:: Forums ›
detaljno
BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#1: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: dimitarLokacija: stojakovo PošaljiPoslato: Pon Okt 30, 2006 7:44 am
    ----
Povrtarska proizvodnja i celokupna boljna proizvodnja danas ne moze se zamisliti bez upotrebe hemije t.j upotrba hemijskih sredstava za tretiranje biljaka protiv raznorazne patogene. Ali svedoci smo da suvise upotrbe hemije sa sobom nosi i odredzene probleme na ljudsko zdravlje,pa iz tih razloga u vecina zemalja EU vovedene su t.z EUROGAP standardi koji prestavlaju vodic do postizanje cilj t.j proizvodnja zdrave hrane koja nece imati posledice na ljudsko zdravle a pri upotrebe odrezenih sredstava patogene bice unistene ili u najmanja mera proterane sa lokacijama gde vrse stete.
U bivsim YU prostori ovi standardi polako ulaze u proizvodnji povrce ali mislim da treba iskoristiti svaka moguca sredstva informisanja da bi proizvodaci uvide koji su koristi od jedne vakve proizvodnje.
Oni mali proizvodaci koji proizvode za sopstvene potrebe i oni proizvodaci koji proizvode povrce za pijac [prodaja na tezge ne na veliko]
mogli bi da sami proizvode bio-povrce sa svojih basta.
Postoje mnogo korovski biljaka i uljeno-aromaticni koji se mogu koristi upripremanje bio-fungicida,bio-insekticida,gubrivo za prihranjivanje itd.
U tom cilju i otvaram ovu temu da bi ljudi koji vec imaju iskustva u takvoj proizvodnji,upotrbe bio-preparata,pripramanje takvih preparata kod kuce daju svoj mali doprinos svim onima koji zele da u svojim bastama proizvede zdrava hrana za sopstvene potrebe i potrebe ostalima a koji dosad nisu imali mogucnost da se upoznaju sa ove problematike.
Za pocetak ja bi naveo nekih od biljaka koji se koriste kao bio-pesticida
-Lavanda
-crni luk
-majcina dusica
-bosiljak
-beli luk
-kantarion
-temijan
ima ih puno ovakvih biljaka koje srecavamo u svakodnevnog zivota,ali recepturi za njihovo pripremljanje je razlicito.Zato apelujem da iskoristimo ovu temu i da sto vise ljudi napise svoje iskustvo a stim jos vise ljudi se upozna sa bio-proizvodnja povrtarskih kultura.

#2: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: SabrinaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Nov 03, 2006 2:31 am
    ----
Prvi put ove godine sama sam zasadila

crni luk
paradajz
ljute papricice
krastavac
grasak
kupus

zelenu salatu
sargarepu
persun
rotkvice

Poslednja cetiri proizvoda sam sejala dva puta - na prolece i jula meseca i vrlo sam zadovoljna prinosima s obzirom da nisam ni sa cim spricala, ni sa cim djubrila, a i nemam neko veliko iskustvo. Samo sam redovno zalivala i cupkala travu.

Radi zastite od nekih insekata pustila sam da raste samonikla biljka mirodjija. A ove jeseni sam zemlju pre riljanja nadjubrila ostacima od jabuka (posto ih imam puno u dvoristu) i nisam bacala u kontejner otpatke od ostalog voca i povrca nego sam time obogatila zemlju.

#3: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: kica777Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Nov 30, 2006 12:02 am
    ----
Super je tema! Ja imam neko nasledje - njive i vinograde na kojima nije nista sadjeno 20-tak godina i nekoliko njiva koje su komsije obradjivale (kukuruz, psenica)... Nosim se vec neko vreme mislju da tu zapocnem uzgoj organskog povrca ili zitarica (cak mozda pre zitarica), ali evo i ova godina je prosla, i jos uvek sve stoji kao pre 20 godina. I svaki put kad kupim uvozni eko - pirinac i slicno obecam sebi da cu da se bacim na uzgoj, ali me neko odvrati od toga kako to nije isplativo...

#4: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: tahita PošaljiPoslato: Čet Nov 30, 2006 1:41 am
    ----
pricekajte malo svi koji prvi nput nesto sadite
za godinu, dvije namnozit ce se štetnici, prezimit bolesti pa cete trk u poljoapoteke.

u tome lezi poanta plodoreda, da se na jednoj povrsini nikad ne sije uzastopno iz godine u godinu ista kultura.

zelim vam naravno srecu, al jos nekako nisam sigurna u koprivine juhe i to.

ne uzgajam bas povrce, ponekad rajcicu, feferone, vise neke fora kultivare, al na cvijecu ako ne spricam, vec se nadam imunitetu ili toleranciji biljaka, u ranu jesen moje ruze zavrse bez lisca, a ako neki ostane, pun je rđe, diplocarpona...

moztda sam samo skepticna, nadam se

#5: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Uto Jan 02, 2007 11:13 am
    ----
Da se u plastenicima drži do plodoreda, ljudi bi bankrotirali Very Happy

#6: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: sejaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jan 10, 2007 1:52 pm
    ----
Da bi se izbegao napad vasi i ostalih nezeljenih gostiju na povrcu Mr. Green pri sadnji paradajiza,paprike....i sl.
treba posaditi po jedan struk bosiljka izmedju svake sadnice povrca.Verujte mi,na taj nacin necete imati potrebu za hemijom Very Happy

#7: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: sejaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jan 10, 2007 1:55 pm
    ----
seja citat:
Da bi se izbegao napad vasi i ostalih nezeljenih gostiju na povrcu Mr. Green pri sadnji paradajiza,paprike....i sl.
treba posaditi po jedan struk bosiljka izmedju svake sadnice povrca.Verujte mi,na taj nacin necete imati potrebu za hemijom Very Happy

a rasad bosiljka se pravi veoma lako(kao i svaki drugi).Semenke bosiljka se bace(poseju) u zeljenu posudu,zatim dobro zaliju u ostave na toplom mestu.Sve u zavisnosti od vrste bosiljka zavisi i period klijanja.Kada dostignu zeljeni nivo,zemlja gde se nalazi rasad bosiljka se natopi do te mere da se napravi blato.Vadjenjem iz blata struk po struk ne postoji mogucnost da se osteti rasad,koji se veoma lako prima.
Sve jedno je da li je u pitanju jestivi ili ukrasni bosiljak.

