:: Forums ›
detaljno
Klivija - Clivia
-> Sobne biljke

#1: Klivija - Clivia Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2005 4:44 pm
    ----
Ne znam da li da je stavim u sobne, ili bastenske. Ja je imam u sobi, a vidjam je posvuda vani. Dakle, moze i jedno i drugo.

Moja je prelijepa, stara oko 6 godina, upravo cvate. Ove je godine pustila sama od sebe tri mala izdanka, presadit cu ih kad pokupim sjeme.

Prosle sam godine sjeme nepromisljeno bacila, ali ove sam odlucila da ga posijem. Citala sam dosta o tome, no ima li tko prakticno iskustvo?

Bit ce clivijica, uskoro!!!!!!!


ciao, NIna

#2: Re: clivia Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2005 9:37 pm
    ----
Nino, nemam pojma, i ja isto ove godine namjeravam sačuvati sjeme haemantusa, ali nemam pojma kad da ga uzmem, odnosno kako ću znati da je zrelo i da li da ga odmah sijem ili što? Confused

#3: Re: clivia Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2005 11:13 pm
    ----
Hi, Goga, nisam bila cula za haemanthus, pa sam posla na internet. Zgodna biljcica, a i rodjak mojoj clivii. Evo ti odlomak koji ce ti mozda koristiti:
Propagation of H. albiflos is by seed and by separation of offsets from thick clumps. Seeds are sown once the ripe berries have become soft and turned a bright orange or red colour from the end of winter to early summer, depending on the particular form being cultivated. Remove the hard oval-shaped seeds from the berries, wash them in water to remove the sticky pulpy layer surrounding them, and allow to Dry for a day or two. Sow the seeds evenly in deep seed trays in a medium of equal parts of finely milled bark or finely sifted compost, as well as coarse river sand and loam, ensuring that they are covered with a very thin layer of about 3-4 mm of sowing medium. Water well with a fine rose and place the trays in a shaded position protected from heavy rain, and keep moist by watering well once every two weeks. Germination can take several months, so be patient.

Seedlings should be allowed to remain in the trays for two years, and can be planted out into the garden or into permanent pots in spring at the beginning of their third season, during which time the first flowers can be expected, under ideal conditions.

Offset bulbs are best separated from thick clumps in early spring, as temperatures begin to rise, ensuring that each offset has a good supply of roots. They should not be forcibly broken away from the mother bulbs but should be tugged away gently. They should be replanted as soon as possible and kept well shaded until the bulbs have established themselves and formed additional roots.

#4: Re: clivia Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2005 11:45 pm
    ----
Posle koliko cvetaju Clivia i Haemanthus, ja imam nešto, ali ne znam šta je tačno, deblji su mu listovi i kraći nego kod Clivie.
Dobila sam tu biljku prošlog leta, ali mi još nije cvetala, cula sam da treba da procveta, no ona moja još nije
Vas dve ako mi ne pomognete niko neće

#5: Re: clivia Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2005 11:51 pm
    ----
Ja ti ne bih znala, ali u ovom tekstu sto sam ga kopirala za Gogu pise da Haemanthus u idealnim uvjetima cvate trecu godinu nakon sijanja. Znam da amarilisu ( a to vjerojatno znas i ti) treba tri do cetiri godine da procvate otkad baci mladu lukovicu.

Ima li tvoja biljka lukovicu, kao amarilis, ili korijenje, kao klivija, to bi moglo pomoci u identifikaciji....
No ima cari i u tome da cekas, pa da se iznenadis...

ciao, Nina

#6: Re: clivia Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Ned Apr 24, 2005 11:55 pm
    ----
Lukovicu, evo baš gledam izgleda da je baš Haemanthus, po ovim slikama što mi Google izbacio

#7: Re: clivia Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2005 12:00 am
    ----
Hi, Sanjamarija, bas me zanima koji ce biti kad procvate, vidjela sam da ih ima vise vrsta. Prvi put se susrecem sa tom biljkom.

Goga, koji ti imas?

ciao, Nina

#8: Re: clivia Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2005 12:05 am
    ----
Poslaću Vam sličice kad bude procvetala, bez brige
Ako Crying or Very sad ... i kad procveta

#9: Re: clivia Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2005 12:19 am
    ----
Nina, hvala! A, znam da od tebe uvijek dobijem dobar savjet! Very Happy

Ja imam Haemanthus albiflos, dobila sam ga kad je već ocvao tako da mu cvijet u biti nisam vidjela, a nije mi palo napamet ostaviti stapku i sačekati sjeme, nego sam je odrezala!

Sanjamarija imaš u fotogaleriji sličicu moga dok je još imao ocvalu stapku pa usporedi listove, možda je to ono što imaš!

#10: Re: clivia Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2005 12:25 am
    ----
Jeste, to je to, ima lukovicu i brzo se razmnožava, imam dve male, predpostavljam da će i moje tako isto cvetati
Laughing

#11: Re: clivia Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2005 12:30 am
    ----
Samo ga zalijevaj tek kad se supstrat potpuno prosuši, ja sam mu glupača ostavila vode u podlošku pa mi je dobio bijele flekice, ali sam na vrijeme u jednoj kjnizi koju sam posudila u knjižnici pronašla razlog tim flekicama i sad polako nestaju! Sad

#12: Re: clivia Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2005 12:34 am
    ----
E pa to mi i odgovara, tako sam je dosad i zalivala, tj. ja skoro sve sobne biljke tako zalivam ( ja baš i ne volim da zalivam, za razliku od tebe ) Laughing
Divna si Wink

#13: Re: clivia Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2005 12:46 am
    ----
sanjamarija citat:
... ja baš i ne volim da zalivam, za razliku od tebe ) Laughing


Zločestoćo! Wink

#14: Re: clivia Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2005 12:50 am
    ----
Laughing Ma nisam, samo mi po " stilu zalivanja " ličiš na moju mamu, rekla sam ti i juče to Exclamation Exclamation Exclamation Laughing

#15: Re: clivia Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Pon Apr 25, 2005 12:57 am
    ----
Pa kad im se svaki dan divim i pregledavam ih, pa mi se omakne tamo gdje ne bi trebalo! Ali kod orhideja sam se skroz disciplinirala, bila sam ih razmnožila dijeljenjem i na slovenskom internet zalivalčeku postavila opciju da me obavijeste kad trebam prskati, kad zalijati, pa da ih ne upropastim... i naučila! Very Happy

#16: Clivia Autor: VinjaLokacija: Mostar, BiH PošaljiPoslato: Sub Mar 25, 2006 8:24 pm
    ----
Jučer sam kupila jedan prelijepi cvijet.Međutim malo je prerastao sadašnju saksiju ,a ujedno ima i jedan mladi izdanak.Sve to ne bi bilo problem za presađivanje da moja biljka nije pred cvjetanjem.Šta da radim???
Molim sve koji imaju bilo kakvo iskustvo sa cliviom,ili su nešto čuli u vezi s tim da mi odgovore.Evo slike:

#17: Re: Rasađivanje clivie Autor: cvjetakLokacija: Ri PošaljiPoslato: Sub Mar 25, 2006 11:54 pm
    ----
Ona ti je ocvala zar ne? To zaključujem po tome što se uz matičnu biljku pojave mladice nakon cvatnje. Ako nije nemoj je još presađivati, jer najbolje vrijeme je poslije cvatnje. Kad ocvate trebaš odrezati cvjetne glavice kako se ne bi biljka iscrpljivala radeći sjeme. Mladice trebaju imati nekoliko listova (bar 4) i svoje korijenje kako bi se primile. Jednostavno ih odvojiš od matične biljke i posadiš u lonac, mješavina treseta i pjeska, a kad ojačju u zemlju za lončanice. Možda bolje ništa ne dirati dok mladice ne ojačaju. Jednostavno cijelu biljku presadi u veći lonac. Kako je biljka starije rjeđe se presađuje, no na početku je potrebno svake godine, a uopće i ne moraš odvajati mladice nego možeš imati cijeli grm sa mnogo cvjetova u rano proljeće.
Općenito bolje uspjeva na sjevernoj ili istočnoj strani (mnogo svijetla, može samo jutarnje slabo sunce). Ne voli se mjestiti s mjesta na mjesto. Prezimljavanje pri temperaturi 12-15 stupnjeva. Najčešća greška u uzgoju je zalijevanje. Dok miruje održavati je jedva vlažnom, zaliti tek svakih desetak dana, možda i rjeđe (popipaj zemlju i tek kad je suha zalij) i nikako ostaviti vodu u podlošku. Prije cvatnje može se i malo prskati po lišći, a zalijevanje tokom toplih dana jednom tjedno.
To je ono najosnovnije, nadam se da sam pomogla Smile

#18: Re: Rasađivanje clivie Autor: vuchko PošaljiPoslato: Ned Mar 26, 2006 5:06 pm
    ----
Treba li otseci samo cvetnu glavicu, ili i cvetnu drsku? Embarassed
Biljka se krivi zbog nje jer je novi listovi potiskuju u stranu!

#19: Re: Rasađivanje clivie Autor: bibanaLokacija: subotica PošaljiPoslato: Ned Mar 26, 2006 10:51 pm
    ----
ja sam moju dobila sredinom jula i nemam pojma da li ona treba da cveta to jest kad treba da cveta? A vinja moja je skoro ista kao tvoja ima malo pored! Laughing slatko

#20: Re: Rasađivanje clivie Autor: bibanaLokacija: subotica PošaljiPoslato: Ned Mar 26, 2006 10:58 pm
    ----
jos da napomenem da su mi dva lista pobelela (kao tufne) od brisanja samo sam sa obicnom vodom obrisala i kad sam skontala onda sam prestala da je brisem ne znam sto?

#21: clivia Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Apr 01, 2006 11:02 am
    ----
Ne mogu naci da je igdje otvorena tema o clivii. Ako netko zna, neka mi kaze.

Evo moje, dugo je godina kod mene, svake godine sve veca, cvjeta u proljece i jesen, predivna. Lani je pustila i tri bebice, koje su vec velike.

#22: Re: clivia Autor: cvjetakLokacija: Ri PošaljiPoslato: Sub Apr 01, 2006 11:06 pm
    ----
Neki dan sam baš pisala, a naslov je bio "rasađivanje clivije", pogledaj malo niže [url]http://www.svetbiljaka.com/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2598[url][/url]

#23: Re: clivia Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Apr 01, 2006 11:38 pm
    ----
Hvala, Cvjetka, (Cvjeticu??), ja napisala u trazilicu klivija, i clivia, ali nisam napisala clivija...zato nisam nasla.

ciao

#24: Re: Rasađivanje clivie Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Apr 01, 2006 11:45 pm
    ----
Imam kliviju vec nekoliko godina. Cvate svakog proljeca i svake jeseni. Nsam je nikad presadila, sada je to ogromna biljka,sa cetiri jednogodisnje mladice, u maloj saksiji. Sada cu je presaditi kad ocvate. Zimi je zalijevam umjereno, a ljeti jako slabo, jer ostaje u stanu dok sam ja cijelo ljeto odsutna, pa je tu i tamo zalije moj brat, i opstaje.... nista prskanja, tu i tamo pognojim, zaista nije teska...

Jedno pitanje za Cvijetka, koji (a) ocito zna o clivii. Pustila sam da napravi sjeme prosle jeseni. Ostale su tri bobice. Jos, dakle sedam, osam, mjeseci poslije, nisu otpale. Crvene su... Jednu sam otkinula, ima mekano meso.... Koliko im treba da sazriju, kako cu znati da su zrele, treba li skinuti meso prije sijanja???


ciao

#25: Re: clivia Autor: mepiLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Ned Apr 02, 2006 12:14 am
    ----
Da li je clivia isto sto i amarilis? Ili bar iz istog roda?

#26: Re: Rasađivanje clivie Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Apr 02, 2006 12:23 am
    ----
Ja sa Cliviom imam problem. Listovi su onako po dva sa svake strane jer mi gotovo uvijek nekako po zimi propadnu do polovice, ili požute Crying or Very sad . I imam je već neke 4 godine i nikada mi nije cvala. Žena od koje sam je dobila ih ima par komada tako da mi je i ovu odvojila i posadila..ne znam u čemu griješim..nema cvijeta pa nema.. Crying or Very sad

#27: Re: Rasađivanje clivie Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Ned Apr 02, 2006 12:42 am
    ----
Hi, Stanchi,

Da nije "visak" ljubavi?

Zanemari je malo, zaboravi je na sedam, deset dana.........

Posalji sliku, to bi pomoglo.

ciao

#28: Re: Rasađivanje clivie Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Apr 02, 2006 12:48 am
    ----
U redu sutra odmah sliknem.. Very Happy

#29: Re: Clivia Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Ned Apr 02, 2006 3:03 am
    ----
Nina prelepa ti je biljka Wink

#30: Re: Clivia Autor: cvjetakLokacija: Ri PošaljiPoslato: Ned Apr 02, 2006 5:12 pm
    ----
Nina u knjizi piše da zrioba sjemena može trajati i do 10 mjeseci, zatim da nema smisla ostavljati sjeme, jer crpi snagu biljci, a uz to biljke uzgajanje iz sjemena je veoma mukotrpan posao, vlastito sjeme najčešće ne klije, a kod najbolje njege od sjetve do prve cvatnje prođe 3 godine, a cvjetovi najčešće nisu isti kao "majčini" pogotovo ako je ona neka uzgojena sorta Izboji mladih biljaka koji izrast pokraj "mame" cvatu u drugoj godini. Ja nemam svoju kliviju, jer u stanu nam je jako toplo tokom zime (centralno grijanje) no ima je moja sestrična ali ona nije nikada ostavljala sjemenke tako da ti ne bih znala reći više o tome nego samo ovo što piše u knjizi "Živimo s cvijećem"
No po mom, ako imaš mjesta probaj pa ćeš vidjeti što će se dogoditi...Ponekad nas biljke ugodno iznenede.
Stanislava klivija koja ne cvate nije imala dobro doba mirovanja. Tokom zime najbolje je zaboraviti na nju kako Nina kaže i trebala bi biti u prostoriji gdje nije jako grijanje.
Mepi klivija i amarilis nisu isto. Amarilis (lat. Hippeastrum) ima lukovicu, dok klivija (lat. Clivia) ima tzv. lukovičastu stabljiku i zimzelene listove koji se ne osuše kao amarilisovi. Za rodove baš nisam sigurna. Tu piše da je amarilis iz porodice sunovrata da su mu srodnici narcise i visibabe potječe iz područja između Meksika, Perua i Brazila, a klivija pripada porodici Amaryllidaceae i potječe i Južne Afrike
Ustvari su iz iste porodice, jer Amaryllidaceae su sunovrati, a rod im je različit.

#31: Re: Clivia Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Apr 03, 2006 12:29 am
    ----
Prošle godine sam upravo to i saznala, za mirovanje. Ove zime namjerno nisam dala sve skupa 2 dcl vode na cijelu zimu. Malo su se listovi oštetili, zalila sam sa nekih 1 dcl prije dva dana. Valjda ču imati cvijet više.. Rolling Eyes , ali uporno gledam i nema cvijetne stapke..samo raste list iznutra, pa šta ču?

#32: Re: Clivia Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Apr 03, 2006 12:48 am
    ----
Evo ove moje nesretnice..šta sad da radim s njom ? Ima već tolike godine, a izgleda sva ono, Rolling Eyes

#33: Re: Clivia Autor: bastaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 03, 2006 9:22 am
    ----
Vasa je biljka potpuno mlada tako da ove godine nikako nece cvetati. Leti je mozete izneti u vrt na senovito mesto ili prosarano sunce i i zalivati redovno kao i ostalo bilje. Zimi moja koja je ogromna sa desetak mladih okolo koje sve sad cvetaju su u zastakljenoj terasi ukojoj se teperatura spusta bluzu nule i sa prvim prolecnim suncem krecu i pupoljci da izbijaju. ne treba je odmah zalivati kad se primete pupoljci jer onda stabljika ostane kratka i cvet se razvije nisko i to kvari opsti izgled. cvet prijatno lagano mirisestari listovi koje se ostete njima nema spasa nego izbijaju samo novi iz sredista biljke

#34: Re: Clivia Autor: EvitaLokacija: Sv. Nedelja, HR PošaljiPoslato: Pon Apr 03, 2006 7:52 pm
    ----
I ja imam kliviju koju mi je poklonio muž prošle godine, ne znam više da li za Valentinovo ili moj rođendan ili kad se htio iskupiti poslije neke svađe. Wink
Uglavnom, ove godine neće cvasti. Negdje sam zeznula. Možda joj je bilo pretoplo preko zime, no ja naprosto nemam hladnu prostoriju. A i premještala sam je, priznajem. Embarassed
Šteta, jer prekrasna je kad cvate. Pretpostavljam da to ove godine neću vidjeti. Sad

#35: Re: Clivia Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pon Apr 03, 2006 11:18 pm
    ----
Hi, Stanchi, i meni se cini da je totalno sicusna.

Je li ti zemlja propusna? Voda mora proletjeti kroz nju za par sekundi.


ciao

#36: Re: Clivia Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Uto Apr 04, 2006 12:01 am
    ----
Pa ja stvarno ne znam..ali po slici vidim i ja da izgleda malena. Listovi su prije bili puno dulji, sa strane su se posušili ..ne znam da li zato što nisam uopče zalijevala, nije imala svjetlosti puno, bila mi je u kutu..hm..jao meni , jao. A - može biti i da osoba koja mi je poklonila baš i nije drage volje poklonila..inače ne pričamo već dobru godinu dana..

#37: Re: Clivia Autor: bastaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Apr 04, 2006 10:54 am
    ----
Ma kavi pa bas zato ce da buja!!! Samo letos u bastu sa njom u senku i malo vise zalivanja i propusna zemlja i ima da krene

#38: Re: Clivia Autor: avenger PošaljiPoslato: Sub Apr 08, 2006 1:37 am
    ----
i ja je imam. prosle godine je imala prelep cvet, a ove, cini mi se nece imati. nisam bila od kuce duze vreme pa nije imao ko da je cuva Sad evo kako izgleda



sada je vec u novoj vecoj saksiji.. inace, stoji daleko od sunca i to joj odgovara. pokusalasam da je prebacim na malo svetlije mesto, ali joj uopste ne odgovara.

interesuje me, kada list krene da se susi, ostaviti ga da se sam po sebi osusi ili se moze odseci osuseni deo?

#39: Re: Clivia Autor: BlondeLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Apr 08, 2006 1:58 am
    ----
I ja je imam i nece da cveta evo vec 2-3 god. od kako sam je presadila. Pustila je dve nove biljcice prosle god ali ni na jednoj nema cveta. Sad vidim da je izgleda to zbog toga sto je prezimljavala na toplom od kad sam je presadila:? Znaci ni ove godine nista Crying or Very sad

#40: Re: Clivia Autor: VinjaLokacija: Mostar, BiH PošaljiPoslato: Sub Apr 08, 2006 7:04 pm
    ----
Juhuuu moja clivia je procvjetala! Evo slika da podijelim svoju radost sa vama.

#41: Re: Clivia Autor: avenger PošaljiPoslato: Ned Apr 09, 2006 12:58 am
    ----
prelepa je! :+ Very Happy

#42: Re: Clivia Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Apr 09, 2006 1:06 am
    ----
Uf al sam ljubomornaaaaa Very Happy , puj puj puj divna je. svaka čast.
Znate, sve gledam ove , vidim ja da imaju veču lukovicu i listovi idu više gore..pa kako muku mu , znam da je imam treću godinu, šmrc što je toliko malecka, šmrc Crying or Very sad

#43: Re: Clivia Autor: avenger PošaljiPoslato: Pon Apr 10, 2006 2:17 am
    ----
meni se cini da zemlja u saksiji nije sveza? da pokusas da stavis novu zemlju, odredis mesto gde ce biti i nema mrdanja, ne na direktno sunce. ja svoju zalivam jednom u desetak dana, prskam je isto toliko i eto kako izgleda. hajde navijam da se oporavi!!!! Very Happy

#44: Re: Clivia Autor: VinjaLokacija: Mostar, BiH PošaljiPoslato: Uto Apr 25, 2006 8:48 pm
    ----
Moja clivia je iscvjetala.Ostala je samo stabljika na kojoj je bio cvijet.Šta da radim?Znam da trebam da otkinem stabljiku, ali da li to treba učiniti u korijenu!?Ili samo one stabljike od cvjetova na vrhu!?Trebam li i smijem li presaditi je u malo veću saksiju?Svi savjeti su dobrodošli!Hvala! Confused

#45: Re: Clivia Autor: najmilaLokacija: frankfurt PošaljiPoslato: Čet Apr 27, 2006 11:57 am
    ----
ne diraj koren i ne kidaj nista! odrezi stabljiku gde je bio cvet do koliko mozes da ne bi izgledalo ruzno, i ostavi tako, ostatak stabljika ce se osusiti i otpasti sama.

#46: Re: Clivia Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Maj 05, 2006 1:42 am
    ----
Hm..danas sam vidjela jednu stvarno lijepu Cliviu na sniženju jer je precvjetala i to po 30 kn. Sad me interesira da li je to povoljno, da li da je kupim?(blizu 4€).
Velika je poput ovih vaših ljepotica..šta kažete? p.s ako je sad precvjetala , znate li kad bi opet mogla ili moram čekati nagodinu?

#47: Re: clivia Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Nov 30, 2006 4:10 pm
    ----
Karakteristike biljke:

Veličina: odrasla biljka obično ima najviše 50cm

Rast: 5 - 6 listova godišnje kod zdrave biljke.

Doba cvetanja: počinje cvetati u februaru - martu. Nakon cvetanja, glavice treba odstraniti pre nego što donesu seme da bi biljka očuvala snagu.

Miris: biljka bez mirisa.

Svetlo: otporna je na različite uslove. Bolje cveta ako se drži na prozoru okrenutom prema severu.

Temperatura: rano zimi, dok miruje treba da bude na hladnom 7 - 10°C. Kako se pojavljuju cvetni pupoljci temperaturu treba povisiti do 15°C. Najviša letnja temperatura sme biti 21°C.

Voda: dok miruje, održavajte je jedva vlažnom zalivajući jednom u 14 dana. Slobodno zalivajte kada je biljka u fazi cvetanja i kad raste barem jednom nedeljno.

Prehranjivanje: leti, kad biljka raste, dodajte vodi tečno hranjivo jednom nedeljno.

Vlažnost vazduha: kao i većini biljaka godi joj vlažan vazduh. Stavite posudu na vlažne kamenčiće.

Vazduh: podnosi različite klimatske uslove.

Presađivanje: mlade biljke moraju se presađivati svake godine u proleće, odrasle biljke najbolje je da ostavite da miruju dokle god je moguće, ali zamenjujte gornji površinski sloj zemlje svake dve - tri godine. Pri presađivanju pazite da ne oštetite mesnato korenje i ne presađujte u velike posude.

Obrezivanje: nepotrebno, odstranite samo donje uvele listove.

Razmnožavanje: delenjem velikih biljaka ili odvajanjem mladica nakon cvetanja. Biljke se mogu uzgajati iz semena koje klija pri 18°C ako je potpuno dozrelo. Međutim zrenje semena može trajati 10 meseci.

Životni vek: vrlo je dugotrajna biljka.

Biljke pratilice: može se uzgajati u velikim mešanim nasadima uz bilo koju kombinaciju zelenih biljaka. Češće raste kao pojednačna biljka.

Laka/teška: jednostavno se uzgaja ali cveta samo uz veliku negu.

#48: Re: clivia Autor: andrejicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Nov 30, 2006 4:11 pm
    ----
jo nesto:
U periodu zimskog mirovanja traži prohladno mesto. Treba paziti kako je biljka okrenuta prema izvoru svetlosti i to zabeležiti, jer ako se okreće, onda ne cveta. U leto traži obilno zalevanje, povremeno đubrenje.
Presaditi biljku po potrebi, ali tek nakon cvetanja. Isto tako, nakon cvetanja, tzv. semene kapsule odseći oštrim nožem da biljka ne troši previše snage.

Ukoliko se u očekivano vreme cvet ne pojavljuje, može značiti da nije imala dovoljno dug period mirovanja, ili nije dovoljno zalivana za vreme cvetanja, ili je cvet okrenut na drugu stranu.

#49: Re: clivia Autor: EleniLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Dec 01, 2006 12:01 am
    ----
U duhu teme PRIJAVA ZA LUTRIJU: zelela bih jednu kliviju Wink

#50: Re: clivia Autor: LobelijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 21, 2006 10:40 pm
    ----
Eh, i ja bih zarko zelela jednu kliviju. Prelepa je.

#51: Re: clivia Autor: EleniLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Dec 21, 2006 11:17 pm
    ----
Stigo meni izvestaj sa ove teme i ja se zaradovala da mi neko nudi kliviju, kad ono jos i konkurencija Crying or Very sad Wink

#52: Re: clivia Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 14, 2007 7:18 pm
    ----
danas je poseban dan,a ja sam obradovana sa ovom lepoticom,moze li mi neko iz iskustva objasniti kako da je negujem

#53: Re: clivia Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 14, 2007 8:55 pm
    ----
Branka, prelepa t je Clivia! Sve sto je napisano ovde stoji. Samo se ti pridrzavaj ovih saveta. Ja sam mojoj Clivii ove zime promenila mesto i nije cvetala Crying or Very sad Bez obzira sto je bila na prohladnom i smanjeno zalivanje. Zato, nadji joj mesto i ne pomeraj je - nii zimi, niti leti. Moju cu da vratim tamo gde je cvetala kao luda. Izbacivala mi je po dva stapa. Inace odgajila sam je od semena pa je to potrajalo.

