:: Forums ›
detaljno
Krecenje stabala
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
-> Voće

#16: Re: Krecenje stabala Autor: Bagrem PošaljiPoslato: Sub Feb 16, 2008 2:50 pm
    ----
NesaR citat:

Tako da ako je on to rekao, onda bi bilo najbolje njega i poslusati jer covek ima vise decenisko iskustvo!!!

Apsolutno se slazem, da li ti znas da li moze zagasen krec i ako moze koji je onda odnos sumpora i soli?

#17: Re: Krecenje stabala Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Pon Feb 18, 2008 8:29 pm
    ----
Moram i ja nešto lupiti. Negašeni kreč je kamen i kao takav se ne može koristiti. Znači moramo ga ugasiti.To radimo tako što ga ubacimo u određenu količinu vode, a to je količinski tri puta više .U trenutku gašenja događa se hemijska reakcija i kreč je vreo. Znači mora da odstoji određeno vreme pre upotrebe. U normalnim uslovima sačekamo dva do tri dana.Posle toga kreč se razređuje do željene gustine radi upotrebe.

#18: Re: Krecenje stabala Autor: Bonsai MasterLokacija: Ivanjica - Golija PošaljiPoslato: Pon Feb 18, 2008 9:12 pm
    ----
Negaženi kreč može da se kupi i kao sprašen Wink

#19: Re: Krecenje stabala Autor: aco85Lokacija: Raska PošaljiPoslato: Sub Jul 05, 2008 6:57 pm
    ----
Kada se gasi krec mora da stoji oko 7 dana da bi se formirao, i on se gasi obicno rupi iskopanoj u zemlji pa onda oblozenoj celofanom pa opet zemljom da ne bi izgoreo celofan. Sve moze da se izvede u metalnom buretu ili kolicima ako je rec o manjoj kolicini, potrebna vam je i jedna motika ili neka motka sa metalnim delom na kraju radi boljeg mesanja i gasenja kreca. Da napomenem kod mene je krec sa planine golije oko 4, 5 dinara za kilogram.

#20: Re: Krecenje stabala Autor: djamikeda PošaljiPoslato: Pet Mar 20, 2009 6:50 pm
    ----
zanima me koliko treba vode za ovaj recept ( 5kg kreča, 0,5kg soli i 0,25kg sumpora ) i koji sumpor se koristi ???

#21: Re: Krecenje stabala Autor: zidane PošaljiPoslato: Pet Nov 27, 2009 3:48 pm
    ----
Da li neko moze da kaze koje doba godine je idelano da se voćke okreče ili to možda i nema veze.

Hvala.

#22: Re: Krecenje stabala Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Nov 27, 2009 8:07 pm
    ----
Sekogas moze da se farbaat ovoskite ,sega e ubavo bidejki ke se unistat mnogu stetocini koi se krijat vo korata na drvoto ,i ke se zastitat od grizene od zivotno i pokraj toa varosanoto drvo deluva ubavo .Obicno nie gi farbavme drvata na vikendica po rano. Sekogas moze samo raboti zidane dobrodojde ovde se ke naucis.

#23: Re: Krecenje stabala Autor: acimLokacija: zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Feb 23, 2010 12:44 am
    ----
Dali je neko krecio vocke krecom i plavim kamenom ili ja pitam neku glupost.

#24: Re: Krecenje stabala Autor: nikola145Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 27, 2010 9:17 am
    ----
Tjah bilo bi lepo kada bi napisao i ZAŠTO se meša toliko soli i sumpora.
Nisam sklon da verujem stručnjacima (ma kakvi autoriteti bili) koji ne daju objašnjenje zašto nešto treba raditi ili ne raditi.

#25: Re: Krecenje stabala Autor: raderLokacija: baranda PošaljiPoslato: Ned Mar 21, 2010 2:00 pm
    ----
Ja obavezno krecim,obicno u decembru,i to napravim sto gusce.Krecim deblo,grane.Ne samo sto se odlaze vegetacija,vec krec kako spada sa stabla tokom godine vuce sa sobom i one zelene lisajeve.Samo jednom sam dodavao so i sumpor.Od jednog starijeg coveka koji je u zivotu dosta radio sa krecom, dobio sam i objasnjenje za so i sumpor.Po njemu sumpor je dezinfekcija,so cuva vlagu pa krec duze traje.Neznam koliko je ovo objasnjenje tacno.U vezi sumpora verovatno jeste

#26: Re: Krecenje stabala Autor: dzolevLokacija: Stip- Makedonija PošaljiPoslato: Pon Mar 29, 2010 9:21 pm
    ----
Zdravo
Dali neko moze da mi pomogne. Posadio sam Bademe oko 15 marta i odmah orezao grancice sa stebla i ostavio ukrestene na vrhi. Jos nisu poceli da razvijaju ali trebe mi savjet kada da okrecem stabla koliko vremena treba da se rane od rezanja zatvore da ne bih ostetio stablo .
pozdrav

#27: Re: Krecenje stabala Autor: Timocanin PošaljiPoslato: Sre Okt 06, 2010 9:26 pm
    ----
Na selu, krečenje stabala je prosto tradicija. Neki ovo sprovode u cilju suzbijanja štetočina koje prezimljavaju na kori, a neki zarad usporavanja vegetacije od prolećnih mrazeva.

Ličnom mislim da ovo ponajviše ima estetsku prirodu, a što se zaštite tiče, tu je zimsko prskanje.

#28: Re: Krecenje stabala Autor: GajaLokacija: Kikinda PošaljiPoslato: Sre Nov 17, 2010 9:44 pm
    ----
Da li se krece i donji deo stabla stubastih jabuka ili se to ne radi? I ako se krece do koje visine treba okreciti stubasto voce?

#29: Re: Krecenje stabala Autor: Timocanin PošaljiPoslato: Pon Nov 22, 2010 8:52 am
    ----
Gaja, bilo koje stablo da je u pitanju, kreči se do početka ramenih grana. Kod stubastih je to znatno niže.

#30: Re: Krecenje stabala Autor: kalimaliLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jan 23, 2011 2:08 pm
    ----
Za kečenje kuća-unutrašnjost So se od davnina stavljala u kreč.Da okrečeni zidovi ne bi bili posni tj.da so skuplja vlagu i odrzava elastičnost da ne bi došlo do pucanja i odvajanja na pločice i kristali soli daju lepši izgled zidovima-zidovi svetlucaju.Jedina mana je bila sto so vezuje masnoću i kad ima mnogo soli u kreču zidovi se toliko navlaze da mogu da procure.Kao drugo:Dalmatinska pršuta,Njeguška pršuta i naše domace suvo meso može napolju da stoje dosta dugo i po najvecim vrucinama samo zato sto su dobro zasoljena.So sprečava kvarenje i insekti ne napadaju-ne mogu da snesu svoja jaja.
Eto to je neko moje razmišljanje zašto bi se stavljala so u kreč za krečenje voćki



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 4