:: Forums ›
detaljno
Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Sledeća  :| |:
-> Razno..

#451: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Sre Sep 05, 2018 7:13 pm
    ----
METARIZINOM tretiramo zemljište, najbolje u jesen pre obrade. Većina štetočina živi ili prezimljava u zemlji ili ispod lišća. Tako gljivica ima dosta hrani i može da opstaje veoma dugo.

#452: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: puljka5Lokacija: ZADAR PošaljiPoslato: Sre Sep 05, 2018 10:37 pm
    ----
A što je sa korisnim kukcima,nije li veća šteta pobiti korisne nego pobiti "nekorisne"

#453: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Čet Sep 06, 2018 9:49 am
    ----
Tomorate sami da odlučitečta je " veća šteta"

#454: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: Scotch PošaljiPoslato: Čet Sep 06, 2018 7:09 pm
    ----
A koji to korisni kukci prezimljavaju u zemljištu?

#455: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Ned Okt 21, 2018 9:55 pm
    ----
SEJATI PARADAJZ PRE ZIME
( nije mišljeno u toplim lejama, staklenicima, plastenicima već napolju na otvorenom)
Veliki problem baštovana je uzgoj rasada, nemamo odgovarajuću prostoriju, ili nam temperatura nije konstantna, ili jednostavno nemamo gde da postavimo nekoliko desetina posudica sa rasadom jer nemamo ni odgovarajuće osvetlenje. Onda kupujemo rasad na pijaci, gde nam uvaljivaju same "super" kvalitetne sorte, "zdrave" i ko zna šta još, pa se posle celu sezonu mučimo sa njima.
Opisaću vam jedan vrlo efikasan način sejanja direktno u leju još pred zimu kako bismo imali zdrav na bolesti otporan paradajz.
Neću vam ovde opisivati pripremu leja dodavanje EM-komposta ili polivanje leje Bajkalom EM-1, predpostavljam da ste to već nekoliko puta pročitali, ukoliko niste!?!? pa pročitajte.
Pa da krenemo u oktobru ili novembru, kada već počnu prvi mrazići, iskopamo rupe u leji koju smo pripremili za paradajz, rupe neka budu duboke 15-20 cm, posle čega u svaku stavimo po jedan paradajz, da, da, ceo celtati paradajz zatrpamo ga zemljom tako da odozgo bude najmanje 10 cm. zemlje, koju lagano pritisnemo, pazeći da ne ugnječimo paradajz.
Preko leje navučemo lišća, ili sena, ( slamu samo u krajnjem slučaju jer je hladna ) bar jedno 10-15 cm. debljine a može i više. Preko lišća postavite neke gajbice, ili nešto tako, da vam ga vetar ne raznese a čim padne prvi sneg navucite ga preko leje da štiti vaš paradajz od mraza.
U proleće, kada zemlja otopli, skinite lišće i nići će vam paradajz bez da ste se mučili sa rasadom, iznikli paradajz zaštite agrilom zbog eventuelnih kasnih mrazeva. Kada biljke podrastu rasčupajte ih i rasadite na prazna mesta.
Ovako sejan paradajz je bolje zakaljen i time otporniji na eventuelne hladnoće i bolesti a donosi i veći prinos.

#456: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Ned Okt 21, 2018 9:57 pm
    ----
KODEKS KOMPOSTNE GOMILE
1) Mešajmo zelene i braon materijale u odnosu 1:3—1:4
2) Ne pravi gomilu više od 1—1,2m. kako se donji slojevi ne bi mnogo sabili.
3) Materijal ne sabijajmo, što vazdušastija gomila manje ćemo imati posla kasnije.
4) Pokrivajmo gomilu, štitimo je od pregrevanja i čuvajmo joj vlažnost.
5) Što bolje izmešamo sastojke, bolje teče proces kompostiranja. Što sitnije komponente to brže kompostiranje.
6) Na svaki sloj kompostne gomile dodajmo baštensku zemlju ili stari kompost.
7) Svežu travu prvo podsušiti i prekriti braon materijalom, suvi materijal predhodno pokvasiti.
Cool U gomilu ne stavljajmo, masti, kosti, sintetiku, plastiku, granje i bodljikavo granje ( od ruža naprimer) obavezno isitniti.
9) Upotrebljavajmo samo origiialne preparate za ubrzano kompostiranje, TAMIR ili BAJKAL EM-1.

ŠTA SU ZELENI A ŠTA BRAON MATERIJALI?

