Toggle Left ColumnToggle Right Column
Za sve ljubitelje biljaka MiniChat
itan: Very Happy Wink Smile
14-Nov-2018 00:00:04
boston63: Imam izvesnu kolicinu ukrasnih titikvica...intere suje me kako da postavim slike
13-Nov-2018 21:20:39
malizelenipatuljak: ovaj spamer se baš navuk'o... trebaće nam svakodnevni redar da briše tablu Wink
13-Nov-2018 20:36:58
Botanicaya: mogli bi admini da sklone onog spamera iz new yorka Smile
30-Oct-2018 11:57:26
enadajana: Naslaaa
24-Oct-2018 14:40:27
enadajana: Cao,da li postoji jos uvek tema dzungla u kuci
24-Oct-2018 14:39:01
nevenann: keiki pasta
24-Oct-2018 13:03:52
Ephemera: Dajem veliku dracenu, ako neko ima dosta mesta i može da dođe po nju (Zvezdara). Mali mi je stan a ona je stigla do plafona.
12-Oct-2018 13:24:33
soja: Ja bih čekao februar, mart.
12-Oct-2018 11:49:03
dimitrov: drugari dobila sam seme abutilona dali mogu odma da posejem ili da sekam februar
12-Oct-2018 10:59:51
Shout History
Only Registered Users can Shout
Create/Login
Za sve ljubitelje biljaka Korisnički info

Dobrodošli Anonimni

Nadimak

Članovi:
Najnoviji: mikirsc
Novih danas: 2
Novih juče: 7
Ukupno: 81618

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 147
Bots: 4
Uprava: 0

Članovi online:



Za sve ljubitelje biljaka Facebook
Za sve ljubitelje biljaka Posećenost
Imali smo
321961288
posećenih stranica od
Decembar 2004
Forums › RAZNO › Razno.. › Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?)
Provesionalni supstrati za sve biljke, glistenjak


Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?)


Sve sto nije obuhvaceno nijednom drugom kategorijom.. a vezano je za biljke...

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31
Napiši novu temu   Odgovori na poruku   Odštampaj stranicu     ForumRazno..
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Hanza
Član Udruženja
Član Udruženja


Pridružio se: Dec 27, 2010
Poruke: 357
Lokacija: Baranda

PošaljiPoslato: Sre Sep 05, 2018 7:13 pm    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

METARIZINOM tretiramo zemljište, najbolje u jesen pre obrade. Većina štetočina živi ili prezimljava u zemlji ili ispod lišća. Tako gljivica ima dosta hrani i može da opstaje veoma dugo.

_________________
Pozovite prirodu u svoju baštu.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji email
Google Ads
puljka5
Zaslužni član
Zaslužni član


Pridružio se: Apr 08, 2010
Poruke: 948
Lokacija: ZADAR

PošaljiPoslato: Sre Sep 05, 2018 10:37 pm    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

A što je sa korisnim kukcima,nije li veća šteta pobiti korisne nego pobiti "nekorisne"
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Hanza
Član Udruženja
Član Udruženja


Pridružio se: Dec 27, 2010
Poruke: 357
Lokacija: Baranda

PošaljiPoslato: Čet Sep 06, 2018 9:49 am    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

Tomorate sami da odlučitečta je " veća šteta"

_________________
Pozovite prirodu u svoju baštu.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji email
Scotch
Zaslužni član
Zaslužni član


Pridružio se: Dec 23, 2013
Poruke: 542

PošaljiPoslato: Čet Sep 06, 2018 7:09 pm    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

A koji to korisni kukci prezimljavaju u zemljištu?
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Hanza
Član Udruženja
Član Udruženja


Pridružio se: Dec 27, 2010
Poruke: 357
Lokacija: Baranda

PošaljiPoslato: Ned Okt 21, 2018 9:55 pm    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

