Smile Smile Evo mog puzavog šarenolisnog Cvetanje

#690: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Sre Jul 10, 2013 11:58 pm
    ----
Braljina,tvoja puzavica je divna!

#691: Re: abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Čet Jul 11, 2013 1:14 am
    ----
Moj abutilon ima neke žućkaste fleke i flekice po listovima. Od čega bi to moglo da bude, da li neko zna?
Da napomenem da je nedavno presađen i da je poštom putovao do mene, pa da li to ima kakve veze sa tim flekama? Pozdrav. Bye Bye

#692: Re: abutilon Autor: busmLokacija: Kanjiža PošaljiPoslato: Čet Jul 18, 2013 10:00 pm
    ----
.......

#693: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Čet Jul 18, 2013 10:08 pm
    ----
carobni akord,jesi našla štetočine ispod listove,ili na pupoljke?
Ako si ga upravo kupila,moguće da su ga nedavno prskali insekticidom,pa možda listovima to ne prija.Jel ima puno flekice?
Ako su flekice žućkaste,onda može biti od direktnog sunca.

busm,divna zvončica!Obožavam ih!

#694: Re: abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Jul 19, 2013 2:11 am
    ----
Dobila sam ga prije otprilike 2 sedmice, ožiljenog, stigao mi je poštom. Mali je, nekih 6 cm, mislim. Evo kako izgleda. Na zadnjoj strani listova ima jako sitne tamne tačkice, nema ih puno, ali ne bih rekla da je to neka napast, prije da su ostaci nečega, zemlje ili nečega drugog.

#695: Re: abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Jul 19, 2013 2:14 am
    ----
Evo još jedna sličica, nadam se da će biti od pomoći, voljela bih da znam šta se dešava sa biljčicom. Ovako je poprilično čvrst abutilon, ne djeluje da će svakog trenutka da se osuši ili tako nešto.

#696: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pet Jul 19, 2013 9:10 am
    ----
Meni se čini su ga ranije napali neki vaši.Pošto vidim da su nove listove zdrave,a ovog što ima flekicu,ja bih skinula,bilo šta bi radila,ove listove se neće ozdraviti,važno je da spasiš ostale zdrave!Nemoj listove žaliti,ovaj mali abutilon će ti za 6-7 meseci biti oko 70-80cm visok!Samo ga stavi u dvorište,ili na balkon,na svetlo mesto,al ne na direktno sunce.I vodi računa da mu supstrat bude uvek vlažna,dok je tolko toplo vreme.

#697: Re: abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Jul 19, 2013 11:10 am
    ----
Hoću li i ove listove sa sitnim flekicama otkinuti? Onda bi ostao jedan veći list i dva mala listića. Otkinula sam ovaj list što ima veliku fleku.
Darling, hvala ti mnogo, ovi tvoji savjeti mi uveliko pomažu, pošto je ovo prvi put da imam ovu biljčicu, pa i ne znam kako da se brinem o njoj, hvala još jednom. Smile

#698: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pet Jul 19, 2013 11:43 am
    ----
Pa,pregledaj i te dve dal ima na njih veške,ili nešto drugo.Ostavi ih,i posmatraj ih svaki dan,šta se dešava,mada mislim da će i oni požutiti na kraju.Samo da one zdrave ne diraju štetočine.
I moji su imale nedavno one vaške,što napadaju i ruže.Kupila sam insekticid al nisam smela da isprskam Sad pa sam ih skidala prstima,mada mi je biljka velika oko 120cm.Valjda bi vredelo te listove često prskati vodom,ili neko kaže "malo" tečni sapun u vodi i sa ovom mešavinom oprati listove...al ja to još nisam probala.

#699: Re: abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Jul 19, 2013 1:48 pm
    ----
Djeluju mi mrtve one tačkice ispod listova, pa za sada ih neću dirati, a uzeću vlažnu krpu, pa ću da očistim sve listiće, nešto mi žao da ih otkidam. Ne smijem ni ja da probam to sa tečnim sapunom, plašim se da bi bilo previše agresivno za ovako malu biljku. Kako je tvoj abutilon sada, je li dobro otkad si vaške poskidala rukom?

