:: Forums ›
detaljno
Nar (Punica granatum)
-> Voće

#1: Nar (Punica granatum) Autor: Marko PošaljiPoslato: Ned Jan 16, 2005 5:19 pm
    ----
Nar, cipur, ili popularno nazvani šipak (Punica granatum) još je jedna biljka našeg podneblja zanimljivog izgleda i sadržaja. Njegove mesnate crvene semenke deca obično vole prstićima čeprkati. U anticno doba koristio se za stone dekoracije, čak i za dekoraciju mesnih jela, dok je danas sve manje u upotrebi.

Izgled biljke

Nar je trnoviti grm s jednogodišnjim glatkim i sjajnim lišćem. Cvetovi su mu jednostavni ili puni, sastavljeni od po dva-tri zajedno. Najčešće su crveni, a kod nekih sorti mogu biti i beli ili žuti. Cveta od juna do avgusta. Iz njega se razvijaju okrugli plodovi s crvenim i žutim prelivima, spolja kožasti dok se u unutrašnjosti nalaze semenke okružene kiselkastom pulpom, ugodnog ukusa i tamnocrvene boje. Grm se koristi kao ukras vrtova i terasa ili kao voćka. Razmnožava se margotiranjem u maju, a novi deo s korenom valja posaditi u običnu vrtnu zemlju na sunčanom području. U najtoplije doba godine valja biljku zalivati 1-2 puta nedeljno, a na pocetku zime se biljka mora temeljito orezati. Često se kao dekorativna biljka uzgaja mali nar (Punica granatum var. nana), no ovi plodovi nemaju privrednog značaja.

Lekovitost nara

Nar sadrži vitamin A (5 miligrama), vitamin C (24 miligrama) i dosta vitamina iz grupe B kompleksa. Sadrži još i oko 15 grama šećera te je ugodnog i pomalo kiselkastog ukusa. Po nekim autorima je dobar za rad srca dok je opste prihvaćen kao sredstvo protiv crevnih parazita među kojima je i trakavica (vidi mačke) koju se može nalaziti u nedovoljno termički obrađenom mesu. Kora korjena nara i kožica unutar ploda sadrže tri alkaloida koja su otrovna za crjevne parazite, ali u određenoj dozi (0,5-0,6 grama) i za čovjeka u kojega može izazvati vrtoglavicu, povraćanje, proliv i smetnje u vidu. Poznato je da uljni ekstrakt semenki ima antibakterijska svojstva pa uništava mnoge stafilokoke, streptokoke i klebsijele.
Upravo zbog gore navedenog, nar je dovoljno konzumirati povremeno. Osim očišćenog može se koristiti i na druge načine, na primer isceđeni sokovi koriste se za izradu tradicionalnog italijanskog napitka: la granatina.

Brzo i jednostavno čišćenje nara

Obično mnogima zadaje problema odvajanje jestivih semenki nara od kore i kožice, a da se one pri tom ne oštete. Vrlo jednostavno semenke nara možete otrebiti na sledeći način. Prerežite nar poprečno na dve polovine (suprotno od uzdužnog reza jabuke), zatim jednu polovinu odložite, a drugu uhvatite prstima leve ruke tako da prerezana strana nara gleda prema dlanu, a ne dodiruje ga. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti semenke. U drugu ruku uzmite kasiku i njome nešto jačom snagom udarajte po okrugloj strani nara. Semenke će od udaraca jednostavno i neoštećene ispasti iz svojih udubljenja. I savet više, ne želite li poprskati kuhinju crvenim sokom; ruku, s narom u njoj, stavite u vrećicu za duboko zamrzavanje i tek onda lupajte po njemu.

#2: Re: Nar Autor: chatkoLokacija: BIH PošaljiPoslato: Pon Jan 24, 2005 4:54 pm
    ----
Nar mije posebno drag, a cujem da je narocito zdrav

#3: Re: Nar Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Avg 11, 2005 10:59 pm
    ----
Ja sam dobila prije dva dana nar od jednog komsije koji je bio na moru.A vidi se da nije jos sazrio.Stavla SAM GA NA SUNCE PA NEKA NADODJE.sTA MISLITE DA LI CE NJEGOVA SJEMENKA BITI DOBRA ZA SIJENJE.

#4: Re: Nar Autor: MileLokacija: Rovišće, Hrvatska PošaljiPoslato: Pet Avg 12, 2005 1:13 am
    ----
Uvijek se može pokušati, ali ako misliš sjemenke ostavljati za proljeće za sijanje, odmah ih izvadi očisti od mesa, osuši u hladovini, spremi u platnenu vrećicu, stavi na hladno mjesto i čekaj rano proljeće. Sada se ne isplati sijati, jer bi i ako niknu propali preko zime, pošto nebi stigli odrveniti.

#5: Re: Nar Autor: BonancaLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pet Avg 12, 2005 1:26 am
    ----
Zanimljivo je da nar, iako asocira na primorje, može istrpeti dosta hladnoće. U Crnoj Gori se u divljini, kao samonikao može naći po brdima severno i istočno od Podgorice, gde temperature redovno idu do -10C, a katkad i niže. U Nišu, koliko ja znam, postoji makar jedan primerak koji raste napolju i zime 2002/2003 je sigurno preživeo -12,5C koliko je bio minimum u centru grada. Sledeće godine je imao i plodove. Još uvek nemam informaciju kako je prošao ove, izuzetno hladne zime.

#6: Re: Nar Autor: MileLokacija: Rovišće, Hrvatska PošaljiPoslato: Pet Avg 12, 2005 1:30 am
    ----
Ja sam ga pokušao vani zasaditi, izdržao je dvije zime, treću je propao, bila je dosta hladna zima. I ove dvije zime što je izdržao, vrhovi grančica su se osušili, ali je tjerao iznova.

#7: nar Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 2:19 am
    ----
gde se nalazi seme nara?
u plodu? ono zaodeveno crvenom opnom sa sokicem?
ako da, da li su te semenke upotrebljive za sejanje?
ako sam lupila, molim da mi se odbije na...neobavestenost Smile

#8: Re: nar Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 2:47 am
    ----
E, ja nisam voćar ali sam odrasla među narovima pa se osećam dužnom, keloginice, frau, da "uletim" ovde! Wink
Da, semE Nara (šipka) - Punica granatum (popularno Pomigranate) - se nalazi u samom plodu i obavijeno je mekim mesom i tankom opnom! I, iako je prilično nezgodan za jelo zbog mnoštva semenki (kako kome- meni ne smeta Smile ) one su u potpunosti jestive! Zbog nemogućnosti odvajanja mesa od semenke, često se cedi sok koji od antike predstavlja simbol strasti! I uopšte vezano za Nar postoji mnogo simbolike! S obzirom na to da se jako puno uzgaja na bliskom istoku, u nekim tamošnjim zemljama je neprikosnoven simbol plodnosti i čak se na dan svadbe mladencima baca šaka zrnastog plodova nara pod noge kako bi se "obezbedila" plodnost!
Postoje različite sorte nara ali, za većinu tipičnih za mediteransku klimu (dakle, narova na koje smo navikli) seme predstavlja oko 52 % ploda!!!
Međutim u Indiji i još nekim krajevima dalekog istoka postoje Narovi koji su gotovo u potpunosti bez semenki! Takođe postoje narovi sa mekšim i tvrđim semenkama,postoje razlike u semenkama između samoniklih i uzgajanih narova itd!
Ali, bez obzira na pristupačno i brojno seme Nar se (ovo je onaj deo koji ti ne voliš) ne uzgaja iz semena jer se pretpostavlja da će odstupanje od matične biljke uvek biti preveliko! A kada je o voćki reč, uzgajivači ne mogu dolaziti u situaciju da ne dobiju adekvatan plod! Po dvorištima se već pronađe pokoji "divljak"! Čak se ni kalemljenje ne praktikuje jer uglavnom neuspešno završava!
Tako da se često omlađuje reznicama ali je uspešno i margotiranje!
Još jedan kuriozitet (Čaaak! Wink ) je da se na Mediteranu mogu lako pronaći po dvorištima plodni i zdravi Narovi dvestogodišnjaci!!!


Poslednji izmenio Maja_J dana Ned Nov 13, 2005 3:08 am, izmenjeno ukupno 1 puta

#9: Re: nar Autor: BonancaLokacija: Niš PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 2:57 am
    ----
Eto, preteče me Maja za odgovor (Majo, Majo, opet taksonomske greške, nema više vrsta nara - samo ova P.granatum, al' znam š'a si mislila, da ima više sorti nara). Frau, k'o što Maja reče, neće biti dobra biljka od semena (to uspevaju samo u profi rasadnicima i to kad stvaraju nove sorte). Moraš da nađeš reznicu. Ovi narovi što divlje rastu u CG, posebno oni na brdima oko Podgorice, sigurno važe kao jedni od najzimootpornijih. U Nišu znam za jedan nar koji ovde raste na otvorenom, u bašti i ima plodove.Jači su nego što se misli. a možeš da pogledaš nešto o njima i na
www.floridata.com/ref/...ni_gra.cfm

#10: Re: nar Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 3:07 am
    ----
Ehehhe, tako, Bonanca, što jest' jest', opet grešim, dobro je kad me ti pratiš!
E da, to nisam pomenula, narovi fantastično trpe hladnoću (ponavljam- "naši" narovi, kako stvari stoje u Indiji ne znam!).
Sad cu, bonanca, o'ma da popravljam tamo ono u sorte! Wink

#11: Re: nar Autor: SladoležLokacija: Nekad bio Zemun PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 3:12 am
    ----
Ma, ljudi, jeste vi to mene danas posmatrali odnekud, dok sam jela nar i stavljala semenke da se suse??? Shocked
Kroz monitor mozda??? Confused
Osim sto ga jako, mnogo, puno volim za jelo, uzeh ga bas zbog semena...
I sad ispade da od njega nece biti nista Unsure

#12: Re: nar Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 3:18 am
    ----
ti si, mala, jedna opasnica. trista chuda u toj lepoj glavici! pa neka neko kaze da lepota i pamet ne mogu zajedno...dodje mi da i tebe usvojim Very Happy
na bonancu sam se vec navikla, on znanjem vise ne moze da me iznenadi Very Happy
znaci, da uzivam u glockanju, ali da se ne zamajavam sejanjima.
dooobro. bas lepo Smile
videla sam u rasadniku neki patuljasti nar, sa sitnim crvenim cveticima, ali sam bila dobra i nisam ga kupila.
hvala, hvala deco Very Happy

#13: Re: nar Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 3:19 am
    ----
Ma, neka ga, Slado, ...to je zabava! Ako se seme primi, u svakom slučaju ćeš imati biljkicu koja lepo izgleda! Nije važno da li je Nar "original"! Wink
Evo, vidi kako može da izgleda u žardinjeri!

#14: Re: nar Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 3:19 am
    ----
slado, slado, sta mislis, da l' postoji tele(o)patija? Very Happy
identicna stvar ovde Smile

e-e, to je to, majo, kao na tvojoj prvoj slici, samo su cvetovi malo bili sitniji.
sad mi zao sto ga nisam kupila...


Poslednji izmenio frau dana Ned Nov 13, 2005 3:22 am, izmenjeno ukupno 1 puta

#15: Re: nar Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pon Nov 14, 2005 8:34 pm
    ----
frau citat:

e-e, to je to, majo, kao na tvojoj prvoj slici, samo su cvetovi malo bili sitniji.
sad mi zao sto ga nisam kupila...

ma, margotiraćemo neki, frau!!! Wink
A što se cveta tiče, moguće da je to neki drugačiji ( u smislu SORTE- vidiš kako vredi kad Bonanca upozori Wink :)) !

#16: Re: nar Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Pon Nov 14, 2005 11:14 pm
    ----
Maja_J citat:


ma, margotiraćemo neki, frau!!! Wink

ocemo, ocemo, kokodanecemo Very Happy
dobro si me podsetila da odem da izedem jos jednoga nara, onda nema vise i nemam sta da se dvoumim oko reciklaze Smile

#17: Re: nar Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 25, 2006 12:28 pm
    ----
Evo moj nar, a ne znam dokle ce ici u visinu, a poceo se sa starne stabalca siriti.Kod jednog sam stricnula vrh, ali mi se osusio a bilo je veci.Ja sam ga stavila na terasu nadam se da nece se nista lose desiti.

#18: Re: nar Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Uto Apr 25, 2006 6:17 pm
    ----
Ja mjerkam kod susjede već treču godinu da mi da mladicu svog Nara. Svako proljeće nema mladica, pa nema, ove godine dvije mladice i to lijepe a ono: "pa ove godine nemam mladica jer ove dvije nosim na more u vikendicu; rekla djeca da oče na moru da ima Nar pa eto...."..kad nisam svisnula. Vrag zna od takve kakav bi mi se i primio da je dala Evil or Very Mad
Sad moram naokolo tražiti ko ima,ma da ima vidjela bih ja već...ccc...

#19: Re: nar Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Apr 27, 2006 11:02 am
    ----
Nar možeš razmnožiti lako i drvenom reznicom u proljeće. Drmni joj jednu granu sa stabla kad ode po kruh i mlijeko Very Happy

#20: Re: nar Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Apr 27, 2006 11:10 am
    ----
Jest da,..samo da ih nema u kući šestero + 3 pasa i ograda...misliš da ja ne bih....

#21: Re: nar Autor: serpeverdeLokacija: Veli Losinj PošaljiPoslato: Čet Apr 27, 2006 11:21 am
    ----
Ako netko zeli ukrasni nar -nejestivi onaj koji ima sitne cvjetove i plodove moze pokusati sa sjemenom. Biljcice su meni nevjerojatno vec prvu godinu nakon sjetve procvjetale.

#22: Re: nar Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Apr 27, 2006 11:36 am
    ----
Živa istina biljčica deset centimetara duga s cvjetom

#23: Re: nar Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Apr 27, 2006 6:13 pm
    ----
E, moj Borna da nam slikaj taj nar da ga vidimo.

#24: Re: nar Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Apr 27, 2006 7:44 pm
    ----
To je bilo prošle godine, ove je već grm.

#25: Re: nar Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Sub Apr 29, 2006 6:50 pm
    ----
Ehhhh.......

#26: Re: nar Autor: TomyLokacija: Palić PošaljiPoslato: Sub Apr 29, 2006 6:57 pm
    ----
Nabavio sam seme Punica granatum ,,Wonderful,, , dali neko ima pojma o ovoj sorti nara ?

#27: Re: nar Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Ned Avg 27, 2006 1:43 am
    ----
Ja sam proslog leta kupila mali nar i nisam ga orezivala. Kad se i kako on orezuje. Inace nije mi cvetao ovog leta smrc.
E vidite li koliko je sati ja sam se bas primila na ovo caskanje!

#28: Re: nar Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Uto Sep 26, 2006 11:20 am
    ----
da ne pisem novu temu valjda ce se neko ovdje javiti Rolling Eyes

moj pradjede je sa Suetskog kanala davne 19i neke donio nar,ovdje se zove sipak,zrno je izuzetno veliko, kostica mala i sladak je za jelo i dok ne sazri,inace zrno je bijelo,kad je jako zrelo tamno roze,moj djede ga razmnozava tako sto ga "navrce" tj kalemi sa pitomog na divlji jer ako nikne sam uvjek je divlji...ali...ja sam cula da se nar moze razmnoziti tako sto se citav plod stavi u saksiju sa zemljom i iz toga nikne puno malih narica koji su vec pitomi?!
Da li su to babske price ili moze tako?

#29: Re: nar Autor: ophidiaLokacija: Bugarska PošaljiPoslato: Pon Jan 22, 2007 9:10 pm
    ----
I ja imam vise nar. Sasvim mali su Very Happy Bas mi je drago Laughing Laughing

#30: Re: nar Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Pon Jan 22, 2007 10:26 pm
    ----
Ima li neko nar zasadjen u dvoristu u mojoj okolini ili istoj klimatskoj zoni?

#31: Re: Nar - Punica granatum Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Ned Feb 11, 2007 5:01 pm
    ----
Jutros sam videla da mi se nar probudio iz zimskog sna. da li treba da ga orezem i kako da bi rodio?

#32: Re: Nar - Punica granatum Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Uto Feb 13, 2007 1:11 am
    ----
Marija pa mislim da je ista klimatska zona i kod tebe i kod mene. Evo, pisala sam da mi susjeda ima ogroman, jedno 3m visoki grm Nara. Sad nema lišće.
I ja sam dobila malecki Nar ali kod mene još uvijek spava.

#33: Re: Nar - Punica granatum Autor: DarkoDarko PošaljiPoslato: Uto Apr 24, 2007 6:59 am
    ----
nar
pa mogu reci simbol moga rodnog kraja Very Happy

prvo sto sam posadio u ovoj texaskoj zemnji bio je on





#34: Re: Nar - Punica granatum Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Uto Apr 24, 2007 2:18 pm
    ----
Moj nar ima 3 godine i jos nije cvetao. Kako da ga nateram?

#35: Re: Nar - Punica granatum Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 24, 2007 3:06 pm
    ----
Ih, moj prosle godine posijan i imao je par cvjetova ali su opali.Ove godine se nesto grancice sasusile samo kod dva nara pomalo su posli listici ali i oni mi se nekako kako da suse.Da li ga treba cesce zaljevati i da li moze biti na jakom suncu?

#36: Re: Nar - Punica granatum Autor: DarkoDarko PošaljiPoslato: Uto Apr 24, 2007 3:10 pm
    ----
sunce mu sigurno nesmeta (znam 100% Very Happy )

#37: Re: Nar - Punica granatum Autor: mishmashLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Apr 24, 2007 11:31 pm
    ----
Imam dva nara, obicni i patuljasti. Ovaj mali je cvetao prosle godine iako je bas malecki, a veliki ne. Po mom iskustvu treba im dosta sunca, a nisam primetila da im smeta obilno zalivanje, jer im se zemlja brzo isusi.

#38: Re: Nar - Punica granatum Autor: PalmarkLokacija: Stari Banovci,jugoistocni Srem PošaljiPoslato: Sub Avg 11, 2007 8:21 pm
    ----
U mom komsiluku postoji jedan ogroman nar,posadjen u basti,svake godine predivno cveta,ali sa plodom stvari stoje nesto slabo Neutral
Ali,dobro je da ga moje komsije uopste imaju,i to takvog,jer inace ih nesto nema u okolini!
Ja sam cak mislio da je to drvo koje ne podnosi mraz,al' eto!!!

#39: Re: Nar - Punica granatum Autor: vihorLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Sub Sep 08, 2007 9:21 am
    ----
Ja sam na proljeće kupila malu sadnicu nara i cvao je par cvjetova no oni su otpali.Posadila sam ga van u dvorište i sad si mislim,dal da ga samo zaštitim nečim ili da ga ipak ove zime ubacim u teglu i u kuću!??
Ni što se orezivanja tiče nemam poima,no kako je on dosta u visinu išao ja sam mu vrh odrezala(i zapelcati probala) tako da ide i malo u širinu.
P.S.Za onu iz Zagreba što ima zločestu susjedu(sorry zaboravila sam nick)ako hoćeš nar javi se,probali ga budemo zapelcati a ako ne uspijemo(u šta čisto sumnjam) ima ga kod nas u vrtlariji za kupiti.

#40: Re: Nar - Punica granatum Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sub Sep 08, 2007 2:59 pm
    ----
Mozda je to bila Stanislava.

#41: Re: Nar - Punica granatum Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Sub Sep 08, 2007 6:05 pm
    ----
Moj nar je bio totalno lenj ovog leta. Evo sad mu polako zuti lisce a nije imao ni jedan jedini cvet. Valjda ce biti vise srece sledece godine

#42: Re: Nar - Punica granatum Autor: vihorLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Sub Sep 08, 2007 9:13 pm
    ----
Sad sam pregledala ispočetka,da Stanislava Laughing

#43: Re: Nar - Punica granatum Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Pon Sep 10, 2007 5:30 pm
    ----
Ja sam juce video ogroman nar u Skoplju sa zrelim plodovima, znaci od iduce godine sadim u basti Smile

#44: Re: Nar - Punica granatum Autor: TomyLokacija: Palić PošaljiPoslato: Ned Sep 16, 2007 6:37 pm
    ----
Prvi plod, samo kasno ! Drvce Wanderful je nara je malo drugacije, vise lici na drvo a ne na grm kao kod ovih standardnih. Sada cveta prvi put, posto je sejanac ( od prosle godine ) a i cvet je nesto tamnije boje. Sutra - prekosutra ce se otvoriti cvet pa cu ga slikati.

#45: Mogranj, šipak, nar ili Punica granatum Autor: treborzLokacija: Popovača-Hrvatska PošaljiPoslato: Pon Nov 05, 2007 6:41 pm
    ----
Ljudi moji, koje je to ljepote kada procvate !!!!!!
Pa ja sam skoro poludio od sreće U nesvest 2 kada mi je procvao maleni nar u kući...
Zamislite, procvao je ljepotan upravo sada, pred samu zimu...
Obavezno ih ove godine sadim napolju i to nekoliko !

#46: Re: Mogranj, šipak, nar ili Punica granatum Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Nov 05, 2007 7:16 pm
    ----
I mene oduševljava kako izgleda kad procveta, ima ga i po Beogradu.

#47: Re: Nar - Punica granatum Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Pon Sep 22, 2008 10:24 pm
    ----
Evo moj nar iz sjemena,
vrsta koja podnosi veoma niske temperature

#48: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 06, 2008 1:46 pm
    ----
evo je njegova malenkost Very Happy
divan poklon Kiss
od... prepoznace se. Wink
da li patuljasti nar prezimljava na toplom ili i njemu odgovara hladna i svetla prostorija? ono sto znam je da ne voli da kisne i da mu se orosava list, a voli puno sunce. koji je lat naziv za ovu predivnu patuljastu vrstu?

#49: Re: Nar - Punica granatum Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Okt 06, 2008 3:52 pm
    ----
Punica granatum var. nana, može i hladno i toplo Wink

#50: Re: Nar - Punica granatum Autor: GroficaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Sre Okt 08, 2008 12:48 am
    ----
Wink Kiss Bye Bye

#51: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 14, 2008 7:19 pm
    ----
ono nije zametak nego cvet. sutra slikam.

#52: Re: Nar - Punica granatum Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Okt 14, 2008 7:24 pm
    ----
Kod mene ima jedan plod i pukao je ali koliko vidim da nije sazrio, sjemenke su bijele.

#53: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 14, 2008 7:55 pm
    ----
ne diraj plod do proleca. iako je puko on ce da sazri. Wink

#54: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Okt 15, 2008 1:06 pm
    ----
evoga, slikacu i kada se potpuno otvori. Very Happy

#55: Re: Nar - Punica granatum Autor: GroficaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Sre Okt 15, 2008 3:24 pm
    ----
ne verujem da ce ti izbaciti plod, ja koliko znam cvetici se na prolece pojavljuju i na leto odmecu u plod, nar se vec jede uveliko kod nas,...

#56: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Okt 15, 2008 5:00 pm
    ----
ma nema vze da li ce biti poda. odusevljena sam sto se cvet pojavio Wink
imalo je i na gornjim granama ali su se, cini mi se, osusili. valjda ce bitijos. pise tu negde da je nekome u sobi tokom zime cvetao. Bye Bye

#57: Re: Nar - Punica granatum Autor: zeppelinLokacija: Kragujevac,Srbija PošaljiPoslato: Sub Okt 18, 2008 12:46 am
    ----
Ima li gde u Sumadiji ili Srbiji rasadnik koji prodaje sadnice nara,po mogucstvu sorte koja je malo vise odporna na hladnocu?
Hvala svima unapred

#58: Re: Nar - Punica granatum Autor: jugoQ PošaljiPoslato: Čet Okt 23, 2008 9:44 am
    ----
Da li je vreme da se plod ubere?

#59: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Dec 03, 2008 6:05 pm
    ----
....

#60: Re: Nar - Punica granatum Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sre Dec 03, 2008 7:06 pm
    ----
Wauuu dadooxl sto su rodni.

#61: Re: Nar - Punica granatum Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Sre Dec 03, 2008 10:17 pm
    ----
Cao svima!
Predivan ti je nar dadoxxl. Ja imam nar vec 5 godina,posadila sam ga iz sjemena. Jos nije nikada cvjetao.
Mislim da sam pogrijesila u tome sto sam ga drzala cijelo vrijeme u dnevnoj sobi i samo je rastao. Nije imao period mirovanja.
Ove godine mi je bio cijelo vrijeme u vrtu, a u jesen sam ga odnela u podrum,da ima fazu mirovanja. Na proljece opet ide u vrt, pa se nadam da ce cvjetati. Bye Bye

#62: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 9:52 am
    ----
Hvala,ovi u saksijama su minijaturni,plodovi su im velicine malo veceg klikera,a u visinu rastu oko 20 cm.Orezi svoj nar da pusti nove grane i u ogroman sud,pa ce ti cvjetati,te na sunce,cim popuste hladnoce ,pa ce biti plodovaaaa.

#63: Re: Nar - Punica granatum Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Čet Dec 04, 2008 9:57 am
    ----
Cao svima!
Mnogo ti hvala dadoxxl na detaljnim uputstvima.
Tako cu uraditi, pa cemo vidjeti sta ce biti dalje.
Slikat cu nagodinu moj nar i staviti sliku da ga vidite.
Sada stoji u podrumu, pa se nema sta slikati, jer mu je sve lisce opalo. Bye Bye

#64: Re: Nar - Punica granatum Autor: damirLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Pon Dec 15, 2008 3:01 pm
    ----
i ja zbavio neki dan dvije sadnice nara tj sipka tzv sladun glavas. za sad su u podrumu a u proljece ce u dvoriste. Cool

#65: Re: Nar - Punica granatum Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Uto Dec 23, 2008 11:17 pm
    ----
Wink Zao mi je sto nisam snimila fotke plodova (zaista su veliki) ali evo fotki biljke od ljetos...

#66: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2008 3:22 pm
    ----
ima prinova i u Very Happy decembru.
neverovatno kako je seme brzo proklijalo. ovoje onaj veliki, jestivi nar. oprostite ne znam koji mu je lat. naziv

#67: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Jan 17, 2009 9:12 pm
    ----
Ljudi sta je sad ovo . Jedni kazu nar a drugi sipurak. Sta je ovo na slici ,meni ne lici na sipurak. Sipurak ili divlja ruza je jedna biljka a nar je sasvim nesto drugo. Sipurak moze rasti i na moru i na planini a nar samo u tople krajeve . Cao ne zamerite mi ,mozda se u nekim krajevima ova biljka zove sipurak ili sipak.

#68: Re: Nar - Punica granatum Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jan 17, 2009 11:36 pm
    ----
Evo mog patuljastog kupljenog na izlozbi..leteo je prvo sa drugog sprata..pa se onda osusio skroz..i evo sada tera grancice kao blesav..koje su vrlo tanusne.

#69: Re: Nar - Punica granatum Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Ned Jan 18, 2009 12:31 am
    ----
Vojvoda citat:
Ljudi sta je sad ovo . Jedni kazu nar a drugi sipurak. Sta je ovo na slici ,meni ne lici na sipurak. Sipurak ili divlja ruza je jedna biljka a nar je sasvim nesto drugo. Sipurak moze rasti i na moru i na planini a nar samo u tople krajeve . Cao ne zamerite mi ,mozda se u nekim krajevima ova biljka zove sipurak ili sipak.

Punica granatum-nar,sipak
Rosa canina-sipurak

Evo i slicice sipurka Bye Bye

#70: Re: Nar - Punica granatum Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Ned Jan 18, 2009 1:23 am
    ----
Ladybee, da li to kod tebe nar raste u vrtu?
Kako ima divne cvjetove!
Koliko ga dugo imas?
Da li si kupila sadnicu ili si ga posijala? Bye Bye

#71: Re: Nar - Punica granatum Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Ned Jan 18, 2009 1:43 am
    ----
fuksija citat:
Ladybee, da li to kod tebe nar raste u vrtu?
Kako ima divne cvjetove!
Koliko ga dugo imas?
Da li si kupila sadnicu ili si ga posijala? Bye Bye

Sadnicu sam dobila na poklon,prije pa otprilike 5-6 godina neznam tacno.Da si mi blize poslala bih ti cijelu biljcicu (imam tri velicine cca 50 cm koje sam ozilila od ove sto je na slici)Prosle godine je bio pun plodova,mislim da sam ubrala nekih dvadesetak kilograma.Plodovi su poprilicno veliki,otprilike 10-15cm u promjeru.Znam samo da sam sve podijelila za cas, posto je sok od nara cistac organizma i navodno snizava secer u krvi(pogotovo ovaj kojeg ja imam)Bice najesen sjemnki pa ako budes zainteresirana ti se javi.

#72: Re: Nar - Punica granatum Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Ned Jan 18, 2009 9:21 am
    ----
Nadam se da će i moj da bude takav, kupila sam sjeme pod istim nazivom, podnosi veoma niske temperature ,
ove zime sam ga ostavila na prohladno, bojeći se da ga ne izgubim, tek je nekih 30 cm

Ladybee, nemogu vjerovat da je tvoj nar dao toliko plodova, kako je podnio ove ekstremne minuse napolju?

#73: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 14, 2009 10:31 am
    ----
mirce citat:
Evo mog patuljastog kupljenog na izlozbi..leteo je prvo sa drugog sprata..pa se onda osusio skroz..i evo sada tera grancice kao blesav..koje su vrlo tanusne.
orezi mu malo te dugacke grane da pocne da formira krosnju. Wink

#74: Re: Nar - Punica granatum Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Feb 16, 2009 12:30 am
    ----
NBonsai citat:
mirce citat:
Evo mog patuljastog kupljenog na izlozbi..leteo je prvo sa drugog sprata..pa se onda osusio skroz..i evo sada tera grancice kao blesav..koje su vrlo tanusne.
orezi mu malo te dugacke grane da pocne da formira krosnju. Wink

Nado cekam te...a makaze imam! Skakuce

#75: Re: Nar - Punica granatum Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pon Feb 16, 2009 10:45 am
    ----
ameda citat:
Nadam se da će i moj da bude takav, kupila sam sjeme pod istim nazivom, podnosi veoma niske temperature ,
ove zime sam ga ostavila na prohladno, bojeći se da ga ne izgubim, tek je nekih 30 cm

Ladybee, nemogu vjerovat da je tvoj nar dao toliko plodova, kako je podnio ove ekstremne minuse napolju?

Moj nar raste u podrucju submediteranske klime,gdje se temperature rijetko spustaju ispod nule.A sto se same biljke tice,netreba nikakvu njegu osim sto mu oblikujem krosnju i razrijedim unutrasnje grane, a ostatak sezone je takoreci prepusten sam sebi.Zalijem ga ponekad.Zrele plodove cijedim u sokovniku i uz dodatak sladila pravim jako ukusan sok.Svi koji su probali su odusevljeni njegovim ukusom.

#76: Re: Nar - Punica granatum Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Pon Feb 16, 2009 9:40 pm
    ----
Meni ide voda na usta Laugh

#77: Re: Nar - Punica granatum Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Pet Apr 10, 2009 3:30 pm
    ----
A ovo je moj patuljasti (hvala Dona)

#78: Re: Nar - Punica granatum Autor: damirLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Čet Apr 16, 2009 12:55 am
    ----
moj sipak se primio i poceo listat i to na vele. dok je bio u fazi mirovanja cinio se ko da nikad iz njeg nista nece izrast,ko da je totalno suh, kad ono!!!!!!! postavit cu slike sutra.sad je mrak i nista se ne vidi!!!ahahahahah

#79: Kako posaditi nar Autor: unika PošaljiPoslato: Sub Maj 02, 2009 11:24 am
    ----
Kako da posdim nar koji je nikao u saksiji? Treba li da se kalemi ili ...

#80: Re: Nar - Punica granatum Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Maj 05, 2009 12:45 pm
    ----
Maleno drvce nara (donešeno iz Crne Gore prošle godine) prezimilo u dvorištu iako se temperatura ove zime spuštala i do -20. Mislio sam da neće biti ništa od njega, ali je lepo olistalo.

#81: Re: Nar - Punica granatum Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Uto Maj 05, 2009 1:31 pm
    ----
odlicno!!!! kako se radujem na ovakve vesti, soja dali mislis da punica granatum nana ima podjednaku zimootpornost?

#82: Re: Nar - Punica granatum Autor: damirLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Pon Maj 11, 2009 12:27 pm
    ----
ta nana je puno otpornija od obicnog sipka!

#83: Re: Nar - Punica granatum Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Pon Maj 11, 2009 12:31 pm
    ----
onda jedan sipak ide u basti Smile

#84: Re: Nar - Punica granatum Autor: damirLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Pon Maj 25, 2009 2:54 pm
    ----
evo i slike. ovo mu je prva godina, imam jos jedan al slika jednog je sasvim dovoljna!

#85: Re: Nar - Punica granatum Autor: CiciLokacija: Babusnica PošaljiPoslato: Pon Maj 25, 2009 7:11 pm
    ----
Evo i mog ukrasnog nara, ne pravi plodove al mu je cvet jako lep. Proshle godine ga nisam orezala pa je malo neuredan. Sunce sija



#86: Re: Nar - Punica granatum Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pon Jun 08, 2009 3:24 pm
    ----
Procvjetao šipak,biti će sokića...

#87: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jul 02, 2009 11:25 pm
    ----
evo ga moj patuljak (po ko zna koji put, ali sam odusevljena koliko je ovo drvce vrednica). naime cula sam da patuljasti nar nece procvetati ako se naredne godine presadi i oreze. ovaj moj pobija takve tvrdnje. skoro na svakoj grancici ima pupoljke. Wink





Cool

#88: Re: Nar - Punica granatum Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pet Jul 03, 2009 7:57 am
    ----
Kod mene je počeo formirati i plodove...

#89: Re: Nar - Punica granatum Autor: CimbaLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Sub Jul 04, 2009 4:09 pm
    ----
U komšiluku na ulici postoji biljka, sad je u cvetu, iz tvrdog omotača cvetaju narandžasti cvetovi, ali ja NIKADA nisam video plod na njemu, precveta i to je to, možda neka podvrsta...

#90: Re: Nar - Punica granatum Autor: CiciLokacija: Babusnica PošaljiPoslato: Sub Jul 04, 2009 5:13 pm
    ----
Cimba citat:
U komšiluku na ulici postoji biljka, sad je u cvetu, iz tvrdog omotača cvetaju narandžasti cvetovi, ali ja NIKADA nisam video plod na njemu, precveta i to je to, možda neka podvrsta...
Ukrasni nar ne pravi plodove.

#91: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Jul 04, 2009 10:42 pm
    ----
ljudi koja je razlika izmedju nara i obicnog sipurka. govorite o njima kao o jednoj te istoj biljci a razlikuju se ko nebo i zemlja.

#92: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jul 04, 2009 11:03 pm
    ----
dok se dogovorite...
sta je to ukrasni nar?
nikad cula.
evo jos par slicica mog patuljastog nara. stari cvet je izgleda poceo da se pretvara u plod, a ovo su slike novootvorenog cveta. Very Happy


#93: Re: Nar - Punica granatum Autor: CimbaLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Ned Jul 05, 2009 10:31 pm
    ----
Kako najlakse razmoniziti ukrasni nar,jer se sada u leto primaju reznice ako se zabodu zemlju? Kakva su vam iskustva...?

#94: Re: Nar - Punica granatum Autor: CiciLokacija: Babusnica PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 2:27 pm
    ----
Meni nije uspelo ni u jednom periodu godine da razmnozim ukrasni nar reznicom. Mozda bi se ozilile uz konstantno prskanje listova. Nije mi uspelo ni sa hormonom od 0,5 i1 %. Uspelo mi je jedino sa vadjenjem mladica u prolece, mada su i one posle vadjenja iz zemlje (sa lepo razvijenim korenom) odbacile svo lishce i opet olistale za 10-15ak dana.
NBonsai ukrasni nar ima dupli (pun) cvet i sakrivene prashnike, i ne daje plodove. Mnooogo ti je sladak taj patuljasti Sunce sija Bye Bye

#95: Re: Nar - Punica granatum Autor: CimbaLokacija: Pančevo PošaljiPoslato: Uto Jul 07, 2009 2:54 pm
    ----
Ja sam stavio nekoliko reznica u yemlju, neke sam tretirao hotmonom, neke ne, ali vec su klonule i lisce je pocelo da vene...sumnjam da ce ista biti od toga... Bye
Kako da razmnozim biljku...KAKO!!!??? Mase

#96: Re: Nar - Punica granatum Autor: jelena.P10Lokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 9:43 am
    ----
NBonsai, kako napreduju malci koje si sijala u decembru oni sa 5.stranice.

#97: Re: Nar - Punica granatum Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 11:20 am
    ----
Kod mene nar cveta vec 3. godinu, pocne da formira plod i osle ih samo odbaci. Neki budu i veci. U dvoristu je posadjen, na suncu, ima vode.... Zasto zna li neko?

#98: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 4:06 pm
    ----
Zdravo Marija. Stavi u zemlju pored stabla malo fvozdja ili bilo koji metalni predmet koji oksidise. Drukcije receno stavi u zemlju oko korena metala jer nar voli gvozdje. Pozdrav i javi se ako si odlucila da znam da spremim.

Poslednji izmenio Vojvoda dana Pet Jul 31, 2009 9:19 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#99: Re: Nar - Punica granatum Autor: CiciLokacija: Babusnica PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 4:22 pm
    ----
Cimba citat:
Ja sam stavio nekoliko reznica u yemlju, neke sam tretirao hotmonom, neke ne, ali vec su klonule i lisce je pocelo da vene...sumnjam da ce ista biti od toga... Bye
Kako da razmnozim biljku...KAKO!!!??? Mase
U postu iznad sam napisala kako najlakshe razmnoziti nar (ukrasni) predpostavljam i da se jestivi teshko oziljava.

Vojvoda biljke koliko ja znam ne mogu usvojiti gvozdje iz zemlje ako se pored njih zakopa gvozdeni predmet Unsure

#100: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2009 9:24 pm
    ----
U pravu si skolska ali tako sam cuo da pojedinim biljkama a narocito ovim ,,mediteranskim,,treba fvozdja. Neznam zasto ali na tu temu sam razgovarao sa jednim profesorom poljoprivrednog fakulteta jos poodavno i on mi je to isto reko. Cudno ali evo ja kod svih citrusa i ovih drugih biljaka stavljam po nesto. Jos je i moja baba stavljala eksere u zemlju gde je bio posadjen limun . Umrla je a ja je nisam ni pitao. Raspitivao se kod drugih starijih ljudi u komsiluku i oni su mi isto rekli a neznaju ni sami. Pa kad oni to rade godinama i imaju uspeha ,zasto nebi i ja i vi. Nista ne kosta samo je bolje a vradzbine io magija nisu. Pozdrav i svako dobro.

#101: Re: Nar - Punica granatum Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Sre Avg 19, 2009 8:05 am
    ----

Ovo je moj nar.Posijala sam ga iz sjemena prije 7 godina i jos nije cvjetao. Cvetanje Bye Bye

NBonsai, tvoj nar i njegovi cvjetovi su me fascinirali. Cvetanje Cvetanje Cvetanje

#102: Re: Nar - Punica granatum Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Sre Avg 19, 2009 9:25 am
    ----
Malo ih je spržilo sunce,ali ne mari,biće još ukusniji Very Happy

#103: Re: Nar - Punica granatum Autor: fuksijaLokacija: Norveska PošaljiPoslato: Sre Avg 19, 2009 9:30 am
    ----
Ladybee, svaka cast. Fascinirala si me svojim narom. Cvetanje Bye Bye

#104: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Avg 20, 2009 2:41 pm
    ----
Sadnice nara u prodaji u prodavnici SB.

#105: Re: Nar - Punica granatum Autor: zexlandLokacija: Belgrade-Serbia PošaljiPoslato: Čet Sep 24, 2009 11:30 am
    ----
Ljudi jel ovo divlji nar ?



A ovaj sam posadio direktno u zemlju...



Poreklo - Crna Gora

Bye Bye

#106: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Sep 24, 2009 6:07 pm
    ----
Zex rekla bih da jeste, ali ces to tako tesko ID.
Cici hvala na objasnjenju.
Marija, kada je nar prezaliven a ima cvet onda opadne i pre nego sto uspe da napravi plod.
Fuxia,hvala Very Happy i meni je to drvce jako milo ali i pored toga sto sam ga cuvala desilo se da je sredinom leta pala saksija sa zida i drvce je puklo na pola, Sad ostao je bez tek formirane krosnjice sa dve grane. a te dve grane su tokom leta cvetale kao lude i svaki cvet je otpao, verovatno sto je biljka bila pod stresom i sto je cveta bilo toliko da nije mogla da izdrzi i da ih ishrani. ali evo sad vec dobro olistava i zatvara opet svoju kuglastu formu sto me izuzetno raduje jer sam mislila da ce mi trebati mnogo vise vremena da ga vratim u normalan izgled. od svih cvetova uspeo je izgleda samo jedan plod da se zametne. ali i to mi je dovoljno da budem Very Happy .
divna biljka koja privlaci paznju.
evo i slike zametka. ne smem ni da ga gledam suvise (strah me...)



Jeco, oni malci su srecni i veseli. sve sam izdelila u Bonsai drustvu i neki komad forumasima. to su jestivi narovi ali nisam sigurna da ce i potomci biti jestivi. nisam se bas unela previse u citanje, priznajem.

fuxija, on mora biti na celodnevnom suncu. bas voli przenje...mozda ti zato nije cvetao? a ja moj redovno prskam helatnim gvozdjem jer vidim da mu to prija. Wink

#107: Re: Nar - Punica granatum Autor: kikcaLokacija: koprivnica PošaljiPoslato: Čet Sep 24, 2009 8:03 pm
    ----
zexland citat:
Ljudi jel ovo divlji nar ?



Bye Bye

Malo mi ovo liči na samoniklu Mirtu. Provjeri i javi! www.um.es/eubacteria/V...mmunis.jpg

#108: Re: Nar - Punica granatum Autor: zexlandLokacija: Belgrade-Serbia PošaljiPoslato: Pet Sep 25, 2009 12:32 am
    ----
kikca citat:
zexland citat:
Ljudi jel ovo divlji nar ?



Bye Bye

Malo mi ovo liči na samoniklu Mirtu. Provjeri i javi! www.um.es/eubacteria/V...mmunis.jpg

Kikca ovo sto si mi poslala je identicno ovoj mojoj biljci Smile



Pih! Otporna do -10c Smile a jos i lekovita Smile

davesgarden.com/guides/pf/go/54005/

Sorry za off.

#109: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pet Sep 25, 2009 7:51 am
    ----
Po rasporedu grana i boji kore drveta ,meni najvise lici na kalistemon.

#110: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pet Sep 25, 2009 7:52 am
    ----
Slabo ja vidim,godine su tu da li ima plod na ovoj biljci?

#111: Re: Nar - Punica granatum Autor: zexlandLokacija: Belgrade-Serbia PošaljiPoslato: Sub Sep 26, 2009 11:19 am
    ----
Ima mali sitni plavi, lici na sitno grozdje Smile

#112: Re: Nar - Punica granatum Autor: laurindaLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 03, 2009 5:41 pm
    ----
Mom naru su otpali skoro svi listovi,i bas je ruzan ovako ogoleo. Smile
Jedva cekam da opet ozeleni.

#113: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 03, 2009 6:29 pm
    ----
malo je rano da mu otpadnu listovi. moji su svi zeleni i lepi. da nisi prezalila ili nesto slicno?

#114: Re: Nar - Punica granatum Autor: laurindaLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 03, 2009 7:07 pm
    ----
Mislim da nije prezaliven,jedino ako je tata umesao svoje prste dok nisam bila u Bg-u Smile ,al kaze da nije.Unesen je u kucu,dal to moze biti razlog?

#115: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 03, 2009 7:41 pm
    ----
Pre bih rekla da je isusen. U jesen ako se ne zaliva dovoljno lisce brzo opadne. Zaista, biljka izgleda potpuno suva sve dok ne ozeleni, a to se desava dosta kaso, tek u maju.
Evo mog matorca Bye Bye

#116: Re: Nar - Punica granatum Autor: laurindaLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 03, 2009 7:50 pm
    ----
Moj nije tako kasno ozeleneo ove god,vec u rano prolece,jos nisam ni bila stigla da ga iznesem na terasu,mislila sam da mu je jos hladno.

#117: Re: Nar - Punica granatum Autor: Zajc PošaljiPoslato: Čet Okt 08, 2009 8:59 pm
    ----
Znači samo se seje, i ne kalemi se na poncirus? Evil or Very Mad Bye Bye
Ako je tako, onda je to milina za mene! Ima odma sutra da kupim kilu nara i da sve potrpam u zemlju! Ahahaha Da li onda rađa kao i ovaj nar koji sam kupio i posejao?

#118: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Okt 09, 2009 5:05 pm
    ----
Zajc citat:
Znači samo se seje, i ne kalemi se na poncirus? Evil or Very Mad Bye Bye
Ako je tako, onda je to milina za mene! Ima odma sutra da kupim kilu nara i da sve potrpam u zemlju! Ahahaha Da li onda rađa kao i ovaj nar koji sam kupio i posejao?

Zajc, ja jos nisam cula da se nar kalemi na poncirus ali ko zna ako se proba sta ce da ispadne Ahahaha Radjace sigurno, samo ne znam kad, posle koliko godina. Pitomi nar ne moze da opstane bez ozbiljne zastite u nasim kontinentalnim zimama. Cak i da se ne smrzne koren, vec samo nadzemni deo, u prolece on krece iz zemlje i onda nema ni cvetova, ni ploda.

#119: Re: Nar - Punica granatum Autor: Zajc PošaljiPoslato: Pet Okt 09, 2009 6:09 pm
    ----
Aha, znači domaći je ovaj što se kupi u prodavnici? Nisam ja ni mislio da ga sadim u bašticu, nego kad dostigne metar, onda bi ga možda posadio. A da li mu smeta mraz kad naraste kao poveće drvo?

#120: Re: Nar - Punica granatum Autor: ljuba308Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Okt 14, 2009 12:16 pm
    ----
Ovaj sam letos doneo sa Skiathosa gde sam ga kupio u nekoj cvecari i nisam ni znao da je nar dok nije doneo plodove.



Bye Bye

#121: Re: Nar - Punica granatum Autor: laurindaLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sre Okt 14, 2009 8:29 pm
    ----
Ljubo,bas je lep. :+

#122: Re: Nar - Punica granatum Autor: HP71Lokacija: holandija PošaljiPoslato: Pon Okt 19, 2009 11:44 am
    ----
wooow ljubo, primjerak je za 5! ja sam svoju "nanu" unijela danas u kucu a kako ovdje sad procitah da su otporne mislim se da li da je vratim na balkon ali me opet strah minusa..moze li mi neko razrijesiti dilemu i da li treba da ocekujem da izgubi sve lisce i da li da ga sad sisam?

#123: Re: Nar - Punica granatum Autor: markomanLokacija: okolina sombora PošaljiPoslato: Čet Okt 22, 2009 4:33 pm
    ----
da li bi se nar mogao umotati pa da prezimi nize temperature (-20,-25)?

#124: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Nov 19, 2009 5:50 pm
    ----
kod mene patuljak pravi nove pupoljke a u isto vreme i odbacuje list


#125: Re: Nar - Punica granatum Autor: markoturasLokacija: Novska PošaljiPoslato: Ned Nov 29, 2009 11:19 am
    ----
Molim nekoga da mi kaže dali nar može da se razmnožava zrelim reznicama(kad mu opadne lišće)pomoću hormona itd.

#126: Re: Nar - Punica granatum Autor: markomanLokacija: okolina sombora PošaljiPoslato: Pon Dec 07, 2009 11:04 pm
    ----
ljudi nikao mi nar Skakucu Skakucu Skakucu

#127: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Dec 08, 2009 1:38 am
    ----
Moze iz reznica ili deobom korena i to vrlo uspesno bez hormona samo u hladovinu ne na sunce. Pozdrav.

#128: Re: Nar - Punica granatum Autor: jelena.P10Lokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Ned Dec 20, 2009 12:09 pm
    ----
evo i ja kupila šipak pa ću sijati, da li se sjemenke trebaju prvo sušiti i koliko dugo,od kad se izvade do sijanja????

#129: Nar Autor: vladarsLokacija: Valjevo PošaljiPoslato: Uto Mar 30, 2010 9:45 am
    ----
Koliko sam saznao do sada, pojedine vrste i jestivog nara mogu da podnesu našu umereno-kontinentalnu klimu. Da li ih neko gaji od vas i kakva su iskustva. Ja nameravam da u najkracem periodu nabavim par sadnica i da probam...

#130: Re: Nar Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Uto Mar 30, 2010 6:27 pm
    ----
Da vidimo iz kojeg si mjesta,pa da trazimo odgovore. Bye Bye

#131: Re: Nar Autor: vladarsLokacija: Valjevo PošaljiPoslato: Uto Mar 30, 2010 7:29 pm
    ----
Ja sam iz Valjeva. Na sajtu "Sunce juga sija" kažu da ima jedna vrsta koja može da donese plodove i u centralnoj Srbiji.

#132: Re: Nar Autor: damirLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Pet Apr 02, 2010 5:34 pm
    ----
a slike masala!!
hahaha
ispade u prirodnoj velicini

#133: Re: Nar Autor: MILOVAN-TPALokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Apr 02, 2010 6:30 pm
    ----
Ja imam nar vec dvruga godina kaoo cveta verovatno ce i ove jos vise do sad nije bilo plodova ili videcemo sad

#134: Re: Nar - Punica granatum Autor: jelenapavlovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Maj 27, 2010 9:34 pm
    ----
Meni se mnogo dopada ovaj nar od moje komšinice:

#135: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Pet Maj 28, 2010 1:24 pm
    ----
kad se moze razmnoziti nar iz reznice u koje vreme tj doba godine ?

#136: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pet Maj 28, 2010 5:30 pm
    ----
Razmnoziti najbolje u proljece,prije kretanja vegetacije.

#137: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Pet Maj 28, 2010 7:45 pm
    ----
Hvala dadoxxl Smile

Ja kao trazim na netu da kupim nara i na kraju se setim da moj prijatelj ima drvo tako da cu od njega reznicu da uzmem -_- , koliko se secam njegov je ko neki zbun nije ko drvo ja mislio da je cvet kad sam ga video prvi put Smile

#138: Re: Nar - Punica granatum Autor: annajaLokacija: skopje Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jun 13, 2010 6:35 pm
    ----
Ja sam iz Skoplja i imam ga vec oko 8 godina.Svake godine cveta,ali imam problem sto plodovi padaju i na kraju ostade jedno 7-8 ploda da mozemao ako nista drugo malo da probamo.Zanima me dali trba neka posebna briga oko toga da plodovi opstanu,dali trba da se prska necim.A ovu godinu napale ih neke voske.Kako da ih zastitim molom vas?pozz.

#139: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Jun 13, 2010 10:00 pm
    ----
Zdravo anaja. Moras svake godine u jesen da orezujes one grane koje su suve ili su zakrzljale tokom rasta. A sto se tice vaski najbolje ti je da uzmes ,,tecni etiol,, i nista drugo. Imam i ja isti problem sa plodovima . Problem je sto u vreme stvaranja plodova biljka bude bez vode i nor,malno odpadaju plodovi. Evo pokusacu da vam pokazem kako moj izgleda. Ima cvetove ali jedne godine mnogo a druge samo po desetak. Izgleda da u prolece cvet zezne mraz koji iako ne smeta drugim biljkama naru napravi stetu. Poslacu sliku ovih dana. Pozdrav sa juga .

#140: Re: Nar - Punica granatum Autor: annajaLokacija: skopje Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jun 13, 2010 11:18 pm
    ----
Благодарам Војвода, да ти кажам моментално дрвцето е полно со цветови и како украс е убаво да се гледа, ама би сакала и да пробаме некоја калинка мислам нар.Што се однесува до вошките денеска пробав ги испрскав со мешавина од вода со сјај средство за прање судови,и за чудо листовите светнаа, па ќе видам дали ќе успеам да ги одржам.позз.

#141: Re: Nar - Punica granatum Autor: DzinaLokacija: Skoplje PošaljiPoslato: Pon Jun 14, 2010 6:06 pm
    ----
Dali neko zna ili ima nar sa ovakvim cvetom? Interesuje me ima li kisleli ili slatki plod.

#142: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 14, 2010 7:05 pm
    ----
Jeste, nar je ali je dekorativna vrsta i uopste ne pravi plod. Bye Bye

#143: Re: Nar - Punica granatum Autor: DzinaLokacija: Skoplje PošaljiPoslato: Pon Jun 14, 2010 9:31 pm
    ----
Hvala ti na brzom odgovoru, svejedno sto ne radjaju predivni su, imaju cvet kao karanfil.
Ja sam narove donela iz Turske, ukupno su pet od kojih dva imaju ovakav cvijet. Prodavac me je ubedjivao da je to njegov proizvod navodno specijalna vrsta koju je sam odgajio. Sadnice su bile oko o,5m velike, posadila sam ih septembra 2008g. Prosle godine su imale po par cvetova, ove godine imaju puno vise.

#144: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 14, 2010 10:49 pm
    ----
Divni su ovi dekorativni. Ima ih satirani - kao ovaj tvoj, u crvenoj i zutoj boji. Ja imam sva tri ali su jos mali pa mi nisu cvetali. Nadam se sledece godine da me obraduju sa po kojim cvetom. Nabavila sam ih ovde. Bye Bye

#145: Re: Nar - Punica granatum Autor: jelena.P10Lokacija: Hrvatska PošaljiPoslato: Pet Jun 18, 2010 4:32 pm
    ----
ovako napreduje moj šipak iz sjemena, ide u visinu pa me zanima kako da se razgrana, da odrežem vrh??? bojim se da ne propadnu

#146: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 18, 2010 4:45 pm
    ----
jelena.P10 citat:
ovako napreduje moj šipak iz sjemena, ide u visinu pa me zanima kako da se razgrana, da odrežem vrh??? bojim se da ne propadnu
Slobodno im secni vrh. Nece im biti nista Bye Bye

#147: Re: Nar - Punica granatum Autor: Jovan1.Lokacija: Neoplanta PošaljiPoslato: Pet Jun 18, 2010 5:03 pm
    ----
Mary Jo citat:
jelena.P10 citat:
ovako napreduje moj šipak iz sjemena, ide u visinu pa me zanima kako da se razgrana, da odrežem vrh??? bojim se da ne propadnu
Slobodno im secni vrh. Nece im biti nista Bye Bye
Hehehe, ako im ne odseces vrh, razgranace se sami i bice i dalje nezamislivo gusci nego sto mozes da izmastas :ahaha Wink
Bye Bye

#148: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 18, 2010 6:29 pm
    ----
Jovan1. citat:
Mary Jo citat:
jelena.P10 citat:
ovako napreduje moj šipak iz sjemena, ide u visinu pa me zanima kako da se razgrana, da odrežem vrh??? bojim se da ne propadnu
Slobodno im secni vrh. Nece im biti nista Bye Bye
Hehehe, ako im ne odseces vrh, razgranace se sami i bice i dalje nezamislivo gusci nego sto mozes da izmastas :ahaha Wink
Bye Bye

:R Sto si takav? Jelena samo hoce da joj se sto pre razgranaju. Doduse, moji sejanci su se lepo razgrnali druge godine po setvi. Sejala sam divlji nar, a onaj slatki, "barski sipak" je zasadjen u zemlji na mestu gde zimi stavljam plastenik. Tako ne vucem ogromnu saksiju napolje, pa unutra, a i biljka se mnogo bolje ponasa. Cvetao mi je ove godine doduse ne mnogo ali dok sam petljala sa ostalim saksijama sam uspela da pokidam sve cvetove Confused Nema veze, cvetace sledece godine. Mene sada kopka da li da ga malo orezem jer je bas jako velik zbun. Cvetanje Sunce sija

#149: Re: Nar - Punica granatum Autor: jabukamen PošaljiPoslato: Sre Jul 14, 2010 4:56 pm
    ----
Nedavno sam procitao poduzi tekst o svim vitaminima koji se nalaze u naru i svim oboljenjima protiv kojih je dobar. Tesko da se moze naci korisnije voce. Jos kad se na to doda i lepota cveca onda je nar zaista vise nego zanimljiv.

P.S. I zaista mi nisu jasni ljudi koji ovo nazivaju sipkom jer to sa sipkom kakav je kod nas rasprostranjen i nema neke veze.

#150: Re: Nar - Punica granatum Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Sre Jul 14, 2010 6:34 pm
    ----
sipak i sipurak nije isto Smile

#151: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Jul 14, 2010 7:54 pm
    ----
Zdravo svima. Rec sipak ili sipurak je jedno te isto i ima ga svuda po svetu. Nar ,bilo obican , ukrasan ili barski je nar a ne sipak ili sipurak. Problem je sto se u nekim zapadnim krajevima pod imenom sipak misli na nar. Sipak -sipurak ili divlja ruza. Poz.

#152: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 31, 2010 9:29 pm
    ----
prvi plod na patuljku. nadam se da ce izdrzati ovaj hladan talas Znoji se


#153: Punica granatum -mini nar Autor: kamamil PošaljiPoslato: Sre Okt 27, 2010 9:47 am
    ----
Dobila sam na poklon mini nar (punica granatum) .Zeljela bih da znam nesto vise o nacinu cuvanja ove biljke.

#154: Re: Punica granatum -mini nar Autor: donaLokacija: bitola Makedonija PošaljiPoslato: Sre Okt 27, 2010 9:49 am
    ----
Evo tu imash sve
www.svetbiljaka.com/Fo.../t=52.html

#155: Re: Punica granatum -mini nar Autor: enadajanaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Okt 27, 2010 9:51 am
    ----
Dobrodosla Kamamil Very Happy klikni dole na link tu imas sve odgovore o naru.
Nar - Punica granatum

#156: Re: Punica granatum -mini nar Autor: kamamil PošaljiPoslato: Sre Okt 27, 2010 11:03 am
    ----
Hvala vam puno na brzom odgovoru. Idem da vidim :)))!

#157: Re: Nar - Punica granatum Autor: saleksandarLokacija: novi sad PošaljiPoslato: Pon Nov 22, 2010 2:19 pm
    ----
kako orezati nar i kada

#158: Re: Nar - Punica granatum Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Pon Nov 22, 2010 7:34 pm
    ----
nar se u principu ne orezuje sem ako ima neka bolesna grana ili grana koja narusuje oblik biljke...ja bi ga orezao na proljece alipostoji sansa da ti tada kasno ili uopstene cvate te sezone

#159: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 17, 2010 8:51 pm
    ----
I ja vam se pridruzujem u gajenju nara.Kupio sam krupnorodni,bar mi je tako receno.Nisam ga slikao jer je bez listova a i mala je biljka ima dve grancice.

#160: Re: Nar - Punica granatum Autor: BogumilaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 28, 2010 11:08 pm
    ----
Iz nostalgije sam postadila, dvije reznice nara, dobijene od komšinice, i to početkom ljeta, dakle skoz sa lišćem. Zaliva sam uredno, odbacio je lišće, ali je tako ostao da sledćeg proljeća i ponovo olistao, doduše nije se proslavio u rastu, ali živi i nadam se da ću mu dočekati i cvijet.

#161: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Apr 03, 2011 6:19 pm
    ----
Poceo da lista :sretan:




#162: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Ned Apr 03, 2011 9:16 pm
    ----
Ja sam dobio sadnicu pre 20-tak dana koja je ocepljena od korena ali za sada ne pokazuje nikakve znakove zivota Sad

#163: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Maj 22, 2011 10:09 pm
    ----



#164: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jun 19, 2011 4:57 pm
    ----
Nisam mogao da verujem kada sam video,nar pustio cvetni pupoljak a jos je mlada biljka



i taman kad sam se ponadao da mozda bude ploda,cvet otpade

#165: Re: Nar - Punica granatum Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Čet Jun 23, 2011 2:18 am
    ----
bice puno plodova Wink

#166: Re: Nar - Punica granatum Autor: KoreanaLokacija: Bezdan PošaljiPoslato: Čet Jun 23, 2011 2:02 pm
    ----
Jacoooo da zoveš na sokić! Cmok
Divne slike..

#167: Re: Nar - Punica granatum Autor: saska65Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 02, 2011 5:40 pm
    ----
imageshack.us/photo/my...4958s.jpg/
Evo i mog nara zasadjenog iz semena.Ovo mu je druga godina.Nije cvetao,ali nadam se da hoce.

#168: Re: Nar - Punica granatum Autor: saska65Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 02, 2011 6:20 pm
    ----
saska65 citat:
http://imageshack.us/photo/my-images/30/dsc04958s.jpg/
Evo i mog nara zasadjenog iz semena.Ovo mu je druga godina.Nije cvetao,ali nadam se da hoce.
Htela sam da pitam da li mogu preko zime da ih drzim (posto ih imam jos tri komada) u hodniku zgrade?Nema centralno grejanje,ali ima dosta svetla.Jedino se nadam da mi nece niko ukrasti,posto su mi prosle godine ukrali palmu staru 20 godina,drvo zivota i sefleru. Smrc smrc

#169: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 09, 2011 7:35 pm
    ----
mini nar, prvi plod ove godine. prosle godine se zadrzao samo jedan, opstao preko cele zime, raspukao... semenke sam posejala, ali do danasnjeg dana nije nista niklo, i mislim da nece. probacu opet naredne sezone.



a cvetao mi je i ovaj divlji MJ nar Very Happy


#170: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 09, 2011 7:45 pm
    ----
Nado, jesi li sigurna da su to sadnie od mene? Stablo je prilicno debelo za 2 godisnju sadnicu Wink Sunce sija Bye Bye

#171: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 09, 2011 7:48 pm
    ----
Mari, jesam. to je nar koji sam donela od vas ovog proleca i odmah ga posadila u ovu posudu da bih mogla da ga razlikujem od ostalih.

#172: Re: Nar - Punica granatum Autor: NBonsaiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Avg 09, 2011 7:49 pm
    ----
ne znam da li se na slici dobro vidi stablo nara. u pozadini je stablo hibiscus suaricus pa ste mozda videli njega...

#173: Re: Nar - Punica granatum Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Pet Avg 12, 2011 10:16 pm
    ----
Da li je nar , koji je i zasto ne cveta?


#174: Re: Nar - Punica granatum Autor: puljka5Lokacija: ZADAR PošaljiPoslato: Pet Avg 12, 2011 11:41 pm
    ----
Je ,to je nar,treba mu 3-4 godine da se razvije,po mogućnosti veći sud,dobro reagira na stajnjak,teško je reći ovako po slici koji je,ako je iz sjemena onda je sorta za sebe.

