:: Forums ›
detaljno
Kalemljenje voćaka
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90  Sledeća  :| |:
-> Voće

#976: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Čet Apr 14, 2016 8:12 pm
    ----
youtu.be/XBEm78GfKWU

Ovo je kalemljenje na cip i s tim se mozemo sloziti.
Kao sto vidite na podlozi se izrezuje komadic kore sa kambijem u obliku cipa kojeg onda stavljamo na to mjesto.
Znaci ne radi se T rez jer to je onda okulacija.
To je cijela poanta price.
Sporan je T rez kojeg nema i ne smije biti kod "cipovanja".

#977: Re: Kalemljenje voćaka Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pet Apr 15, 2016 7:51 pm
    ----
Da tacno tako i razlikuje se skidanje pupoljka za cip i skidanje pupoljka za pod koru T zarezom (budni i spavajuci pupoljak isto)...

#978: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sub Apr 16, 2016 6:48 pm
    ----
Ajde sad vas dvojica , detaljnije opisno i sa slikama, ako je moguće...i ako imate volje...naravno.
I meni baš ovi detalji nisu jasni, stoga mi možda nijedan primitak nije bio prošle sezone ni na spavajući ni na budni...
Zahvalan!!!

#979: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sub Apr 16, 2016 8:13 pm
    ----
Skoro sve ste napisali oko tehnike, ali ključne detalje niste.
Čipovanje je tehnika koja se primenjuje kao zamena okulaciji i to kad se kora prilikom pravljenja T reza ne odvaja od drveta što cesto može biti slučaj s jeseni. U proleće je jedini način umetanja pupoljka, svi ostali načini su sa grančicom.

#980: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Ned Apr 17, 2016 7:35 am
    ----
Tako je Miodrag!
Kalemljenje na cip se radi u situacijama kad je onemogucena okulacija zbog nemogucnosti odvajanja kore u svrhu umetanja pupa sa plemke.
Pri kalemljenju okulacijom na spavajuci pupoljak cesto puta znao sam reci da tocno znam koji ce se primiti a koji ne prilikom samog postupka kalemljenja.
Cak sam jednom i biljezio kako bi provjerio svoja zapazanja, i doista tocnost je bila gotovo u potpunosti.
Naime, kljucna stvar za uspijeh okulacije je upravo ta lakoca odvajanja kore.
Po mome osobnom zapazanju pogodan trenutak kalemljenja se moze tempirati onako kako kalemaru odgovara i to u razliku od nekoliko tjedana od onog kojeg nam samo vrijeme dozvoljava.
Trik je u zaljevanju podloga.
8 mjesec cesto zna biti suh i cesto puta smo ovisni o jednom kisnom danu kako bi uspjeli uspjesno okalemiti okulacijom na spavajuci pup.
Zaljevajuci podloge u 8 mj.jednom dnevno u priblizno isto vrijeme stvaraju se uvjeti da u gotovo narednih mjesec dana u bilo kojem trenutku da odlucimo kalemiti imat cemo vrlo veliki postotak uspjesnosti.
Kora podloge u idealnim uvjetima pri T rezu bi se trebala odvajati poput one na vrbinoj grancici i mora se nadzirati jednako toliko tekucine ispod kore.
Cesto puta prilikom stezanja pupa gumicom primjeti se kako na rezu ta tekucina odmah vlazi pup.
To je siguran primitak.
Ukoliko se kora ne da odvajati lako i cijeli taj postupak je nekako mucan i ide u losem smjeru odmah treba odustati od okulacije i nastaviti cipovanjem.
Iako ni za kalemljenje na cip nije dobro da su podloge presuhe, i poanta cijele price je da je najbolje te podloge pripremom i navodnjavanjem pripremiti kvalitetno za uspjesno kalemljenje.

#981: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pon Apr 18, 2016 7:45 pm
    ----
Veoma iscrpno i poučno i nadasve jasno si napisao...Ja sam zadovoljan! Hvala!!!

#982: Re: Kalemljenje voćaka Autor: zztopLokacija: Tenja,Osijek PošaljiPoslato: Sub Apr 23, 2016 10:42 pm
    ----
Slučajno,u razgovoru,čuo sam da se kajsija može kalemiti na hrast.Prvo što sam pomislio-to je totalna glupost. Tražio sam broj od čovjeka koji to radi,dali su mi,kontaktirao sam ga i pitao je li to moguće i otkud mu ideja za takvo što. Čovjek kaže da je poslom putovao i vidio ogromnu i zdravu kajsiju u dvorištu jedne kuće,ušao ,pitao i... Tako. Kaže da trenutno nema za prodati,sve rasprodao,mora sijati žir i kalemiti,da prije 2018. neće imati za prodaju. Dragi forumaši,što mislite o svemu? Ima li itko ikakvo slično iskustvo i saznanje? Ima li tko da to može pokušati već ove godine i da nam javi rezultate?