#700: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pet Jul 19, 2013 2:01 pm
    ----
Jeste,cveta neprestalno Smile i mali je danas krenuo Smile

#701: Re: abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Jul 19, 2013 2:22 pm
    ----
Jao, baš je lijep, oduševljenje! :+ Cvetanje

#702: Re: abutilon Autor: busmLokacija: Kanjiža PošaljiPoslato: Pon Sep 02, 2013 8:24 pm
    ----
......

#703: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Sep 02, 2013 10:18 pm
    ----
Mali lepotan za sada...al će iduće godine biti velikiiiii

#704: Re: abutilon Autor: CvjetnaOazaLokacija: Njemačka PošaljiPoslato: Pon Sep 02, 2013 11:33 pm
    ----
carobni.akord, to bi moglo biti gljivično oboljenje.

I moji sijanci cvjetaju.

#705: Re: abutilon Autor: CvjetnaOazaLokacija: Njemačka PošaljiPoslato: Pon Sep 02, 2013 11:35 pm
    ----
Zaboravih napisati, ovaj crveni ima divnu boju busm.

#706: Re: abutilon Autor: Aron021Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Sep 30, 2013 1:27 pm
    ----
Da li je normalno da abutilonu žuti i opada lišće u ovom periodu? Povremeno listovi dobijaju žutu boju i opadaju, ne znam da li mu je već hladno napolju... koliko sam čitao, ne bi trebalo... Nema nikakvih flekica, tačkica i sličnog kao kod čarobnog.akorda... Izgleda kao jesenji, žuti list kod listopadnog drveća.

#707: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Sep 30, 2013 2:56 pm
    ----
Aron021,isto se dešava i kod mene.Jedan je već skroz gol,drugi još ima listove,al svaki dan ima po koji žuti Sad Moji su još vani.

#708: Re: abutilon Autor: Aron021Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Sep 30, 2013 3:44 pm
    ----
Tako je i kod mog, svaki dan po par žutih listova. Jedino što cveta kao lud Smile

#709: Re: abutilon Autor: nikolasrbinLokacija: Aranđelovac PošaljiPoslato: Pon Sep 30, 2013 4:36 pm
    ----
kod mog je sve u redu,pun je cvetova i zdravog lisca..mada sam ga danas uneo u kucu

#710: Re: abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pon Sep 30, 2013 9:17 pm
    ----
Cvetaju neprestalno,a i taj,što je ostao bez listova Very Happy

#711: Re: Abutilon Autor: Tamara84Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Okt 02, 2013 8:33 pm
    ----
Evo moj ljubimac Smile

#712: Re: Abutilon Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Sre Okt 02, 2013 9:57 pm
    ----
Lijep je, ima lijepu forum a i boju. Tamara , ako moežeš nabavi mu jgednu malo veću , lijepu saksiu , pa da vidiš tek tad kako će da izgleda !

#713: Re: Abutilon Autor: Tamara84Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Okt 02, 2013 11:38 pm
    ----
hehe hocu ovo je bilo resenje na brzinu jer ga je vetar stano rusio u manjoj i tada je delovala flasa ok ali je veoma brzo porastao pa ce za koji dan opet dobiti novu i obecavam lepu saksiju Cmok Cmok Bye Bye

#714: Re: Abutilon Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Pet Okt 04, 2013 9:52 am
    ----
evo i mog zutog:

#715: Re: Abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pet Okt 04, 2013 9:27 pm
    ----
Ovaj žućko je sladak Smile

#716: Re: Abutilon Autor: NelesLokacija: Barzilovica PošaljiPoslato: Pet Nov 22, 2013 10:25 pm
    ----
Dobih pre neki dan abutilon,prava beda od biljke,zelim da ga spasem,ima oko 25 cm i dva lista,mala cini mi se minijaturna/kako gledam ovde vase fotke/.Mooolim vas za savet kako da ga iscupam da ne ugine,da li ce da olista? Kod mene mu nije otpao ni jedan list,takav je stigao,katastrofalan.POMAGAJTE.