#175: Re: Nar - Punica granatum Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Avg 13, 2011 12:38 am
    ----
Hvala, Puljka!
Mislila sam da je onaj mini, pa zbog toga nisam preterivala sa posudom, ali cu ga presaditi Wink

#176: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Avg 13, 2011 8:10 pm
    ----
saska65 citat:
saska65 citat:
http://imageshack.us/photo/my-images/30/dsc04958s.jpg/
Evo i mog nara zasadjenog iz semena.Ovo mu je druga godina.Nije cvetao,ali nadam se da hoce.
Htela sam da pitam da li mogu preko zime da ih drzim (posto ih imam jos tri komada) u hodniku zgrade?Nema centralno grejanje,ali ima dosta svetla.Jedino se nadam da mi nece niko ukrasti,posto su mi prosle godine ukrali palmu staru 20 godina,drvo zivota i sefleru. Smrc smrc

Nar je listopadna vrsta i neko preterano svetlo mu nije potrebno. Odgovara mu preko zime prohladno ali da ne pada ispod 0. Valjda nece da ti ih ukradu onako bez lisca. Nemoj da zaboravis samo povremeno da ih malo zalijes bez obzira sto ce biti u zimskom snu Wink Sunce sija Bye Bye

#177: Re: Nar - Punica granatum Autor: zickoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Sep 07, 2011 10:46 am
    ----
Pre neki dan sam na Kalenić pijaci kupila nar (oko 50cm visina, stabljika odrvenela). Hoću da ga presadim u baštu (Kosmaj). Da li da ga presađujem sad u jesen i preko zime zaštitim, ili tek na proleće? Prodavac mi reče da može odmah u baštu pošto je stabljika odrvenela - ima li neko iskustva sa vremenom sadnje.

Imam i Albiciju staru 2 god koja je još u saksiji. I nju bih da presadim u dvorište. Da li je bolje sad u jesen ili na proleće?

#178: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Sep 07, 2011 11:12 am
    ----
Postoje vema mnogo vrsta nara i svi imaju svoje specificne zahteve. Zavisi sta ste kupili - koju vrstu? Ako je dekorativni nar - sa prelepim cvetovima u zuto, cinober crveno ili satirano - mozete odmah da ga zasadite napolje, ako je patuljasti - ne bih vam savetovala pa cak ni kada je vec odraslo drvce, ako pak je iz sorte onih koji daju plod - na Kosmaju svakako nece preziveti, a pogotovo ne tako mali.
Jedini nacin prezimljavanja tog nara u nasoj klimi je da se preko zime oko njega napravi plastenik gde t-ra ne bi padala ispod 0 ili bi evemntualno padala kratkotrajno.
To je moje iskustvo/ Moj je veliki ar zasadjen u basti ali na mestu gde se preko zime nalazi plastenik, tako da je pokriven i zasticen.

Albiziju mozete da zasadite ali mislim da je bolje ipak u prolece pre nego sto krene vegetacija

Srecno sa sadnjom Sunce sija Bye Bye

#179: Re: Nar - Punica granatum Autor: zickoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Sep 07, 2011 12:49 pm
    ----
Hvala, prodavac mi je rekao da to domaći nar

#180: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Okt 07, 2011 6:19 pm
    ----
Levo maslina,desno nar

#181: Re: Nar - Punica granatum Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Pet Okt 07, 2011 9:23 pm
    ----
Mislim da je ovo Nar , ali koji Sad

#182: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Okt 09, 2011 11:31 pm
    ----
Da Sanja to je nar ukrasni -bastenski. Ps..ako nemas sadnicu javi da ti posaljem. Pozdrav.

#183: Re: Nar - Punica granatum Autor: znakpitanjaLokacija: Beška PošaljiPoslato: Ned Okt 09, 2011 11:37 pm
    ----
Hvala Nenade , ako propadne ovaj , javicu ti Cmok

#184: Re: Nar - Punica granatum Autor: laurindaLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pet Nov 11, 2011 4:18 pm
    ----
Evo i mog nara iz semena.
Zapravo,imala sam tri komada,svi su bili zasadjeni u istoj saksiji i rasli zajedno jedno 2god.Posle toga sam odlucila da ih presadim kod sestre u dvoriste kako bi mogli normalno da rastu i to sam uradila letos.Medjutim ,svi su propali.Ustvari,tako smo mislili,jer nas je jedan demantovao-to je ovaj sa slika-on je uspeo da se obnovi!Visok je nekih 10-15cm.

E sad,mene zanima kako ga zastititi?!Da li da ga iskopam iz dvorista i prebacim u neku saksiju da bi prezimio u kuci ili sta da mu radim?

#185: Re: Nar - Punica granatum Autor: acika123Lokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Pet Nov 11, 2011 4:31 pm
    ----
Pozdrav!Ja imam bastenski nar,i ako o njemu pricas,ne treba da se stiti.Samo ce lisce opasti,a stablo prezimljava.Da bi cvetao treba da poraste veci.Super su vam narovi!
Evo samo jedno pitanjce:
Ja imam nar,visok oko 1,5m i stoji mi u basti i preko zime,ali me zanima da li je nekome dao plod?Znam da nije ista klima kao u,recimo,Crnoj Gori,jer tamo daje plod,ali da li se nekom to desilo?pozdrav Bye Bye

#186: Re: Nar - Punica granatum Autor: laurindaLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pet Nov 11, 2011 4:37 pm
    ----
Hvala na odgovoru.
Ne znam koje je vrste,dobila sam ga iz semena od nara kupljenog u prodavnici.

#187: Re: Nar - Punica granatum Autor: acika123Lokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Pet Nov 11, 2011 5:37 pm
    ----
Ok Bye Bye

#188: Re: Nar - Punica granatum Autor: acika123Lokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2011 12:23 pm
    ----
Cini mi se da je bastenski,kao sto ima znak.Ali opet,nisam siguran Smile

#189: Re: Nar - Punica granatum Autor: damirLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sub Nov 12, 2011 10:14 pm
    ----
evo i sipka koji dozrijeva u osijeku, u donjem gradu. sadnice donesene iz ljubuškog iz hercegovine, sorta glavaš, okusa kiselkastog, meni najbolji uz onaj klasicni turski kojeg sad ima za kupit u trgovinama. trebam dobit sadnicu, tako da uz svoja dva imat cu i ovaj. moram ova dva premjestit na bolje zasticeno mjesto, da ne smrzavaju, pa se mogu nadat i ovakim plodovima.


#190: Re: Nar - Punica granatum Autor: laurindaLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 19, 2011 7:03 pm
    ----
Videla sam da mi je izbio jos jedan nar u blizini ovog veceg. Razz Bilo bi super kad bi oba opstala preko zime. . .

#191: Re: Nar - Punica granatum Autor: acika123Lokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Sub Nov 19, 2011 11:53 pm
    ----
Bilo bi! Very Happy

#192: Re: Nar - Punica granatum Autor: elektromica PošaljiPoslato: Pet Mar 30, 2012 3:05 pm
    ----
Moj nar 06.03 posadjen.

Nije svaki nikao mozda ce kasnije.

#193: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jun 23, 2012 12:05 pm
    ----
Konacno da procveta, cekam ga vec mesec dana. E sad pitanje je hoce li biti ploda jer se otvorio sam ovaj jedan, a pored njega ima jos dva pupoljka ali su on jos mali...





maslina levo i nar desno

#194: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 9:57 am
    ----
Proslo desetak dana od cvetanja, a plod nije otpao. Cak sta vise, poceo da raste Shocked prosto ne mogu da verujem da ce nar koji je u saksiji, u Srbiji doneti plod Very Happy pored ovog, ima jos dva manja ploda.


#195: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 24, 2012 6:15 pm
    ----
Napredujemo Cool


#196: Re: Nar - Punica granatum Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jul 25, 2012 8:00 pm
    ----
Svaka cast Borcanine! Kakav napredak za svega 20-ak dana, izgleda da im godi tretman! Smile

#197: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 25, 2012 10:40 pm
    ----
Hvala Very Happy Zaista nista posebno im ne pruzam ali kao sto kazes bas to im godi, izgleda.

#198: Re: Nar - Punica granatum Autor: _Nikola_Lokacija: Bijeljina PošaljiPoslato: Sre Avg 22, 2012 11:53 pm
    ----
Super je nema šta, ali de ti meni sad reci odkud on tebi. Vidim da se moze dobiti iz sjemena ali da li moce da radja kasnije, a kao najbolje je posaditi iz reznica ali gdje da ih nabavim... Very Happy

Pozdrav,
Nikola

#199: Re: Nar - Punica granatum Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 12:15 am
    ----
Borcanin, cestitam Very Happy kada na stolu vidis nar koji si sam odgajio, e to je osecaj Very Happy

#200: Re: Nar - Punica granatum Autor: PepeljugaLokacija: Velika Plana,Srbija PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 6:30 am
    ----
Bye Bye _Nikola_Ja imam mladara poprilično...ove godine su tako lepo izbili...Bio je extra(mislim na staro stablo koje je propalo),rađao svake godine...Ako želiš mogu ti poslati...Evo ih...

#201: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 9:23 am
    ----
@Nikola, pre godinu dve sam ga kupio u rasadniku Sunce juga sija. Nisam imao strpljenja da sejem, posle cekam da vidim hoce li cega biti... Znaci gotovu biljku. Par puta sam probao iz reznice i u pocetku se dobro drze, ali posle gotovo sve propadnu.

@aki, hehehehehehe pa da znas da je to uzivanje, to cekam Razz

#202: Re: Nar - Punica granatum Autor: PepeljugaLokacija: Velika Plana,Srbija PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 10:38 am
    ----
Bye Bye Dobro,Borčanine Wink vidim da si persona sa iskustvom,al' pusti čoveka da proba ako ima želju...Ja,evo,izlazim u susret onima koji žele da ga zasade na svom imanju i uživaju u divnim plodovima,a i cvet mu je božanstveno dekorativan Sunce sija Bye Bye

#203: Re: Nar - Punica granatum Autor: _Nikola_Lokacija: Bijeljina PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 12:33 pm
    ----
Ne razumijem se baš oko nara zato ne znam da li ga je potrebno kalemiti ili šta, nije meni mrsko iz košpe saditi ali ne znam baš da li ga sad ima kupiti
Pepeljugo tebi svaka čast, stvarno bi volio imati i ja, samo ne znam da li bi se to moglo kako poslati u BiH. Platicu koliko treba to nije problem... Very Happy
Samo me još zanima da li trpi hladne zime ili se samo u saksiji moze gajiti kod nas, jer kod mene je ove zime bila temperatura -26.5 tako da jedino može prijati ovoj mojoj aroniji Smile

Pozdrav,
Nikola

#204: Re: Nar - Punica granatum Autor: PepeljugaLokacija: Velika Plana,Srbija PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 12:55 pm
    ----
_Nikola_... Bye Bye Moj je u zemlji(nikad nije ni bio u saksiji).Kad sam pre 14god. došla ovde(udala se) bio je baš lepo drvo puno cveta a i ploda(nemam pojma kad je zasađen).Propade pre neku godinu(ne znam što),odsekosmo ga do zemlje i evo ove godine je krenuo da izbija...Baš sam mu se obradovala!!!Razmisli...pa se javi ako hoćeš da ti ga nekako doturim... Bye Bye
p.s. I kod nas su zimus bile temperature čak do -28 pa eto nama Nara na poklon... Bye Bye

#205: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 1:03 pm
    ----
Borcanine, sta reci osim Sesir .
Ja imam matorog nara kupljenog u Herceg Novom pre...hm... sigurno bar 15 godina. Samo jedne godine je izbacio jedan cvet koji je otpao. |Zasadjen je u zemlji na mestu gde leti ima mnogo sunca, a zimi taj deo baste se pokriva plastenikom. Znaci, ne dolazi do izmrzavanja vec ima onu nisku "lepu" temperaturu. Iako znam da se nar ne orezuje ja sam ga pre 2 nedelje propisno orezala da pusti nove grane pa ce mozda sledece godine da procveta.

Pepeljuga, da li ste jeli plodovi vaseg nara? Mozda je onaj "ljuti" kako ga zovu primorci, divlji. Plodovi su sitniji i dosta kiseli ali od njega se pravi najlepsi sok na svetu. Javicu ti se na jesen kada opadne lisce za jedan izdanak Cmok Sunce sija Bye Bye


Poslednji izmenio Mary Jo dana Čet Avg 23, 2012 4:34 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#206: Re: Nar - Punica granatum Autor: _Nikola_Lokacija: Bijeljina PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 1:24 pm
    ----
Pa pepeljugo, ako možeš poslat bio bih ti zahvalan mnogo...kao što sam već rekao platicu koliko treba.

Pozdrav,
Nikola

#207: Re: Nar - Punica granatum Autor: PepeljugaLokacija: Velika Plana,Srbija PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 3:32 pm
    ----
Važi,Nikola...piši mi na pp (adresu na sunce!) a ja ću se potruditi da iščeprkam koji mladar i...stiže Bye Bye

#208: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 4:58 pm
    ----
@Pepeljugo, hvala sto tako mislis o meni Very Happy takodje, vidim da i ti imas iskustva ali rekoh da na vreme kazem coveku kako stoje stvari Very Happy

@Mary, hvala Smile zaista ne znam sta bi moglo da bude uzork tome. Ovaj moj nema nikakav poseban tretman, znaci kao i vecina biljaka. Na suncu je veci deo dana, zalivam ga skoro svako vece. Zemlja je nepreterano plodna, isto kao i za maslinu. Bastenska, malo zemlje za cvece, izmrvljenje cigle i peska. Kao sto rekoh, kupljen je u rasadniku kao "krupnorodni nar". Za sada se plod stvarno uvecava pa cemo videti koje ce biti tezine po branju. Prosle godine je izbacio jedan pupoljak koji se nije ni otvorio a vec bio otpao. Ove godine sam imao srecu da ostanu ta tri ploda. Do sada sam iz svoje baste jeo plodove (kada je rec o tim exoticnim biljkama) limuna, passiflora, nadam se i nara uskoro, a sledece sto cekam jesu masline. Imam ih dve pa se nadam da ce naredne ili one tamo godine cvetati.

#209: Re: Nar - Punica granatum Autor: _Nikola_Lokacija: Bijeljina PošaljiPoslato: Čet Avg 23, 2012 6:55 pm
    ----
Pepeljugo, poslao sam ti poruku valjda ti je stigla Very Happy

Pozdrav,
Nikola

#210: Re: Nar - Punica granatum Autor: PepeljugaLokacija: Velika Plana,Srbija PošaljiPoslato: Sre Sep 19, 2012 8:44 pm
    ----
Mary Jo citat:

Pepeljuga, da li ste jeli plodovi vaseg nara? Mozda je onaj "ljuti" kako ga zovu primorci, divlji. Plodovi su sitniji i dosta kiseli ali od njega se pravi najlepsi sok na svetu. Javicu ti se na jesen kada opadne lisce za jedan izdanak Cmok Sunce sija Bye Bye
Mary Jo Embarassed Embarassed Embarassed tek sad sam videla tvoje obraćanje meni...naravno da smo ga jeli...nije bio mnogo kiseo,baš prijatnog ukusa,osrednje veličine(ne sećam se najbolje)...
Svakako se javi... Cmok Bye Bye

#211: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 1:10 pm
    ----
Ovim postom potvrdjujem da nar moze da rodi i sazri u Srbiji, naravno ako se preko zime unosi unutra.



Posto je plod napukao, pretpostavio sam da je zreo jer su se videla crvena zrnca unutar ploda, pa sam ga ubrao. Naravno, morao sam da izmerim tezinu ploda jer je sadnica kupljena kao "krupnorodni nar" i tezio je okruglo 300g.




Sta da vam kazem, zaista ima pravi ukus nara. Ostala dva plod su nesto zelenija, a necu ih brati dok i oni ne popucaju.
Sto se tice uslova uzgajanja. Preko zime je bio na hladnom, 5-10 stepeni. Zalivanje umereno, kada se zemlja prosusi. Preko leta je vecim delom dana bio na suncu. Zalivao sam ga obilno, pogotovo dok su bile one vrucine, znaci svako vece. Zemlja nije posebno plodna. Mesao sam zemlju za cvece, malo bastenske i neke ilovace. To bi bilo to. Very Happy

#212: Re: Nar - Punica granatum Autor: AkiLokacija: Kruševac/Srbija PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 1:43 pm
    ----
Svaka cast Very Happy

#213: Re: Nar - Punica granatum Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 2:25 pm
    ----
Sve se moze kad se hoce, svaka cast za istrajnost! To ti je nagrada za ulozeni trud. Smile

#214: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 3:09 pm
    ----
Hvala Smile Jos samo masline da procvetaju iduce ili one tamo godine i nista vise ne trazim, za sada. Very Happy

#215: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 6:10 pm
    ----
Imao je jedan moj poznanik nar u basti i redovno mu bio radjao ali ove godine nije rodio jel se smrzao preko zime , ima i komsija nar ispred kuce ukrasni nar mu se smrzao ove godine a bio je oko 8 godina star.
Ja imam 2 sadnice nara uzete kao korenov izdanak,jedna je 2 grancice visine 15-takcm a druga napreduje dobro i sad je vec negde oko 1 metar visine i puna novih grancica.

#216: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 6:32 pm
    ----
Krupnoplodni nar moze da odrzi plod u nasim krajevima . U pravu je borcanin. Jedina mana je sto nema tu sta da se pojede. 50-ak zrnaca i nista vise . E da je socan i veliki ko lubenica ili barem ko kruska . HHahaha. Pozdrav salimo se .

#217: Re: Nar - Punica granatum Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 7:49 pm
    ----
Borcanin citat:
Hvala Smile Jos samo masline da procvetaju iduce ili one tamo godine i nista vise ne trazim, za sada. Very Happy

mozda jos miris joda i slanu vodu pod terasom Comedian

Borcanin svaka cast!

#218: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 10:10 pm
    ----
Hehehehehehehe, eh da je tako Vojvoda... Very Happy Iskreno da vam kazem nisam ni ocekivao da ce roditi, a jos vise ne da ce plod biti toliko krupan. Ali ukus je stvarno odlican.


naskovic citat:
mozda jos miris joda i slanu vodu pod terasom Comedian

Borcanin svaka cast!

Hahahahahahaha, da znas da bi moglo Ahahaha Ahahaha Imam nekoliko palmica, sada vec koliko toliko velikih pa lepo suncobran, Very Happy pod palmicu pa navali na degustaciju domaceg nara.... Sunce sija

#219: Re: Nar - Punica granatum Autor: ELAdaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 10:16 pm
    ----
Borcanin, BRAVO!! Shocked :+ :+ Zavidim ti... Razz Razz

#220: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 10:29 pm
    ----
Hvala Very Happy Very Happy

Ma kad bih mogao da ga ozilim ja bih vam svima poslao po sadnicu. Hormon za oziljavanje nemam, a onako samo da grancice pobodem u zemlju ne ide. Probao sam par puta, samo mi je jedna reznica pustila neke male korencice ali je i ona ubrzo otisla.

#221: Re: Nar - Punica granatum Autor: ELAdaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 14, 2012 11:01 pm
    ----
Ma nacicu ja vec negde sadnicu, bas hocu da probam sa pravim narom, a kad si ti postigao da ti odrzi plod i da uspe da sazri na vreme, valjda cu i ja imati uspeha! Wink

#222: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 12:32 am
    ----
Zdravo Filipe delijo
Poslusaj me . U prolece pre kretanja vegetacije ,,ne seci nego odlomi,, reznicu ali samo vrsne reznice tj. sa terminalnim pupoljkom. Svaka grana ima kako da kazem kolence . Ne mogu da objasnim kao da je iz delova . Tu prelomis pa stavi u prokuvanu vodu ali ohladjenu i stavi secera koliko u dva prsta mozes da uhvatis. Najbolje je da uzmes najobicniju teglu i da je napunis do pola vodom. Za oko 20 dana reznica se ozili i sto je najcudnije ne stvara se kalus nego iz lenticela pusta zilice. Lenticele su mali jedva okom vidljivi otvori na granama koji sluze za disanje .
Na kraju krajeva javi se krajem marta i resicemo problem. Pozdrav.

#223: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 7:03 am
    ----
Sipak ili nar se tako jednostavno razmnozava,da nije potrebno nista ni umakati niti rezati sa koljenima.Dakle u proljece prije vegetscije otkine se grana i zabode u zemlju,mora se povremeno odrzavati vlaznim.Gotovo sve grane ce se primiti.Kod mene ove godine ima plodova blizu 1,5 kg.Najveci problem je sada kad kise pocnu padati,tada nastaje pucanje plodova,kod vecine sipaka.Nabavio sam i sorte sa crnim zrnom iz Turske i Egipta,pa su sad u probnoj proizvodnji. Bye Bye

#224: Re: Nar - Punica granatum Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 8:04 am
    ----
Nar je najpogodniji za uzgoj u susnom podrucju, kao sto Dado rece, ne trpi kise u periodu sazrevanja ploda. Evo jedne slike "egipatskog" nara kupljenog na njihovoj lokalnoj pijaci... steta je samo sto nisam i presek vocke slikao jer je jako socan, kora je tanka, a pregrade - opne se provide i jako lako odvajaju od semenki. Nejestiv deo je minimalan.



Igor

#225: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 9:42 am
    ----
Hvala na savetima, pokusacu na prolece.

#226: Re: Nar - Punica granatum Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 7:14 pm
    ----
Добар човек са овог форума Биљдан ми је поклонио садницу нара сејанца, овом приликом желим да му се јавно захвалим. Супер расте и напредује. куц куц... Хвала, Биљдане..

#227: Re: Nar - Punica granatum Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Pon Okt 15, 2012 11:53 pm
    ----
@Borcanin jel' bi mogao da mi das jednu malu reznicu na prolece? I ja sam iz Borce,a imam i ponesto tebi da dam.Sto se tice oziljavanja,uzmes naseckas vrbine grancice,stavis u vodu da odstoji jedan dan i posle u tu tecnost stavis grancice koje hoces da ozilis da stoje dan-dva i posle sadis u supstrat,ne treba ti uopste vestacki hormon.

#228: Re: Nar - Punica granatum Autor: martabLokacija: kakanj PošaljiPoslato: Uto Okt 16, 2012 7:46 am
    ----
Molim savet.....imam semenke nara i zelim uzgojiti biljku,moze mi neko objasniti postupak?Znaci;kada posejati,koliko zaljevati,u toplo ili hladno i sl.koliko od prilike se ceka da nikne ova biljka?Hvala ljepa i srdacan pozdrav

#229: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 16, 2012 9:31 am
    ----
PZ93 citat:
@Borcanin jel' bi mogao da mi das jednu malu reznicu na prolece? I ja sam iz Borce,a imam i ponesto tebi da dam.Sto se tice oziljavanja,uzmes naseckas vrbine grancice,stavis u vodu da odstoji jedan dan i posle u tu tecnost stavis grancice koje hoces da ozilis da stoje dan-dva i posle sadis u supstrat,ne treba ti uopste vestacki hormon.

Nema nikakvih problema. Samo mi se javi na prolece, mozda se desi da zaboravim pa da ne ispadne da necu da ti dam Wink Kazem ti, probao sam na sve nacine i meni jednostavno ne uspeva, mozda tebi uspe Cool

#230: Re: Nar - Punica granatum Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Uto Okt 16, 2012 2:34 pm
    ----
martab citat:
Molim savet.....imam semenke nara i zelim uzgojiti biljku,moze mi neko objasniti postupak?Znaci;kada posejati,koliko zaljevati,u toplo ili hladno i sl.koliko od prilike se ceka da nikne ova biljka?Hvala ljepa i srdacan pozdrav


hoce li ko odgovoriti na martino pitanje jer i mene isto zanima

uspjela sam iz sjemena dobiti rogac limun mandarinu datura palme a kad ce da cvjetaju vidjecemo,pa kad cekam na ovo sve da posijem i nar pa onda cekanje Very Happy Cmok

#231: Re: Nar - Punica granatum Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Uto Okt 16, 2012 3:50 pm
    ----
Borcanin citat:
Nema nikakvih problema. Samo mi se javi na prolece, mozda se desi da zaboravim pa da ne ispadne da necu da ti dam Wink Kazem ti, probao sam na sve nacine i meni jednostavno ne uspeva, mozda tebi uspe Cool

Ne brini ja necu zaboraviti Smile Ne znam da li si probao da ozilis grancice u rano prolece pre nego sto olistaju,tada su najvece sanse,jos ako napravis vrbinu vodu mora da ozili,nema sta.

#232: Re: Nar - Punica granatum Autor: Isladjana PošaljiPoslato: Uto Okt 16, 2012 9:50 pm
    ----


Uploaded with ImageShack.us ovako je izgledao moj sejanac sredinom avgusta. Seme maltretirano prilicno u saksiji a onda marta meseca istreseno medj cvecem - jula je vec izniklo. Nisam se nadala da ce iz semena onog kupovnog nara nesto nici al sam htela da probam i uspelo mi je Znoji se

#233: Re: Nar - Punica granatum Autor: martabLokacija: kakanj PošaljiPoslato: Sre Okt 17, 2012 6:53 am
    ----
Hvala Isladjana na objasnjenju....a koliko dugo si drzala semenke u saksiji???'stvarno,brzo raste!!1

#234: Re: Nar - Punica granatum Autor: Isladjana PošaljiPoslato: Sre Okt 17, 2012 7:10 pm
    ----
martab citat:
Hvala Isladjana na objasnjenju....a koliko dugo si drzala semenke u saksiji???'stvarno,brzo raste!!1
Pa moje strpljenje oko saksije je trajalo oko mesec dana a onda je nestalo Wink

#235: Re: Nar - Punica granatum Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Čet Okt 18, 2012 6:45 pm
    ----
dali si ih odmah posijala svjeze ili si malo sacekala da se osuse.i dali treba pokriti saksiju najlonom .........ma jel davim ali i mene ovo zagolicalo.......kupila sam i nar

#236: Re: Nar - Punica granatum Autor: jazavaclujoLokacija: čitluk PošaljiPoslato: Sub Okt 20, 2012 9:09 pm
    ----
u nekoj strucnoj knjizi o sipku/naru sam procitao da se ne prenose sve dobre karakteristike ako se razmnozava sjemenom.
bolje je to ciniti reznicama tj kloniranjem, ako znate kakvih je karakteristika izvorna biljka onda to ucinite tako sto uzmete grane koje rastu iz panja.
ne rezite ih skarama nego probajte otkinuti tako da ostane onaj sloj kore (to je slicno ko kad otkinete pelcer a da komsija ne zna ;))

ja sam tako ucinio i sada nakon godine dana imam spremne sipke za presadjivanje s odlicnim karakteristikama.

ja probao i uspio

#237: Re: Nar - Punica granatum Autor: jazavaclujoLokacija: čitluk PošaljiPoslato: Sub Okt 20, 2012 9:13 pm
    ----
bib.irb.hr/prikazi-rad...rad=469037

evo i jedan koristan link

www.krs.hr

#238: Re: Nar - Punica granatum Autor: SanjaNikLokacija: Crvenka PošaljiPoslato: Sre Nov 07, 2012 1:55 am
    ----
Pozdrav svim ljubiteljima biljcica Smile Ja sam odusevljena sajtom. Toliko toga se moze naci ovde i nauciti. Dobila sam danas jednu sadnicu nara i nigde nisam pronasla tako dobre savete kao ovde. Borcanin divan ti je nar i super sto imas cak i plodove. Ja sam moju sadnicu posadila u saksiju jer se bojim da zimu nebi izdrzala. Nadam se da ce se primiti i biti upola lepa kao vasa! Smile

#239: Re: Nar - Punica granatum Autor: martabLokacija: kakanj PošaljiPoslato: Sre Nov 07, 2012 6:50 am
    ----
Hvala Isladjo!posjene su i moje ,sada cekam sta ce se desiti,nadam se da ce ipak nesto niknuti.pozzzzzzzz

#240: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Nov 07, 2012 3:03 pm
    ----
@SanjaNik, hvala na pohvalama Smile Znas li mozda koje vrste je tvoj nar? Da li donosi plod (on mrzne i mora se unositi, kao moj nar) ili onaj drugi koji samo cveta (on se moze saditi napolju)?

#241: Re: Nar - Punica granatum Autor: SanjaNikLokacija: Crvenka PošaljiPoslato: Sre Nov 07, 2012 11:51 pm
    ----
Hm na zalost ne znam koje je vrste, mama ga je dobila od drugarice koja je sadnice donela iz Dalmacije. To je sve sto znam o njemu. Ja se iskreno nadam da ce biti ploda. Ako nista drugo makar da procveta jer sam cula da ima jako lep cvet. Jedino mi je problem gde cu da ga drzim zimi, imam hodnik ali njega ne grejemo, pa jedino da ga drzim u trpezariji gde mi stoji svo cvece. Nadam se da mu tu nece smetati temperatura.

#242: Re: Nar - Punica granatum Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Nov 08, 2012 12:21 am
    ----
Svakako, cak i da samo cveta pa je super. Preko zime bas i treba da bude na hladnom, nikako na toplom. Kazes da imas hodnik koji ne grejes, jedino je bitno da ne mrzne i moze tu provesti zimu. Wink

#243: Re: Nar - Punica granatum Autor: SanjaNikLokacija: Crvenka PošaljiPoslato: Čet Nov 08, 2012 12:25 am
    ----
Pa fora kod mog hodnika je to sto ima jako puno prozora i dosta je hladan zimi. Jos ako zima bude kako najavljuju ne znam onda gde cu sa njim.

#244: Re: Nar - Punica granatum Autor: VeljasLokacija: Užice PošaljiPoslato: Čet Nov 08, 2012 11:43 am
    ----
Pozdrav svima!

Zna li neko mozda koliko naru treba da proklija?

#245: Re: Nar - Punica granatum Autor: markoturasLokacija: Novska PošaljiPoslato: Čet Nov 08, 2012 2:08 pm
    ----
Dali netko ima nar u kontinentalnom djelu,i kako podnosi zimu,i dali rodi ??

#246: Re: Nar - Punica granatum Autor: bilja73Lokacija: banjaluka PošaljiPoslato: Čet Nov 08, 2012 4:15 pm
    ----
Veljas citat:
Pozdrav svima

Zna li neko mozda koliko naru treba da proklija?

mogu ti reci vrlo brzo proklija.....stavi na toplo i vec za sedam do deset dana klija.evo kad su klijale sjemenke



Uploaded with ImageShack.us

a sda izgledaju ovako



Uploaded with ImageShack.us

brzo i rastu pa neznam kako ce ovo zimus da izgleda pa sam i nesto sjemenki osusila i ostavila za sijanje na proljece

#247: Re: Nar - Punica granatum Autor: VeljasLokacija: Užice PošaljiPoslato: Čet Nov 08, 2012 10:25 pm
    ----
Hvala Smile

#248: Re: Nar - Punica granatum Autor: palm-loverLokacija: Arandjelovac PošaljiPoslato: Čet Nov 22, 2012 11:22 am
    ----
evo mojeg klijanca Smile

#249: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Uto Dec 18, 2012 9:57 pm
    ----
Gledao sam juce neki video u bosni spominju neki divlji nar sitniji je dosta od ovog kultivisanog ali je otporan na niske temperature i dobar je za sok.
Jel zna neko gde ima ta divlja vrsta da se nabavi?

#250: Re: Nar - Punica granatum Autor: jazavaclujoLokacija: čitluk PošaljiPoslato: Uto Dec 18, 2012 10:26 pm
    ----
misoo83 citat:
Gledao sam juce neki video u bosni spominju neki divlji nar sitniji je dosta od ovog kultivisanog ali je otporan na niske temperature i dobar je za sok.
Jel zna neko gde ima ta divlja vrsta da se nabavi?



znam da nije neka pomoc al ako imas koga da dolazi u hercegovinu nek ti ponese sadnice divljeg sipka, ja ih imam hrpu

ako mogu pomoci, javi

#251: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Dec 19, 2012 7:01 am
    ----
Miso u Bosni nisi mogao vidjeti taj sipak,jer tu uopce ne uspijeva.Sadnice se samo mogu naci u Herecegovini.

