:: Forums ›
detaljno
Ribizla (Ribes rubrum)
-> Voće

#1: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: bjankaneveLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 3:42 pm
    ----
Da li neko zna nešto o crnoj ribizli. Posadila sam je , pa me zanima kako da je negujem. Question

#2: Re: Crna ribizla Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Mar 17, 2006 11:11 pm
    ----
Kao i ogrozd, maline,kupine, nije zahtjevna posadiš i zalijevaš.

#3: RIBIZLE Autor: welimirLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Apr 13, 2006 10:33 am
    ----
Shocked Trazim takodje sadnice (tri) ribizla.Hocu da im osnova bude u obliku stabla ne zbunaste.To sam jednom video u Hamburgu.Drvo je staro 20 god. i radja crne ribizle i do njega isto takvo sa crvenim ribizlama.
Sta je osnova za kalemljenje ribizla?

#4: Re: RIBIZLE sa stablom Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Apr 14, 2006 9:23 am
    ----
ogrozd, sjemenjak ribizl, zlatni ribiz itd

#5: Kalemljenje ribizle Autor: welimirLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 10, 2006 10:04 am
    ----
Sta je osnova za kelemljenje ribizle, da bi se na kraju dobio zlatni ribiz,ili kako ga neki zovu ribiz na štapu

#6: Re: Kalemljenje ribizle Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jul 16, 2006 8:28 am
    ----
Koliko je meni poznato ribiz za plod se cijepi na zlatni ribiz, a ne obratno.

#7: Re: Kalemljenje ribizle Autor: welimirLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 17, 2006 5:45 pm
    ----
Opet ne saznadoh na sta se kalemi ribizla da bi imala jedno stablo.
Shocked

#8: Re: Kalemljenje ribizle Autor: raderLokacija: baranda PošaljiPoslato: Ned Jan 14, 2007 11:33 am
    ----
U KNJIZI "VOCARSTVO" PISE DA SE RIBIZLA KALEMI NA ZLATNU RIBIZLU.KALEMI SE PROSTIM SPAJANJEM ILI SPAJANJEM SA STRANE U VISINI KRUNE{80 DO 120 CM}

#9: Re: Kalemljenje ribizle Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Sre Jan 24, 2007 11:57 pm
    ----
Za hortikulturnu formu zlatnog ribiza koristimo sjemenjak istog

#10: Re: RIBIZLE sa stablom Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Sre Mar 28, 2007 11:12 pm
    ----
ja necu nista da kalemim. Dobila sam od komsinice 15-ak grancica (20 cm) crvene ribizle. Sta sad sa njom da mi se primi? Molim brz odgovor da mi ne propadnu

#11: Re: RIBIZLE sa stablom Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Čet Mar 29, 2007 5:36 am
    ----
Marija direktno sa njima u zemlju, primaju se bez problema. Imam dva veca grma i kad sam ih orezivala te grancice sam samo poubadala u zemlju, sve se primile.

#12: Re: RIBIZLE sa stablom Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Mar 29, 2007 6:50 am
    ----
saltas, upravu si samo treba pozabadati u zemlju i svaka se grancica ozili.Ja sam isto tako orezivala i u zemlju stavila i sada dijelim.

#13: Re: RIBIZLE sa stablom Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 29, 2007 6:55 am
    ----
Meni Fatka tvoja crna ribizla pustila listove. Ko bombona je Very Happy

#14: Re: RIBIZLE sa stablom Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Čet Mar 29, 2007 10:26 am
    ----
Fala

#15: Re: RIBIZLE Autor: brvukLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Jun 04, 2007 10:22 am
    ----
Juce sam obrala moje ribizle i napravila slatko...

#16: Re: RIBIZLE Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jun 09, 2007 8:00 pm
    ----
Crvena ribizla kupljena prosle godine.
Sta kazete na prinos na mojoj terasi

#17: Re: RIBIZLE Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Sub Jun 09, 2007 8:42 pm
    ----
Prinos vise nego dobar! Jump2 Da ne uzgajas slucajno i lubenice Blink

#18: Re: RIBIZLE Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jun 09, 2007 9:32 pm
    ----
Jos se nisam usudila Laugh al brine me velicina bobica ribizle. Mlogo su krupne U nesvest

#19: Re: RIBIZLE Autor: agricolaeLokacija: PRIJEDOR, BIH PošaljiPoslato: Pon Avg 27, 2007 10:47 pm
    ----
welimir citat:
8O Trazim takodje sadnice (tri) ribizla.Hocu da im osnova bude u obliku stabla ne zbunaste.To sam jednom video u Hamburgu.Drvo je staro 20 god. i radja crne ribizle i do njega isto takvo sa crvenim ribizlama.
Sta je osnova za kalemljenje ribizla?

#20: Re: RIBIZLE Autor: agricolaeLokacija: PRIJEDOR, BIH PošaljiPoslato: Pon Avg 27, 2007 10:56 pm
    ----
Osnova za kalemljenje je zlatna ribizla i na nju se kaleme one ribizle koje zelite da gajite. Zlatna ribizla se koristi jer ne stvara klasicni grm, vec raste u obliku malog drveta.

#21: Gajenje ribizli...HELP Autor: MangoMan PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 4:28 pm
    ----
Ljudi daj pomognite mi!!!
Ja i moj prijatelj smo se odlucili da gajimo ribizle!!!
Pa vas molim da mi sto vise napisete o tome kako se gaji koliki treba da bude razmak i ostalo...
molim vas!!!

#22: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 5:14 pm
    ----
MangoMan,



Ribizla je grmolika biljka, a sazrijeva u mjesecu julu. Koristi se za prerađevine kao što su kompot, marmelada i slatko.

U savremenom uzgoju ribizle se koristi mnogo stvorenih savremenih sorti, vrhunskog kvaliteta ploda i velike ekonomske isplativosti. Ulaganja su manja nego kod drugog jagodastog voća, sa manje sadnog materijala po hektaru, bez komponenti iz uvoza. Uložena sredstva se brzo vraćaju, a potražnja je u porastu.

Plod ima veliku hranljivu, ljekovitu i tehnološku vrijednost. Sadrži mnogo vitamina C, bjelančevina, minerala i drugih važnih sastojaka. Koristi se u svježem stanju, kao i za spremanje brojnih prerađevina.

Plod ribizle je ljekovit i koristi se za stabilizaciju povišenog krvnog pritiska, kao i kod malokrvnosti i popravci krvne slike uopšte.

Pored odabira i pripreme kvalitetnog zemljišta za sadnju, poseban značaj ima odabir kvalitetnog sadnog materijala, prema visokim standardima za ovu vrstu voćarstva. Sadnja se obavlja od jeseni do proljeća, ali je jesenja sadnja daleko bolja. Prije sadnje sadnica se priprema i pregleda. Nakon pravilne njege, prvi prinosi se očekuju u prvoj godini nakon sadnje.

Održavanje zasada tokom pune eksploatacije je važno. Berba nježnih i osjetljivih plodova se obavlja pravovremeno. Plodovi ne smiju bit prezreli. Berba se obavlja jednom ili dva puta, jer ribizla sazrijeva ujednačeno.

#23: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 5:15 pm
    ----
Opis:

Ribiz (Ribes sp.) višegodišnja je drvenasta biljka, raste grmoliko, izboji rastu iz zemlje ili iz starijeg drveta tik iznad zemlje. Ima plitki korijen, pa ne podnosi duboku i čestu obradu u zoni korijena. Listovi su osjetljivi na sunce pa kod jakog i dugotrajnog osvijetljenja nastaju ožegotine. Cvatovi se razvijaju na jednogodišnjim izbojima te na jednogodišnjim grančicama koje rastu na dvo- i trogodišnjim izbojima. U svakom cvatu nalazi se do dvadeset zelenkastih cvjetova. Cvate u travnju. Cvjetovi mogu izdržati temperaturu od -5ºC. Pčele ga posjećuju radi nektara i peluda. U nedostatku niskih zimskih temperatura duljina cvatova se skraćuje. Crveni ribiz je samooplodan, crni nije, ili je djelomično samooplodan, a kod nekih se plodovi razviju partenokarpno. Novije sorte crnog ribiza su samooplodne. Cvjetove oprašuju cvjetne (osolike) muhe, a kod crnog ribiza i pčele. Plodovi dozrijevaju 70 do 100 dana nakon cvatnje. Bobice kod crnog ribiza dozrijevaju od donjeg dijela grozdića (vrha) prema gornjem (bazi). Nove sorte crvenog ribiza selekcionirane su na istovremeno dozrijevanje bobica. Prednost ribiza pred drugim voćem je što kad dozriju, mogu na grančicama ostati još 4-6 tjedana bez gubitka kakvoće. Prinos je 1kg po sadnici crvenog ribiza, 0.5kg kod crnog. Plodovi crnog ribiza imaju čak četiri do osam puta više vitamina C nego limun i naranča.



Klima i tlo:

Zahtijeva hladno i vlažno mjesto, nadmorske visine 600-1000 m za optimalan rast. Podnosi djelomičnu sjenu, ali prinosi su veći na suncu. Tlo mora biti bogato, dobro drenirano i s velikim kapacitetom zadržavanja vlage. Poželjan pH je 6.2-6.5. Prije sadnje u tlo treba unijeti komposta ili odležanog stajnjaka (20l/m2), naročito ako je tlo pjeskovito. Poželjno je mjesto sa stalnom cirkulacijom zraka radi manje opasnosti od pepelnice. Budući da rano cvatu, sadnja u nizini se ne preporučuje zbog ranog kretanja vegetacije i opasnosti od mraza. Unatoč ovim zahtjevima koji prvenstveno vrijede za komercijalne nasade, uzgajati ribiz za vlastitu potrošnju možete i na nižim nadmorskim visinama uz uvjet da mu osigurate dovoljno vode tijekom ljeta.

Sadnja:

Najbolje je saditi u jesen, jer ribiz vrlo rano kreće s vegetacijom (drugi autori preferiraju rano proljetnu sadnju zbog mogućnosti smrzavanja mladih sadnica i korijena zimi). Korijenove žile treba prikratiti, a sadnice namočiti preko noći u smjesu vode, stajskog gnoja i ilovače. Vrhove treba skratiti na 3-4 pupa, a ako se sadi u jesen skratiti treba tek na proljeće. Saditi treba oko 5cm dublje nego je sadnica bila u rasadniku, kako bi račvanje bilo ispod razine zemlje. Ukoliko sadnica ima samo jednu granu, posaditi je treba tako da 3-4 pupa budu u zemlji. Razmak u redu kod crvenog neka je 1.0-1.25m, a kod crnog ribiza, koji je bujniji, 0.6-1.5m. Između redova razmak je 2m. Prve godine nakon sadnje treba skidati sve cvjetove kako ne bi iscrpili biljku. Prve godine povremeno zalijevati. Uzgoj u nizinama moguć je uz navodnjavanje. Od zametanja plodova do berbe ribiz treba 25lvode/m2.



Gnojidba:

Ribiz za optimalan rast traži umjerenu količinu dušika, ali zato su potrebe za kalijem velike. Nedostatak kalija zamjećuje se kao uvijanje rubova listova. Poželjno je svake godine dodati u jesen mineralno gnojivo NPK 5-20-30S, 20g po sadnici. Ovakav oblik gnojiva sadrži sumpor umjesto klora, što je osobito važno jer ribiz ne podnosi klor. Tlo ispod sadnica poželjno je nastirati kompostom ili slamom kako bi se dulje očuvala vlaga i spriječio rast korova. Na taj način i izbjegavamo redovito okopavanje koje je nepoželjno jer je korijenje ribiza plitko i lako se ošteti.



Rezidba:

Rezidba se obavlja dok biljke miruju, tj. u kasnu zimu ili rano proljeće. Izboji se režu do zemlje.



Crni ribiz daje najbolje plodove na jednogodišnjem drvetu. Zato pojedina biljka treba imati 10-12 izboja od kojih je polovica jednogodišnjih, tri su dvogodišnja i tri trogodišnja. Na dvo- i trogodišnjim izbojima treba biti što više jednogodišnjih grančica. Princip rezidbe je sljedeći.

1. godina - uzgoj sadnice

2. godina - sadnja

3. godina - očekujemo prvi rod - rezidbom ostavljamo potreban broj grana za uzgoj grma

4. godina - rezidbom uklanjamo izboje koji su ušli u četvrtu godinu starosti, a ostavljamo 3 trogodišnja, tri dvogodišnja i 5-6 jednogodišnjih izboja. Budući da ostavljamo 5-6 jednogodišnjih izboja, sljedeće godine oni će biti dvogodišnji, što bi bilo previše za biljku, pa se zato odrežu slabije razvijeni ili oštećeni, a ostave oni koji imaju najviše jednogodišnjih grančica na sebi.

Važno je napomenuti da se ljetorasti nikad ne prikraćuju, nego se odrežu do postrane grane ako želimo sniziti biljku.



Crveni ribiz daje najviše plodova na grančicama koje su narasle kao postrani izboji na dvo- i trogodišnjem drvetu. Nakon rezidbe sadnica bi trebala imati po 3-4 jedno-, dvo- i trogodišnja izboja, ukupno 9-12 izboja. Uklanjamo sve izboje starije od tri godine. Pojašnjenje: kad posadimo biljku, ona već ima jednogodišnje izboje, tj oni ulaze u drugu godinu starosti. Iduće godine ti izboji ući će u treću godinu, a oni izrasli prošle godine, u drugu godinu starosti. Sljedeće godine najstariji izboji ući će u četvrtu godinu starosti, te ih uklanjamo rezidbom, a ostavljamo po 3-4 jedno-, dvo- i trogodišnja izboja. Tako nastavljamo svake godine.