#717: Re: Abutilon Autor: Tamara84Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Nov 23, 2013 8:38 am
    ----
Obavezno na najjace osuncano tj u prozor i da mu nije hladno,zalivaj kad se zemlja prosusi.

#718: Re: Abutilon Autor: NelesLokacija: Barzilovica PošaljiPoslato: Sub Nov 23, 2013 2:22 pm
    ----
Tamara,poslusacu tvoj savet,hvala.

#719: Re: Abutilon Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Sub Feb 15, 2014 9:51 pm
    ----
Do sad sam uspesno ,,ubijala,, ovu biljku .Kada sam uzela ovaj , resih da radim kontra. Bio mi je do juce u kupatilu , znaci totalno negrejana prostorija . Lisce lepo zeleno , i tera mlade listice. Evo kako sad izgleda Very Happy




#720: Re: Abutilon Autor: euridikaLokacija: Bosna i Hercegovina PošaljiPoslato: Sub Feb 15, 2014 10:42 pm
    ----
Kod mene je situacija obrnuta - onaj koji je stajao u hladnijoj prostoriji bio je sav jadan, a onaj koji je stajao na prozoru iznad radijatora je baš lijep. Kada sam i ovaj drugi stavila pored njega, krenuo je i oba imaju pupoljke još malene doduše. inače su mi to prošlogodišnji sijanci. Ove godine sam posijala bella abutilon ali moja tiha patnja su lucki lantern ali ne mogu naći sjeme nažalost jer su patentirani.

#721: Re: Abutilon Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2014 2:16 pm
    ----
Cmok Cmok Cmok Drugari sta je sa ovo....Nigde Cvetanje na abutilonima ili smo se ulenjili da slikamo Wink
Da podignemo malo temu i pokazemo cvetice Razz Moja 3 su u cvetu rozi crveni i zuti Razz a sarenolisni i beli sam utepala Mad proslog leta

#722: Re: Abutilon Autor: NelesLokacija: Barzilovica PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2014 4:01 pm
    ----
Prelepi su,svaka cast.Moze mali savet oko oziljavanja zelenog,tj.abutilona zelenog lista,dobila mali pelceric,stoji u vodi 10ak dana i nista se ne desava,da li ja to ispravno radim ili ne? Negde napred sam procitala da moze i u vodu i u zemlju,sad...hvala unapred na odgovoru.Srdacan pozz

#723: Re: Abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2014 7:15 pm
    ----
Savap,moji jos ne cvetaju,koral crveni sprema pup,al mislim da ce sacekati jos koji dan.Jesu ovi tvoji niski? Prelepi su!

#724: Re: Abutilon Autor: NelesLokacija: Barzilovica PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2014 7:41 pm
    ----
Jeste li videli kave abutilone imaju u katalogu Flore?

#725: Re: Abutilon Autor: Tamara84Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pet Apr 18, 2014 7:59 pm
    ----
Prelepi cvetici svaka cast! Moj je osisan jer je bio prevelik za prozor pa se izduzio i oklembesio jer mu grane bile slabe i jos ga leptirasta vas napala. Nadam se da ce poterati ili cu jako plakati Bye

#726: Re: Abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Ned Apr 20, 2014 6:28 pm
    ----
Tamara84,i ja sam svog osisala,jer se izduzio,i sve sam stavila pod kese Razz Jos malo,da krenu i saljem ti,ako zelis Smile

#727: Re: Abutilon Autor: euridikaLokacija: Bosna i Hercegovina PošaljiPoslato: Sub Maj 03, 2014 3:20 pm
    ----
Moj mladi abutilon posijan polovinom februara. dugo mu je trebalo da proklija ali vrijedilo je čekati

#728: Re: Abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Ned Maj 04, 2014 7:11 am
    ----
Slatka mala! Ne znam zasto su mi tako dragi Cmok

#729: Re: Abutilon Autor: euridikaLokacija: Bosna i Hercegovina PošaljiPoslato: Ned Maj 04, 2014 6:56 pm
    ----
I meni su darling81 ali kako neće biti kad biljka od desetak cm ima ovako lijep cvijet.