ZALENI: Stajnjak, fekalije, kokošiji ili od druge živine izmet, kuhinjski odpatci, voće, seno mahunarki, zeleno lišće drveća, zelena kukurozovina, korovi, i sve zeleno od povrća.

BRAON: Suvo liše, slama, kora drveta, suv ševar, trska, šapurine, papir, karton, poljevina, strugotina, iseckano granje i veoma dobra stvar- iskorišten supstrat od gljiva bukovača, ( nikako ne od šampinjona)

#457: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Ned Okt 21, 2018 9:57 pm
    ----
Pet osnovnih zabluda baštovana.
MIT 1. Zemlju moramo stalno prekopavati kako bi bila meka i vazdušasta..
A u stvari, sve treba obrnuto raditi jer što više kopkamo,zemlja više propada. Treba je samo jednom zaliti ili da padne kiša,a naša meka i rastresita zemlja će se pretvoriti u beton, koji treba iznova i iznova prekopavati da bi se pretvorila u još čvršći beton.Tako smo upali u vrzino kolo iz kojeg ne možemo izaći dok jednom ne počnemo drugačije da razmišljamo o tom svom ubeđenju, da su ašov i motika nezamenljivi
MIT 2. Ukolikokorove budemo stalno čupali s godinama će nestatiz naše bašte.
I koliko desetina godina je potrebno tako raditi da bi korov nestao? Pod uslovom da nam ptice i vetar ne bi donosili nova i nova semena korova. Razumljivo,protiv korova se ne treba boriti negoih držati pod kontrolom,da nam ne bi ugušili naše kulture.Na lejama radije stavljajmo malč.
MIT 3. Što bolje budemo radili oko biljaka, to viši i lepši prinos.
Istina, ali ne u potpunosti. Naprimer, ukoliko dosta vremena posvetimo voćnjaku, drveće voća će lepo rasti I razvijati se… ali će zaboraviti da vam se zahvale obilnim količinama voća.
Ali povrće neće zaboraviti na vašu brigu.Dešava se da baštovan ne može da ispuni sve preporuke, ili nema vremena ili mogućnosti..Ukoliko se strogo držimo svih pravila prinos će se povećati ali ne toliko za koliko smo povećali naš trud.
MIT 4. Ukoliko zemlju budemo malčirali, korenje će se ugušiti zbog nedostatka vazduha.
Potpuno pogrešno! Pod malčom zemlja ostaje vlažna,čuva idealnu strukturu stvaraju se hodnici, prolazi kroz koje „diše“. A bez malča, se pretvara u „asfalt“
MIT 5. Bolesti i štetočine nam dolaze iz tuđih bašta i njiva.
Pograšno. Ustvari mi sami, na svojoj zemlji razmnožavamo štetočine.Pitate se kako? Trujemo otrovima,palimo, kopamo zemlju da bi uništili ličinke... ustvari tako stvaramo „super štetočine, otporne i na najžešće preparate.
Problem najlakše možemo rešiti plodoredom,rotiranjem useva. Nemojmo zlopupotrebljavati hemikalije.

#458: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Ned Okt 21, 2018 10:01 pm
    ----
PRAVIO SAM "Bokaši" Ukoliko ste zaboravili recept, evo prilike da obnovite lekciju: Potrebno je: 10 kg mekinja, 7 dl. Tople nehlorisane vode (oko 25 C stepeni, 3 dl aktiviranog Bajkala EM 1, 0,5 dl riblje čorbe (koju ste ranije kuvali na nacin opisan u objavi u ovoj grupi), 3 supene kašike melase. U veci plastični sud sipajte mekinje a vodu melasu, bajkal i riblju čorbu dobro izmešajte te prerucite u mekinje. Sve dobro izmešajte i razbite grudvice ukoliko ih ima. Prerucite u crni najlonski dzak istisnite vazduh i ostavite na toplo mracno mesto 5-7 dana da masa fermentise. Tako će se namnoziti velika kolicina mikroorganizama, Bokaši, potresite po lejama sa povrćem, po cvetnim lejama, po travnjacima, po vocnjacima. Mikroorganizmi će ojačati vaše biljke, drveće, cveće. Biće zdravije, otpornije na štetočine, lepse će cvetati vaše cveće, sladje će biti voce. Bokaši koristite od početka pa do kraja vegetacije, vaše biljke ce vam biti zahvalne.

RIBLJA ČORBA:
Skuvate riblje otpatke, glave naprimer, bilo kakve ribe u loncu na pritisak, do potpunog raspada kostiju. Dobijenu čorbu zamrznete u malim kockama za led i po potrebi ih koristite.