#252: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Sre Dec 19, 2012 10:52 am
    ----
Covek je iz mesta "Stolac" e sad dal je to Bosna il Hercegovina to nemam pojma to je nekih 58 km od Mostara (vas komsiluk) Smile

#253: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Dec 19, 2012 4:19 pm
    ----
Stolac je Hercegovina i nije tamo hladno.Smokava je bilo do prije neki dan.

#254: Re: Nar - Punica granatum Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Maj 27, 2013 5:39 pm
    ----
Evo procvetao mi neki nar, nije patuljasti, mada mi isto raste u saksiji, i pojma nemam odakle mi Very Happy

#255: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Maj 27, 2013 5:44 pm
    ----
Cimbi , bastenski nar. Raste kao veliki zbun ili drvo i ne mrzne napolju. Imam isti takav. Ne daje plodove samo cveta .
Pozdrav.

#256: Re: Nar - Punica granatum Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Pon Maj 27, 2013 5:54 pm
    ----
Hm, videla sam takav samo narandzasto beli i on mi se svidja, ovaj malo manje ali dobro, zato i ne znam odakle mi... Provericu kod tate ostavila sam tamo jedan da mi nije taj sareni Wink

#257: Re: Nar - Punica granatum Autor: tasanaLokacija: vrsac PošaljiPoslato: Sub Jun 22, 2013 2:35 pm
    ----
Pomozite sto pre je moguce, molim vas...ko zna sta se dogodilo sa ovim narom, koji je uspesno gajen 2 godine, doneo plod i skoro preko noci pozutelo lisce........znaci lisce je zuuutooo nema traga zelenoj boji, nekoliko plodova polako sazrevaju i moguce da ce sad izgubiti to lisce.
Pitanje je zapravo da li ce drvo preziveti ili ne ili ce samo izgubiti lisce?
Ne mogu da smanjim slike u nekom novom programu....mozda uspem sutra kad se raspitam, ali ako nesta znate, volela bih cuti-hvala Bye Bye

#258: Re: Nar - Punica granatum Autor: puljka5Lokacija: ZADAR PošaljiPoslato: Sub Jun 22, 2013 8:38 pm
    ----
Mogu biti dvije stvari,ili mu fali hrana,elementi i mikro elementi ili je drenaža posude loša-pretpostavljam da je u pitaru?

#259: Re: Nar - Punica granatum Autor: tasanaLokacija: vrsac PošaljiPoslato: Sub Jun 22, 2013 10:54 pm
    ----
Jeste u ogromnoj keramickoj posudi, ali odvod vode je dobar jer uvek curi visak vode napolje posto stoji podignuta od tla....onda mozda ipak hrana....nadam se da nece da propadne ako pod hitno bude nahranjen, hvala, nadam se da ce pomoci Bye Bye

#260: Re: Nar - Punica granatum Autor: daca07Lokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Sub Dec 07, 2013 6:35 pm
    ----

Pozdrav svima,par pitanja za znalce:dali je ovaj nas nar ukrasni,ili?I dali je normalno da izgubi ovoliko listova,ako nije,sta mu smeta?Hvala puno unapred!

#261: Re: Nar - Punica granatum Autor: vladarsLokacija: Valjevo PošaljiPoslato: Ned Dec 08, 2013 2:24 pm
    ----
Nar je listopadna biljka, pa valjda odbacuje list usled nedostatka svetlosti. Ništa zabrinjavajuće ja bih rekao. Oporaviće se kad opet bude napolju na proleće... Very Happy

#262: Re: Nar - Punica granatum Autor: daca07Lokacija: Svilajnac PošaljiPoslato: Ned Dec 08, 2013 4:25 pm
    ----
uh,hvala puno,nadam se da ce biti sve ok,laknulo mi je.

#263: Re: Nar - Punica granatum Autor: ValjaNSLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Avg 14, 2014 11:45 am
    ----
Procvetao Very Happy

#264: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sub Avg 16, 2014 9:15 am
    ----
Moj procvetao odavno sada samo po neki cvet izbija... nego od onolikih kisa malo se plodova vezalo... kod mog komsije nijedan...



#265: Re: Nar - Punica granatum Autor: nzivanovicLokacija: Smederevo (USDA 8a) PošaljiPoslato: Sub Avg 16, 2014 10:40 am
    ----
dr.jare je li on to u basti?

#266: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sub Avg 16, 2014 7:01 pm
    ----
Da... imam ga oko 15 god... promrzo je do korena zime 2012 (tada je bilo -27C°), sada ga svake zime malo zastitim tuluzinom... raste kao grm ne kao stablo... obicno uvek daje dobar rod sa izuzetno velikim plodovima...

#267: Re: Nar - Punica granatum Autor: nzivanovicLokacija: Smederevo (USDA 8a) PošaljiPoslato: Pet Dec 19, 2014 11:22 am
    ----
Kupi sam juce Nar, ne znam koje je vrste, drvce sam kupio vec orezano. Da li bi mogli da mi date neke instrukcije oko gajenja Nara koliko cesto se zaliva? Stigao je u nekom dzaku sada me zanima da li moze da stoji u tom dzaku do proleca pa da ga onda zasadim u bastu?

#268: Re: Nar - Punica granatum Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Dec 19, 2014 10:24 pm
    ----
Ako je ukrasni nar, on mzoe direkt u bastu, zimootporan je.

#269: Re: Nar - Punica granatum Autor: nzivanovicLokacija: Smederevo (USDA 8a) PošaljiPoslato: Pet Dec 19, 2014 10:34 pm
    ----
Nije ukrasni, kalemljena je sadnica mozda je glavas a mozda I ne ja se ne razumem u nar a I ne znam bas najbolje te vrste radim sa palmama vec nekoliko godina a sada rekoh da pocnem sa citrusima I vockicama pa rekoh da se malo raspitam :-)

#270: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sub Dec 20, 2014 12:11 am
    ----
nzivanovic citat:
Kupi sam juce Nar, ne znam koje je vrste, drvce sam kupio vec orezano. Da li bi mogli da mi date neke instrukcije oko gajenja Nara koliko cesto se zaliva? Stigao je u nekom dzaku sada me zanima da li moze da stoji u tom dzaku do proleca pa da ga onda zasadim u bastu?
Posadi ga odmah, zalij dobro i ususkaj tuluzinom ili slamom i djakom nemoj najlonom... dalje zalivanje i djubrenje kao i svaka druga vocka... jedina mana ove vocke sto mlade cvetove dok su jos pupoljci napadaju vasi ali oprskas i reseno.

#271: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Sub Dec 20, 2014 6:46 pm
    ----
Imam jedan nar koji cveta drugu godinu za redom ali ne zamece plodove, zanima me sta vi mislite jel to ukrasni nar koji samo cveta ili je nar koji daje plodove.
Gde god da sam video nar koji radja vidjao sam crvenkaste cvetove a ovaj moj ima vise narandzastu boju cveta.




#272: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sub Dec 20, 2014 10:09 pm
    ----
Sipak ili nar zahtjeva posebnu vrstu zemljista.Kad cvjeta,zamece plodove,pa tako prvi cvjetovi budu i veci plodovi ujesen,dok kod drugog cvjetnja plodovi budu manji.Nema neki sorti koji mogu uspjesno rasti na kontinentu.

#273: Re: Nar - Punica granatum Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Dec 21, 2014 12:36 am
    ----
Ovo je dekorativni nar.

#274: Re: Nar - Punica granatum Autor: nzivanovicLokacija: Smederevo (USDA 8a) PošaljiPoslato: Ned Dec 21, 2014 1:51 am
    ----
Evo, ovako izgleda da sadnica koju sam kupio, ne razumem se u sorte znam da je kalemljena kada bude cvetao videcemo kakav mu je plod sadnica je stara 2 godine.



Planiram ga posaditi u bastu, trebalo bi da je onaj crveni sa krupnim semenkama...

#275: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Ned Dec 21, 2014 9:00 am
    ----
Po nekom nepisanom pravili sipak-nar se ne kaleme. Bye Bye

#276: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Dec 21, 2014 6:59 pm
    ----
dadoxxl citat:
Sipak ili nar zahtjeva posebnu vrstu zemljista.Kad cvjeta,zamece plodove,pa tako prvi cvjetovi budu i veci plodovi ujesen,dok kod drugog cvjetnja plodovi budu manji.Nema neki sorti koji mogu uspjesno rasti na kontinentu.
Ima sorti koje se uspesno gaje na kontinentu slikao sam to na prethodnoj strani... u mom mestu dosta ljudi ima tu sortu jer se lako razmnozava kao vinova loza samo se nabodu jednogodisnje grane debljine olovkeu prolece i povremeno zaliva prijem preko 90%, ali niko ne zna naziv te sorte... ukus je malo kiselkast ali plodovi budu veliki cak veci od onih iz marketa... pored vasi mana je jos i to sto na kontinentu ovo voce mora da se obere cim pocnu prvi plodovi da pucaju (to je zbog jesenjih kisa). Ja ih oberem i ako su zrnca bela poredjam na stalazi slicno kao dunje i kasnije zrnca pocrvene...
I da nema potrebe da se kalemi jer se izuzetno lako oziljava bez ikakvih fitohormona.

Zivanovicu sto potkresa smokvu onolko?

#277: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Ned Dec 21, 2014 8:05 pm
    ----
Ta sorta se zove glavas.Inace svugdje pucaju ujesen,ali to nije nikakav problem.Ja sam brao divljake oni koji rastu po sumama tek prije par dana i pravio sok,toliko je crni,jer su sjemenke sazrele dobroInace jos ga ima ubrati po brdima.
Tako je on se oziljava iz reznica,a postoji sorta to je Ciparski koji bude zrel ovdje pocetkom 8 mjeseca.

#278: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Dec 21, 2014 9:14 pm
    ----
Mozda mu smokva mrzne svake godine pa da se ne muci na prolece da orezuje izmrzle grane . I ja sam to uradio jer mi trebaju lastari smokve za prolecno oziljavanje .
Pozdrav.

#279: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Dec 21, 2014 10:37 pm
    ----
dadoxxl citat:
Ta sorta se zove glavas.Inace svugdje pucaju ujesen,ali to nije nikakav problem.Ja sam brao divljake oni koji rastu po sumama tek prije par dana i pravio sok,toliko je crni,jer su sjemenke sazrele dobroInace jos ga ima ubrati po brdima.
Tako je on se oziljava iz reznica,a postoji sorta to je Ciparski koji bude zrel ovdje pocetkom 8 mjeseca.

Nisam bas siguran da je Glavas, evo ovde jedan pdf sa kratkim upustvom o gajenju nara gde ima i opis sorti www.krs.hr/events/2012.../Tszus.pdf
Ovaj moj je zute boje sa svetlo crvenom na osuncanoj strani dok je Glavas intezivno crven, dalje ovaj moj ima istaknutu i siroku krunicu dok Glavas skoro da nema i ovaj moj nije 460-900g vec najkrupniji plodovi budu do 500g a drugi rod kao veci orah jer ne stigne da izraste dodje zima...
Za kontinentalne uslove bi bio najbolji taj Ciparski zbog ranog sazrevanja...

Sa ovako orezanom smokvom nema roda u sledece dve godine...

#280: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Dec 21, 2014 10:52 pm
    ----
Ce istera od aprila i imace samo drugi rod . To su oni mali plodovi za slatko . Sta ce covek kada isto i kod mene sve izmrzne . Prosla zima je bila blaga pa sam imao ove godine plodove ko pesnica . Postavljao sam slike smokava pored soljica za kafu od donkafe.
pozdrav.

#281: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Ned Dec 21, 2014 10:57 pm
    ----
Glavas uopce nije crven,on je samo sa strane gdje ga Sunce grije crven.U mom kraju ima na hiljade sipaka,tako dam poznajem svaku sortu zastupljenu na ovim podrucjima.

#282: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2014 3:51 pm
    ----
Evo kako sam zastitio moj nar jednostavno i na brzaka...


#283: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2014 9:08 pm
    ----
Vise od polovine ovi grana se treba isjeci na proljece,ukolkio zelis da imas soda na njima. Bye Bye

#284: Re: Nar - Punica granatum Autor: StubLokacija: Ub PošaljiPoslato: Sre Dec 31, 2014 9:23 am
    ----
Ni nar nisam zastitila! Jao, do koje temperature on podnosi minus? Ne treba da rodi, samo da cveta. Hoce li da potera iz zemlje kao smokva ako smrzne gore?

#285: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Dec 31, 2014 9:56 am
    ----
Moze krakotrajne temperature do - 15 stepeni,ali ako dugo traju minusi to je opasno.

#286: Re: Nar - Punica granatum Autor: StubLokacija: Ub PošaljiPoslato: Sre Dec 31, 2014 10:11 am
    ----
Hvala dadoxxl. Pokricu je bar starim kaputom! Jos nije stiglo do -15 stepeni kod mene, nadam se da ce preziveti.
Treba me tuci, svake godine isto radim, kupujem, sadim, dodje zima ja kukam sto nisam preduzela mere za "spasavanje".

#287: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Čet Jan 01, 2015 11:27 am
    ----
dadoxxl citat:
Vise od polovine ovi grana se treba isjeci na proljece,ukolkio zelis da imas soda na njima. Bye Bye

Srecna nova i sve najbolje!
Hvala na savetu dadoxxl ali nisam bas strucan za orezivanje nara ne mogu da mu provalim rodne i nerodne grane... cvetovi izbijaju i iz dugackih lastara... moja rezidba se svodi na to da prekratim predugacke grane koje budu preko 2m, kao zbun bude jako bujna vocka dok kao stablasica bude krzljava i sporo napreduje...

#288: Re: Nar - Punica granatum Autor: TedusLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pet Jan 02, 2015 7:01 pm
    ----
Ja cu za oko 10 (deset) dana posejati Punica Granatum sorte Nana. Da li neko zna posle koliko godina radja?

#289: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pet Jan 02, 2015 7:42 pm
    ----
Dr.jare treba da ti bude kao stablasica,jer svi ti lastari vuku snagu iz zila.Dakle jedno drvo,a na visini od oko metar ostavi da se racva.Na mladim granama i cvijeta i radja.

#290: Re: Nar - Punica granatum Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Pet Jan 02, 2015 8:08 pm
    ----
Мој нар је као жбун висине до 70 цм. Нисам никад орезивао.

#291: Re: Nar - Punica granatum Autor: nzivanovicLokacija: Smederevo (USDA 8a) PošaljiPoslato: Sre Sep 30, 2015 8:49 pm
    ----
Drustvo, koje vrste nara mogu dozreti na kontinentu i da li dozrevaju? Da li neko ima sadnicu jestivog nara za prodaju?

#292: Re: Nar - Punica granatum Autor: vindiesel.zmajLokacija: selo Bašin PošaljiPoslato: Sre Sep 30, 2015 9:17 pm
    ----
Da dobro dozreju mogu samo u saksiji. Imam ja sadnica na prodaju. Imam i nar star više od 10 godina u saksiji sa plodom....

#293: Re: Nar - Punica granatum Autor: StubLokacija: Ub PošaljiPoslato: Pet Okt 02, 2015 7:25 am
    ----
Joj, imam dva, oba u dvoristu. Veçi je u prolece od nekog mraya malo promrzao po vrhovima grana, oreyala sam ga i on se lepo oporavio. Trenutno je visine preko 1.5 m. Nije cvetao a kod mene je tri godine. Mogu li oni da preyime i ako ne mogu, kako sada tako velike i zbunaste da ih sadim u saksije?

#294: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Pet Okt 02, 2015 7:51 am
    ----
Imam i ja nar koji sam 2010 posadio i ove godine ima jedan plod.
Sto se tice prezimljavanja nekad izdrze zimu nekad se smrznu zavisno kakva je zima al da ne rizikujes najlakse ti je zastititi ga tako sto ga umotas listom od kukuruza i kad si ga dobro zamotala sa listovima celu biljku onda preko toga najlon al najlon ne sme da dodiruje grane nara.


#295: Re: Nar - Punica granatum Autor: StubLokacija: Ub PošaljiPoslato: Sre Okt 07, 2015 8:21 pm
    ----
Hvala miso, pokusacu da nabavim list od kukuruza. U selima okolo kombajni to izmelju na sitne delice. Mozda bi mogla i bananu tako da zastitim?

#296: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Sre Okt 07, 2015 8:36 pm
    ----
Najverovatnije , ja tako stitim i moje kakije i nisam imao problema sa smrzavanjem.

Ovo tamo napred na ovoj slici mojoj sto se vidi da je zamotano najlonom je kaki a ovo blize na slici vece zamotamo je nar, kod nara je bilo par mrtvih grana al 99% je bilo prezivelo.

#297: Re: Nar - Punica granatum Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Sre Okt 07, 2015 9:02 pm
    ----
Slicna je i kineska sas ili pampas ako nema ogrizina :-)

#298: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sub Okt 10, 2015 5:00 pm
    ----
Zbog kise nar poceo da puca pa sam morao da ga oberem i ako nije zreo... ali ce na polici da sazri...

#299: Re: Nar - Punica granatum Autor: nzivanovicLokacija: Smederevo (USDA 8a) PošaljiPoslato: Sub Okt 10, 2015 7:05 pm
    ----
Ouu covece, dr. jare molim Vas postavite sliku preseka ploda kada budete jeli ako nije problem? Svaka cast!

#300: Re: Nar - Punica granatum Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Okt 10, 2015 10:07 pm
    ----
Dr.Jare alal vera!
Takodje bih voleo da vidim zrna, hoce li uzreti.

#301: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2015 1:03 pm
    ----
Sazrije 100% isto kao dunje stave se na policu i ceka se... slikacu tada nije problem... evo kako sada stoji stanje slikao sam onaj koji pukao (slike su lose jer se slikano mobilnim ali mislim da se vidi)... da ih nisam obrao svi bi pukli, rasvetali se i ubudjali pre sazrevanja...

#302: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Okt 12, 2015 6:22 pm
    ----
Dobio sam dosta pitanja na PP u vezi nara... evo ovde ima sve na jednom mestu jasno, kratko, sa slikama... www.krs.hr/events/2012.../Tszus.pdf

#303: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Ned Okt 18, 2015 4:40 pm
    ----
Evo ove godine ipak bio jedan plod kod mene, moj nar kasnio sa cvetanjem ali kad je krenuo da sveta bilo dosta cvetova.
Plod sam danas ubrao jer je pukao.



#304: Re: Nar - Punica granatum Autor: nzivanovicLokacija: Smederevo (USDA 8a) PošaljiPoslato: Ned Okt 18, 2015 4:55 pm
    ----
A sto je tako sitan plod? Koja je to sorta?

#305: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Ned Okt 18, 2015 5:28 pm
    ----
Nemam pojma ni koja je sorta, ni kakvog je ukusa (nisam probao ovaj plod ostavio sam da malo dozre) ni sto je sitan, ove godine radja po prvi put inace je zbun star 5 godina.
Videcu sledece godine kakvi ce biti plodovi, trebali bi krupni biti jer ljudi od kojih sam ga nabavio kazu da njima radja krupne plodove.

#306: Re: Nar - Punica granatum Autor: TedusLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Pon Okt 19, 2015 8:54 pm
    ----
Mozda "Nana"?

#307: Re: Nar - Punica granatum Autor: nagarddLokacija: BiH PošaljiPoslato: Sre Jan 13, 2016 12:22 am
    ----
Zanimljivo, samo sam siguran da ne može dati plod za 9 mjeseci, a pošto nemam nikakvog iskustva pitanje je da li je i ostalo tačno.
www.banjaluka.com/maga...enke-foto/

#308: Re: Nar - Punica granatum Autor: TedusLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Jan 13, 2016 9:37 am
    ----
Po plodovima bih rekao da je nana 100%, ali ako mu je trebalo 5g da procveta onda ne verujem. Pozdrav

#309: Re: Nar - Punica granatum Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Jan 13, 2016 10:26 am
    ----
Nije nana nar,on je puno crveniji,a stablo ne naraste veliko.Nar cvijeta 2 puta ,to drugo cvjetanje daje sitne plodove.Moguce je da je brdunac tj.divlji nar koji raste po sumama.

#310: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sre Jan 13, 2016 5:25 pm
    ----
nagardd citat:
Zanimljivo, samo sam siguran da ne može dati plod za 9 mjeseci, a pošto nemam nikakvog iskustva pitanje je da li je i ostalo tačno.
www.banjaluka.com/maga...enke-foto/
Iz semena da procveta za 9 meseci nema sanse jer za tako kratko vreme ne mogu da se razviju rodne grane... i jos 3 meseca nakon cvetanja daje plodove isto nema sanse treba mu 5-6 meseci ali stablu koje vec radjalo...
Link koji si postavi skidao je slike sa Ruskih sajtova i verovatno je greska u prevodu i sigurno se misli na 9 god... na slici male vocke sa plodovima su dobijene oziljavanjem rodnih grana sto nije dobro jer ce ostati mali... najbolje je oziliti ne rodnim granama i rod se moze ocekivati u 1-3 god od sadnje oziljene reznice...
misoo83 je sadio prosle godine nar iz semena... ja cu saditi ove ali ne ocekujem prvi rod pre 5-6 god... evo ovde poljoinfo.com/showthre...1f3d9eacea covek kaze da iz semena prvi rod bude tek za 8-9god.

#311: Re: Nar - Punica granatum Autor: TedusLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Jan 13, 2016 9:36 pm
    ----
Moze "nana" brzo procvetati brzo, vec sledece godine od sejanja.

#312: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Čet Jan 14, 2016 8:35 pm
    ----
A u drugoj godini od sadnje semenke daje 50kg ploda... haha salim se... u bre Tedus tvoja zadnja tri posta nana, nana, nana...
Ovo sto kazes da ta nana "brzo procveta brzo" tvoje licno iskustvo ili si procitao reklame za prodaju semenki?

#313: Re: Nar - Punica granatum Autor: puljka5Lokacija: ZADAR PošaljiPoslato: Čet Jan 14, 2016 9:17 pm
    ----
Više puta sam ih sijao,ako se malo ranije posije,nana procvjeta u istoj godini,najkasnije dogodine.

#314: Re: Nar - Punica granatum Autor: TedusLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Čet Jan 14, 2016 10:02 pm
    ----
dr.jare citat:
u bre Tedus tvoja zadnja tri posta nana, nana, nana...
Kada mi je simpatican Smile I da moje licno iskustvo. Nazalost imam I iskustvo I sa izmrzavanjem "nane".

#315: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Jan 14, 2016 11:22 pm
    ----
Pitanje za sve
Jel ima razlike u divljem naru, u ovom sto ima miso i onaj sto raste u primorskim krajevima . Kod mene ima skoro svaka kuca ukrasni bastenski nar. Naraste i preko 4 metra . Celo leto cveta crvenim cvetovima ali plodova nema . Lako se oziljava ali o plodovima ni govora .
Pre oko 8 godina sam dobio od Dadexxl. nar ali mi se smrzo i stradao . Prosle godine sam od jednog prijatelja sa ovog foruma dobio nekoliko sadnica i odmah posadio. ,,Ce da cekam i 10 godina ,, ako treba ali samo da imam nar sa plodom.

Pozdrav Dejane i ostali.

#316: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pet Jan 15, 2016 9:37 pm
    ----
Tedus citat:
Kada mi je simpatican Smile I da moje licno iskustvo. Nazalost imam I iskustvo I sa izmrzavanjem "nane".

Moze li malo detalja o plodu? Velicina, kada zrije, debljina kore i ukus? Ja sam na netu nasao da to spada u ukrasnu vrstu.

Nenade rodice sigurno mnogo ranije ali ih sada pokrij sa malo slame ili sena pa preko malo zemlje da se ne razleti od vetra jer sledece nedelje najavili debele minuse a to su jednogodisnje reznice... ako su pokrivene snegom ne treba nista jer je sneg toplotni izolator.
Pozdrav.

#317: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Jan 15, 2016 11:56 pm
    ----
Zdravo
To sto na televiziji pricaju su zajebancije . Mnoge televizije tj. oni koji su zaduzeni za vremensku prognozu udju lepo na neki od sajtova i skinu nekoliko dugorocnih prognoza. Na osnovu njih naprave vremensku prognozu kako bi bili od koristi.
Meteoroloski radar na Jastrepcu i Kosutnjaku rade 24 sata neprekidno iz dana u dan.
Nasi meteorolozi i sinopticari imaju pregled oblacnosti cele Evrope i Azije . Amerika i Afrika nisu bitne . Raznorazna ciklonska i anticiklonska strujanja ne uslovljavaju vremenske promene u svim zemljama istovetno. Blizine mora ili pak planinskih masiva imaju presudan uticaj.
Sta hocu da kazem , da uprostim. Kisa trenutno pada skoro u celoj Srbiji . Doslo je do nailaska fronta tj. hladne vazdusne mase koja nece svuda u Srbiji uticati na nagli pad temperature.
Snega ce biti ali nece prelaziti 20-30 cm. Isto i na planinama nece biti vecih padavina .
Zasto. Zemlja je dosta zagrejana a i navlazena je od kise.
Da ne objasnjavam ,malo je komlikovano i nekom moze biti nejasno ja cu ovako dati prognozu.
Brdskoplaninska i planinska podrucja ce imati najvise do 30 cm. sneznog pokrivaca ali temperatura nece padati ispod 10 stepeni . Bice minusa u ravnicarskim krajevima naraocito pored reka . Ovo ce potrajati najvise 8 do 12 dana kada ce doci do naglog otapanja snega ali zbog kise . Hocu da kazem da za desetak dana imamo topli front , toplu struju iz oblasti Spanije koja nosi masu tj. suv vazduh . U dodiru sa velikom vlagom i niskom temperaturom dolazi do formiranja konvektivnih oblaka koji u ovom periodu ne mogu da se uzdignu i da se u njima stvori led nego ce ostati pri dnu i stvorice se samo kisa.
Nema nista od jacih minusa a i obilnijih padavina .
Zivi bili pa videli . Hteo bih da vam sto jasnije objasnim ali ne umem kao spiker . Ja sam samo meteorolog koji na osnovu nekih parametara i pokazatelja mogu predvideti sta ce se desiti . 27 godina staza barem sam nesto naucio.
Mozda i pogresim ali mislim da ce biti kako sam reko .
Pozdrav svima .

#318: Re: Nar - Punica granatum Autor: Jole6 PošaljiPoslato: Sub Jan 16, 2016 12:40 am
    ----
Vojvodo hvala ti za vremensku prognozu

#319: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sub Jan 16, 2016 4:20 pm
    ----
Sve je moguce Vojvodo... vidi sta kazu ovi www.bktvnews.com/katas...trom-foto/

#320: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Jan 16, 2016 10:18 pm
    ----
Strasno da pojedinci od dlake prave koplje . Djurica poznajem vec preko 20 godina i bas me cudi da on ovo izjavljuje. Sta je bre 30-50 cm. snega . Nista . Da jedno nista . 99. godine u februaru je bio toliki sneg da sekcija za puteve nije uspevala da obavi posao pa je ukljucen bio i sektor za vanredne situacije . Pisem sta se desavalo na jugu Srbije te slavne 99. Igrom slucaja sam negde pred odlazak [ tamo gde je vecina Jablanicana isla] bio u selo gde sam rodjen. Morali smo . Mogao si na svaku kucu da se popnes. Nanosi su bili toliko veliki da na nijednoj kuci se nije video prozor. Kuce su starinske ,prizemne . Ovih najvise 50 cm. Do kolena , smesno . To je sneg za sankanje za decicu .
Pozdrav i ne bojte se jer neko mora da se ogradi od njih pa bolje je da kaze bice to i to nego da kaze da je nista opasno.
Odlicno mi je poznata prognoza tih mojih kolega iz Bgd..
Zivi mi bili i svako vam dobro.

#321: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Ned Apr 03, 2016 2:58 am
    ----
Ovako sam ja prosle zime zastitio moj nar od smrzavanja, i sad pre par dana sam skinuo tu zastitu i nar je dobar nije nista izmrzlo Very Happy .


#322: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Maj 09, 2016 6:14 pm
    ----
Nar poceo da cveta

#323: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Čet Maj 26, 2016 3:33 pm
    ----
Evo kako izgleda moj nar star 6 godina danas Smile .


#324: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Pon Maj 30, 2016 8:10 pm
    ----
Ovako izgleda ukrasni baštenski nar Smile .


#325: Re: Nar - Punica granatum Autor: nikolasrbinLokacija: Aranđelovac PošaljiPoslato: Pon Maj 30, 2016 10:34 pm
    ----
Prelep

#326: Re: Nar - Punica granatum Autor: maleckaaaaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Sep 18, 2016 1:25 am
    ----
Razmisljam da posadim nar. Interesuje me dal ima sanse za tako necim obzirom da sam iz Novog Sada, znaci dosta severna pozicija

Gledala sam u rasadniku Sevar ima nar i nar-patuljasti, ne znam u cemu je razlika.

Planiram ako ga budem uzimala da ga sadim pored bunara, na jedno 3m. Pa ne znam kakv mu je koren, da ne bi unistilo bunar :/

I da li ima sanse da taj nar donese rod ovde kod nas?

#327: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Sep 26, 2016 9:45 pm
    ----
Zdravo
Kod mene ima barem deset porodica koje imaju ukrasni nar. U Nisu i okolinisam gledao kada idemo na teren da ga ima u izobilju. Nije mi bilo tesko da stanem i pitam , da li radja . Nigde nisam dobio odgovor da daje rod . To je mediteranska biljka i jedinou Srbiji moze uspevati u krajevima koje su stenovite . Jedino mesto tj. selo u Ovom delu Srbije gde sam video plod nara je u selu Sicevo kod Nisa. U tom selu su i vinogradi najbolji.
Zasto... Zato sto je svuda kamen koji se zagreva i kasnije tokom noci izracuje toplotu. U razgovoru sa ljudima iz Siceva saznao sam da kod njih iako bude mraza i snega nista ne mrzne . Samo zbog kamena . To odlicno znam i malo je komplikovano da objasnjavam.

Pored bastenskog ukrasnog nara postoji i onaj sto radja ali on mora da se drzi u saksijii da se unosi tokom zime kao i limunovi..


Bastenski ukrasni nar se razmnozava reznicama a ovaj drugi semenjem i isto reznicama .

Savet.. Bilko kako bilo ne sadi nista na manje od 2 metra od bunara . Jedino ako je bunar ozidan .

Pozdrav.

#328: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Sep 26, 2016 9:46 pm
    ----
Pogledajte male sadnice nara koji je donet iz Crne gore . Ova vrsta nara daje rod ali mora da se unosi unutra tokom zime kao i limun.

#329: Re: Nar - Punica granatum Autor: maleckaaaaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Sep 26, 2016 10:59 pm
    ----
Videla sam svojim ocima, nisam mogla da verujem. DRVO nara sa sve plodovima, rekla bih da drvo ima jedno 10tak godina (po debljini stabla ima bar 15cm).
Okolina Novog Sada.
Posadjen je na recimo metar od kuce tj od zida. Ne znam dal plodovi dozreju ali drvo je bilo puno ploda. Plod je velicine kao onaj u prodavnici samo zelen

#330: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2016 5:35 am
    ----
Moze nar kod nas uspevati ali mora preko zime da se stiti od smrzavanja, imam ja trenutno plodove na mom drvetu i uskoro cu snimiti to drvo pa ce te videti i kako izgledaju :).

