:: Forums ›
detaljno
Domaci recepti za proizvode od voća
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
-> Voće

#91: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Čet Maj 06, 2010 6:46 pm
    ----
Very Happy Ma znam to! Very Happy Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... Wink

#92: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: lužnjakLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Maj 07, 2010 9:40 am
    ----
Mladi_Biljar citat:
:D Ma znam to! Very Happy Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... Wink
e sad si me uhvatio. o tome nemam pojma Smile
Ali pitao sam baku kako radi pekmez od malina. Ista stvar kao sa kupinama. Prvo kuhaš njih same. Kad se pretvore u rijetku masu onda ih propasiraš da se riješiš koštica. Tek nakon toga dodaješ šećer po želji i kuhaš do željene gustoće ili dodaš prašak za želiranje i skratiš stvar. Very Happy
lp

#93: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pet Maj 07, 2010 6:12 pm
    ----
Bez praska za zeliranje kuhaj 3-4 sata i bez problema se nece pokvariti.Djeca vole dzem od malina i kupina bez kostica,dok je meni ljepsi sa kosticama,onda sigurno znas da je u proizvodu samo maline ili kupine.Prosle godine mama je pravila dzem i sok,a ja vino od kupina,a ove godine uz to planiram raditi dzemove od malina i borvnica,kao i vina.

#94: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Pet Maj 07, 2010 11:43 pm
    ----
Joj, hvala vam puno lužnjak i dadoxxl za ove recepte i savete! Smile Very Happy Dado blago tebi, ti imas toliko malina i kupina i za dzem i za sok i za vino, pa cak i borovnice... Very Happy Smile Zavidim ti u pozitivnom smislu. Very Happy Wink Nadam se da cu i ja za par godina imati dovoljno i za sok i za dzem... Smile
Do pre 5, 6 godina imali smo mi dosta i malina i kupina, pa cak i 3 grma ribizla, ali nije imao ko da ih odrzava (ipak oko toga treba dosta posla), a ja sam tad bio klinac (pa nisam ni mogao to da odradim, ni znao, a i nisam to kapirao na pravi nacin...), tako da su ih moji sve povadili... Sad Ali na jesen ili na prolece hocu da posadim, na spalir, da sredim i tako...
Dado, a kakvo je zemljiste tamo kod vas, tj. da li si morao da pokiselis zemljiste za borovnice ili ne???

#95: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sub Maj 08, 2010 6:15 am
    ----
Veoma lako se zile kupine,maline,ribizle,a i tajberi.Tajberi je dosta dobar,jer sazrjeva krajem 5.ili pocetkom 6.mjeseca,ali jedini je problem sitne bodlje,koje bas bodu.
Zemlju sam malo zakiselio,a mozes i ti zemljom ispod borova,piljevinom.Najvecu paznju posveti vodi,jer je ona vazan faktor u pogledu kiselosti zemlje.
Borovnice cu da kupim ove godine za vino. Bye Bye

#96: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Pon Maj 10, 2010 11:15 pm
    ----
Ok. Hvala na savetu dado. Smile Bye Bye

#97: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: BlacKBettYLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jun 07, 2010 12:40 pm
    ----
lužnjak citat:
Mladi_Biljar citat:
:D Ma znam to! Very Happy Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... Wink
e sad si me uhvatio. o tome nemam pojma Smile
Ali pitao sam baku kako radi pekmez od malina. Ista stvar kao sa kupinama. Prvo kuhaš njih same. Kad se pretvore u rijetku masu onda ih propasiraš da se riješiš koštica. Tek nakon toga dodaješ šećer po želji i kuhaš do željene gustoće ili dodaš prašak za želiranje i skratiš stvar. Very Happy
lp


puno pozdravi baku - subota mi je bila slobodna pa sam resila da isprobam tvoj recept, samo u nedostatku malina stavila sam jagode. Moji su samo u degustaciji pojeli jednu teglicu!- ale moje drage. pekmez je prvoklasan. ma ne, recept je prvoklasan - koga god da sam pitala svi su pravili visu matematiku od toga, ovo je najsazetije sto sam cula.
sad za vikend opet, pa sve dok ima sta da se kuva.
Cmok

#98: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 19, 2011 10:27 am
    ----
Mladi_Biljar citat:
:D Ma znam to! Very Happy Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... Wink

