:: Forums ›
detaljno
Žižula (Ziziphus jujuba)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Sledeća  :| |:
-> Voće

#106: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: Tartar PošaljiPoslato: Uto Okt 19, 2010 5:30 pm
    ----
To mi nije palo na pamet a lakše je od šmirglanja.
Na istom mestu gde sam pročitao za frižider-stratifikaciju, pročitao sam da se seme kratko drži u hlorovodoničnoj kiselini, ako sam dobro zapamtio. Iz toga proizilazi da je "predvidjeno" da seme prodje kroz probavni trakt. U toj varijanti nije mi jasan onaj šiljak po kome se u CG zove iglica?

#107: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: emilijavLokacija: Kisac-Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Okt 22, 2010 10:11 pm
    ----
Moze li mi vise neko pomoci? Danima pokusavam naci nesto od recepata za preradu kineske urme, ali danima ne uspevam nista, sem neke kratke informacije da se mogu preraditi u marmeladu, sokove, sirupe, konzervisati ili susiti, ali od nekih recepata nigde ni traga!!! Molim pomozite! Bye

#108: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sub Okt 23, 2010 7:25 am
    ----
Ova biljka ima dobru osobinu da se odlično suši na stablu. Onda u nekom trenutku počne i da opada. Ja bih nežnim trešenjem na neki čaršav pokupio takve zrele i prosušene plodove i onda ih prirodno dosušio ili uz pomoć nekog kalorifera. Mana je što to (trešenje) mora da se radi u dužem periodu jer na drvetu su istovremeno zeleni, poluzreli, zreli i prezreli(polu sušeni) plodovi. Posle mogu da se čuvaju kao svako suvo voće. Mogu da se koriste za čaj ili kompot zovite to kako hoćete, sami ili u kombinaciji sa drugim suvim voćem. Ili se koščica izvadi pa se meso ploda koristi svuda gde se koristi suvo voće uključujući sosove za meso. Naravno uz dolivanje belog vina. Wink

Treba pronaći nešto o tome kako i u kojoj količini se koristi koščica koja je navodno jako zdrava.

Načelno da bi hrana bila zdrava treba je kuvati što kraće ili je ne treba kuvati uopšte. Žižula sadrži polisaharide koji su imunopotentori. Slične imunopotencirajuće polisaharide sadrže neke gljive. U receptima i starim i novim, za te gljive predvidjeno je kuvanje pa čak i malo duže. Iz toga se može predpostaviti da ni polisaharidima u žižuli neće smetati kuvanje.

#109: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: emilijavLokacija: Kisac-Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Okt 23, 2010 11:32 pm
    ----
Tartar, u pravu si. One su skoro sve opale, ali puno njih ispucale od puno kisa. Ja sam za pocetak skuvala za jednu serpicu sa dve kasike meda. I nije tako lose, samo se pitam kako da ih konzervisem u slucaju da ih stavim u tegle. A mozda bih mogla pokusati sa susenjem u rerni? Za lekovitost koscica sam tek sad cula, iako sam dosta citala o zizuli.
U svakom slucaju puno hvala na interesantnim podacima i idejama. Pozdrav Bye Bye

#110: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: daninocLokacija: Kikinda PošaljiPoslato: Pon Nov 01, 2010 5:20 pm
    ----
Evo da se pohvalim da sam dobio prvo drvo zizule od komsije. Njemu je raslo kao ludo i samo se rasejava. Dobro rodi. Plod je pun C vitamina.

#111: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Nov 01, 2010 5:53 pm
    ----
daninoc citat:
Evo da se pohvalim da sam dobio prvo drvo zizule od komsije. Njemu je raslo kao ludo i samo se rasejava. Dobro rodi. Plod je pun C vitamina.
Da li imas mozda fotografiju komijskg drveta? Sadrzaja vit. C u plodu zizule je skoro zanemarljiv. Postoji, ali mnogo vise procentualno, sto se vitamina tice, plod sadrzi vit. A, B, i B1 kao i citav spektar lekovitih sastojaka. Drvo ili zbun, raste veoma sporo.