Princip rezidbe crvenog ribiza:

Prva godina – sadnja, prikratimo na 15cm nakon sadnje da ojača i razgrana se

Druga godina – ostavljamo 6-8 najjačih izboja, ostale odrežemo uz zemlju

Treća godina – ostavljamo 4-5 novih jednogodišnjih izboja (ulaze u drugu godinu), i 3-4 dvogodišnja (od onih 6-8 koje smo ostavili prošle godine)

Četvrta godina – ostavljamo po 3-4 jedno-, dvo- i trogodišnja izboja

Peta godina – uklanjamo četverogodišnje izboje, i ostavljamo kao i prethodne godine



Izbor sorte:



Crveni ribiz (Ribes rubrum L.) - eng. red currant


Red Lake - kasno zori i daje velike plodove koji se lako beru, bujnog rasta, vrlo rodan

Stephen No. 9 - dozrijeva nešto ranije, bujan, rodan, velikih bobica

Wilder - stalna i visoka rodnost, srednje velike bobice

Cascade - najranija sorta od navedenih, uzeti u obzir da raste u širinu, bobice su osjetljive na ožegotine pa ih treba brzo pobrati kad dozriju

Prince Albert - kasno dozrijeva, male do srednje velike bobice, produžuje sezonu

Cherry - velike bobice, mali grozdići s kratkom stapkom, bujan rast, otporan na pepelnicu

Viking - europska sorta otporna na hrđu

U RH na sortnoj listi 2005.

1. BLANKA (BIJELA) 2002.
2. DETVAN 2002.
3. EARSLING
4. FAY`S PROLIFIC
5. FERTODSKI DUGO GROZDASTI 2005.
6. HEINEMANNS ROTE SPÄTLESE = HAJNEMANOVA KASNA CRVENA, INDUSTRIJA
7. JONKHEER VAN TETS
8. PRESIDENT WILDER = PREZIDENT
9. PRIMUS 2002.
10. RED DUTCH = CRVENA NIZOZEMSKA
11. RED LAKE

12. RED VERSAILLES = CRVENA VERSAJSKA
13. RONDOM
14. ROSETTA
15. ROTET
16. ROVADA 2002.
17. STANZA
18. VICTORIA 2002.
19. VITAN 2002.



Bijeli ribiz

'White Grape'- velikih bobica blagog okusa, svijetlo žute boje

'White Imperial'- izvrstan, ali teško nabaviti



Crni ribiz - (Ribes nigrum L.) - eng. black currant


Boskopski div - sazrijeva potkraj lipnja, bujan, dobre rodnosti, zrele bobice lako otpadaju i nisu za transport, djelomično samooplodan

'Ben Alder'- srednje kasni, umjereno bujan, velikih bobica, otporan na pepelnicu, ali osjetljiv na hrđu

'Ben Sarek'- srednje kasni, umjereno bujan, velikih bobica, otporan na pepelnicu, djelomično i na hrđu

Wellington XXX - sazrijeva potkraj lipnja/početkom srpnja, grm širok i bujan, dobro podnosi i niže nadmorske visine, samooplodan, dobre rodnosti

Rosenthal - sazrijeva potkraj lipnja, bujan, vrlo rodan, velikih grozdova, vodeća rana sorta, djelomično samooplodan

Bang up - bujan i širok grm, samooplodan, najrodnija sorta, srednje kasna sorta, čvrstih bobica koje dobro podnose transport

'Titania'- srednje kasni, velikih bobica, vrlo bujnog rasta, otporan na pepelnicu i hrđu (preporučuje se za uzgoj u blizini bijelog bora jer je otporan na hrđu)

Goliath - sorta kratkih grozdova s vrlo velikim bobicama punim soka i izvrsnog okusa koje su najbolje za potrošnju u svježem stanju, zbog čega je pogodna za okućnice, srednje bujan grm, samooplodan, sazrijeva sredinom srpnja

'Baldwin'- sazrijeva u prvom tjednu srpnja, srednje velike bobice, samooplodan, izvrsne rodnosti

'Ben Nevis' i 'Ben Lomond' – novije europske sorte otporne na pepelnicu

U RH na sortnoj listi 2005.:

1. ALTAJSKA DESERTNA
2. ARANKA
3. BALDWIN
4. BALDWIN HILTOP
5. BANG UP
6. BEN LOMOND
7. BEN MORE
8. BEN NEVIS
9. BLACK DOWN
10. BLACK REWARD
11. BLACK SMITH
12. BOSCOOP GIANT = BOSKOPSKI DIV
13. BRÖDTORP
14. DANIEL`S SEPTEMBER = DANIJELOVA SEPTEMBARSKA
15. DYANA
16. GOLIATH
17. GOLUBKA
18. HOLANDSKI BOSKOP
19. MENDIP CROSS
20. OTELLO
21. ROODKNOP
22. ROSENTHAL
23. SILVERGIETERS BLACK = SILVERGITERS
24. TENAH
25. TINKER
26. TITANIA
27. TSEMA
28. WELLINGTON XXX
29. ZOJA


Razmnožavanje:

Jednostavno je i lako pomoću dobro razvijenih i odrvenjelih reznica od jednogodišnjeg drveta (ljetorasta) uzetih u kasnu jesen ili u rano proljeće prije bubrenja pupova. Reznice neka budu 15-20cm duge (4-5 pupova), odrezane tik ispod pupa, a na vrhu koso 1cm iznad pupa. Reznice treba posaditi u zemlju tako da samo 1-2 pupa vire van i pokriti ih malčom. Nakon godine dana dobro razvijene sadnice imat će dvije do tri grane i razgranat korijen.



Bolesti i štetnici:



Hrđa ribiza (Cronatium ribicola) - gljivična bolest koja dio ciklusa provodi na ribizu, a dio na bijelom boru (petoigličasti bor - Pinus strobus). Očituje se narančastim nakupinama (mrljama) na naličju lista. Oboljelo lišće se suši i opada, a pri jačem napadu nanosi velike štete borovima pa se ne preporučuje sadnja na udaljenosti manjoj od 300m od bijelog bora, ili 500m od rasadnika. Zaštita se provodi pripravcima koji su namijenjeni suzbijanju krastavosti jabuke, npr. Dithane, Poliram, Star, Mankozeb, Chromodine i dr.



Uši – prezimljuju u obiku jaja na kori izboja, a mlade uši pojavljuju se čim počne otvaranje pupova. Uši napadaju uglavnom crveni ribiz. Veličine su do 1 mm, zelene boje kao list te se vrlo teško opaze. Sišu biljne sokove na naličju listova. Prvi simptom koji se opazi je pojava crvenkastih mjehurastih nabreklina na gornjoj strani listova. U kasnijoj fazi listovi se kovrčaju i pojavljuje se medna rosa – ljepljivi sekret koji ispuštaju uši. Prvi korak u zaštiti je zimsko prskanje pripravcima na osnovi mineralnog ulja (bijelo ulje) ili kombinacijom ulja s bakrenim pripravkom (crveno ulje) kojim suzbijamo i gljivične bolesti. Mineralno ulje uništava jaja lisnih ušiju pa je pravo vrijeme za primjenu u vrijeme bubrenja pupova. U vegetaciji, ukoliko primijetite pojavu uši prskati treba posebnim pripravcima protiv lisnih uši – aficidima, npr. Confidor, Actelic i sl. Prednost je što ovi pripravci ulaze u listove i sokovima se prenose u sve biljne dijelove pa se uši, koje se nalaze skrivene s donje strane lista i zaštićene od djelovanja kontaktnih otrova, otruju sišući biljne sokove.

#24: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 5:21 pm
    ----
Nadam se da ce vam nesto od ovoga pomoci Bye Bye



Saljem uz to tri slike:crvenog,bijelog i crnoga ribizla.

#25: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 6:02 pm
    ----
Bravo tibore :+ :+ Bas iscrpan odgovor, vidim da ima i crne ribizle. Moracu to da nabavim za moj vocnjak u brdu Jump

#26: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: SingaLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 6:05 pm
    ----
mango, sutra cu da te propitam da li si dobro naucio!!?? Mr. Green

#27: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 6:12 pm
    ----
Moramo covjeku pomoci koliko mozemo Bye Bye Very Happy

#28: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 8:20 pm
    ----
Tibore, svaka cast. Ovo vredi preseliti u kategoriju Tekstova. Odlican materijal.

#29: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 9:14 pm
    ----
Hvala Anicka Very Happy
Ekipa,zato smo ovdje da pomognemo jedni drugima kad treba Bye Bye

#30: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: MangoMan PošaljiPoslato: Sub Sep 01, 2007 12:23 pm
    ----
BRATE TIBORE HVALAAA!
KAD POSTANEM BOGAT KONTAKTIRACU TE!!!(xexe)
hvala
odakle ti toliko znanje?
knjiga cini svoje!

#31: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Sub Sep 01, 2007 8:16 pm
    ----
Stari samo neka dobro napreduju!

Malo sam se bacio u potragu za matrijalom koji ti treba,uvijek se nesto iskopa.Sretno Bye Bye

#32: Re: RIBIZLE Autor: sublimacijaLokacija: AR PošaljiPoslato: Ned Sep 02, 2007 11:27 pm
    ----
Svaka cast na urodu! A da li neko ima crnu ribizlu? Citam da volu vlagu u vazduhu, osetljiva na letnje zege, pa me zanima na kojoj nadmorskoj visini i u kom delu sveta je gajite? Mnogo zdrava vocka!

#33: Re: RIBIZLE Autor: Bosko1986Lokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Sre Sep 05, 2007 12:02 am
    ----
Podloga za ribizlu je zlatna ribizla koja se dobija vegetativnin nacinom razmnozavanja. Problem je sto je ovakav uzgojni oblik daje manji prinos, manji je vek trajanja. ali je dekorativan !

#34: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: Bosko1986Lokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Sre Sep 05, 2007 12:30 am
    ----
Iscpan tekst tibore svaka cast ali ja cu nesto iz prakse nadam se da neces zameriti ako se nesto ne poklopi sa tvojim saznanjima. Prosto imam tremu.
Ribizla zbunasta biljka, severnih krajeva, trazi blago kiselu ph vrednost. Razmozavanje vegetativno. Razmak sadnje zavisi on nacina obrade ali i od same sorte za koju se opredelis. Tako da se razmak u redu krece od 0.80 - 1.20 m. A izmedju redova zavisi on nacina obrade. Nije zahtevna rezidba je krajnje prosta, Bere se jednovremeno, za razliku od maline u kupine. bolesti skoro da je i ne napadaju, mogu se pojaviti biljne vasi ali sa uspehom se moze zastiti sa jednim do dva prskanja u toku godine. Crvena ribizla radja u grozdovima dok crna ima manje grozdove nesto vise kao pojedinacne bobice ( opet sve to zavisi od sorte ). Crna je bolja za preradu jer sadrzi vise kiselina a i bogatija je vitaminima. Pored biljnih vasi moze se javiti problem poleganja lastara pod teretom roda kao i problem kod crne ribizle je to sto plodovi mogu izgoreti usled jakog sunca. Ali ova dva problema se mogu zaobici postavljanjem naslona, kao i mreze koja ce stiti od sunca. Crvena moze da rodi 2.5 vagona / ha dok crna oko 2 vagona / ha. Ako imas jos neki problem nece biti problem da ti objasnim jer imam kuci preko 30 sorti.

#35: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Sre Sep 05, 2007 5:24 pm
    ----
Bravo Bosko,mislim da ce MangoManu to i vise nego pomoci!
Bilo bi dobro ako mozes da uslikas neke od vrsta.
Pozdrav Bye Bye

#36: Re: Gajenje ribizli...HELP Autor: anickaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Sre Sep 05, 2007 7:39 pm
    ----
Drustvo, sjajni ste.

MangoMane, Tiborov i Boskov tekst su ti dobitna kombinacija.
Nedavno je kod Zaharija u "Znanje na poklon" bio intervju sa jednim deckom (na zalost, ne secam se imena, ali neko ce se vec setiti) koji radi na Polj. faksu u BG na institutu za vocarstvo i bavi se, ali bas ozbiljno, ribizlama. On stvarno jako puno zna (i sve gaji u svom vocnjaku), i sigurno bi vredelo da i s njim popricas ako to hoces ozbiljno da radiš.
Tim pre, sto je u emisiji objavio i svoj mob. telefon.

pozdrav i puno uspeha!

#37: Re: RIBIZLE Autor: maki58 PošaljiPoslato: Pet Sep 14, 2007 11:46 pm
    ----
Da li je neko probao da gaji ribizlu u saksiji kao sobnu biljku? Ako jeste da li moze da mi objasni kako da to isto uradim. Hvala unapred!

#38: Re: RIBIZLE Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Sub Sep 15, 2007 6:50 am
    ----
Na balkonu ne bi trebalo biti problema Bye Bye

#39: Re: RIBIZLE Autor: sanja_Lokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2007 11:59 am
    ----
Mene interesuje dali neko zna kako se mogu uvesti sadnice crne ribizle iz Poljske? A što se održavanja zasada i samih biljaka tiče mogu i ja nešto pomoči jer imam manji voćnjak Čačanske Crne već duze vreme.

HVALA!