#459: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2018 8:01 am
    ----
Sta je to melasa.

Pozdrav

#460: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2018 6:05 pm
    ----
nuz proizvod iz fabrika šećera.

#461: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Ned Mar 24, 2019 12:00 am
    ----
TRIHODERMIN
Organsko tresetno humusno đubrivo sa fermentisanim gljivicama roda Trihoderma, ( T. Viride. T.lignorum. T.harsianum )
Trihoderma uspešno preprečuje i leči većinu gljivičnih bolesti biljaka: plamenjača,pepelnica, crna noga, krastavosti, kovrdžavost breskve i mnoge druge.
Pored toga trihoderma povećava prinose,stimulirarast biljaka,preprečuje taloženje,u plodu, radionuklida, soli težkih metala,povećava plodnost zemlje, produzava cvetanje cveća, ubrzavasazrevanje komposta.
Primenjuje se u ratarstvu, kod svih zrnastih i tehničkih kultura, u voćarstvu, malinarstvu, proizvodnji jagoda.
Rastvor trhodermina unosimo u vlažnu zemlju u večernjim satima iliada je oblačno, a prskanje preko lista moramo izvoditi kada je lišće mokro, posle kiše.
Može se mešati sa drugim preparatima i đubrivima, nije otrovno, hrana se može odmah koristiti samo je treba oprati.
Potrošnja i koncetracija 1 gram na litar vode za prskanje zemlje i biljaka potrošnja 10 litara na 100m2. Za prihranu biljaka 5-50 grama na 100m2.
Za više informacija pozovite na tel. 064 **** *69 Jovan

#462: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Ned Mar 24, 2019 12:04 am
    ----
Fermentisani čaj,super đubrivo!
Otkrivamo vam tajnu,kako brzo i efikasno da pomognete svojim biljkama!
Već treći dan možete videti rezultate od korištenja ovog đubriva.
Potrebno vam je:
Mlada pokošena trava, po mogućnosti bez semena, što raznovrsnija trava to bolje.
Najlonski džak, crni obavezno.
Preparat Bajkal EM-1 ili Bokaši.
Postupak: travu stavljamo u džak u slojevima, svaki sloj polijemo sa malo radnog, 1:50, rastvora Bajkala EM-1 ili pospemo Bokašijem.
Kada je džak skoro pun istisnemo vazduh i zavežemo ga i ostavimo na toplo mesto.
Za 7 dana trava je spremna za upotrebu.
Uzmemo plastična vedra stavimo, do polovine, u njih fermentisanu travu i nalijemo toplom odstajalom vodom.
Ostavimo da odstoji 2 sata i tim čajem zalivamo, na već vlažnu zemlju, nikako ne na suvu, naše biljke sa po jednom litrom pod svaku.
Postupak možemo ponoviti još jednom a posle toga ostatkom možemo malčirati zemlju okolo biljaka.
Pažnja ne postavljati malč blizu biljke da ih ne oštetite.

#463: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Mar 26, 2019 8:56 pm
    ----
Bravo Hanza!!!
Molim te!
Nastavi...

#464: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: HanzaLokacija: Baranda PošaljiPoslato: Uto Apr 09, 2019 11:23 am
    ----
ZDRAVA HRANA NA VAŠOJ TRPEZI!!
Ako ste se odlučili da proizvodite hranu uz pomoć EM, ( Efektivni Mikroorganizmi ) onda to radite polako, smireno, strpljivo i sa radošću.
Nemožete ništa preko noći preokrenuti, budete li strpljivi i rezultati će sigurno doći.
Da bi EM-delovali potrebno je da imaju odrećene uslove, ( kao i sva živa bića ) potrebna im je vlaga, toplota i hrana a direktna sunčeva svetlost pogubno na njih deluje.
Zog navedenog i radimo sa njima u takvim uslovima, pre kiše, za vreme kiše ili odmah posle kiše, dakle po oblačnom vremenu, ili rano ujutru dok je još rosa ili uveče kada zađe sunce ukoliko je zemlja vlažna.
To su ti idealni uslovi koji će vam dati maksimalne rezultate.
Ako nemate strpljenja, naučite se da ga imate, učite se u vašoj bašti na vašoj njivi, družite se sa vašom zemljom, neko će reći nemam ja vremena za to, imate verujte da vremena imate na pretek a još više ćete ga imati ako sebe naušite spokoju, smirenosti.
To vas ne može niko naučiti, nikakve škole, kursevi, specijalne vežbe i šta ti ja znam šta vam sve rade da bi vam uzimali novac.
Priroda je najefikasnija, sve će vam ona odraditi samo joj pružite šansu.
Stvoriće vam paradajz, krompir, cvet iz snova dajte joj šansu, napustite sluđenost hemijom, veštačkim đubrivima, dubokim oranjima prekopavanjima.
Pošnite da živite i radite sa i uz prirodu, otkinite se iz prodavnica sa gotovom, brzom i šta ti ja znam kakvom sve hranom.
Takozvani veliki proizvođači prestanite da mislite da Vi morate da nahranite celi svet, vi morate da nahranite sebe i svoju porodicu a za sve ostalo neka brine neko drugi.
Prozvodnja hrane po EM-tehnologiji nije samo budućnost ona je već sadašnjost, razmislite kakve vam koristi može doneti, ne nasedajte tv reklamama ne trošite vaš, teško zarađeni novac uludo.