#331: Re: Nar - Punica granatum Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2016 7:39 am
    ----
maleckaaaa citat:
Videla sam svojim ocima, nisam mogla da verujem. DRVO nara sa sve plodovima, rekla bih da drvo ima jedno 10tak godina (po debljini stabla ima bar 15cm).
Okolina Novog Sada.
Posadjen je na recimo metar od kuce tj od zida. Ne znam dal plodovi dozreju ali drvo je bilo puno ploda. Plod je velicine kao onaj u prodavnici samo zelen

Ti plodovi mora da su toliko kiseli da su kao otrov. Ljudi se zanesu, vide kako se smokva lepo uzgaja na kontinentu pa misle da može i nar.
I može ali kao cvetno-ukrasna bilja a na jestive kontinentalne narove zaboravite.

#332: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2016 11:11 am
    ----
Moze nar na kontinentu i za jelo ali mora:
1. stablo da bude ceo dan izlozen suncu od jutra do veceri, ne sme biti izmedju nekih stabala ili kuce... ko koristi zimsku zastitu skinuti sto pre da bi se zemljiste ugrejalo...
2. jesen treba da bude kao ova sad sa sto manje kise i vise sunca jer u suprotnom od kise ce plodovi da puknu i rasvetaju se kao ruze a zatim da se ubudjaju... znaci drzati sto duze na stablu dok ne icpucaju mnogo...
3. da se redovno orezuju divlji lastari jer u suproznom ide u bujnost sa malo cvetova i samim tim malo vezanih plodova ili plodovi vezu kasno jer nar ponekad cveta dvaput...
4. da se ne oberu a da zrnca ne budu barem roze jer bela zrnca ostanu bela ne pocrvene i nisu jestiva budu strasno kisela...
Kada se svi ovi uslovi poklope moze se nadati jestivom plodu ove sorte sto uspeva kod nas ali i tad bude malo kiseo... ja sam proletos posadio semenke onog iz marketa koji je stigao rano u prodaji, krupan, crven i uopste nije kiseo pa cu videti kroz koju godinu sta je ispalo... na nasem podneblju od bolestina nar ne napada nista osim vasi koje ponekad basa cine problem pogotovo cvetovima... na internetu vidim ranu sortu nara koja zrije oko 20.08. tako da nije lose da se ona potrazi... evo dva zanimljiva pdf u vezi nara u donjem stoji koje sorte sazrevaju ovih dana ali na zalost dole na moru - klikom na link odma se preuzme dokument :

www.krs.hr/events/2012.../Tszus.pdf

www.agrosym.rs.ba/agro..._i_sar.pdf

#333: Re: Nar - Punica granatum Autor: MakaoLokacija: Bajmok PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2016 11:12 am
    ----
misoo83 citat:
Moze nar kod nas uspevati ali mora preko zime da se stiti od smrzavanja, imam ja trenutno plodove na mom drvetu i uskoro cu snimiti to drvo pa ce te videti i kako izgledaju :).
Nar ima jak korenov sistem i čak ako se ne zaštiti preko zime može preživeti s tim da će se većina stabla smrznuti ali će iz korena na proleće poterati izdanci. Ali ako se zaštiti veći deo stabla će opstati, čak i roditi. To je sve lepo objašnjeno i u vašem snimku. Dakle po onome što znam nar i to jestivi može da raste kod nas s tim da mlade biljke treba saditi u saksiju. Kada ojača biljka se može posaditi na sunčano mesto napolju sa zaštitom preko zime. Inače voleo bih da vidim na snimku vaš postupak stavljanja zaštite od trske.

#334: Re: Nar - Punica granatum Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2016 6:54 pm
    ----
I to da se svi ti uslovi poklope bude možda svake 15-te godine. Je li probao neko naš kontinentalni nar trajno zasađen na otvorenom?

#335: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2016 8:34 pm
    ----
Ja sam probao...

#336: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2016 9:40 pm
    ----
I kod mene ima naseg domaceg nara koji samo cveta , ne mrzne ali ne radja . Ne formira nikakve plodove ..
Pozdrav

#337: Re: Nar - Punica granatum Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Sep 28, 2016 6:38 am
    ----
dr.jare citat:
Ja sam probao...

I kakav je ukus?

#338: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sre Sep 28, 2016 7:36 am
    ----
Potpuno zreli plodovi budu slatko kiseli (takva je sorta), deca ih tamane... iskreno meni se ne svidja ja volim voce po principu sto je sladje to je bolje i da ne bude uopste kiselo... cak i kivi jedem kada skroz izgubi kiselost...

#339: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Sre Sep 28, 2016 5:53 pm
    ----
Probao sam danas jednu semeknu ploda i dosta je jos uvek kiselo ali ako uspe jos malo da dozre bice sladji.
Prosle godine je bio jedan plod i sladji je bio po ukusu ali on je duze bio na drvetu i ubrao sam ga pre prvih mrazeva.
Ovde kod mene u selu ima 6 narova koji radjaju i imaju krupne plodove ali svi su kisela sorta narova jer oni su otporniji na niske temperature nego nar slatkog ploda.

Evo kako izgledaju plodovi na mom naru.


#340: Re: Nar - Punica granatum Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Sep 28, 2016 8:41 pm
    ----
Nije to samo pitanje sorte već i geografije i klime.
Ljudi mi jednostavno nismo dovojno južno da bi nar sazreo kako treba. To što se vama čini da je kisela sorta je zapravo nedozreo plod.

#341: Re: Nar - Punica granatum Autor: hopplaLokacija: Dalmacija PošaljiPoslato: Sre Sep 28, 2016 10:04 pm
    ----
A ima i svakakvih sorti, mi smo se namucili dok smo nasli onu koja nama odgovara po okusu,krupni plodovi i tamno crvena boja unutra.
Oko zalivanja uvijek razne teorije...treba, ne treba, treba kontinuirano inace popuca...

#342: Re: Nar - Punica granatum Autor: MakaoLokacija: Bajmok PošaljiPoslato: Čet Sep 29, 2016 12:24 am
    ----
hoppla citat:
A ima i svakakvih sorti, mi smo se namucili dok smo nasli onu koja nama odgovara po okusu,krupni plodovi i tamno crvena boja unutra.
Oko zalivanja uvijek razne teorije...treba, ne treba, treba kontinuirano inace popuca...

Probao sam jedan iz Dalmacije koji je skoro potpuno beo iznutra i slatkog je ukusa. To nije ono što ja cenim kod šipka (nara) jer volim da je jarko crvene boje i da se osete kiseline. Nikada i nisam posmatrao nar kao "slatko voće" već kao zdravo voće puno antioksidanata. Za mene je veliki uspeh sam po sebi da neko u kontinentalnom delu uzgoji plodove nara, pa makar ih koristio samo za prerađevine npr. za sok. Što se tiče sazrevanja tokom jeseni možda plodovima i odgovara hladnije vreme kao što je slučaj sa sazrevanjem citrusa.

#343: Re: Nar - Punica granatum Autor: Miodrag22Lokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Sep 29, 2016 7:55 am
    ----
Presudno za sazrevanje je broj sunčanih sati u završnoj fazi sazrevanja, manje je bitna temperatura.

#344: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pet Sep 30, 2016 2:48 pm
    ----
misoo83 citat:

Evo kako izgledaju plodovi na mom naru.

Miso onaj sto je popucao i ovaj na slici dole imaju ti ozegotine od sunca



a ovaj je poceo da ti se kvari


#345: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Pet Sep 30, 2016 4:40 pm
    ----
Ma jock, prvi je danas pojeden a drugi je takav od davno sa suvom korom a unutra semenke dobre ja provirio kroz malu pukotinu Razz .

#346: Re: Nar - Punica granatum Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Sep 30, 2016 9:00 pm
    ----
Ajde da se i ja umesam . Nabavio sam plod bas iz Vojvodine tj. Novog sada . Doneo mi rodjeni brat . kaze da je plod uzeo od nekog kolege koji ima nar na terasu u stanu i da ga unosi unutra tokom zime . Poverovao sam jer kada mnogi citrusi mogu zasto nebi i nar koji je otporniji od citrusa.
Posejao semenke sproleca i evo malih sadnica od nekih 30-ak cm. Probacu da ih gajim pa sta bude . Imam mesta za oko 300 saksija cveca od moje majke i supruge i plus sve moje biljke koje cuvam u garazu tokom zime .

Pozdrav.

#347: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Uto Okt 04, 2016 8:11 pm
    ----
Pun ko oko ali poceo da puca...


#348: Re: Nar - Punica granatum Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Sre Okt 05, 2016 10:43 am
    ----
Lepi narovi Smile
Jesu li slatko-kiselog ili kiselog ukusa?.
I kod mene u proteklih para dana vecina plodova skroz ispucala.

#349: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sre Okt 05, 2016 5:27 pm
    ----
Za slatko-kiselo treba jos da se ceka... sad trenutno su samo kiseli...

#350: Re: Nar - Punica granatum Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Okt 05, 2016 7:05 pm
    ----
A moj mladi barski uveliko gubi listove. Pa on nikad nece moci da uzri Very Happy

#351: Re: Nar - Punica granatum Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Sub Okt 15, 2016 7:26 pm
    ----
Имам нар сејанац висок око 1 метра али је сав жбунаст. Да ли га треба орезивати да буде жбун или стабло? Интересантно нисам ни знао да сам 10 година на форму. Ал време лети....

#352: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Okt 16, 2016 10:19 am
    ----
Moze i kao zbun i kao stablo ali je bolje kao stablo kome krosnja pocinje dole nisko...

#353: Re: Nar - Punica granatum Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Ned Okt 16, 2016 2:47 pm
    ----
Да чекам пролеће или може сад орезивање?

#354: Re: Nar - Punica granatum Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Okt 16, 2016 7:46 pm
    ----
Moze sad ali cekaj da padne lisce jer kad padne lisce to je znak da je vocka usla u stanje mirovanja...

#355: Re: Nar - Punica granatum Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Ned Okt 23, 2016 7:39 pm
    ----
Хвала, др. Јаре на савету.

#356: Re: Nar (Punica granatum) Autor: vuxsdLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Sub Dec 17, 2016 10:18 am
    ----
Evo da objasnim moju strategiju 'proizvodnje' nara. Od jedne dobre žene sugrađanke sam dobio 3 izdanka (jedva da ima žilica) lepog nara koji rađa prilično krupne plodove. Njena iskustva govore da je davala izdanke svojim prijateljicama i da negde nar ima plodove a negde ne. Pretpostavljam da je uzgajanje i sastav zemlja u pitanju. Za sada su izdanci u kući u hladnoj sobi ali ću najverovatnije dva izdanka posaditi do februara napolju na stalno mesto a jedan ću ostaviti na terasi cele godine za slučaj da se ne prime ona dva.

Takođe sam od komšije dobio ponudu za izdanak nara koji rađa ali nije bilo moguće uzeti izdanak. Našao sam jedan plod koji je mnogo manji od onog gore opisanog pa sam zasadio i naklijao semenke. Iz semenki kreću biljčice pa ćemo videti kako ću uspeti da ih održim dok ne porastu.

#357: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sub Dec 17, 2016 11:39 am
    ----
Mozes odma da posadis ta dva ali kad to radis ne sme da bude mraza i da zemlja nije smrznuta samo preko nabaci malo sena i zagrni zemljom... ako ima malo zilicu korena prijem je 100% kao korov je... tamo gde nema izdanaka mozes sam na prolece da ozilis bez ikakvih fitohormona: iseci jednogodisnju granu od 30-40cm i ubodi malo ukoso u zemlju... ako si sadio semenke trebao si od onog iz prodavnice koji je sladak jer ovi koji rastu kod nas su kiseli i sejanac moze da bude jos kiseliji...

#358: Re: Nar (Punica granatum) Autor: nikolasrbinLokacija: Aranđelovac PošaljiPoslato: Pet Jun 02, 2017 1:26 pm
    ----
Gde ima da se kupi ukrasni bastenski nar duplog cveta?

#359: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Jun 06, 2017 5:28 pm
    ----
Doneo sam reznicu divljeg nara koji raste u okolini Podgorice. To je onaj isti sto raste i u Hercegovini ,radja manje kiselije plodove pune C vitamina..
Jos zimus kad sam ga doneo pocetkom 12 meseca 2016 godine sam ga posadio napolje. 4 meseca ove godine sam ga izvadio iz dvorista i stavio ga u kantu sa vodom i pre par dana je poco da lista u kanti sa vodom.. Sunce sija

Sta sad da radim sa njim ??
Dali jos neko vreme da ga drzim u vodi ili odmah da ga sadim u bastu?
posto on nema zile ??Da li ce pustiti zile ako ga odmah posadim u zemlju ili moram da cekam dok u vodi pusti zile??


#360: Re: Nar (Punica granatum) Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Ned Jun 11, 2017 10:27 am
    ----
@veka91

Nisi ga trebao drzati u nikakvoj vodi nego direkt u zemlju zabosti.
------------------------------------------------------------------------------------------

Ručno oprašivanje nara.


#361: Re: Nar (Punica granatum) Autor: markoturasLokacija: Novska PošaljiPoslato: Ned Jun 11, 2017 12:19 pm
    ----
Od tih reznica nema leba.

#362: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pet Jan 12, 2018 3:31 am
    ----
Kupio sam nar slatki barski prosle godine na moru,al drzim ga u saksiji pa za dve godine dok malo ojaca u bastu cu ga napokon posaditi a usput probati koju reznicu da razmnozim Smile Trebalo bi da uz neku zastitu opstaje i radja.. Sunce sija

#363: Re: Nar (Punica granatum) Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Ned Jun 10, 2018 5:57 am
    ----
Video kako uzgojiti sadnicu nara iz semena.


#364: Re: Nar (Punica granatum) Autor: nagarddLokacija: BiH PošaljiPoslato: Pon Jul 09, 2018 2:44 pm
    ----
Procvjetao, s čime ga je najbolje djubriti?


#365: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Ned Avg 12, 2018 11:10 am
    ----
Kiparski ljuti...

#366: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Ned Avg 12, 2018 11:13 am
    ----
Nar je najzahvalniji, uvjek rodi(bar u ovakvom klimatu) bez zalivanja i bilo kakvih gnjojiva.

#367: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Ned Avg 12, 2018 12:20 pm
    ----
Što se tiče kontinentalne klime, najsigurniji je Barski sladun. Ima ga u Banja Luci, nemam zemlju ovdje pa ne mogu eksperimentisati, ali smrzne van svake 2-3 god. Mozda ga je najsigurnije staviti u veliki lonac(unjeti zimi da se biljka ne bori za opstanak i ne može na vrijeme da cvate i ponese plod) sto bi bilo idealno riješenje, cvat na vrijeme i na sunce da se formira plod (špekulacija, ali ima neke logičke osnove)

#368: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Sre Avg 15, 2018 7:13 am
    ----
Evo prikaza, kad niknu iz sjemena(ali tu je svaka sorta za sebe)

#369: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sub Okt 20, 2018 2:06 pm
    ----
veka91 citat:
Doneo sam reznicu divljeg nara koji raste u okolini Podgorice. To je onaj isti sto raste i u Hercegovini ,radja manje kiselije plodove pune C vitamina..
Jos zimus kad sam ga doneo pocetkom 12 meseca 2016 godine sam ga posadio napolje. 4 meseca ove godine sam ga izvadio iz dvorista i stavio ga u kantu sa vodom i pre par dana je poco da lista u kanti sa vodom.. Sunce sija

Sta sad da radim sa njim ??
Dali jos neko vreme da ga drzim u vodi ili odmah da ga sadim u bastu?
posto on nema zile ??Da li ce pustiti zile ako ga odmah posadim u zemlju ili moram da cekam dok u vodi pusti zile??


Evo danas kako izgleda divlji Nar



,uprkos reznici koja je uzeta, zimi jos dok sam stigao iz Cg u tom putu nije bila u vodi 5 sati znaci na suvom direktno zimi je posadio pa je vadio i opet sadio bila zimi bez zastite sve je prosla i uspela da prezivi Sunce sija

#370: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sub Okt 20, 2018 2:13 pm
    ----
Pitomi Nar sorta Slatki Barski direktno posadjeno u bastu
Otpornostu navode -15c

Zimus ga moram stitit necim jer je mala jos sadnica nadam se da ce zajedno sa smokvom uspevati kod mene 🙂


#371: Re: Nar (Punica granatum) Autor: vuxsdLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2018 8:11 am
    ----
Bitno je da se štiti par godina da biljka ojača da može da izdrži slabiju hladnoću. Naiđu mrazevi pa nadzemni deo izmrzne ali iz korena krene ponovo.

#372: Re: Nar (Punica granatum) Autor: salih2Lokacija: Bihac PošaljiPoslato: Sub Nov 03, 2018 11:24 pm
    ----
Dobio sam sadnicu Nara od kolege iz Umaga. Zasadio sam je, lijepo se primila i evo vec drugu godinu procvjeta, ali je problem sto cvjetovi ubrzo otpadnu, i ostane mi samo po jedan plod tek da mogu vidjeti kakav je. Ustvari plod je sasvim identican onima koje kupujem u prodavnici, ali ponavljam na desetine cvjetova jednostavno otpadne, interesuje me zbog cega, sta bih mogao biti razlog ....molim pomoc.....

#373: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Nov 04, 2018 8:03 pm
    ----
Za bolje vezivanje plodova neophodno je da imas bar dva nara bilo koje sorte...

#374: Re: Nar (Punica granatum) Autor: salih2Lokacija: Bihac PošaljiPoslato: Pon Nov 05, 2018 12:24 am
    ----
Hvala na odgovoru. Imam vec jedan pored njega ali je jos mali i jos nije cvjetao. Medjutim zbunjuje me kako jedni tvrde, cvijet otpadne ako je prezaliven, dok drugi tvrde da im je cvijet opao jer nije dovoljno zalivan?

Probat cu mu dodati malo zeljeza u prahu, ima ga nabavit u biljnim apotekama, pa cu vidit rezultat.....

#375: Re: Nar (Punica granatum) Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Sre Jan 30, 2019 6:05 pm
    ----
Kako najlakše očistiti plod nara.


#376: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Ned Avg 11, 2019 12:29 pm
    ----
veka91 citat:
Pitomi Nar sorta Slatki Barski direktno posadjeno u bastu
Otpornostu navode -15c

Zimus ga moram stitit necim jer je mala jos sadnica nadam se da ce zajedno sa smokvom uspevati kod mene 🙂



zimus sam ga stitio,piljevinom i filsom nije imao ostecenja ,lepo napreduje raste
sorta barski slatki nar


#377: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Ned Avg 11, 2019 12:32 pm
    ----
divlji Nar 2018



slika danas porastao duplo

Hercegovacki Divlji Nar

#378: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Uto Avg 27, 2019 2:38 pm
    ----
salih2 citat:
Hvala na odgovoru. Imam vec jedan pored njega ali je jos mali i jos nije cvjetao. Medjutim zbunjuje me kako jedni tvrde, cvijet otpadne ako je prezaliven, dok drugi tvrde da im je cvijet opao jer nije dovoljno zalivan?

Probat cu mu dodati malo zeljeza u prahu, ima ga nabavit u biljnim apotekama, pa cu vidit rezultat.....
Cvijet otpadne zbog stresa koje biljka dozivi u zimu, treba kad se budi i ulazi u vegetaciju, maksimalno ga suplementirati, brzo djelujucim gnjojivima na bazi (N2) ...ureja i sl.

#379: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Ned Okt 06, 2019 10:02 am
    ----
Sipak brutalno rodio...

#380: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Ned Okt 27, 2019 11:10 am
    ----
Gajenje masline, nara i smokve u Srbiji


#381: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Sre Okt 30, 2019 12:05 pm
    ----
Moze Nar u Srbiji. Vidjao sam plodove u Bg bastama. Barski sladun. Inace zahvalna biljka i jako dekorativna, meni cesto pucaju od tezine pa ih zavezem gumom da ne lome se, jer krto je drvo.

#382: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Ned Dec 15, 2019 11:32 pm
    ----
Vec dva puta se mucim sa klijanjem nara iz semena. Na youtubu sve izgleda mnogo bolje, stavis seme izmedju dve vlazne salvete, ostavis i posle 10 danas, eto ga, klijalo. A meni ili mi se ubudja, ili nikako da krene da klija.

#383: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Dec 28, 2019 9:56 pm
    ----
Napokon je nar uspeo da mi nikne iz semenke, i to jedno 20 komada. Very Happy Usred zime, kad mu vreme nije. Kupio sam LED sijalicu full spektra, valjda ce da odradi posao do proleca. Very Happy

#384: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Apr 04, 2020 11:20 am
    ----
Da li neko zna kakve su ovo bele fleke po listu nara?


#385: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Ned Apr 19, 2020 12:59 pm
    ----
Moji narevi napupili jos su mali stitio sam ih zimus za svaki slucaj piljevinom i najlon preko da ne kisne Sunce sija ...


#386: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sre Jul 15, 2020 4:12 pm
    ----
Juce sam uslikao Nar u cvetu .
Lokacija je u Velikom Gradistu nar se nalazi u ulici Izmedju ideje i Crkve. Sunce sija

i.postimg.cc/wxGNZH0x/...201506.jpg


#387: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sre Jul 15, 2020 8:03 pm
    ----
Moj Nar u Užicu ,sorta je Barski Slatki, raste lepo.Jedva cekam plodove da vidim Sunce sija

1. Slika

April 2019 godine


2. Slika

Jun 2020 godine

#388: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pet Jul 31, 2020 2:30 pm
    ----
Juce sam Uslikao nar odmah ispod Medicinskog Univerziteta U Beogradu. od ulaza Fakulteta nema 40 metara ima neki beli Objekat do njega je tu je odmah sa pesacke staze se vidi kad se ide od Fransa..ono sto sam zakljucio raste medju drvecem predpostavljam da nije sadjen vec je samonikli nikao od semena ..ima preko dva ipo metra mozda i tri evo slika i vidi se jedan plod.

Na drugoj slici vidi se do te zgrade gde se odmah nalazi i nekoliko cvetova se i vidi.Zaklonit je nije osuncan od drveca kao i od zgrade a samim tim je i prodivljao nije orezivan zato je rodnost slaba..






#389: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Avg 01, 2020 12:16 pm
    ----
Evo dopune stanja mojih narova. Kao sto sam rekao, gajim ih iz semena.
Trista cuda ih je napalo, i plemenjaca, i jos neka bela plesan, ali uporno teraju nove listove, mada i stari listovi opadaju. Ovaj jedan je bas visok, ali dosta donjeg lisca mu je opalo, sto mislim da nije dobro, a ovi drugi, pustaju sporije lisce, ali ne gube svoje donje lisce. Radim prehranu sa NPK djubrivom povremeno.
Da li imate savet sad za zimu, za koji mesec, da li da ostavim napolju?

#390: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pon Okt 05, 2020 5:15 pm
    ----
Dr.jare kakva je situacija,sa Narevima u Srbiji ,ovi sto stite peko zime sto im prezimljava u basti.Kako je rodio i da li je stigao da sazri, da li je mnogo kise plod ?

#391: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Okt 05, 2020 7:10 pm
    ----
Najcesca sorta u mom kraju je krupan plod koji je sklon pucanju i rascvetavanju pre zrenja a zriju kasno... zreo plod je slatko nakiseo i moze da se jede ali nedovoljno zreo plod je izuzetno kiseo i ne jestiv... upravo zbog toga ja sam izvadio sve te nareve... kod komsija vidim da je ove godine rodio obilno ali su sitni i nisu se jos rascvetali, samo je po neki malo napuko... ta sorta zrije krajem oktobra tako da najverovatnije nije zrela... kada se neki plod rasveta i vide se crvena zrnca onda se na brzinu oberu svi dok ne popucaju... ako se oberu sa belim zrncima onda ne dozriju kao neke druge vocke...
Dok sam imao te nareve zadnjih godina pre vadjenja nisam ih stitio zimi i nisu izmrzavali... komsije isto...
Na mestu gde su bili stalno izbijaju mladari od ostatka zilica koje nisam izvadio jer je bilo upleteno sa cvecem... znaci kao korov je...

Imam nekoliko sadnica dobivenih iz semenke koji su ove godine prvi put cvetali i vezali plodove... obradovao sam se sto je od par cveta vezano skoro 50% ploda koji su na jednom stablu izrazito crvene boje... ali juce pogledam i oni poceli da pucaju plus imaju opekotine od sunca... jedino da je rana sorta... provericu i slikacu...
Kako je kod tebe situacija?

#392: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Okt 06, 2020 12:02 pm
    ----
Pa fino, vidi nadam se da ce ti ta sorta iz Semenke uspeti.
Pa ja imam , dve sorte pitomi Slatki Barski koji pise da sazreva Pocetak Oktobra u Cg ,znaci kod nas bi sazrevao kraj oktobra..Jos je mali nekih metar ,metar i dvadeset jos nije cvetao nadam se iduce godine.

Imam i onaj divlji sipak samonikli sto raste u Cg i u Hercegovini u Krsu.Kod mene je metar ipo visine ove godine je lepo izrastao..Takodje ni on nije cvetao jer je jos mali 🙁 inace ovaj sipak je najotporniji koliko sam procitao, i kiselija je sorta u odnosu na barski slatki..

Citao sam da neki covek ima u Novom Sadu 8 godina star nar i lepo mu radja i sazrevaju plodovi takodje i u Slavoniji u Hrvatskoj video sam slike na forumu da ima ljudi i tamo nar, treba naci dobru proverenu sortu..

Videcemo za godinu dve kako ce kod mene uspevati sa sazrevanjem dok porastu..mada ja sam optimistican da ce Barski uspeti na osuncanom mestu su mi posadjeni takodje, u simbiozi su sa,Smokvama lavandom,smiljem,ruzmarinom jukom , origanom dva kaktusa, i lijander koji zimi stitim.i Moje misljenje je da biljke kad su u simbiozi posto su mediteranske bolje i rastu i napreduju kad su zajedno u blizini..

Dr.Jare ako ti bude trebalo ove dve sorte Nara sto imam ,na prolece stavicu reznice na razmnozavanje.pa ti mogu poslati siguran sam da bi barski lepo sazrevao kod tebe..

Koliko sam citao Negotin ima najvise suncanih dana u Srbiji ,kao i Djerdapska klisura,Bio sam letos u Golupcu i Dunav je najsiri u tom pojasu velika povrsina vode ne znam kako je zimi u Golupcu ali od tolike povrsine vode mislim da ne ulazi u veliki minus ? Pre sam gledao neku reportazu selo svinita u Rumuniji sa druge strane Dunava uzgajaju Plantaze Smokvi takodje gledajuci na netu i citajuci o klimi i Mikroklimi tri Najtoplija mesta u Srbiji su Beograd Delovi Djerdapske Klisure i Loznica ..Cetvrti bi bio Nis.Nis jeste leti cesto najtopliji ali zimi nije bas nesto medju toplijim...

Dr.jare da li pokusavao kod tebe sa sadnjom Masline ? Citao sam da Bugari imaju neku otpornu sortu elit koja se mnogo dobro pokazala kod njih..Ja imam maslinu Barsku zuticu posadjena u aprilu basti ali za mesec dana je vadim u Saksiju.Ne bih da rizikujem dvogodisnja je sadnica izbacila je dva lista.kad je razmnozim pa za par godina testiracu sa zastititom Sunce sija

#393: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Uto Okt 06, 2020 6:33 pm
    ----
Ja sam u potrazi za sto ranijom sortom sa slatkim plodovima (velicina ploda nije bitna)... videcemo kakvi ce ovi tvoji da budu pa mozda odradimo neku razmenu...
Masline nisam pokusavao... smokve, kivi i nar uspevaju bez problema i bez zimske zastite ali ako se nekad ponovi februar 2012 god (-27°C) ne zasticene sve bi izmrzle u nekoj meri a mlada stabla skroz... te vocke se gaje vec nekoliko decenija i aklimatizovale se na nase uslove... ove sto ti nabavljas iz CG trebao bi prvih 2-3 god da stitis zimi dok se ne aklimatizuju posle bude kao korov...

#394: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sub Okt 10, 2020 3:16 pm
    ----
Stitim Narove jer su mali moram sigurno jos dve zime, a smokvu ne stitim jer nema potrebe ima 7 godina debelo stablo, stitio sam je prve dve zime ,tako sad isto i sa narom kao i lijander mora da se stiti mali su...

Evo citat iz Danilovgrada, vezano sa samonikli Nar (divlji sipak)

Dodaju i da nikad ne beru šipak prije 27. oktobra, porodične slave Svete Petke, jer "tek tada bude dovoljno zreo”.

I oni od divljeg šipka prave bistri sok i sirup, a ove godine, kako kažu, prvi put su probali kombinaciju soka od divljeg i pitomog barskog šipka.

Tako da realnost je kakav god da je Nar u Srbiji pre 1 Novembra ne treba ga brati..

Dr.jare

Slucajno sam, kucao na Engleskom jeziku Nar u Madjarskoj...I nasao sam da neki covek ima perfektan nar u Madjarskoj, prerodio mu je ne pitaj, niti su pucali plodovi a crveni se kao u Spaniji pre par dana je ubacio snimak na fb super sorta...porediti Madjarsku klimu sa Srbijom, nema sumnje sigurno je Bg i Djerdapska klisura i Kladovo toplije i leti i zimi od njih..

Evo ima link fb stranice i snimak moze da se pogleda..
Nadam se da neko razume Madjarski jezik , i bilo bi mi drago kad bi neko nabavio ovu sortu Nara iz Madjarske uspevala bi kod nas Perfektno...

m.facebook.com/harczen...p;mt_nav=0

klilni ovde da otvoris link


Slika sa klipa 1



Slika 2

#395: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2020 1:34 pm
    ----
Danas sam ubrao dva ploda mog nara iz semena (sl.1 i sl.2)... do pre mesec dana bili su lepi spolja jarko crveni a sad imaju spolja opekotine od sunca i pukli i ako su redovno zalivani... zrnca deluju zrelo i ne osteceno bez obzira na opekotine ali su kisela... mogu da se jedu deci se svidjaju ali meni ne... plodovi su dosta sitni jer su verovatno povukli na divljaka, videcu sledece god posto je ovo prvo cvetanje...
Na sl.3 je drugo stablo isto iz semena sto bi se reklo brat blizanac ovima na prethodnim slikama ali drugi oblik ploda, veci plod, manje crven i nije pukao... videcu kakvog je ukusa... obracu ga pre prvih mrazeva ili kad pukne... inace puknut plod se brzo ubudja ako se ne obere...

veka91 ja pratim tog lika Madjara na FB i ima dosta zanimljivih stvari i oko drugih vocki... Madjari imaju i neku njihovu sortu smokve za hladnije krajeve...
Ne znam kako nabaviti neku grancicu tog nara za oziliti... u svakom slucaju kod nas je klima pogodnija od njihove za uzgoj svega...