#40: Re: RIBIZLE Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2007 2:23 pm
    ----
maki58 citat:
Da li je neko probao da gaji ribizlu u saksiji kao sobnu biljku? Ako jeste da li moze da mi objasni kako da to isto uradim. Hvala unapred!

kao sto rece Tibor na balkonu da a kao sobnu nisam. Bez ikakvog specijalnog tretmana crnu i crvenu gajim. Crna ove godine dala saku ooooogromnih kuglica. Crvena je mladja i ove godine nije bilo plodova. Treba im dovoljno velika saksija i ako bude ostra zima kutija, najlon stiropor za ispod saksije i eto uslova za zimski san Very Happy

#41: Re: RIBIZLE Autor: sanja_Lokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Čet Okt 18, 2007 3:51 pm
    ----
Ribizla se ne moze gajiti kao sobna biljka jer joj genetika to ne dozvoljava,
ako pri tom zeliš i rod, biljka mora proći kroz proces jarovizacije, što bi značilo da mora biti izlozena niskim temperaturama izvesno vreme. Sto se tiče saksija traži hranidbeni prostor 60 sa 50-najmanje, i jako hranljiva zemljišt a pri tom ne voli sušu. Dosta je otporna na niske temperature, ali joj koren ipak treba zaštititi. Ukoliko neko želi da je sadi na otvorenom, vreme sadnje će biti za nekih dve do četiri nedelje.

#42: Re: RIBIZLE Autor: spoki007Lokacija: Bilje(Osijek)HR PošaljiPoslato: Uto Apr 22, 2008 1:14 pm
    ----
dobio sam jednu sadnicu ribizla,dali je sada kasno da je posadim ili nije?
dali je potrebno dodati malo supstrata za korijen ili nesto slicno?

img89.imageshack.us/my...bizxe7.jpg

ista pitanja i za lozu koja se vidi na slici...

tnx

#43: Re: RIBIZLE Autor: djevtic PošaljiPoslato: Sre Apr 23, 2008 10:56 am
    ----
Da li neko zna nesto vise obolestima crne ribizle?

Imam dva dvogodisnja stablasca crne ribizle, ali imam problema sa gajenjem. Prosle godine je unistila plamenjaca, a ove godine unutrasnji mladi lisici dobijaju braon fleke na vrhovima i zute. Takodje, veliki spoljni listovi se povijaju nadole i kao da imaju jedva vidljivu bakarnu prevlaku odozgo. Ima li pomoci?

#44: Re: RIBIZLE Autor: osicaaaa PošaljiPoslato: Uto Maj 06, 2008 12:13 am
    ----
jel moze neko da mi objasni kako se vrsi rezidba ribizle i jel ima neko sliku plantaze ribizle ili bar kako bi trebalo da izgleda dobro negovano stablo?

#45: Re: RIBIZLE Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 25, 2008 7:23 pm
    ----
Bice valjda dvije -tri sake sa ove balkonske Wink

#46: Re: RIBIZLE Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 25, 2008 8:52 pm
    ----
Bice voca bar za litar soka Wink pravog,domaceg bez konzervansa Very Happy

#47: Re: RIBIZLE Autor: shomiLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Ned Jun 01, 2008 12:52 am
    ----
Kolika je otkupna cijena ribizla ?

#48: Re: RIBIZLE Autor: osicaaaa PošaljiPoslato: Pet Jun 06, 2008 11:03 am
    ----
jos uvek je slaba ponuda, pa se cene krecu od 400 do 600din/kg. na zelenim pijacama

#49: Re: RIBIZLE Autor: BravarLokacija: Chibukland El Rancho, Srbija PošaljiPoslato: Ned Jun 08, 2008 11:04 am
    ----
Evo kako to izgleda u selu Ljutice (izmedju Divcibara i Pozege) na oko 400m NV. Prosle godine sam u periodu od aprila do septembra tim putem "pregazio" bar 30 puta. imam i nekog video materijala (15min) u DV formatu. Snimci su od 2007 jun, a samo jedan je od proslog cetvrtka. Fotke su malo veceg formata... pa ko voli...












#50: Ribizle Autor: IgorVrbas PošaljiPoslato: Pet Jul 11, 2008 12:58 am
    ----
cao svima.Ja sam iz Vrbasa,imam zemlju velicine jedan hektar.Zelim da pocnem sa uzgajanjem Ribizle.Znaci pocetnik sam u tome i nemam iskustva.Zamolio bi vas da me malo informisete o tome,naravno interesuje me koliko bih morao mda ulozim novca u da bih zasadio Ribizle na jedan hektar.Zanima me da li Ribizlama odgovara zemljiste u Vojvodini i naravno da li se od ribizle moze ziveti?Hvala vam unapred

#51: Re: Ribizle Autor: saltasLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Pet Jul 11, 2008 5:07 am
    ----
Pitanje uputi na ovu temu www.svetbiljaka.com/Fo...bizla.html ili je pregledaj možda već ima odgovor.

Dobrodošao!

#52: Re: Ribizle Autor: SaškaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jul 16, 2008 3:09 pm
    ----
Pozdrav Igore! Ribizla traži mnogo ručnog rada, pogotovo za berbu. Inače je nije teško gajiti. Većinu plodova donosi na prošlogodišnjim izdancima o čemu treba voditi računa pri rezidbi. Daje oko 5 kg po biljci, a rađa oko 10 godina. Osetljiva je na pozne prolećne mrazeve kada stradaju cvetovi i tek zametnuti plodovi. Ne znam koliko se može od nje živeti, ali se na pijaci plod prodaje po dosta visokoj ceni. Potrebno ih je saditi na razmak 1.5m u redu, a između redova razmak zavisi od mehanizacije koju ćeš koristiti.

#53: Re: Ribizle Autor: osicaaaa PošaljiPoslato: Ned Okt 19, 2008 11:30 pm
    ----
jel neko zna gde se mogu nabaviti sadnice, okolina Nisa

#54: Re: RIBIZLE Autor: Brdjanka PošaljiPoslato: Čet Apr 16, 2009 12:07 pm
    ----
Ima li neko belu ribizlu?

#55: Re: RIBIZLE Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Apr 23, 2009 1:25 am
    ----
Sacekaj te do jeseni. Imacu ih i to : crvene,crne, bele. Sadnice svih velicina. Pozdrav sa juga,okolo Nisa.

#56: Re: RIBIZLE Autor: BondLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 6:17 pm
    ----
Knjigu od cetrdesetak stranica Proizvodnja crvene i crne ribizle možete preuzeti sa linka:
www.mojabasta.com/inde...order=name

#57: Re: RIBIZLE Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 6:45 pm
    ----
Ja imam ribizlu koja je rađala drugu i treču godinu.Ovo joj je četvrta godina kod mene i ništa...Nije niti cvjetala. Zašto?Nije premještana,redovno gnojena,kao i sve ostale biljke, a odbila da cvjeta Sad

#58: Re: RIBIZLE Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 8:09 pm
    ----
LB,ribizla radja samo na mladim izdancima,dok na cetverogodisnjim granama gotovo nikako.Starije grane se poznaju po boji i debljini ,te kada se presjeku unutar su suplje.Svaku jesen ostave se samo mlade grane.Inace veoma lako se oziljavaju,a znaju da imaju rod i na ovogodisnjim oziljenim reznicama u proljece.

#59: Re: RIBIZLE Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 8:30 pm
    ----
Dado,ja sam nju dobro otfikarila u proljeće i ovo što je izraslo su uglavnom nove grane.Mogu li sada ožiliti reznice? Sa ili bez hormona? Tvoji mi savjeti uvijek dobro dođu,pravi si frend Very Happy

#60: Re: RIBIZLE Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 8:38 pm
    ----
Mozes i sada da probas,evo ja oziljavam onaj ukrasni za kalemljenje.Najbolje je u rano proljece,primi se do 80 % reznica.Stavi u klasmanovu zemlju,pomijesano sa perlitom i pijesak taj iz Neretve,reznice,te u debelu hladovinu i vlagu odrzavaj.

#61: Re: RIBIZLE Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 9:04 pm
    ----
dadoxxl citat:
Mozes i sada da probas,evo ja oziljavam onaj ukrasni za kalemljenje.Najbolje je u rano proljece,primi se do 80 % reznica.Stavi u klasmanovu zemlju,pomijesano sa perlitom i pijesak taj iz Neretve,reznice,te u debelu hladovinu i vlagu odrzavaj.

Evo bilježim u tefter, a nešto ne znam je li to ona zemlja iz Semenarne blizu tebe (kupovala sam nedavno ali nisam pogledala proizvođača).Misliš ona pržina iz Neretve? Wink uhhhh što je dobra za sadnice Very Happy Hvala ti Cmok

#62: Re: RIBIZLE Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 9:31 pm
    ----
Zemlju kupi u Granumu,imas specijalnu za oziljavanje,ne treba ti hormon za ribizle.Dakle tako mozes da razmnozis kupinu,jostu,ogrozd,tajberi.

#63: Re: RIBIZLE Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 9:39 pm
    ----
dadoxxl citat:
Zemlju kupi u Granumu,imas specijalnu za oziljavanje,ne treba ti hormon za ribizle.Dakle tako mozes da razmnozis kupinu,jostu,ogrozd,tajberi.

O.K. Dado,super Granum mi je i bliže Bye Bye

#64: Re: RIBIZLE Autor: nenadijelena PošaljiPoslato: Ned Avg 02, 2009 6:25 pm
    ----
Da li neko moze da mi kaze koja je cena sadnice ribizle? I koliko je ukupno ulaganje po hektaru? Hvala

#65: Re: RIBIZLE Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Avg 02, 2009 6:49 pm
    ----
Zavisi koja vam kolicina sadnica treba. Javi se na pp.Pozdrav.

#66: Re: RIBIZLE Autor: sanja_Lokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Pon Avg 17, 2009 12:12 am
    ----
sadnice ribize su za prolecnju sadnju bile i oko 120 din. (u zavisnosti koja je sorta i dali su uvozne) za 1 ha ti je potrebno oko 3300 sadnica, sto ja nikada ne bih preporucila da podigne neko ko tek pocinje da se bavi proizvodnjom. imam zasad od 80 ari i dosta iskustva sa njima

#67: Re: RIBIZLE Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Avg 17, 2009 11:00 am
    ----
Sadnice ribizle raznih sorti po ceni od 100 dinara ,samo preko prodavnice SB. na jesen. Pozdrav.

#68: Re: RIBIZLE Autor: sreckovic PošaljiPoslato: Pon Mar 15, 2010 7:06 pm
    ----
Da li neko u Novom Sadu ili njegovoj okolini prodaje sadnice ribizli i po kojoj ceni?

#69: Re: RIBIZLE Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Mar 15, 2010 9:15 pm
    ----
Od Leskovca do Novog sada stizu AKS-sluzbom za jedan do dva dana. Koja kolicina sadnica ti treba i koje sorte. Pozdrav.

#70: Re: RIBIZLE Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Apr 25, 2010 7:39 am
    ----
Ovo bi trebalo da su crne ribizle

#71: Re: RIBIZLE Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Apr 25, 2010 9:14 pm
    ----
Mislim da ti je to crvena krupnoplodna jer sve sorte crnih ribizli imaju po malo tamnije nijanse na listovima .

#72: Re: RIBIZLE Autor: miska PošaljiPoslato: Uto Jun 15, 2010 5:35 pm
    ----
Moje 3 ribizlice. Cmok Posadjene su pocetkom aprila.
Male su, a dosta rodile. Jump2

#73: Re: RIBIZLE Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Uto Jun 15, 2010 7:23 pm
    ----
ja sad video da ima ovde kod mene u komsiluku 1 drvce pa cu probam preko reznica da i kod sebe prebacim u bastu Smile

#74: Re: RIBIZLE Autor: sanja_Lokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Sub Avg 14, 2010 6:34 pm
    ----
evo malo i opsirnije o ribizlama Smile a i o goji bobicama
cale13.webs.com/

#75: Re: RIBIZLE Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 11, 2011 2:35 pm
    ----
E sad, koliko sam ja razumela... ribizla moze da se zasadi od grancica koje se sad orezuju i ne mora da se kaleme???
Ja sam htela da zasadim par komada al neznam ni gde da ih kupim??
Molim da mi neko odgovori.. Cmok

#76: Re: RIBIZLE Autor: -eko-Lokacija: BiH PošaljiPoslato: Čet Feb 17, 2011 12:42 pm
    ----
nandica1212, dobro si razumjela, ne moraju da se kaleme.
Reznice se ne kupuju, njih uzmes od komsije a sadnice mozes kupiti u nekom vrtnom centru, rasadniku, pol.apoteci. Smile

#77: Re: RIBIZLE Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 18, 2011 3:39 pm
    ----
Hvala
Jedva cekam da rode vocke..

#78: Re: RIBIZLE Autor: subu86Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Mar 13, 2011 3:30 am
    ----
jel ima neko na prodaju ribizle crvene,crne,bele?

#79: Re: RIBIZLE Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Mar 13, 2011 10:16 am
    ----
Pitaj vojvodu on ima svo to bobicasto voce Wink

#80: Re: RIBIZLE Autor: rozgicdLokacija: kraljevo PošaljiPoslato: Sre Mar 23, 2011 6:34 pm
    ----
A mogu li ribizle i ogrozd da se gaje u saksiji?

#81: Re: RIBIZLE Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Mar 23, 2011 9:05 pm
    ----
Naravno da može. međutim ograničeno . U četvrtoj godini kad treba da daju prvi obilan rod dobro bi ih bilo presaditi u veću saksiju otprilike prečnika 50 cm i tako mogu da ostanu još naredne četri godine . Ali oprez, bez osmokota i redovnog zalivanja neće ići. Orezivanje mora biti redovno i posebnu pažnju obratiti u rano proleće na vaši koje se lako rešavaju ako se odmah primete, u suprotno list se deformiše i cele godine žbunu daje ružan izgled.
Za period posle osme godine pričaću ti dogodine.