SEJATI PARADAJZ PRE ZIME
( nije mišljeno u toplim lejama, staklenicima, plastenicima već napolju na otvorenom)
Veliki problem baštovana je uzgoj rasada, nemamo odgovarajuću prostoriju, ili nam temperatura nije konstantna, ili jednostavno nemamo gde da postavimo nekoliko desetina posudica sa rasadom jer nemamo ni odgovarajuće osvetlenje. Onda kupujemo rasad na pijaci, gde nam uvaljivaju same "super" kvalitetne sorte, "zdrave" i ko zna šta još, pa se posle celu sezonu mučimo sa njima.
Opisaću vam jedan vrlo efikasan način sejanja direktno u leju još pred zimu kako bismo imali zdrav na bolesti otporan paradajz.
Neću vam ovde opisivati pripremu leja dodavanje EM-komposta ili polivanje leje Bajkalom EM-1, predpostavljam da ste to već nekoliko puta pročitali, ukoliko niste!?!? pa pročitajte.
Pa da krenemo u oktobru ili novembru, kada već počnu prvi mrazići, iskopamo rupe u leji koju smo pripremili za paradajz, rupe neka budu duboke 15-20 cm, posle čega u svaku stavimo po jedan paradajz, da, da, ceo celtati paradajz zatrpamo ga zemljom tako da odozgo bude najmanje 10 cm. zemlje, koju lagano pritisnemo, pazeći da ne ugnječimo paradajz.
Preko leje navučemo lišća, ili sena, ( slamu samo u krajnjem slučaju jer je hladna ) bar jedno 10-15 cm. debljine a može i više. Preko lišća postavite neke gajbice, ili nešto tako, da vam ga vetar ne raznese a čim padne prvi sneg navucite ga preko leje da štiti vaš paradajz od mraza.
U proleće, kada zemlja otopli, skinite lišće i nići će vam paradajz bez da ste se mučili sa rasadom, iznikli paradajz zaštite agrilom zbog eventuelnih kasnih mrazeva. Kada biljke podrastu rasčupajte ih i rasadite na prazna mesta.
Ovako sejan paradajz je bolje zakaljen i time otporniji na eventuelne hladnoće i bolesti a donosi i veći prinos.

_________________
Pozovite prirodu u svoju baštu.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji email
Hanza
Član Udruženja
Član Udruženja


Pridružio se: Dec 27, 2010
Poruke: 357
Lokacija: Baranda

PošaljiPoslato: Ned Okt 21, 2018 9:57 pm    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

KODEKS KOMPOSTNE GOMILE
1) Mešajmo zelene i braon materijale u odnosu 1:3—1:4
2) Ne pravi gomilu više od 1—1,2m. kako se donji slojevi ne bi mnogo sabili.
3) Materijal ne sabijajmo, što vazdušastija gomila manje ćemo imati posla kasnije.
4) Pokrivajmo gomilu, štitimo je od pregrevanja i čuvajmo joj vlažnost.
5) Što bolje izmešamo sastojke, bolje teče proces kompostiranja. Što sitnije komponente to brže kompostiranje.
6) Na svaki sloj kompostne gomile dodajmo baštensku zemlju ili stari kompost.
7) Svežu travu prvo podsušiti i prekriti braon materijalom, suvi materijal predhodno pokvasiti.
Cool U gomilu ne stavljajmo, masti, kosti, sintetiku, plastiku, granje i bodljikavo granje ( od ruža naprimer) obavezno isitniti.
9) Upotrebljavajmo samo origiialne preparate za ubrzano kompostiranje, TAMIR ili BAJKAL EM-1.

ŠTA SU ZELENI A ŠTA BRAON MATERIJALI?

ZALENI: Stajnjak, fekalije, kokošiji ili od druge živine izmet, kuhinjski odpatci, voće, seno mahunarki, zeleno lišće drveća, zelena kukurozovina, korovi, i sve zeleno od povrća.

BRAON: Suvo liše, slama, kora drveta, suv ševar, trska, šapurine, papir, karton, poljevina, strugotina, iseckano granje i veoma dobra stvar- iskorišten supstrat od gljiva bukovača, ( nikako ne od šampinjona)

_________________
Pozovite prirodu u svoju baštu.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji email
Hanza
Član Udruženja
Član Udruženja


Pridružio se: Dec 27, 2010
Poruke: 357
Lokacija: Baranda

PošaljiPoslato: Ned Okt 21, 2018 9:57 pm    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