#983: Re: Kalemljenje voćaka Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2016 6:54 am
    ----
Moze svasta ako ti pogledas vocku i vidis svojim ocima koja je podloga (ukoliko umes da razlikujes po kori drvece) onda mozes i da kazes da je istina jer si video, ljudi smisljaju uvek nesto novo da bi mogli da prodaju jer vise kajsija na sljivi nikom nije zanimljiva nego kajsija na hrastu zvuci mnogo bolje i moze bolje da se zaradi.
Pitanje je da li ce normalno radjati i koliko dugo ta vocka moze da prezivi.
Nekompatibilnost podloge i plemke ne mora da se pokaze u prvim godinama zivota vocke , npr ja sam kalemio na cip tresnju na sljicu i zivelo 2-3 godine i kalem propao tako da moze biti da i ovo na hrast zivi par godina i propadne vocka.

Inace ja sam radio svakakve eksperimente ali ovo ne bi pokusao nekako mi zvuci previse prica za sisanje ovaca :).

#984: Re: Kalemljenje voćaka Autor: zztopLokacija: Tenja,Osijek PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2016 7:34 am
    ----
Ma i meni sve ovo zvuči kao bajka za malu djecu,nisam vidio svojim očima,nisam vidio tu kajsiju koja je tog tipa inspirirala da kalemi,nuisam vidio njegove kaleme...Ali,na forumu je dostaljudi koji puno znaju i puno rade i puno su vidjeli i čuli. Zato vjerujem da netko zna i za ovo i da se susreo s ovom pričom. A da je to tek tako jednostavno i da to super funkcionira,valjda bi postojale samo kajsije kalemljene na hrast. No,tko pita-ne skita!

#985: Re: Kalemljenje voćaka Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2016 9:24 am
    ----
Staro stablo kajsije ima slicnu koru kao mladi hrast pa je neki prevarant to iskoristio u komercijalne svrhe...

#986: Re: Kalemljenje voćaka Autor: zztopLokacija: Tenja,Osijek PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2016 10:48 am
    ----
Vajla vidjeti s tim tipom gdje je to stablo koje ga je inspiriralo i ima li gdje tih ljudi kojima je prodao tako nakalemljene kajsije. Ponavljam,tip kaže da toga neće imati do 2018,da mu treba vremena dok posije žir i dok hrast naraste dovoljno da može kalemiti. Znači,možda i nije teški prevarant,već bi ja imao u rukama to čudo i već bi slike bile na forumu. Baš me zanima što se iza brda valja...Hoće li biti "Tresla se gora,rodio se miš" ili neka lijepa priča...

#987: Re: Kalemljenje voćaka Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2016 5:28 pm
    ----
Hrast pripada porodici Fagaceae, bukovki a marelica poznatoj nam porodici Rosacea.
I tu svaka prica pocinje i zavrsava....

#988: Re: Kalemljenje voćaka Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2016 8:53 pm
    ----
zztop (muzika moje mladosti) ne gubi vreme od toga nema nista... onako grubo kalemljenje ide po principu "kospica na kospicu"(tresnja na visnju, jabuka na krusku, breskva na sljivu itd) da bi se kalem uopste primio a da bi vocka bila dugovecna treba naci adekvatnu podlogu za odredjenu vrstu znaci nije dovolno nakalemiti bilo koju kajsiju na bilo koju kajsiju... a ovo kajsija na hrast je bajka...

#989: Re: Kalemljenje voćaka Autor: zztopLokacija: Tenja,Osijek PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2016 8:17 am
    ----
Vjerujem da je tako, sve sam napisao, ako što pronađem u stvarnosti i budem to vidio, bit će poslikano i bit će na forumu. Zdrava pamet i logika upućuje na to da nema ništa od toga, radoznalost tjera da istražujemo, razgovaramo, provjeravamo, pitamo, učimo...

#990: Re: Kalemljenje voćaka Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2016 6:03 pm
    ----
Ma biće to...kao po onoj narodnoj:kad na vrbi rodi grožđe...ili na dudu...
Ali pazi... na dudu su ljudi "dokazali" da može...
E sad, nije to klasično kalemljenje, nego vinova loza uzima deo sokova od duda...ne verujem čak ni tu , da je potpuno odsečen koren vinove loze!!!!
Ali nikad se ne zna...



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90  Sledeća  :| |:
Strana 66 od 90