#82: Re: RIBIZLE Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2011 7:26 pm
    ----
cvetale mi crne ribizle, a crvena sprema plodove za sazrevanje Bye Bye

#83: Re: RIBIZLE Autor: belibregLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Uto Maj 03, 2011 12:49 pm
    ----
Divne ribizle, Sesil!

Moje, medjutim, u problemu. Da li bi trebalo, i cime da tretiram ribizle, posto im se lisce pretvara u ovo:


#84: Re: RIBIZLE Autor: maki22782Lokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Uto Maj 03, 2011 1:49 pm
    ----
belibreg citat:
Divne ribizle, Sesil!

Moje, medjutim, u problemu. Da li bi trebalo, i cime da tretiram ribizle, posto im se lisce pretvara u ovo:





List je napala "PLAMENJAČA" samo isprskaj "bordovskom čorbom" to bi trebalo da je dovoljno-naravno ako ne želiš da truješ ribizlu otrovima.

S proleća sve ribizle preventivno treba tretirati bordovskom čorbom.

#85: Re: RIBIZLE Autor: belibregLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Uto Maj 03, 2011 2:13 pm
    ----
Hvala maki, prskana je u rano prolece, ali ipak joj se ovo desava. Sad Uradicu kako kazes, ne znam da li i da uklonim ovakvo lisce sa grma...

#86: Re: RIBIZLE Autor: maki22782Lokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Uto Maj 03, 2011 3:08 pm
    ----
belibreg citat:
Hvala maki, prskana je u rano prolece, ali ipak joj se ovo desava. Sad Uradicu kako kazes, ne znam da li i da uklonim ovakvo lisce sa grma...


Ukloni slobodno obolelo lišće.Inače možeš da ponoviš prskanje i po nekoliko puta-ne šteti.Moguće i da je kiša sprala-ja ne pamtim kada je bilo sunca u našem kraju Sad

#87: Re: RIBIZLE Autor: belibregLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Uto Maj 03, 2011 4:28 pm
    ----
Tek sad sam primetila da si iz Aleksinackog kraja. Da, ove kise bas prijaju gljivicnim oboljenjima. Ja sam uspela nekako u medjuvremenu ponesto da prskam, pa se onda brinem koliko je efekta bilo... Pozdrav! Bye Bye

#88: Re: RIBIZLE Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Uto Maj 03, 2011 9:25 pm
    ----
Ribizla ne boluje od plamenjače ili se bolest na koju maki tipuje u stvari drugačije zove. Simptomi koje si pokazao su tipični na prisustvo vašiju. Okreni naličje i pogledaj da li ima tih malih stvorenja.
Ovde je link za bolesti i štetočine www.poljoberza.net/Aut...tm&autor=7

#89: Re: RIBIZLE Autor: belibregLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Uto Maj 03, 2011 11:25 pm
    ----
Ne znam sad... Nikakvih parazita nema sa druge strane. Ribizle su rodile, i plodovi izgledaju dobro. Biljka cela izgleda jedro, osim sto ima ove muke po sebi... Bye

#90: Re: RIBIZLE Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2011 4:41 pm
    ----
Vaši nikada nećešnaći na starijim listovima. Sudeći po fotografiji tvoj list je upavo takav, vaši migriraju uvek u toku porasta sa starijeg na mlađe listove. Portaži ih na vršnim , još uvek nepotpuno razvijenim listovima.

#91: Re: RIBIZLE Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Maj 05, 2011 8:18 pm
    ----
belibreg citat:
Ne znam sad... Nikakvih parazita nema sa druge strane. Ribizle su rodile, i plodovi izgledaju dobro. Biljka cela izgleda jedro, osim sto ima ove muke po sebi... Bye
Citao sam jednu knjigu o biovrtu pise da je dobra prevencija protiv toga, zasaditi pelin uz samu ribizlu. Bye Bye

#92: Re: RIBIZLE Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pet Maj 06, 2011 9:36 pm
    ----
Univerzalno rešenje ne postoji, ali priroda se postarala da neke probleme reši i sama. Moguće je da je tačno to što ti tvrdiš. Vredi pokušati.

#93: Re: RIBIZLE Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Jun 12, 2011 5:48 pm
    ----
sazrela crvena ribizla, Bye Bye

#94: Re: RIBIZLE Autor: arch505Lokacija: Brus/Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Jun 12, 2011 8:18 pm
    ----
Njam, njam... Very Happy Kakvi lepi "grozdovi". Ja imam crnu, ali jos moram da cekam da sazri, najmanje 10-ak dana, ali je zato rodila ko luda. Imam i dosta mladih sadnica, ako ste zainteresovani, samo javite Very Happy Bye Bye

#95: Re: RIBIZLE Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Jun 12, 2011 9:30 pm
    ----
arch505,hvala dodji da je beremo zajedno, inace imam tri sadnice crne i za koji dan ocekujem da skroz potamne jer su vec malo pocele da crvene i dobro su rodile Bye Bye

#96: Re: RIBIZLE Autor: BravarLokacija: Chibukland El Rancho, Srbija PošaljiPoslato: Pon Jun 13, 2011 11:56 am
    ----
Neshto razmishljaaam... a shto se ne bih i ja pohvalio? Wink
Nije shto su moje, al' shto su lepeeee!


#97: Re: RIBIZLE Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pon Jun 13, 2011 3:25 pm
    ----
Bravar, vala imas i cime da se hvalis, a sto do sada nisu pojedene bas su dobro zrele Sunce sija Bye Bye

#98: Re: RIBIZLE Autor: arch505Lokacija: Brus/Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jun 13, 2011 5:25 pm
    ----
Sesil, hvala na pozivu Cmok
Bravar, cista desetka Very Happy Bye Bye

#99: Re: RIBIZLE Autor: sneki-nsLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jun 13, 2011 7:46 pm
    ----
Imoje su počele sa zrenjem

#100: Re: RIBIZLE Autor: arch505Lokacija: Brus/Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jun 13, 2011 9:50 pm
    ----
Sve lepse od lepseg Very Happy (citaj ukusnije) Wink Bye Bye

#101: Re: RIBIZLE Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pon Jun 13, 2011 10:04 pm
    ----
sneki-ns kod tebe bas ima, mozes i da izvozis ne zna se dal si bolja sa cvecem ili sa vocem Cmok Bye Bye

#102: Re: RIBIZLE Autor: BravarLokacija: Chibukland El Rancho, Srbija PošaljiPoslato: Pon Jun 13, 2011 11:25 pm
    ----
sesil citat:
Bravar, vala imas i cime da se hvalis, a sto do sada nisu pojedene bas su dobro zrele Sunce sija Bye Bye

Zaista su ove godine rodile za medalju. Ko to sve da pojede... Nego, shta da radim sa vishkom? Sok? Smrzavanje?

#103: Re: RIBIZLE Autor: BravarLokacija: Chibukland El Rancho, Srbija PošaljiPoslato: Pon Jun 13, 2011 11:41 pm
    ----
Sneki, skoro si prskala ribizle bordovskom chorbom?

#104: Re: RIBIZLE Autor: sneki-nsLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Jun 14, 2011 9:57 am
    ----
Da, pre neki dan ,tako da ćemo berbu malo odložiti.Ali tek su počele ,ima još dosta zelenih.Inače ja ih zamrznem u plastičnim kutijicama i zimi su fenomenalne za voćni kolač.A od ostatka pomešam sa jostom i malinama a nekad i sa kupinama i napravim džem i slatko. Bye Bye

#105: Re: RIBIZLE Autor: BravarLokacija: Chibukland El Rancho, Srbija PošaljiPoslato: Uto Jun 14, 2011 11:31 am
    ----
Nemam ja mnogo, Tri velika grma u petoj godini, ali rodiloooo... Jedan smo pokljucali, ostala ih dva Smile
Nadam se da znash da je karenca za bordovsku chorbu od 18 do 21 dan?

#106: Re: RIBIZLE Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Ned Jun 19, 2011 11:52 am
    ----
sazrela i crna ribizla Bye Bye

#107: Re: RIBIZLE Autor: belibregLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Ned Jun 19, 2011 11:46 pm
    ----
Jao sto su lepe crne! I crvene!
A kod mene iznenadjenje: iako nisam kupila belu, dobila sam belu u pakovanju sa slikom crvene. Vrlo je krupna i lepa. Pa da prilozimo i belu, da se i ona slika! Very Happy Bye Bye


#108: Re: RIBIZLE Autor: sesilLokacija: Beograd VML PošaljiPoslato: Pon Jun 20, 2011 9:55 pm
    ----
belibreg, bas je interesantna bela ribizla koju prvi put vidim mora da ce biti i slatka Very Happy Bye Bye

#109: Re: RIBIZLE Autor: arch505Lokacija: Brus/Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jun 20, 2011 9:58 pm
    ----
Crna je super, ali bela i za mene retkost Shocked ... Belibreg gde ste je nabavili?

#110: Re: RIBIZLE Autor: belibregLokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Uto Jun 21, 2011 11:45 am
    ----
Kupila sam u polj. apoteci ovde u Aleksincu,( proizvodjac iz Krusevackog kraja), bili su paketici sa crvenim, belim, crnim. Ja uzela tri paketica sa slikom crvenih, kad jedna ispala bela. Verovatno greskom upakovana. I tako imam belu. Very Happy A bilo ih je i kod Topalovica u katalogu. Imaju cak i stablasice!
Dosta je krupna i slatka! Bye Bye

#111: Re: RIBIZLE Autor: arch505Lokacija: Brus/Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Jun 21, 2011 3:23 pm
    ----
Krusevacki rasadnik?! Surprised Pa ja sam u Krusevcu uzeo crne, tad im je bilo nestalo crvenih, a bele nisu ni imali. Moracu ja opet u "popis" po krusevackim rasadnicima. Bye Bye

#112: Re: RIBIZLE Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Uto Jun 21, 2011 10:20 pm
    ----
Krajem oktobra još dok je list na žbunu skidaju se reznice koje se primaju kao korov i to bez hormona. Ako je to neka pomoć javite se da vam na jesen spremim reznice bele ribizle.

#113: Re: RIBIZLE Autor: arch505Lokacija: Brus/Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Jul 14, 2011 10:38 pm
    ----
Bogata berba konacno zavrsena.... Wink

#114: Re: RIBIZLE Autor: arch505Lokacija: Brus/Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Jul 14, 2011 10:39 pm
    ----
...

#115: Re: RIBIZLE Autor: Kika_AlmodovarovaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Jul 14, 2011 11:14 pm
    ----
Recite mi. jel jedete crnu? Kod nas, njezine plodove pojedem samo ja al ne mogu reći da su mi fine. Pojedem jel mi žal da ne propadnu Embarassed

#116: Re: RIBIZLE Autor: arch505Lokacija: Brus/Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Jul 14, 2011 11:21 pm
    ----
Kika_Almodovarova citat:
Recite mi. jel jedete crnu? Kod nas, njezine plodove pojedem samo ja al ne mogu reći da su mi fine. Pojedem jel mi žal da ne propadnu Embarassed


Zasto je ne bi ste jeli?! Cela moja porodica je obozava, kad dobro sazri i dobije pravu boju ima fenomenalan ukus....mozda neki ne vole taj rezak i kiselkastiji osecaj na kraju ali to su vitamini Razz Very Happy a tek slatko od nje....mmmm...da se udavis u zdelici Wink Bye Bye

#117: Re: RIBIZLE Autor: Kika_AlmodovarovaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Jul 14, 2011 11:27 pm
    ----
arch505 citat:

Zasto je ne bi ste jeli?! Cela moja porodica je obozava, kad dobro sazri i dobije pravu boju ima fenomenalan ukus....mozda neki ne vole taj rezak i kiselkastiji osecaj na kraju ali to su vitamini Razz Very Happy a tek slatko od nje....mmmm...da se udavis u zdelici Wink Bye Bye
Pa upravo to: nitkom ne odgovara taj rezak (trpki) okus.

#118: Re: RIBIZLE Autor: zvrljo87Lokacija: Kg PošaljiPoslato: Čet Jan 26, 2012 11:33 am
    ----
Pozdrav svima!

Posadio bih crnu ribizlu, pa me zanima koliko sadnica je potrebno za recimo 10 ari. Naisao sam na podatke da je za 1ha potrebno oko 4000 sadnica,
da se sade na jedan metar u redu i oko 2,5 metara se ostavi izmedju redova.
Ako nije tacno ispravite, kakva su vasa iskustva? Cool

#119: Re: RIBIZLE Autor: MarijaLeaLokacija: srbija PošaljiPoslato: Čet Mar 22, 2012 9:25 pm
    ----
pozdrav, danas sam kupila jednu sadnicu crvenog ogrozda i jednu sadnicu crne ribizle. Pa me zanima gde bi najbolje uspelo (na kom zemljistu) ravnom-brdovitom, osuncanom ili zamracenom mestu, da ima vise vlage ili da bude suvo zemljiste. Ja sam planirala u bastici pored ograde,ravno je zemljiste ima dosta sunca...Hvala unapred.

#120: Re: RIBIZLE Autor: mighty_duck00Lokacija: sarajevo PošaljiPoslato: Pon Mar 26, 2012 12:35 pm
    ----
a kako izgleda ta zlatna ribizla,i gdje je naci?zlatna i bijela ribizla nije jedno te isto?