#54: Re: clivia Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 14, 2007 9:14 pm
    ----
Hvala Mary nego kako da joj obezbedim,letnju i zimsku temperaturu,a da je ne pomeram.U stanu mi je sad 22 stepena,a tako je i leti,nekad i vise Crying or Very sad

#55: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Sre Feb 14, 2007 10:10 pm
    ----
Ne bih htjela da kontriram, ali bih vam napisala nešto o mojim klivijama. Imam 3 biljke (ostale sam podjelila) i cvatu mi svake godine bez neke drastične njege. U 5. mj. ih iznosim na terasu (pržiona popodne, zapadna strana), a u 10. mjesecu u hladan i svjetli hodnik. Evo, sve su izbacile pupoljke, a jedna se i otvorila. Kad ocvatu, kao što ste navele, do pola odstranim peteljku od cvijeta, a kad se posuši odstranim je do kraja.
Neke kolegice su mi rekle da njihove klivije procvjetaju čak u 5. mj.
Imam i jedno pitanje.
Malo sam skeptična na izjavu moje kolegice da postoje klivije plave boje. Ja mislim da se u tom slučaju radi o nekoj drugoj biljci, jer sam vidjela samo naranđaste. Recite mi kakvih sve boja ima?

#56: Re: clivia Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 14, 2007 10:15 pm
    ----
kikca i ja sam videla samo u narandzastoj boji.Koliko dugo traje cvet?Jel sad kad precveta nista do sledece godine,ili ce me mozda iznenaditi ponovo Rolling Eyes

#57: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Sre Feb 14, 2007 10:38 pm
    ----
Mislim da te neće iznenaditi ponovo osim ako je još koja peteljka malo zaostala u razvoju. Cvijet može potrajati dulje od mjesec dana, a to ovisi o temp. prostorije. U hladnoj traje dulje i bude tamniji, a u toplijoj sobi cvate kraće i cvijet bude svjetlije naranđaste nijanse.

#58: Re: clivia Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 14, 2007 10:42 pm
    ----
hvala kikca puno,ako mi zatreba pomoc vikacu Wink

#59: Re: clivia Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sre Feb 14, 2007 10:46 pm
    ----
To plavo je agapanthus, nije klivia.

#60: Re: clivia Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 15, 2007 3:52 am
    ----
a sta kazete na ove Rolling Eyes

#61: Re: clivia Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Feb 16, 2007 2:25 pm
    ----
DObila sam kliviju, koja je upravo odvojena od maticne biljke. Citala sam sve ovo, ali mi nije bas jasno kud sad sa tek zasadjenom biljkom, posto ne sme da se pomera (na svetlom ili tamnom mestu). Koliko je zalivati i na kojoj temperaturi je drzati?

#62: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Pet Feb 16, 2007 3:21 pm
    ----
Ja bih je stavila na svjetlo i hladno mjesto i umjereno zalijala, a na proljeće van. Ako je jako mlada, neće odmah cvasti.

#63: Re: clivia Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Feb 17, 2007 12:26 am
    ----
Ma nije mi bitno da cveta, bitno mi je da se primi, Poslusacu te Wink

#64: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Sub Feb 17, 2007 12:30 am
    ----
Ja vjerujem da će se primiti. One ti imaju jako korjenje. Kad sam ja svoje djelila, čak sam trebala nož da ih razdvojim. Korjenje je bilo tako debelo i jako da je deformiralo teglu od čvrste plastike.

#65: Re: clivia Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 24, 2007 9:49 pm
    ----
moja clivia pocine polako da precvetava, Crying or Very sad gde joj je seme i kako izgleda Embarassed

#66: Re: clivia Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 25, 2007 12:24 am
    ----
Tu gde su bili cvetovi. Cim se cvet sasusi i otpadne videcese na drsci malo zadebljanje. Ako mislis da ostavis da seme sazri moras da se naoruzas strpljenjem - bar 3 meseca. To zadebljanje polako raste dok se ne pretvori u lopticu. Tek kada ta loptica potamni do mrke, skoro crne boje, onda je seme zrelo. Strucnjaci ne preporicuju da se seme ostavlja jer jako iscrpljuje biljku i u vecini slucajeva sledece godine ne cveta.

#67: Re: clivia Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 25, 2007 12:34 am
    ----
hvala Marija,ipak cu ja sacuvati svoju cliviu tj otseci stapku kad precveta,ionako nisam neki strucnjak sa semenom Embarassed

#68: Re: clivia Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Sre Mar 21, 2007 1:56 pm
    ----
danas sam dobila na poklon cliviu. prelepa je, ali neznam kada da je presadim, da li tek kada precveta?

#69: Re: clivia Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Mar 21, 2007 2:24 pm
    ----
Znamo da se cvece ne presadjuje u cvetanju, ali ovaj koren, ja bih presadila.

#70: Re: clivia Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Sre Mar 21, 2007 3:05 pm
    ----
anja, to i mene plasi, taj koren.

#71: Re: clivia Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Mar 21, 2007 3:11 pm
    ----
Ja bih je samo izvadila, i ne bih skidala zemlju sa nje, i prebacila u vecu saksiju. A ova nema ni drenazu.

#72: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2007 6:31 pm
    ----
Početak je 7. mjeseca i na ovim ljetnim žegama kod mene procvala beba Clivia. Mama joj je cvala krajem 1. mjeseca.

#73: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pon Avg 27, 2007 9:53 am
    ----
andrejica citat:


Razmnožavanje: delenjem velikih biljaka ili odvajanjem mladica nakon cvetanja. Biljke se mogu uzgajati iz semena koje klija pri 18°C ako je potpuno dozrelo. Međutim zrenje semena može trajati 10 meseci.


Kod mene je posle cvetanja na jednom od cvetova zametnulo seme, evo od onda je proslo 18 meseci, kuglica je i dalje crvena i tvrda. Sta da radim, da je oberem ili da cekam jos malo. Mislim da je ove godine izostalo letnje cvetanje, bas zbog semena koje zri.Biljka je stara 7 godina.

#74: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Čet Nov 15, 2007 10:41 pm
    ----
Ako ima nekoga sa klivijom, volela bih da mi kaže gde da je smestim sad u novembru. Kupila sam je juče, imala je dve grane pa sam nožem razdvojila i posadila pojedinačno u saksije. Stavila sam u hladnu sobu. Nisam još zalila, bojim se da nešto ne pogrešim jer ona zimi malo vode traži.

Početnik sam sa klivijom, pa mi je svaka pomoć dobrodošla Smile Da li da je zalijem? Stavim u toplije dok ne preboli presađivanje?

#75: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Čet Nov 15, 2007 11:59 pm
    ----
Ako je zemlja suha, slobodno je malo zalij. Ako ima dovoljno svijetla, hladna soba bi joj bila idealna.

#76: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Nov 16, 2007 12:35 am
    ----
Pa nema baš puno svetla Embarassed

A zemlja je vlažna, nije suva ko barut. Da sačekam da se dobro prosuši? Bojim se da je ostalo vazduha ili već nekih rupa kod korenja ako zemlja nije dobro legla. Sad

#77: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Pet Nov 16, 2007 12:39 am
    ----
Sačekaj da se malo prosuši pa ga zalij. Ako ikako možeš stavi ga tamo gdje imaš najviše svijetla, pored prozora.

#78: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Nov 16, 2007 2:41 pm
    ----
Važi. Napraviću mu mesta.

#79: Re: clivia Autor: estiLokacija: Backa Topola PošaljiPoslato: Pet Nov 16, 2007 4:40 pm
    ----
Moja majka svoje klivije preko zime ostavlja u hladnoj sobi, u cosku koji nije bas osvetljen, da ne kazem mracan, vrlo retko zaliva i iznosi na svetlije mesto tek kad krenu izbijati pupoljci. Svakog proleca prebogato cveta. Ja godinama pokusavam da prekopiram sve u detalje i tek mi je proletos prvi put cvetala.

#80: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Nov 16, 2007 10:58 pm
    ----
Hm. Pa šta sad da radim, u mračno ili svetlo?! Da napomenem da sam je kupila upravo precvetalu i odsekla sam do pola onu stapku, da ne pravi seme i troši se.

Da je ipak ostavim tu gde je, da ne bi zbog stalne šetnje nešto nadrljala. Strada li još od nečeg, osim od previše zalivanja? Od vrućine? Direktnog sunca? Da znam za ubuduće.

#81: Re: clivia Autor: estiLokacija: Backa Topola PošaljiPoslato: Pon Nov 19, 2007 10:15 am
    ----
Pre 2 godine mi je zamalo nastradala zbog previse zalivanja, koren je bio skoro sav istrunuo, pa sam je presadila u bastu u blizini zida gde je imala samo jutarnje svetlo, znaci u senku i do jeseni je pustila zdrav i lep koren. Nikako ne voli direktno sunce.

#82: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pon Nov 19, 2007 11:30 am
    ----
QueenOfNorth citat:
Ako ima nekoga sa klivijom, volela bih da mi kaže gde da je smestim sad u novembru. Kupila sam je juče, imala je dve grane pa sam nožem razdvojila i posadila pojedinačno u saksije. Stavila sam u hladnu sobu. Nisam još zalila, bojim se da nešto ne pogrešim jer ona zimi malo vode traži.

Početnik sam sa klivijom, pa mi je svaka pomoć dobrodošla Smile Da li da je zalijem? Stavim u toplije dok ne preboli presađivanje?
Kao prvo nisi trebala da je diras i seces sada kada je pocela vegetacija da miruje. I nije mi jasno kako dve grane? Ona posle cvetanja sa strane izbacuje bebe koje su povezane sa majkom i kad se odvajaju mora i deo majcinog korena da se uzme. Volela bih da postavis sliku ako mozes?
Klivija zimi trazi prohladnu i svetlu prostoriju i zalivanje oskudno mozda jednom u 15-20 dana, kolko da se zemlja skroz ne osusi. Krajem februara istera cvetnu drsku i tada je prebacujem u dnevnu sobu da bih uzivala u njenim cvetovima.

#83: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pon Nov 19, 2007 7:53 pm
    ----
Nemam sliku biljke kad sam je kupila, ali izgleda kao dve biljke koje idu iz jednog korena. Bila je mala saksija, a nije ni jedna bila pelcer - kao da su bile dve od samog početka jer su probižno iste debljine i veličine. Jedna je samo cvetala. Evo slika posle razdvajanja. Još nisam zalila i sede u hladnoj sobi.

#84: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pon Nov 19, 2007 8:30 pm
    ----
Da vidi se na njima gde su bile priljubljene jedna uz drugu. Rasle su kao bliznakinje Ohmy i mislim da im koren nije mnogo ostecen prilikom deobe i da nece mnogo da pate.
Ostavi ih tu gde jesu i svremena na vreme malo zalijes.
A posto smo pomenuli klivije ja sam isla da obidjem moju koja je na spratu i Skakucu odusevljenje ona vec poterala cvetove, a bila sam pre 5 dana u obilazak i nista nisam videla..Ovog leta mi nije cvetala zato sto sam joj ostavila seme da zri i tako je usmela, a ona sad brze bolje da cveta Comedian Comedian

#85: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pon Nov 19, 2007 8:55 pm
    ----
Eeeee, blago tebi! Smile Koliko joj treba da procveta, 3-4 nedelje? Daj sličice obavezno. Ah, kad će meni da cvetadu... Sad Posle ove operacije ima da se načetkam...

#86: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pon Nov 19, 2007 9:37 pm
    ----
Ma neces da se nacekas. To su prilicno velike biljke i uskoro bi trebalo da procvetaju, mozda zbog operacije nece u prolece ali na leto skoro sam sigurna. Smile

#87: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Dec 30, 2007 1:15 am
    ----
Evo moje lepotice. Procvetala na terasi /zastakljena/ i jedina mana je sto je gledam kroz staklena vrata iz dnevne sobe.

#88: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Ned Dec 30, 2007 7:33 pm
    ----
Pa Tanja ja nebih rekla da je to mana Razz jer ces je tako mnogo duze gledati u cvetu nego ja. Moja je u hladnoj prostoriji i obilazim je, cim cvetovi pocnu da se rumene ja je spustam u dnevnu sobu da uzivam u njenom cvetanju. Ali na zalost u toploj sobi ona se brzo rasveta Very Happy ali i brzo precveta Sad
Ja se nadam mojoj da pocne da cveta oko Bozica Dance

#89: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Dec 30, 2007 8:26 pm
    ----
Pa Djeko u pravu si. Da li je imas dugo. Ja ne smem da je pipnem jer kazu da je ne valja pomerati. Zelim ti puno uzivancije oko Bozica kad ugledas njene prlepe cvetove.

#90: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Uto Jan 01, 2008 4:11 pm
    ----
Pa imam je oko 5 godina i prvi put kad je procvetala bila je mlada i imala je samo 4 cveta. Sad obicno ima od 13-18 cveta i to je jedan prelepi buket.

#91: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Jan 02, 2008 11:18 am
    ----
Pre neki dan u jednoj cvecari videh u jednoj saksiji 1 velika i tri mlada pelcera a verujem da je bio i cetvrti (zemlja bila malo rastresena), jedva odoleh iskusenju.(ne primaju kartice Evil or Very Mad )

#92: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jan 03, 2008 1:53 am
    ----
Djeko, molim te posavetuj me sta joj toliko prija pa je imas 5 godina i daje toliko puno cvetova. Volela bih i ja ovu moju da negujem tako da mi dugo traje , puno je volim. Evo je stoji na terasi i otvorila je jos jedan pupoljak slikacu je za koji dan kad otvori sve, ima jos jedan.
Tanja

#93: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Čet Jan 03, 2008 12:40 pm
    ----
Mislim da clivija nije uopste zahtevna biljka Razz Zimi mi stoji u potkrovlju ali jako blizu prozora i greje je jutarnje sunce preko stakla, a temperatura je oko 5-8 strepeni. I kad pocinje da cveta slilazi u dnevnu sobu dok ne precveta, onda je vracam nazad. Od proleca je napolje i na sevrnoj strani i nema mnogo sunca. Od prehrane leti dobija murtonik i ponekad cvetal (imam dosta cvece pa neznam sta pre da zalivam Sad ) Zemlju joj menjam svake druge godine. I zna da me obraduje nekad i leti sa dosta manje cvetova, tako da cveta 2x godisnje Very Happy

#94: Re: clivia Autor: EleniLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Jan 05, 2008 7:00 pm
    ----
floran citat:
Pre neki dan u jednoj cvecari videh u jednoj saksiji 1 velika i tri mlada pelcera a verujem da je bio i cetvrti (zemlja bila malo rastresena), jedva odoleh iskusenju.(ne primaju kartice Evil or Very Mad )

U kojoj to cvecari i kolika je cena?

#95: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Jan 05, 2008 7:25 pm
    ----
1600, ali nema vise , jedna bas velika i 4 mlada pelcera.
Danas sam je udomila, kao za poklon a nadam se da cu dobiti makar jedan pelcer kada je budu presadjivali.

#96: Re: clivia Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Jan 05, 2008 7:54 pm
    ----
Ja juce videla jednu u Medianskoj kod bolnice.

#97: Re: clivia Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Jan 05, 2008 7:58 pm
    ----
tanjabb citat:
Djeko, molim te posavetuj me sta joj toliko prija pa je imas 5 godina i daje toliko puno cvetova. Volela bih i ja ovu moju da negujem tako da mi dugo traje , puno je volim. Evo je stoji na terasi i otvorila je jos jedan pupoljak slikacu je za koji dan kad otvori sve, ima jos jedan.
Tanja
Ja imam malu biljku, a moja majka drzi svoju (od koje sam i dobila pelcer) u podrumu preko zime, tako da je naterala i mene da bacim svoju u spajz. Rekla mi je da mora zimi biti na mracnom i hladnom da bi cvetala.

#98: Re: clivia Autor: EleniLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Jan 07, 2008 7:28 pm
    ----
cimbi citat:
Ja juce videla jednu u Medianskoj kod bolnice.

Za koje pare?

#99: Re: clivia Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Jan 07, 2008 9:18 pm
    ----
Eleni citat:
cimbi citat:
Ja juce videla jednu u Medianskoj kod bolnice.

Za koje pare?
Nisam pitala, ni gledala..

#100: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Jan 08, 2008 10:55 am
    ----
Ovo je taj primerak, stim da sam odma polomila 3 poluotvorena cveta (pala mi u kolima):shiz: , srecom ima jos 5 pupoljaka tako da mogu da ''obelim obraz''
mada me dovodi u iskusenje da je zadrzim Embarassed

#101: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jan 08, 2008 11:35 am
    ----
prelepa i gusta, jos malo pa presadjivanje. uh sto ce biti lepa i bujna.

#102: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Uto Jan 08, 2008 1:53 pm
    ----
floran, bas je lepa i raskosna pu,pu da je ne ureknem Very Happy i pelceri su dosta veliki. Moj savet je da je nikako ne presadjujes do marta. Moja je u cvetu i nadam se da cu je slikati ovih dana Mase

#103: Re: clivia Autor: bbabaLokacija: svilajnac PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 1:33 pm
    ----
Floran prekrasna je Shocked Shocked
Jao a da znate kako izgleda Djekina clivia Znoji se Shizofrenija Shizofrenija Shizofrenija Shizofrenija ja je sinoc videla Shocked i bila sokirana Znoji se lisce ogromnooo,a cvet ostala sam bez texta Neutral

Djeko pod itno slikaj Twisted Evil

#104: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 2:03 pm
    ----
ma i ova glavna stabljika sto nosi cvet je povelika a list je bas, bas. Nego ja je kupila za poklon ali kako se blizi dan rastanka ja se sve vise vezujem za nj'.

#105: Re: clivia Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 4:14 pm
    ----
Floran ti kao ona reklama na televizji : od nekih poklona je tesko rastati se

#106: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 6:28 pm
    ----
Evo slike, da cekam da se otvori jos koji cvet, ovi prvi ce vec poceti da venu, jedino ove godine nije ujednaceno ponela cvetove, a ponela je 20 pupoljaka
I sto rece Doodle "Jao sto ti je lep ovaj vestacki cvet" A ja sva u cudu "gde", pa ja u kuci nemam nista vestacko Ahahaha Ahahaha

#107: Re: clivia Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 8:50 pm
    ----
Moja biljka je prelepa, ali nema ni traga od cveta.
potrudila sam se da joj obezbedim sve uslove potrebne preko zime, ali izgleda da sam negde pogresila.
mogu li je nekako naterati da cveta?

#108: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 9:18 pm
    ----
Djeko pa prelepa ti je clivia. I boja ide vise na zuckasto ili je to od blica posvtlelo?
Jovs koliko je dugo imas daj uslikaj

#109: Re: clivia Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 9:38 pm
    ----
tanja,imam je od prosle godine kada sam je kupila sa cvetom.
djeko, prelepa ti je. uff, kad bi i moja tako cvetala.

#110: Re: clivia Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 10:21 pm
    ----
evo je moja clivia koja nece da cveta Evil or Very Mad .

#111: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 10:33 pm
    ----
Clivia obicno procveta posle 3 godine, bar je moja tako. Drzi je na 5-8 stepeni i sa dosta svetla, kod moje to svake godine upali i uvek cveta oko 8. Marta. Ove godine je poranila i cvetala za Bozic. U mojoj galeriji je ista ova clivija samo slikana pre 2 godine i to je ta boja a i njih ima nekoliko vrsta

#112: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 10:53 pm
    ----
Jovs na sto hladnijem Meni je na terasi gde se spustalo i do 2-3 i slabo je zalivaj i ne pomeraj je, ma mora da procveta
Djeko poklanjam ti one dve slike tvoje a ti peni pokloni ove dve

#113: Re: clivia Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 11:57 pm
    ----
Ma na hladnom je cele zime.

#114: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Ned Jan 13, 2008 12:54 am
    ----
Jovs, da li je ljeti držiš vani?

#115: Re: clivia Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Ned Jan 13, 2008 9:38 am
    ----
da, celo leto je bila napolju.

#116: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Ned Jan 13, 2008 1:54 pm
    ----
Ako je tako i ako je prihranjuješ, nije mi jasno zašto ne cvate. Ja svoje zimi držim pored prozora na hladnom i imaju puno svijetla. Ne znam da li su tvoje na svijetlom mjestu, a isto tako ne znam da li je to presudno za cvatnju.

#117: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Čet Jan 17, 2008 7:56 pm
    ----
I evo je u punom cvetu Very Happy Very Happy
Malo vas gnjavim, ali ovako lep buket se vi Curtsey di samo 1 do 2 puta u toku godine

#118: Re: clivia Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Jan 17, 2008 8:09 pm
    ----
ma kakvo gnjavljenje djeka Shocked super je sto ovu lepoticu podeli s nama U nesvest 2

#119: Re: clivia Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Čet Jan 17, 2008 8:24 pm
    ----
Ajme, prekrasna je. Gledam vaše fotke i sve se pitam da li ja uzgajam "divlju" Cliviu? Moja ima dulje i uže listove od vaših, a pelcere pušta kao luda.

#120: Re: clivia Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pet Jan 18, 2008 12:40 pm
    ----
Prelepa je Djeko! Vredi je slikati vise puta.
Jovs mislim da i tvoja jos ima vremena da procveta.

#121: Re: clivia Autor: jovsLokacija: mihajlovac PošaljiPoslato: Pet Jan 18, 2008 1:06 pm
    ----
Zaklina, sve se nesto i ja tako nadam.

#122: Re: clivia Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pet Jan 18, 2008 1:11 pm
    ----
Ima je i moja komsinica, jos ne cveta a i prosle godine je cvetala kasnije, negde u prolece ali ne znam tacno u koje vreme. Sad izgleda bas kao tvoja.

#123: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Jan 18, 2008 8:49 pm
    ----
djeka citat:
I evo je u punom cvetu Very Happy Very Happy
Malo vas gnjavim, ali ovako lep buket se vi Curtsey di samo 1 do 2 puta u toku godine

Juuuu! Kakva jeeeeee! U nesvest 2 U nesvest 2 U nesvest 2

Biljka ti je boli glava, djeko! Rajska ptica u saksiji! Cool

Koliko joj dugo traju cvetovi? I kako su se svi odjedared otvorili Shocked

#124: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sub Jan 19, 2008 1:24 pm
    ----
U principu se svi skoro odjednom otvaraju. Ovoga puta neki pupoljci kasne jer je bila guzva, Mnogo je niska cvetna drska, pa je listovi pritiskaju i svi pupoljci nisu imali istovremeno dovoljno svetla.
Da je na hladnijem onda bi mnoooooogo duze trajali cvetovi, ovako u toplom pre prodju. Prvi cvetovi su se otvorili 07.01. a dokle je u cvetu videcemo, za sada nijedan cvet nije precvetao Bye Bye

#125: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Feb 02, 2008 11:22 pm
    ----
Cliviu koju sam kupila za poklon, poklonila sam sebi, presadila u vecu saksiju i odlicno se drzi, mislim da sam joj pogodila i poziciju jer ima dosta svetla ali ne i direktno sunce , malo sam je i prihranila. Od onolikih cvetova ostala su jos 2 pa sledi rezanje cvetne drske.

#126: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 02, 2008 11:43 pm
    ----
Floran to se zovu Clivi-e. Pa puna je pelcera. U martu presadjivanje. Moja je prestala i osusili se cvetovi i juce je orezah. I ostavih u josak terase sa malo svetlosti. Kada li ce ponovo procvetati. Od pelcera nista . Da li da je presadjujem procaprkam po korenu, ?Listovi su lepi, zeleni pravi, ali nema pelcera.

#127: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Feb 02, 2008 11:46 pm
    ----
Sobzirom da je moj balkon zastakljen i pun sunceve svetlosti sada je 20 stepeni kada je vedro. Morala sam da je presadim a vala od zila nije bilo zemlje koliko ih je. Samo sam ubacila u veci broj i dodala zemlju. Nisam se usudila da odvajam pelcere a i svidja mi se ova guzva, 4 i mama.
Inace od kako je kod mene na svakom pelceru je iziso i novi list, a kod mame je sada krenuo valjda zato sto jos nije precvetala.

#128: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 1:21 pm
    ----
Floran, mogu reci da mi se bas dopala ova tvoja guzva u saksiji. Izgleda bas lepo, pa cu mozda i ja da ostavim moje bebe kada niknu.
Jutros sam htela da orezem cvetnu drsku posto joj je sinoc otpao i poslednji cvet i da je prebacim nazad u zimovnik, kad.....
Necete verovati Aaa Aaa Aaa i ja sam dugo buljila ne verujuci
ONA TERA PONOVO CVET Skakucu

#129: Re: clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 2:41 pm
    ----
KAKO???? Sta joj radis?

#130: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 2:51 pm
    ----
Osim sto je mnogo volim, nista posebno. Leti je malo prehranjujem i to vecinom murtonikom. Cak ni zemlju nema mnogo kvalitetnu i obecavam kupujem joj novu zemlju kad je bila tako dobra Ziveli

#131: Re: clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 4:26 pm
    ----
blago tebi

#132: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 6:03 pm
    ----
Cestitam.
E natera me i ja da je zagledam, uopste mi to nije palo napamet da ocekujem jos jedan cvet, mada sam na slikama videla i sa vise cvetnih stapova .Mislila sam da u domacoj radinosti to nije moguce.
Nego , ocekuje se jos jedan hladan talas pa ko zna mozda se i meni posreci.

#133: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2008 9:18 pm
    ----
djeko, meni to liči na novi listić. Kako izgleda kad tera cvet, jel to debelo? Moja klivija je u hladnoj sobi, jel da je unesem ili da sačekam još malo? Prvi put je gajim pa nemam pojam.

#134: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Feb 08, 2008 12:36 pm
    ----
QueenOfNorth evo za tebe jos jedna slicica kako to izgleda kad krene cvet. Moj savet je da je ne unosis u toplu sobu sve dok ne istera cvet. Ja moju unosim u toplu sobu tek kad pocinju da se otvaraju pupoljci, kad pocinje da cveta. E sad kad je vec tu u toploj sobi necu da je diram i nadam se za 8.Mart novim cvetovima Jump2

#135: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Feb 08, 2008 12:56 pm
    ----
Jao, stvarno se lepo vidi! Blago tebi!
Fala za fotku, bolja nije mogla biti, djeko Smile Sad ako ne prepoznam kad se pojavi znači da je vreme za naočare!

Moja ne mrda, idu listići i to mu je što mu je. Ništa od cveća Sad Zalivam odozgo povremeno, možda je bolje iz tacne?

#136: Re: clivia Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pet Feb 08, 2008 1:32 pm
    ----
Djeko, bas si srecne ruke ove zime! Super!

#137: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 09, 2008 1:00 am
    ----
kod mene samo nov listic. javascript:emoticon('post', 'message', ':bye')

#138: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Uto Feb 19, 2008 4:53 pm
    ----
Mene je clivija bas resila da obraduje Bouncy sad je pored novih cvetica koje tera poterala i dva pelcera. Jutros samo sto nisam pala pored nje od srece U nesvest 2 U nesvest 2

#139: Re: clivia Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pet Feb 29, 2008 11:31 am
    ----
Jovs dali se probudila tvoja klivija? Videla sam juce komsinicinu, bas je procvetala i prelepa je!

#140: Re: clivia Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Feb 29, 2008 2:11 pm
    ----
A vreme je za izbacivanje iz hladnog?

#141: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Feb 29, 2008 2:41 pm
    ----
Ja je u principu nikad ne prebacujem na toplo ako nema pupoljke. Podmladak moje clivie je jos uvek u potkrovlju na hladnom oko 5-8 stepeni, a mama je u dnevnoj sobi jer cveta Very Happy

#142: Re: clivia Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Feb 29, 2008 5:33 pm
    ----
onda ne, hvala Wink

#143: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sub Mar 08, 2008 5:31 pm
    ----
I evo je ponovo, U nesvest 2 moja lepotica se rascvetalaaaaaaa Comedian Comedian voli ona da me obraduje za 8. mart. ali sada ima manje cvetica svega 12.

#144: Re: clivia Autor: Zenja PošaljiPoslato: Čet Mar 13, 2008 1:27 am
    ----
Djeka, stvarno si pravi "majstor" za kliviju (3xpu) :+ :+ :+
Procitala sam prethodne postove i pokusacu da savete poslusam, kako bi moja nova ljubimica napredovala i- nadam se- cvetala i sledece godine Smile

#145: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Čet Mar 13, 2008 11:00 am
    ----
Hvala Zenja Curtsey Curtsey i drago mi je sto je jos nekom postala ljubimica Jump da razmenjujemo iskustva Razz

#146: Re: clivia Autor: estiLokacija: Backa Topola PošaljiPoslato: Čet Mar 13, 2008 11:19 am
    ----
Moja je ovih dana dobila pocasno mesto u predsoblju, ali koliko vidim ima samo nekoliko cvetova na drsci 3-4, prosle godine je prvi put cvetala samo jedan cvetic. Jos je mlada, ali napreduje. Za koju godinu cu se i ja hvaliti ovakvim buketima. Imam jos tri komada koji do sada nisu cvetali.

#147: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Čet Mar 13, 2008 1:25 pm
    ----
Cini mi se da je moja clivija prvi put procvetala tek sa 3 godine i to samo 3 cveta, da bi danas ima cak 23 Very Happy
Za koju godinu ti ces esti baaaaaas imati cime da se hvalis Dance Dance Dance Dance 4x

#148: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 13, 2008 3:39 pm
    ----
Djeko koja si srecka iako vala. Moja je poterala samo novi list i cvetala pre dva meseca i sad nis. Neka je obozavam je

#149: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Mar 21, 2008 11:45 pm
    ----
Kod mene klivija poterala pupoljčić Smile ali sedi u hladnoj sobi pored prozora. Ne znam da li sad da je mrdam odatle u toplo ili ne? Kažu da ne valja da se premešta?!

#150: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Čet Mar 27, 2008 9:57 pm
    ----
Evo cvetića moje klivije. Jedva čekam da procveta! Jump2

Stavljena je na toplo i svetlo mesto. Djeko, jel tako treba, hajde posavetuj, ti si majstor za klivije! Smile

#151: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Mar 28, 2008 8:34 pm
    ----
Ja je uvek prebacujem u dnevnu cobu, cim potera pupoljke, da bih uzivala u njima. Ona je mogla da ostane i gore u potkrovlje u prohladnom i duze bi trajali cvetovi ali je tada nebi video niko i bilo bi bezveze. Very Happy
Ne mora ona obavezno na toplo kad potera pupoljke, bitno je da ima dosta svetla, a kad je toplije ona se brze rascveta Razz

#152: Re: clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 1:05 pm
    ----
Moram da se pohvalim srreci mojoj ema kraja Bye Bye Curtsey

Poterali smo pupoljke jupi jupi jeeee

Biljku sam kupila u decembru precvetalu i evo je ponovo....

#153: Re: clivia Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 10:46 pm
    ----
Kad se svi hvalite moram i ja, tim pre što me je moja matorka ove godine baaaaš obradovala. Curtsey

#154: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 10:50 pm
    ----
Da li je svaki pelcer procvetao? I koliko tu imas biljcica?

E ovo je prava stvar i sto da se ne hvalis kad imas s cim a i mi da uzivamo

#155: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 11:26 pm
    ----
Bogami, prelepe su! Tri komata u cvetu, pa to je fantastično!

#156: Re: clivia Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Ned Mar 30, 2008 12:03 am
    ----
Hvala ti na komplimentu.
Ovde trenutno ima tri procvetale biljke, ona prvobitna i još dva izdanka koja nisu odvajana od matice,a tu su i još dva mlada izdanka koje isto ne nameravam da odvajam, mada ću to jednom morati da uradim jer joj je koren tako jak da će pri sledećem presađivanju izgleda trebati bure umesto saksije. Rolling Eyes

#157: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2008 11:59 am
    ----
Evo i mene da se malo pohvalim! Klivija je najzad u cvetu, već nedelju dana polako otvara cvetić po cvetić a ima ih ravno 12! Comedian

#158: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2008 5:40 pm
    ----
Joj bozanstvena je da toliko cvetova i ovako izgleda u aprilu. Moja je jos u januaru prestala i sada poterala samo jedan list. Uzivaj stvarno je bozanstvena.

#159: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2008 5:43 pm
    ----
Hvala, hvala Smile Bogme, sedi mi na stolu i danima mi već pravi društvo! Čak sam umislila da ima miris...

Bila je do marta u hladnom, možda zato kasni. Tek kad sam videla cvetiće unela sam je u topliju sobu.

Nego, iskusni odgajivači, gde držite kliviju kad precveta i ovako, kad je toplo i prolećno? Meni se čini da bi bilo dobro da je negde napolju ostavim. Šta mislite? Hoće li da se buni?

#160: Re: clivia Autor: gioiaaLokacija: Loznica PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2008 8:46 pm
    ----
moja miruje, i prosle godine mi je kasno procvetala...zasto,ne znam...

#161: Re: clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2008 10:51 pm
    ----
evo i moje lepotice u punom sjaju

Bye Bye

#162: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Čet Apr 17, 2008 11:32 pm
    ----
Čestitamo! divno izgleda!

#163: Re: clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Apr 18, 2008 11:05 am
    ----
... ma sve su nam divne samo da potraje, pa da bude takva i sledece godine...

#164: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Apr 18, 2008 3:38 pm
    ----
Verran, bas mi se dopalo kad ih ima vise u saksiji, izgleda fenomenalno. Ostavicu dve bebe da rastu pored majke, definitivno Very Happy
Drago mi je sto su procvetale clivie zabic i QueenOfNorth Ziveli

#165: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Apr 18, 2008 5:51 pm
    ----
zabic QueenOfNorth predivne su i slobodno mogu napolje.

#166: Re: clivia Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Pet Apr 18, 2008 8:25 pm
    ----
Mogu napolje ali vodite računa o tome da ne smeju biti na direktnom suncu, jer sunce ume da napravi gadne ožegotine po listovima ,pa se oni moraju ukloniti jer deluju jako ružno.Sem toga direktno sunce pogotovu letnje jako joj usporava rast, zato ako joj ne nađete hladovinu bolje neka je u kući.
Još nešto ne zaboravite redovnu prihranu nekim od sredstava za cvetajuće biljke.Sve ovo vam je iz iskustva ,jer je jadnica preživela svakakve golgote i opstala.Inače ovo je varijetet sa užim listovima, a letos sam nabavila i mladu sa širim listovima.
Ajd pa sa srećom da i sledeće zime ovako svi zajedno uživamo u našim lepoticama.Pozdrav. Very Happy

#167: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Apr 18, 2008 9:41 pm
    ----
Tenkju, verrane! Da pripazimo daklem i u ladovnku da metnemo!

Ja prihranjujem jednom nedeljno nečim tečnim za cvetanje. Valjda joj je dosta. Ali neću je još nikuda, još je sva bitna i kočoperna! Smile

#168: Problem sa klivijom Autor: Pevaljka PošaljiPoslato: Pon Apr 28, 2008 2:42 pm
    ----
Pre 2 godine dobila sam od svekrve kliviju koja je bila napadnuta sa svim i svačim. Sa skoro svime sam se izborila, sem sa nekom belom mahovinom koja se prvo pojavljuje na delu gde se pojavljuje novi list. Sada su se pojavile male bele bube koje trčkaraju po zemlji. Evil or Very Mad
Dok je bila kod svekrve bila je u bašti po celo leto. Od kada je kod mene isključivo je u sobi. Zemlja je kupljena u poljoprivrednoj apoteci, namenska za sobno cveće... Te bele bubice se nalaze samo na njoj, ostale biljke su ok.
Šta da radim? Bye

#169: Re: Problem sa klivijom Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pon Apr 28, 2008 3:43 pm
    ----
Kao prvo , dobro doshla u nash svet...
za pochetak bilo bi dobro da pitanja postavish na deo foruma gde su chlanovi struchniji ,bash u vezi biljke za koju se raspitujesh, konkretno za CLIVIU-ovde klik

Ici ce brze jer ti chlanovi imaju vishe iskustva.

Josh jednom dobrodoshla i uzivaj

#170: Re: clivia Autor: Pevaljka PošaljiPoslato: Pon Apr 28, 2008 5:14 pm
    ----
Ja sam moju kliviju dobila pre 2 godine i bila je napadnuta sa svim i svačim. Sada još jedino ne mogu da se izborim sa dosadnom belom mahovinom koja se pojavljuje na listovima. Probala sam sa nekim preparatima iz poljoprivredne apoteke, brisala je razblaženim alkoholom (po savetu tete iz cvećare)... i opet se pojavljuje. Evil or Very Mad Sad se pojavljuju sitne bele bubice koje se šetkaju po zemlji. Evil or Very Mad Od kada je kod mene zemlja je isključivo iz poljoprivredne apoteke namenski za sobno cveće... i samo se kod nje javljaju te bubice. Druge biljke su ok. Šta da radim? Inače, nikada mi nije cvetala, samo dobija nove listove. Bye

#171: Re: clivia Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 28, 2008 5:54 pm
    ----
da li postoji clivia sa plavim cvetom Shocked ili da li je neko video takvu slicnu biljku samo sa plavim cvetom? listovi identicni raste iz lukovice.

#172: Re: clivia Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Apr 28, 2008 6:49 pm
    ----
Možda misliš na Agapanthus... images.google.com/imag...a=N&tab=wi

#173: Re: clivia Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 28, 2008 9:00 pm
    ----
mislim da je to to. videcu kad procveta. ovo motra da je neki srodnik.
Cimbi ziva si enciklopedija Wink hvala

#174: Re: clivia Autor: aurora2Lokacija: Svicarska PošaljiPoslato: Ned Maj 18, 2008 8:14 pm
    ----
Prosle zime kupila sam jednu cliviu, bila je jos u pupoljcima i kod mene se rascvjetala. Sada cu postupiti po vasim savjetima pa se nadam da ce me ponovo obradovati lijepim buketom.
Evo je....

#175: Re: clivia Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Sre Maj 21, 2008 9:19 pm
    ----
Hoće nego šta će.

#176: Re: clivia Autor: gioiaaLokacija: Loznica PošaljiPoslato: Čet Maj 22, 2008 9:59 pm
    ----
mja je pocela da cveta,napokon...

#177: Re: clivia Autor: gioiaaLokacija: Loznica PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 4:02 pm
    ----
jos lepsa

#178: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Jun 03, 2008 7:26 am
    ----
Evo novina i kod moje clivie, ponovo proviruje cvet. Zimus je kupljena sa cvetnom drskom.

#179: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Uto Jun 03, 2008 8:47 am
    ----
floran, gde je držiš, u kući ili napolju?

#180: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Jun 03, 2008 10:00 am
    ----
Na terasi je , delom dana je hvata sunce, polivam jednom nedeljno, prihranjujem ko i ostale rastvorom za cvetnice a nekoliko puta sam je zalila i blagim rastvorom gvozdja.
Zadovoljna sam kako se razvija i mladi 3 kom. pored nje pustaju nove listove.

#181: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Uto Jun 03, 2008 8:23 pm
    ----
Kako jednom nedeljno?! Kod mene se zemlja osuši za par dana pa onda zalivam svaki drugi-treći dan. Takođe je na terasi, nema puno sunca osim par sati u toku dana, ali su joj listovi požuteli kao fleke pa sam pretpostavila da su izgoreli od sunca i sklonila sam u hladovinu.

Volela bih da je održim, ali nešto mi baš ne ide Sad

#182: Re: clivia Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Sre Jun 04, 2008 11:33 pm
    ----
Qeueen stavi sliku te uflekane klivije možda dođemo do nekog zaključka,šteta bi bilo da propadne ako ima pomoći.
Pozdrav.

#183: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 06, 2008 10:19 pm
    ----
Queen ako je sunce palo na listove koji su bili mokri od zalivanja nastaju fleke i list se susi, meni se to desilo, i zato je sada drzim u debeloj hladovini. Cvetala je jos zimus i sada samo pusta listove. Prehranjujem je 1-2 mesecno. oprezno sa suncem.

#184: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Jun 06, 2008 11:12 pm
    ----
Nemam trenutno slike ali ću gledati sutra da ih stavim. List ima žutu fleku a okolo zeleno, ali se ne suši. Bar ne još... Ko zna da li je uopšte sunce u pitanju?! Sliku stavljam čim pre! Smile

#185: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Sre Jun 11, 2008 9:59 am
    ----
Izvinjavam se zbog zakašnjenja sa slikama, nisam mogla pre.

Evo kako te fleke izgledaju. Nisam koristila nikakvo sredstvo za prskanje i slično, samo jednom nedeljno zalijem rastvorom za prehranjivanje i vodom. Šta li joj je? Sad

#186: Re: clivia Autor: emaaLokacija: bih - sanski most PošaljiPoslato: Sre Jun 11, 2008 9:37 pm
    ----
Queen, ja sam imala isti problem, duuugo vremena. Sjekla sam listove, presađivala, a ona čim pusti novi list, postane takav. Ove godine nije ni cvjetala. Prije dva, tri mjeseca sam je zalila fungicidom, stavila na balkon u hlad i eno je sad počela da raste, pušta nove listove, bez tih fleka.
Pokušaj, sigurno su gljivice u pitanju.

#187: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Jun 12, 2008 5:23 pm
    ----
Evo je , stanje od sinoc, 15 cvetova zanela a da li ce svi da se otvore videcemo.

Unela sam je u sobu s obzirom da je na terasi delom dana sunce hvata, prvi cvet koji je poceo da se otvara je izbledeo.

Inace kupljena je pocetkom godine i tada je cvetala.

#188: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Jun 13, 2008 9:51 am
    ----
emaa, fungicid bilo koji? Pazi kad mi na kraj pameti nije bilo Sad Probaću i to, ali je kiša trenutno dobro nalila pa ću da sačekam. Još samo fali da istruli koren pa da ošišam od muke i sebe i nju!

#189: Re: clivia Autor: tanjabbLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 13, 2008 12:23 pm
    ----
Ma Queen ne trzaj mnogo, te listove samo secni i odstrani iz korena sto dublje mozes, novi rastu iz sredine i eto opet tvoje clivie ko nove, videces.

#190: Re: clivia Autor: emaaLokacija: bih - sanski most PošaljiPoslato: Pet Jun 13, 2008 3:56 pm
    ----
Tanjabb, pa ja sam to uradila prošle godine. Isto se nadala da će iz sredine izrasti novi i čisti listovi. Rasli su i dobijali te pjegice koje su se širile. Ma bilo mi je pravo muka, jer je imam jako dugo i bilo mi je žao. Sve dok nisam zalila captanom. Tek sad rastu fini i čisti listovi.
Captan je jedini fungicid koji je bio u poljoapoteci, morala sam pokušati.
Meni je uspjelo i sad sam sretna, mogu se opet nadati cvijetu.

#191: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Pet Jun 13, 2008 11:43 pm
    ----
Hvala svima na savetima, ne košta da probam. Možda ću i da je presadim, taman da vidim u kom je stanju koren i da joj dam malo više zemljice. Sad ne cveta, trebalo bi da podnese bez problema. I meni je žao da propadne, ima divne cvetiće i baš me je obradovala s njima, a sad da pustim da krepa - e ne može! Smile

#192: Re: clivia Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Pet Jun 13, 2008 11:57 pm
    ----
Qven ako ne nađeš kaptan može uspešno da poslužii benomil, antrakol ili zato istovremeno isprskaj i zalij. Zatoom nemoj zalivati.Ajd pa sa srećom.

#193: Re: clivia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Sub Jun 14, 2008 12:02 am
    ----
Imam u rezervi bayleton kao fungicid (valjda). Probam s njim pa onda kupujem dalje redom. Hvala Smile

#194: Re: clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Jun 19, 2008 2:15 pm
    ----
Otvorili su se skoro svi cvetovi.

Unela sam je u sobu , kraj prozora je na poziciji gde ima manje svetlosti nego na terasi, cisto radi uzitka u cvetovima .

Medjutim nekoliko listova je pocelo da zuti pretpostavljam da je neki sok zbog nedostatka svetlosti.

Zalivena je dan pre nego da je unesem pa je moguce da je i to jedan od uzroka, na terasi se zemlja brze isusuje.

To su samo neka od mojih zapazanja svew u svemu nije mnogo strasno , budno pratim jer je biljka dobro razvijena.

Ukoliko neko ima neki predlog ili savet molim da da komentar.

#195: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jul 20, 2008 6:19 am
    ----
Cvet je trajao nesto vise od 2 nedelje, za to vreme sam odstranila 6 listova jer su potpuno pozuteli, neke sam odmah uocila a neke tek kada sam prisla blize.

Vratila sam je na osuncani polozaj terase gde je i stajala pre nego da krene cvetna drska, nijedan list vise nije pozutio, cak je izbacila jos 2 nova.

Sve se to desavalo sa starom, glavnom biljkom 4 bebe koje su kraj nje ( a nisu vise bebe) nista nije dotaklo bujaju, razvijaju se , teraju nove listove.

Iako mi se izuzetno svidja sto je puna saksija tih mladih , molila bih savet da li je neophodno da ih presadim ili da ostanu tu gde jesu.

#196: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Ned Jul 20, 2008 3:17 pm
    ----
Floran, meni se bas dopala ta guzva u saksiji Very Happy
Do sada sam odvajala bebe od mame cim malo ojacaju, ali ovu turu bebica necu da diram, jer mi se to dopalo gledajuci tvoju cliviu.
Tako da neznam sta da ti kazem Wink mozda malo veca saksija, ili da nove bebe odvojis ako ih ima.

#197: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jul 20, 2008 7:38 pm
    ----
Hvala djeka. Da i meni se dopala ta guzva, saksija je povelika i verovatno necu nista da diram dok mi ona sama ne da neki znak. Tada dolazi u obzir samo veca saksija.
Inace sve zaboravim da napomenem, stoji na podu terase ,donji deo biljke je u polusenci a sunce dobije samo odozgo .

#198: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Sep 09, 2008 7:58 am
    ----
Moja Clivia će cvetati treći put od prošle zime, iznenadio sam se jučer kada sam vidio da je poterala novu cvetnu dršku.

#199: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Sep 09, 2008 1:43 pm
    ----

#200: Re: Clivia Autor: bekinicaLokacija: grocka PošaljiPoslato: Uto Sep 09, 2008 4:27 pm
    ----
daj sojo molim te objasni mi sta joj radis.ja sam dobila prosle godine kliviju(ne znam koliko je stara),ali mi jos nije cvetala

#201: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Sep 09, 2008 6:51 pm
    ----
Stavio sam je u hodnik na poslu, čini mi se da je više žedna nego što ima vode na raspolaganju, verovatno sam je malo više zalio pa se aktivirala sa cvetanjem. Very Happy

#202: Re: Clivia Autor: bekinicaLokacija: grocka PošaljiPoslato: Uto Sep 09, 2008 9:47 pm
    ----
hvala sojo na odgovoru Bye Bye

#203: Re: Clivia Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Uto Sep 09, 2008 9:52 pm
    ----
soja citat:
Stavio sam je u hodnik na poslu, čini mi se da je više žedna nego što ima vode na raspolaganju, verovatno sam je malo više zalio pa se aktivirala sa cvetanjem. Very Happy


Ahahaha Ahahaha svaka tebi chast...ja kad zalijem aktiviram ...neki put i bez zalivanja Wink

#204: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Sep 15, 2008 8:11 am
    ----

evo, cvetovi se otvaraju.

#205: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Nov 01, 2008 9:39 am
    ----
Kupljena pocetkom godine sa cvetnom drskom na glavnoj stabljici + 4 bebe kraj nje.

Nakon cvetanja presadjena u 2 br. vecu saksiju.

U toku leta jos jednom cvetala glavna stabljika.

Krenula jos jedna beba, znaci sada ih je 6 u saksiji (mama+5)

Pre 2 nedelja presadjena u 2 br. vecu saksiju.

Jutros vidim pupoljak kod najstarijeg izdanka a ima samo 4 para listova

--------------------------------------------------------------------------------
Licna zapazanja:
- ne pomerati
- zalivati 1 nedeljno leti , a u ove jesenje dane 1 u 2-3 nedelje
-prihranjivala sam otprilike 1 mesecno (sta se naslo)
- citavog leta je bila na suncanoj poziciji (s obzirom da je terasa zastakljena i do pola ozidana, saksija je bila na podu -suncevi zraci su je zasipali samo odozgo)

Ovu biljku licno preporucujem svima, predivno zeleno lisce, kada procveta odlican kontrast a ukoliko je posadite u neku glinenu saksiju odgovarajuceg oblika , dobijate jedan divan prizor.

#206: Re: Clivia Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Uto Nov 04, 2008 7:01 pm
    ----
imam kliviju, dobro napreduje samo sam primijetila na par listova da vrhovi gnjile i suše se.... da li je zbog previše vode, kakva joj temperatura preko zimovanja odgovara???

#207: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Nov 04, 2008 8:34 pm
    ----
Vidi na ovoj stranici ima vise korisnih saveta kojih se ja uglavnom pridrzavame .

www.svetbiljaka.com/Fo...rt=45.html

#208: Re: Clivia Autor: HP71Lokacija: holandija PošaljiPoslato: Uto Nov 18, 2008 12:43 am
    ----
i meni je poceo propadati jedan list pri vrhu, smedja fleka, ne vidim jos da li se siri. i jos nesto, da li je prekasno sad da je prebacim u vecu saksiju, zile su joj vec izbile na dnu i ima dvije bebice..hvalaa na event.odg.

#209: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Nov 18, 2008 12:54 am
    ----
Ja sam je nedavno presadila, isti slucaj zile su ispunile celu prethodnu saksiju. Nisam rasplitala samo sam prebacila u 2 br vecu i dodala zemlju.

Odlicno se drzi ali posto je dosta hladnije na terasi gde se nalazi, veoma je retko zalivam. Cvet sporije raste i otvara se nego za toplijih dana.

#210: Re: Clivia Autor: HP71Lokacija: holandija PošaljiPoslato: Sre Nov 19, 2008 12:16 am
    ----
ma moja je na toplom, strah me je iznijeti je sad na terasu, predvidjaju snijeg sljedece sedmice a povelika je pa nemam nekog prostora u sobi koja se ne grije..steta jer vjerovatno nece cvjetati nagodinu..prebacicu je onda u vecu saksiju..a sta da radim sa ovim listom, odsjeci ga tu na vrhu ili ignorisati i cekati?

#211: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Nov 19, 2008 12:50 am
    ----
Prebaci slobodno, samo budi oprezna sa zalivanjem. Ili jos bolje i sigurnije stavi na dno saksije najpre dobru drenazu da iako ti se nekada omakne , koren biljke ne pliva.

Prosle zime, pocetkom godine kada sam je nabavila bila je smestena kraj prozora iznad radijatora. Nista joj nije smetalo. I ja cu je uneti samo se trenutno brinem da ne odbaci cvet jer je razlika u temperaturi prilicna.

Nisam sigurna sta je u pitanju ali po opisu bih rekla da je to posledica suvog vazduha. Ja to obicno tu na vrhu odsecem pa dok traje.

#212: Re: Clivia Autor: HP71Lokacija: holandija PošaljiPoslato: Sre Nov 19, 2008 7:50 pm
    ----
ma ja vjerujem da se to i desilo zato sto sam je tusirala..izgleda da ne voli previse vode odjednom..list cu onda makazama odrezati do zdravog dijela. hvala na savjetima floran!