Mislim da ja imam neki recept kako se pravi med od maslacka. Jednom sam ga i pravila, verovatno moze i od bagrema isto.
Znam da se potope cvetovi u vodi i to stoji 24h posle se procedi i doda secer i kuva da pola ispari.
Takav med je dobar za bronhije.. za prehlade a i pusaci bi mogli da uzimaju po kasikicu svakog jutra.
Pogledacu gde mi je recept pa javim!! Downtown

#99: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 20, 2011 9:24 am
    ----
Evo recepta za med od maslacka: Sunce sija
300 cvetova Cvetanje maslacka,oprati i potopiti u 4 litre vode i ostaviti da odstoji 24h.
Procediti i u vodi dodati 3kg secera. Kuvaj dok ne savri na pola.
Dodaj 1 ili 2 limuna.. nesecam se kako sam stavila limun, dal sam cedila ili na kolutove kao u slatko sto se stavlja a moze i limuntus.
Verovatno da ovako isto moze i sa bagremom, mada ja vise volim da sve to pcelice odrade, mislim da je kavalitetniji. ipak je ovo beli secer! Cmok

#100: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 10:28 am
    ----
E sad opet ja... Comedian
Imali neko dobre recepte za dzem od kupine i maline??
Ustvari, bas malo recepta ima za dzemove.. zanimame i od ribizla,jagoda...

Moze i neki lepi sokovi.. Hajde domacice sto ste se ucutale...
Downtown

#101: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 10:56 am
    ----
Evo i mog doprinosa za sok od visnje.

Ovaj sok mozete praviti i od jagoda, kupina, malina...
Na svako kilo voca sipati 1l. vode (ja uvek sipam manje, da bi bio veci procenat voca u soku).
Voce rukama dobro izgnjeci, dodaj limontus, na 1kg voca 10g. limontusa...
Ostavi tako da odstoji 24h. Procedi sve na gazu ili najlon carapu (moze prvo i malo da se propasira, lakse je posle da se procedi).
Izmeri sok, na svaki litar soka, dodaj kilogram secera, dobro mesaj da se secer lepo istopi, dodaj konzervans, na 5. jedan konzervans. Sipaj u flase.

#102: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 11:02 am
    ----
I ja pravim sokove na isti nacin, samo bez limontusa i konzervansa. Mislim da je bolje ne stavljati ih, a dovoljno je na kraju sok prokuvati, pa moze da stoji bez problema. Ne mislim na neko dugo kuvanje, vec, sto bi domacice rekle, 'samo da prebaci kljuc' Very Happy

#103: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 11:11 am
    ----
Misliste da je dovoljno samo malo da se prokuva i da se nece pokvariti?? Surprised
Ja ih stavljam u plasticne flase uvek..
Ja sam skeptik kad je u pitanju bez konzervansa.

#104: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: voja_milovanovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 11:33 pm
    ----
Med je samo proizvod pčela a ovo drugo je veštački med i nije zdrav kao pravi. (Ima nekih koji nekako krivotvore med radi prodaje a to se dosta lako može utvrditi).
Inače može se praviti med sa aromom tako nečeg što ima jaču aromu od meda koji se za to koristi. Tako, na primer, možemo staviti veću količinu listova žalfije u kantu sa medom, pa kad poprimi aromu i dobije boju, ocedimo ga i imamo "med OD žalfije". Tako neki prodavci na pijaci lažu za med od žalfije a pravi med gde su pčele zaista pasle samo žalfiju ili lavandu ili tako nešto može se naći samo kod pravih pčelara sa posebnih područja kao na primer sa Hvara, Korčule, Rtnja (rtanjski čaj)... i rok trajanja medu je neograničen!

#105: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: apetroLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Maj 17, 2011 11:52 pm
    ----
Evo,da podelim sa vama recept za moj džem od kajsija:
1 kg šećera ušpinovati,kao za slatko (da pada sa kašike kap po kap)
1 kg kajsija ispolutiti i očistiti od koščica
Ubaciti u špinovavni šećer i kuvati na jakoj vatri desetak munuta.Mikserom polako rasturi kajsije i nastaviti kuvanje još desetak minuta na najačoj vatri uz stalno mešanje.
Da li je gotov probati tako što se malo džema stavi na hladnu tacnu i nagne.Ako" teče",kuvati još malo
Sipati u manje tegle,odmah zatvoriti originalnim poklopcem i izvrnuti par minuta na poklopac.
zatim okrenuti i ostaviti da se ohladi,a zatim smestiti gde i ostalu zimnicu.
Verujte iskusnoj domaćici, izvanredan je.ne treba odjednom kuvati više od dva kilograma kajsija da bi zadržao boju u prozirnost



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
Strana 7 od 9