:: Forums ›
detaljno
Pluot
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  Sledeća  :| |:
-> Voće

#16: Re: PLUOT Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Čet Jan 15, 2015 12:27 am
    ----
Knez01 citat:
Eto sve su to dzanarike selektirane, krupne ma kako ih tko zelio drugacije zvati...
Inace slike su od slovenskog rasadnika Rast.
Krizanac izmedu marelice i sljive zove se Papina marelica.
Ali isto tako najvise vuce na sljivu i osjetljiv je..
Kratkog vijeka trajanja!
Crna marelica je takoder isto kao i Papina, papijeva samo crne boje...
Nista posebno..
Bolje je pojesti kvalitetnu sljivu nego ove krizance.
Ovo prodaje marketing i atraktivnost.
Sve ima svog kupca!
Upravo tako nista posebno, bolje je pojesti dobru sljivu nego ove takozvane hibride i da osetljivi su zahtevaju prskanje... ja cu ipak nakalemiti neku granu ne celo stablo, interesantno je za videti i malo promena ukusa...

#17: Re: PLUOT Autor: IZUDIN PošaljiPoslato: Pon Jan 19, 2015 3:07 pm
    ----
Mislim da ste u zabludi po pitanju okusa pluota koji se uveliko razlikuje od dženarike, koja inače osim uloge podloge nije našla širu primjenu.
Kultivari renkloda koji se prodaju pod jap. šljivu su priča za sebe.

#18: Re: PLUOT Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pon Jan 19, 2015 6:41 pm
    ----
Imam stabla renklode (obe vrste) a imam i jap. sljivu red beauty to nisu iste biljke

#19: Re: PLUOT Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Uto Jan 20, 2015 12:24 am
    ----
IZUDIN citat:
Mislim da ste u zabludi po pitanju okusa pluota koji se uveliko razlikuje od dženarike, koja inače osim uloge podloge nije našla širu primjenu.
Kultivari renkloda koji se prodaju pod jap. šljivu su priča za sebe.
Ako imas visak mesta u dvoristu ti posadi ali znaj nije nesto posebno ukus sladak (djanarika nije slatka) sa blagom kiseloscu dok su klasicne sljive slatke kao "med"... i racunaj da moras tretirati hemijskim preparatima jer su osetljive...

#20: Re: PLUOT Autor: IZUDIN PošaljiPoslato: Uto Jan 20, 2015 8:09 pm
    ----
Svakako ću voćnak obagatiti tim voćkama čim dođem u posjed sadnica ili kalem grančica.
Sa pluotom sam se prvi put susreo ove godine i moram reći da mi vjerovatno ne polemišemo o istoj voćki.Šljive koje gajim u voćnjaku obuhvataju zavidan broj kultivara,pored uobičajene altanove i zelene krupne renklode imam još desetak kultivara,pravih šljiva preko 25 kultivara ,dženarika 7 kultivara i u experimentali puno toga.
Sad,koji hibrid šljive možete gajiti bez intezivne hemiske žaštite.

#21: Re: PLUOT Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sre Jan 21, 2015 12:24 am
    ----
IZUDIN citat:

Sa pluotom sam se prvi put susreo ove godine i moram reći da mi vjerovatno ne polemišemo o istoj voćki.
Mislis prosle godine... i kakvi su tvoji utisci o ukusu ploda? Mislim da govorimo o istoj vocki... tvoja prva slika iz daljine i ona moja iz bliza deluju mi isto sad jedino ako ne postoji jos neke slicne vrste jer i klasicne sljive spolja deluju slicno ali se razlikuju po vremenu zrenja, ukusu, velicini i tezini ploda, otpornosti, rodnosti ...

#22: Re: PLUOT Autor: IZUDIN PošaljiPoslato: Ned Jan 25, 2015 5:28 pm
    ----
Ma ne ,bukvalno ove godine probao sam dva kultivara pluotsa ,made in USA, dobre slatkoće, dojmljivog okusa sa blagom notom na nektarinu i zavidne veličine ploda, to je to pluot,bar ono što mene zanima.
E sada ti križanci postoje dosta dugo u raznim varijacijama,sveukupno oko 2500 kultivara šljiva se gaji u svijetu,dok je kod nas je zastupljeno nešto malo više od 50 kultivara.
Slike su sa neta kao i većina na ovu temu,gdje nije upitno šta je dženarika ili japanska šljiva već šta je pluots.
Iskustvo mi ne dopušta da miješam A.renklodu sa nečim drugim, dženariku sa šljivom ili zahvaljujući neodgovornim rasadničarima štošta pod japansku šljivu.

#23: Re: PLUOT Autor: slobodan75Lokacija: BGD PošaljiPoslato: Ned Feb 08, 2015 12:16 am
    ----
Pluot je hibrid odredjenih japanskih sljiva i odredjenih sorti kajsija i to radi zaiger genetics USA i to odavno,nije to nikakva dzanka,i nemoze da se osusi,nema veze sa hibridom kajsija sljiva npr sto prodaje baldur.de.Ovo je svaki pluot posebnog ukusa i arome,zato sto se ukrstava odredjena sorta j.sljive sa odredjeno sortom kajsije 75%sljiva 25% kajsija uglavnom......

#24: Re: PLUOT Autor: Scotch PošaljiPoslato: Ned Feb 08, 2015 12:31 am
    ----
Šta znači "ne može da se osuši"? Ne može se sušiti plod ili se ne može osušiti biljka.
Šta se dobije setvom njihovih semenki? Pozdrav

#25: Re: PLUOT Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Feb 08, 2015 6:25 pm
    ----
Mozda je Pluot hibrid sljive i kajsije ali nema nista na kajsiju (ni izgled ni ukus)... ja sam probao samoniklu kajsiju koja spolja i iznutra 100% kajsija ali ukus vise vuce na breskvu i to bi vec mogao da se nazove hibrid...

#26: Re: PLUOT Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Ned Feb 08, 2015 6:54 pm
    ----
Tako je!
Cak ni svaka kajsija nije kajsija a gdje onda tek ovo!

#27: Re: PLUOT Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Ned Feb 08, 2015 8:42 pm
    ----
Sto ljudi sto cudi.Nema svatko iste osjecaje okusa. Wink

#28: Re: PLUOT Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Feb 09, 2015 1:48 pm
    ----
Da o ukusima se ne raspravlja... postoje grozdja, jagode idr. voce koje imaju aromu ananasa sto ne znaci da su hibridi sa ananasom jer je to nemoguce... evo ja sam nabavio kalem grancice kruske koja je oblkom 100% jabuka ali verovatno nije hibrid vec je verovatno dobivena selekcijom do dobijanja zeljenog oblika (isto to se radi i za dobijanje zeljenog ukusa)... sve se to radi iz komercijalnih razloga... moj savet je da se prvo proba neka vocka na primer Pluot pa onda krene u nabavku sadnice ili kalem grancice jer na mene nije ostavilo neki utisak a ja sam inace ljubitelj svakog voca...

#29: Re: PLUOT Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Pon Feb 09, 2015 4:02 pm
    ----
Moram priznati to sa okusom ananasa mi nikad nece biti jasno.
Jabuke sa okusom ananasa pa dinje sa okusom ananasa, kruska ananas,vino sa notom ananasa....
Nisam nikad to uspio osjetiti u okusu!

#30: Re: PLUOT Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Uto Feb 10, 2015 12:30 am
    ----
Nisi osetio ukus ananasa u tom vocu jer je ta aroma bila suvise blaga... salim se... nisam ni ja ali sam cisto dao primer...



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 3