#8: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Sre Jan 10, 2007 2:34 pm
    ----
Ja planiram ove godine po prvi put u zivotu da sadim povrce. Moze li neko da mi napise kako se priprema zamlja i kad.

#9: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: kamasutraLokacija: strumica,MK PošaljiPoslato: Sub Jan 13, 2007 12:26 pm
    ----
Drugu godinu kako moj vocnjak je u orgakskoj proizvodnji. Verujem kako u sledecih godina organski proizvodi bice trend. Najlakse u organsku proizvodnju se transformisu sumske plodove, voce i vinograd a za povrce je dosta tesko. Kod povrca treba imati najmanje tri povrsine na koje rotiraju kulture. Isto je tesko i u plastenicima sa monokulturama. Za svoju dusu moze, ali za prodaju treba dosta edukacije i uclanenje u neko bio, eko ili organsko drustvo koje se bavi tim problemima. Imam dosta podataka za organsko voce i ko je zainteresovan , mozemo kontaktirati.

#10: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Pon Feb 12, 2007 11:03 pm
    ----
Evo da ja kazem kako uzgajam povrce. Nakon pobiranja povrća u jesen zemlju duboko prekopam i dodam stajskog gnojiva. U proljeće prije sadnje bacim po povrsini malo humusa (sama kompostiram) i razrahlim zemlju motikom tako da i taj humus malo udje zemlju. Plodored rotiram svake godine za jedno mjesto osim cesnjaka koji sadim izmedju jagoda jer mu to jako pase. Inace kroz cijeli vrt slobodno mi rastu neveni, vlasac, bosiljak i maticnjak kao zastita od nametnika jer ne koristim nikakva kemijska sredstva bilo za zemlju ili bilje. Mogu vam rec da kod mene to pali jedino sto ja ne govorim o proizvodnji povrca za prodaju vec je to samo za moju obitelj a dotekne i prijateljima.

#11: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Uto Feb 13, 2007 12:17 am
    ----
saltas citat:
Evo da ja kazem kako uzgajam povrce. Nakon pobiranja povrća u jesen zemlju duboko prekopam i dodam stajskog gnojiva. U proljeće prije sadnje bacim po povrsini malo humusa (sama kompostiram) i razrahlim zemlju motikom tako da i taj humus malo udje zemlju. Plodored rotiram svake godine za jedno mjesto osim cesnjaka koji sadim izmedju jagoda jer mu to jako pase. Inace kroz cijeli vrt slobodno mi rastu neveni, vlasac, bosiljak i maticnjak kao zastita od nametnika jer ne koristim nikakva kemijska sredstva bilo za zemlju ili bilje. Mogu vam rec da kod mene to pali jedino sto ja ne govorim o proizvodnji povrca za prodaju vec je to samo za moju obitelj a dotekne i prijateljima.

E to cu ja pokusati ove godine. Imas li neku fotku. Kad pocinjes sa radom?

#12: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Uto Feb 13, 2007 12:29 am
    ----
Pa Marija evo svaki dan cekam da se zemlja posusi od ove silne kise kod nas i pocinjem sa mrkvom, blitvom, rotkvicom, celerom i persinom. Nemam ni jednu sliku ali uslikat cu kad malo bilje krene sad je sve gola zemlja, onako otuzno.

#13: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: kamasutraLokacija: strumica,MK PošaljiPoslato: Sre Feb 14, 2007 6:18 pm
    ----
saltas citat:
Evo da ja kazem kako uzgajam povrce. Nakon pobiranja povrća u jesen zemlju duboko prekopam i dodam stajskog gnojiva. U proljeće prije sadnje bacim po povrsini malo humusa (sama kompostiram) i razrahlim zemlju motikom tako da i taj humus malo udje zemlju. Plodored rotiram svake godine za jedno mjesto osim cesnjaka koji sadim izmedju jagoda jer mu to jako pase. Inace kroz cijeli vrt slobodno mi rastu neveni, vlasac, bosiljak i maticnjak kao zastita od nametnika jer ne koristim nikakva kemijska sredstva bilo za zemlju ili bilje. Mogu vam rec da kod mene to pali jedino sto ja ne govorim o proizvodnji povrca za prodaju vec je to samo za moju obitelj a dotekne i prijateljima.

Povrce za svoju dusu, ovo je idealna sema. Mnogo je dobro konsumirati proizvode bez straha od bilo kakvih zagadjenja. Svako ko ima mogucnosti, treba ovako postupiti.

#14: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Čet Feb 15, 2007 12:13 am
    ----
Zna li neko za proizodnju djubriva od kopriva? Cula sam da je super, a nije stetno

#15: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Čet Feb 15, 2007 5:10 am
    ----
Zaboravila sam reci da imam i sternu (ono di se nakuplja kisnica - ako netko ne razumije) tako da samo s njom zaljevam vrt.
Marija sto se tice kopriva i njih imam u vrtu, samo je poberes i pustis u vodi dok ne dobije neki ruzan miris i zaljevas, a mozes i spricati biljke ako vidis da imaju nametnike. Ja svoju uglavnom koristim za juhu pa mi je zao brati za gnoj.



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 5