:: Forums ›
Aronija (Aronia melanocarpa)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206  Sledeća  :| |:
-> Voće

#2761: Re: Aronija melanocarpa Autor: goxy83 PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2016 12:38 am
    ----
Lea007 citat:
Sameljes na masini za meso (secku, blenderu... kako se vec snadjes), ispresujes na pasirci za krompir, ima i malih presa za voce, sve zavisi koliko si spremna da investiras, procedis, cedilo, gaza ... Pasterizujes, onako kako su radile nase babe u flasama ili se igras s termometrom. Temperatura za kucne uslove, jedni kazu 75 do 80, neki idu i do 85, moja drugarica je grejala i na 90 da joj se ne kvari, kad postigne zeljenu temperaturu.

Ja radim bez pasterizacije, jer imam u porodici lenjivaca koji nece da zvacu, jedan deo stavim zamrznut kao plod i dodajem ga u smutije. Najzdravije je pojesti celo voce, i naravno, sveze, ali eto dovijamo se i na druge nacine.

Ove bi godine cu morati jedan deo pretvoriti u sok, nosila bi negde na preradu. Jos jednom, ako mi neko moze pomoci oko flasa. Cini mi se da su u Staklari najjeftinije, meni treba litarska, obicna, jeftina i zelena, ne jurim stil, za sada.

#2762: Re: Aronija melanocarpa Autor: goxy83 PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2016 12:39 am
    ----
Nešto sam zeznuo sa komentarom. Da probam ponovo.

#2763: Re: Aronija melanocarpa Autor: goxy83 PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2016 12:58 am
    ----
Ja sam kupio flaše maraska u firmi hernandez iz Paraćina. 0.75l za 35 dinara. Najjeftinija presa koju sam našao je 80€ na kupujem prodajem. Čovek je iz Batajnice. Ako hoćete da to izgleda lepo uzmite i navojne čepove 8din, zatvaračicu31,5cm 4500din (Backa Topola bumbar) i termoskupljajuce kapice2.2din. Onda vam flaša bude zapakovana kao vino. Ako neko želi da uloži malo više novca i puni veću količinu, preporučujem punilicu Enolmatic 39600din. To je komplet oprema za kućno profi punjenje soka od aronije. Ja sam lično za blagu pasterizaciju do 70 stepeni c. Flaše dobro oprati i onda staviti u mikro ili običnu rernu na sterilizaciju par minuta. Čepove takodje u rernu (ne mikro). Kažu kada se sok puni vruć i kada su čepovi vrući, prilikom hladjenja napravi se vakuum koji produžava rok trajanja. Zdravi bili! Aronija MMM

#2764: Re: Aronija melanocarpa Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2016 6:35 am
    ----
[quote](Backa Topola bumbar)





Mislim da je ovo Bački Petrovac.

#2765: Re: Aronija melanocarpa Autor: goxy83 PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2016 8:43 am
    ----
Jeste. Moja greška. Izvinjavam se.

#2766: Re: Aronija melanocarpa Autor: Cobe78Lokacija: Surcin PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2016 9:35 am
    ----
Goxy pozdrav za tebe.Jel postoji sansa ako si ovde u okolini Bg-a da se obidje tvoj zasad i na casicu razgovora da se dodje sto se kaze?Pozdrav.

#2767: Re: Aronija melanocarpa Autor: Lea007Lokacija: Zemun PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2016 1:19 pm
    ----
Hvala mnogo Goxy na iscrpnom objasnjenju.

Trenutno sam u razmisljanju pokrenuti preradu ili ne, muce me prese, pasterizatori, isplativost i jos trista cuda. Daleko sam od ukrasavanja flasa, nazalost, ali i to stoji kao otvoreno pitanje.

Bajasa, mene svasta zanima.

Za pocetak koliko bi usluzno kostala prerada aronije u sok?

Koja je temperatura pasterizacije?

#2768: Re: Aronija melanocarpa Autor: bajasaLokacija: Sabac PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2016 3:28 pm
    ----
Zdravo Lea.

Cena prerade na manje kolicine bi bila 20din/kg sveze aronije mlevenje, cedjenje i filtriranje. Na vece kolicine moguc je svaki dogovor i popust.

Trenutno pasterizaciju nismo u stanju da vrsimo jos neko vreme jer izrada novog pasterizatora jos nije zavrsena a stari na kojem smo radili je prodat. Pasterizujemo inace na temperaturi 78-82 stepena.

Mi sada zaledjavamo nas sok u hladnjaci i kasnije po potrebi preradjujemo.

Pozdrav.

#2769: Re: Aronija melanocarpa Autor: VojvodaLokacija: Predejane PošaljiPoslato: Pet Jul 15, 2016 10:28 pm
    ----
Lepo ja govorim godinama a tek sada sve izlazi na videlo. Pa jos kada neko kaze ,,hladno cedjeni sok od aronije u staklenim flasama ,, Svasta . Sve to sto pise nema veze svezom. Sok mora da se skuva ili prokuva da se ne ukiseli .
Ali zarad brze zarade samo se nudi ,,hladno cedjeni,, pa jos kada neko napise ,, maticni sok ,,

Cedite plod i sok zamrzavajte jer jedino tako sve sto valja ostaje .U protivnom nastaje ukusna emulzija boje ,,soka od aronije, kupine, borovnice .

Pozdrav svima .

#2770: Re: Aronija melanocarpa Autor: bobanmkdLokacija: Skopje,Makedonija PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2016 5:30 pm
    ----
Aronija nakon duge borbe sa hlorozom Smile .Zasadzena u decembar 2015.


#2771: Re: Aronija melanocarpa Autor: bobanmkdLokacija: Skopje,Makedonija PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2016 5:32 pm
    ----

#2772: Re: Aronija melanocarpa Autor: Scotch PošaljiPoslato: Ned Jul 17, 2016 1:43 am
    ----
E Vojvodo to hladno ceđeni je preuzeto od proizvođača jestivog ulja (suncokretovog, maslinovog, lanenog, lešnikovog, konopljinog i sl) što kao garantuje da nije došlo do oksidacije ulja zbog povišene temperature kod vijčanih presa a s obzirom da se plod aronije gnječi hladnom presom za kuvani krompir kod pravljenja krompir pire znači da je sok hladno ceđen.
Matični sok , pa tu se misli da je plod aronije iz matičnog zasada, znaš to je onaj zasad za koji se imaju svi papiri (potvrda o poreklu, autentičnosti, fitodanitarna ispravnost, sortnost,carinska deklaracija, račun isl).
To o staklenim flašama je reklama na radiju i za tuta mute a svi drugi vide o kakvoj se ambalaži radi i po meni je staklo naj prirodnije i naj bezbednije a ne kao neki kupe flaše (PP) iz kontejnera da bi u njima izneli mleko na lokalne pijace. i naravno da ne mora da se kuva ali može da stoji bez konzervansa-pasterizovano a i zamrzavanje podrazumeva neki tehnološki postupak. Ne treba tu mnogo mozga samo malo pameti. Svaka Ti čast za prognozu (vremensku), još da si pomenuo i higrološku da se ne spremam uzalud za vikend riboliv. pozdrav svima

#2773: Re: Aronija melanocarpa Autor: arodendzanijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jul 17, 2016 3:07 pm
    ----
Scoth, a ja mislio da je maticni sok, sok koji je presom iscedjen iz biljke i zapakovan bez ikakvih dodataka drugog voca, secera, konzervanasa i sl.??

Bobane mkd znaci izborio si se! Super svaka cast!

Bajasa Sabac pa kako prerada u staklo i na zamrzavanje, zar nepucaju flase? Valjda se u plastici zamrzava? Za staklene je obavezna pasterizacija da bi se odrzalo kako treba.?!

#2774: Re: Aronija melanocarpa Autor: bajasaLokacija: Sabac PošaljiPoslato: Pon Jul 18, 2016 9:59 pm
    ----
Arodendzanija,

Naravno da se zamrzava u plastici a ne u staklu. Iscedjen sok se sipa u posebne kese, one su u kockastim plasticnim posudama i tako se pakuje u hladnjacu. Kasnije, po potrebi vadis zaledjeni sok u obliku kocke iz hladnjace, pasterizujes i tek onda sipas u staklene flase.

Pozdrav.

#2775: Re: Aronija melanocarpa Autor: arodendzanijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jul 21, 2016 1:13 am
    ----
Hvala na prebiznom odgovoru, takav me uvek obqaduje. Znaci vi usluzno nudite cedjenjd u kese i zamrzavanje u kockastu formu. A jer usluzno cuuate u hladnjaci? Ako da knja je tu cena?



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206  Sledeća  :| |:
Strana 185 od 206