#730: Re: Abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Sub Maj 24, 2014 12:25 pm
    ----
Moj malecki Smile

#731: Re: Abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Pet Jul 04, 2014 10:23 am
    ----

#732: Re: Abutilon Autor: NelesLokacija: Barzilovica PošaljiPoslato: Pet Jul 04, 2014 12:44 pm
    ----
Darling prelepi su ti abutiloni,mislim,tek sada vidim i jedan i drugi

#733: Re: Abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Jul 04, 2014 4:55 pm
    ----
Stvarno jesu prelijepi! Cvetanje I moj sprema cvjetiće ovaj put. Smile

#734: Re: Abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Uto Jul 08, 2014 8:46 am
    ----
Hvala vam na recima! Jednostavno ne mogu da im odolim!Danas je procvetao i beli,po prvi put.Jos mi fali samo rozi. Znoji se



#735: Re: Abutilon Autor: apetroLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Jul 08, 2014 9:53 am
    ----
darling 81, ja imam roze i pravi mnogo čaura sa semenom.Prvi put ga imam i ne znam da li može iz semena da se proizvede.Ako može,poslaću ti semenke Smile

#736: Re: Abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Uto Jul 08, 2014 10:12 am
    ----
apetro citat:
darling 81, ja imam roze i pravi mnogo čaura sa semenom.Prvi put ga imam i ne znam da li može iz semena da se proizvede.Ako može,poslaću ti semenke Smile

Naravno da moze,mada ja do sada nisam uspela,i ako sam probala 3puta,ne znam gde gresim Sad sigurnije reznica.Imam crveni,(sadnicu)ako te interesuje.

#737: Re: Abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Čet Jul 10, 2014 11:33 am
    ----
Evo i moj abutilon prvi put procvjetao! Smile

#738: Re: Abutilon Autor: nikolasrbinLokacija: Aranđelovac PošaljiPoslato: Čet Jul 10, 2014 12:12 pm
    ----

#739: Re: Abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Sub Sep 13, 2014 11:14 am
    ----
Nešto mi je napalo abutilon, ne znam šta je, nisam se do sad sretala. Šta je ovo i kako ga se riješiti? Lijepo mi je narastao, procvjetao i sad ga nešto napade, nadam se da nije strašno, da će se moći spasiti. Ima ih na nekoliko listova s donje strane. Znoji se

#740: Re: Abutilon Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Sub Sep 13, 2014 4:38 pm
    ----
Pooozz Carobni.akord ...divan ti je napalo taj ljepi abutilon su bjele leptiraste usi i lako se rjese ...moze i bez hemije ...uzmi prskalicu onu malu sto koristimo po kuci i u nu uspi deterdzenta za sudje ..Feri se pokazao kao najbolji ..uspes onako.odokativno i dospes vode ostaatak ..i sa tim isprskaj cvjet i po listovima i ispod ...to ce ih potamaniti na neko vrijeme al posto one ostavljaju jajasca opet ce se pojaviti dok se izlegu mlade pa to ponovis vise puta cim ih primjetis...nije stetno nicem i moze i u kuci u svako doba da se prska sa tim ..a pregledaj i ostalo cvjece okolo i poprsci

#741: Re: Abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Sub Sep 13, 2014 11:02 pm
    ----
A još neki dan sjedim pored njega i gledam ga i razmišljam kakve su ono fleke po listovima, kao da je počelo buđati i onda pomislim da nije od prevelike vlage u vazduhu. Kad ono leptiraste vaši. Ništa, sutra ću špricu u ruke pa ga dooobro našpricati i čekati šta će biti. A da li bi mu pomoglo kada bih ga našpricala, pa donju stranu listova premazala tim rastvorom i onda ga unijela u kuću? Kao neka diverzija, da zbunim vaši, da ne znaju gdje da se vrate. Very Happy

#742: Re: Abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Uto Sep 16, 2014 10:51 pm
    ----
Imala sam nešto što sam kupila protiv pepelnice, u poljo-apoteci mi rekli da je višenamjensko, i ja špricnem ove bijele leptiraste vaši, pobjegle su, pa su se za nekih pola sata vratile. I onda sam još malo špricala, kasnije se nisu vraćale. Nadam se da i neće. Smile

#743: Re: Abutilon Autor: Aron021Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Sep 17, 2014 11:17 am
    ----
Pepelnica je gljivično oboljenje, tako da sumnjam da će to pomoći protiv belih vaši. Osim ako nije neka kombinacija fungicida i insekticida Very Happy
Bele vaši su užasno dosadne i uporne. Ja skoro cele godine vodim bitku sa njima, redovno prskam, ali ne odustaju. Najveći problem mi je što su zahvatile ogromnu albiciju i odatle se šire na ostalo cveće. A uskoro treba unositi ćveće u kuću Znoji se

Inače, abutilon su skoro potpuno uništile....

#744: Re: Abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sre Sep 17, 2014 1:37 pm
    ----
Bele vasi se mogu potpuno iskoreniti ako se biljke zalivaju odgovarajucim insekticidom jer na taj nacin otrov stize do svih delova biljke koje napadaju bele i ostale vasi. Sisanjem biljnih sokova vasi unose i insekticid i tako se truju. Ako su biljke napolju mogu se uz zalivanje i isprskati ali nikako u stanu. Ja primenjujem samo zalivanje /dva tretiranja na 15 dana/ i lako se resim ovih napasnika kad se pojave.

#745: Re: Abutilon Autor: maki75Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Sep 17, 2014 4:34 pm
    ----
Svemi09 citat:
Bele vasi se mogu potpuno iskoreniti ako se biljke zalivaju odgovarajucim insekticidom jer na taj nacin otrov stize do svih delova biljke koje napadaju bele i ostale vasi. Sisanjem biljnih sokova vasi unose i insekticid i tako se truju.
Istina. Probala sam Smile

#746: Re: Abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Sre Sep 17, 2014 4:52 pm
    ----
Aron, nisam sigurna šta je u pitanju, bacila sam kesicu čim sam čudo razmutila u vodi. Ko će znati šta je tu sve smućkano, ja sam špricnula i evo ne vraćaju se već par dana. Svemi, tako sam nešto i pomislila, našpricala sam abutilon baš puno (napolju je), pa mi je palo na pamet da su se potrovale tom tečnošću, ali sam i dalje čekala da se pojave, i evo nema ih. A to za zalijevanje je dobro, što Maki i potvrdi, moraću sve biljke malo zaliti tako u slučaju da ih napadne nešto sad pred ulazak u kuću da ih se riješim dok još ima vremena. Smile

#747: Re: Abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sre Sep 17, 2014 11:24 pm
    ----
Carobni.akord, ne koriste se svi insekticidi za zalivanje biljaka vec samo odredjeni. Najbolje je da se raspitas u polj.apotekama. Ja koristim Actaru /i dosta im je vise besplatne reklame sa moje strane Smile /

#748: Re: Abutilon Autor: carobni.akordLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Sep 19, 2014 7:12 pm
    ----
E dobro, da znam šta da tražim u poljo-apoteci kad budem kupovala, hvala Svemi! Smile

#749: Re: Abutilon Autor: NelesLokacija: Barzilovica PošaljiPoslato: Čet Okt 02, 2014 9:04 am
    ----
Veliki pozdrav svima.Molim Vas za savet u vezi razmnozavanja sarenolisnog abutilona.Kupila sam pre par meseci sarenolisni abutilon i u transportu mu je zakinut vrh te je dosta grana pustio sa strane.E sad,muci me zimovanje,u kuci mi je parno grejanje,kuca mi nije velika,a abutilon se rasirio bas...kazite mi,htela bih da te grane malo skratim pa da ih opelcam,imam IBA hormon,da li bi moglo sada? Biljku svakako moram skratiti jer ju nemam gde,samo bi mi bilo zao da pobacam te grancice ako vec moze da se prime,i da li moram pod kesu kada posadim.Hvala unapred svima.pozz

#750: Re: Abutilon Autor: darling81Lokacija: Petrovo Selo PošaljiPoslato: Sub Okt 04, 2014 6:13 pm
    ----
Neles,svakako probaj te reznice ukorenuti,ako vec zelis orezivati biljku,samo da su na toplom mestu,na prozor,ili blizu prozora,al ne na direknom suncu.Maticna biljka moze preziveti zimu i u hladnu prostoriju,tada ce listove odbaciti,al mozes i staviti u grejanoj sobi(samo ne na pretoplo mesto),al blizu izvora svetlosti.
Pozdrav Cmok

#751: Re: Abutilon Autor: NelesLokacija: Barzilovica PošaljiPoslato: Sub Okt 04, 2014 7:17 pm
    ----
Hvala puno na odgovoru.

#752: Re: Abutilon Autor: sladja68Lokacija: cacak PošaljiPoslato: Sub Apr 18, 2015 7:41 pm
    ----
Hajde da otvorimo novu sezonu Razz , evo kako su moji abutiloni izgledali u oktobru kad sam ih nabavila



a evo kako izgledaju sada, sta mislite da li treba da ga orezem malo Smile



oktobar Razz



danas Wink

i zajedno Wink
Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#753: Re: Abutilon Autor: nikolasrbinLokacija: Aranđelovac PošaljiPoslato: Ned Apr 19, 2015 6:30 am
    ----
Ja sve moje abutilone rezem pre izbacivanja.napolje.na 30,40.cm....onda cvetaju kao ludi.

#754: Re: Abutilon Autor: Aron021Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Apr 19, 2015 12:56 pm
    ----
Još ih niste izneli napolje? Znoji se Ja sam mog izbacio već na terasu :S

#755: Re: Abutilon Autor: sladja68Lokacija: cacak PošaljiPoslato: Ned Apr 19, 2015 1:11 pm
    ----
Nisam jos Embarassed , prvi put ih imam pa se bojim da im necu pogoditi dobro mesto, terasa mi je osuncana ceo dan, a deo dvorista u kom ima hlada je izmedju kuca i tu je promaja non stop pa se plasim da im vetar ne osteti lisce Bye .

#756: Re: Abutilon Autor: sladja68Lokacija: cacak PošaljiPoslato: Uto Maj 12, 2015 11:10 am
    ----
Otvara se prvi cvetic na mom megapotamicumu Razz

Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#757: Re: Abutilon Autor: sladja68Lokacija: cacak PošaljiPoslato: Pet Jun 12, 2015 9:59 am
    ----
Opet ja Embarassed , jedva cekam da se rascveta



ovaj drugi kasni sa cvetanjem jer sam ga kasno orezala ali j i on pun pupoljaka tako da Jump2

Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#758: Re: Abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Jun 12, 2015 12:14 pm
    ----
Sladja68 Smile , prekrasni se Sunce sija
Bye Bye

#759: Re: Abutilon Autor: sladja68Lokacija: cacak PošaljiPoslato: Pet Jun 12, 2015 12:21 pm
    ----
Hvala draga Cvekarka Cmok

#760: Re: Abutilon Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Jul 11, 2015 5:59 am
    ----
Abutiloni iz semena

#761: Re: Abutilon Autor: sladja68Lokacija: cacak PošaljiPoslato: Čet Jul 30, 2015 5:08 pm
    ----
Cvetanje Cvetanje Cvetanje Cvetanje Cvetanje

Razz

#762: Re: Abutilon Autor: sladja68Lokacija: cacak PošaljiPoslato: Pet Avg 07, 2015 11:30 am
    ----
I dalje raste sve teze ga drzim pod kontrolom, zao mi je da ga orezem jer je prepun pupoljaka Cvetanje Cvetanje Cvetanje

Znoji se

#763: Re: Abutilon Autor: maki75Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pet Avg 14, 2015 8:52 am
    ----
Cvetanje


#764: Re: Abutilon Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Pet Avg 14, 2015 12:25 pm
    ----
Sladjo, Maki :+ :+

#765: Re: Abutilon Autor: sladja68Lokacija: cacak PošaljiPoslato: Sub Avg 15, 2015 12:05 pm
    ----
Svemi Cmok , Maki prelepa boja Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#766: Re: Abutilon Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Avg 18, 2015 7:24 am
    ----

#767: Re: Abutilon Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Avg 18, 2015 2:00 pm
    ----
Процветао још један...

#768: Re: Abutilon Autor: WerochkaLokacija: Banatsko Novo Selo PošaljiPoslato: Sub Sep 26, 2015 3:03 pm
    ----
Moji sejanci



#769: Re: Abutilon Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Okt 23, 2015 8:29 pm
    ----

#770: Re: Abutilon Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Okt 31, 2015 7:57 pm
    ----


#771: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jul 02, 2016 4:22 pm
    ----
Moji sejanci




#772: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 11, 2016 5:40 pm
    ----
Krenuli prvi cvetovi






#773: Re: Abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2016 2:43 pm
    ----
Mnogu ubavi cvetovi od site prikazani Werocha Smile , Soja Smile , bravo Sunce sija , ubavi boi.
Cole53 Smile , mnogu seanci Sunce sija , ubavo niknale , pa i rascvetale.
Semeto dali e od zemjodelska apteka paketce ili.....?
Bye Bye

#774: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 18, 2016 7:20 pm
    ----
Cvekarka,
nisam ovde kupila seme, dobila sam od prijateljice iz inostranstva Bye Bye

#775: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 18, 2016 7:50 pm
    ----





#776: Re: Abutilon Autor: WerochkaLokacija: Banatsko Novo Selo PošaljiPoslato: Pon Jul 18, 2016 8:53 pm
    ----
Bravo cole, abutiloni su ti extra Smile
Narocito oni sareni Cmok

#777: Re: Abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Jul 19, 2016 12:03 pm
    ----
Blagodaram na ogovor draga Cole Smile
Prekrasni se site boi Sunce sija
Bye Bye

#778: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 19, 2016 12:31 pm
    ----
@Werochka taj je stigao abutobusom Wink , kao i ovaj drugi
za sejance jos ne znam koje ce biti boje Very Happy
I tvoji su isto jako lepi Very Happy
@Cvekarka hvala, drago mi je da ti se svidjaju Cvetanje

#779: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 22, 2016 5:48 pm
    ----



#780: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 25, 2016 4:56 pm
    ----





#781: Re: Abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Jul 26, 2016 3:40 pm
    ----
Prekrasni Sunce sija se draga Cole Smile
Bye Bye

#782: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 26, 2016 4:54 pm
    ----
Very Happy Hvala Very Happy
Za sada, samo lila nijanse... Bye Bye

#783: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Avg 07, 2016 5:56 pm
    ----
Danas slikano

#784: Re: Abutilon Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Ned Avg 07, 2016 7:58 pm
    ----
Lijepi su....