#213: Re: Clivia Autor: HP71Lokacija: holandija PošaljiPoslato: Sub Nov 22, 2008 12:15 am
    ----
prebacih je u vecu saksiju, mozda sam jedino trebala 3 bebice odvojiti jer su nekako preblizu jedna druge i nekako ispod prvog lista mame klivije..vidjela sam na par slicica sa sajta mamu i bebe skupe i odlicno izgledaju..

#214: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Nov 22, 2008 1:18 am
    ----
Kada sam ja ovu kupila, mislila sam da odvojim mlade, medjutim ovako je mnogo lepsa i nista joj ne fali da bi cvetala.

#215: Re: Clivia Autor: iivancevicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Nov 23, 2008 2:09 pm
    ----
Možda nijeste znali, a moguće da je neko već ranije i rekao, da je Clivija, "opasna lepotica". Ta cvjetnica narandžastog cvjeta, je otrovna, jer sadrži alkaloid likorin.
Preporučljivo je izbjegavati držanje u kući ako imate malo dijete. Ako je dijete dodirnulo listove, obavezno mu isperite ruke.
No pavi problem je, ako se pruguta dio lista. Jak otrov izaziva nadražaj sluzokože, oticanje grla, otežano disanje, mučninu i povraćanje. Dečja usta isperite čistom vodom i odvedite dete kod ljekara.
U svakom slučaju ako gajite Cliviju, držite je van domašaja djeteta, a ostalima, objasnite da je ta ljepotica, jedna od otrovnica, koja krasi naše stanište.

#216: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Nov 23, 2008 5:06 pm
    ----
Ne znam taj podatak ali u svakom slucaju hvala za info.

Kolekcija mojih biljaka se svela na same otrovnice Mr. Green a i one koje mozda i nisu bile sada su s obzirom da ih prskam povremeno s vim i svacim insekticidi-akaricidi...


Poslednji izmenio floran dana Pon Nov 24, 2008 5:56 am, izmenjeno ukupno 1 puta

#217: Re: Clivia Autor: HP71Lokacija: holandija PošaljiPoslato: Ned Nov 23, 2008 10:24 pm
    ----
meni se desilo da mi je kcerkica progutala dio osusenog cvijeta (sjemenku) prosle godine pa sam se prilicno uspanicila bila i po internetu trazila vise informacija..srecom proslo je bez posljedica i nije joj vise tako blizu..

#218: Re: Clivia Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 2:35 pm
    ----
Nisam više uspela da joj odolevam, posle toliko godina Very Happy Za sada je u prozoru, voli i ona veštačko osvetljenje. Planiram da je prenesem u hodnik u firmi kad precveta, da bi imala zimsko mirovanje. U užasnoj je gužvi, tako da nema šanse celu da je uslikam Very Happy



Nadam se da će biti bar blizu tako lepa kao kod Floran!

#219: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 5:02 pm
    ----
Bice i lepsa samo stedi vodu, ako vec trosis struju

#220: Re: Clivia Autor: MoonCat PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 7:41 pm
    ----
Kakva zemlja joj odgovara? Ova najobicnija sto se moze naci svuda, ili mozda nekakav mix?

#221: Re: Clivia Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 7:46 pm
    ----
Floran, mogu zaista samo da se nadam. Nadam se da neće biti neposlušna kao neke, pa završiti poklonjena Mr. Green a ja ću dati sve od sebe!

Mooncat, kazaće ti iskusniji od mene, a ja mogu da preporučim ovu moju mešavinu koju sam počela uveliko da koristim za sve biljke koje ne vole "mokre noge" - mešavina kokos vlakana, fine zemlje za cveće, glistenjaka i perlita. Suši se jako brzo i odgovara svim biljkama koje sam u nju presadila, a dosta je hranljiva.

#222: Re: Clivia Autor: MoonCat PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 8:04 pm
    ----
Hvala puno, Lidija. A gde bi mogla da se kupi ta mesavina?

Kupila sam precvetalu Cliviu na snizenju u GC i nacisto me je odusevila. Jako je dekorativna i kad nema cvet (a kod mene je ostao samo jedan).

#223: Re: Clivia Autor: bdrobnjakLokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 8:23 pm
    ----
MoonCat citat:
Hvala puno, Lidija. A gde bi mogla da se kupi ta mesavina?
kod Lidje prodaje na kilo ...al mnogo skupo Uhh Ahahaha

ehej
MoonCat ovo je bila mala sala...mesavinu o kojoj je lidija pricala nema da se kupi....samo nabrojani sastojci... pa mesas sama Bye Bye

#224: Re: Clivia Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 11:46 pm
    ----
Floran, imaš li neki recept - kako znati da je klivija žedna? Vidi li se nešto po listovima ili slično? Ja se zaista teško obuzdavam u zalivanju, ali kad izgubim naviku da nešto davim, često se desi da ga ubijem sušom Ahahaha Pa čisto da znam Very Happy

#225: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 9:26 am
    ----
Moja se nije bunila ni kada je bila zedna, zapravo ja je namerno zaboravljam , narocito sada i za nju koristim cacu od jogurta za dozu pa naspem malo s jedne malo s druge strane.

Mislim da lisce krene da se uvrce uzduz ali nisam sigurna da li su to simptomi zedji.

Preporucila bih da je ne setate previse, sa tim imam iskustva, cim sam je pomerila na drugo mesto pozutela 2 lista a kada sam je vratila vise ni jedan. Da li je to slucajnost ili ne ja je ne micem sa tog polozaja.

Ne bi bilo lose za sve one koji imaju laku ruku za zalivanje da na dno saksije stave deeblji sloj kamencica.

Sto se tice mesavine ja sam pomesala kupovni humus i nekoliko saka peska, od oka i ne buni se.

#226: Re: Clivia Autor: MoonCat PošaljiPoslato: Pet Dec 05, 2008 11:24 am
    ----
Hvala puno svima Very Happy

Presadicu je onda na prolece, u humus i pesak kao sto je i Floran pa se nadam da ce me obradovati nekim cveticima

#227: Re: Clivia Autor: 0100JA PošaljiPoslato: Čet Dec 18, 2008 11:16 am
    ----
Kako ili čime se skidaju vlaknaste vaši sa klivije?

#228: Re: Clivia Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Ned Jan 04, 2009 11:50 am
    ----
mojoj Kliviji rastu listovi jedan za drugim, ali nikako ja da dočekam cvjetanje, Smrc smrc

#229: Re: Clivia Autor: MoonCat PošaljiPoslato: Ned Jan 11, 2009 12:07 pm
    ----
Nasa Clivia se ne pomera vec mesecima...
Mislila sam da tako i treba ali vise nisam sigurna.. Stoji kod prozora i slabo je zalivam. Ne znam gde smo pogresili?

#230: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sre Jan 28, 2009 3:49 pm
    ----
Moja je krenula sa pupoljcima, ove godine je poranila, obicno mi je cvetala oko 8.marta. Razz

#231: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 28, 2009 4:24 pm
    ----
Danas sam pogledao između listova klivije i vidim da se naziru pupoljci, biće opet cvetova, prošle godine je cvetala tri puta pa sam mislio da neće cvetati kada joj je vreme.

#232: Re: Clivia Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jan 28, 2009 4:53 pm
    ----
Moja precvetala je na poslu, hladi se, a prošle nedelje sam kupila malo manju u Rojal gardenu, za 200 dinara Very Happy Ko bi tome odoleo, još je i cvetove imala neotvorene - eno je cveta kod mame na hladnoj terasi.

#233: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 28, 2009 6:02 pm
    ----
Na kliviji je ostala prethodna cvetna drška sa jednim zelenim plodom, pošto sada tera nove pupoljke da li da odstranim staru cvetnu dršku, mislio sam da ostavim da vidim da li će biti semena, a sada nisam pametan šta da radim???

#234: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Jan 28, 2009 6:14 pm
    ----
Ja sam uvek sekla nakon cvetanja. Ukoliko imas vise izdanaka sto da ne probas. Cini mi se da to sa semenkama kod tvojih biljaka dobro uspeva. Ja se i ne trudim narocito kod clivije zato sto me za godinu dana kako je imam obradovala sa 2 izdanka.

Kod mene se odlicno drzi, celu zimu provodi na terasi (3-4t.)Veoma sam oprezna sa zalivanjem cak u one ledene dane uopste nisam zalivala.
Ovo zatopljenje i povremeno sunce su je probudili. Poterala je jos jedan izdanak a kod prethodnih je krenulo po par novih listova.

#235: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sre Jan 28, 2009 6:31 pm
    ----
djeka citat:
andrejica citat:


Razmnožavanje: delenjem velikih biljaka ili odvajanjem mladica nakon cvetanja. Biljke se mogu uzgajati iz semena koje klija pri 18°C ako je potpuno dozrelo. Međutim zrenje semena može trajati 10 meseci.


Kod mene je posle cvetanja na jednom od cvetova zametnulo seme, evo od onda je proslo 18 meseci, kuglica je i dalje crvena i tvrda. Sta da radim, da je oberem ili da cekam jos malo. Mislim da je ove godine izostalo letnje cvetanje, bas zbog semena koje zri.Biljka je stara 7 godina.

Ja sam cekala i cekala dok sama kuglica nije otpala. Unutra je bilo nesto sitno (ako je to seme) posejala i nista nije niklo. Moj pokusaj nije uspeo, mozda ces ti Sojo imati vise srece Bye Bye

#236: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Feb 13, 2009 1:17 pm
    ----
Evo da se pohvalim, opet. Na jednom od izdanaka vidim pupoljke.

Cini mi se da nece biti nesto veliki , mozda 3-4 cveticaali def. osecaj je divan.

Kod ove biljke me odusevljava sve a posebno kontrast boje lista i cveta.

#237: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 3:05 pm
    ----
Imam problem sa klivijom, nije isterala cvetnu dršku, a cvetovi se otvaraju između listova. Da li je problem što nisam odstranio cvetnu dršku sa semenkama od prošlog cvetanja ili je zato što je prošle godine cvetala četiri puta?

#238: Re: clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 4:08 pm
    ----
Nje to problem, jer sam i ja imala staru cvetnu drsku sa caurom i terala je sasvim normalno drugi cvet (Na strani 8 ove teme slika dscn0149)
Pre bih rekla da je u suvise toploj prostoriji i ona odmah otvara cvet. Zato je ja ne unosim u toplo dok ne pocnu da se rumene pupoljci.
Ovde je uneta pre 3 dana. a za koj dan je slikam u punom cvetu Ziveli

#239: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 5:03 pm
    ----
Isti slucaj i kod mene Sojo bila par dana na suncanijem polozaju pa se cvetovi poceli otvarati.

#240: Re: Clivia Autor: jprnjavo PošaljiPoslato: Uto Feb 17, 2009 6:44 pm
    ----
moja još neće da cvjeta, samo tjera listove.........

#241: Re: Clivia Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 21, 2009 5:39 pm
    ----
evo i ja da se zapljunem Jump2

danas u Royalu progovorili geni, ko ce odoleti ceni od 470 din Dance (puna cena je 590, a u GC 1200) Vrlo sam ponosna na ulov a i oduvek mi se dopadala, sad samo da joj nadjem pogodno mesto Znoji se i da iscitam ovih 16-ak stranica Rolling Eyes

komisijski smo je izabrale Kiss
2 cvetne drske sa po 12-ak cvetica U nesvest 2 i podebelo stablo sa zdravim listovima Curtsey
jedini glavobol je korenje koje je izmilelo iz saksije sa dva gnjila vrha koje sam odma' otkinula... Znoji se

#242: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Feb 21, 2009 7:28 pm
    ----
Cestitam Diva na izboru, mogu da zamislim i bez slike.

Nista strasno, mozes je prebaciti u vecu saksiju i samo dodaj zemlju bez rasplitanja. Korenje je jako i brzo ce se prilagoditi. Ne preporucujem stalno pomeranje tako da dobro osmisli poziciju sa puno svetla ali ne i direkt sunce. i oprez pri zalivanju.

#243: Re: Clivia Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 21, 2009 7:46 pm
    ----
sutra slikam obecavam Cool

posle duzeg razmisljanja jos nisam prelomila Znoji se
ili ce biti na severoistocnom kuhinjskom prozoru (bar dok ne precveta), a posle mozda ?!? na zastakljenu terasu severne pozicije sa relativno malo svetla? gde je temp umerena i leti i gde bi mogla i da zimuje?!?
Buni me to "nepomeranje" kad vecina uspesnih uzgajivaca ipak kaze da ih premesta, sto leti napolje, sto Djeka u topliju sobu pa opet na hladno...

a korenje je gadno izvirilo - plete se pod saksijom, te sam je srecom ubacila u ukrasnu saksiiju da ne dodiruje patos njime Znoji se Da li to odmah sutra da presadjujem ili tek kad precveta, dakle za 2-3 nedelje??

i da li da stavljam kiseliju zemlju ili je dobra i Terra magma?

a pitacu te jos ponesta sigurno Cool

#244: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Feb 21, 2009 8:07 pm
    ----
Ne mogu reci da sam nesto izucila materiju ali po mom jednogodisnjem iskustvu i s obzirom da je biljka veoma lepa i napredna, mogu reci samo da nisam omasila.

Naime ja sam je presadila u Supstralovu, jer je samo to bilo od boljih u to vreme. Naravno cekala sam da precveta jer tada nisam imala pojma a ponajvise iz straha da je ne poremetim.
Dva puta sam je presadila u roku od 8 meseci. Oba puta u 2 br. vecu saksiju, naime samo prebacivanje i dodavanje sveze zemlje.

Letos je stajala na osuncanoj terasi ali na podu terase , sunce je grejalo odozgo i to samo do 16h .
To za premestanje mi stalno u podsvesti ali i ja sam moju pomerala dok joj nisam nasla mesto a da se i meni svidja.
Kada je krajem leta po drugi put cvetala ja iz straha da joj cvet ne sprzi
sunce unesem u sobu a ona se sokira i pozute joj 2 lista a jos jedan poceo da bledi. Prepadnuta brzo sam je vratila i ona dosla sebi.

Mislim da temperaturna razlika i previse vlage utice ali amateri ko ja to povezuju sa promenom polozaja.

Moguce da gresim ali pokazalo se da je jos uvek imam i pustila je i podmladak i dalje izbacuje cvetne stapke.

#245: Re: Clivia Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 21, 2009 8:26 pm
    ----
ma tvoja i Djekina su mi hit, po vasim slikama mi i zapala za oko Cool

Slikacu sutra i dno saksije ali zaista grozno izgleda Znoji se
No, ko velim, kad je i sa takvim korenjem poterala 2 cvetne drske, valjda ce izgurati cvetanje i bez presadjivanja jer ne bih zelela da je poremetim u cvetanju a sebe u uzivanju u lepoti njenih cvetova Razz

moja juzna terasa je grozno osuncana i pretopla, a ova druga je na severnoj strani bez trunka sunca ali je dosta svetlo zbog visokih prozora i leti nije previse pretoplo, a zimi je temp za 5-6-7 stepeni visa od spoljasnje, pa mi se cini da bi tu mogla da zimuje bar dok ne udari ispod -7C. Treca opcija je istocni kuhinjski prozor gde samo leti bude jutarnjeg sunca do 8,30-9h a posle nije previse svetlo...

eto, to su opcije, pa ako ko ima dobar savet pazljivo cu poslusati Curtsey

#246: Re: Clivia Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 22, 2009 5:35 pm
    ----
sad sam uvidela propust, nisam slikala dno saksije Embarassed

evo kako izgleda debeljuca Curtsey

raspon listova nisam merila, ali mogu reci samo to da sam u velikom problemu, zauzela je sama ceo kuhinjski prozor U nesvest 2

#247: Re: Clivia Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 22, 2009 5:39 pm
    ----
e tebe sam cekala, da vidim novitet Shocked
bas je dobra. Very Happy Bye Bye
ne znam koja je kinta u pitanju ali upola manja u Metrou 1600 din sa 1 cvetnom drskom.

#248: Re: Clivia Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 22, 2009 5:52 pm
    ----
pa o tome i pricam, ova, a i Mircetova preslikana Wink su po 470 U nesvest 2

po povoljnoj kupovini nas je usila samo Lidija da 5 ljiljana u saksiji za 100 dindzi Ahahaha

a sad ozbiljno, iznela sam 3 solucije za smestaj pa cekam dobru teta Savetu Curtsey mada, kako vreme odmice, sve mi je milija varijanta severne zastakljene terase Znoji se

#249: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Feb 22, 2009 11:03 pm
    ----
Pu...pu...pukuc,kuc,kuc u drvo Very Happy
fenomenalna je, leti mozes tamo a za sada gde ti se pogled najduze zadrzava Sesir odlican izbor a kintu necu ni da komentarisem. za te pare bi i ja uzela jos jednu.

#250: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 2:38 pm
    ----
Diva, ja sam ostala bez teksta gledajuci tvoju cliviju Aaa Aaa dve cvetne drske U nesvest 2 U nesvest 2 a jos cena Very Happy Nisam verovala da moze istovremeno da ima dve cvetne drske Shocked
Sad je nista ne diraj dok ne precveta, da je nebi izmaltretirala dok je presadjujes. I moju odmah posle cvetanja ceka jedno presadjivanje, sad vise neznam dali u vecu saksiju ili u ovu istu samo da joj malo posklanjam bebe. I kod mene je dosta korenje izvirilo ali iznad saksije Znoji se

#251: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 4:13 pm
    ----
Sojo, da li se tvoja clivia rasvetala? Je li uspela da istera cvetnu drsku?

#252: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 4:56 pm
    ----
Djeko Aaa savrseno.


Jedno pitanje, sta mislite da li je bolje odvajati bebe i ostaviti samo maticnu biljku i koji su to razlozi ukoliko treba da se odvoje.

Naime uz maticnu imam 5 beba, sa 4 je kupljena i jedna izrasla od kako je kod mene (godinu dana).
Meni se jako dopada ova guzva u saksiji.

#253: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 6:17 pm
    ----
Evo je i moja!Diva i ja smo je stvarno povoljno platile Very Happy

Naravno da sam ja uradila odmah sve sto ne treba Huh

Presadila sam je,sa jedne strane je bilo trulo korenje,sve to pokidala posteno je izmucila Znoji se Znoji se
Nakon 7 dana... juce je pocela ozbiljnije da se otvara posto su svi pupoljci bili mladi i zeleni,te se nadam da ce uspeti da se rascveta Very Happy Very Happy

#254: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 6:54 pm
    ----
Mirce i Diva, OBAVEZNO slikajtee kad su u punom cvetu Very Happy
Ovo se retko vidja Shocked Shocked Mirce kolko vidim kod tebe ima poprilicno pupoljaka, (ja bih rekla preko 20) na jednoj drsci. Aaa Moja sada ima 22 cveta, morala sam da idem da brojim Laughing
Sta li su im radili ????? da teraju tako brzo cvetne drske Uhh jednu za drugom

#255: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 7:50 pm
    ----
djeka citat:
Mirce i Diva, OBAVEZNO slikajtee kad su u punom cvetu Very Happy
Ovo se retko vidja Shocked Shocked Mirce kolko vidim kod tebe ima poprilicno pupoljaka, (ja bih rekla preko 20) na jednoj drsci. Aaa Moja sada ima 22 cveta, morala sam da idem da brojim Laughing
Sta li su im radili ????? da teraju tako brzo cvetne drske Uhh jednu za drugom
Jaoooo! Shocked Poleteh i ja da brojim..pa poletela i saksija sa adenijumom koja je bila na cliviji... Znoji se rasula se zemlja po laptopu i tako osim brojanja....radila sam jos sve i svasta Uhh
Konacni rezultat je 27 pupoljaka U nesvest a tastatura skripi Uhh

#256: Re: Clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 8:14 pm
    ----
Mirce ti si Ahahaha

#257: Re: Clivia Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 9:09 pm
    ----
Hoce te lumpovanje jos od srede Looda si

#258: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 9:47 pm
    ----
Vidim bas se veselite vas dve Dry

#259: Re: Clivia Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 10:02 pm
    ----
jajoj Djeko Aaa cista fantazija Jump2

ja ne bi odvajala bebace, mnogo mi se svidja kao kod Flo kad je guzva Dance

ova Mircetova brojcano najnaprednija U nesvest 2 U nesvest 2 U nesvest 2
moja na vecoj ima 12 (3 verovatno otpala u transportu) a na manjoj 16 cvetova koji tek krecu da se rumene pa ce slikanje biti u nastavcima jer se ni veca nije naskroz otvorila Razz Curtsey

#260: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 27, 2009 10:22 pm
    ----
Ala su moju naduvali Znoji se cisto sumnjam da ce preziveti Znoji se

#261: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Feb 28, 2009 6:21 am
    ----
Mirce prezivece ukoliko je ne natapas, znaci oprezno sa vodom.

#262: Re: Clivia Autor: ForsicijaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Ned Mar 01, 2009 3:39 am
    ----
Cao. Htedoh da se raspitam za ime biljke a onda nadjoh ovu temu i pored imena naucih mnogo o toj biljci (Clivia) ;), pa prilazem sliku od pre mesec dana, sa dva drska...
Fotografisana u studiju na beloj pozadini Wink

Hvala za ovu temu Very Happy

#263: Re: Clivia Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Mar 01, 2009 10:44 am
    ----
evo, po vasem zahtevu, prva u nizu Wink

#264: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Mar 01, 2009 12:46 pm
    ----
opet cu Aaa pu...pu...pu...

evo pokusaja da vam prikazem moju Cliviu kako sada izgleda

#265: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 16, 2009 8:26 pm
    ----
Jeeeeee!!!!! Uraaaaa!!!

#266: Re: Clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Mar 17, 2009 12:48 am
    ----
sta reci U nesvest 2
Vole te cvetnice Wink

#267: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Uto Mar 17, 2009 4:12 pm
    ----
mirce citat:
Jeeeeee!!!!! Uraaaaa!!!
Mirce, sta reci osim Sesir Sesir Sesir
Ovo je za 10-tku U nesvest 2 U nesvest 2

#268: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Mar 18, 2009 1:08 am
    ----
Hvala Kiss Kiss lako je meni da se hvalim kad su je oni dobro napumpali za cvetanje...videcemo sta ce biti iduce godine u mojoj proizvodnji Very Happy

#269: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Mar 18, 2009 4:09 pm
    ----

#270: Re: Clivia Autor: baliLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Mar 22, 2009 7:34 pm
    ----
Clivie su vam prelepe. Evo i moje koju imam 2 godine i ovo joj je ja mislim jedno 3 put da cveta ali ni jednom nije lepo pustila cvetni štap već uvek cveta ovako nisko. Ali nema veze cvet je predivan.

#271: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pon Mar 23, 2009 10:01 am
    ----
Uh Bali, u momentu mi se ucinilo da ti imas neku drugu vrstu clivije. Aaa sa zelenkastim unutra.
Ja sad imam strasnu zelju da ih imam i u drugoj boji Razz

#272: Re: Clivia Autor: baliLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 23, 2009 2:11 pm
    ----
@Djeka
U pravu si, nema zelenog ali ipak mi se čini da je malo drugačija boja. Moja je dosta svetlija od ovih koje imaju drugi forumaši (bar one sličice koje sam ja videla). Svi imaju ovu malo tamniju, intezivniju boju a moja je dosta svetla ( na onoj grupnoj slici druga odozgo sa leve strane - ko razume svaka čast Wink ).
Sve su prelepe i stvarno bi bilo lepo imati ih u više boja.

#273: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Pon Mar 23, 2009 2:43 pm
    ----
Napokon jedna malo drugacija Skakucu

#274: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Mar 29, 2009 5:23 pm
    ----
Bali, ova je jako lepa..tako nezno izgleda Very Happy

#275: Re: Clivia Autor: bibanaLokacija: subotica PošaljiPoslato: Ned Mar 29, 2009 6:12 pm
    ----
Imam kliviju vec 3 godine i nikada mi nije cvetala al mi je dala tri male bebice!

#276: Re: Clivia Autor: baliLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Apr 07, 2009 9:21 pm
    ----
Hvala mirce. Sem što tako izgleda ni cvet joj ne traje baš dugo. Evo već mi se osušio. A primetila sam da samo na mojoj listovi ne stoje tako lepo skoro uspravno već više padaju, ali biljka je zdrava i cveta. Valjda je to i najbitnije. Ja sam je kupila kod onog dečka kojeg svi znaju - na Kaleniću prodaje cveće a uvek je i na izložbi.

#277: Re: Clivia Autor: niksi PošaljiPoslato: Sre Apr 08, 2009 11:56 am
    ----
Dobila sam nedavno kliviju
Mali savet kako da se ophodim prema njoj
Dobila sam je sa cvetovima koji su se pre par dana osušili

#278: Re: Clivia Autor: sutomoreLokacija: sutomore PošaljiPoslato: Sub Apr 18, 2009 9:48 am
    ----
evo i moje lepotice Smile

#279: Re: Clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Maj 12, 2009 10:13 pm
    ----
Moja okasnela clivia pokusava da cveta Znoji se
Ovo joj je druga stapka ove godine, prva je bila jos niza i nije uspela nijedan cvet da otvori do kraja... onda se osusila Sad
Mislila sam za sam tu zeznula preteranim NE zalivanjem

Ova druga kao da ce nesto i uraditi Znoji se ima jos gomilu pupoljaka ali sumnjam da ce sve uspeti da razviju

Zasto su mi stapke ovako nisko?
Mozda ima previse svetlosti Sunce sija

#280: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Maj 12, 2009 10:17 pm
    ----
Pa ti imas Cliviu gde li si je krila?
Mozda cu imati iskustva iduce godine Wink djubris li je sa necim za cvetanje? Very Happy

#281: Re: Clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Maj 12, 2009 10:21 pm
    ----
mirce citat:
Pa ti imas Cliviu gde li si je krila?
Mozda cu imati iskustva iduce godine Wink djubris li je sa necim za cvetanje? Very Happy

Krila ispred televizora Ljutisha

a djubrim redom kako koje dohvatim...