#396: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2020 10:20 pm
    ----
Dr.jare ako imas jos plodova, nemoj brati pre novembra sacekaj jos 20 dana. Mozda malo dobije slatkocu.Da vidim sitniji su malte ne ko onaj Hercegovacki Divlji nar , i on je te velicine oblik ploda samo sto kad njega kad ga otvoris semenke su jos duplo sitnije, ja sam jednom i video plod tog nara u Danilovgradu i imalo je razlike i izmedju njih divljaka, neki su imali modre semenke neki crvenije..Sad da ne objasnjavam, u Dolini Zete je sve to izmesano raste samoniklo.Tipa ptice jedu , godinama , izbace (pro*eru) se i seme padne na tlo kisa padne i neka semenka nara i smokvi se primi po Krsevima i same se biljke siri razmnozavaju prirodnim putem pa ima i varijacija kod divljaka....itd

Pazi Danilovgrad ima submediteransku klimu 2 ili 3 tri stepena u proseku je toplije uvek Kod njih..procitao sam onaj Clanak na moru stigne da sazri pocetak oktobra, znaci kod nas je realno brati ga kraj Oktobra pa ako nema mraza neka ga i do sredine novembra..
Kod mene Uzicu je prosle godine prvi dan mraza bio 10 Novembar.
Dr.jare
Sad moj ti je savet da ih ne beres rano , sad ako imas problem da pucaju , pa ih zato beres rano zbog tog razloga e tu je problem u zemljistu..
Nazalost ni ja na ovim mojim narevima to nisam uradio.zemljiste da narevi ne bi pucali mora da bude Vodopropusno koliko sam procitao, kod nas je jesen kisna kao i ovih dana sto vidis vecinom je jesen kisna i zbog toga pucaju plodovi.

Madjari tu imaju prednost kao i kod nas Vojvodina (Banat ima najmanje padavina u Srbiji) jugozapdna i zapadna Srbija najvise padavina imaju
Uzice oko 900 mm
Npr Beograd 560 mm
A Kikinda 350 mm pa vidi Razliku.. vojvodina ne prelazi u opste 500 imaju duplo manje kise nego mi na Zapadu .

Tako je i Madjarskoj panonska nizija manje padavina. Ali sad ces se pitati kako I Mostar Trebinje pa i Danilovgad ima mnogo padavina kao i Uzice vise nego Vojvodina.. pa ne pucaju plodovi..

E stvar je jednostavna zemljiste kod njih je stenovito vodopropusno krs ,kamenito i voda se ne zadrzava mnogo...

Tako da nazalost kod mene je kuci glinena zemlja .okolna brda Uzica su isto kamenita Krecnjak kod mene je glinusa..

Tako da ja se nadam da necu imati problem sa pucanjem saznacu za koju godinu ako bude toga.. onda moze se resiti ..iskopati se jama staviti da zemljiste bude sljunkovito malo moze i peskovito staviti domace zemlje ,kupovne i stajsko djubrivo i nece biti problem.

Madjar ima srecu nasao je dobru Sortu plus, na nekom je dobrom mestu zaklonitom, plus, Nema mnogo padavina kao kod nas Subotica ,plus dobrim delom zemlja u Vojvodini je peskovita , vodopropusna..tako da sve kockice je sklopio.. Vidi se nijedan plod nije nabubrio ..svaka mu cast..

Pa ja cu videti na prolece, na Engleskom da ga pitam ,da li bi ploslao sadnicu i koja je cena ,i da li to moze preko granice..

Pa cemo videti ..
Dr.Jare nacicemo dobar Nar pravu sortu potrebno je vreme ali bice Sunce sija

#397: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2020 11:09 pm
    ----
Veko i dr.jare, da unosim jednogodisnje sadnice u kucu vec, jos imaju vegetaciju, ili da cekam pred zimu i mraz?

#398: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Ned Okt 11, 2020 11:28 pm
    ----
Pa pred mraz bolje proci ce ovaj Talas koji je hladan dosao od 20 oktobra do 30 oktobra javljaju 10 dana temperature i do 20 stepeni izlaziti...oni koji imaju nar bolje da ne beru Wink
Neboj se meni je sve u Uzicu u basti i u saksijama na terasi i dalje napolju bice do 15 Novembra kad odem kuci i tek tada cu skloniti, neke biljke koje toliko nisu otporne ostaju u basti tada cu zastiti Trachycarpus palme , narovi lovori ,lijanderi to ostaje u basti sa zastitom. A maslinu, Agave, amarilise , muskatle, cvece, neke kaktuse,unecu..
Jedino sam Mami rekao samo Bugenvilu da unese ovo ostalo da nista ne dira ..nece imati problem ...
Znas kako tebi jeste jegodisnja sadnica nar je sigurno otporan od -12 do -15 stariji postoje neki dok cak -18 tvoj posto je jednogodisnja sadnica na primer da je u basti posadjen ponavljam ne u saksiji mogao bi do -8 ili cak -10 podneti preko toga bi smrzao..
Medjutim tvoj je nar u saksiji lako moze saksija zemlje da zaledi i zile da mu smrznu pa -3 ili -5 bi ga u saksiji ubilo...tako da nema mraza u Beogradu u Oktobru Sunce sija realnost je da ces uneti sredina novembra ili kraj novembra prati prognozu kad krenu Mrazevi Sunce sija pozz

#399: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 12, 2020 1:30 pm
    ----
Hvala na opsirnom odgovoru. Poslusacu te. Sve najbolje.

#400: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sre Okt 14, 2020 6:19 pm
    ----
veka91 - kod mene je peskovito zemljiste i na nekih 50-80cm krece sloj šodera znaci prirodna drenaza pa koliko god kise da padne za nekoliko minuta nema bara u basti... zato sam ja dodavao dosta humusa i plus za kaki dodavao sam smolnicu od ktricnjaka (plodna ilovaca)... pucanje plodova je najverovatnije do sorte i verovatno fale neki elementi ili ima visak nekog elementa ili je ph zemljista nizak - nisam proucavao za nar... ali cim mu prija krs i kamen verovatno mu ne odgovara plodna blago kisela zemlja...

sever - moje sejance nikad nisam uneo unutra... posadio sam seme u rano prolece u plasteniku i na jesen po opadanju lisca iste godine presadio na stalno mesto... pre prvih mrazeva nabacio sam seno i zagrnuo zemljom... dosta grancica je virilo iz humke ali se nisu smrzle jer su zime bile blage... sledece zime isto samo sto sam vezao seno vislje jer su sadnice porasle...

#401: Re: Nar (Punica granatum) Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Sub Nov 07, 2020 4:43 pm
    ----
Ovogodišnji plodovi nara u kontinentalnoj klimi Smile .

youtu.be/z-LdL-zr_bY

#402: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 07, 2020 10:22 pm
    ----
Odlican video. Na osnovu tvog videa o sadnji nara iz semena i ja sad imam nar na terasi.

#403: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Nov 09, 2020 7:58 pm
    ----
Evo ga danas ubran moj prvi i jedini plod na tom zbunu dobiven od nara iz semena... za razliku od onih sitnih koji su izuzetno kiseli ovaj je sladak bez imalo kiselosti... ovako tamnu boju zrnca jos nisam video (sok je kao mastilo)... plod je pukao ali nije ubudjao... ovaj obecava jer je sam plod rastao u hladovini (nije na suncanoj strani) plus taj zbun nara je u hladovini tresnje i kajsije...

#404: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pon Nov 09, 2020 8:42 pm
    ----
Dr.jare Svaka cast bas mi je drago i taj Jedan plod da je uspo , i da je sazreo.A pre svega Hvala sto istrazujes i uspeo si vidi se bas da su semenke zrele kao da je kupovni i da pre prvog Novembra ne treba ga kod nas brati..Da taj bas plod ima potencijala i ima tamnu crvenu boju.predivno..Kao i sto si rekao ,sobzirom da nije na suncu, sigurno je zbog toga imao manju rodnost..A sto se tice cvetanja, Mišo je to najbolje objasnio, da postoji mogucnost i do oprasivanja posto Nar ima muske i zenske cvetove...
Ja jedva cekam jos koju godinu da i moji rode pa da vidimo kako ce uspevati ove dve sorte sto imam...Dr Jare ako ti je Nar zbunast kao Grm oblikuj ga ostavi mu tri stabla, ja sam kod mene tako ostavio najbolje je jedno stablo ali zbog mraza izmrzavanja tri je taman.Negde sam procitao i za smokvu i za nar sto je vise zbunast i nema osnovno stablo ima vodopije grane samim tim i manju rodnost..Hvala na slikama potvrdio si da i nar u Srbiji moze da sazri a zadnjih 5 godina kako verujem i znam da moze...

#405: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Nov 10, 2020 1:45 am
    ----
Nar u Makedoniji Valandovo

Video 1

www.facebook.com/kalin...342920994/

Video 2
fb.watch/1FzfsxGRcr/

Video 3
fb.watch/1FziOrJrze/

Dr.Jare nista u Valandovu nije bolji izgled ploda a mislim i slatkoca nego sto je kod tebe taj plod..


#406: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Nov 10, 2020 1:48 am
    ----
Nar u Makedoniji Valandovo

Video 1
[url=http://
www.facebook.com/kalin...20994/]nar u Makedoniji 1 video[/url]
www.facebook.com/kalin...342920994/

Video 2
fb.watch/1FzfsxGRcr/
drugi video


Video 3
fb.watch/1FziOrJrze/

Dr.Jare nista u Valandovu nije bolji izgled ploda a mislim i slatkoca nego sto je kod tebe taj plod..


#407: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2020 8:02 am
    ----
Ah, nisam ocekivao mraz u Bgu ovih dana, a nisam pratio prognozu, izgleda da mi je zaledio jednogodisnji nar, vrh biljke je promenio boju u tamno braon i nekako je suv na dodir. Bye

#408: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2020 11:02 am
    ----
sever citat:
Ah, nisam ocekivao mraz u Bgu ovih dana, a nisam pratio prognozu, izgleda da mi je zaledio jednogodisnji nar, vrh biljke je promenio boju u tamno braon i nekako je suv na dodir. Bye

Rekoh ti sredinom Novembra ili Krajem Novembra bice mraz, da se unese, unesi ga sad, mozda na prolece potera, iz zemlje..

Dr.Jare kupio sam pre 10 dana plod nara, i stavio sam 10 semenki na klijanje, vec tri su pustile zile, tako da primenicu tvoju metodu imam one dve sorte nara pa i ovu iz semena da vidimo za 4 ili 5 godina kakav ce biti plod. Plod je bio krupan najveci koji sam video krupna sorta imao je pola kila i sigurno..

Sever Posto si iz Bg ja sam zadnje 4 godine tu u Bg non stop pa ako ti bude trebalo na prolece mogu ti opelceriti ova dva nara sto imam u Uzicu pa ti doneti reznice na prolece ili leto,

Ima po Bg nareva ono sto sam zapazio najvise ima ukrasnih ali ima i jestivih u Borci sam video kao kod Mise slican sa plodovima , I par komada sam Video u Velikom Mokrom Lugu, Ja stanujem u Kumodrazu gore duva vetar sa Avale uvek je 2 ili 3 stepena hladnije nego Vracar ili Dorcol, Bg ima dosta mikroklime i ima delova gde je hladno vetrovito ima i delova gde zaklonito i super u Batutovoj ulici ima jedna velika palma Za ove 4 godine u Bg na Zvezdari nikad je nisu zimi stitili nema sunca ali zgrade, okolo zasticena od vetra sa tri strane, Itd. Vidjao sam egzoticne biljke po Bg i na Dedinju oko vila itd... Sunce sija

#409: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2020 2:56 pm
    ----
veka91 citat:
sever citat:
Ah, nisam ocekivao mraz u Bgu ovih dana, a nisam pratio prognozu, izgleda da mi je zaledio jednogodisnji nar, vrh biljke je promenio boju u tamno braon i nekako je suv na dodir. Bye

Rekoh ti sredinom Novembra ili Krajem Novembra bice mraz, da se unese, unesi ga sad, mozda na prolece potera, iz zemlje..



Sever Posto si iz Bg ja sam zadnje 4 godine tu u Bg non stop pa ako ti bude trebalo na prolece mogu ti opelceriti ova dva nara sto imam u Uzicu pa ti doneti reznice na prolece ili leto,


Ma rekao si mi, al sam mislio i ako bude oko nule, da nece biti strasno, jer mu trazim mesto u kuci gde cu da drzim granu koja je visine 1 metar i suva je. Gde cu je, izbacice me ukucani napolje zajedno sa narom. Razz

Bio bih ti veoma zahvalan na reznicama. Cvetanje A verovatno cu opet i ja poceti iz semena nar, jer je relativno lako uspelo prosli put i napredovao je fino. Sad sam ga sjebao, ali bar znam kako cu.

#410: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2020 8:44 pm
    ----
Verovatno ce ti poterati iz saksije mogao si slikati, stablo da vidim da li je mraz skroz Sprzio, mada nije bilo ispod -5 stepeni, ali jeste bilo par dana mraza ...

Ako nemas nekog mesta u stanu ,a zivis u Zgradi, mozda da ga posadis izpred zgrade, 😃 ja mislim da je ziv, ali na prolece ces videti, ili posalji sliku da ocenimo..

Kod mene u Uzicu, ja sam zastitio ona dva nara jos ovu zimu cu ih stititi sledece su veliki nece.biti potrebe..

Evo slika kod mene iz Uzica pre par dana kako su zasticeni narevi , tu je i lijander,

Ove dve zastite sto imaju drvene drske to su Narevi, iskreno nacuo sam da ce biti jača zima, nego prosle godine pa bolje jos ovu godinu da ih stitim..


Mama mi je zastitila i Spansku lavandu ali nije imalo potrebe za njom , pre.dve nedelje zastitio sam i Palmu Trachycarpus fortunei u basti..


Sever evo uzivo slike iz Kumodraza,
Proklijale mi 4 semenke, Nara stavio sam 10 semenki pre 8 dana u posudu i 4 semenke proklijale sad cu da ih posadim u Času... Sunce sija


#411: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2020 9:44 pm
    ----
Veko, odlicno, za koju nedelju bice kao i moji klijavci bas u januaru ove godine. Cvetanje
Fotkao sam ti stablo, ali je veoma tanusno, uopste se nije sirilo, terao je u visinu, valjda zbog toplote, sta li je, pa ne znam da li se ista prepoznaje.

#412: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2020 10:20 pm
    ----
Sever Na slici dva, je ok sve uredu je , ali na slici 3 se vidi , da je vrh malo kafenaste boje, predpostavljam da je vrh bio zeljast i trebao je da predje u drvenastu fazu, ali ga je malo opekao mraz, ali nema veze , i ako je mraz mozda ostetio poterace on odozdo Sunce sija sigurno, bas ti je lepo porastao, fakticki kad ga orezes onda ce krenuti u sirinu da se siri, tako da taj vrh ako bi hteo da ti se nar siri u stranu a ne u visinu onda ga malo skratis od vrha..


Nema Dr.jare da mu ispračam, da svi ovi narevi sto se iz semena isklijaju kao ti i ja sever i Dr.jare , tacnije iz prodavnice sto iz ploda isklijamo to su pitomi Narevi takav je i moj u Uzicu barski slatki takva sorta.

Medjutim ja imam i taj drugi nar (sipak ) on je posebna podvrsta,

Znaci postoje tri tipa
1. Pitomi Nar ,(sadnice i one sto isklijemo iz prodavnice spadaju u tu grupu oni nisu divlji)
2. Ukrasni nar
3. Divlji NAR,( šipak )

Nar sipak raste, u Hercegovini, i Cg u submediteranu najotporniji je i na hladnocu, zatim , primetio sam list mu se razlikuje od pitomog nara ima bodijikavo stablo trnasto pri dnu
Plod mu je sitniji i kiseliji i ima mnogo vise vitamina od prirodnog.Taj Sipak je antioksidant, u sebi ima kiseline i kad se cedi sok od njega , dovoljno je popiti jednu casu soka od Šipka i uneli ste c vitamina za dva ili tri dana.

Medjutim sok od Šipka NAPOMENA: zbog kiselina ,ne sme imati dodir sa metalom (ako bi imao dodir sa gvodjem ) taj sok bi bio otrov za coveka,iskljucivo se sprema u plasticnoj ili staklenoj boci, dok kod pitomog Nara nema tih kiselina i nema problem sa tim...

Evo slika Šipka kako izlgeda plod

#413: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 04, 2020 12:46 am
    ----
Bio sam u Mostaru pre dve godine, i uz put izmedju Mostara i Trebinja je rastao taj nar (sipurak) svugde. Bas mi je zao sto nisam ubrao koji plod, da probam iz semena, sigurno je otporan na sve zivo, iako je tamo toplija klima, al ipak.

#414: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pet Dec 04, 2020 12:51 pm
    ----
Sever ovako su letos izlgedali moji narevi

1. Slika Barski slatki Nar

upload files and share link for free

2. Divlji sipak(Nar) u sredini

free images for facebook posts

Inace pre 2 godine kad sam bio u Danilovgradu uzeo sam reznicu pored puta , doneo i posadio u bastu Sunce sija

Kad opelcerim da cu ti ja reznice Sunce sija

#415: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 04, 2020 4:10 pm
    ----
Fino, fino. I prihvatam sve donacije. Very Happy Jos samo na jug da se preselim, da me opici sunce. Sunce sija

#416: Re: Nar (Punica granatum) Autor: anastasijelaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Uto Dec 08, 2020 12:01 am
    ----
Zdravo,
Da li neko može da mi odgovori da li je moguće da se stablo Nara omladi i da počne ponovo da daje plodove?
Prije tri godine smo posjekli nekoliko stabala Nara iz razloga sto već nekoliko godina uopste nije bilo plodova na njima, ali pošto su stabla ponovo počeli da rastu, ja sam odlučila da ih pustim.
Da li je potrebno nesto uraditi da bi mogao ponovo da daje plodove ?

poz.

#417: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pet Dec 11, 2020 7:20 pm
    ----
anastasijela citat:
Zdravo,
Da li neko može da mi odgovori da li je moguće da se stablo Nara omladi i da počne ponovo da daje plodove?
Prije tri godine smo posjekli nekoliko stabala Nara iz razloga sto već nekoliko godina uopste nije bilo plodova na njima, ali pošto su stabla ponovo počeli da rastu, ja sam odlučila da ih pustim.
Da li je potrebno nesto uraditi da bi mogao ponovo da daje plodove ?

poz.

Ako Nar nikad nije radjao, onda ima te Ukrasni...takva vrsta koja samo cveta i nikad nema ploda..

Ako je radjao pa prestao,jedino ako je mnogo star , ali ne verujem on moze ko smokva 80 ili 100 godina i vise godina ... da Radja....

Podgorica je pre topla tako da i da nije Nar u suncu svakako bi radjao i uspeva mozda malo manja rodnost i sazrevanje kasnije..

Dole je zemlja crvenica dobrim delom i krecnjak, ima dovoljno minerala,

Iskreno ja mislim da ga je nesto napalo, neka Bolest jel cvetao , letos ??

Da podmladiće se i ostavi jednu , dve ili tri stabljike..ne treba ti Grm..

Ja Volim Pg imam familiju i prijatelje,i drago mi je i uvjek kad dodjem,

Uvek se divim Palmama pogotovu Kanarkama koje opstaju na Zaklonitim Mestima, bila je jedna velika na trgu pa sam prosle godine video da su je odsekli ili je smrzla, dok ispred zgrade Vlade su opstala i velike bez problema Sunce sija

Sta bih ja dao ,da zivim u Pg imao bih tropski vrt.. Sunce sija jedan od najtoplijih gradova leti u Evropi Sunce sija

Ovako kod nas na kontinetu ,jedva sutropske biljke opstaju i to ne sve ali mogu neke Very Happy

Ti mozes I Avokado u Pg da posadis i nekad da ga zimi stitis kad je jaca zima i uspevao bi ti kao kod nas Nar..i jos tako neke zanimljive vocke ,Nespulu itd...

Pozz za suncanu Podgoricu
Bye Bye

#418: Re: Nar (Punica granatum) Autor: anastasijelaLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Uto Dec 15, 2020 11:42 pm
    ----
veka91 citat:
anastasijela citat:
Zdravo,
Da li neko može da mi odgovori da li je moguće da se stablo Nara omladi i da počne ponovo da daje plodove?
Prije tri godine smo posjekli nekoliko stabala Nara iz razloga sto već nekoliko godina uopste nije bilo plodova na njima, ali pošto su stabla ponovo počeli da rastu, ja sam odlučila da ih pustim.
Da li je potrebno nesto uraditi da bi mogao ponovo da daje plodove ?

poz.

Ako Nar nikad nije radjao, onda ima te Ukrasni...takva vrsta koja samo cveta i nikad nema ploda..

Ako je radjao pa prestao,jedino ako je mnogo star , ali ne verujem on moze ko smokva 80 ili 100 godina i vise godina ... da Radja....

Podgorica je pre topla tako da i da nije Nar u suncu svakako bi radjao i uspeva mozda malo manja rodnost i sazrevanje kasnije..

Dole je zemlja crvenica dobrim delom i krecnjak, ima dovoljno minerala,

Iskreno ja mislim da ga je nesto napalo, neka Bolest jel cvetao , letos ??

Da podmladiće se i ostavi jednu , dve ili tri stabljike..ne treba ti Grm..

Ja Volim Pg imam familiju i prijatelje,i drago mi je i uvjek kad dodjem,

Uvek se divim Palmama pogotovu Kanarkama koje opstaju na Zaklonitim Mestima, bila je jedna velika na trgu pa sam prosle godine video da su je odsekli ili je smrzla, dok ispred zgrade Vlade su opstala i velike bez problema Sunce sija

Sta bih ja dao ,da zivim u Pg imao bih tropski vrt.. Sunce sija jedan od najtoplijih gradova leti u Evropi Sunce sija

Ovako kod nas na kontinetu ,jedva sutropske biljke opstaju i to ne sve ali mogu neke Very Happy

Ti mozes I Avokado u Pg da posadis i nekad da ga zimi stitis kad je jaca zima i uspevao bi ti kao kod nas Nar..i jos tako neke zanimljive vocke ,Nespulu itd...

Pozz za suncanu Podgoricu
Bye Bye
Hvala vam na odgovrima.
Ljetos nisu cvjetali skoro uopšte.? Još uvjek su na nekih 1-1,5 m visine.
Ostavićemo ih svakako još bar ove i naredne godine da vidimo da li će krenuti.
A tačnija lokacija je okolina Danilovgrada, gdje se nalazi imanje.

Hvala i za sve ostale savjete.

Pozdrav i za vas iz Podgorice. Sunce je ovih dana baš divno.....

#419: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sre Dec 16, 2020 10:48 am
    ----
anastasijela citat:
veka91 citat:
anastasijela citat:
Zdravo,
Da li neko može da mi odgovori da li je moguće da se stablo Nara omladi i da počne ponovo da daje plodove?
Prije tri godine smo posjekli nekoliko stabala Nara iz razloga sto već nekoliko godina uopste nije bilo plodova na njima, ali pošto su stabla ponovo počeli da rastu, ja sam odlučila da ih pustim.
Da li je potrebno nesto uraditi da bi mogao ponovo da daje plodove ?

poz.

Ako Nar nikad nije radjao, onda ima te Ukrasni...takva vrsta koja samo cveta i nikad nema ploda..

Ako je radjao pa prestao,jedino ako je mnogo star , ali ne verujem on moze ko smokva 80 ili 100 godina i vise godina ... da Radja....

Podgorica je pre topla tako da i da nije Nar u suncu svakako bi radjao i uspeva mozda malo manja rodnost i sazrevanje kasnije..

Dole je zemlja crvenica dobrim delom i krecnjak, ima dovoljno minerala,

Iskreno ja mislim da ga je nesto napalo, neka Bolest jel cvetao , letos ??

Da podmladiće se i ostavi jednu , dve ili tri stabljike..ne treba ti Grm..

Ja Volim Pg imam familiju i prijatelje,i drago mi je i uvjek kad dodjem,

Uvek se divim Palmama pogotovu Kanarkama koje opstaju na Zaklonitim Mestima, bila je jedna velika na trgu pa sam prosle godine video da su je odsekli ili je smrzla, dok ispred zgrade Vlade su opstala i velike bez problema Sunce sija

Sta bih ja dao ,da zivim u Pg imao bih tropski vrt.. Sunce sija jedan od najtoplijih gradova leti u Evropi Sunce sija

Ovako kod nas na kontinetu ,jedva sutropske biljke opstaju i to ne sve ali mogu neke Very Happy

Ti mozes I Avokado u Pg da posadis i nekad da ga zimi stitis kad je jaca zima i uspevao bi ti kao kod nas Nar..i jos tako neke zanimljive vocke ,Nespulu itd...

Pozz za suncanu Podgoricu
Bye Bye
Hvala vam na odgovrima.
Ljetos nisu cvjetali skoro uopšte.? Još uvjek su na nekih 1-1,5 m visine.
Ostavićemo ih svakako još bar ove i naredne godine da vidimo da li će krenuti.
A tačnija lokacija je okolina Danilovgrada, gdje se nalazi imanje.

Hvala i za sve ostale savjete.

Pozdrav i za vas iz Podgorice. Sunce je ovih dana baš divno.....

Jos je mali , oko metar visine zato nije ni cvetao, ostavi ga jos godinu dve pa vidi kod Vas ima samoniklog Sipka do Bogetica u krsu rastu bez problema iz kamena Very Happy ako imas djubriva stavi mu malo na prolece i trebalo bi da rodi da mu ubrzas rast ..Dole oko Zete je plodnija zemlja ako si u Ravnici..

Pre 5 godina kad sam bio u Danilovgradu ima je plava velika Agava Very Happy mozda 2 metra visine bila je stara sigurno 15 godina jedan list metar ipo medjutim pre dve godine kad sam bio izvadili su je nema je , takodje Video sam i Palmu Chamreps Humilis , I TrachyCarpus fortunei..

Jos od egzoticnih biljkaa zapazio sam Kod Manastira Ostrog Pistace ,
Zatim od Manastira Ostrog u blizini Povije video sam lijander u basti , bio je Onako polu ofucan izgleda da jedva prezivljava bez zastite ali moze sto znaci da U Danilovgradu moze lijander bez problema..

Takodje znam da u Ostrogu postoje tri masline koje radjaju i opstaju , mozes maslinu posaditi ..

Ako imas kakvu informaciju o maslinama u Danilovgradu bila bi nam mnogo korisna hvala puno Sunce sija

#420: Re: Nar (Punica granatum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Dec 16, 2020 6:17 pm
    ----
Ne mesajte sipurak i nar . To sto neki narodi pod imenom sipurak misle na divlji nar nema veze kod nas u Srbiju. Nar je nar bio pitomi, ukrasni ili divlji . A sipurak je sasvim nesto drugo.
Rec kosa znaci dlaka na glavi a rec kosa" akcentiran zadnji slog znaci poljoprivredna alatka kojom se kosi trava

Pozdrav

#421: Re: Nar (Punica granatum) Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 16, 2020 8:24 pm
    ----
Za Veka91 i ostale, ja vas molim da ne citirate poruku u poruci. Takođe nemojte citirati poruku neposredno iznad vaše jer za tim nema potrebe. Zna se na šta se odnosi vaš odgovor.

Hvala

#422: Re: Nar (Punica granatum) Autor: Scotch PošaljiPoslato: Pet Dec 18, 2020 11:28 am
    ----
Sve moj do mojega. Kosa moze da znaci i nizbrdicu, a nar je biljka ciji se plod zove sipak, mogranj, granata, punica,i naposletku i nar. Sipak je kod nas plod ruza, bilo kojih. To sto su zamlate od samonikle biljke napravili ratarsku kulturu je stvar rasudjivanja a i rasadjivanja. Pozdrav

#423: Re: Nar (Punica granatum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Dec 18, 2020 12:39 pm
    ----
Od kad znam za sebe plod divlje ruze a i pitome kalemljene ruze se u Srbiji zove sipak, sipurak, sipkinja . Nar je sasvim druga biljna vrsta . To sto neki nar zovu sipak to njih treba pitati. Oni su mozda pogresili a ne mi pored Morave.

Pozdrav

#424: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pet Dec 18, 2020 11:45 pm
    ----
@drveni, mislio sam da ce samo pasus citirati ono sve ok..shvatio sam necu tako raditi, da se ne bi poruke kopirale 10 puta..izvinjavam se..
Ja mislim da pitomi Nar zovu, Nar a samonikli koji raste u Cg, Dalmaciji i Hercegovini zovu sipak..ponavljam taj Sipak nije isti kao pitomi ima kiseline.. Znaci Vojvoda evo primer Misa i Dr Jare imaju Nar u basti i razmnoze taj nar iz semena ili im proklija padne plod nebitno On ce opet Biti nar mozes ga zvati divlji Nar ali on nije Sipak ona druga pod vrsta veruj mi .. kao sto postoji ukrasni on je treca podvrsta..
@vojvoda kod mene na zapadu Srbije se kaze sipurak i pravi se dzem od te divlje biljke ... A šipak se podrazumeva, evo ti šipak kad se palac prebaci preko kazprsta zna se nasta se misli 🤣
@scotch slazem se apsolutno sa tobom.za Nar su da li bezbroj imena. Ja taj termin"Šipak koristim za tu biljku zato sto raste samoniklo u tim drzavama koje sam pomenuo,i Oni ga tako zovu , kod nas ne raste ,mislim od sada moze i kod nas da uspeva i ja sam ga posadio, ali nema naziv kod nas Vojvoda.. Vojvoda pogledao sam ,pronacicu ti latinski naziv za Nar i Sipak takodje i za ukrasni Nar i sva tri imaju razlicita imena na latinskom...
@Vojvoda upravu si.. Samonikli Šipak zovu u Srbiji Divlji Nar. Kako god,Mnogo naziva ima za Nar, U Istri ga zovu Granat ,kako god bitno je da se razumemo.. jos jednom da pojasnim, mislim da u Srbiji retko ko Ima Divlji nar , jer mislim da ako uzimas seme iz Ploda pitomog nara, Dobijas opet pitomi primer je Dr.jare i cuo sam jos neke primere.. Ali svakako po stablu i listovima se moze prepoznati da li stablo Nara ima bodlje ako ima divlji je i razlikuje se divlji od pitomog malo u listu i naravno plodu..


video resolution checker

#425: Re: Nar (Punica granatum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Dec 19, 2020 8:39 am
    ----
Zdravo Veka
Kazete da u Srbiji samonikli sipurak nazivaju nar . Imam 55 godina i do sada nisam nigde cuo da neko sipci po livadama naziva narom. Ero , ovo je Srbija brale i ne pokusavajte da se poistovecujete sa ostatkom sveta ......

Pozdrav iz Srbije .

#426: Re: Nar (Punica granatum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Dec 19, 2020 8:44 am
    ----
A to sto pisete da drzava pomaze poljoprivrednike ,to bi bilo dobro ali oni neznaju gde su . Ni na nebu ni na zemlji. Neznaju gde da idu i koga da slusaju.20% srba nema pravo glasa. Subvencije dobijaju oni neki drugi koji hrle ka evropskoj uniji i pisljivoj americi . Poljoprivreda im je tako razvijena da osim sverca i ribarenja i nemaju drugu delatnost . Ovo zadnje se ne odnosi na one crnogorce koji ne ljube lance .

Pozdrav

#427: Re: Nar (Punica granatum) Autor: Scotch PošaljiPoslato: Ned Dec 20, 2020 4:27 pm
    ----
Punica granatum je oficijelno ime nara, pa je eto jedan od naziva za nar i granata. Pitam coveka sta ce da seje a on kaze lucerku detelinu. JBG.

Koje bre Siljo ribarenje, otplivam brodom na Sv. Nikolu i u restoranu mi nude sarana iz ecke, a ja da sam teo sarana iso bi na bojanu kod brace siptara pa bi sam ulovio krapa. E zato sade letujemo na ohrid.

#428: Re: Nar (Punica granatum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Dec 20, 2020 9:33 pm
    ----
Bas tako brale . Pozdravljam te i svako dobro.A za ovo Siljo tek ce da razgovaramo. Ja mislio da si zaboravio. Jos jednom te pozdravljam i javicu ti se na pp..

#429: Re: Nar (Punica granatum) Autor: nexxogenLokacija: Beograd/Bar PošaljiPoslato: Pet Dec 25, 2020 8:36 am
    ----
Evo da razjasnim neke nedoumice.

Riječ "nar" je turska. Tako se piše i izgovara na turskom i odnosi se na istu voćku, tako da ništa srpsko u vezi sa njom nema, kao što je slučaj i sa patlidžanom npr. Šipak s druge strane jeste naša riječ, ako se ne varam.

U Crnoj Gori se za nar koristi riječ šipak, a za plod ruže šipurak. Ako sam dobro razumio, samo u pojedinim dijelovima Srbije se šipurak zove šipak.

Na engleskom se nar zove pomegranate što je usvojena riječ iz francuskog i znači "granatna jabuka". Na slovenačkom se kaže "granatno jabolko".

@Vojvoda

Mislim da si pogrešno razumio, nije on rekao da se šipurak zove divlji nar, nego da se ono što se u CG zove divlji šipak u Srbiji zove divlji nar.

#430: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pon Jan 18, 2021 5:45 pm
    ----
Ovo je neverovatno, da poludis, unesem sad nar, pred ovaj debeli minus (jednom sam ga vec uneo u hladniju prostoriju na dva dana, pa ga opet izneo napolje), ja pogledam, on pusta izdanke i lisce, a napolju bilo danima oko nule, malo iznad. I sad u kuci pusta kao da je prolece. Sta sad da mu radim? A nije bio na toplom, samo dva dana u grejanoj prostoriji i opet napolju nedeljama.

#431: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pon Jan 18, 2021 7:21 pm
    ----
Dobro je da je ziv pretpostavio sam jos onda da nije propao. Napolje ga nikako ne iznosi , pre Marta! Ubice ga mraz sigurno. Pa Toplo mu je krece u vegetaciju, sad za nar nisam citao ali za smokvu znam cim predje 10 stepeni u plusu krece u vegetaciju slicno je i za nar samo moze biti razlike 1,2 ili 3 ili 5 stepeni kad krece u vegetaciju plus ili minus u odnosu na smokvu.. Nece mu nista biti nemoj mnogo toplo da mu bude, tipa 30 stepeni super bi mu bilo 10 ili 15 pa i 20 stepeni ali prisloni ga uz sami prozor obavezno da ima sto vise svetlosti, Umereno ga zalivaj. Nece mu biti nista pa i ako toplo bude sto blize svetlosti i prozoru.. U zemljama sa mediteranskom klimom gde ne pada u minus Nar skoro i ne gubi lisce preko zime tako da gde je blaga klima on zimzelen je.. Pre Mesec ipo dana stavio sam Nar na klijanje evo kako sad izgleda imam nekih 9 komada i rastu polako Sunce sija





@sever ako nemas mesta u stanu na prolece ga posadi ,slobodno ispred zgrade ,samo vidi koja je osuncana pozicija zgrade i neko drvo ,drsku pobodi pored njega da pas ne slomi itd. 🌞

#432: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pon Jan 18, 2021 7:47 pm
    ----
Videcu, drago mi je da je nar ziv, a mozda je pobrkao vreme, jer je i nikao u ovom periodu, pa mozda misli da je sad prolece. Very Happy

#433: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Čet Jan 28, 2021 9:00 pm
    ----
Nar mi je toliko napredovao, na jednoj sadnici je toliko vec izbio novi deo, da je deblji zeleni deo stabla od prethodnog odrvenelog dela i skoro je duzi od celog proslogodisnjeg izdanka. Savio se jadan, ima da se prepolovi, moram ga pricvrstiti. Drugi narovi su se pri vrhu razgranali, kao krosnju da formiraju, a neki samo teraju jedan gornji izdanak i idu u visinu.

#434: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pon Feb 15, 2021 2:43 pm
    ----
Narevi iz semena, posadjeni u decembru.


#435: Re: Nar (Punica granatum) Autor: Nabuko PošaljiPoslato: Pon Feb 15, 2021 2:57 pm
    ----
Very Happy ,... iskrenoo..

Nedovoljno svetla (loš balans svetlo - temperatura, biljke su se izdužile,..),
Loš supstrat za setvu (i loša "saksija" - loša drenaža),
kotiledonski listići su "oklembešeni" - opušteni...

,.. ali izvući će ga Sunce sija ( SUNCAaa, daj nam Suncaa.. Smile biljkice su pogledale veselije u mladim listovima Cvetanje )

Verovatno i previše zalivanja, koje je ispralo hranu (boja listova je bleda)..
Moglo bi malo hrane ( nešto na bazi azota, - ako ima sunca, .. recimo Kalcijum-nitrat - pomalo pa češće, ponavljam, ako ima Sunce sija ).

pozdrav ;)..

#436: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Feb 16, 2021 12:36 am
    ----
Nabuko sve si pogodio👍👍 zaista ne dostaje im svetlo malo su se izduzile kao sto si rekao blizu je radiator, a nema dovoljno sveltosti a i ja sam mnogo zalivao smanjicu zalivanje, da ovo mi je u Bg u stanu nisam kuci u Uzicu tano imam 2 nara u basti ali reko malo ovde u Bg da se iz dosade zanimam da ih razmnozavam ,sigurno cu pola podeliti dzabe samo nek porastu. Nadam se kao sto si rekao da ce se izvuci , trebao sam sad da ih posadim zbog svetlosti da bi u aprilu stigle.. Ali samo da izadjemo iz februara u martu ce biti vise svetlosti i sunca👍 Mislio sam u Aprilu da ih presadim? Sta mislis da li su im mnogo male casice? Very Happy Sunce sija

#437: Re: Nar (Punica granatum) Autor: Nabuko PošaljiPoslato: Uto Feb 16, 2021 8:31 am
    ----
veka91 citat:
Nabuko sve si pogodio👍👍
...
Very Happy Sunce sija

A, Nono ne-ne, nisam ja Vrač pogađač,. a i ne igram ni Loto ni sportske prognoze,..

Very Happy , Ja sam Vidovit Very Happy .. znate ono - pošaljete mi sliku i ja vam ispričam vašu prošlos' ..
Ali ja to samo za biljke (zasad Wink ).
Malko šalim,..
~~~~~~~~~~~~~
Da, brzo će im omaliti te čaše .. a vidim da si mnogo dobar lik (ili Nik Smile Cvetanje ), mogu da ti pošaljem puno (i hiljadu ako hoćeš) pravih čaša za rasad..



Bitna je drenaža, a te prave imaju rupe koje su izdignute i puno rupa (kažu "izmislio rupu na saksiji" Very Happy , a Holanđani izmislili najmanje 8 rupa po saksiji ... ima zašto je to trebalo...)

A, i jeftine su 1,1 dinar na veliko,.. msm nove,.. ove moje više nisu nove,... ostalo iz davnih (lepih) vremena, dok sam se gurao u profi proizvodnji..

A, kada ih budeš presađivao, posadi ih dublje i biće super,.. evo nama Sunce sija

👍👍👍

#438: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 17, 2021 4:28 pm
    ----
@veka

Dok cekas da tvoj nar poraste, da vidis moje nar puzavica mutante posle godinu dana. Nesto im lisce nije kako treba, ali ja to mislim da je zbog prebrzog listanja sad u zimu, odjednom. A verovatno i fali prihrane, mala je i saksija. Hteo sam da presadim dok nije listao, ali sta cu mu kad je olistao sad u januaru.

#439: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sre Feb 17, 2021 8:51 pm
    ----
@sever
Ja mislim da su kao kod mene isto listovi svetliji ppguzvaniji itd. Bas zbog onog sto je rekao @nabuko kod mene manje svetlosti , veca temperatura u stanu i Nar je Zbunjen , ima normalnu temperaturu da udje u vegetaciju a nema dovoljno svetlost jos nije bila ni ravnodnevnica, da moze biti i losija zemlja mada ne verujem da je slucaj kod nas jer kad napolju u mnogo losijoj zemlji raste a u nasoj ovoj kupovnoj nesmeta mu nimalo.. Bice to dobro sad kad da ga iznese napolje javljaju toplo, bas i bice tamo jos jedan talas ne znam da li da cekas 1 aprili ili malo u martu da ga izneses ali ja ga ne bih iznosio jer on je u vegetaciji kao da ti je kraj Aprila kad vidim tvoj Nar..tako da sacekaj jos sa iznosenjem dok makar smokve napupe u Beogradu i krenu pupoljke da otvaraju😃

#440: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sre Feb 17, 2021 9:08 pm
    ----
sever, mislim da ti je lisce takvo zbog mnogo vode i malo svetla... kada krenu suncani dani nemoj odjednom naglo da ih izlozis jer ce da izgore...

#441: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sre Feb 17, 2021 9:19 pm
    ----
@sever da ne smes odmah ni na sunce hoce lisce odmah da pozuti, jer lisce nije naviklo na jake sunceve zrake..
@dr.jare nema te odavno 😃 kako su tvoji narevi sto su basti prezimili? Nisi ih stitio nicim cini mi se da si tako rekao? Imao si nekad Mandarinu koju si stitio jel je i dalje imas? Ja sam iz Zezanja moj limun iz semenke ostavio u basti i malo ga zastitio cisto iz zezanja naravno divlji je a i ne treba mi i tako iakreno ne verujem no da je prezimio 😃 Sto se tice mojih nareva u basti, Barski slatki sam bmotao malo onim jutanim dzakom i sad za vikend kad odem kuci skinu cu mu to mada to i nije bila neka zastita dok onaj divlji nisam stitio. Nije ni bila jaka zima znam unapred da su super prezimili 😃👍

#442: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 17, 2021 11:07 pm
    ----
veka91 citat:
@sever
Ja mislim da su kao kod mene isto listovi svetliji ppguzvaniji itd. Bas zbog onog sto je rekao @nabuko kod mene manje svetlosti , veca temperatura u stanu i Nar je Zbunjen , ima normalnu temperaturu da udje u vegetaciju a nema dovoljno svetlost jos nije bila ni ravnodnevnica, da moze biti i losija zemlja mada ne verujem da je slucaj kod nas jer kad napolju u mnogo losijoj zemlji raste a u nasoj ovoj kupovnoj nesmeta mu nimalo.. Bice to dobro sad kad da ga iznese napolje javljaju toplo, bas i bice tamo jos jedan talas ne znam da li da cekas 1 aprili ili malo u martu da ga izneses ali ja ga ne bih iznosio jer on je u vegetaciji kao da ti je kraj Aprila kad vidim tvoj Nar..tako da sacekaj jos sa iznosenjem dok makar smokve napupe u Beogradu i krenu pupoljke da otvaraju😃

Za mesec dana su mu novi izdanci porasli preko 30 cm. Imam 6 narova i svi su fino napredovali. Ovi sto prave kao krosnju, rastu manje ali su normalniji listovi, a ovi sto teraju izdanke i u duzinu i na sve strane, to su ovi sa fotografije, listovi su smezurani. Na juznoj su strani, topline ima, sunca kad sija, ubija samo tako. Necu iznositi napolje do aprila, osim ako ne bude bas toplo napolju.

#443: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Čet Feb 18, 2021 2:15 am
    ----
Ma da to je glavni razlog nema dovoljno svetlosti sigurno, pocetkom aprila iznesi ga i nemoj da brines ,bice sad toplo i mozda bude 18 ili 20 stepeni sredinom marta ali sigurno ce jedna nedelja biti u martu krajem marta sa jutarnjim mrazem provereno, prosle godine je tako bilo i u Srbiji 80% kajsija je taj mraz unistio jer Kajsija prva cveta, i i onda -3c par jutara i odose plodovi.pa da ti nar nebi ostetio taj mraz bukvalno zelene grane bi sve unistio a ostalo bi samo drveno ne treba ti to Sunce sija . Tako da od 31 dana u martu tih 5 dana ili 7 su osetljivi. Naravno ja cu meni skinuti sad u nedelju zastitu sa lijandera , palme, lovora, jer znam da oni bez problema mogu -10 i -12 podneti a ispod -4 vise nece ici 😃 cak cu izneti Agave amerikane jer one su isto do -10c ali maslinu i taj nar kao tvoj da imam NE NIKAKO, samo iz jednog razloga jer je u vegetaciji presecice taj minimalan mraz koji ce doci.. Da tvoj nar nema lisca kao ovi sto napolju prezimljavaju pa da ga izneses i polako da se budi ok, 😃ali ima u vegetaciji je nikako dok ne vidis Bagrem itd da je krenulo.. Pa bas dosta nareva imas, iskreno ja da sam na tvom mestu pitao bih tog coveka koji se pita, za vasu zgradu i jedan nar a mozda i vise na osuncanom mestu ispred zgrade bih ga posadio. Brze bi rastao, imao bi plod, a usput, vrlo lako mozes da ga iz reznice razmnozis kao smokvu , uzmes reznice debljine olovke 3 komada i veruj mi bez zila posadis na nekom mestu i prima se bez korena i gela za ozivljavanje jos malo ako imas peska jos bolje.tako da moci ces opet da ga razmnozavas razmisli o tome, jos ces imati tu ispred zgrade i nekad da ga oberes i jos reznice za nekoliko godina da uzimas 👍

#444: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 18, 2021 8:05 am
    ----
Za sad je problem sto je stablo tanko, i ne stize da odrveni koliko brzo raste. Bio sam do poljoprivredne apoteke i tamo video nar slicne visine, ali sa debljim stablom, moji kao puzavica i vreza od divljih kupina i malina, tako i pustaju izdanke, na sve strane. Very Happy Jos nesto me nervira, nadao sam se da ce uhvatiti ritam i da nece listati do proleca, ne odgovara mi da mi lista pocetkom januara a gubi lisce u oktobru-novembru. On je bio napolju sve vreme, uneo sam dva-tri dana kad je bio neki mraz, pisao sam o tome i ovde kad sam se bojao da mi je izmrzao, i izneo sam ga opet napolje, kad posle nekog vremena vidim tera nove izdanke, a bio je lepo napolju, ne znam sto je poceo da raste kad je uvek bilo do 10 stepeni, eventualno u najtoplijem delu dana malo vise. Probacu da ga zasadim na poslu. Sa posla cu da uzmem reznicu smokve, a posadicu nar Wink .

#445: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Čet Feb 18, 2021 5:57 pm
    ----
veka91 citat:

@dr.jare nema te odavno 😃 kako su tvoji narevi sto su basti prezimili? Nisi ih stitio nicim cini mi se da si tako rekao? Imao si nekad Mandarinu koju si stitio jel je i dalje imas? Ja sam iz Zezanja moj limun iz semenke ostavio u basti i malo ga zastitio cisto iz zezanja naravno divlji je a i ne treba mi i tako iakreno ne verujem no da je prezimio 😃 Sto se tice mojih nareva u basti, Barski slatki sam bmotao malo onim jutanim dzakom i sad za vikend kad odem kuci skinu cu mu to mada to i nije bila neka zastita dok onaj divlji nisam stitio. Nije ni bila jaka zima znam unapred da su super prezimili 😃👍
Mandarina je izvadjena jer je svake godine izmrzavao nadzemni deo zasticen senom i pri izuzetno blagim zimama a onaj nizi zasticen zemljom (15-20cm) nije i to se u prolece svake god lepo razbuja preko 1m ali smetale su mi ogromne bodlje vece od poncirusa na koje sam se nabo nekoliko puta...
Narove nisam stitio ostavio sam 1 koji je imao tamne bobice izuzetno slatke bez kiselosti i jos 3 kom koja jos nisu rodila... jedan koji je rodio sitne plodove izuzetno kisele izvadio sam jer je i on imao neke bodlje... taj kiseli bio mi je favorit imao je cvetove crvene boje ne narandzaste kao ostali i plodovi su bili spolja bas crveni ali rano popucaju i bas su kiseli...
Da li si mozda saznao koja slatka sorta na nasim prostorima najranije sazreva?

#446: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sre Feb 24, 2021 12:56 am
    ----
@Drjare bio sam u guzvi nikako da Vam odgovorim ne zamerite Very Happy
A pa fino i ja sam ostavio moj divlji limun iz zezanja preziveo je nekih 50% sa solidnom zastitom, imas sliku na temi limun da ne ubacujem ovde, Ali ne moze kod nas limun kao i mandarina i sa zastitom propadne ali iskreno ja sam znao da ne ocekujem od njega nista nego da bih testirao klimu zbog masline.mada zadovoljan sam jer je preziveo, mislio sam da ce do zemlje biti sprzen.. Sto se tice Nara, nazalost nisam se skoro bavio njim,dosta sam Masline istrazivao, i o njima procitao,i one imaju potencijala , u Bg jedna bez zastite 2 zime prezimljava a ima i u Nišu 4 masline nekoliko godina opstaju bez zastite kad budes imao slobodnog vremena prelistaj Temu Masline.. Sto se tice nara, pre sam citao u Hercegovini navode Sladun, i Glavaš pogotovu sladun da je najsladji.. U Cg barski Slatki njihova sorta ,imam taj Barski videcemo kod nas kako ce se pokazati, najgore, sto ova korona blokirala putovanja letos..a vec sam hteo da putujem i nabavim neke sadnice.Makedonci imaju 2 sorte od Turaka sto su im ostale mada nesto su nabavili od Grka. Istrazicu koja sorta ima najranije sazrevanje uskoro cu imati vise vremena itekako cu se pozabaviti narom Sunce sija Ti si u Negotinu nazalost nisam nikad Bio voleo bih i nadam se da cu doci da posetim ,ali bio sam u Golupcu i u Velikom Gradistu kao i Pozarevcu i po meni Zapadna Srbija kao i Istocna Srbija su najlepsi krajevi turisticki posetiti u zemlji:D U zadnje vreme sam se najvise bavio, maslinama i palmama, od 200 vrsta palmi u Srbiji bi mogle 4-6 vrsta palmi da uspeva, stim 2 vrste bez zastite a ove tri prilikom jacih zima svke 4 godine zastita umotavanje itd i ima jos dve koje bi mogle da se probaju. Ja kod mene imam 2 vrste palmi u basti aloju i agavu i dva kaktusa napravio sam pravi mediteran... Sunce sija Osnovne tri podele Nara :posto je bilo rasprave jos pre nekoliko meseci. Da ubacim tri osnovne podele.. Punica granatum var. spontanea - nar u divljem stanju (poznat kao ljutun, naročito prisutan u dolini Neretve), niži i trnovitiji grm, sa manjim i kiselim plodovima. Punica granatum var. sativa - pitomi nar, jačeg i većeg rasta, krupnijih, slađih i jestivih plodova. Punica granatum var. nana - ukrasni nar, ukrasni grm, uzgaja se zbog svog patuljastog rasta i malih plodova. Boja cvjetova varira ovisno o podvrsti od bijele do crvene.
Djerdapska klisura po meni uz Beograd bi trebao biti najtopliji deo Srbije naravno i Niš je topao, Medjutim zanima me djerdapska klisura,Kod Golupca je Dunav najsiri 7km ledi li tu voda trebalo bi logicki da ta kolicina vode utice na vazduh?da je zimatu blaza? Drugo mislim da je nasa strana hladnija nego Rumunska njihova strana je okrenuta ka Jugu? Po meni kod Nas mozda najpovoljniji klimatski deo u Djerdapskoj klisuri je juzno od Kladova i da nazovem to poluostrvo pogotovu sela. -vajuga, milutinovac,korbovo. Okrenuti su ka jugu mala nadmorska visina , jedino ne znam da li je tu vetrovito? Nisam bio tamo mozda me logika Vara,Djerdapska klisura ima dzepova sigurno velika je i sigurno ima razlike 3 stepena od jednog mesta zimi sto je razlika za zonu, ? Na Mapi usda zone mali jedan pojas uz Beograd je Djerdpaska klisura oznacena 8a usda zona Cmok


#447: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sre Feb 24, 2021 12:42 pm
    ----
Kakav je ovo smajli sa poljubcem ja to nisam ubacio😑

#448: Re: Nar (Punica granatum) Autor: Nabuko PošaljiPoslato: Čet Feb 25, 2021 3:02 am
    ----
Very Happy , ja sam .. slučajno,.. Izvini.

#449: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Feb 28, 2021 12:49 pm
    ----
veka91, preciznije ja sam iz Kladova... Milutinovac, Vajuga i Korbovo nisu nista topliji od ovih ostalih sela... ono sto na karti deluje kao veca nadmorska visina je oko 50-ak metara a deluje jer su stari Rimljani kopali kanal kako bi preusmerili tok Dunava da bi napravili Trajanov most... pa su od toga ostala dva mala "jezera" i nekoliko ritova (bara)...
U brodogradilistu u kojem ja radim, rade i oko 200 Rumuna pa sam u kontaktu sa njima saznao da oni dosta zaostaju za nama u vocarstvu i ostalom... unazadio ih Ceusesku totalno... kupuju vocke kod nas na pijaci... luduju za nasom hranom pogotovo za rostiljskim specijalitetima... probao sam njihove cevape i nikakvi su... smokve, kivi, kaki i ostalo gotovo da nemaju... Rumunski grad sa druge strane Dunava je mozda topliji zimi jer ima preko 100.000 stanovnika... inace kada su ostre zime ledi Dunav celim tokom i duva vetar celim tokom... za uzgajanje ovih nazovimo tropskih vockica najbitnije je dugo i toplo leto a toga kod nas ima... na FB sam saznao da neki delovi Svedske pored mora ima zime slicne nasim ali su im leta kratka bez sunca pa je to muka za smokve i kaki koji tesko sazriju i ukus je verovatno los...

#450: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Ned Feb 28, 2021 9:39 pm
    ----
Dr.jare

Da kad krene sibirski Ciklon vetar zimi iz Ukrajine duva karpati jednim delom stite panonski bazen i nasu zemlju ali onda taj ciklon trazi nizu nadmorsku visinu i onda prodire dolinom Dunava👎 jbg i onda kao sto sam kazes Negotinska Krajna prva strada i onda kako krene da ulazi dublje u Srbiju Racva se i polako Slabi Zapadnije delove Srbije manje zakaci.. pricali smo bas pre i ako je Uzice na 440 m nad visine ne oseti velike minuse. Nisam znao da ceo deo Djerdapske klisure ledi ali Onda bi Golubac trebao biti povoljniji ipak 7km kopnene vode video sam svojim ocima to je fakticki u Srbiji najvisa povrsina vode..
Zasto mislim da malo utice ta voda pa u Ohridu utice ali i Ohrid je u Rupi i akumulira tu toplotu, ali kao sto kazes Dunavom je promaja i zbog velike brzine vetra 👎👎

Da jeste Turnu severin je Veliki grad, stvara sigurno malo toplotno Ostrvo..

Da slazem se, Srbija ima Topla Leta bas, ali nazalost u Evropi mi smo toliko juzno kao Lombardija istra pa i Tuluz u Francuskoj ali Dzaba iz Rusije Prodire hladan Talas i ako su ova mesta, na istoj geogravskoj paraleli..

Medjutim Bugarska je malo juznija od Nas ali i ona isto Strada zimi kao i mi cak ove zime je malo gore prosla nego mi bas sam pratio ,mape minimalnih temperatura, njih spasava sto imaju tri grada koji osete minuse kao i mi ali uspeju malo u plus da im se prebaci .

I na Osnovu njih Istrazivali su dosta , i nasli su i sami su Bugari Stvorili mnoge Sorte imaju maslinu do -18C elit 2 i elit 5 njihova sorta...

Mada pratio sam cele zime Njihova Varna je bila paralelno sa Beogradom a i Sadanski i Ivajlovgrad su isto bili jedino je mali pojas Burgasa i juzno od njega bio topliji od nasih delova Srbije ostalo je bilo isto ili hladnije.

Da medjutim Mislim da Negotin ima topliju jesen nego ostatak Srbije vise puta sam slusao Oktobar Novembar da je topliji ali zimi ne bas jbg..

Naravno i leti je medju toplijim gradovima sigurno je leti medju 5 najtoplijih u Srbiji 👍

Jedan moj Drugar Radi na Zlatiboru u meteroloskoj Stanici i on mi je rekao na Zlatiboru je bilo -14c najhladniji minus ove zime , kod mene Uzicu -11 u Beogradu je bilo najnize -8c

Medjutim rekao mi je Zlatibor da je najtoplija Srpska planina i ako je na tolikoj velikoj nadmorskoj Visini ali vrlo malo Utice Jadransko more takodje izracunali su da
9% mediteranskog vetra ima na Zlatiboru i to je sigurno zasto on nema velike minuse jer vetar taj malo ublazi..

Ali naravno pricali smo pre da neko ne pomisli da je Zlatibor topliji od Subotice naravno na godosnjem novou nije nego da se ljudi ne zbune na Zlatiboru ce biti 10 dana od -10 do -15 a u subotici primer mogu biti 4 dana po -18 c ostalih 6 dana -5 e u tome je razlika Wink

@DR.jare sto se tice egzoticnih Biljaka Bugari su dosta ispred nas, blizu ti je Vidin ja cu pratiti da li imaju maslina u Vidinu ako budu posadili njihove elit sorte i najdjem neki Izvor javicu ti jer bi i to mogao da probas Vidin je klimatski isti Negotinu Very Happy

Takodje bugari imaju i Nareve dosta, ne znam za Vidin ali pogledacu malo, oni bas dosta eksperimentisu mislim da im je Grcka motivacija i Crno more imaju more kao i Rusi pa se uvek pitaju kako Sochi u Rusiji ima palme i egzoticno voce a oni slabo.. i zato se toliko trude mislim da je to glavni razlog nema sumnje sigurno su ispred nas kao sto smo mi ispred Rumuna i Madjara Very Happy

#451: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Ned Feb 28, 2021 9:45 pm
    ----
Pa jug Švedske ima okeansku klimu usljed Golfske sruje, tu minusi ne idu ispod -10 a more ne smrzava medjutim ljeta su hladna i sunca hronično fali od egzotike tek T.Fortunei uspjeva ali zastićen od vjetra.
Kladovo s druge strane zbog unava ima dosta stabilniju klimu i puno više sunca.
Da Rimljani fascinira zaista ostroumnos i spretnost njihovih inzinjera, nije im snaga bila u legijama koliko u inzinjerskim jedinicama ...
Istina Rumuni nemaju štih za rostilj da stave samo biber i so bili bi bolje... Nego dali radjaju Narovi u Kladovu? ili bademi bar?

#452: Re: Nar (Punica granatum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 11:00 am
    ----
Koliko ja znam Negotinska krajina je od pre nekoliko vekova poznata po bademima a ima i narova . Raslo mi je badem drvo , pesma o hajduku Veljku Petrovicu iz Negotina . Tu smo gde smo a narova ima i to na vise lokacija . Badema ima i kalemljenih i sejanaca po nekim selima cak do Nisave kod Pirota .

Pozdrav

#453: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 12:05 pm
    ----
Da i ja sam cuo, bas sto je rekao Vojvoda mislim da badema najvise u Srbiji i ima u Negotinskoj krajini👍 a Ima Nareva Ubacivao je Dr.jare. mada ja i dalje mislim da neki zavuceni delovi Djerdapske klisure i zakloniti od vetra a osuncani imaju povoljniju klimu pa ko Beograd sigurno, ne bi ovi sto prave Usda zone bez razloga pravili takvu mapu..e sad da li je to kod Negotina Golupca ili Milanovca ili Kladova to mora neko bas ko se dobro razume i zna taj deo da utvrdi pa mozda i Rumunska Strana..


Po meni iskreno mislim da je ova mapa najtacnija sto se tice klime , i radjena je posle 2010 godine ..

post pics

Zuti delovi Srbije su Najtopliji, Vlazna Sutropska klima, mali deo Negotinske Krajne je oznacen..

Nazalost Nis nije oznacen verovatno zbog jacih zima👎

Nisu stare one mape iz 1980 i 1990 gde u Srbiji nije bilo humid subtropical sto su neki ucili (@vojvoda)a klima se promenila..

A ova evropska mapa pokazuje da je Beograd sa okolinom dobio martimni juzni uticaj pogledaj te Wink Sunce sija a martimni uticaj ima cela dolina Vardara kao i Trakija u Bugarskoj i njihovo more sto znaci nije mediteranska ali nije ni umereno kontinentalna klima nesto izmedju

Itekako je Beograd, Varna i Ivajlovgrad i Plovdiv klimatski isti..

Mapa pre

Mapa posle


A ovo je tacno zivim cetri godine zadnje dve zime u Bg temp nije islo ispod -8c Sunce sija

Naravno toplotno ostrvo skoro 2 miliona ljudi a koliko ima ne prijavljenih procenjuje se da je 2.5 miliona ljudi plus automobili gradski prevoz , kanalizacije i dve velike reke Dunav i Sava ucinile su Da Beograd bude skoro najtopliji zimi u Srbiji..

Mislim da kad bi Niš imao 2 miliona stavnovnika bio bi sigurno topliji od Beograda jer sad leti ima najvise tropskih nociju u Srbiji.. Sunce sija

#454: Re: Nar (Punica granatum) Autor: naskovicLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 9:02 pm
    ----
Selo Matejevac, na 2km od Nisa. Maltene svako dvoriste ima, ili je imalo badem. Cak ima i matorih stabala po njivama. Pitaj boga koja sorta, neka stara autohtona jer se lako siri od korenovih izdanaka. Radja bez greske, pod uslovom da ga prolecni mraz ne popari.

Narovi, na vise lokacija sam ih vidjao po gradu. Ali nisu radjali. Da li su ukrasni ili ne ne znam.
Ja imam sortu Barski Sladun, u saksiji je i ne unosim ga. Niti je u zavetrini. Jos je mala biljka jer je limitirana zbog saksije. Cveta ali ne zamece. Oprasivanje, zrelost grma il nesto trece, ne znam.

#455: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 10:38 pm
    ----
Ne znam mozda zimski stres... kod mene na selu nar uvjek u pravilu prerodi a nikad se ne zaliva niti se primjenjuju bilo kakve mjere....mislim da je u pitanju kondicija biljke, a tu je badem jedan visoki...

#456: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 10:39 pm
    ----
badem...

#457: Re: Nar (Punica granatum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 10:49 pm
    ----
Misterio , kada bi ja imao ovakav nar . Pa ovo je super rodjo. Pozdrav

#458: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 11:16 pm
    ----
pre dve godine ...ali uvjek je tako imam jedan i iza kuce tog smo vezali gumom jer puca od roda ima jos slika ali......nisam uspio naci slike mjenjao sam tel... ali od 3 nara kako kaze narod dole, sipka ima uvjek preko 200kg ploda(ja donesem oko 40 kg ne mogu vise ostalo se podjeli i propadne.... Nasao sam sliku badema u cvatu pa evo

#459: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 11:23 pm
    ----
Ipak nadjoh jedna slika mislim Maj mj.

#460: Re: Nar (Punica granatum) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 11:30 pm
    ----
Blago tebi gde zivis i kakve lepe vocke imas . Ja mogu samo da sanjam i mastam. Pozdrav

#461: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 11:31 pm
    ----
Inace jedan doktor iz Kistanja zivi u Smederevu i Nar mu radja vec drugu-trecu godinu, ne ovako obilno ali sasvim pristojno, samo morago je dugo cekati pretpostavllam oko 7god.

#462: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Pon Mar 01, 2021 11:38 pm
    ----
Hvala Vojvodo )) pogotovo me Kumqvat iznenadui stalno radja i cvjeta...ali bas je u zavjetrini i mraz tu ne dopire.

#463: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Mar 02, 2021 12:39 am
    ----
@Misterio ja imam Kumhvat iz Semena on ne treba da se kalemi?

Blago se tebi kad ti Kumhvat Uspeva onda si sigurna usda zona 8

Moram ti jos nesto reci danas sam prolazio kroz Veliki Mokri lug i video sam onu Agavu i ako je proslu zimu prosla bez ogrebotine i ove zime nije nista pokazivala dok danas nisam video ali video sam da joj je centralni deo pozutio malo ne mnogo od oka nekih 20% stete ziva je ona sa stetama tek sad u martu su se pojavile zute fleke slikacu je kad opet budem prolazio ..

One moje Agave su polovicno prosle bez zastite ali stari listovi su stradali dok koplje je super skoro bez stete sto je najbitnije ali ipak u Uzicu je malo hladnije nego u Bg .. Prva komsinka kod mene u Bg ima Agavu americanu koja joj cele zime stoji napolju u saksiji medjutim pod nadstresnicom je nema nikakve stete od zime Sunce sija Very Happy i gotovo da nema vode skoro cele zime nije je zalivala cak sam joj ja rekao zalije sad malo mora makar osusice se da ce mi pelcer od te agave americane sto je nekoliko zima se celicila bez stete napolju..hoce Ona da je posadi napolju da joj pomognem , medjutim mislim da je kod nas problem velika vlaga zimi nego minus , sto znaci te agave americane treba prekriti da ne kisnu od novembra do marta precnik metar i peskovito zemljiste i suncana strana tu ih treba posadit .i

moje su male izdrzale u Uzicu skoro ukupno 10 ledenih dana i islo je do -12 c

Imaju stete 50% ubacio sam slike u temu agave..

Tako da moze i agava da se skupi veze i agril na nju ali ipak mislim da veca steta vlaga kisa zimi nego taj minus.
Tako mi deluje na osnovu nekog mog istrazivanja..

Prosle godine aloju aristatu nisam zasticivao od kise i prezimila mi je sa nekih 50 % stete obnovila se lepo preko leta ove zime sam samo pokrio da ne kisne nju i neki kaktus sto sam kupio u Beogradu i zeleni se aloja i kaktus kao da nije bilo zime super su Very Happy Very Happy

#464: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Uto Mar 02, 2021 9:18 am
    ----
Pa jeste Knin je 8a, kod mene je 8b hladnija, imaju ljudi mandarine okolo. Kao sto imas i med.tvrdolisnog rastinja, smilja ko korova i zalfije. Tako da nije reper za usporedbu. Ali vidio si kolike su Agave kod Man.Krupe. koji je 8a mislim i glavno je da nekisne s agrilom bi uspio ..mozda,, mada je rizik, Aristratom sigurno )

#465: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Mar 02, 2021 1:04 pm
    ----
Sve si upravu👍👍kod tebe sigurno moze palma wasingtonia filifera ,

Ja cu probati sa zastitom ceriferu a mozda bih mogao i ja kasnije da probam naravno sa zastitom filiferu pna je do -10 sigurna -12c gubi lisce ispod mrzne..

Dobro je sto sam agave americane posadio neces verovati ali ni Bugari ih nemaju na svojoj teritoriji , bas su pricali za Trachycarpus fortunei pre 35 godina imali su 6 palmi u nekoliko gradova sad skoro su brojali danas u Bugararskoj ima izmedju 5000 -10000 palmi po bastama i parkovima a procenjuju da malih sadnica imaju preko 50.000

Sto se tice agava americana gotovo da ih nemaju ali imaju was.filifera preko 10 komada koje im prezimljavaju neke sa zastitom neke ne..

#466: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Mar 02, 2021 2:19 pm
    ----
Da video sam One Agave ispred Manastira , cim su one onolike garantujem ti da bez zastite moze kod manastira filifera palma, mozda bi cak mogla i Robutsa ali gubila bi lisce.. Nekad davno 2015 godine Severno od Podgorice manastir Moraca ima, i video sam da su kanarku posadili ali znao sam da ce biti gotova stitili su je , moraca je dosta severno od Podgorice i sa Kolasina duva hladan vazduh, dosta je toplija dolina Zete nego severno uz Moracu.. Od Mediteranskih biljaka u Morači sam samo video, yucca gloriosu, smokvu u solidnom stanju ruzmarin ,lovor visnju i imali su 5 lijandera, 4 lijandera u saksiji jedan je bio zbunast ispred manastira ali mrznuo tu je usda zona 7b kao u Srbiji.. Ostrog je druga prica toplije je tamo tamo ima samoniklog nara i smokvi koliko hoces, i mljecika euphorbie , ima i mediteranske vegetacije mislim da je crnika.i jos neke mediteranske biljke koje ni ja ne znam. Tamo je Usda zona 8a ..mada kad su jake zime padne do -15c kratko.. Bio sam posle one jake zime u Pg i do Ostroga posle 2017 godine, smokve su tada malo stradale cak i malo gordje, moralo je da se reze ,pricao sam onu jednu maslinu je ubila ta zima skroz ostale su dve masline .zive i dan danas Sunce sija .Medjutim islo je tu kratko do -15 c ali mislim da je njima bio problem sto je bilo toplo vreme pustile biljke sok i naislo mnogo hladno vreme preseklo i sve pokosilo ...
Tada su Kanarke u Podgorici neke otisle a neke jedva prezivele.. U Danilovgradu , sam video champreos humilis , dobra je ta palma trebalo bi je probati kod nas u Srbiji na toplijim mestima sa zastitom ona je dobra sto izbacuje mladice sa strane..ja imam Trachycarpus fortunei ako super uspeva Trachy kod nekog bez zastite moze da proba humilis sa zastitom Very Happy Inace humilis je jedina Evropska Palma Very Happy uz jos jedan Phonex koji je sa Krita Very Happy

#467: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Uto Mar 02, 2021 2:56 pm
    ----
Pazi hehe prvo Kumqvat obavezno kalemi . brze dolazi na rod,
Pusti chamerops humilis, on ne trpi zimsku vlagu i led. Ali sam siguran da npr T.Fortunei var Nani Tal moze i obicni u svim ,,zupskim klimama..
da jedina izvorno evr palma jeste humilis ...one Phoenix T, su introducirane vjer. Medjutim siguran sam da T.Fortunei moze u zupskoj klimi u zavjetrini bez zastite ))

#468: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sre Mar 24, 2021 7:57 pm
    ----
Opet da nas vrnem na nar. Very Happy
Izgleda da cu definitivno morati da presadim nar, jer trenutne saksije ne zadovoljavaju potrebe za vodom i vlagom. Posto je nar jos u stanu na juznoj strani, mora da se zaliva svaki dan, verovali ili ne. Jer sunce koje przi u prozor bas uzima vodu i vrhovi nara se oklembese, cim sipam vodu, vrhovi se povrate. Mogu misliti sta ce biti tek na letnjoj zegi, kad je sad tako. Kad je najbolje da presadjujem u vece saksije, vegetacija je kao sto je veka rekao, kao da je kraj aprila? Da li kad presadim da drzim na suncu ili u hladu? Danas sam napokon presadio narove u vece saksije. Nadam se da nisu doziveli veci sok pri presadjivanju.. Problem, ako je to problem, je to sto je lisce pocelo da se uvija, ne znam zasto, ima lepu zelenu boju. Mora da je zbog nedostatka hranljivih materija, jer su saksije bile bas male, a on je iznikao odjednom bas dosta, sad je visine malo preko metar. Da li neko ima ideju zasto se lisce uvija? Svetlosti sigurno ima. Vodu dolivam redovno, skoro svaki dan. Sad cemo videti kako ce mu biti u novim saksijama.

#469: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Čet Apr 15, 2021 1:59 pm
    ----
@Sever
Vegetacija ti je kao da si u Grckoj na Peleponezu 😃 Pa ja mislim da su ti se od toplote malo sparili listovi, ali bice to dobro 😃 Sad sam uslikao moj Nar u Užicu u dvoristu i jedan i drugi su tek poceli da pupe.super su prezimili nikakva steta.. Dr.jare kakva je vegetacija u Negotinu , jesu li kod tebe poceli pupoljci da se otvaraju?? Evo slike ,grane mog Nara


#470: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pet Apr 16, 2021 3:16 pm
    ----
Nar kod mene ide malo ispred...

#471: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pet Apr 16, 2021 3:38 pm
    ----
Momci, ima jos da rastete. Cool Razz Cvetanje

#472: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pet Apr 16, 2021 7:28 pm
    ----
Dr.jare Nema sta, kasni kod mene sigurno 7 dana nar nema sumnje , kad bi bilo 5 dana po 20 stepeni bio bi on takav ali opet dolazi neko zahladjenje.. Imam sliku prosle godine, nar i smokva 18 aprila 2020 godine kod mene. Ovaj april mesec ne pamti se da je bio hladniji ne znam kod tebe ali kod mene u odnosu na proslu godinu kasni mi vegetacija 10 dana provereno i na smokvama i narevima pazi slike prosle godine u ovo vreme. Mada generalno i u Bg sam video isto da kasni verovatno svuda u Srbiji negde vise negde manje. Prosle godine slike kod mene



Evo i smokve. Dobro je imam u telefonu sve slike nilad nista ne brisem i udjem u proslu godinu i vidim sve Very Happy
@ sever jos malo i polako u prosarani hlad mozes nar da izneses dobro se zeleni nema sta , usao si u jun Very Happy

#473: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pet Apr 16, 2021 8:08 pm
    ----
Ove godine vegetacija kasni mozda i preko 10 dana... meni je neki reper najranija tresnja u mom kraju koja zrije oko 1. maja... ovih dana tek cveta...

#474: Re: Nar - Punica granatum Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Apr 17, 2021 5:59 am
    ----
NBonsai citat:
evo je njegova malenkost Very Happy
divan poklon Kiss
od... prepoznace se. Wink
da li patuljasti nar prezimljava na toplom ili i njemu odgovara hladna i svetla prostorija? ono sto znam je da ne voli da kisne i da mu se orosava list, a voli puno sunce. koji je lat naziv za ovu predivnu patuljastu vrstu?

To i mene zanima.
Nasledila sam biljku staru oko 35. godina, prelepo cvetala,puna plodova...nisam znalac, al deluje kao bonsai.
Stavila sam je zimus na 18-20C ,zapadni prozor,zalivala jednom mesecno..tek po malo. Jos uvek nista, nema lista... Mase

cimbi citat:
Punica granatum var. nana, može i hladno i toplo Wink

Uhh, super.
Znaci, mogu da se nadam cvetu i ovog leta.
Hvala,puno.

#475: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sub Apr 17, 2021 6:37 pm
    ----
Jasbi, mislim da nisi trebala preko zime da drzis na 18-20C... na tim temperaturama ne gubi lisce to jest ne ulazi u zimsko mirovanje... tako da mi je cudno sto jos uvek nemas lisca... pogledaj gore slike kod sever...

#476: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Apr 17, 2021 7:09 pm
    ----
Moj je izgubio lisce u ranu zimu, ali je u januaru vec listao, a bio je na terasi. Prevarilo ga je juzno sunce, a mislim i da je poranio jer je i nikao u januaru kad sam sadio semenke prosle godine.

#477: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sub Maj 01, 2021 4:35 pm
    ----
Dr jare. Juce sam bio u Manstiru Ostrog gde je prirodna najsevernija granica u Crnoj gori divljeg nara koji normalno raste i Sazreva uporedi vegetaciju tvoju i manastira Ostrog ako mozes ubaci sliku tvog nara, Very Happy Sunce sija Manastri Ostrog usda zona 8a




Sutomore primorije Nar olistao usda zona 9



Trebalo bi da je kod tebe ista vegetacija kao u Ostrogu kod mene sigurno kasni 5 ili 7 dana za Ostrogom ubacicu slike u Ponedeljak iz Uzica Very Happy

#478: Re: Nar (Punica granatum) Autor: nagarddLokacija: BiH PošaljiPoslato: Ned Maj 02, 2021 1:40 pm
    ----
Sorta barski sladun, zaboravljen na terasi preko zime, pod krovom na sjevernoj strani, prezivio nekoliko mjeseci bez zalijevanja (vjerovatno je dobacivalo povremeno malo kise kad je jaci vjetar) i najnizu temperaturu od -13.

#479: Re: Nar (Punica granatum) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Maj 03, 2021 8:07 am
    ----
dr.jare citat:
Jasbi, mislim da nisi trebala preko zime da drzis na 18-20C... na tim temperaturama ne gubi lisce to jest ne ulazi u zimsko mirovanje... tako da mi je cudno sto jos uvek nemas lisca... pogledaj gore slike kod sever...

Listove je izgubio pre nego sam ga unela u kucu, na kraju sezone.
Tek pre neki dan, kako su poceli ovi topli dani, poceo je da izbacuje listice. To pre lici na "naznake" listova, bordo zameci, ali vidim da je ziv, sto mi je najvaznije.

Al, sam, zbog straha, posejala nesto semena iz proslogodisnjeg ploda.
Svako seme je niklo. Biljcice su mnogo sitne i nezne, deluje mi da ce rasti sporo, al sam sretna i zbog toga.

Hvala na odgovoru. Wink

#480: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Maj 03, 2021 10:06 am
    ----
veka91, kod mene vegetacija ide ispred severa Crne Gore jer su oni ipak na vecoj nadmorskoj visini... istocna Srbija je toplija od juga Srbije upravo zbog nadmorske visine... slika mog nara (desno) koji je tik uz tuju (levo)...

Jasbi, to bordo su mladi listovi koji posle budu zeleni... nar iz semenki nikne skoro 100% i prve 2 god raste sporo posle ide ludo...



#481: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pon Maj 03, 2021 9:08 pm
    ----
Svaka cast Dr.jare vegetacija ti je Veca nego u Centralnom delu CG oko man. Ostroga.gde je najsevernija tacka submediterana gde samoniklo rastu smokve, divlji narevi mlecike, ruzmarin i jos neki mediteranski zbunovi. Video sam listove smokvi sto si ubacio na forum super , su do pola su se otvorili.ma da kod tebe je 40 metara nadmorska Visina 😃👍 znaci to super , svakako kod tebe na istoku je bolje imati Nar jer je 10 dana vegetacija ispred nego kod mene na Zapadu samim tim i sazrevanje je ranije ,mada videcu u buducnosti kod mene sazrevanje.. Ove godine , sigurno ocekujem rod dve ili tri nove sorte smokvi , koje sam pelcere, doneo 2018 godine. Bice slika ubacivacu , krenuli su plodovi na tim smokvama velicine graska Sunce sija samo nista da ih ne smlati..

#482: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Uto Maj 04, 2021 8:19 am
    ----
Ah, napravio sam sranje. Izneo sam pre dve nedelje nar na terasu. Nisam ga iznosio postepeno, vec odjednom, i dobio je opekotine od sunca, verovatno je to. Rekli ste mi da iznosim postepeno, da ga privikavam, al je bio na juznom prozoru kao u staklenoj basti, pa sam mislio da je vec pripremljen, a i dani su bili sareni, vise oblaka nego sunca, ali, lisce je pocelo da otpada i promenilo je boju. E, sad, ponegde izbacuje nove listove, negde ne, steta je velika, ali ce se valjda izvuci. Znoji se

#483: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Maj 04, 2021 9:02 am
    ----
Hoce izvucice se , stablo mu je zdravo, samo je lisce dobilo opekotine, oporavice se sigurno, mislim na nove listove sto bude izbacivao , a stari ce ostati takvi, ali ne brini stablo je dobro 👍

#484: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Sre Maj 19, 2021 4:05 pm
    ----
Danas sam na Vračaru video dva Nara koja su krenula da cvetaju.Stariji su procenjujem starost oko 10 godina zimu 2017 su bez problema pregurali ,cim su debela.stabla nema tu jakih minusa ,medjutim sa.svih strana su okruzeni Zgradama jos je centar Bg .Stabla su im debljine staklene Flase (vino od litar.)
Dobra je lokacija , pa imaju pola dana sunca tako mi deluje.ne znam da li radjaju nemam nikakve.informacije a i problem je opet doci i posetiti te.Nareve.jer je to dvoriste zgrade njihov parking tako da kapija i ulaz bez stanara ne moze da.se udje..

Evo slike kako nar Cveta.


Ono sto je provereno da je ovaj nar pregurao jaku zimu 2017 a mozda je i 2012 zimu .svkako ovakve lokacije kao ova u Beogradu imaju mogucnost i za sadnju nekih toploljubovih biljaka Masline ili Humilis palmu,ili Japansku Musmulu Very Happy

#485: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Čet Maj 20, 2021 10:53 am
    ----
veka91, to mi lici na ukrasni nar koji ne daje plodove on ima svetlo roze ili skoro belo cvece... pupoljci na tom naru su bas svetle boje ili mi se cini na snimku...

#486: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pet Maj 21, 2021 5:46 pm
    ----
@Dr jare.Moguce da je ukrasni Nar ,da ukrasni cvetovi su svetliji, nisam nikog pitao dolazicu iduce nedelje opet tu pa cu slikati cvetove iz bliza, da.prepoznamo , trebalo bi moji u Uzicu da.cvetaju ove.godine posadjeni su 2018 godine visine 30 cm 😀

#487: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pet Maj 21, 2021 8:14 pm
    ----
Evo i moj sejanac poceo sa cvetnim pupoljcima

#488: Re: Nar (Punica granatum) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 21, 2021 9:26 pm
    ----
dr.jare citat:
veka91, kod mene vegetacija ide ispred severa Crne Gore jer su oni ipak na vecoj nadmorskoj visini... istocna Srbija je toplija od juga Srbije upravo zbog nadmorske visine... slika mog nara (desno) koji je tik uz tuju (levo)... Jasbi, to bordo su mladi listovi koji posle budu zeleni... nar iz semenki nikne skoro 100% i prve 2 god raste sporo posle ide ludo...



Pisala sam onaj post 3.Maja. E, kako su tad izgledali ti mladi "bordo"listici, takvi su i sad. Secam se, prosle godine kada sam ga preuzela isto je bio Maj i bio je bez listova, tako da,jos uvek se nadam da ce " matori" olistati. Mada, ni vreme mu ne ide na ruku,em hladno, em kisa. Sejanci su, zaista, nikli 100%, pa to je prava mala sumica. Tako su nezni, tanani, da se plasim da ih pipnem, a kamo li presadim. Hvala na odgovoru i pomoci. Wink

dr.jare citat:
Evo i moj sejanac poceo sa cvetnim pupoljcima

Koji je to, patuljasti? Koliko je visok? Nije valjda da vec ima pupoljke? Shocked

#489: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Sub Maj 22, 2021 9:55 pm
    ----
Jasbi, nije patuljasti... to je sejanac semenke ploda iz marketa, ne znam koja sorta ali poreklo je Crna Gora... krosnja pocinje nisko nekih 10cm od zemlje i za sada ga odrzavam na visini oko 170cm i stalno rezem izbojke koji izbijaju iz zemlje... to su ovogodisnji cvetni pupoljci... inace ti sejanaci nikada nisu unoseni u kucu... iz klijalista posadjeni su na stalno mesto... prve godine je bio zagrnut zemljom kao mlada loza...

#490: Re: Nar (Punica granatum) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Maj 29, 2021 6:25 pm
    ----
Mogu reci da sam pogresila... Delovalo mi je da ce rasti sporo, medjutim, sad posle dva meseca mogu reci da rastu bas,bas brzo. Biljcice su tanane , plasim se kako cu ih rasaditi tako nezne,a moram, prava je sumica u posudici u kojoj su posejani. Cak su neki krenuli sa grananjem. Shocked Znaci, sto sigurno mogu reci za sada je da: seme patuljastog nara nice 100%, ne izbijaju bas svi u isti dan, ali u nekom roku od 20-tak dana, nicu svi, i brzo raste. Na mom matorom i dalje su oni bordo izdanci listova. Kao da im nedostaje sunca i toplote da krenu u razvoj. Svaki drugi dan kisa i hladno....I dalje cekam, naravno. Nisam ni znala da ima ovoliko vrsta nara. Shocked
Cmok Bye Bye
dr.jare citat:
Jasbi, nije patuljasti... to je sejanac semenke ploda iz marketa, ne znam koja sorta ali poreklo je Crna Gora... krosnja pocinje nisko nekih 10cm od zemlje i za sada ga odrzavam na visini oko 170cm i stalno rezem izbojke koji izbijaju iz zemlje... to su ovogodisnji cvetni pupoljci... inace ti sejanaci nikada nisu unoseni u kucu... iz klijalista posadjeni su na stalno mesto... prve godine je bio zagrnut zemljom kao mlada loza...
Negde sam procitala da podnosi jake zime, kakve su u tvom kraju,ipak dobro je da si ga zemljom zastitio.

#491: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Maj 30, 2021 6:21 pm
    ----
Zadnjih par zima bile su tople ali je zima 2012 god kao i u ostatku Srbije bila izuzetno hladna -27°C... ja sam semenke sejao negde u martu u klijalistu koje je bilo napolju i iste godine na jesen po opadanju lisca presadjeni su napolju na stalnom mestu... bili su to narevi sa bocnim granama ali visine svega oko 30cm... znaci nikada nisu unoseni unutra... tako da su maksimalno aklimatizovani na spoljne uslove...

#492: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Čet Jun 03, 2021 4:36 pm
    ----
Dr.jare, danas sam opet video onaj Nar na Vračaru (BG) , i zatim pogledao na youtubu @mišo sto je ubacivao ukrasni Nar po cvetovima bi se reklo da ukrasni ima tamno crvenu i roze sa belim , tako je kod njega ukrasni nar ,dok , Nar koji radja deluje mi da cvetovi vuku nesto Narandzasto crveno ? Jel tako ?
Evo slika od danas


communication for the deaf abbr


Ovde se vidi bas da je visok veliki debelo stablo, na onom snimku sto je Mišo ubacivao pricao je da je nekima i ukrasni nar Smrzavao pa se obnavljao , kako god da li ovaj bio pitomi ili ukrasni svakako ima dobru lokaciju debljina stabla pokazuje..Svakako i ja vise volim kad je jedno stablo nego Grm ili Žbun,



Dr.jare danas sam stigao u Užice kuci, ono sto sam primetio, da Divlji nar koji radja, nema nikakve stete i vegetacija mu je super evo slike



Dok Barski slatki, imao je stete 20% po vrhovima izgleda toplo vreme ga je u februaru izmamilo pa oni mrazevi u martu i hladan april preseklo da su mu neki pupoljci promrzli , prosle godine je super bio , mislim da je barski dosta osetljivi sa.proleca tako se pokazao kod mene, jer lepo je krenuo pocetkom marta tako da.mislim da su ove stete sa proleca..evo kako izgleda.. Dosta mu kasni list skoro da krece, takodje video sam da su nekima sa proleca cvetovi kivija stradali mnogo je bilo hladno prolece👎 Sto se tici smokvi , na njih nista nije uticalo ima lepog roda..


upload pic

svakako divlji Nar, je otporniji za pola usda zone od pitomog ili ti 3 ili 4 stepena i u hladnijim krajevima Srbije moze slobodno i bez zastite da se sadi..

#493: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Jun 06, 2021 3:23 pm
    ----
veka91, ukrasni nar koji sam ja video je roze-belo... mozda postoje i druge boje... drugo mislim da ukrasni nar ne odbacuje cvetove kao onaj koji daje plodove... na slici ispod nara su parkirani automobili koji bi bili bombardovani sa ne oplodjenim cvetovima...

#494: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Jun 07, 2021 8:36 pm
    ----
veka91, gledam danas u gradu ukrasni nar i vidim da i on odbacuje cvetove... evo izgleda kao ovaj na slici:

#495: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pon Jun 07, 2021 10:38 pm
    ----
Da ovaj je bas ima bele cvetove na krajvima a ovaj u Bg sto sam ga nasao narandzaste sutra cu opet biti blizu njega slikacu mu cvetove iz bliza samo njih da vidimo 👍👍 da li je pitomi nar

#496: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Pon Jun 07, 2021 11:06 pm
    ----
Dr jare. Ovde si da ne ubacujem u temi za smokve pogledaj ovde,ona Smokva iz Crne Gore sto sam doneo pre 4 igodine ima preko 20 plodova evo slike, medjutim presadio sam je i kasni vegetacija bas za razliku od ostalih,proverenih tri sorte dve zute i krupne ljubicaste ali ovo je zelena smokva kožica joj je zelena, tako da jedva cekam pocetak avgust da vidim sta ce biti i kakav ce biti plod evo kako izgleda..slika pre par dana.




Ovo je Braon sorta koju cekam, nije jos rodila isto iz CG donesena..


person with ball emoticons

imala je par plodova ali opalo mozda bude, drugog roda , ima list bujniji i drugaciji od svih. Velika krupna žuta, sorta proverena kod nas lepo radja i daje bujno stablo koje ide mnogo u visinu, imam je i u selu na 750 m nadmorske visine Jelova Gora , malo Vrhovi dobiju od zime ali bori se , i radja u selu bez zastite Sunce sija



Zatim jos jedna zuta sorta koja ima sitniji plod, i mozda malo sladji dva puta radja,


temporary text hosting

Sortu Ljubicastu krupnu nisam slikao sadnica je mala pola metra, takodje imam i ljubicau sitnu ni nju nisam slIkao.. * imao sam jos jednu bila je do proleca smokva koju sam Doneo iz Cg lep list imala i lepu krunu kao stablo medjutim zamtne super plodove i nikako da sazreju plodovi, posle sam video da je to muska smokva i nju sam izvadio Wink na,njeno mesto je posadjena ova zelena koja ima 24 ploda i cekam sad nju i nadam se da ce super uspevati Sunce sija
Dr.jare da li je ukrasni ili nije ne znam i on je odbacio neke cvetove mozda muske ne znam? Dok ne vidimo imali ploda , evo slika od danas, Mada interes opet kazem interesantno je da on nikad nije mrznuo , ni 2012 ni 2017👍


d20 dice roller


#497: Re: Nar (Punica granatum) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 25, 2021 10:23 pm
    ----
Moji sejanci imaju tri meseca, visoki su oko 20.cm i tanani, tananiiiii....

Da l bas tako treba da budu tanki, nezni?

Mislim, samo rastu u visinu, nista u sirinu?

#498: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 25, 2021 10:48 pm
    ----
Tako su i moji bili, stablo vece od pola metra a debelo kao cackalica, bukvalno. Tek se sad malo zadebljalo pri dnu, od polovine je jos tanko...

#499: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Jun 27, 2021 7:41 pm
    ----
veka91, ubacuj smokve u temu za smokve da se admini ne ljute... pratim sve teme naravno kada stignem...
Na prvoj slici nar pun sa tamnijim cvetovima a nijedan plod jos nije vezao... prosle godine od par cveta vezao i par slatkih plodova... ali prosle godine je cvetao i divlji kiseli nar koji je izgleda bio odlican oprasivac a ja ga izvadio... druga slika kako to izgleda malo dalje... i treca slika nar sa svetlijim cvetovima koji prvi put cveta... inace svi su dobiveni od semenki iz jednog ploda...

#500: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Ned Jun 27, 2021 9:24 pm
    ----
Prelepo ovo izgleda. Nadam se da cemo jednog dana i mi da dostignemo ovaj nivo.

#501: Re: Nar (Punica granatum) Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Jul 15, 2021 7:27 am
    ----
Ukrasni duplocvetni nar Punica granatum 'Flore Pleno', Privatni vrt u Novom Sadu, zona 6b.

#502: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Čet Jul 15, 2021 3:21 pm
    ----
Pitomi Nar sorta Slatki Barski Komsija posadio.. Lokacija Kumodraž.

#503: Re: Nar (Punica granatum) Autor: MisterioLokacija: Banja Luka/Kistanje PošaljiPoslato: Sub Avg 07, 2021 1:55 pm
    ----
Ove godine, zbog zaista neuobicajenih temperaturnih kolebanja i kod mene sto vidio sam narevi su potpuno zbunjeni pa i polako neki zrio nekirastu neki cak i cvatu...

#504: Re: Nar (Punica granatum) Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Pon Avg 09, 2021 4:39 pm
    ----
Moj mali ukrasni nar prvi put cveta.

youtu.be/Thipnq7VuVM

#505: Re: Nar (Punica granatum) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Sep 05, 2021 12:54 am
    ----
sever citat:
Tako su i moji bili, stablo vece od pola metra a debelo kao cackalica, bukvalno. Tek se sad malo zadebljalo pri dnu, od polovine je jos tanko...

I dalje je tanak ali raste ! Very Happy Wink

Rec- dve o matoroj biljci: vise od polovine stabla se, ipak, osusilo, ali iz onog preostalog dela,recimo jedna cetvrtina biljke,poterao je novi izdanak negde pocetkom juna. Krenuo je brzi rast, tako da je iz tog jednog izdanka naraslo puno,punooo novih grancica. Svaka grancica je cvetala, svaki cvet dao plod ! Evo i ovih dana idu na smenu pupoljci, cvetovi i plodovi!
Mogu samo reci da je ovo predivna biljka,. samo za pozeleti.

Ovaj mali, moj sejanac, raste, ima ga oko 20cm, tanak je i rekla bih da voli vodu.

Hvala ti na odgovoru, utesio si me.

#506: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Nov 23, 2021 7:55 pm
    ----
Dr.jare

Kalva je situacija sa Narom kod tebe i u tvom kraju.jel bilo roda koliku je rodnost imao i jel lepo sazreo ?

#507: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Nov 23, 2021 8:08 pm
    ----
Moji narevi slikano u septembru

Sorta Barski slatki


Divlji Nar-šipak



Narevi iz semena (neka Turska sorta)



Dr.jare jesi ti slikao tvoje Nareve? Very Happy

#508: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Uto Nov 23, 2021 8:17 pm
    ----
Kod mene prosle godine na mladim narevima bilo par cveta i od toga vezalo par plodova a ove godine puni cvetova a nijedan plod... mozda jer sam izvadio onaj jedan divlji sa sitnim kiselim plodovima ali je bio dobar oprasivac... a mozda losa godina video sam po komsiluku svuda slabo rodilo i to narevi stari preko 10 god i to sto je rodilo sitno i nedozrelo...

#509: Re: Nar (Punica granatum) Autor: veka91Lokacija: Užice- usda zone 7(Beograd 8a)Srbija PošaljiPoslato: Uto Nov 23, 2021 11:42 pm
    ----
E da mogu ce da je zbog oprasivaca onog divljeg ja ga imam , a mozda je isto i u pitanju mesec April ne pamti se da je april u poslednjih 30 godina bio toliko hladan. Verovatno je presekao sve nareve kao i kajsije..

#510: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Ned Okt 09, 2022 4:01 pm
    ----
Mladi nar dobiven sadnjom iz semena.

#511: Re: Nar (Punica granatum) Autor: dr.jareLokacija: Istocna Srbija (zona 7a) PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2022 8:43 pm
    ----
Dve razlicite sorte nara. Tamno crveni dobijen iz semena, sladak sa vrlo malo kiselosti. Svetlo crveni dobiven iz reznice nepoznate sorte, manje sladak i prilicno kiselo.

#512: Re: Nar (Punica granatum) Autor: misoo83Lokacija: Okolina Panceva PošaljiPoslato: Pet Okt 28, 2022 8:57 pm
    ----
Ove godine nar dobro rodio, ja zadovoljan Smile

youtu.be/dEKkYW6ItP4

#513: Re: Nar (Punica granatum) Autor: severLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 29, 2022 8:57 am
    ----
Odlican video. STeta sto nemam uslove da gajim nar kao ti, vec na terasi, ali i moj napreduje, makar u visinu. Razz



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1