Pet osnovnih zabluda baštovana.
MIT 1. Zemlju moramo stalno prekopavati kako bi bila meka i vazdušasta..
A u stvari, sve treba obrnuto raditi jer što više kopkamo,zemlja više propada. Treba je samo jednom zaliti ili da padne kiša,a naša meka i rastresita zemlja će se pretvoriti u beton, koji treba iznova i iznova prekopavati da bi se pretvorila u još čvršći beton.Tako smo upali u vrzino kolo iz kojeg ne možemo izaći dok jednom ne počnemo drugačije da razmišljamo o tom svom ubeđenju, da su ašov i motika nezamenljivi
MIT 2. Ukolikokorove budemo stalno čupali s godinama će nestatiz naše bašte.
I koliko desetina godina je potrebno tako raditi da bi korov nestao? Pod uslovom da nam ptice i vetar ne bi donosili nova i nova semena korova. Razumljivo,protiv korova se ne treba boriti negoih držati pod kontrolom,da nam ne bi ugušili naše kulture.Na lejama radije stavljajmo malč.
MIT 3. Što bolje budemo radili oko biljaka, to viši i lepši prinos.
Istina, ali ne u potpunosti. Naprimer, ukoliko dosta vremena posvetimo voćnjaku, drveće voća će lepo rasti I razvijati se… ali će zaboraviti da vam se zahvale obilnim količinama voća.
Ali povrće neće zaboraviti na vašu brigu.Dešava se da baštovan ne može da ispuni sve preporuke, ili nema vremena ili mogućnosti..Ukoliko se strogo držimo svih pravila prinos će se povećati ali ne toliko za koliko smo povećali naš trud.
MIT 4. Ukoliko zemlju budemo malčirali, korenje će se ugušiti zbog nedostatka vazduha.
Potpuno pogrešno! Pod malčom zemlja ostaje vlažna,čuva idealnu strukturu stvaraju se hodnici, prolazi kroz koje „diše“. A bez malča, se pretvara u „asfalt“
MIT 5. Bolesti i štetočine nam dolaze iz tuđih bašta i njiva.
Pograšno. Ustvari mi sami, na svojoj zemlji razmnožavamo štetočine.Pitate se kako? Trujemo otrovima,palimo, kopamo zemlju da bi uništili ličinke... ustvari tako stvaramo „super štetočine, otporne i na najžešće preparate.
Problem najlakše možemo rešiti plodoredom,rotiranjem useva. Nemojmo zlopupotrebljavati hemikalije.

_________________
Pozovite prirodu u svoju baštu.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji email
Hanza
Član Udruženja
Član Udruženja


Pridružio se: Dec 27, 2010
Poruke: 357
Lokacija: Baranda

PošaljiPoslato: Ned Okt 21, 2018 10:01 pm    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

PRAVIO SAM "Bokaši" Ukoliko ste zaboravili recept, evo prilike da obnovite lekciju: Potrebno je: 10 kg mekinja, 7 dl. Tople nehlorisane vode (oko 25 C stepeni, 3 dl aktiviranog Bajkala EM 1, 0,5 dl riblje čorbe (koju ste ranije kuvali na nacin opisan u objavi u ovoj grupi), 3 supene kašike melase. U veci plastični sud sipajte mekinje a vodu melasu, bajkal i riblju čorbu dobro izmešajte te prerucite u mekinje. Sve dobro izmešajte i razbite grudvice ukoliko ih ima. Prerucite u crni najlonski dzak istisnite vazduh i ostavite na toplo mracno mesto 5-7 dana da masa fermentise. Tako će se namnoziti velika kolicina mikroorganizama, Bokaši, potresite po lejama sa povrćem, po cvetnim lejama, po travnjacima, po vocnjacima. Mikroorganizmi će ojačati vaše biljke, drveće, cveće. Biće zdravije, otpornije na štetočine, lepse će cvetati vaše cveće, sladje će biti voce. Bokaši koristite od početka pa do kraja vegetacije, vaše biljke ce vam biti zahvalne.

RIBLJA ČORBA:
Skuvate riblje otpatke, glave naprimer, bilo kakve ribe u loncu na pritisak, do potpunog raspada kostiju. Dobijenu čorbu zamrznete u malim kockama za led i po potrebi ih koristite.

_________________
Pozovite prirodu u svoju baštu.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji email
Vojvoda
Član Udruženja
Član Udruženja


Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 8045
Lokacija: Predejane

PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2018 8:01 am    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

Sta je to melasa.

Pozdrav
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji email Foto galerija
Hanza
Član Udruženja
Član Udruženja


Pridružio se: Dec 27, 2010
Poruke: 357
Lokacija: Baranda

PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2018 6:05 pm    Naslov: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Odgovori sa citatom

nuz proizvod iz fabrika šećera.

_________________
Pozovite prirodu u svoju baštu.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31
Napiši novu temu   Odgovori na poruku   Odštampaj stranicu     ForumRazno.. Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 31 od 31


Skoči na:  
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu
Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš glasati u ovom forumu
Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum
Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma

Svet Biljaka | Plants World | Receptomania | Gde Na Planinu? | Gde na more?


Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy