:: Forums ›
detaljno
VOĆE BEZ HEMIJE
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  :| |:
-> Voće

#151: Re: VOĆE BEZ HEMIJE Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sub Okt 07, 2017 7:07 pm
    ----
Vidi , to sa "organskom poljoprivredom " ili "bez hemije" , je u mom kraju bilo ne tako davno ( Ovo davno, jerelativnastvar, kako za koga), tako da sam deo toga bio i sam...jeste u mlađim godinama , ali kad vraćam sećanje na te dane, kako se radilo i kako prihodovalo, te koja su se zaštitna sredstva koristila ikoja je svrha bila svega toga...čudim se zašto smo to napustili. Zato sam i stavio ono u znake navoda jer mi je to bilo blisko i dostupno...Dobro, nismo napustili svojom voljom , već jurcanjem za sve veće i veće prinose i neizbežnu ( na žalost) modernizaciju , svega i svačega..."mi" smo modernizovali i što treba i ono što nikako nismo smeli...No da se vratim na sopstveni doživljaj...Sasvim je normalno bilo , u mom selu, da se svaka kuća bavi poljoprivredom, radi svog prosperiteta ali prvenstveno za svoje potrebe, znači proizvodnja pšenice da bi familija imala brašno tokom godine kao i nus -proizvode , kao trice, slamu ,plodored i sl. Zatim, proizvodnja kukuruza za potrebe stočne hrane koji su su čuvali u stajama...da sad ne nabrajam pojedinačno sve detalje, potom , po istom principu voće , povbrće, vinogradi ...Značii svi su priozvodili sve i imali sve dugogodišnje zasade...Čak i one najsiromašnije kuće su imale i vinograd i voćnjak i oranice i ograđe i sl. Sve se radilo u svrhu obezbeđivanja , hrane, prvenstveno , a mnogi su i prodavali viškove na pijacama, što je takođe bilo sasvinm normalno i prihvatljivo...školovala se deca, sagrađivali objekti modrenizovala se sama proizvodnja ( u početku , prvi traktori , potom razne sejalice, samovezačice , kosačice , do kombajna i sl.)...
E u svemu tome u nekom trenutku se otelo kontroli, ono što sdam na početku , trka za sve većim prinosima , lakšim obradama , hemija i sl. Mnogi se tu nisu snašli...mnogi nisu prepoznali taj terenutak mnogi , pak su otišli u drugu krajnost, mnogi su se, doduše, i dobro "obogatili", skućili i sl.
Ali bitan je jedan drugi momenat, a to je način na koji je to sve obrađivano...Mnoga domaćisdtva su za obradu imali par volova ili kasnije krava, koje su vuklle plugove , drljače, kola , razne druge priključne sprave i motike , koje su bile osnov svega...Motika je bila osnov " organske poljoprivrede" ili tzv, voća ibez hemije, ili pšovrća i svega drugog...Naravno da su uspešnije bile one kuće koje su imale više ruku da drže motike ...velikom brzinom su rasle i uništavale se istovremeno...Jer sa ulaskom para u kuću mnogi su , upravo modernizovali proizvodnju, da su izgubili i decu i sav porod , koji je odlutao u beli svet a usput su sami sebe zatrovali i svoju zemlju takođe...kažem bio sam svedok tome , jer sam motikom dosta toga okopavao, što bi se reklo "do skoro"...mada i to do skoro evo broji preko trideset godina...A vidim da i tvoja porodica (ili poriodica tvoga supruga) je prošla sličnu golgotu, preobražaj i vraćanje na početak...
I Vi a i mnogi drugi , pa i ja lično, pokušavamo da ponovo uvodimo te standarse u obradi...Ali sad iz drugih razloga, zbog zdravih plodova, jer ako ih sam ne proizvedeš , nemaš zdravog poljoprivrednog proizvoda na tržištu...mnogi se kunu pri prodaji , ali ne verujte im ...nikako...
Da li ćemo uspeti da preokrenemo taj ogromni točak...ne znam...što kaže ona pesma . "čisto sumnjam" ali bar smo pšokušali da pokažemo ( ovo za mene važi) deci i unucima da može da se jede zdrava jabuka, trešnja, šargarepa, krompir i da ne nabrajam...jes da mora mnogo više da se radi...ali za šta špa služe te Deke ???, nego da se rasduju kad im deca i unuci u slast jedu čisto i bez hemije i voće i povrće i brašno i svinjče...
Znate šta, ima mnogih koji i ne razmišljaju o tome...ljude ne interesuju takve stvari, misle da je to suviše prizemno i istovremeno suviše komplikovano da bi se time bavili...tu su veliki tržni centri sa svim mogućim prerađevinama, namazima, margarinima, paštetama, pahuljicama i da ne nabrajam..-.a te stvari su pogubne za populaciju jer za dvadesetak giodina će se pojaviti nove bolesti koje će odnositi više života nego saobraćaj i bombardovanje zajedno...Ako nas pre toga ne pokosi neki super otprni virus...
Šta je poenta , u stvari, svega ovoga što sam "nalupao"...
Posadi više vrsta jabuka, starih , otpornih sorti koje će svakako rađati sa prekidima...ali sa više vrsta imaćeš svake godine pun podrum zdravog voća i sl. ...Isto tako sa kruškama trešnjama , pa i trnjinama, drenjinama, kupinama...pa nekad je domaćinstvo kupovalo samo šećer , so i zejtin, i to samo za posne praznoke , te šibice i gas za osvetljenje, ono drugo, sve , ali sve se proizvodilo kod kuće i to 100% organski...

#152: Re: VOĆE BEZ HEMIJE Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Ned Okt 08, 2017 11:17 pm
    ----
E ali sad strucnjaci govore da ne moze bez zastite

#153: Re: VOĆE BEZ HEMIJE Autor: maijarLokacija: temerin PošaljiPoslato: Pon Okt 09, 2017 9:47 am
    ----
Gandrade, sve si dobro napisao, i u pravu si što se tiče bake i deke, ali kad mi ne budemo mogli više raditi baštu (što će uskoro i biti), kupovaćemo i mi u marketima nezdravo, prskano voće i povrće, kako i sad kupujemo za unuke slatkiše sumnjivog sadržaja.

#154: Re: VOĆE BEZ HEMIJE Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pon Okt 09, 2017 7:28 pm
    ----
Pa vidi...to oko Bake i Deke...Ja računam ( čini mi se s'pravom...ali naravno samo mi se čini) Da angažovanje u tom pravcu ima i edukativni efekat...
Pojkušavam da pokažem deci i unucima da je moguće sa "malo" vremena i novca postizati određene rezultate...Znači uz neki redovan posao, u slobodnom vremenu održavati voćnjak i vinograd , te povrtnjak a moguće i nešto u štali ( u ovom slučaju sa malo više vremena)...Od moga Dede sam nasledio (naravno i od Oca) šljivar sa mnogo izraslim šljivama skršena i stara stabla te poremećeni redovi i jednom rečju , ostarelo , ali ne i zapušteno...jer smo svih ovih godina brali šljive ( kako koja godina sve manje i manje) , kosili , malo manje orezivali i sl. Uglavnom kako je kad bilo vremena ... tako je i rađalo...uz mrazeve s'proleća, bilo je dosta alternativnog rađanja ,ponekad i dve godine uzastopce...
Kad je celokupna obrada pala na mene, a sa mabnjkom vremena i nikakvim prihodom, svako bi se zapitao :čemu dalje...Onda sam ja morao doneti odluku šta dalje...Ukratko , pokušavam mdernizacijom ( znači unapred sam se odrekao prihoda na duži period, ali i ovako ga nije bilo, zar ne?) da dovedem voćnjak u stanje da ima koristi od njega...Povadio sam ( prve godine) sve ona drveta koja nisu bila u redu i pravila gustiš...odmah se pojavio veći rod...samim tim sam rekonstruisao pravce i redove te razmak , kako je ustvari i sađen...Kasnije sam ustanovio da je to radio ustvari moj Pradeda tjt. Dedin Otac a ustvari kažu Prababa Jula "opasna" žena je bila...kažu ona je sve to bila začetnik i vukla napred , jer su muškarci ratovali stalno...Slčedećih godina sam vadio i te stare šljive i na njihova mesta ostavljao izdanke od istih , tako da sam dobio one šljive koje su i izvorno sađene...Naravno bila je to ranka, požegača , proporka, belošljiva, kažu da je bila i neka bugarka i nekoliko višanja...Ja sam u međuvremenu , počeo da dodajem po koju kajsiju ,nekoliko stenlija , kojie sam sam kalemio te par krušaka , jabuke , trešnje, mušmule , lešnik i da li sam neku ispustio....da, joštu od žbunova i oskorušu te smokvu...neke su u petoj -šestoj godini pa do ove godine ...a i sada u jesen i na proleće ću dodati još ponešto...Nije mi problem da od jeseni pa sve do proleća oriljam oko svake voćke, naravno da mi i deca pomažu , pa i nađubrimo sa stajskim i veštakom one mlade...,Nabavio sam onaj trimer , a pre toga sam imao motornu kosačicu..., Tako da su se klinci pecali na to košenje jer im je bilo interesantno da mi pomažu...U principu u takvom jednom voćnjaku je potrebno provesti od sedam do deset dana ( računam osmočasovno radno vreme) dana godišnje...a šta je deset dana u odnosu na 365...? Pa skoro ništa...A može biti mnogo koristi i voća i rakije i toga dosta za jedno domaćinstvo uz malo ulaganja i rada...Isto tako spremam i drugi voćnjak gde ima i vinove loze i voćaka...Poenta je provesti relativno malo vremena intenzivnog rada , ostalo je obilaženje i razonoda....kad sve to stigne na rod ( a kažem ima različitih veličina i starosti) biće potrebno jedan do dva dana mesečno da se odradi " ful" i da se ubiru zdravi plodovi...Naravno da biram voćke koje nije potrebno hemijski tretirati...ili vrlo malo, recimo zimsko-prolećno prskanje bakrom. I naravno da se nadam da ću im tako usaditi takav način ...bolje nego da idu u supermarkete...Mada ja imam i jednu drugu teoriju...( da ne tupim mnogo) ima mnogo LENJIH ljudi , naročito mlađe populacije, koje više vole "na gotovo" odeš i prevučeš karticu, a slobodno vreme u vežbaonicu ili kladionicu...a i krevet je u konkurenciji...
A i to su nasledili od roditelja...a od koga bi drugo...mada se lenjost može naslediti i od komšije...

#155: Re: VOĆE BEZ HEMIJE Autor: MirleeLokacija: Valjevo PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2017 2:24 pm
    ----
Gandrad, lepo si napisao, svaka ti je ko u Njegosa.
Za malizelenipatuljak, samo da napomenem, potrebno je pogledati kako se oprasuju i koji su oprasivaci, imajte u vidu.

#156: Re: VOĆE BEZ HEMIJE Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pon Nov 13, 2017 8:47 pm
    ----
Hvala ti Mirlee@ na lepim rečima..Nego nemoj me , molim te, upoređivati sa takvim velikanom iz naše uistorije...daleko sam ,ja brate, od Njegoša.
A što se tiče , načina proizvodnje, počeo sam sa oriljavanjem voćaka i sa ubacivanjem stajskog đubriva oko voćke. Ne znam šta da radim sa onim starijim voćkama jer , kažu, da njima džaba riljati i đubriti , one , navodno imaju jako dubok koren i to riljanje i đubrenje na površini samo proizvodi više korova...
Inače sam oprskao plavim sve voćke , sa ili bez lišća , a i vinograd takođe...Nisam mogao čekati više, da opadne list, jer ko zna kako će vreme biti nadalje...

#157: Re: VOĆE BEZ HEMIJE Autor: MigišaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jan 05, 2024 11:24 pm
    ----
Dragane, a niste nigde kod nas nasli eleagnus multifloru?



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  :| |:
Strana 11 od 11