#1: Tikvice Autor: BastovanPocetnik, Lokacija: БанатPoslato: Sub Jun 27, 2009 2:20 pm ---- Kako tikvice sacuvati za zimu, da li dolazi u obzir zamrzavanje ?
Hvala unapred.
#2: Re: Tikvice Autor: life46, Lokacija: Hrvatska-turopoljski krajPoslato: Sub Jun 27, 2009 9:37 pm ---- Ako hoces da ih sacuvs za jelo,onda zreliju tikvicu-nikako premladu,jer sadrze puno vode,pa kad se odmrznu ode sve u vodu;nasjeckas na kockice,
u vrecice pa u zamrzivac.Kad izvadis za pripremu,ostavis na sobnoj temperaturi da se odmrzne.Iscijedis vodu i dalje koristis kao friske
npr.napravis bucnicu i u slast
#3: Re: Tikvice Autor: aco85, Lokacija: RaskaPoslato: Sub Jun 27, 2009 9:51 pm ---- Mozes da zamrznes ali posle kada otopis dobices kasu, najbolji primer za to je krompir. Znam da ove obicne tikve i bundeve stoje i ne trunu godinu dana ako se propisno cuvaju, ali tikvica ima mnogo vise vode u sebi i ona ne bi dozivela ni mesec dana.
#4: Re: Tikvice Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Pon Jun 29, 2009 2:02 pm ---- Moze da se ostavi iseckano i nije lose za neku corbu od povrca za zimu. :-)
#5: Re: Tikvice Autor: BastovanPocetnik, Lokacija: БанатPoslato: Pon Jun 29, 2009 3:45 pm ---- Hvala na odgovorima.
Za corbu mi konkretno i treba, one zrelije cu da da ogulim i iseckam, pa u zamrzivac u kesice....
#6: Re: Tikvice Autor: Bravar, Lokacija: Chibukland El Rancho, SrbijaPoslato: Pon Jun 29, 2009 9:40 pm ---- Kad ja ne bih izmishljao rupu na saksiji...
Najbitnija stvar pri zamrzavanju, bilo chega, je temperatura i brzina zamrzavanja. E sad, zbog zashto? Naravno, zbog zato.
Da bi povrce zadrzalo svoj oblik ( kao i sva njam njam svojstva) kada se otopi, najbitnija stvar je sachuvati celijsku membranu od buskanja oshtrim kristalima leda... pri temperaturama vishim od -30C, mikrokristali tecnosti u celijama su vrlo oshtri i gotovo odmah pri kristalizaciji probushe celijsku opnu... znachi, kada se otopi takvo povrce ( ili bilo shta) ima onaj karakteristichan chorbast oblik :)...
E sad, ako su temperature zamrzavanja ispod -30C i proces zamrzavanja brz, kristali technosti imaju onaj karakteristichan oblik pahuljice (cing cing ) i cepanje opne je minimalno...
A sad na red dolazi tehnologija zamrzavanja u kucnim, da ne kazem kuhinjskim uslovima...
1. povrce koje se zamrzava mora se podhladiti na +5C i osloboditi vishka vode (koja ispari iz njega). To znachi, prvo povrcke drzati u obichnom frizu dok mu temperatura ne dostigne +5
2.Na zamrzivachu ukljuchiti onaj prekidach za duboko zamrzavanje i chekati dok temperatura ne padne ispod -30C.
3.Tek kada dostigne tu temperaturu, brzo smestiti povrcke i zamandaliti vrata. Josh bolja kombinacija je sa ventilatorom unutar zamrzivacha koji hladnim vazduhom prostrujava oko povrcki. Josh bitnije je da pakaovanje u kese odradite tek poshto je sve "duboko smrznuto". Za zamrzavanje koristite plitke i shuplje gajbice kao shto su one za maline.
Ovako zamrznuto mozete drzati i do godinu dana na temperaturama od -18 do -20... Shta mislite koliko je star svinjski but od gude koja je " majkemi juche zaklana" ?
O odmrzavanju drugom prilikom... O roshtilju uvek & vazda...
#7: Re: Tikvice Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Uto Jun 30, 2009 1:24 am ---- Bravo Bravar detaljno, svasta bi tako moglo da se zamrzava i da bude upotrebljevo cak i u onom estetskom delu.
Sto setikvica tice corba i supa su krajnji domet...
#8: Re: Tikvice Autor: BastovanPocetnik, Lokacija: БанатPoslato: Uto Jun 30, 2009 1:45 am ---- Bravar i od mene sve pohvale za detaljna objasnjenja.
Kada naleti slobodno vreme, moze koja rec i o pravilnom odmrzavanju....ja inace zamrznuto samo bucnem u corbu, mozda to i nije bas najbolje....
#10: Re: Tikvice Autor: tabakov, Lokacija: Novi SadPoslato: Pet Jul 16, 2010 8:15 pm ---- Neverovatno da do sada nije bilo teme o tikvicama
Dajem prilog iz naše bašte.
#11: Re: Tikvice Autor: ruzza, Poslato: Ned Jul 18, 2010 8:11 am ---- Tabakov,da li je to cukin?
#12: Re: Tikvice Autor: tabakov, Lokacija: Novi SadPoslato: Ned Jul 18, 2010 6:45 pm ----
ruzza citat:
Tabakov,da li je to cukin?
Ne znam šta je to "cukin", ali plod je sa jedine sadnice koju sam kupila, pa ne znam koje je sorte. Kasnije sam posejala još dve semenke, koje sad već donose plod i izgledaju mi identično onom starijem. Trenutno sam u NS, pa ne mogu pogledati na kesici ime sorte, samo sam zapamtila da je seme mađarsko. Kad se vratim u Futog - pogledaću.
#13: Re: Tikvice Autor: Snezanka, Lokacija: prilep,makedonijaPoslato: Ned Jul 18, 2010 9:53 pm ---- Cukin je isto tako tikvica ali se jede u zimi pecenu u rernu.I ja imam iste sorte a u zimi je to najlepsa poslastica.
#14: Re: Tikvice Autor: AndrejX, Lokacija: ZagrebPoslato: Uto Jul 27, 2010 5:02 pm ---- Armenian Long White koji se prodaje kao krastavac i ima blagi okus krastavca u stvari je tikvica tako da manjak vode ili predugo stajanje na stabiljci (kada krastavci poprimaju gorak okus) nije problem plus sto su plodovi impresivnih dimenzija: