#1: Berlandiera lyrata, Chocolate daisy, Chocolate flower Autor: Aki, Lokacija: Kruševac/SrbijaPoslato: Sre Okt 31, 2012 9:15 am ---- Evo i mene kod bastenskih biljaka
Ova biljka je iz porodice Asteraceae, sto znaci da je u srotstvu sa pravom belom radom, maslackom, suncokretom i mnogim drugim nama poznatim biljkama. Ono sto karakterise ovaj cvet je zuta boja i (najvaznije) miris cokolade. Zovu je: Chovolate daisy, Chocolate Scented Daisy, Chocolate flower itd. Biljka nije cesta kod nas iako je zimootporna. Cveta od jutra, tada je i najjaci miris i sadi se u grupama. Razmnozava se semenom i deljenjem bokora. Listovi su slicni maslacku iako biljka raste brze i nijie korovasta kao maslacak. Cveta prve godine od sejanja a cvetovi, kao sto je vec pomenuto, imaju jak, prelep miris tek otpakovane cokolade, pobedila je kao cvet koji ima najrealniji i najlepsi miris cokolade. Pise da prasnici imaju ukus nezasecerenog kakaa. Veoma je skupa, biljka u cvetu negde dostize i do 10 dolara. Biljka je najlepsa za kamenjar ili u kombinaciji sa vanilinim cvetom, vanilinim zbunom (lat. Heliotropium arborescens). Zimi se biljka povuce, tj. nadzemni deo odumre, u prolece ponovo krece i cveta cele godine. Izdrzava -26.1 °C po dave's gardenu.
Meni je stiglo seme iz ger, pa se nadam klijanju na prolece
Slike:
#2: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: mimar, Lokacija: PožarevacPoslato: Sre Okt 31, 2012 10:10 am ---- Interesantan :cvet, još ako može da se konzumira .
Aki, koliko je visoka?
#3: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: soja, Lokacija: Novi SadPoslato: Sre Okt 31, 2012 10:16 am ---- Ako je u literaturi tačno onda je visina 10-60 cm.
#4: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: Aki, Lokacija: Kruševac/SrbijaPoslato: Sre Okt 31, 2012 10:18 am ---- ja ne bih konzumirao, jer sam informaciju o ukusu prasnika nasao samo na jednom sajtu, drugi ne pominju jestivost nego samo miris. Inace biljka nije visoka, samo kada cveta dostize oko 50cm inace bez cveta je bas niska.
#5: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: zicko, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Okt 31, 2012 10:18 am ---- A mogla bi da se pomeša i sa rudbekia-ma
#6: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: Aki, Lokacija: Kruševac/SrbijaPoslato: Sre Okt 31, 2012 12:14 pm ---- ne znam na koje mesanje mislite. Da lepo bi izgledale sa njima u grupi. A ako ste mislili na mesanje izgleda ili semena, mnogi prodaju semenke drugih biljaka sto lice na cokoladni cvet. Moje seme je provereno i dobijeno iz dobre i kvalitetne firme.
#7: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: zicko, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Okt 31, 2012 1:18 pm ---- Mislila sam na sejanje u grupi sa rudbekiom
#8: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: Aki, Lokacija: Kruševac/SrbijaPoslato: Sre Okt 31, 2012 2:59 pm ---- Pa ne znam, ja bih licno sadio samu ili samo nju u grupi. Ali misljenja su razlicita
#9: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: zicko, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Okt 31, 2012 3:06 pm ---- A uz vanilin grm - kao čokolada sa vanil kremom
#10: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: Aki, Lokacija: Kruševac/SrbijaPoslato: Sre Okt 31, 2012 4:50 pm ---- Meni se svidja kako izgledaju zajedno. Verovatno ih spajaju zbog mirisa, cokolada i vanila. Ja sam ih dobio u istoj kesici kao preporuku.
#11: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: zicko, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Okt 31, 2012 5:59 pm ---- Al ćeš naleto da uživaš kad
#12: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: Aki, Lokacija: Kruševac/SrbijaPoslato: Sre Okt 31, 2012 8:45 pm ---- Nadam se, mada sam u dilemi. Na nekoliko mesta nalazim da seme treba stratifikovati a negde da samo treba samo posejati po povrsini i odrzavati umerenu vlagu. Ja cu da probam sa ovom drugom metodom pa se nadam da ce da nikne nesto
#13: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: ggm, Lokacija: Beogradski pašalukPoslato: Čet Nov 01, 2012 12:09 am ---- Aki malo sam i ja listala za ovu tvoju biljku.
Definitivno svuda kažu da je najbolje da se seje sama u grupi jer tada najviše miriše.
Miriše u ranu zoru kada otvara cvetove koji se zatvaraju u podne.
Na jednom mestu sam našla podatak da kao većina perena jedne godine niče a cveta od druge godine.
Ima dug period za nicanje: 60-90 dana od sejanja.
Ako treba stratifikacija onda je zima najbolji frižider.
Stavi seme u neku hladnu prostoriju na jedno mesec dana i onda
ako želiš posej.
Možda da podeliš seme i deo poseješ zimus a deo da ti prezimi
na hladnom i poseješ marta-aprila meseca jer ćeš tada manje da se mučiš oko održavanja i nićiće do jeseni.
#14: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: Aki, Lokacija: Kruševac/SrbijaPoslato: Pon Feb 04, 2013 3:08 pm ---- Posejao sam 3 semenke (bez stratifikacije, bez potapanja, bez dodatne svetlosti) nakon 3 dana (juče) je isklijala 1 biljčica, jutros sam video kako još jedna izviruje iz zemlje. Na netu sam nalazio da im za klijanje treba od 60-90 dana i to posle stratifikacije pa sam mislio da neće ništa od toga da bude (klik za veću sliku)
#15: Re: Chocolate daisy - Berlandiera lyrata Autor: znakpitanja, Lokacija: BeškaPoslato: Pon Feb 04, 2013 3:12 pm ---- Bravo Aki , svaka cast