:: Forums ›
detaljno
Zeleni paradajz
-> Ratarske i povrtarske kulture

#1: Zeleni paradajz Autor: endivija PošaljiPoslato: Ned Okt 18, 2009 4:26 pm
    ----
Danas smo sa vikendice donijeli dosta zelenog paradajza pa se pitamo šta s njim. Da li je istina da ga mogu zamotati u papir pa da s vremenom pocrveni? Jedan dio ćemo ukiseliti, ali više me zanima kako ga "natjerati" da pocrveni.

#2: Re: Zeleni paradajz Autor: ralsonxxLokacija: RS PošaljiPoslato: Ned Okt 18, 2009 5:24 pm
    ----
Jednostavno
zamotaj svaki u novinski papir i u gajbu
brzo pocrveni i bude super

i ja sam kiselila dugo godina
ali sad neki kazu da je kancerogen
pa sam ove godine taj dio salate izbacila iz zimnice Znoji se

#3: Re: Zeleni paradajz Autor: endivija PošaljiPoslato: Ned Okt 18, 2009 5:56 pm
    ----
Hm, zašto kancerogen? I još jedno pitanje, je li važno da bude baš novinski papir?

#4: Re: Zeleni paradajz Autor: GilvaziLokacija: Bečej PošaljiPoslato: Uto Okt 20, 2009 6:14 pm
    ----
Ja celu gajbu pokrijem sa novinskim papirom, samo važno je da bude među njima i par zrelih, crvenih,da brže sazri ,i stavim unutra ,mislim na toplije mesto.

#5: Re: Zeleni paradajz Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 07, 2009 1:34 pm
    ----
endivija citat:
Hm, zašto kancerogen? I još jedno pitanje, je li važno da bude baš novinski papir?

Jaoooj, božeee....Tolikih decenija ljudi pravili turšiju sa zelenim paradajzom, niko nije umirao od rakova, sad je neko izmislio i tu priču. Pa, svi imamo kući babe, dede, pa ih pitajte šta se nekad jelo i od čega je narod bolovao.

Btw, ako je turšija od zelenog paradajza kancerogena onda je to turšija uopšte. Svašta stavljamo u nju, previše soli, konzervansa, vinobrana...E, to može biti kancerogeno..


Daa, bitan je baš novinski papir zbog olova iz štampe koji navodno čuva toplotu.
Za ovo znam od bake koja je isto to radila: svaki zeleni paradajz umota u malo novinske hartije, naredja ih u drvenu gajbinu, sve zajedno prekrije debljim slojem novina i stavi na tavan. Za Božić je imala crveni paradajz..

#6: Re: Zeleni paradajz Autor: cvetkomakLokacija: Skopje PošaljiPoslato: Pon Dec 07, 2009 1:42 pm
    ----
Jasbi citat:
... turšija uopšte. Svašta stavljamo u nju, previše soli, konzervansa, vinobrana...E, to može biti kancerogeno..
ove godine sam stavljao prirodnu tursiju... so i voda i sirce, bez hemije i moram reci da je extra dobra i da je ostalo jos samo malo Smile
izv. za off Smile

#7: Re: Zeleni paradajz Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 08, 2009 11:11 am
    ----
cvetkomak citat:
Jasbi citat:
... turšija uopšte. Svašta stavljamo u nju, previše soli, konzervansa, vinobrana...E, to može biti kancerogeno..
ove godine sam stavljao prirodnu tursiju... so i voda i sirce, bez hemije i moram reci da je extra dobra i da je ostalo jos samo malo Smile
izv. za off Smile
Pa, naravno... Wink

Samo, mogao si i bez sirćeta, kao kad kiseliš kupus (prokuvana soda,so i šećer )

#8: Re: Zeleni paradajz Autor: cvetkomakLokacija: Skopje PošaljiPoslato: Uto Dec 08, 2009 1:13 pm
    ----
pa ne bi bila kisela, a sirce je i tako prirodno i preporucljivo. a ako nije kisela (ne fermentira kao kupus) ne ide uz rakiju Wink



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1