#465: Re: Zar to nije čudo!? ( EM-tehnologija šta je to?) Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Apr 09, 2019 7:18 pm
    ----
Veoma sam zadovoljan, što se oglašavaš na ovim stranicama...i mislim da se dosta može naučiti iz ovih tvojih napisa, i uopšte filozofije koju prenosiš kao jedan novi način proizvodnje poljoprivrednih dobara...dobara iz prirode koje moramo prozvoditi radi prehrane u većim količinama, no što bi nekad to mogli sakupljati ih iz prirode...EM-tehnologija je svakako, bar za mene, primamljiva, kao koncept "zajednice sa prirodom", bez zagađenja iste, a samim tim i svoga organizma i organizama svojih najbližih i dragih osoba koji, manje ili više, zavise od hrane koje ja prozvedem za njih i iznesem na sto-trpezu...za jesti dakako...Možda si primetio moje postove između tvojih , kao zalog da pratim tvoje napise i pokušavam da ih naučim i primenim..
Ali ( jebiga...znam... uvek ima neko "ali" pa tako i kod mene) mislim da kad-kad odstupaš od osnovnog koncepta, koji mi smeta ili mešaš pojmove, što mi takođe smeta...
O čemu se radi? Konkretno, ne znam zašto ti smetaju "veliki proizvođači" kao takvi...jer biti veliki ili manji poljoprivredni proizvođač je biti legitiman u cilju prozvodnje hrane za druge ljude i legitimno je da se na tome ostvaruje zarada...i da ne nabrajam više...naravno da je loše što se koriste katastrofalni načini da se povećaju prinosi i jurca za zarado...naravno da to niko ne može podržavati, ali su takve organizacije nužne da bi se ishranilo čovečanstvo...i ovde možemo do besvsesti diskutovati i filozofirati, ali to je neminovnost i realnost...Problem je ovde dovesti ovu tvoju, ili našu EM-tehnologiju, a možda i još neke slične, da bi se mogle primeniti u tu svrhu...dakle proizvodnju po tim pravilima a postizati prinose zadovoljavajuće sa finansijske strane i odnosa ulaganja-zarade-jeftina-zdrava hrana ....najvažnije...
Ne možeš bez ulaganja proizvoditi, a ni ponoviti tu proizvodnju u sledećem ciklusu, bez zarade...i ne znam kako da protumačim tvoje reči: "...nahranite sebe i svoju porodicu a za sve ostalo neka brine neko drugi"
Druga stvar što mi smeta, je upormo insistiranje na neoranju i ne prekopavanju...a upravo te dve radnje su osnov prizvodnje biljaka počev od prvobitnog čoveka i prvih koštanih i kamenih ralica i motika pa sve do danas...Upravo različite biljke uspevaju na različitim dubinama ( dva, tri, pet ili pedeset cm ispod površine zemlje, a isto tako i mikroorganizmi o kojima je ovde reč traže određenu dubinu, toplinu, vlažnost....a to upravo postižemo ovim operacijama prevrtanja zemlje...Znam, možda bi bez tih operacija ceo proces bio znatno jeftiniji, svakako da bi, ali mislim da donose ipak, veliku prednost u povećanju prinosa...A samo prevratanjwe zemlje nije u kokliziji, naprotiv, sakorišćenjem mikroorganizama iz tvojih napisa....
Imam možda još pitanja-primedbi, svakako, dosta proizišlih iz neobaveštenosti-neznanja-nepoznavanja , ali mislim , bar dosad, mnogo više pozitivnih stvari koje sam naučio iz tvojih napisa....



-> Razno..

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Sledeća  :| |:
Strana 31 od 33