#121: Re: RIBIZLE Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Apr 23, 2012 7:23 am
    ----

Cvetanje ribizle.

#122: Re: RIBIZLE Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pon Apr 23, 2012 10:34 am
    ----
Obilno cvetanje, ali najveći problem kod ribizle je sačuvati prve listove od vašiju. Vidim da je tvoja već pokupila oštećenja od njih. Jedino rešenje je zimsko prskanje za prvi nalet, u toku vegetacije se lako rešava.

#123: Re: RIBIZLE Autor: elsale PošaljiPoslato: Uto Apr 24, 2012 8:08 am
    ----
Miodrag22 citat:
Obilno cvetanje, ali najveći problem kod ribizle je sačuvati prve listove od vašiju. Vidim da je tvoja već pokupila oštećenja od njih. Jedino rešenje je zimsko prskanje za prvi nalet, u toku vegetacije se lako rešava.

moze prijedlog cime je najbolje prskati.
ali nesto sto je dopusteno u ekoloskom uzgoju, sto je najucinkovitije.

#124: Re: RIBIZLE Autor: ivanb PošaljiPoslato: Uto Apr 24, 2012 6:40 pm
    ----
Прошле године у пролеће посадио сам црвену рибизлу (од орезаних грана са старог жбуна). Гранчице су пустиле корен, олистале тако да сам се надао да ове године истера младе гране. Међутим од тога ништа изгледа. Ове од прошле године олистале а од нових ни трага.

Чуо сам да треба орезати врх док су зелене, па да ће кренути младари из земље? Да ли требам то да урадим или је можда нешто друго у питању? Да неће касније кренути?

#125: Re: RIBIZLE Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 20, 2012 7:59 pm
    ----
Skoro sam kupio tri ribizle (belu, crnu i crvenu) i dva ogrozda (beli i crni) iz rasadnika Groz iz Medvedje. Ovo su ribizle. I stvarno su povoljne, ovolike sadnice za po 100din nigde nisam video.

#126: Re: RIBIZLE Autor: maki22782Lokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 2:17 pm
    ----
Borcanin citat:
Skoro sam kupio tri ribizle (belu, crnu i crvenu) i dva ogrozda (beli i crni) iz rasadnika Groz iz Medvedje. Ovo su ribizle. I stvarno su povoljne, ovolike sadnice za po 100din nigde nisam video.


Kakav ti je to "crni ogrozd" Znam za zeleni,žuti i crveni ali za crni-I put da čujem Shocked

#127: Re: RIBIZLE Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 2:22 pm
    ----
Tako mi rekose u rasadniku. Vidim ima jedan plod i boje je borovnice, neke ljubicaste boje da kazem. Slikacu ga.

#128: Re: RIBIZLE Autor: sneki-nsLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 2:25 pm
    ----
Sasvim moguće da je to josta.

#129: Re: RIBIZLE Autor: buldozerkoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 2:26 pm
    ----
Imam ja crni ogrozd...bobice malo svetlije od crnog grožđa

#130: Re: RIBIZLE Autor: maki22782Lokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 2:32 pm
    ----
sneki-ns citat:
Sasvim moguće da je to josta.

I ja mislim da je josta,zato sam odmah i pitala.U rasadnicima vrlo cesto prodaju jostu kao crni ogrozd ili jostu kao ribizlu a najbolje je od svega kada ti kažu da su josta,crna ribizla i crni ogrozd jedno te isto.Da nemam sva 3 pa da im i poverujem Smile

#131: Re: RIBIZLE Autor: buldozerkoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 2:40 pm
    ----
nisu...imam jostu, crnu ribizlu i ogrozd...ogrozd ima bodlje kao u noćnoj mori

#132: Re: RIBIZLE Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 3:16 pm
    ----
Ovaj moj bas ima bodlje, ne mozes grancicu uhvatiti.

#133: Re: RIBIZLE Autor: buldozerkoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 06, 2012 6:26 am
    ----
Maki, evo ga moj ogrozd, pa reci koji je

#134: Re: RIBIZLE Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jul 19, 2012 12:22 pm
    ----
Slikano pre nekih 10ak dana. Plod "crnog" ogrozda Smile


#135: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Nov 15, 2012 9:51 pm
    ----
Zdravo svima
Uvek zelim da pomognem svima pa evo i sad. Imam jednog komsiju koji zbog hitnog odlaska u inostranstvo , hitno prodaje :
Crvenu ribizlu , velicina oko 100 cm -sorta red lejk i crnu -rozental velicina oko 60 cm.
Cena od 50 do 100 din po komadu ili po dogovoru.
Njegov broj je :062 1737-220-Dragan.
Pozdrav svima .

#136: Re: RIBIZLE sa stablom Autor: DušanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jan 20, 2013 12:17 pm
    ----
MarijaDj citat:
ja necu nista da kalemim. Dobila sam od komsinice 15-ak grancica (20 cm) crvene ribizle. Sta sad sa njom da mi se primi? Molim brz odgovor da mi ne propadnu

#137: Re: RIBIZLA Autor: biljdanLokacija: Batajnica PošaljiPoslato: Sre Mar 13, 2013 10:50 pm
    ----
Da li je moguće razlikovati crnu od crvene ribizle, sada kad nema lista, ni cveta, ni ploda? Dakle, da li je moguće razlikovati ove dve vrste na osnovu oblika grana, načina račvanja grana, obliku pupoljaka... itd.

#138: Re: RIBIZLA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Mar 13, 2013 11:49 pm
    ----
Moguce je,po list,granama.Takodje ako zakines grancicu kod crne ribizle osjetis miris. Bye Bye

#139: Re: RIBIZLA Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Mar 14, 2013 12:50 pm
    ----
posto su krenule sa otvaranjem pupoljaka, lako ih je sada prepoznati.
evo slike, jutros sam je napravio, losijeg je kvaliteta ali moze se uociti razlika.
levo je crvena, desno je crna.


#140: Re: RIBIZLA Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Mar 14, 2013 12:54 pm
    ----
p.s.

ova razlika u boji kore je zato sto su reznice crvene ribizle starije grane, dok su kod crne u pitanju proslogodisnje. da ne bude zabune. ima i tu razlike, ali je sada najlakse po pupoljku, bar meni tako izgleda. kada olistaju onda ce se lakse prepoznavati.

#141: Re: RIBIZLA Autor: biljdanLokacija: Batajnica PošaljiPoslato: Čet Mar 14, 2013 2:35 pm
    ----
Hvala dado i naskovicu!

#142: Re: RIBIZLE Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Mar 14, 2013 3:34 pm
    ----
buldozerko citat:
Maki, evo ga moj ogrozd, pa reci koji je
lici mi na jostu - ako nema bolja onda sam jos sigurniji
Josta je hibrid divljeg ogrozda i crne ribizle

#143: Re: RIBIZLA Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Mar 14, 2013 3:40 pm
    ----
Menjao bih crne ribizle za crvenu i zutu ako je ko zainteresovan

#144: Re: RIBIZLA Autor: Nesica1984Lokacija: Šabac PošaljiPoslato: Čet Mar 14, 2013 6:49 pm
    ----
Zna li ko ima li gde organizovanog otkupa ribizle i kako se cena krece? Smile

#145: Re: RIBIZLA Autor: MSnezaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 18, 2013 9:27 pm
    ----
U razgovoru sa biljdanom obećala sam da ću staviti slike sadnica od kojih je jedan broj crvena ribizla a ruge sadnice su (?) koje imaju crni opori plod. Po izgledu stablai lista vrlo su sliče crvenoj ribizli ali nisu iste, odnosno ja ne pravim razliku dok se ne pojavi plod. Kako ne znam koji je koji dok nema plod ako neko može da prepozna šta je šta bila bih mu zahvalna.
[/code]

#146: Re: RIBIZLA Autor: MSnezaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 18, 2013 9:31 pm
    ----
Ima još

#147: Re: RIBIZLA Autor: MSnezaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 18, 2013 9:32 pm
    ----
Ovo je sigurno crvena ribizla, kupljena i posadjena pre par dana.

#148: Re: RIBIZLA Autor: markoturasLokacija: Novska PošaljiPoslato: Uto Mar 19, 2013 12:54 pm
    ----
Ništa lakše! Crna ribizla čim se pojavi list protrljaj (zgnječi) malo lista ,smrdi ko crni đavo.Nemoš da omaneš. Crvena i bela ribizla ne smrde.
To ti je Dado onomad napisao,ali se ne čita.....

#149: Re: RIBIZLA Autor: MSnezaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Mar 20, 2013 7:37 pm
    ----
To ako je crna ribizla, a šta ako nije?? Ja nige nisam rekla da je u pitanju crna ribizla, šta više mislim da nije jer je plod krupniji i oporog ukusa.

#150: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Mar 21, 2013 12:54 am
    ----
Postovani forumasi,
Pre svega da se predstavim, zovem se Sasa Marinkovic i od prosle jeseni posedujem zasad crne ribizle koji broji preko 850 sadnica. Sa nestrpljenjem iscekujem lepo vreme i rezultate svog laickog rada tokom jeseni (mada vec ima naznaka pozitivnom ishodu, jer su sadnice itekako pocele da listaju).
Molio bih za neke korisne savete za početak proleća u vezi prihrane i zaštite. Konkretno, u mnogim prirucnicima o uzgoju ribizle, a i na netu nailazim na razne preporuke koje ferbicide, insekticide i fungicide bi trebalo koristiti ali je to, po meni, isuvise konfusno ( sta se sa cim sme ili ne sme mesati, koliko prskanja u toku godine i koja doza...). Moje pitanje pre svega je, da li u prvog godini zasada smem prskati total-om protiv korova ( i kojim) i da li se preporučuje korišćenje bordovske čorbe kao vid zastite? Svaki savet na ovu temu je dobrodošao!!!

Unapred zahvalan!

Veliki pozdrav!!!

#151: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Mar 21, 2013 10:26 am
    ----
Upravo napravih album sa slikama svog zasada, pa ako nekog interesuje, može pogledati.

Pozdrav!

#152: Re: RIBIZLA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Čet Mar 21, 2013 11:40 am
    ----
Moj Marinko,ako si naumio toliko da prskas,ko ce i jesti? Bye Bye

#153: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Mar 21, 2013 12:14 pm
    ----
dadoxxl citat:
Moj Marinko,ako si naumio toliko da prskas,ko ce i jesti? Bye Bye

Zato i molim za savet, čime tretirati Question prosto mi se takva zbrka napravila u glavi od silnih preporuka. Zato sam ovde, da čujem prave preporuke na osnovu iskustva (a ne one "moglo bi" ili "ma može, sve je to isto") a sve u cilju da ne zatrujem sadnice a i da im omogućim pravilan razvoj!

#154: Re: RIBIZLA Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Mar 21, 2013 4:44 pm
    ----
Marinke citat:
dadoxxl citat:
Moj Marinko,ako si naumio toliko da prskas,ko ce i jesti? Bye Bye

Zato i molim za savet, čime tretirati Question prosto mi se takva zbrka napravila u glavi od silnih preporuka. Zato sam ovde, da čujem prave preporuke na osnovu iskustva (a ne one "moglo bi" ili "ma može, sve je to isto") a sve u cilju da ne zatrujem sadnice a i da im omogućim pravilan razvoj!
Pa vidi crna ribizla uspeva i bez prskanja jedina bolest sto napada nju je tzv. rdja
I to cuo sam da izaziva neki insekt, mada primeto sam kod mene da izbiju posle novi listovi bez problema, jedino mozda malo smanji plodnost

a evo Vam i text ako bas hocete siguran prinos tj. nemilo prskanje
www.freewebs.com/cale13/zasad.htm

#155: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Pet Mar 22, 2013 11:58 am
    ----
Ok, onda je ne treba tretirati sve dok ne primetim da je došlo do neke promene, jel tako? Znači od preventive ništa, ako sam dobro shvatio?
Hvala na savetu! I linku.

Pozdrav!

#156: Re: RIBIZLA Autor: MSnezaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 10, 2013 12:38 pm
    ----
U martu sam pisala da imam biljku za koju ne znam koja je. Plod joj je crn i oporog ukusa. Tada sam obećala da ću postaviti slike kad dodje vreme. Stavljam slike u nadi da neko prepoznati šta je u pitanju.

#157: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Jun 10, 2013 10:23 pm
    ----
Zdravo Snezana
Na slikama je crna ribizla sorta Titanija . Pozdrav

#158: Re: RIBIZLA Autor: MSnezaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jun 13, 2013 2:48 pm
    ----
Vojvoda citat:
Zdravo Snezana
Na slikama je crna ribizla sorta Titanija . Pozdrav

Vojvoda, hvla ti na odgovoru. Rešio si mi dolemu.
Ne mogu da verujem da se ukus crne ribizle toliko razlikuje od crvene, da je ne poželiš.

#159: Re: RIBIZLA Autor: nikolasrbinLokacija: Aranđelovac PošaljiPoslato: Čet Jun 13, 2013 3:54 pm
    ----
Crna ribizla mozda nije ukusna kao crvena ali je dosta zdravija:)

#160: Re: RIBIZLA Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Jun 13, 2013 5:46 pm
    ----
ribizla u komsiluku, koja je vise godina izuzetno lose radjala, lepo je cvetala ali su bobice do sazrevanja postepeno opadale sa grozdova. komsika je starija zena pa je i ne interesuje mnogo bastica, ribizla je urasla u travu i visnje. marta sam je orezao i evo kako sad izgledaju grozdovi. da li je zbog rezidbe ili neceg drugog, ne znam
imageshack.us/a/img40/...c10133.JPG
imageshack.us/a/img17/...0134nw.jpg

#161: Re: RIBIZLA Autor: OnkyLokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Čet Jun 13, 2013 10:16 pm
    ----






Negde sam pročitao komentare da u Vojvodini ribizla slabo rađa, ali kod mene
svake godine obilno rodi, bez ikakvih hemijskih dodataka.