#282: Re: Clivia Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Sub Maj 16, 2009 7:26 pm
    ----




Procvjetala je i moja clivia. Cvetanje
Da li vase clivie mirise?
Moja ima blagi miris kao NIVEA krema. Bye Bye

#283: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sub Maj 16, 2009 10:45 pm
    ----
Fuksija, ovo vece si me prosto ostavila bez teksta U nesvest U nesvest
Da li ja ovo lepo vidim Shocked na tvojoj cliviji istovremeno dve cvetne stapke, jedna koja cveta i druga koja se sprema?
Ako moze jos neka slikica Wink ali malo izbliza?
Svidja mi se oblik tvoje clivije, vrlo negovana i zdrava biljka :+

#284: Re: Clivia Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Ned Maj 17, 2009 7:26 am
    ----

Hvala Djeka. U pravu si , ima 2 cvjetne stapke. Cvetanje Bye Bye
Slikala sam ju i sa druge strane da se vidi i ona druga cvjetna stapka.

#285: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Maj 17, 2009 7:50 am
    ----
Fuksija, zaista je lepa, pravi kapitalac.

Moja je na nepristupacnom delu terase i juce slucajno vidim nesto orange boje viri, mislila papiric, kad ono jedna iz podmlatka pocela da cveta.

Ma stvarno je biljka koju obozavam, lepo lisce, lep cvet, krasi svaciji dom,laka za odrzavanje i sta bi vise.

#286: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 6:49 am
    ----
Krenula su jos 2 izdanka, trenutno stoji na najosuncanijem delu terase (lodje) i sunce dobija odozgo, definitivno najzahvalnija biljaka u mojoj kolekciji.
Zalivam 1x u 2 nedelje ili kada prstom procenim da je zemlja potpuno suva.
Prihrana sta se nadje ko i za ostalo.

#287: Re: Clivia Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 9:45 am
    ----
Flo, ti i klivija ste se bas nasle! Very Happy divna je! Sunce sija

#288: Re: Clivia Autor: jelena.P10Lokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 10:31 am
    ----
moja clivija nikako da napreduje, zapravo uredno nazaduje.....prvo je imala prekrasne listove koji su rasli jedni za drugim, samo nikako nije cvjetala, a sada su i ti lijepi listovi požutili, posmeđili, neke sam odrezala, neke samo do pola, neki su sami otpali..... i uopće ne znam hoće li se možda vratiti u život ili je to gotovo što se clivije tiče.....

#289: Re: Clivia Autor: DivaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 10:49 am
    ----
pokusaj sa presadjivanjem, verujem da ces tu naci odgovor sta se sa njom desava Shocked

#290: Re: Clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 11:07 am
    ----
moja stapka ipak izrasla i sad je prava lepotica

#291: Re: Clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2009 2:12 pm
    ----
jelena.P10 citat:
moja clivija nikako da napreduje, zapravo uredno nazaduje.....prvo je imala prekrasne listove koji su rasli jedni za drugim, samo nikako nije cvjetala, a sada su i ti lijepi listovi požutili, posmeđili, neke sam odrezala, neke samo do pola, neki su sami otpali..... i uopće ne znam hoće li se možda vratiti u život ili je to gotovo što se clivije tiče.....

Koliko je dugo imas?
Postavi neku slikicu
Na mojoj se to desavalo kad sam je preterano zalivala... sva sreca pa sam shvatila u cemu je stos

#292: Re: Clivia Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 08, 2009 9:51 am
    ----
I moja biljka, kupljena početkom decembra u cvetu - pušta cvetnu dršku i to baš bogatu! Jump

#293: Re: Clivia Autor: HP71Lokacija: holandija PošaljiPoslato: Ned Jun 21, 2009 11:16 pm
    ----
vidjeh kod fuksije prelijepu kliviju..svaka cast, kako uspijevas da ti listovi budu tako simetricni, meni se cini kada sam je kupila da je imala neke kartonice pri dnu lista vjerovatno da ih drzi u tom polozaju..izvukla sam ih jer su mi smetali iz nekog razloga i sad se pitam jel to bilo to..voljela bih imati takvu simetriju kao kod tebe..kako uspijevas ako nije tajna?

#294: Re: Clivia Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Pon Jun 22, 2009 8:31 am
    ----
HP71 citat:
vidjeh kod fuksije prelijepu kliviju..svaka cast, kako uspijevas da ti listovi budu tako simetricni, meni se cini kada sam je kupila da je imala neke kartonice pri dnu lista vjerovatno da ih drzi u tom polozaju..izvukla sam ih jer su mi smetali iz nekog razloga i sad se pitam jel to bilo to..voljela bih imati takvu simetriju kao kod tebe..kako uspijevas ako nije tajna?

Drago mi je da ti se svidja moja klivija. Dobila sam ju na poklon, kao mali pelcer, prije nekoliko godina.
Premjestala sam ju stalno, dok joj nisam nasla stalno mjesto u kuhinji i od tada mi i cvjeta.

Citala sam u jednoj norveskoj knjizi da klivia ne voli premjestanje, da treba puno svjetlosti. Svake nedjelje da se okrece na suprotnu stranu.

Nikakvih drugih tajni nema. Prihranjujen ju sa prihranom u zrncima, 2 puta u godini.
Kada odcvjeta, smanjim zalijevanje. Cvetanje Bye Bye
Nisam sigurna, ali mislim da se ta simetrija postigne bas tim okretanjem na suprotnu stranu svake nedjelje, kako pise u knjizi.

#295: Re: Clivia Autor: HP71Lokacija: holandija PošaljiPoslato: Pon Jun 22, 2009 9:01 am
    ----
znam da ne voli da se dira, tako da je u jednom polozaju stalno..tvoja je kao iz kataloga, tako da mora biti to okretanje kljuc njenog prelijepog izdanja..ja sam svoju presadila tokom prosle zime zajedno sa bebama, jer su joj virile zile i kako nemam prostora za hladniji odmor stalno mi je u primacoj tako da sumnjam da ce cvjetati..izgleda da se sa okretanjem mora krenuti dok je jos bebica jer listovi velike biljke i nisu nesto pokretljivi u odnosu na svjetlost (bar kod moje)..hvala na brzom odgovoru i cuvaj svoju ljepoticu, kuc kuc da se ne urekne:))

#296: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Jun 25, 2009 7:37 pm
    ----
Kod mene opet ''mama'' pustila cvetnu drsku. Inace krenula su jos 2 izdanka i sve mi se cini da ce dogodine morati u veci cup.

#297: Re: Clivia Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Sre Jul 29, 2009 2:10 pm
    ----
Juce sam kupila ovu biljkicu u Royalu, ali nema cvet (inace kostala je samo 300,oo din). Na koliko ona cveta. Biljka izgleda zdravo. Da li smem da je iznesem na terasu, sunce je negde do 12? Ljutisha Bye Bye

#298: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Jul 30, 2009 7:28 am
    ----
Super cena, moja velika, mama , cvetala je 2 puta za godinu a podmladak je po jednom.
Sto se tice polozaja moja stoji na suncanoj poziciji i do 14h je izlozena suncu, ne smeta joj nista osim preteranog zalivanja i hladna voda.

Ukoliko je presadjujes a nije lose da je prebacis u broj vecu saksiju, stavi dobru drenazu i neki fini lagani supstrat, pokusaj da zalivas u tanjiric i to samo kada se zemlja osusi.
Ja proveravam prstom pa ukoliko nisam sigurna odlozim za sutra.

Prihrana, sta se nadje ko i za ostale biljke, uglavnom za cvetnice.

#299: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Sep 16, 2009 7:10 pm
    ----
Samo da prijavim, ovog leta krenule 2 bebe a jedna od tinejdzerki pusta cvetnu drsku.

#300: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Sep 16, 2009 7:37 pm
    ----
floran citat:
Samo da prijavim, ovog leta krenule 2 bebe a jedna od tinejdzerki pusta cvetnu drsku.

Ohmy :+ a ja gajim samo lisce Sad

#301: Re: Clivia Autor: Jelena_VSLokacija: Vrsac PošaljiPoslato: Ned Sep 27, 2009 5:05 pm
    ----
Moja Klivija već sigurno 2godine niti propada niti cveta ili raste. Stoji onakva kakva je bila kada sam je dobila. Presadila sam je i sad neznam šta da očekujem. Ajde pomozite,ako možete ikako...

#302: Re: Clivia Autor: igoriusLokacija: Skopje,Makedonija PošaljiPoslato: Pet Dec 11, 2009 2:28 am
    ----
Eo da se pofalim ...rasprsla mi se clivia ... u sred decembar Smile




#303: Re: Clivia Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Dec 12, 2009 4:48 pm
    ----
eeee pa to je za Sesir

#304: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Dec 13, 2009 10:33 am
    ----
Imam i jas klivija samo mislam da e pomal cvetot i taa obicno cveta vo juli avgust vo leto samo ednas.Kako sto gledam rasporedot na lisjata ne e ist ,mozebi i tuka ima vidovi.Jas stalno go cuvam vo crep ne go vadam lukceto i toa od strana nafrla mali lukcina.

#305: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Jan 19, 2010 12:40 pm
    ----

Evo sazrele mi semenke klivije, s tim da je jedna već proklijala.

#306: Re: Clivia Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Sre Jan 20, 2010 12:31 pm
    ----
Sojo,koliko je trebalo meseci da sazri seme?
Cvekarka,koliko sam razumela pominješ lukovicu,clivia nema lukovicu,nego koren(lukovičastu stabljiku).Imaš na početku ove teme(stranica br.2)objašnjeno,pa pogledaj.Iščitaj i uporedi slike i tvoju biljku da bi znala da li je ili ne clivia Bye Bye

#307: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 20, 2010 12:33 pm
    ----
Semenke su od cvetanja prošlog Februara, znači skoro godinu dana.

#308: Re: Clivia Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Sre Jan 20, 2010 12:40 pm
    ----
AU!To je baaaš dug proces.Čitala sam da mamu to baš iscrpi,a da biljke iz semena cvetaju posle treće godine.Javljaj razvoj! Bye Bye

#309: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 20, 2010 12:57 pm
    ----
Seme sam posijao pa da vidimo, nigde ne žurimo...

#310: Re: Clivia Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Sre Jan 20, 2010 1:52 pm
    ----
Srtecno

#311: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Jan 20, 2010 4:30 pm
    ----
Bami blagodaram na ukazanoto,gi iscitav denes site strani gi vidov site sliki i vistina kaj mene cveketo sto go vikam klivija e sosem razlicno,ima lukovica, slicni lisja drug raspored ne vaka vo eden red, a cvetot e kako na ovaa klivija, ke cekam leto da rascveti pa ke vidime pozdrav. Ubavoto na forumot SB e sto ako ne se znae ke se nauci za bilo sto. No i toj sto mi kazal za nego da se vika taka tolku znael nema lutene.Ke go baram kaj lukovicite.

#312: Re: Clivia Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Sre Jan 20, 2010 5:12 pm
    ----
Cvekarka,najbolje i najbrže bi bilo da postaviš sliku tvoje biljke,pa bi forumaši otkrili koja je.I ja sam mnoge biljke pogrešno zvala i gajila dok nisam otkrila SB.E,sad je druga priča,sad znam šta koja biljka zahteva i kako se prema njoj ophoditi,pa su gubici mnogo manji.Toliko,da ne odemo u off topic Bye Bye

#313: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Feb 01, 2010 6:26 pm
    ----
Kod moje klivije se nazire pupoljak. Very Happy

#314: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Feb 04, 2010 3:25 pm
    ----


#315: Re: Clivia Autor: sukiiLokacija: Beogrda PošaljiPoslato: Čet Feb 04, 2010 4:29 pm
    ----
Soja sta joj radis, kako je negujes? Moja nemrda, letos sam je kupila bila je na snizenju i nije imala cvet

#316: Re: Clivia Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Feb 08, 2010 2:03 pm
    ----
sojo ovo je neka ogromantna. Shocked
i ja imam dve ogromantne zahvaljujuci Mirce i Lidiji.
clivia koju mi je poklonila Mirce pravi veliki pupoljak. juce sam ga primetila. Jump2 Very Happy


#317: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Feb 08, 2010 2:24 pm
    ----
Primetio sam da ne vole da se premeštaju, cele godine je na istom mestu, ima deo dana direktno sunce, ali joj to ne smeta.

#318: Re: Clivia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Feb 08, 2010 4:52 pm
    ----
NBonsai citat:
sojo ovo je neka ogromantna. Shocked
i ja imam dve ogromantne zahvaljujuci Mirce i Lidiji.
clivia koju mi je poklonila Mirce pravi veliki pupoljak. juce sam ga primetila. Jump2 Very Happy
E Nado super bas mi je drago da ti cveta. Jump2 Very Happy

#319: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Feb 08, 2010 5:13 pm
    ----
Ne znam da li da odvajam one mlade lukovice sa strane ili da ih ostavim sve zajedno.

#320: Re: Clivia Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Feb 08, 2010 5:25 pm
    ----
ja ne bih. mnogo je lepsa biljka kada je velika a iduce godine ces imati gomilu cvetova u jednoj saksiji. ja cu ovu pridruziti Lidijinoj pa neka se guzvaju zajedno Wink

#321: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Feb 23, 2010 5:12 pm
    ----

počinje sa cvetanjem

#322: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Feb 26, 2010 1:49 pm
    ----

ima 18 cvetova

#323: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Pet Feb 26, 2010 8:34 pm
    ----
Bože sojo kako je prelep cvet,ja tek treba ovih dana da dobijem pelcer koji je poveći sa nekih 4-5 listova.Kad ga dobijem postavicu sliku,a do tada,malo prelistavam stranice nebi li skontala šte mi je sa njim raditi da bude kao tvoj..možda..

#324: Re: Clivia Autor: HP71Lokacija: holandija PošaljiPoslato: Sub Feb 27, 2010 11:36 am
    ----
moja je jos uvijek na hladnom, je li vrijeme da je prebacujem u primacu sobu i pocnem sa intenzivnijim zalivanjem? @sojo, lijepu biljku imas a svidjaju mi se i listovi tako lijepo slozeni, jedan desno drugi lijevo:)

#325: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2010 11:40 am
    ----

#326: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sub Mar 06, 2010 9:58 pm
    ----
Evo,kao što sam i rekla,stavljam sliku dobijene Clivie Kiss .Nisam imala dovoljno zemlje kad sam dobila pelcer pa ću sačekati ponedeljak da kupim i dodam.A malo ćemo se i ispraviti Wink .

#327: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Sub Mar 06, 2010 11:08 pm
    ----
Ja moram nesto da pitam?! Koliko cesto se pojavljuje mlada biljka pored maticne? Pre nekih 6-7 godina ja sam moju kliviju odnela kod mame na cuvanje. Pored velike biljke bile su i dve mlade, koje je moja mama odvojila i posebno posadila. Od tada ova stara sasvim normalno zivi, raste cveta, ali ni jednu mladicu vise nije dala.

#328: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sub Mar 06, 2010 11:20 pm
    ----
gordana,ovaj pelecer je sa biljke koja je stara nekih 10-ak godina i to joj je drugi po redu.Da li će ih još biti zaista ne znam, a bilo bi lepo da se još neko obraduje pelceru kao i ja.

#329: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Sub Mar 06, 2010 11:23 pm
    ----
Ja ne znam koliko ona moze da zivi, ali bilo bi lepo da se ima i jedna mladja?!

#330: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sub Mar 06, 2010 11:32 pm
    ----
Pretpostavljam,uz dobru negu i kad joj pogodiš žicu može biti dugovečna.Ova komšinica i pored godinica izgleda super i cveta redovno.

#331: Re: Clivia Autor: RomanticLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 11, 2010 6:49 pm
    ----
Evo i moje clivie Cvetanje

#332: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Čet Mar 11, 2010 10:43 pm
    ----
woow,romantic,ili je do ugla slikanja ili ova tvoja clivia ima zaista impozantan Cvetanje .

#333: Re: Clivia Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 11, 2010 11:14 pm
    ----
izbrojala sam 21 pupoljak na mircetovoj cliviji Cool


#334: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Mar 17, 2010 5:39 pm
    ----

niče jedna klivijica iz semena.

#335: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Mar 17, 2010 5:44 pm
    ----
posijane semenke 19.01. 2010.

#336: Re: Clivia Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 22, 2010 11:14 pm
    ----
Jump2 Jump2 Jump2




#337: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Uto Mar 23, 2010 7:47 pm
    ----
Prelepa je! Ja ih obozavam!
Moja jos cuti. Mozda zbog promene mesta i preskoci ove godine?!

#338: Re: Clivia Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Mar 26, 2010 7:40 pm
    ----
pazi sad Cool



preko 30 komata Ljutisha

#339: Re: Clivia Autor: aleks0608sLokacija: Pariz PošaljiPoslato: Pet Mar 26, 2010 7:44 pm
    ----
uh uh uh U nesvest

#340: Re: Clivia Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Pet Mar 26, 2010 8:05 pm
    ----
Ih,ovo je bruka koliko je lepa! Shocked Ona moja kilavica imala desetak cvetova. Sad ću je donesem do monitora da joj pokažem kako se cveta. Smile

#341: Re: Clivia Autor: RomanticLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Mar 26, 2010 8:29 pm
    ----
milice66 mozda je ipak do ugla slikanja , pa cvetovi izgledaju malo veci.
NBonsai , samo 30 Wink Cvetanje

#342: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Mar 27, 2010 8:14 am
    ----
Nado :+ za slike i za biljku.

Moja Clivia se drzi odlicno, jos uvek nije cvetala a s obzirom da mi je dzungla na terasi ne mogu ni da proverim jel krenulo sta.


Neko se , cini mi se , u nekom od ranijih postova pitao treba li odvajati mlade?

Licno sam zadovoljna izgledom i formom svoje biljke, saksija je puna izdanaka. Medjutim zbog gustine, zapravo zbijenosti lisca cvet ne moze da dodje do izrazaja kao na pojedinacnoj biljci. Naravno i ostali faktori imaju uticaj na to, velicina saksije a i sam prostor (npr. terasa) br. biljaka, svetlost i sl.

#343: Re: Clivia Autor: djekaLokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sub Mar 27, 2010 1:20 pm
    ----
Nisam mogla da odolim a da je ne uslikam zajedno sa dečicom

#344: Re: Clivia Autor: renatabLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Mar 27, 2010 4:24 pm
    ----
prelepa je :+ mada meni je svaka lepa kad cveta Wink

#345: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Mar 27, 2010 5:36 pm
    ----
Djeka Shocked , divota, jesu li decica samostalna?

#346: Re: Clivia Autor: estiLokacija: Backa Topola PošaljiPoslato: Ned Mar 28, 2010 9:31 pm
    ----
Moje iskustvo je da klivija voli tesnu saksiju, ne mora se presađivati svake godine. Ja ih imam u dve saksije i nisam skidala ni izdanke. U jednoj saksiji su dva štapa sa skromnih 13 i 8 cvetova, a u drugoj saksiji sad kreću pupoljci, još se ne mogu prebrojati. Nisam baš vična u postavljanju slika, pa mi verujte na reč. Unsure

#347: Re: Clivia Autor: zabicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Apr 05, 2010 12:44 pm
    ----
ne izdaje nikad Very Happy
iako prezimljava u dnevnom boravku sa parnim grejanjem ispred TV Cool

#348: Re: Clivia Autor: Green-ColorisLokacija: Dubrovnik PošaljiPoslato: Uto Apr 13, 2010 12:42 am
    ----
Ja imam cliviju već 2-3 godine.

I sad je prvi put počela cvijetati. Smile



#349: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Apr 21, 2010 5:11 pm
    ----


Danas sam presadio kliviju koja mi je nikla iz semena u posebnu saksiju, pošto sam semenku posijao pored monstere. Klivija mama ima dva pelcera koji su već za odvajanje, ali volim da odgajim biljku iz semena.

#350: Re: Clivia Autor: CiciLokacija: Babusnica PošaljiPoslato: Sre Apr 21, 2010 5:54 pm
    ----
Zabicka svaka cast Sesir ... Prelepog li cveta.. Sojo nije ni cudo shto volimo da odgajamo biljke iz semena, pa vidi kako je ta mala slatka prava bucmasta bebica... pa josh posle izraste u ovakvu lepoticu.. Sunce sija
Nado Shocked uzivancija za oci..
Uh uh 'moracu' i ja da je nabavim ima neodoljivu boju cveta.

#351: Re: Clivia Autor: jelena.P10Lokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Čet Apr 22, 2010 10:40 am
    ----
i ja se pridružujem sa Klivijom....

#352: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Apr 22, 2010 1:14 pm
    ----
Moje cestitke svima, uzivajte. Kod mene cvetna sezona jos nije pocela, ocekujem da ce se probuditi tek kada se poveca broj suncanih dana.

#353: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jun 11, 2010 10:12 am
    ----
Godinama Klivija nije htela da izbaci pelcere, prošle godine je obrazovala dve nove biljčice i na jednoj već ima pupoljak, a vidim da će i velika klivija ponovo cvetati.

#354: Re: Clivia Autor: grujkaLokacija: ZUPA PošaljiPoslato: Pet Jun 11, 2010 2:04 pm
    ----
Klivije su vam predivne Very Happy Shocked ja sam dobila pelcer od prijateljice dosta je mali dali ga vredi negovati i posle kog vremena ce cvetati Bye Bye

#355: Re: Clivia Autor: grujkaLokacija: ZUPA PošaljiPoslato: Pet Jun 11, 2010 2:26 pm
    ----
Klivije su vam predivne Very Happy Shocked ja sam dobila pelcer od prijateljice dosta je mali dali ga vredi negovati i posle kog vremena ce cvetati Bye Bye

#356: Re: Clivia Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Jun 11, 2010 8:14 pm
    ----
floran citat:
Moje cestitke svima, uzivajte. Kod mene cvetna sezona jos nije pocela, ocekujem da ce se probuditi tek kada se poveca broj suncanih dana.

" nit zubori, nit romori",
zdrava je, lepa, bujna mada sam je od jesenas toliko seljakala da pocinjem sumnjati da je to razlog sto ne daje cvet, no videcemo...

Grujka vredi cekati, toliko je lepa i kao zelenolisna dekoracija a tek cvet,
kada ce cvetati zavisi i od napretka biljke a svakako zavisi i od nege narocito u toku zime.

#357: Re: Clivia Autor: TirmenstajnMilica PošaljiPoslato: Pon Jun 14, 2010 11:08 pm
    ----
Slucajno sam na ovoj stranici ,videla sam predivne primerke klivije, ja takodje imam dva primerka i dosta su velike ,ali samo su jednom pre dve godine cvetale i vise nista . Zmolila bih nekog ako slucajno ima pelcer svetlo roze moje su narandjaste boje .naravno platila bih koliko kosta. pozdrav Milica

#358: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jun 21, 2010 5:48 am
    ----
Na site vas klivija vi e ubava, gledajki posakuvame da ja imame.
Eve i jas dobiv nasadena vo crep klivija , radost mi e sto i jas ke mozam da se vklucam vo diskusija.Natamu ke vidime kako ke bide rastot i cvetenje.

#359: Re: Clivia Autor: blossomLokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sre Jul 07, 2010 10:16 am
    ----
Pozdrav, ljubitelji klivije.
Užas me je naterao da se obratim ovom forumu. Moja 4-5 godina stara klivija, koja uspešno cveta i raste, ima veliki problem. Preko leta mi je napolju, u delimičnom hladu, a zimi je unosim sa ostalim cvećem. I tako je godinama.
Ove godine smo otišli na more i kada smo se vratili posle 10 dana sam primetila da joj se pojavljuju žuto-braon flekice ovivčene narandžasto-crvensaktom bojom po listovima. Prvobitno smo mislili da je to rđa, ja sam listove odsekla, ali se ubrzo ponovo isto pojavilo i na ostalom lišću. Sada je moja klivija visoka 10-ak cm, prečnik joj je 5-6 cm. Ima 3 bebe koje nisam odvojila i bojim se da će mi sve uginuti.
Ima li neko neki savet, ili je imao sličan problem?

#360: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jul 09, 2010 1:47 pm
    ----

cvetamo ponovo, ali ovoga puta i prošlogodišnji pelcer ima cvet

#361: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Pet Jul 09, 2010 3:59 pm
    ----
O, lepote!
Nisam znala da ona cveta i ovako kasno. Mozda i za moju ima nade da procveta i ove godine, obzirom da je prvi put preskocila cvetanje!

#362: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Jul 10, 2010 5:19 pm
    ----
Potrefio sam joj mesto, već treću godinu za redom cveta dva do tri puta godišnje.

#363: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Sub Jul 10, 2010 9:01 pm
    ----
Ne mogu da verujem! A, jel' ti uvek stoji na istom mestu? Mislim, i preko zime?

#364: Re: Clivia Autor: grujkaLokacija: ZUPA PošaljiPoslato: Sub Jul 10, 2010 9:23 pm
    ----
Soja bozanstveno,kazes potrefila si joj mesto sta to znaci dali je napolju dali je na suncu, molim te gde ti stoji, istok zapad, ja imam mali pelcer, nesto mi sporo raste, kad vidim tu tvoju dodje mi da kupim jednu neznam gde je ima Bye Bye Bye Bye

#365: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jul 12, 2010 6:26 am
    ----
Stoji mi na poslu kod ulaznih vrata, ima direktnog sunca deo dana (od 10 do 13-14 časova), veoma mnogo svetla, zimi je temperatura visoka, ali pošto su blizu ulazna vrata niža je nego u kancelarijama. Ne pomeram je ni zimi ni leti, dok sam kliviju iznosio preko leta na terasu cvetanje je bilo neredovno, a evo ovde cveta i prošlogodišnji pelcer koji nisam odvojio od matične biljke. 2008. je cvetala 3 puta, 2009. dva puta, a ove godine joj je ovo drugo cvetanje. Nakon precvetavanja čekam da izbaci nekoliko listova, onda joj smanjim zalivanje na minimum i ona opet potera pupoljak.

#366: Re: Clivia Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Pet Jul 16, 2010 6:11 pm
    ----
Moja clivija je cvetala u januaru, krajem aprila i evo je opet.

#367: Re: Clivia Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Sub Jul 17, 2010 7:33 am
    ----
Predivna je

#368: Re: Clivia Autor: BAMILokacija: Mionica PošaljiPoslato: Sub Jul 17, 2010 9:25 am
    ----
Hvala, i u njeno ime Cvetanje

#369: Re: Clivia Autor: grujkaLokacija: ZUPA PošaljiPoslato: Čet Jul 22, 2010 2:59 pm
    ----
Bye Bye evo i mog pelcera, presadila sam ga u lepsu zemlju i stavila u sobu pored ljubicica. Kad vidim te vase cuvacu ga ko oci recite mi dali mu je tu dobro mesto Bye Bye Bye Bye Cmok Cmok

#370: Re: Clivia Autor: estiLokacija: Backa Topola PošaljiPoslato: Pet Jul 30, 2010 9:14 pm
    ----
Ovako su moji izgledali proletos

#371: Re: Clivia Autor: dessLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Sep 11, 2010 7:43 am
    ----
Molim vas, pomozite mi...da li negde gresim jer moja Klivija ima cela dva lista vec dve godine. Naime, dobila sam je od mame da ju "spasim" jer kod nje su listici bili svega 10 cm i stala je sa rastom. Sada su veci ali nema novih i opet je stala. Drzim je na prozorskoj dasci (prozor je non-stop otvoren, osim zimi tada je na oberligt iliti nakoso). Nema direktnog sunca. Zalivam je kada se zemlja prosusi. Da li joj je hladno, znam da ne voli premestanja pa je nisam dirala i experimentisala da joj nadjem prikladnije mesto u kuci. Da li da je prihranim (imam tecno dj. za cvetnice). Ne usudjujem se da joj ne sredim i ta dva lista koja ima.
Sta da ucinim, jako mi je draga?!!!

#372: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Ned Sep 19, 2010 12:39 am
    ----
Sta se desava sa ovom biljkom? Vidite kako joj je cvet "zaglavljen"?

#373: Re: Clivia Autor: dessLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pon Sep 27, 2010 8:36 pm
    ----
Gordana.k. ne znam sta joj se desava ali mi je zao kad je vidim tako, znam da nisam od pomoci ali evo cisto da se javim,(da znas da nisi sama). Vec danima se vracam na ovu temu da vidim da li ti je neko odgovorio ali niko se ne pojavljuje. Bye Evo dole moje, jos uvek samo listovi a nadam se da ce me obradovati svojim raskosnim cveticima.

#374: Re: Clivia Autor: kluni PošaljiPoslato: Čet Sep 30, 2010 7:53 pm
    ----
Kako se biljka razmnozava? Da li mora da se kupi biljka, ili ima neke lukovice ili seme? I ako ima, gde ima? Hvala unapred

#375: Re: Clivia Autor: dessLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Sep 30, 2010 10:12 pm
    ----
Kluni, Clivia se moze razmnozavati deljenjem velikih (odraslih biljaka), tako da odvojis mladicu posle cvetanja (pupoljci izbijaju vec u februaru). Znaci ostrim nozem odvoj mladicu sa korenom od mame Clivie (mladica bi trebala imati bar 4 lista i dobro razvijen koren da bi se uspesno primila). Mozes i semenom mada je to za one koji imaju strasno strpljenje Znoji se jer zrenje semena moze da potraje i do 10 meseci s tim da biljka sa koje ce se uzeti seme nece cvetati naredne godine jer se iscrpila a biljke dobijene na taj nacin mogu biti losijeg kvaliteta i drugacijeg cveta od mame Clivie. Uh, bas sam oduzila... sve u svemu najjednostavnije je da kupis biljku (garden centar, pijaca ili cvecara, svejedno). Nadam se da sam bila od pomoci. Pozdrav! Bye Bye

#376: Re: Clivia Autor: kluni PošaljiPoslato: Sub Okt 02, 2010 7:18 pm
    ----
Hvala, tako sam i mislila. Verovatno cu kupiti biljku Bye Bye

#377: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jan 28, 2011 10:18 am
    ----

počinje cvetanje

#378: Re: Clivia Autor: krinkaLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Jan 28, 2011 12:38 pm
    ----
Prekrasna je... Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#379: Re: Clivia Autor: sbdanijela PošaljiPoslato: Pet Jan 28, 2011 2:24 pm
    ----
Cvetanje Cvetanje proviruju... divna je sojo!

#380: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Pet Jan 28, 2011 4:24 pm
    ----
E, sojo, tvoje dvostruko cvetanje preslo i na moju biljku!!!
Kod mene je vec precvetala za ovaj put!

#381: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Feb 07, 2011 3:50 pm
    ----

Evo kako danas izgleda, a kreće još jedno cvetno stablo.

#382: Re: Clivia Autor: krinkaLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pon Feb 07, 2011 8:31 pm
    ----
Prekrasan cvijet. Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#383: Re: Clivia Autor: dessLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Uto Feb 15, 2011 10:33 pm
    ----
Prelepa je, Sojo!

#384: Re: Clivia Autor: ferhundeLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Apr 10, 2011 9:06 pm
    ----
Evo i ja da se pohvalim...i ja sam na izlozbi dobila na poklon jednu diiiivnu kliviju i mnogo sam je zavolela a kada ce cvetati ne znam stavila sam je na terau na prosarano sunce i gledam je svaki cas,a dobila sam je od jedne jako slatke i simpaticne forumasice kojoj nisam uspela da upamtim nick pa je molim da mi se javi da bi znala i zapisala Cool Cmok Cmok Cmok

Slikacu je vec sutra Bye Bye

#385: Re: Clivia Autor: prosvetarzr PošaljiPoslato: Pon Apr 11, 2011 9:38 pm
    ----
Klivija je manje zahtecna biljka, imam je vec lep niz godina.Prepune 3 velike saksije, a ne pamtim kad sam je presadjivao, . Toliko je snazna da razbija saksiju.Nije pozeljno da se cesto presadjuje , jer ako se osteti koren i jake mesnate zile dolazi do pojave raka biljke i onda je sve uzalud.Voli drustvo i prija joj tesno.Leti je izneti u senovito mesto i zalivati , moze cak i vodom iz vodovoda, hladnom , ja bar tako radim, dok prskam dvoriste i ona dobije vode.U jesen kasno je uneti u hladan prostor tek da ne smrzne , obeleziti na saksiji stranu koja je okrenuta prema svetlosti, i uvek je tako postavljati, Tada je sasvim zaboravite , samo ako je hladno u prostoru gde zimuje.Tek pojavom toplijim dana , u sredini biljke se pojavi cvetni pupoljak, tada ali tek tada biljku zalivati pazljivo da cvetna drska poraste dovoljno visoko.I evo vam radost u kuci , prelepi narandzasti cvetovi bas osvezavaju.Kad zavrsi sa cvetanjem mozete sacekati da sazri i ostavi seme , ali time iscrpljujete biljku , razmnozava se deljenjem korena. a iz semena je dug proces.Ja odrezem cvetnu drsku i biljku iznesem u senovito nesto, i zaista sveke godine obilno cveta

#386: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Apr 12, 2011 3:16 pm
    ----
Kod mene klivija izbacuje treće cvetno stablo ove godine.

#387: Re: Clivia Autor: askicaLokacija: beograd dorcol PošaljiPoslato: Sre Apr 20, 2011 8:46 pm
    ----
ferhunde citat:
Evo i ja da se pohvalim...i ja sam na izlozbi dobila na poklon jednu diiiivnu kliviju i mnogo sam je zavolela a kada ce cvetati ne znam stavila sam je na terau na prosarano sunce i gledam je svaki cas,a dobila sam je od jedne jako slatke i simpaticne forumasice kojoj nisam uspela da upamtim nick pa je molim da mi se javi da bi znala i zapisala Cool Cmok Cmok Cmok

Slikacu je vec sutra Bye Bye


To sam bila ja moj nick ja askica kao sto vidis i bas mi je drago sto si je toliko zavolela Cmok

#388: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2011 8:00 am
    ----

#389: Re: Clivia Autor: sneki-nsLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2011 5:32 pm
    ----
Sojo dođe mi da plačem kad vidim tvoj cvetić .Ja sam je kupila pre 10 godina i nikad nije cvetala a sad kad pogledam listove moja ima mnogo tanje .Ko zna šta sam ja kupila!

#390: Re: Clivia Autor: JotevkaLokacija: Sremčica PošaljiPoslato: Pet Jun 03, 2011 7:26 am
    ----
Šta da radim sa mojom klivijom.Imam je nekoliko god,nikad nije cvetala.Stoji na stepeništu u kući i ima svetlo sa severne strane.Tokom zime to stepenište se ne greje.Šta sad da li da je iznesem napolje ili ne?

#391: Re: Clivia Autor: TijamLokacija: Čakovec, RH PošaljiPoslato: Pet Jun 03, 2011 3:32 pm
    ----
Procvala je prvi put nakon kupovine prije tri ili čak četri godine.......




#392: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Jun 03, 2011 6:56 pm
    ----
Tijam Smile , prekrasni cvetovi,mnogu ubavi se cvetovite Cvetanje , imam i jas ama ne erascvetana, kaj mene e vtora godina.Ke cekam. Bye Bye

#393: Re: Clivia Autor: TijamLokacija: Čakovec, RH PošaljiPoslato: Pet Jun 03, 2011 6:57 pm
    ----
Cveki da nisam slušala Soju, ništa od cvjetića

#394: Re: Clivia Autor: sneki-nsLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Jun 04, 2011 12:32 am
    ----
Tijam svaka čast.Ja imam 2 već 10 godina i nikad nisu cvetale.Pomislim da jedino ja imam tu sortu-jalove klivije.Cvet ti je divan. Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#395: Re: Clivia Autor: dessLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pet Jun 10, 2011 5:46 pm
    ----
Tijam, prelepi su cvetovi. Svaka cast!
Sneki-ns nisi jedina i moje zabusavaju, imam ih par godina ali nista. Naoruzala sam se strpljenjem pa cemo videti sta ce biti od njih...

#396: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Pet Jun 10, 2011 7:40 pm
    ----
Tilam, bravo :+ :+ :+ Prava lepotica. Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#397: Re: Clivia Autor: spiritKLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jul 07, 2011 2:18 pm
    ----
Evo je moja, koja cveta po drugi put ove godine, prvi put je bila malo bogatija i cvetala u martu.Stoji tu u dnevnoj sobi, do prozora (zapadna strana), ali i do radijatora i nista joj to ne smeta. Zalivam je kad i orhideje, a i djubrivo za orhideje dobije ponekad. Jedino sto je ne pomeram odatle vec 4 godine, ali je okrecem na otprilike 2 nedelje.

#398: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Čet Jul 07, 2011 3:20 pm
    ----
Spiritk, bravo Smile za dvapati cvetanje, ubavo e , da se nadevame i nie. Cvetanje Bye Bye

#399: Re: Clivia Autor: spiritKLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jul 09, 2011 10:26 am
    ----
Hvala cvekarka Smile
mada joj ove vrucine bas i ne prijaju, brzo ce da precveta koliko vidim, ali barem se potrudila ove godine da bude vise puta cvetna .

#400: Re: Clivia Autor: dessLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sub Jul 23, 2011 11:40 pm
    ----
SpiritK prelepa je, bas ponosno nosi cvetnu stapku, svaka cast za drugo cvetanje!

#401: Re: Clivia Autor: Solaris11 PošaljiPoslato: Ned Jul 24, 2011 12:11 am
    ----
SporitK klivija ti je prelepa. Cvetanje

#402: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 18, 2012 1:02 pm
    ----
Samo ih ne treba pomerati, čak ni okretati saksiju.

#403: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 18, 2012 1:05 pm
    ----
OPIS BILJKE
Klivije su poreklom iz JužnoAfričke republike. Prve Klivije su u Englesku donešene 1854. godine i nazvane su Clivia gardenii. Ime im je dao botaničar John Lindley u čast dame Charlotte Clive, kod koje su ove biljke prvi put procvetale od njihovog donošenja u Englesku i prema majoru Robertu Gardenu koji je prvi doneo ove biljke iz provincije Natal. Ovaj rod obuhvata 8 vrsta zeljastih, višegodišnjih biljaka koje ne formiraju stabla već iznad površine zemlje rukavci listova formiraju lažno stablo u vidu lukovičaste tvorevine (Klivije su na prelazu između korenastih i lukovičastih biljaka). Korenje je zadebljalo, služi kao rezervoar za vodu i hranjive naterije, veoma je osetljivo i lako se lomi. Listovi su linearni, sakupljeni u prizemnu rozetu, tamno zeleni, kožasti, sjajni i veoma dekorativni. Cvetovi su zvonastog oblika, narandžasti ili crveni, sakupljeni u cvast u vidu kišobrana. Cvetanje je u zimskom periodu, a starije biljke mogu cvetati zimi i leti. Selekcijom su nastale mnoge sorte klivije sa raznom bojom cveta (od bledo žute preko žute, krem i narandžaste do tamno crvene), sa različitom visinom biljaka i varijegiranim listovima. Plod je krupna, kožasta čaura u kojoj se nalaze uglavnom pojedinačne krupne smeđe semenke. U prirodnim uslovima na semenu se formira koren i prvi list dok je seme u čaurama, čaure se otvaraju, semenke padaju na zemlju, ukorenjuju se i nastavljaju samostalan rast. Pošto semenke brzo gube klijavost preporučuje se čuvanje semena u zrelim čaurama koje se odsecaju zajedno sa delom cvetnog stabla. Ovako semenke mogu da se čuvaju naredna 2-3 meseca. Kao rezan cvet dugo ostaje svež i otvara sve pupoljke. Klivije su nezahtevne biljke, lako se prilagođavaju staništu i žive preko 40 godina.

NAČINI GAJENJA
Zahtevaju svetlo mesto, zaštićeno od najjačeg podnevnog sunca. Najviše im odgovara istočni ili zapadni prozor. Biljke mogu uspevati i na severnim prozorima, kao i na senovitim mestima ali im je tada rast usporen. Optimalna temperatura u letnjem periodu je od 20-25 stepeni, a od sredine oktobra do kraja decembra zahtevaju niže temperature od 10-14 stepeni uz dosta svetlosti. Minimalne temperature za ove biljke su oko 8-10 stepeni. Vlažnost vazduha nema velikog uticaja na rast i cvetanje biljaka, povremeno treba vlažnom krpom obrisati prašinu sa listova.. Zalivanje je mekom vodom sobne temperature. Između dva zalivanja površinski sloj zemlje treba da se prosuši, ali se nikako ne treba dozvoliti potpuno isušivanje supstrata u saksiji, kao ni da voda dugo vremena stoji u podmetaču. Letnji period biljke mogu provesti i vani u polusenci.
U periodu mirovanja biljke se ne zalivaju, a kada se pojavi cvetno stablo sa pupoljcima temperatura se povećava na 18-20 stepeni. Sa zalivanjem se počinje tek kada je cvetno stablo visine 10-15 cm. Ukoliko u toku mirovanja dođe do venjenja listova biljke treba zaliti minimalnom količinom vode. Biljke se presađuju u proleće dok su mlade, a kasnije jednom u 2-3 godine, uz menjanje površinskog sloja zemlje u saksiji nakon cvetanja. OPREZ da se ne ošteti korenje. Biljke obilnije cvetaju u manjim saksijama, presađuju se tek kada korenje ispuni celu saksiju i izađe na otvorima na dnu saksije. Zemljište treba da je rastresito, plodno i slabo kisele reakcije (pH6), na dno saksije obavezno staviti drenažni sloj. Prihranjivanje treba vršiti kompleksnim mineralnim đubrivima u tečnom obliku ili naizmenično sa organskim đubrivima svakih 15 dana. Prevelike doze azota negativno utiču na cvetanje. Prilikom presađivanja preporučuje se u zemlju umešati superfosfat ili neko drugo sporodelujuće fosforno đubrivo (3 kašike na 5 litara supstrata).


RAZMNOŽAVANJE
Semenom i izdancima koji se formiraju oko starijih biljaka.
Za formiranje plodova treba izvršiti veštačko oprašivanje cvetova. Plodovi su kožaste čaure koje jako dugo rastu i sazrevaju (do godinu dana nakon cvetanja). Čaure su prvo zelene boje, a pri sazrevanju postaju crvene boje. Čaure su zrele kada postanu mekane. Obrazovanje semena iscrpljuje biljku i negativno se odražava na sledeće cvetanje. Semenke se siju odmah nakon sazrevanja u rastresitu humusnu zemlju sa dodavanjem peska na rastojanju od 2 cm. Nakon 5-6 nedelja, pri temperaturi od oko 20 stepeni pojavljuju se ponici koji rastu sporo, a kada razviju prvi list pikiraju se u zasebne saksije promera 7 cm. Naredno presađivanje je u drugoj godini u saksije od 10 cm, a u trećoj godini od 13 cm. U prvoj godine nakon nicanja biljke obrazuju 3-4 para listova. U trećoj godini u septembru se biljke prestaju zalivati, saksije se drže na nižoj temperaturi naredna 2 meseca. Nakon ovog perioda oko 30% biljaka potera cvetno stablo. Tada se temperatura postepeno povećava do 18-20 stepeni, a biljke koje nisu cvetale čuvaju se na toplom mestu uz obilnije zalivanje do sledeće jeseni. Većina sejanaca cveta u 4. godini, a ako nisu bili povoljni uslovi za rast mladih biljaka u 5-6. godini.

Odvajanje mladih biljaka vrši se u proleće, nakon cvetanja biljaka. Bitno je da na mladim biljkama ima 4 ili više listova. Veoma oprezno treba odvajati mlade biljke, jer korenje se lako oštećuje i trune. Nakon odvajanja, biljke se sade u manje saksije i ukorenjavaju se na temperaturama od 16-18 stepeni uz umereno zalivanje. Odvojene biljke obično cvetaju već naredne godine.

Ukoliko ne odvajamo mlade biljke i obezbedimo dovoljno široku saksiju vremenom dobijamo celu porodicu biljaka koje veoma dekorativno izgledaju, kako u cvetanju, tako i tokom godine.


SAVETI
Biljke mogu zimi biti i na toplijem mestu, ali se to negativno odražava na cvetanje i broj cvetova u cvastima.
Da bi redovno cvetale biljkama treba obezbediti zimski period mirovanja na nižim temperaturama i bez zalivanja. Za mlađe biljke ovaj period je dva meseca, a za starije biljke 2,5-3 meseca. U periodu mirovanja biljku zaliti samo u slučaju venjenja i odbacivanja listova.
Sa obilnijim zalivanjem treba započeti tek kada je cvetno stablo visine 10-15 cm, u protivnom može doći do propadanja pupoljaka, a sa prihranom se započinje od perioda cvetanja.
Biljke Klivije ne vole premeštanje i okretanje saksije. Uvek ista strana biljke treba biti okrenuta izvoru svetlosti. Kod mene Klivija cveta 2-3 puta tokom godine, ali je cele godine na jednom mestu, bez iznošenja i premeštanja saksije.
Cela biljka klivije je otrovna i može izazvati mučninu, povraćanje i paralizu (alkaloidi likorin, klivimin, klivatin).
Ako je supstrat nepropustan i usled prevelike vlage u predelu korena mogu se javiti smeđi vrhovi na listovima i trulenje osnove stabla i korenja. U slučaju suviše niske temperature pre perioda mirovanja i nedostatka vlage cvetno stablo može ostati veoma kratko. Kratko cvetonosno stablo mogu prouzrokovati i isušivanje supstrata u saksiji u periodu rasta, nedovoljno prihranjivanje ili naglo kolebanje temperature u toku butonizacije. Tada se preporučuje zalivanje toplom vodom (oko 40 stepeni) što podstiče rast cvetnog stabla.
Bele fleke na listovima javljaju se usled ožegotina od sunca. U slučaju slabog prihranjivanja može izostati cvetanje, kao i u slučaju previše kratkog perioda zimskog odmora, previsoke temperature, nedostatka svetlosti, čestog presađivanja i premeštanja biljaka, prevelike saksije ili pri upotrebi većih doza azota. Svež vazduh u toku leta doprinosi obilnijem cvetanju.
Nakon cvetanja odstraniti plodove da ne crpe hraniva iz biljke, po sušenju cvetne stapke odstraniti je sa biljke izvlačenjem između listova.
Pri obilnom zalivanju listovi mnogo brže rastu, ali cvetno stablo se slabo razvija.
Ukoliko izostane cvetanje preporučuje se biljku staviti pod najlon i pored biljke ostaviti zrelu jabuku. Etilen koga odaje zrela jabuka podstiče cvetanje kod klivije.
Zalivanje hladnom vodom može dovesti do trulenja korena i propadanja biljaka.

BOLESTI
Korenje je veoma lomljivo i pri oštećenju lako dolazi do trulenja. Gljivična obolenja mogu se javiti i na listovima u vidu smeđih ili crnih izduženih fleka.
Od insekata na Kliviji se javljaju štitaste vaši, brašnaste vaši.

#404: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 18, 2012 1:06 pm
    ----
Clivia miniata
Sreće se na senovitim mestima u provinciji Natal (JužnoAfrička republika). Gaji se kao ukrasna biljka od 1868. godine. Biljke uspevaju i na nadmorskoj visini od 800 metara. Ovo su zeljaste višegodišnje biljke sa zadebljalim korenom. Visina biljaka je oko 50 cm. Listovi su rašireni u osnovi, 45 do 60 cm dugi, pri vrhu se sužavaju i širine su 3,5-6 cm. Cvetno stablo je visine 20-50 cm i na njemu je obično 10-30 krupnih cvetova. Cvetovi su na cvetnim drškama dužine 2,5-5 cm, levkastog oblika, narandžasto crvene boje i žutog središta, a postoji više sorti različite boje cveta (narandžasti, crveni, žuti, krem boje i raznih nijansi). Promer cveta je i preko 6 cm, a cela cvast može imati promer i do 20 cm. U cvetu se nalazi 6 žutih prašnika i tučak sa trodelnim žigom. Cveta uglavnom od februara do maja, a starije biljke mogu cvetati i krajem leta. Cvetanje traje 3-4 nedelje, jer se cvetovi postepeno otvaraju. Starije biljke imaju i po dva cvetna stabla.
Varijetet Striata ima listove sa belim i žutim trakama.
Neke sorte: Yellow Star, Sunrise, Sunset, Striata, Lemon Chiffon, Prince of Orange,

Clivia gardenii
Raste na senovitim obroncima provincije Natal. Biljke su visine oko 50 cm, listovi su izgleda mača, 2,5-4 cm široki, do 70 cm dugi i sužavaju se ka vrhu. Cvetno stablo je do 45 cm visine i na njemu se nalazi obično od 10-16 visećih cvetova sa lancetastim, uskim laticama dužine do 3,2 cm. Vreme cvetanja je zimi. Cvetovi su žuto-narandžasti sa zelenim krajem latica.

Clivia nobilis
Poreklom je iz Kapske oblasti JužnoAfričke republike. Visina biljaka je oko 30 cm. Listovi su u obliku mača, suženi na vrhu, 4-6 cm široki i do 40 cm dugi. Cvetno stablo je 30-50 cm visoko i na njemu se nalazi 40-60 cvetova na cvetnim drškama dugim do 3 cm. Cvetovi su viseći, trubasto-levkasti a latice zaobljene, bledo crvene do kajsija boje. Latice su oko 2 cm duge, a vrhovi latica su zelenkaste boje.

Clivia caulescens
Veoma robusna vrsta, visina starijih biljaka može biti i do 2 metra. Cvast nosi 15-20 visećih cvetova narandžaste boje sa zelenim vrhovima. Podnosi temperature od +3 do +28 stepeni, zahteva umerenu vlažnost supstrata i polusenovita mesta.

Clivia mirabilis
Vrsta opisana 2002. godine. Poreklom je iz severozapadnog dela JužnoAfričke republike gde su leta veoma suva uz temperature od +40 stepeni. Ova vrsta zbog toga ima veoma razvijen korenov sistem. Zimi su biljke u prirodnom staništu izložene obilnim kišama i slabim mrazevima, pa se ova vrsta može gajiti i u baštama Mediteranskih zemalja.

Clivia robusta
Ranije se smatralo da su predstavnici ove vrste varijetet C. nobilis, ali je DNK analiza pokazala da je ovo zasebna vrsta, te je 2004. godine opisana i izdvojena. Cvetovi su kao i kod vrste C. nobilis, a glavna razlika je u staništu, pošto C. robusta raste na veoma vlažnim mestima zbog čega je i nazivaju Klivija blatnjavih predela. Visina starijih biljaka dostiže od 120-180 cm, a listovi su širine od 4-12 cm.


Clivia nimbicola


Hibrid Clivia cyrtanthiflora (C. miniata x C. nobilis)

#405: Re: Clivia Autor: TijamLokacija: Čakovec, RH PošaljiPoslato: Sre Jan 18, 2012 1:18 pm
    ----
soja citat:
Samo ih ne treba pomerati, čak ni okretati saksiju.

zbog ovog savjeta moja i je cvala i sad već ima veliku bebicu, to joj je prva .... a ja sretna presretna!!! Cmok

#406: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jan 30, 2012 12:49 pm
    ----
Treta godina ja imam i vcera zabelezav nosi pupka Cvetanje .Ke ja sledam za kolku vreme ke rascveti , ubava e i kako cveke a so cvetot se prekrasni od site. Sunce sija
Ke gledam da ja nateram da cveta dva pati Smile , ja pomeruvam za brisenje na prozorecot. Stoi na prozorec zapadna strana. Smile Bye Bye



#407: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jan 30, 2012 1:18 pm
    ----
I moja Klivija cveta, a semenke od prošle godine polako sazrevaju.