#785: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Avg 08, 2016 2:11 pm
    ----
Drago mi je da ti se svidjaju

#786: Re: Abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Avg 09, 2016 9:31 am
    ----
cvekarka citat:
Prekrasni Sunce sija se draga Cole Smile
Bye Bye
Smile Sunce sija Bye Bye

#787: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 09, 2016 10:09 am
    ----
Very Happy Very Happy Very Happy Hvala cvekarka, mozda iduce godine vidimo i slike tvojih Wink Cvetanje

#788: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 09, 2016 10:35 pm
    ----
Danas...novo iznenadjenje Very Happy
novi cvetic Very Happy

#789: Re: Abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Avg 10, 2016 12:17 pm
    ----
Cudesen Sunce sija , prekrasen cvet draga Cole Smile
Bye Bye

#790: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Avg 10, 2016 12:23 pm
    ----
Very Happy jeste, ovaj je nekako sasvim drugaciji ...

#791: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Avg 17, 2016 6:13 pm
    ----
photo hosting
photo hosting

#792: Re: Abutilon Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Avg 17, 2016 8:41 pm
    ----
da nije ovo neka vrsta Abelmosusa

#793: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Avg 17, 2016 9:38 pm
    ----
Ako mislis na vrstu hibiskusa.....nije.
Ako te interesuje, poslacu ti. Posalji pp

#794: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Sep 18, 2016 8:44 am
    ----
Novi Cvetanje
pic host
image hosting 12mb
image hosting above 5 mb

#795: Re: Abutilon Autor: WerochkaLokacija: Banatsko Novo Selo PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2016 12:43 pm
    ----
cole53, divni su ti, posebno ovi narandzasti Cvetanje
Evo i moja dva cvetaju nocu, semenke su naravno od tebe Cmok



#796: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2016 3:43 pm
    ----
Ocekujem da cu na prolece imati jos novih boja Wink
I tvoji su bas lepi, kako prezimljavaju?

#797: Re: Abutilon Autor: WerochkaLokacija: Banatsko Novo Selo PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2016 12:21 pm
    ----
Super, bas se radujem sto si ih zavolela, a i ja sam pored tebe Smile
Na toplom su mi, u spavacoj sobi.
Cesce ih zalivam, ali super napreduju.
Ako ih orezem na prolece, da li ce se granati?

#798: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jun 08, 2017 7:37 am
    ----
[img]http[url=https://postimage.org]s://s26.postimg.org/m4jfc3swp/Mimulus_020.jpg[/img][/url]





#799: Re: Abutilon Autor: AlekLOLokacija: Lipnički Šor,LOZNICA PošaljiPoslato: Čet Jun 08, 2017 12:42 pm
    ----
Prelepi...

#800: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 09, 2017 5:21 pm
    ----

#801: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 09, 2017 5:22 pm
    ----

#802: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 09, 2017 5:23 pm
    ----

#803: Re: Abutilon Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Pet Jun 09, 2017 5:59 pm
    ----
Cole,jako mi se svidja tvoj bijeli abutilon. Cvetanje
Da li bi mi mozda mogli prodati sjeme od njega? Bye Bye

#804: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jun 10, 2017 6:59 am
    ----
Ja, na zalost, nemam beli abutilon...

#805: Re: Abutilon Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Jun 10, 2017 8:34 am
    ----
Prekrasni boi Cvetanje draga Cole53 Smile , bravo Sunce sija
Fuksija Smile da ne misli na prvata slika i mene mi izgleda kako belo so rigi-sari.
Bye Bye

#806: Re: Abutilon Autor: cole53Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jun 10, 2017 11:18 am
    ----
Bye Bye hvala ti cvekarka, drago mi je da ti se svidjaju! A, da, onaj prvi sa lila zilicama podseca na beli, u pravu si. Za abutilone kazu da jedino iz reznica dobijas istu biljku, a da iz semena nikada ne znas koju boju mozes da dobijes.

#807: Re: Abutilon Autor: dimitrovLokacija: kostolac PošaljiPoslato: Pet Okt 12, 2018 11:58 am
    ----
dobila sam seme abutilona mih dali ga mogu odma posaditi ili da ga cuvam do februara



-> Egzotične vrste

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1