#162: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Jun 14, 2013 12:18 am
    ----
Zdravo Onk. To sto si ti negde procitao to je pisao neko ko nema veze svezom . Ribizla , sve sorte , odlicno uspeva i u ravnici i na planini preko 1 000 metara . Mnogi je izbegavaju zbog ukusa i otezanog branja .
Pozdrav.

#163: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Pon Jul 01, 2013 1:13 pm
    ----
Pitanje za Vojvodu, kad se bere crna ribizla odnosno kad je zrela? Već dosta dugo su bobice crne boje ali mi se čini da još nisu zrele, makar po ukusu?

#164: Re: RIBIZLA Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Jul 04, 2013 8:38 am
    ----

#165: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Avg 08, 2013 10:03 am
    ----
Može li mi neko reći šta se dešava i šta činiti, ima li pomoći?



www.dodaj.rs/f/1/qe/39...193501.jpg

www.dodaj.rs/f/3r/BL/4...193528.jpg

#166: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Avg 08, 2013 10:12 am
    ----
Izvinjavam se što su u prethodnom postu slike ogromne, nadam se da će sada biti manjeg formata

www.dodaj.rs/f/1T/13V/...193608.jpg

www.dodaj.rs/f/3i/rp/2...193619.jpg

www.dodaj.rs/f/u/ob/2e...193628.jpg

www.dodaj.rs/f/3i/gz/E...193638.jpg

www.dodaj.rs/f/1F/3s/e...193653.jpg

www.dodaj.rs/f/T/ch/2m...193703.jpg

www.dodaj.rs/f/T/ch/2m...193703.jpg

www.dodaj.rs/f/2d/Pj/4...193803.jpg

#167: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Jun 18, 2014 8:50 pm
    ----
Pocinje ribizla da sazreva , a da pitam , u sta se ubraja josta . To je ukrstena biljka izmedju americkog divljeg ogrozda i crne ribizle .
Pogledajte .

#168: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Jun 18, 2014 8:51 pm
    ----
A ovo je plod Joste.

#169: Re: RIBIZLA Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Sre Jun 18, 2014 9:51 pm
    ----
Imam i ja jostu, drugu godinu rodi, još je mali grm.....
Da li ribizle sa krupnim plodom imaju neko posebno ime ? Zanimljiva su mi stabalca, da li se to dobije orezivanjem ili na drugi način? Možda ovdje i piše ali nemam sada vremena sve čitati.... Hvala ako mi netko odgovori.....

#170: Re: RIBIZLA Autor: macak23Lokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Čet Jun 19, 2014 12:13 pm
    ----
@vojvoda imate li sliku krome-mislim da se tako zove takodje je hibrid ribizle ako se ne varam,zanima me jel drugacijeg ukusa od joste?

#171: Re: RIBIZLA Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Pet Jun 20, 2014 9:47 pm
    ----
Evo moje joste. Još je mali grm ali ipak ima nešto plodova za degustaciju.....



#172: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Jul 03, 2014 10:30 am
    ----
Evo i moje ribizle




#173: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Jul 03, 2014 11:25 pm
    ----
Zdravo Marinke
Meni ovo lici na kokosije grozdje ili pomocnicu [ Solanum nigrum].
Dobro de mozda gresim. Moja josta je kao na slici sto je postavila Tanica a hroma neznam sta je .
Cuo sam da je isti naziv za jostu , hroma ili marakuja.
Nemogu ja sve da znam.
Pozdrav sa juga .

#174: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Pet Jul 04, 2014 6:54 am
    ----
Hvala Bogu pa grešiš i ne znaš sve Smile . Razlika je više nego očigledna između crne ribizle sa slike i kokošijeg grožđa ili pomoćnice, samo treba malo bolje pogledati.

Mislim da ti je pun inbox pa ti ne mogu odgovoriti na poruku.

Pozdrav!

#175: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Jul 04, 2014 7:48 pm
    ----
Marinke , nije crna ribizla , siguran sam . Od ovih plodova mnogi prave slatko i prodaju kao voce. Zbog ove biljke je u selu navalinu pre nekoliko godina spaljeno preko 40 plastenika pod paradajzom.
Solanum nigrum je jedina biljka iz roda solanuma u kojoj prezimljava insekt larva Tuta apsoluta .
Pozdrav.

#176: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Pet Jul 04, 2014 8:00 pm
    ----
Sesir ...neka bude kako ti kazeš vrsni poznavaoče - poštujem!!! a ja odoh da tužim ljude koji su mi prodali m... za bubrege i to uz sertifikat... Bye Bye

Veliki pozdrav!

#177: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Jul 05, 2014 8:23 am
    ----
Mnogi prodaju raznorazne biljke pod sertifikatom i pod stranim nazivima a da to nema veze. Ps..kada cujemo za rec ,,Rasadnik,, pa 99% ljudi nemaju pojma da skoro retko koji rasadnicar proizvodi sam svoje biljke . To kupuju od koga stignu a onda sa unapred spremljenim papirima prodaju kao svoje .
Evo primer famozne Flore. Nemaju jednu leju sa biljkama a prodaju sve ........
Pozdrav sa juga .

#178: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Sub Jul 05, 2014 1:52 pm
    ----
... slatko me nasmeja...

Pozdrav jugu!

#179: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2014 2:31 pm
    ----
Deo mog posla je da obilazim pojedine rasadnike i sve se vidi ako se malo zagleda.
Pozdrav.

#180: Re: RIBIZLA Autor: nikola145Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2014 6:59 am
    ----
Nešto si ti pobrkao Vojvoda, solanum nigrum sigurno nije a da li je ribizla to treba da se proba:-)

#181: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2014 7:06 am
    ----
Ne treba mu zameriti, mlad je on - naučiće!!! Smile

#182: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2014 9:15 am
    ----
Kao prvo nisam mlad , preso 50 a odlicno znam sta je kokosije grozdje , ribizla i ostale jagodaste kulture kao i raznorazni klonovi i medjuhibridi.

Samo napred i svako vam dobro
S postovanjem.

#183: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2014 9:19 am
    ----
Kao što rekoh, još si ti mlad... Bye Bye

#184: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2014 9:29 am
    ----
Marinkovicu , mozda sam po tebi mlad jer si stariji ali nije vazno. Koja ti je sorta crne ribizle , mislim na onih 850 zbunova i gde prodajes plod .
sada u ovom periodu je malo vise zalivaj jer u nedostatku vode sama biljka [ kod svih je isto] povlace tecnost iz plodova .
Nemoj da te neko laze i da prskas svim i svacim. Postoje preprati koji se samo jednom ili najvise dva puta primenjuju . Ima svega i svacega od zastite pa ko nezna moze sve upropastiti. Govorim ti iz licnog iskustva.
Pozdrav Marinkovicu.

#185: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2014 9:59 am
    ----
Poštovani gospodine Sinadinoviću, dakako sam mlađi od vas ali mislim da to nema nikakve veze sa temom. A iskreno mislim da su 50-te fine godine i da ste itekako mladi ( još toliko i ne treba vam više Smile )

Drago mi je da ste napokon prihvatili činjenicu da je moj zasad zastvarno zasad crne ribizle, znači napredujemo! Malo iznenađuje da je trebalo toliko ubeđivanja obzirom na vaše višegodišnje i lično iskustvo, posebno sa jagodastim i bobičastim voćem.

Vidim da ste se vraćali nazad i isčitali moje predhodne postove a između ostalog i post gde navodim broj sadnica. E pa ovako, veći broj sadnica je Ben Sarek, zatim Ben Lomond i Ben Nevis, a u manjem broju su ( više eksperimentalno, mada su se lepo pokazele, Tiben, Tisel, Bona i Ometa). Od tada se broj sadnica promenio da 1000 komada. Taj broj sam dopunio svojim rasadom. Inače veliki gubitak sam ima prošle godine (oko 200 sadnica) uzrokovanim sušenjem. Postavio sam i te slike ovde na forumu i molio za pomoć... ali niko nije znao ili nije hteo da mi pomogne (ni Vi) pa makar savetom.

Moj zasad je mlad, sadnja jesen 2012. godine, tako da ozbiljijeg roda nije dosad bilo. Obzirom da je Ben Lomond odbacio cvet(plod) a Ben Sarek dobrim delom podsađen i sve to zajedno rigorozno orezano (da se ne bi ponovila prošla godina i sušenje), radi jačanja korena i same sadnice, ove godine je bilo oko 50 kg roda. Na očekivanih 10-tak kilograma mi smo sasvim zadovoljni.

Srdačan pozdrav!!!

#186: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Jul 08, 2014 3:44 pm
    ----
Zdravo Sale
To sto su se neke sadnice osusile postoje vise faktora . Tesko se ribizla susi. Moze cak da odumru svi delovi korena ali glavni koren da ostane i da iz njega krenu lastari. Postoji mogucnost prevelike kolicine pojedinih vestackih djubriva u zemlji ili pak ,,suv topao vetar,, fenski efekat u vreme bujnog rasta . Da je u pitanju neka virusna bolestina onda bi stradao ceo zasad.
Ribizla [ sve sorte ] se veoma alko i na najednostavniji nacin razmnozavaju. Dovoljno je da u rano prolece odseces proslogodisnje lastare i da od njih napravis reznice ne duze od 10 cm. Izaberes neko senovito mesto u dvoristu [ nikako na sunce ] i sve one reznice pozabadas ali tako da van zemlje imaju samo po 1 pupoljak. Reznice se zabadaju ukoso [ / ] ovako kao sto sam pokazao. Do jeseni mnoge i prorode iako su u sezoni oziljavanja . Vade se po opadanju lista krajem jeseni i sade na stalno mesto.
Pozdravljam te i svako dobro.

#187: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Sre Jul 09, 2014 9:57 am
    ----
Hvala Vojvodo na savetima!

Nisam mogao da nađem logično objašnjenje sušenju sadnica, kao što kažeš, da je oboljenje (a hvala Bogu nije) stradao bi ceo zasad. Ovako je to bilo naizmenično po redovima tako da nikakvu vezu među osušenim sadnicama nismo mogli naći (kažem mi, jer je aktivno od tada uključeno i stručno lice - zaštitar). Štetu smo, što se tiče sadnica nadoknadili svojim rasadom, koji smo proizveli baš na način koji si opisao u predhodnoj poruci ( a to si i ranije u nekoj temi napisao a ja ga primenio i uspešno proizveo sadnice). Najpribližnije objašnjenje sušenju mi je taj "efekat fena", jer drugo objašnjenje ne vidim. Doduše, kasno je i urađen sistem kap po kap, negde u septembru, a predhodno leto je bilo pakleno vruće. Hvala Bogu, sada su dobro i sve dobro napreduje i nadam se da će tako zdrave i ostati. Zato smo i radili rigorozniju rezidbu i verovatno izgubili dobar deo roda ove godine, ali treba gledati dugoročnije i dobro pripremiti biljku koju želimo eksloatisati narednih 20-tak godina.

Pozdrav!!!

#188: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Jul 09, 2014 3:22 pm
    ----
Svako ti dobro zelim i samo napred.
Mislim da uspes u gajenju i samoj proizvodnji plodova .
Pozdrav Nenad.

#189: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Jul 10, 2014 7:46 am
    ----
Hvala!

#190: Re: RIBIZLA Autor: mikandrLokacija: Vladicin Han PošaljiPoslato: Ned Nov 16, 2014 5:06 pm
    ----
Zbog nemogucnosti daljeg gajenja crne ribizle sorte titania,prodao bih kolicinu oko 300 kom,sadnice su starosti 3-4 godine radjale su ove i prosle godine,morao sam da ih izvadim zbog prolaska koridora a nemam gde da ih presadim,ako ima zainteresovanih...

#191: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Nov 16, 2014 9:26 pm
    ----
Mikandr. postavi slike i ponudi u prodavnicu naseg foruma . Koja je visina sadnica i sa koliko su lastara.
Pozdrav.

#192: Re: RIBIZLA Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pon Nov 17, 2014 9:55 pm
    ----
Slucajno mi se desili pa da napisem nije ribizla vec josta ali ista stvar
Prelomi se mlada grana na njoj ali posto su joj grane zilave nije otpala, pa posto je inace ta grana bila blize zemlji ja je lepo zakopam a onaj polomljeni deo uspravim van zemlje do jeseni je to bio samo takav zbun

#193: Re: RIBIZLA Autor: mikandrLokacija: Vladicin Han PošaljiPoslato: Pon Nov 17, 2014 10:50 pm
    ----
Sadnice su veoma velike i nisu pogodne za slanje postom,iz tog razloga se ovde oglasavam da bi neko iz blize okoline mogao doci po njih licno.

#194: Re: RIBIZLA Autor: mikandrLokacija: Vladicin Han PošaljiPoslato: Pon Nov 17, 2014 10:54 pm
    ----
u proseku 20 lastara po sadnici,neke su sa malo vise neke sa manje lastara

#195: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Nov 17, 2014 11:53 pm
    ----
Bogami sadnice su odlicne samo je transport otezan. Pozdrav za jug.