#408: Re: Clivia Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pon Jan 30, 2012 1:26 pm
    ----
:+ :+ :+ :+ Soja svaka ti cast za Cvetanje naterao si je da cveta,lepo,lepo
Cmok Cmok Cvekarka i tvoja ce lepo Cvetanje pokazac nam ga zar ne?

#409: Re: Clivia Autor: crnookaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Pon Jan 30, 2012 1:37 pm
    ----
Cvecarka, Sojo Sesir

#410: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jan 30, 2012 2:01 pm
    ----
Soja jas ja sledam temata , zatoa i komentirav i pokazav da vidime kaj drugite kako e. Smile
Prekrasni cvetovi kaj site Vas . Sunce sija Cvetanje
Savap Cmok , Crnooka cmok, blagodaram Smile i pozdrav, ke pokazam Cvetanje kako ne , mene ne mi se cekase i eve da spodelime mislenja. Smile
Pozdrav Bye Bye

#411: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Čet Mar 08, 2012 11:45 am
    ----
Smile Clivija vo cvet Cvetanje




Bye Bye

#412: Re: Clivia Autor: liza5640Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 08, 2012 3:57 pm
    ----
Sojo i Cvekarka prekrasne su Vam klivije i fantastični cvetovi.Veliki pozdrav od Lize.

#413: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Čet Mar 08, 2012 7:47 pm
    ----
Liza Smile , blagodaram i pozdrav Bye Bye

#414: Re: Clivia Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Čet Mar 08, 2012 7:52 pm
    ----
Cveki, prava je lepotica Sesir Sesir Cmok

#415: Re: Clivia Autor: acika123Lokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Čet Mar 08, 2012 8:35 pm
    ----
Cveki,prelepa klivija sa Cvetanje !Bravo!

#416: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Čet Mar 08, 2012 8:48 pm
    ----
Znace Cmok , Acika Cmok , Vi blagodaram Smile , Cvetanje ubava e i vi posakuvam i Vie da ja imate. Smile
Pozdrav Bye Bye

#417: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Pet Mar 09, 2012 1:26 am
    ----
Prekrasan cvet . Bravo Cvekarka. Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#418: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Mar 09, 2012 3:01 pm
    ----
Svemi Smile blagodaram Cmok . Pozdrav Bye Bye

#419: Re: Clivia Autor: perkaLokacija: Zaječar PošaljiPoslato: Pet Mar 09, 2012 4:38 pm
    ----
Cevkarka,krasna ti je klivija Cvetanje Bye Bye

#420: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Mar 14, 2012 11:24 am
    ----
Smile Perka blagodaram , pozdrav Bye Bye




#421: Re: Clivia Autor: maki75Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Mar 14, 2012 3:40 pm
    ----
Cveki predivna ti je klivija Cvetanje

#422: Re: Clivia Autor: acika123Lokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Sre Mar 14, 2012 3:53 pm
    ----
:+ :+ :+ :+ :+ :+

#423: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Mar 14, 2012 5:17 pm
    ----
Maki Smile , Acika Smile blagodaram Cmok Cmok , ova e tretata faza od klivijata. Prvo pupka, pa cvet i celosno cvet. Cvetanje
pozdrav Bye Bye

#424: Re: Clivia Autor: djura100Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Mar 24, 2012 8:17 pm
    ----
Pogodite sta sam ulovio na NS prolecu Ljutisha Twisted Evil

#425: Re: Clivia Autor: sukyLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Ned Mar 25, 2012 9:16 am
    ----
Ja znam Dance

#426: Re: Clivia Autor: liza5640Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Ned Mar 25, 2012 9:45 am
    ----
Đuro znam i ja.

#427: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Mar 26, 2012 8:03 am
    ----
Djura Smile znam i jas, samo cekame slika ne e vazno dali ima cvet. Golemi pofalbi za tebe drago dete, bravo za tvojata gostoljubivost. Sunce sija Sunce sija Sunce sija
Pozdrav Cmok Bye Bye

#428: Re: Clivia Autor: djura100Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Mar 26, 2012 2:01 pm
    ----
tu mi je negde usb,slikao sam ja to vec pre 3 dana ...hmmm Mellow

#429: Re: Clivia Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2012 11:22 am
    ----
Cmok Cmok Cmok Diro nije valda prezivela onu setnju,iza"coska" po NS? Wink Salim se i tebi tereba vremena ko meni za slikice,a?

#430: Re: Clivia Autor: TijamLokacija: Čakovec, RH PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2012 1:39 pm
    ----
jedva čekam vidjeti te vaše "egzotične" u cvijetu, a moja ljepotica se potrudila da njena gazdarica ne bude tužna i dok me nije bilo razvila je lijepu cvijetnu dršku .... u 6 godina drugi put cvate i to sve zahvaljujući savjetima mog dragog Soje

#431: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2012 2:06 pm
    ----

moja stara biljka


i dve nove sa NS proleća (imale su više pupoljaka, ali su neki zaginuli u transportu...)

#432: Re: Clivia Autor: TijamLokacija: Čakovec, RH PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2012 2:43 pm
    ----
Tri krasotice... za "žuću" preuzimam odgovornost Sad

#433: Re: Clivia Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2012 3:56 pm
    ----
Bravo :+ :+ :+ :+ i za staru i za nove biljke! Prelepe su! Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#434: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Apr 02, 2012 8:51 am
    ----

#435: Re: Clivia Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Pon Apr 02, 2012 1:43 pm
    ----
Prava lepotica ova nezno zuta! Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#436: Re: Clivia Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Pon Apr 02, 2012 3:15 pm
    ----
:+ :+ :+ Soja prava zuta lepotica Cmok za Cvetanje
Vesnice U nesvest 2 U nesvest 2 kakva boja i divan Cvetanje

#437: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Apr 03, 2012 1:54 pm
    ----
Vessto Smile ubavica e klivijata Cvetanje Cvetanje Cvetanje , bravo Sunce sija .Soja Smile ovie tvoi kako poretki vo cvetot Cvetanje Cvetanje Cvetanje , znaci imalo i druga vrsta.
Pozdrav Bye Bye

#438: Re: Clivia Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Pon Apr 09, 2012 10:03 am
    ----
Red je da pokažem poklone od kuma Soje Very Happy . Jednoj smo znali boju, druga nam je "uvaljena" kao žuta ali žuta je samo koliko da nije bez njega Wink



#439: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Apr 09, 2012 10:36 am
    ----
Bitno kumo da su različite, a biće žutih kod kuma! Wink

#440: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Apr 18, 2012 4:02 pm
    ----
Mimar Smile prekrasni se. Cvetanje
Kaj mene vtor pat rascveti klivija, vednas po prvoto cvetenje i vtoro so duplo pomalku cvetcinja.




Pozdrav Bye Bye

#441: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Maj 07, 2012 4:10 pm
    ----
Druga cvetna drška

#442: Re: Clivia Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Maj 08, 2012 7:34 pm
    ----
nek me neko ispravi ako gresim, ja mislim da je ovo klivija Znoji se
prosle god sam je dobio, jako malecnu, evo sad isterala dva stapa, jedan se otvorio, i tri bebice koje imaju 2-3 lista




#443: Re: Clivia Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Uto Maj 08, 2012 7:50 pm
    ----
Mislim da je to amarilis! Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#444: Re: Clivia Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Maj 08, 2012 8:04 pm
    ----
bice da jeste Surprised

hvala Smile

a ja ziveo u ubedjenju da je to klivija i onda kad procvetala gledam slike ovde pa mi sve cudno, i duzina stapa i cvet.... Very Happy

molim urednike da prebace ovaj moj post gde treba. sorry

#445: Re: Clivia Autor: tajsonLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 11, 2012 12:41 pm
    ----
Nisam bas neki veliki strucnjak za biljke, ali kliviju imam vec dosta dugo i cini mi se da su uslovi u kojima je ja odgajam potpuno drugaciji od svih ovde opisanih. Moja stoji na prozoru iznad radijatora (znam da je to NIKAKO za sve biljke), ali njoj zaista prija toplota. Zalivam je prilicno cesto i primetila sam da joj i to prija. U proseku svakog drugog dana. Znam da svi pominju periode mirovanja i smestanje klivije u mracnije i hladnije prostorije, isusivanje zemlje i sl, ali moja se skroz lepo ponasa i u ovim uslovima i uvek me krajem zime obraduje prelepim cvetovima. To se isto desava i kod mojih roditelja koji zive u kuci - jedno vreme su ih drzali (imaju ih jedno 5) u hladnim prostorijama, ali su primetili da im mnogo vise prija toplota u zimskim mesecima, pa ih premestaju u sobe gde se greje. Eto, moj skromni doprinos svima koji bi zeleli da imaju ovu divnu biljcicu, ali se boje da uslovi u njihovim stanovima ne zadovoljavaju njene potrebe.

#446: Re: Clivia Autor: KuglicaLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Maj 17, 2012 8:18 pm
    ----
Prelepe su vam klivije, moja neće cvetati jer je preživela selidbu kad je bio minus tako da sam srećna da je uopšte živa, vidim da tera nove listove ali cvet sigurno neće ako nije do sada.

#447: Re: Clivia Autor: TijamLokacija: Čakovec, RH PošaljiPoslato: Čet Sep 20, 2012 8:58 am
    ----
Moja ljepotica ima dvije bebice, kad ih je najbolje odvojiti od "mame"?

#448: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Sep 20, 2012 9:07 am
    ----
www.svetbiljaka.com/En...d=252.html
Čitaj

#449: Re: Clivia Autor: TijamLokacija: Čakovec, RH PošaljiPoslato: Čet Sep 20, 2012 9:11 am
    ----
Hvala na smjernici ....

#450: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Dec 25, 2012 1:25 pm
    ----
Plod na Kliviji je sazreo, u njemu je bila samo jedna semenka na kojoj se već uočava korenak i listići.


#451: Re: Clivia Autor: Tamara84Lokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Dec 26, 2012 6:32 am
    ----
Svaka cast ja moju nikako da nateram da cveta a ti imas i plod! Sesir

#452: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 26, 2012 8:05 am
    ----
Tamara, treba da je stalno na istom mestu, bez pomeranja. U jesenjem periodu je zasuši, zalivaj tek kada listovi počnu da padaju sa malom količinom vode, treba da je na umereno toplom, nikako previše toplo mesto i onda sigurno cveta.

Kod moje najveće biljke se naziru pupoljci između središnjih listova.

#453: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 09, 2013 2:14 pm
    ----

#454: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Sub Jan 19, 2013 4:41 pm
    ----
Evo i moje!

#455: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jan 20, 2013 10:49 am
    ----
Gordana bavo Sunce sija , prekrasen cvet Cvetanje , jas se uste sekoj den proveruvam za pupka i nema i lanska godina podocna mi rascveti.
Najubavo e vo ova vreme cvet, voshituvaj se na ubavinata, gledam i dosta ubavo drustvo ima Smile .
Pozdrav

#456: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Pon Jan 21, 2013 12:27 am
    ----
Svaki cvet u ovo vreme je drag, ali leti ima diiivnu narandzastu boju, a sada je poprilicno bled. Drustvo joj prave razni Fikusi.

#457: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Pon Feb 04, 2013 12:52 pm
    ----
Moja Clivia je sada pred cvetanjem, samo što se nije otvorio prvi cvet. Imam je tri godine i cveta svake godine u ovo vreme. Žao mi je što ne mogu da vam je pokažem jer ne znam da postavim fotografiju. Postavila sam fotografiju u Enciklopediji. Ako neko može da me uputi, bila bih zahvalna.

#458: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2013 5:26 pm
    ----
Evo moje clivie

#459: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sre Feb 06, 2013 11:44 pm
    ----
Divne su vam!Moja jos nista ne pokazuje.Evo i slike..



Ima dva pelcera.Sta raditi?Da sacekam da puste jos koji list,pa da ih onda odvojim?

#460: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2013 8:23 am
    ----
Ja bih sačekao da još malo porastu, pogotovo ona manja biljka.

#461: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2013 12:02 pm
    ----
Ja sam biljku do polovine januara držala u garaži, kada sam je unela u dnevnu sobu na toplom i svetlom mestu, posle nedelju dana poterala je pupoljak. Evo, znači još nema mesec dana i izgleda danas ovako.

#462: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2013 12:05 pm
    ----
milica66 citat:
Divne su vam!Moja jos nista ne pokazuje.Evo i slike..



Ima dva pelcera.Sta raditi?Da sacekam da puste jos koji list,pa da ih onda odvojim?
Kod mene za 3 godine poterala jedan pelcer ali je nisam još presadjivala. Planiram ove godine kad precveta da odvojim ovaj pelcer, Pozdrav!

#463: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2013 3:24 pm
    ----
Ok,sacekacu jos malo sa presadjivanjem.Moja stoji u sobi gde je temperatura 20c.Ne pomeram je.Prosle godine je cvetala,a sad ne vidim jos nista od cveta.

#464: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Pet Feb 08, 2013 7:07 pm
    ----
milica66 citat:
Ok,sacekacu jos malo sa presadjivanjem.Moja stoji u sobi gde je temperatura 20c.Ne pomeram je.Prosle godine je cvetala,a sad ne vidim jos nista od cveta.
Kod mene danas pao sneg, nisam odolela, morala sam da je slikam u snegu Smile Smile

#465: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Pet Feb 08, 2013 8:37 pm
    ----
Prelepo!Cvetovi su dosli do izrazaja, kao plamen vatre.

#466: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Sub Feb 09, 2013 11:38 pm
    ----
Hvala, evo još malo fotografija

#467: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2013 10:04 am
    ----
Cvetanje Cvetanje Cvetanje Evo moje clivie u najlepšem izdanju, na cvetnoj dršci bilo je 17 pupoljaka, svi su se otvorili

Za ovu godinu ona je odradila svoje,

#468: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2013 10:26 am
    ----
Ne mora da znači, kod mene cveta 2-3 puta godišnje.

#469: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2013 11:34 am
    ----
soja citat:
Ne mora da znači, kod mene cveta 2-3 puta godišnje.
Volela bih da bude tako, kod mene do sada ,imam je 3 godine nikad nije cvetala dva puta. Kad precveta, odsečem joj cvetnu držku i preko leta je držim u hladovinu. Povremeno je prihranim. Ne znam gde grešim?

#470: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2013 11:44 am
    ----
Starije biljke, dobro razvijene mogu cvetati 2 ili više puta godišnje. Nakon precvetavanja treba odstraniti cvetnu dršku, biljku zalivati i redovno prihranjivati jedno mesec dva dana. Kada izbaci dva nova lista treba obustaviti zalivanje, zaliti po malo tek kada počnu listovi da se opuštaju na biljci i onda ona ponovo potera pupoljak. Bar je tako kod mene.

#471: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Feb 22, 2013 5:33 pm
    ----
Brajlina Smile i site prikazani rascvetani klivii Cvetanje , prekrasni cvetovi, eve i kaj mene udri pupki no, podocna sprema lanskata godina. Smile





Milica kaj tebe kako e , dalli ima pupki?

#472: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Pet Feb 22, 2013 6:50 pm
    ----
Divno sto ces videti cvetove cvekarka.Kod mene nema nista na vidiku za sada.Cekam slike kad se rasveta Cvetanje .

#473: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Feb 23, 2013 7:29 pm
    ----
Milica Smile fala Cmok i pozdrav. kaj tebe gledam ima dva pelceri, zosto ne gi izvadis? tie i ja zemaat silata, ke rascveti ama podocna.
Izvadi gi pelcerite , ova e moe mislenje i ne znaci da e tocno.

Kaj mene i e cetvrta godina, lani dva pati cvetase i do sega nema udreno pelceri, ima golemi lisja i mnogu.
Samo neka rascveti sliki ke ima. Cvetanje

#474: Re: Clivia Autor: milica66Lokacija: Vojvodina PošaljiPoslato: Sub Feb 23, 2013 11:13 pm
    ----
Ni ja nemam iskustva sa Cliviom i pelcerima,a iskusniji kazu da sacekam jos malo Bye Bye .

#475: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Ned Feb 24, 2013 11:19 am
    ----
Evo ovako izgleda Clivia danas
Nisam je do sada presadjivala, planiram u martu da odvojim ovaj pelcer, jer tera već deseti listič.
Nadam se da će uspeti

#476: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Feb 25, 2013 8:02 am
    ----

I kod mene precvetava.

#477: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Feb 27, 2013 5:15 pm
    ----

#478: Re: Clivia Autor: Dragana81 PošaljiPoslato: Sre Feb 27, 2013 6:29 pm
    ----
Lepi primerci! Čestitke svima! Cmok

#479: Re: Clivia Autor: Dragana81 PošaljiPoslato: Sre Feb 27, 2013 6:29 pm
    ----
Lepi primerci! Čestitke svima! Cmok

#480: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Pet Mar 01, 2013 6:25 pm
    ----
Sunce sija Sunce sija Soja, prelepa je samo je šteta što cvet ne traje duže. Kod mene u sobi toplo,ali petnaestak dana bogami smo svi uživali gledajući je Sunce sija Sunce sija

#481: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Mar 13, 2013 8:36 am
    ----
Sedumnaeset pupki za cvetenje Smile







Pozdrav

#482: Re: Clivia Autor: liza5640Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Sre Mar 13, 2013 10:00 am
    ----
Cveki prelepa je ,ja mogu da gledam vaše i divim se lepoti jer moje ni da puste cvetnu dršku neće Cmok

#483: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Sre Mar 13, 2013 1:13 pm
    ----
Cvetanje Cvekarka, i kod mene je bilo 17 pupoljaka. Prelepa je Cvetanje Cvetanje znam da uživaš gledajući je Sunce sija Sunce sija

#484: Re: Clivia Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Sre Mar 13, 2013 1:15 pm
    ----
Prelepa je Very Happy

#485: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Mar 13, 2013 5:45 pm
    ----
Pozdrav i blagodaram Cmok sto Vi se dopaga klivija.
Liza Smile , ke bide ne gubi nadez, citav da treba da ne ja zalevas odredeno vreme , posle ke pusti pupki.
Brajlina Smile , isto pupki-cvetovi bravo. Dali ja presece drskata ili stoi? Lanska godina dva pati rascveta kaj mene. Uzivam i toa kako .
Aki Smile , ako imas ke cekas cvetanje, ako ne, togas nabavi ,vredi da se ima Cvetanje .

#486: Re: Clivia Autor: liza5640Lokacija: beograd PošaljiPoslato: Sre Mar 13, 2013 8:20 pm
    ----
Cveki sve što je pisalo o kliviji je primenjeno i nevredi neće da cvetaju ne jedna nego obadve ali valjda će sledeće godine ja negubim nadu Cmok Cmok Cmok

#487: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sre Mar 13, 2013 11:18 pm
    ----
Cvekarka :+ :+ :+

#488: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Čet Mar 14, 2013 9:51 am
    ----
Liza Smile Cmok ke bide samo podocna , koj ceka i ke doceka, ubavo e da se nadevame. Zakani mu se Razz

Svemi Smile , blagodaram Cmok Cvetanje

Pozdrav

#489: Re: Clivia Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Uto Mar 26, 2013 12:47 pm
    ----
Cveta, ali ni priineti prošlogodišnjoj. Cvetna drška ostala kratka, gde grešim?

#490: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Mar 26, 2013 12:52 pm
    ----
Rano si počela sa zalivanjem. Ako cvetna drška ostaje kratka i cvetovi se počinju otvarati pomaže zalivanje sa mlakom vodom.

#491: Re: Clivia Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Uto Mar 26, 2013 1:31 pm
    ----
Ček, ček...šta to znači rano, zalivala sam je redovno, ne često, recimo jednom na 10-ak dana.
Danas ću je zaliti čajem, prijaće joj po ovom snegu.
Jel' ti cvetala žuta?

#492: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Mar 26, 2013 2:20 pm
    ----
Imala samo 3 cveta... Ja klivije prestanem zalivati početkom zime, zalijem samo po malo ako listovi klonu, kada potera cvetno stablo onda počinjem sa zalivanjem, kada cvertno stablo već poraste.

#493: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Mar 26, 2013 2:55 pm
    ----
Mimar Smile pozdrav, Cvetanje





Bye Bye

#494: Re: Clivia Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Sre Mar 27, 2013 2:27 pm
    ----
Shocked Lepotinja!

#495: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Mar 27, 2013 8:44 pm
    ----
Blagodarime Cmok Mimar Smile Cvetanje

Pozdrav

#496: Re: Clivia Autor: VeljasLokacija: Užice PošaljiPoslato: Pet Apr 05, 2013 6:22 pm
    ----
WOW Shocked
Svaka cast Cvekarka :+

#497: Re: Clivia Autor: Bojana88Lokacija: Bogatic PošaljiPoslato: Pet Apr 05, 2013 8:06 pm
    ----
cvekarka,jako lepi Cvetanje Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#498: Re: Clivia Autor: danijelapetrovicLokacija: bogatic PošaljiPoslato: Pet Apr 05, 2013 8:53 pm
    ----
cvekarka :+ :+ :+

#499: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Apr 06, 2013 8:03 am
    ----
Dragi moi Veljas Smile , Bojana Smile , Danijelapetrovic Smile , blagodaram Cmok pozdrav i ubav den Sunce sija .

#500: Re: Clivia Autor: NelesLokacija: Barzilovica PošaljiPoslato: Sub Apr 06, 2013 5:48 pm
    ----
Draga cvekarka,Vi imate zlatne ruke,svaka cast.Uvek me iznova i iznova oduseve slike koje postavite.

#501: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Apr 07, 2013 3:03 pm
    ----
Draga Neles Smile blagodaram Cmok i pozdrav Cmok Cmok Cmok Cmok Cmok Cvetanje ,

#502: Re: Clivia Autor: JotevkaLokacija: Sremčica PošaljiPoslato: Sub Apr 27, 2013 7:56 pm
    ----
Cvekarka prelepa ti je klivija.Ja imam jednu nekoliko godina i nikad nije cvetala.Trenutno mi je na stepeništu na severnoj strani.Da li da je iznesem napolje ili šta već s njom.Ne znam ni gde da je smestim ni koliko da zalivam.Da li da je prihranim nečim za cvetanje?

#503: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Apr 28, 2013 8:05 pm
    ----
Jotevka Smile blagodaram i pozdrav. Klivija treba da e stara tri godini posle da cveta . Kaj tebe kolku e ?
Kaj mene stoi na prozorec vo zima i uste e na istoto mesto. Napredna e ima 24 lista , do sega nema udreno pelceri od strana , vtora godina cveti.
Lanska godina posle precvetuvanje i ja skinav cvetnata drska i vednas povtorno rascveta , a sega stoi i se nadevam da zafati seme.
Moze nadvor no ne a direknop sonce , pomalku zalevanje i prihranuvaj ja koga i drugite cvecki gi tretiras.
Eve kako izgleda sega


klivija


Cvetnata drska

#504: Re: Clivia Autor: JotevkaLokacija: Sremčica PošaljiPoslato: Ned Apr 28, 2013 10:40 pm
    ----
Cvekarka hvala ti za odgovor Cmok .Kod tebe stoji na prozoru a na kojoj je strani,kod mene na severnoj.Nisam sigurna koliko je imam ali sigurno 4-5 godina.

#505: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 8:06 am
    ----
Jotevka Smile , vrativ so citanje na temata unazad i ja vidov tvojata klivija. Izgleda slaba i treba sonce i prihrana.
Iznesi ja nadvor pod senka ili na zapaden prozorec,kaj mene sekogas e na zapaden prozorec . Jasd ja imam od 2010 god i vo 2012 procveta prv pat i toa dva pati edno po drugo.
Ke procveta i kaj tebe so nega, moras da ja prihranuvas , sega zaedno so muskatlite. Kolku lisja ima? slikaj ja da ja vidime.
Pozdrav

#506: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 8:11 am
    ----
Da bi seme klivije sazrelo potrebno je da prođe godinu dana.

#507: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Apr 29, 2013 8:35 am
    ----
Blagodaram Soja Smile , znaci dolgo vreme se cekalo. Lanska godina ja skrativ drskata.
Pozdrav

#508: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Maj 03, 2013 6:49 pm
    ----
Ponovo cvetamo

A uskoro će i žuta

#509: Re: Clivia Autor: JotevkaLokacija: Sremčica PošaljiPoslato: Ned Maj 05, 2013 3:43 pm
    ----
Ja moju kliviju nisam ničim prihranjivala.Cvekarka evo slika







Da li da je prebacim u veću saksiju i čime da je prihranjujem?

#510: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Maj 05, 2013 5:53 pm
    ----
Jotevka Smile , saksijata e dobra , no , klivija e slaba , dali ja okopuvas okolu zemjata? Moras da ja prihranis, kako ke gi prihranuvas muskatlite i nea. Nemoj mnogu da ja zalevas.
Ima samo sedum lista a e postara, slabodusna e . Kaj mene ima 24 lista i toa golemi, taka naredeni i formata mi e ubava , a cvetot kruna.
Ke i dades nega i ke zajakni i razlista.Na prolet mozebi i ke rascveti.
Iznesi ja na ladovina nadvor i neka bide do esen.Od silno sonce moze da i podgorat lisjata , nezna e.
Jas kako gi prihranuvam drugite cvekinja i nea , ne ja ostavam.
Pozdrav

#511: Re: Clivia Autor: JotevkaLokacija: Sremčica PošaljiPoslato: Ned Maj 05, 2013 6:20 pm
    ----
Cvekarka hvala,samo kaži da li da je prihranjujem prvo sa onim za listanje da potera više lista ili sa onim za cvetanje Bye Bye

#512: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Maj 07, 2013 1:35 pm
    ----


Drugo cvetanje je sa mnogo manje cvetova.

#513: Re: Clivia Autor: JotevkaLokacija: Sremčica PošaljiPoslato: Uto Maj 07, 2013 11:09 pm
    ----
Danas rešila da presadim kliviju.Nisam ni znala koliki joj je koren,zauzeo je više od 2/3 saksije


#514: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Maj 08, 2013 3:43 pm
    ----
Jotevka Smile , dali skrati od korenot i vo kolku pogolema saksija ja presadi?

Ajde da receme da i bilo do saksijata, neka pocne sega da raste i cveta.
Pozdrav

#515: Re: Clivia Autor: JotevkaLokacija: Sremčica PošaljiPoslato: Sre Maj 08, 2013 9:40 pm
    ----
Jao nisam se ni setila da kratim koren.Presadila u 2 broja veću saksiju Wink

#516: Re: Clivia Autor: danijelapetrovicLokacija: bogatic PošaljiPoslato: Sre Maj 08, 2013 9:58 pm
    ----
soja clivija ti je prelepa

#517: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Maj 15, 2013 7:54 am
    ----
Hvala!
Evo počinje sa cvetanjem i žuta

#518: Re: Clivia Autor: gordana.k.Lokacija: Ralja PošaljiPoslato: Čet Maj 16, 2013 6:14 pm
    ----
Sojo, svaka cast! Bas mali razmak izmedju cvetanja?! Moja je cvetala pre tvoje zimus i ponovo ce tek u junu, julu. Tako je bilo do sad.

#519: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Maj 17, 2013 7:30 am
    ----

#520: Re: Clivia Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Ned Jun 02, 2013 9:05 pm
    ----
Kume, ta zuta bese poklonjona od srca Very Happy .
Moja se izvadila drugim cvetanjem, 5+3 vec ocvala i drskom kako lici Wink .

Cisto narandzasta ni ne pomislja da se pokaze Sad

#521: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Ned Jun 02, 2013 9:59 pm
    ----
Da se pohvalim i ja mojom novom cliviom Cvetanje Cvetanje

#522: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Ned Jun 02, 2013 10:04 pm
    ----
Cvetanje Cvetanje

#523: Re: Clivia Autor: danijelapetrovicLokacija: bogatic PošaljiPoslato: Ned Jun 02, 2013 11:37 pm
    ----
Stvarno imate cime da se pohvalite svaka vam cast Sesir Sesir Sesir Sesir

#524: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Pon Jun 03, 2013 9:36 am
    ----
Hvala Danijelapetrović, kupila sam je ovog aprila u jednoj cvećari u Nišu, bila je puna cvetova. Imam narandžastu koja cveta već nekoliko godina. Ovde na forumu čitam i gledam da kod mnogih cveta dva puta. Ja nažalost nisam te sreće Nono Nono

#525: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jun 24, 2013 8:14 am
    ----
Soja Smile , Mimar Smile , Brajlina Smile mnogu ubavi klivii Cvetanje , posebno zoltata boja Sunce sija .

Kaj mene precveta i ne se nadevav poveke, stoi na isto mesto na prozorec , ne se nadevav na vtoro cvetanje Cvetanje a lanska godina imase, na moe iznenaduvanje povtorno procvetala.
cela bilka





Bye Bye

#526: Re: Clivia Autor: BlumLokacija: Beska PošaljiPoslato: Pon Jul 29, 2013 2:51 pm
    ----
evo moje mlade klivije

#527: Re: Clivia Autor: BlumLokacija: Beska PošaljiPoslato: Ned Sep 01, 2013 9:17 am
    ----
moja klivija pusta dva listica

#528: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 25, 2013 1:27 pm
    ----

Uskoro cvetanje...

#529: Re: Clivia Autor: daca07Lokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sre Dec 25, 2013 3:22 pm
    ----
Divan cvet,kod nas nikad nije cvetao a imamo ga 10-ak godina Sad

#530: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 25, 2013 3:34 pm
    ----
Clivia ne voli premeštanje, nađi joj mesto sa dosta svetlosti, obustavi zalivanje (zaliti po malo tek kada listovi počnu da padaju) i ona će poterati cvetnu dršku.

#531: Re: Clivia Autor: daca07Lokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sre Dec 25, 2013 3:37 pm
    ----
hvala sojo,pokusacu Very Happy

#532: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 25, 2013 3:40 pm
    ----
Kod mene cveta 2-3 puta godišnje, kada cvetovi uvenu prestanem je zalivati i ona ponovo istera cvetnu dršku.

#533: Re: Clivia Autor: daca07Lokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sre Dec 25, 2013 3:41 pm
    ----
Shocked U nesvest e to nisam znala,pa bas nista ne znam,divim vam se

#534: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Dec 25, 2013 5:32 pm
    ----
Soja Smile ,ubavi pupki za uste poubavi cvetovi. Sunce sija
Vie ste sekogas pred nas Cvetanje , kaj mene od stebloto udri pelcer, jas ocekuvav od strana, a taa vnatre vo lisjata.
Pozdrav

#535: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 08, 2014 9:52 am
    ----

#536: Re: Clivia Autor: daca07Lokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sre Jan 08, 2014 11:01 am
    ----
blago vama,ja jos cekam Bye

#537: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 15, 2014 4:23 pm
    ----


Sazreva i semenka iz prošlogodišnjeg cvetanja.

#538: Re: Clivia Autor: frozenLokacija: Kostolac PošaljiPoslato: Sre Jan 15, 2014 5:00 pm
    ----
Divan cvet,kako se brzo otvorio,pa do pre neki dan je bio pupuljak

#539: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jan 15, 2014 5:44 pm
    ----
Ima i pelcer kojeg ću odvojiti posle cvetanja, Nataša, ako si zainteresovana javi mi.

#540: Re: Clivia Autor: BlumLokacija: Beska PošaljiPoslato: Sre Jan 15, 2014 5:59 pm
    ----
divan cvet,ja ne znam sa sam uradila mojoj kliviji,jadna,ostala je na jednom listu+dva nova listica Sad

#541: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jan 24, 2014 2:27 pm
    ----

#542: Re: Clivia Autor: Scotch PošaljiPoslato: Pet Jan 24, 2014 7:08 pm
    ----
Predivno.
Da li joj otkidaš plodove po precvetavanju ili ostavljaš za seme?

#543: Re: Clivia Autor: natali5Lokacija: Kikinda PošaljiPoslato: Sub Jan 25, 2014 7:00 pm
    ----
Soja svaka čast!

Zaista je divna Cvetanje

#544: Re: Clivia Autor: JotevkaLokacija: Sremčica PošaljiPoslato: Ned Jan 26, 2014 8:48 am
    ----
Prelepo Bye Bye Bye Bye Bye Bye

#545: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Feb 03, 2014 8:56 am
    ----
Scotch, obično otkidam plodove, od prošle godine sam ostavio jedan plod i on je još na biljci, sada je tek zreo...
Sada ide na zasušivanje kako bi opet cvetala.
Natali, Jotevka, Hvala!!!

#546: Re: Clivia Autor: TanicaLokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Pon Feb 03, 2014 10:50 am
    ----
Soja, lijepa je klivija.... Nekada davno sam imala jednu ali mi smrzla.....

#547: Re: Clivia Autor: JotevkaLokacija: Sremčica PošaljiPoslato: Sre Feb 05, 2014 7:21 am
    ----
Sojo šta ti je zasušivanje.Kako da nateram kliviju da cveta.Više godina je imam ali nikad cvet Bye Bye Bye Bye Bye Bye

#548: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Feb 05, 2014 8:10 am
    ----
U jesenjem periodu prestanem zalivati klivije, tek malo ih zalijem kada vidim da im listovi počinju padati. Klivija potera cvetnu dršku i tek kada cvetna drška malo poraste počinjem ih zalivati većom količinom vode. Ukoliko je cvetna drška previše mala, odnosno počinju se cvetovi otvarati između središnjih listova Klivije pomaže zalivanje toplom vodom, tada cvetna drška brže raste u visinu. Nakon precvetavanja velikih klivija biljka se može ponovo zasušiti i nakon 1-2 meseca ona ponovo stvara novu cvetnu dršku sa pupoljcima, ali ovo je samo kod starih biljaka.

#549: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Feb 05, 2014 8:11 am
    ----
I još da dodam, da su mi klivije cele godine na jednom mestu, čak im ni ne okrećem saksije, jer one ne vole pomeranje. Leti ih ne iznosim napolje pošto se nalaze u hodniku gde deo dana imaju i direktno sunce.

#550: Re: Clivia Autor: daca07Lokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sre Feb 05, 2014 3:46 pm
    ----
Moram ja ozbiljno da porazgovaram sa mojom clivijom...

#551: Re: Clivia Autor: krokusicLokacija: Barajevo PošaljiPoslato: Pet Feb 07, 2014 7:40 pm
    ----
cao ja sam nova imam cliviju koja cveta Cvetanje svake godine ,ali neznam kako da je razmnozim samo jedna mi stoji u saksiji? redovno vas pratim, sve teme citam, jer gajim raznovrsno cvece, super ste pozz!!! Cmok Bye Bye

#552: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Pet Feb 28, 2014 8:30 pm
    ----
Smile Koliko ja znam kod starijih biljaka izbiju novi pelceri, moja narandžasta je do sada imala 2 pelcera, jedan sam čekala 2 godine da poraste, prošle godine sam ga odsekla od biljke sa žilama i sad lepo napreduje u drugoj saksiji. Pored stare biljke izbio je još jedan mali pelcerčić. Ova starija biljka je tek sada poterala pupoljke.
Prošle godine kupila sam limun žutu kliviju u aprilu-maju bila je u cvetu. Ona me je sada obradovala prelepim cvetovima evo uživajte i vi

#553: Re: Clivia Autor: BlumLokacija: Beska PošaljiPoslato: Sub Mar 01, 2014 9:23 am
    ----
Shocked predivno

#554: Re: Clivia Autor: NelesLokacija: Barzilovica PošaljiPoslato: Sub Mar 01, 2014 2:16 pm
    ----
Bravo Braljina,pedivna je.

#555: Re: Clivia Autor: askicaLokacija: beograd dorcol PošaljiPoslato: Čet Mar 06, 2014 1:22 am
    ----
I moje cvetaju

#556: Re: Clivia Autor: askicaLokacija: beograd dorcol PošaljiPoslato: Čet Mar 06, 2014 1:23 am
    ----
I jos

#557: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Pet Mar 07, 2014 1:34 am
    ----
Da se pohvalim da sam i ja postala vlasnica jedne lepe biljke Very Happy

#558: Re: Clivia Autor: frozenLokacija: Kostolac PošaljiPoslato: Pet Mar 07, 2014 9:27 am
    ----
Svemi09 prelepa je Cvetanje Bye Bye

#559: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Mar 08, 2014 7:13 pm
    ----
Askica Smile , Svemi Smile , prekrasni ubavici klivii Cvetanje .So sreka da gi imate i stalno da Vi cvetaat Sunce sija
Cmok

#560: Re: Clivia Autor: askicaLokacija: beograd dorcol PošaljiPoslato: Sub Mar 08, 2014 7:49 pm
    ----
Hvala cvekarka Cmok

#561: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Ned Mar 09, 2014 12:00 am
    ----
Frozen, Cvekarka, hvala Cmok Cmok

#562: Re: Clivia Autor: BraljinaLokacija: Ražanj PošaljiPoslato: Sre Mar 12, 2014 10:35 pm
    ----
Sunce sija U paru baš lepo izgledaju Sunce sija Sunce sija

#563: Re: Clivia Autor: frozenLokacija: Kostolac PošaljiPoslato: Sre Mar 12, 2014 10:50 pm
    ----
Divni su Cvetanje Bye Bye

#564: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Mar 13, 2014 10:42 am
    ----

Cvetaće i pelcerčić...

#565: Re: Clivia Autor: frozenLokacija: Kostolac PošaljiPoslato: Čet Mar 13, 2014 10:48 am
    ----
Bas sam dosadna,ne mogu da se nagledam..

#566: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Mar 27, 2014 3:23 pm
    ----

#567: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2014 1:26 pm
    ----
Godinava docnese so cvetanje klivija Cvetanje Sunce sija





Bye Bye

#568: Re: Clivia Autor: mimarLokacija: Požarevac PošaljiPoslato: Uto Jun 10, 2014 12:26 pm
    ----
Drugo cvetanje

#569: Re: Clivia Autor: StubLokacija: Ub PošaljiPoslato: Uto Jun 10, 2014 12:52 pm
    ----
Prelepo vam je, svima, tako lepi cvetovi Cmok Cvetanje

#570: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Nov 03, 2014 2:22 pm
    ----

#571: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Nov 12, 2014 11:18 am
    ----

#572: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Feb 09, 2015 6:11 pm
    ----

#573: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Feb 10, 2015 4:49 pm
    ----

Clivia iz semena.

#574: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Apr 14, 2015 10:45 am
    ----
..

Bye Bye

#575: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Uto Apr 14, 2015 4:28 pm
    ----
Procvetala Very Happy Bravo Cvekarka :+ :+ :+

#576: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Apr 15, 2015 10:17 am
    ----
Blagodaram Cmok draga Svemi Smile , sto pobrzo i kaj tebe da procveta Cvetanje
Docnese godinava, imase mlad pelcer do nea, go izvadov i podariv. Imase mnogu zili-korenja pocnaa nagore vo saksijata da izleguvaat.Izvadov dosta korenja, ja vrativ zemjata i za brzo vreme udri pupki.
Imase tretman za razubavuvanje Smile i eve rezultat.Sekogas dva pati cveta.
Bye Bye

#577: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Avg 18, 2015 7:30 am
    ----
Cveta Klivija

#578: Re: Clivia Autor: Natasa994Lokacija: Drugovac PošaljiPoslato: Uto Avg 18, 2015 4:27 pm
    ----
Da li neko prodaje kliviju??

#579: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Dec 15, 2015 3:08 pm
    ----

Klivija, presadena proleta i bese cuvana nadvor , se ceka cvetovi
Bye Bye

#580: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Feb 15, 2016 8:08 pm
    ----

cveta i pelcer.

#581: Re: Clivia Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Uto Feb 16, 2016 9:36 am
    ----
soja citat:

cveta i pelcer.
Shocked Nismo ni sumnjali da ti nece cvetati i "pelcer" a kamoli maticna biljka Razz

#582: Re: Clivia Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Sre Feb 17, 2016 7:58 am
    ----
Sojo ,predivno zaista Shocked

Mirka U nesvest 2 Ahahaha Ahahaha Ahahaha Ahahaha

Nisam jos gajila ovu biljku Uhh

#583: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Feb 17, 2016 8:30 am
    ----
Čim ovaj pelcer precveta odvajam ga pa pravac Beška...

#584: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Feb 28, 2016 2:43 pm
    ----
Soja Smile , prekrasna e klivijata Cvetanje Sunce sija
Ocekuvanoto cvetenje
Smile
Smile
Bye Bye

#585: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Mar 12, 2016 1:16 pm
    ----
.. klivija
Smile Cvetanje Bye Bye

#586: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sub Mar 12, 2016 3:16 pm
    ----
Cvekarka, Cvetanje Sunce sija Cvetanje

#587: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Mar 18, 2016 8:29 pm
    ----
Svemi Smile Cmok Sunce sija Cvetanje Bye Bye

#588: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jul 10, 2016 8:19 am
    ----
Treto cvetanje na clivia Very Happy Cvetanje ovaa godina,kolku prijatno iznenaduvanje utrovo Smile Sunce sija
clivia
Bye Bye

#589: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Ned Jul 10, 2016 7:30 pm
    ----
Bas te hoce ovaj cvet Smile Cvetanje Bye Bye

#590: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Jul 13, 2016 10:06 am
    ----
Svemi09 citat:
Bas te hoce ovaj cvet Smile Cvetanje Bye Bye

Svemi draga Smile , go sakam i jas Smile Cvetanje
klivia
Bye Bye

#591: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sre Jul 13, 2016 12:19 pm
    ----
Cvekarka, da se pohvalim i moja ima pupoljke Very Happy
Posto proletos u stanu nije cvetala iznela sam je u svetlarnik
a ona me sada prijatno iznenadila. Ocigledno da joj novo staniste prija Smile
Pozz. Bye Bye


#592: Re: Clivia Autor: WerochkaLokacija: Banatsko Novo Selo PošaljiPoslato: Sre Jul 13, 2016 1:49 pm
    ----
Cvekarka, Svemi, svaka vam cast.
Mogu samo da gledam vase klivije i da i dalje ocekujem cvet kod moje Cvetanje

#593: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sre Jul 13, 2016 9:38 pm
    ----
Werochka, sigurno ce procvetati. Ja sam moju kupila pre dve godine sa cvetom i od tada do sada nije cvetala pa sam mislila da nece ni cvetati ali me je demantovala. Nadji joj odgovarajuce mesto i naoruzaj se strpljenjem. Cvetanje Bye Bye

#594: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Jul 16, 2016 2:28 pm
    ----
Dragi moi Svemi Smile , Werochka Smile , blagodaram.
Svemi spodeluvam radost so tebe Very Happy
Vera , samo iznesuvanje nadvor i treba svetlina i toplina i prihrana.Ke rascveti, samo daj i dobri uslovi i da spodelime sliki Cvetanje
Bye Bye

#595: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jul 18, 2016 2:53 pm
    ----
Smile
Bye Bye

#596: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sub Jul 23, 2016 2:24 pm
    ----
Evo je Very Happy
Cvekarka, hvala Cmok


#597: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Mar 05, 2017 11:52 am
    ----
Klivija kerka Cvetanje , ne se nadevav da rascveta, me iznenadi Very Happy
Bye Bye

#598: Re: Clivia Autor: VesstoLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Pon Mar 06, 2017 8:29 am
    ----
Bravo Svemi, Cvekarka, klivije su vam savršene!Cvekarka ti imaš dvostruko zadovoljstvo što su ti procvetale i majka i ćerka u isto vreme. Ja sam prošlog proleća takodje odvojila podmladak i presadila u novu zemlju, ali za sad još nema naznaka da će cvetati. Cvetanje Cvetanje Sunce sija Sunce sija Cmok Cmok Bye Bye

#599: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Mar 06, 2017 9:09 am
    ----
Pozdrav Cmok i blagodaram draga Vessto Smile
Klivijata mi e posebno cveke Sunce sija , lanska godina tri pati rascveta,precvetanite drski i gi kinev .
Ke rascveti i kaj tebe, zavisi kolku ima starost pelcerot,cvetel tretata godina, ako e na svetlina sega Cvetanje ili koga ke ja izneses nadvor.
Zavisi od uslovite i jas ne se nadevav.
Sekako ke kazes koga ke ima cvet.
Bye Bye

#600: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Pon Mar 06, 2017 4:00 pm
    ----
I ja kazem bravo Cvekarka Smile Klivije imaju divan cvet i kod tebe uvek porane sa cvetanjem. Moja jos nije spremna za cvetanje. Nadam se da ce na
prolece procvetati Smile
Vessto, hvala! Nadam se da cu u dogledno vreme i ja moci da se pohvalim cvetom Smile

#601: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Mar 07, 2017 1:21 pm
    ----
Blagodaram draga Svemi Smile
Moite klivii se na prozorec , malata ne ocekuvav cvet, sakav da ja premestam , koga gledam pupka .
Lanska god. bev mnogu zadovolna od klivijata( tri pati rasveta).
Kaj tebe ke rascveti proletva klivija , Smile koga i da e ubavo e i radost e Very Happy
Sto poskoro da se pofalis Cvetanje
Bye Bye

#602: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Mar 20, 2017 11:38 pm
    ----

#603: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Mar 24, 2017 7:22 am
    ----
Soja Smile prekrasni se tvoite klivii Sunce sija Cvetanje

Cvetanje Kerkata i cveta za prv pat Very Happy Golemata vlivija-majkata ja iznesov nadvor Sunce sija
Bye Bye

#604: Re: Clivia Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Ned Apr 02, 2017 1:15 pm
    ----
Преубави
се Цвеќарка секоја чест

#605: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Apr 02, 2017 2:52 pm
    ----
Pozdrav draga Dona Smile i blagodaram.
Da, ubava e klivijata Cvetanje
klivija
Bye Bye

#606: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Maj 15, 2018 11:36 am
    ----
Procvetaa cliviite Very Happy Cvetanje
Bye Bye

#607: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Uto Maj 15, 2018 1:02 pm
    ----
Cvekarka :+ Cvetanje

#608: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Maj 15, 2018 3:45 pm
    ----
Svemi draga Smile te cekame so cvet clivija Very Happy Cvetanje , koga i da e, blagodarime Cvetanje
Bye Bye

#609: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Maj 23, 2018 9:21 am
    ----
Very Happy Clivii

#610: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sre Maj 23, 2018 12:18 pm
    ----
Prelep cvet Smile

#611: Re: Clivia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Maj 24, 2018 11:24 am
    ----
Све три су ми цветале


#612: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pet Maj 25, 2018 7:49 am
    ----
Svemi09 citat:
Prelep cvet Smile

Very Happy Cvetanje Sunce sija

Soja Smile , prekrasni primeroci,ubavi boi Cvetanje Sunce sija

Bye Bye

#613: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jun 25, 2018 2:10 pm
    ----
Mnogu e napredna clivia,procveta i pelcerot od strana Cvetanje Sunce sija
Bye Bye

#614: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Uto Jun 26, 2018 3:10 pm
    ----
Sunce sija Smile Bye Bye

#615: Re: Clivia Autor: malizelenipatuljakLokacija: sopot PošaljiPoslato: Pon Jul 23, 2018 3:25 pm
    ----
Gledam i divim se vašim lepoticama! Svaka čast! Imam jedno pitanje! Vidim da ste dobijali biljke iz semena, da li su vam te biljke već cvetale? Da li ćerka biljka ima istu boju cvetova kao majka, ili kao kod većine drugih vrsta boja može da varira?

#616: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jul 23, 2018 5:57 pm
    ----
Pozdrav draga Patuljace Smile
Vidov unazad, clivija ja imam 8 godini Sunce sija
Za da procveta i treba na mladata bilka tri god. isto kako amaralisot.
Kajk mene e mnogu silna udira od strana pelceri , duri i ja skrsi saksijata korenot.
Za da uzree semeto treba poveke vreme ke dobie crvena boja i samo otpaga vo saksijata i niknuva nova bilka. Taka e kaj osobata sto mi ja podari.
Kliviite od seme se ista boja kako majkata clivija., no , cvet tretata godina.
Ne varira , kako e maticnata bilka taka e, samo moze vo slikanjeto da ima razlika vo svetloto.
Bye Bye

#617: Re: Clivia Autor: malizelenipatuljakLokacija: sopot PošaljiPoslato: Pon Jul 23, 2018 7:46 pm
    ----
Hvala Cveki na brzom odgovoru. Tvoja je baš lepa i napredna. Cvetanje Moja velika clivia je ostala u Fr. moja mama brine o njoj, redovno cveta i boja joj je kao kod tvoje. Ja sam od nje posejala semenke i sad imam dve biljke, jedna ima 4 para listova, druga 3... a stare su 2 godine... Danas sam naišla na ovu temu i vidim da ste i vi dobijali biljke iz semena. Dobro je što zadržavaju karakteristike majke. Nisam znala da može da se iznese napolje preko leta.... tako da ću ove moje već sutra da iznenadim... Šta bih ja bez vas! Hvala! Cmok Bye Bye

#618: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sre Jul 25, 2018 11:34 am
    ----
Neka rastat ubavo i rascvetat Sunce sija Cvetanje draga Smile

Iznesi gi nadvor, no , nemoj da bidat na direkno sonce ke gi sprzi neznite listovi. Ke sledis kako mu e.
Neka bidat pod senka da se adaptiraat, moze sarena ladovina .
Bye Bye

#619: Re: Clivia Autor: malizelenipatuljakLokacija: sopot PošaljiPoslato: Sub Jul 28, 2018 11:17 am
    ----
Hvala Cveki Kiss
Iznela sam ih u voće Very Happy ... trenutno je svo cveće rasejano po celom dvorištu (radovi na kući kao kod tebe prošlog leta Wink ...tako da sam morala radnicima da obezbedim pristup... Bye Bye Bye Bye Cmok Cmok

#620: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Sub Jul 28, 2018 3:36 pm
    ----

Da bi procvetala potrebno joj je mnogo svetlosti.
Cim sam joj to obezbedila odmah je procvetala. Very Happy

#621: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Čet Dec 27, 2018 4:22 pm
    ----
Svemi draga Smile , koga i da procveta radost e. Samo neka se zivi i zdravi.

Porani ja cuvav zimno vreme na prozorec, ama golema saksija i godinava e blizu do prozorec, svetlina , sonce izgreva i direkno, juzna strana.
Vo letoto bese na povisoka terasa i,polna so kamenja da e teska, ama silniot vetar ja turna, ja skrsi saksijata i ja rasturi ,glavna bilka i pelceri, pa ponovo sadenje i ke vidam koga ke rascveti, lanska od i pelceri rascvetia.
Bye Bye

#622: Re: Clivia Autor: Svemi09 PošaljiPoslato: Pet Dec 28, 2018 8:01 pm
    ----
Bravo Cvekarka Very Happy Zimsko cvetanje za praznike Cvetanje

#623: Re: Clivia Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Dec 29, 2018 5:46 pm
    ----
Smile Cvetanje Bye Bye

#624: Re: Klivija - Clivia Autor: AleksejPalapaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Apr 28, 2022 8:49 pm
    ----
👍



-> Sobne biljke

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1