#196: Re: RIBIZLA Autor: raderLokacija: baranda PošaljiPoslato: Čet Feb 12, 2015 12:10 pm
    ----
Prosle godine sam posadio deset josti.Ove godine sam posadio deset crvenih i deset belih ribizli . U knjizi pise da se na nadmorskim visinama ispod 400 metara javlja palez listova kod crne ribizle.Dali je ova pojava izrazena i kod joste i crvene ribizle,kako se boriti protiv nje?

#197: Re: RIBIZLA Autor: tropics- PošaljiPoslato: Čet Feb 12, 2015 12:17 pm
    ----
Kako orezati ribizle i kada?

#198: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Feb 12, 2015 1:30 pm
    ----
Koje, crne ili crvene, pošto nije isti sistem rezanja?

Okvirno je ovako (tekst je iskopiran za jednog drugog foruma, tek da bi video suštinu i način rezanja kao i razliku u rezanju crne i crvene):

" Rezidba se obavlja dok biljke miruju, tj. u kasnu zimu ili rano proljeće. Lastari se režu do zemlje.

Crn ribiz daje najbolje plodove na jednogodišnjem drvetu. Zato pojedina biljka treba imati 10-12 izboja od kojih je polovica jednogodišnjih, tri su dvogodišnja i tri trogodišnja. Na dvo- i trogodišnjim izbojima treba biti što više jednogodišnjih grančica. Princip rezidbe je sljedeći.

1. godina - uzgoj sadnice

2. godina - sadnja

3. godina - očekujemo prvi rod - rezidbom ostavljamo potreban broj grana za uzgoj grma

4. godina - rezidbom uklanjamo izboje koji su ušli u četvrtu godinu starosti, a ostavljamo 3 trogodišnja, tri dvogodišnja i 5-6 jednogodišnjih izboja. Budući da ostavljamo 5-6 jednogodišnjih izboja, sljedeće godine oni će biti dvogodišnji, što bi bilo previše za biljku, pa se zato odrežu slabije razvijeni ili oštećeni, a ostave oni koji imaju najviše jednogodišnjih grančica na sebi.


Važno je napomenuti da se ljetorasti nikad ne prikraćuju, nego se odrežu do postrane grane ako želimo sniziti biljku.



Crveni ribiz daje najviše plodova na grančicama koje su narasle kao postrani izboji na dvo- i trogodišnjem drvetu. Nakon rezidbe sadnica bi trebala imati po 3-4 jedno-, dvo- i trogodišnja izboja, ukupno 9-12 izboja. Uklanjamo sve izboje starije od tri godine. Pojašnjenje: kad posadimo biljku, ona već ima jednogodišnje izboje, tj oni ulaze u drugu godinu starosti. Iduće godine ti izboji ući će u treću godinu, a oni izrasli prošle godine, u drugu godinu starosti. Sljedeće godine najstariji izboji ući će u četvrtu godinu starosti, te ih uklanjamo rezidbom, a ostavljamo po 3-4 jedno-, dvo- i trogodišnja izboja. Tako nastavljamo svake godine.


Princip rezidbe crvenog ribiza:

Prva godina – sadnja, prikratimo na 15cm nakon sadnje da ojača i razgrana se

Druga godina – ostavljamo 6-8 najjačih izboja, ostale odrežemo uz zemlju

Treća godina – ostavljamo 4-5 novih jednogodišnjih izboja (ulaze u drugu godinu), i 3-4 dvogodišnja (od onih 6-8 koje smo ostavili prošle godine)

Četvrta godina – ostavljamo po 3-4 jedno-, dvo- i trogodišnja izboja

Peta godina – uklanjamo četverogodišnje izboje, i ostavljamo kao i prethodne godine"

#199: Re: RIBIZLA Autor: tropics- PošaljiPoslato: Čet Feb 12, 2015 1:51 pm
    ----
Imam i crvene i crne.Problem je sto nisu orezivane godinama.Rastu kao zbunovi.

Hvala za tekst Smile

#200: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Feb 12, 2015 1:53 pm
    ----
Na brzaka iskopah još jedan:

"Crna ribizla je žbunašica. Ukoliko se ne bi orezivala, tj. ukoliko se ne bi izbacivale starije grane, onda bi pojava jednogodišnjih izdanaka bila smanjena i takvi žbunovi bi davali sve slabiji rod i brže bi propadali. Zato se ova vrsta mora orezivati svake godine da bi se podstaklo izbijanje novih izdanaka, a time povećala rodnost i životni vek žbuna. Bez obzira da li je sadnja obavljena u jesen ili proleće, posađene sadnice se skraćuju u proleće na 3–4 pupoljka, odnosno 1-2 ako je sadnica slabo razvijena. Ako imamo više izdanaka, ostavimo 2-3 koja prekratimo na po 1-2 pupoljka (ukupno do 6 pupoljaka po žbunu), a sve ostale izdanke potpuno izbacimo. U drugoj godini, na proleće se ostave 3-4 pravilno raspoređena izdanka, a ostali izbace iz osnove. U trećoj godini se pored dvogodišnjih izdanaka opet ostave svega 3-4 prošlogodišnja izdanka, a ostale grane se izbacuju iz osnove. Kod crne ribizle, od četvrte godine se pored ostavljanja 3-4 prošlogodišnja izdanka, iz žbuna uklanjaju najstariji, trogodišnji izdanci.Crna ribizla je bujnija od crvene pa se na njoj može ostavljati i više izdanaka pri rezidbi.
Ovakvim orezivanjem žbunovi će uvek izgledati mladi i vitalni, i uvek ćemo imati dovoljan broj mladih grana na kojima se dobijaju najkvalitetniji plodovi."

Pozdrav i samo polako, dovešćeš ti to u red!

#201: Re: RIBIZLA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Mar 24, 2015 8:24 pm
    ----
Evo me Marinke@ i ovde...Da li se jednogodišnji letorasti koje ove godine ostavljamo za rod 5-6 kom. zakidaju, zalamaju ili režu vrhovi...Mislim na koju visinu se ostavljaju ,tjt. na koliko pupoljaka? Ili sa puste takvi koliko su već porasli? Pričam o crnoj ribizli...Znam da će mi to trebati tek iduće god. ,ali evo povukao me onaj pretprošli post...
I znaš li nešto o jošti... o načinu rezanja i da li može od nje biti stablašica, mislim doterati orezivanjem?

#202: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Uto Mar 24, 2015 8:58 pm
    ----
Pozdrav, sto se tice letorasta koje ostavljamo na rod, kod crne ribizle, njih ne diramo nista. Eventualno privezemo kao snop da se ne bi zbog roda povili i lezali na zemlji. Naravno vodeci racuna da u samoj sredini ostane dovoljno prostora radi ventilacije. Letorasti ce nastaviti sa rastom cak ce se negi i granati sto zavisi i od sqme sorte. Takodje i duzina letorasta, tj. visina zbuna isto zavisi od sorte. Na primer Ben sarek raste do 1,5 m dok Titania ide cak i preko 2 m, sto zasigurno trazi neku vrstu oslonca u vidu kolca, stuba ili spalira. Sve sorte koje idu do 1,5m je dovoljno podvezati i one ce ostati uspravno.

Za jostu stvarno nista ne znam, nemam je a nisam se ni interesovao o nacinu uzgoja.

Pozdrav!

#203: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Uto Mar 24, 2015 9:01 pm
    ----
Greska u kucanju, Ben sarek ide do 1,3m.

#204: Re: RIBIZLA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Mar 25, 2015 8:36 pm
    ----
Zaboravio si ja imam crnu ribizlu sa nazivom triton...Ali dobro ima još vremena...šta mogu da očekujem ove sezone? Koliko će to rasti?
Bitno je da si tu , tjt. stalno na mreži....

#205: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Čet Mar 26, 2015 9:44 am
    ----
Možeš očekivati da se lepo razvije, to jest da razvije koren i 2-3 zdrava lastara. A sve ostalo će doći u svoje vreme.

Pozzz!

#206: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Mar 26, 2015 10:22 am
    ----
Josta je slicna ribizlama ali ne moze nikako da se gaji kao stablasica . Ima izuzetnu jaku izdanacku snagu jer od proleca do jeseni izbacuje na desetine lastara iz korena . Moze se desiti da za period od 6 meseci lastari narastu i preko 2 metra . Orezuje se kao i crna ribizla . Oziljava se na isti nacin ali ne u prolece kao kod ribizli nego sredinom leta kada vegetacija pocne jenjavati. Reznice se zabadaju pod kosinu [ / ] ovako , Dovoljan je jedan pupoljak da bude u zemlji. Takva reznica koja se zabada u leto , vadi se sledece godine u prolece i sadi na stalno mesto.
Savet : na podlogu joste se veoma lako kalemi bilo koja ribizla . Posto ima jak koren onda dolazi do brzeg rasta plemke ribizle .
Problem je sto tako nastala sadnica tj. kalemljena ribizla raste veoma brzo i u skoro svim slucajevima strada od snega tokom zime . Mora se vezivati za neki kolac ili naslon. rod je daleko veci ali veci ucinak posla oko nje .
Josta nema kao ribizla stetnike. Odgovor za Radera .
Pozdrav.

#207: Re: RIBIZLA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pon Mar 30, 2015 7:32 pm
    ----
Juče naručio dve crvene ribizle i dva ogrozda, da se kompletiram...

#208: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Pon Mar 30, 2015 7:45 pm
    ----
Samo napred, tako treba!

Pozdrav!

#209: Re: RIBIZLA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Apr 01, 2015 6:09 pm
    ----
Stigle juče i zasadio odmah...
I da rezimiram, odozgo nadole: 2 crne ribizle, zatim idu 3 jošte, potom 2 godžija, onda 2 crvene ribizle, pa 2 ogrozda crvena,napokon 2 aronije i 6 glogića (namenjenih za kalemljenje aronije) . I sve je to u redu-špalčiru vinograda sa prokupcem sa razmakom od jednog metra. Ima još dva slobodna mesata i možda izvadim dva glogića...eventualno da nabavim igrozd beli i/ili zeleni, možda bela ribizla ili kamčatske bobice ili nešto slično što bi mi se uklopilo u profil...

#210: Re: RIBIZLA Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Apr 09, 2015 10:39 pm
    ----
Da li se negde moze naci zlatna ribizla?

#211: Re: RIBIZLA Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Apr 09, 2015 11:09 pm
    ----
naskovic citat:
Da li se negde moze naci zlatna ribizla?

Naravno.
Ima u flori: www.floraekspres.rs/fl...-bela-4393

#212: Re: RIBIZLA Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Apr 10, 2015 12:50 am
    ----
Evo njihovog opisa "Popularne vrsta bobičavog voća kalemljena na štap visine do 50 cm."
Malo kontradiktorno, jer, zlatna ribizla se koristi kao podloga za stablasice. Sta onda predstavlja ovo, belu, zlatnu ili nesto trece? Sumnjiva mi nesto ova flora, mnogo se ljudi zalilo na njih...

#213: Re: RIBIZLA Autor: Goghi78Lokacija: Rudna Glava PošaljiPoslato: Pet Apr 10, 2015 3:51 pm
    ----
Pozovi rasadnik "Grozd" oni imaju, od njih sam kupio dunje i sadnice su ok. Ta flora cista prevara, klasicni preprodavci. Pozdrav

#214: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Apr 10, 2015 10:00 pm
    ----
Naskovicu , zlatna ribizla sluzi kao podloga a ovo na slici u flori od 1090 dinara je neki hibrid . Ukucaj Rasadnik Antic [ vlasnik Goran ] i reci da sam te ja uputio ili pak ukucaj Rasdnik Dodic Milutovac i opet reci ko te salje . Znam da imaju i da su me nudili samo sto mene ne zanimaju ribizle [ imam titaniju ] i nijedna me vise ne zanima . Flora nije nikakav rasadnik nego internet prodavnica isto kao i Breza Surcin. Imaju sve ali trenutno nije tu. Pasce sneba .......
Pozdrav.

#215: Re: RIBIZLA Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Apr 10, 2015 10:40 pm
    ----
Antici, to behu braca koja nastavila porodicni posao. Cini mi se da sam gledao neku reportazu o njima, vrlo pedantan rad. Msm da su oni

#216: Re: RIBIZLA Autor: raderLokacija: baranda PošaljiPoslato: Sub Apr 11, 2015 2:50 pm
    ----
Ja sam kupio crvene i bele ribizle od rasadnika ''Omega"',Mislodjin kod Obrenovca.Jako im je razvijen i gust koren,to su najbolje sadnice ribizle koje sam dosad kupio.Prosle godine sam kupio joste od Radomira Vidica ,064\2147137.Takodje dobre i kvalitetne sadnice,cvetale su ,znaci vec ove godine bice plodova.Ima on i ribizle.

#217: Re: RIBIZLA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sub Apr 11, 2015 7:16 pm
    ----
Ja sam crne kupio kod nas u poljoapoteci, inače iz rasadnika iz okoline trstenika .A crvene sam naručio iz NS radanika MAVM... Primile se i jedne i druge...Znam još da ima bele ribizle...ali za zlatne prvi put čujem...Šta im je :zlatni plodovi? Ili zlatna cena?

#218: Re: RIBIZLA Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sub Apr 11, 2015 7:40 pm
    ----
Podloga za kalemit ribizlu i dobijes stablasicu

#219: Re: RIBIZLA Autor: vindiesel.zmajLokacija: selo Bašin PošaljiPoslato: Sub Apr 11, 2015 8:33 pm
    ----
Ja sam kupio preko oglasa titaniju od 3 god žbunove za samo 70 din po komadu. Veliki žbunovi po 1.5m, prekratio sam ih na 1/3 samo po nekoliko pupoljaka po grani. ogroman koren, velike sadnice, cena - skoro pa džabe...

#220: Re: RIBIZLA Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Apr 11, 2015 9:01 pm
    ----
Ma ljudi, ribizla vam je kao korov, toliko lako se razmnozava i za kratko vreme formira da je izlisno govoriti o tome.
Medjutim, zlatna ribizla, e to je nesto drugo, kako doci do nje
Eto, Knez zna o cemu se tu radi Smile

#221: Re: RIBIZLA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Pon Apr 13, 2015 8:04 pm
    ----
[quote="Knez01"]Podloga za kalemit ribizlu i dobijes stablasicu[/quote]


Ajde Kneže objasni narodu...kako se dobija ta podloga ( nemoj samo reći -kupovinom) , i koja jošpodloga osom te može služiti za kalemljenje ribizle?

#222: Re: RIBIZLA Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Pon Apr 13, 2015 9:11 pm
    ----


Ako nesto nemas a ne mozes sam napraviti ni pronaci onda moras kupiti...
Tako je i sa Zlatnom ribizlom.

#223: Re: RIBIZLA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Apr 14, 2015 5:37 pm
    ----
Pamet ti viri ispod kape...

#224: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Uto Apr 21, 2015 1:04 pm
    ----
Lepo izgleda ova zlatna ribizla. Nisam je dosad viđao. Deluje jako zanimljivo.

Ja sam takođe kao kolega Rader kupio u rasadniku Omega samo što sam ja uzeo samo crnu. I veoma sam zadovoljan sadnicama.


Pozdrav!

#225: Re: RIBIZLA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Apr 21, 2015 6:54 pm
    ----
Jel ona služi samo kao podloga ili je samostalna sadnica, ravnopravna sa crvenom, crnom...
Šta je u pitanju, slabo rađa , slabo napreduje, slabo se prodaje???

#226: Re: RIBIZLA Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Uto Apr 21, 2015 7:16 pm
    ----
Slabo baca mladare iz zemlje i zato ima prednost kod pravjenja stablasice
Ni ja je nisam nasao, cak sam u razmisljanju da kupim stablasicu pa da odsecem kalem.
E sad kvalitet ploda ne znam.

#227: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Sre Apr 22, 2015 8:45 am
    ----
Zamolio bih kolegu Kneza01 ako može da nam je malo opiše. Ako se ne varam jedini je koji ima iskustva s njom.

Pozdrav!

#228: Re: RIBIZLA Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sre Apr 22, 2015 8:57 am
    ----
Nemam iskustva sa Zlatnom ribizlom.
Jako je bujna i to je ono sto je zanimljivo i bitno i cini je podlogom za stablasice.
Korjenove izboje je ipak potrebno uklanjati.
Slicno kao i sa aronijom...kod ribizle u komercijalnim zasadima su korjenovi izdanci najbitniji jer oni pomladuju grm i nose rod.
Tako da stablasica osim neke atraktivne,dekorativne forme nema nikakav znacaj u pogledu rentabilnosti zasada.

#229: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Sre Apr 22, 2015 9:26 am
    ----
Tako sam i mislio. Mada je lepo imati u dvorištu kao dekorativni element. Hvala puno na odgovoru i informacijama. Veliki pozdrav!

#230: Re: RIBIZLA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Apr 22, 2015 7:18 pm
    ----
Pa , Marinke , ti bi trebao imati sve te varijante...kad već imaš toliki zasad...?
Meni lično je iteresantna... i moram je nabaviti...jer već imam crnu i crvenu.

#231: Re: RIBIZLA Autor: MarinkeLokacija: Badnjevac PošaljiPoslato: Sre Apr 22, 2015 7:30 pm
    ----
Nije mi bas nesto neophodna, ali cu sigurno nabaviti, lepo je imati. Ako verujete nemam ni crvenu. Uskoro cu je zasaditi i to ne bilo koju vec jednu za koju sam emotivno vezan. Naime, imali smo jedan zbun crvene ribizle koju je pokojni otac kad god je orao uvek nekako zakacinjao plugom i gotovo svake godine presadjivao na mesto gde mu nece smetati. I tako svake godine. Vec duze vreme sam mislio da je mucenica najzad klonula ali sam se, na srecu, prevario. Sestra je odnela kod svoje kuce i dalje je ziva. Tako da cu od nje uziliti reznice i zasaditi.

#232: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Jun 04, 2015 9:13 pm
    ----
Pocinju ribizle da sazrevaju.
Sorta red lejk i druga godina je kako radjaju.

#233: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Apr 10, 2016 9:29 pm
    ----
Zlatna ribizla pocela da cveta . Posadio sam tri sadnice od jednog forumasa sto mi je poslao . Nikada nisam video kako izgleda plod . Kazu da zlatna ribizla je odlicna kao podloga .
Pozdrav

#234: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Maj 23, 2016 12:10 am
    ----
Veoma bujnog rasta i veoma se lako oziljava . Prvenstveno sluzi kao podloga za kalemljenje drugih sorata ribizli.

Na slici male sadnice ribizli sorte Red lejk, i titanija sa potpunim korenom.

#235: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Jun 20, 2016 10:12 pm
    ----
Sorta red lejk sa zrelim plodovima . Zbun nije orezivan pa izgleda kao zbun koji je napusten.
Pozdrav

#236: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Jun 20, 2016 10:14 pm
    ----
Sadnice zlatne ribizle koja prvenstveno sluzi kao podloga za kalemljenje imaju preko 1 metra .
Pozdrav

#237: Re: RIBIZLA Autor: Eagle037Lokacija: Krusevac PošaljiPoslato: Uto Jun 21, 2016 2:04 pm
    ----
I moja ima preko metar, i uspela je da sacuva svega 2 ploda koja evo crne, odnosno zre uveliko... a drugo po famoznim nazivom FOURBERRY je po meni isto sto i zlatna ribizla, plod je isti sve je potpuno isto .

#238: Re: RIBIZLA Autor: draganpLokacija: Bačka Palanka PošaljiPoslato: Uto Jun 21, 2016 2:09 pm
    ----
Fourberry je možda samo neka selekcija zlatne ribizle...a košta sadnica, kao da je od zlata. Smile

#239: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Jun 21, 2016 2:35 pm
    ----
To je samo engleski naziv. Po naski je zlatna ribizla jer ima plodove zute pa je zovu zlatna . Sluzi kao podloga za stablasice ili kao ukras u dvoristu.
Pozdrav

#240: Re: RIBIZLA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Jul 04, 2016 5:14 pm
    ----
Evo pogledajte kako izgleda sadnica koja je u prolece ove godine imala jedva 20 cm.
Ima jaku izdanacku snagu i baca veliki broj lastara iz korena kao i iz stabla . lako se oziljava krajem leta .

#241: Re: RIBIZLA Autor: raderLokacija: baranda PošaljiPoslato: Sub Avg 13, 2016 9:18 am
    ----
Evo sta pise u katalogu Mileta Stojilovica:'' Karanfilic ribizla [Fourbery]plodovi sjajno crni,prijatne arome.Radja obilno u grozdovima.Cvet je zut i mirisan..Listovi u jesen crveni"

#242: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Jun 17, 2017 7:36 pm
    ----
Evo stizu moje crvene i crne ribizle . Crne sorta titanija a crvene sorta red lejk. Gajim samo njih jer ne obolevaju niodcega . Obilato radjaju samo se treba orezivati. Rezidba se razlikuje kod crnih i crvenih ribizli. Nije isti princip orezivanja .
Pozdrav

#243: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: Eagle037Lokacija: Krusevac PošaljiPoslato: Sub Jun 17, 2017 10:22 pm
    ----
U cemu je razlika kod orezivanja, bas me zanima da bih primenio

#244: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: arniLokacija: Tuzla PošaljiPoslato: Ned Jun 18, 2017 12:30 pm
    ----
Pozdrav raja,

moze li mi neko reci koja je ovo vrsta ribizle:

#245: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: Eagle037Lokacija: Krusevac PošaljiPoslato: Ned Jun 18, 2017 1:44 pm
    ----
Meni ovo ne lici na ribizlu

#246: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: arniLokacija: Tuzla PošaljiPoslato: Ned Jun 18, 2017 1:52 pm
    ----
Eagle037 citat:
Meni ovo ne lici na ribizlu

Ni meni ne liči na ribizlu al sam dobio sadnie na kojoj pise ribizla bile su veoma male samo grančice bez lista sad su već dosta izlistale i po obliku lista i svega ne izgleda kao ribizla.

#247: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Jun 18, 2017 6:41 pm
    ----
Zdravo Jovane
Crnoj ribizli se oblikuje krosnja tako sto se sredisni lastari seku do osnove a kod crvene se odsecaju najstarije grane i zamenjuju mladjim. Malo komplikovano za objasnjavanje ali sve u svemu treba u zbunu imati po najvise 5 lastara starosti od po godinu dana . To znaci npr. na zbunu crne ribizle treba imati po nekoliko lastara razlicite starosti. Moraju biti iste velicine dok se kod crvene ostavljaju vise ili manje i uklanjaju se bocne grane koje imaju tenziju pada ka zemlji.
Pozdrav

#248: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: Eagle037Lokacija: Krusevac PošaljiPoslato: Ned Jun 18, 2017 8:17 pm
    ----
Razumeo sam... ja sam Joste malo oblikovao u loptu Very Happy moram malo da eksperimentisem dok sam ne provalim koji joj oblik odgovara... kratio sam spoljasnje lastare na pola ili na 2/3... Ulgavnom imam svega i svacega u dvoristu! Mada i bez orezivanja ona moze da uspeva i radja bez problema uz uslov da se skidaju stare grane, sto vi kazete da se zamenjuju novim

#249: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Jun 21, 2017 9:12 pm
    ----
Probaj sada u avgustu da kalemis ribizle na one zlatne . Zapatio sam ih zahvaljujuci tebi .
Pozdrav porodici i svako dobro.

#250: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Ned Feb 04, 2018 7:41 pm
    ----
Јел рано да сад у фебруару забодем резнице да се размноже или да сачекам топлије дане март-април.

#251: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Jun 13, 2018 6:36 pm
    ----
Ribizle pocinju da sazrevaju

#252: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Jun 18, 2019 2:15 pm
    ----
Crvena ribizla pocinje da zri

#253: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Maj 12, 2020 9:00 am
    ----
Ribizle se najlakse razmnozavaju reznicama . Ovako rastu i mogu se saditi tokom leta .

#254: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Mar 19, 2021 10:10 pm
    ----
Ribizle se najlakse razmnozavaju reznicama u prolece ili krajem leta . Nikako semenkama kao sto pisu neki idioti . Moze u zemlju a moze i u vodu . Lako se ukorenjuje i ne trazi nikakave hormone .

#255: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Sre Mar 16, 2022 9:44 pm
    ----
Pitanje za nekoga tko može dobro objasniti: molim vas, kako ću razlikovati 1 .2 ili 3 godišnje grane na crvenom i crnom ribizlu? Hvala na odgovoru.....

#256: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Mar 17, 2022 6:38 pm
    ----
Zdravo Tanice
Jednogodisnje su najsvetlije boje i kako da kazem najtanje su . Dvogodisnje su za nijansu deblje i imaju tamniju koru i sve su prosle godine radjale . Da se primetiti razlika izmedju jednogod. i dvogod. Dvogodisnje su prosle godine radjale a jednogodisnje su samo rasle . Trogod. i one od vise godina su deblje i kora im je znatno tamnija i rapavija . Ako zelis da razmnozavas najbolje sacekaj kraj 3. meseca i 4. mesec pa naseci ove najtanje tj. najsvetlije lastare u duzini od oko 10 cm. reznica da bude i samo pozabadaj u rastresitu zemlju ili u neku vecu saksiju pa sve to neka tokom leta bude u hladovinu . I zalivaj cesce .

Pozdrav

#257: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Čet Mar 17, 2022 10:01 pm
    ----
Vojvoda, hvala na savjetu i odgovoru. Nisam taj grm nikada orezivala pa su sigurno zato tako sitni plodovi.Sada ću znati razlikovati.

#258: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Mar 18, 2022 8:36 pm
    ----
Nemoj da odstranjujes ove jednogodisnje lastare koji su rasli prosle godine nego seci tako da zbun ostane u celosti . Odstrani sve grane unutar zbuna tako da ostanu samo grane sa spoljasnje strane . Odseci i sve one lastare koji su manji od 30 cm. i to do zemlje . Te najmanje lastare pozabadaj kako sam reko ovih dana samo da budu u hladovinu.

Pozdrav i srecno.

#259: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Pet Mar 18, 2022 11:26 pm
    ----
Hvala na savjetu @ Vojvoda.....Pozabavit ću se ovim spomenutim grmom jer je već dosta velik a ništa koristi jer su plodovi malo veći od zrna papra.Kad se oreže možda budu malo krupniji.

#260: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Mar 19, 2022 8:34 pm
    ----
Bice sigurno krupniji jer rezidbom se zbun podmladjuje a i sva hrana iz korena ide u plod pa sta je bolje . jedan kg, krupnih plodova ili pet kg. ko zrno bibera.

Pozdrav

#261: Re: Ribizla (Ribes rubrum) Autor: talleLokacija: velika drenova PošaljiPoslato: Čet Dec 08, 2022 7:40 pm
    ----
ko šta ima od sortiribizle.... sadnica ili reznica za prodaju...



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1