#112: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: daninocLokacija: Kikinda PošaljiPoslato: Pon Nov 01, 2010 8:27 pm
    ----
Nisam ga slikao, al sadnica koju sam ja dobio je oko 1 i 20 cm. A to je izraslo ispod glavnog drveta. A mogu da uslikam plodove posto mi je to doneo i sadnicu. A veliko drvo mu je na vikednici van grada. Razz Kad budem u prolazu slikacu pa cu da stavim fotku. Very Happy

#113: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Nov 01, 2010 11:53 pm
    ----
Odlicno. Cekamo slike. Inace Zizula pusta izdanke iz korena i tako se siri. Naravno i semenom plodova ali je pozeljno da to seme prvo "obrade" Wink ptice u svojim zelucima ili da je kojim slucajem tvrdi oklop semenke slomljen. Bye Bye

#114: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: Tartar PošaljiPoslato: Uto Nov 02, 2010 12:26 am
    ----
@ Mary Jo
Ovo ima-nema vitamina C me je podstaklo da i ja malo pogledam:
ima razlličitih mišljenja o vrednosti žižule. U nekima se nabraja da je dobra za sve i svašta osim lečenja ćelavosti, ima umerenijih a ima i onih koji kažu da osim vitamina, pre svega vitamina C nema neku veću vrednost.
“...Jujube contains 100 times more vitamin C than apples and 20 times more than citrus fruits.Jujube contains the minerals calcium, copper, iron, magnesium, manganese, phosphorus, potassium, sodium and zink............... Jujube contains 18 of the 24 amino acids humans need to live........”
www.ehealthyland.com/h...efits.html
“Tests in Russia indicate a very high vitamin C content....”
www.ediblelandscaping....iew&id=162
“.........jedina vrednost je C vitamin...”
www.itmonline.org/arts/jujube.htm
Meni lično biljka je više nego interesantna. Pre svega jer joj ne treba nikakva hemija, ima dobar ukus i dosta vitamina C. Ako (?) ima još nešto tim bolje.

#115: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: kolutacdLokacija: backi monostor PošaljiPoslato: Uto Jan 25, 2011 10:21 pm
    ----
da li neko ima veci nasad zizule

gde mogu da se kupe suve zizule.
ako ih uopste ima na trzistu

#116: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sub Jan 29, 2011 2:05 pm
    ----
Na pijacama u C.G. primorju s jeseni ima ove voćke. Nisu sušene već na gomili ima raznih pa i polusuvih. Ove jeseni u Oktobru ispod drveta je bilo puno otpalih plodova a na drvetu je bilo i zrelih i zelenih. Tako da jesenja berba dugo traje. Mozda i ceo Novembar?

#117: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: kolutacdLokacija: backi monostor PošaljiPoslato: Sub Jan 29, 2011 11:00 pm
    ----
kolika im je cena.znas li koliki je razmak sadnje,koliko rodi itd.

#118: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jan 29, 2011 11:45 pm
    ----
kolutacd citat:
kolika im je cena.znas li koliki je razmak sadnje,koliko rodi itd.
Zizule mogu da se nadju i ovde. U Tabanovcima kod Petrovca na Mlavi. Svu informaciju mozes da dobijes u rasadniku "Vrt zdravlja" Bye Bye

#119: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: Tartar PošaljiPoslato: Ned Jan 30, 2011 12:40 pm
    ----
kolutacd citat:
kolika im je cena.znas li koliki je razmak sadnje,koliko rodi itd.

Koliko tačno koštaju ne sećam se. Tamo spada u jeftinije voće. Nisam video plantaže. Po nekoliko drveta tu i tamo. Najčešće po jedno . Uglavnom su sitne, potomci onih što su nekada doneli pomorci. Novije krupne vrste (ne mora da znači i bolje) imaju neki rasadnici u okruženju.

#120: Re: Žižula - Ziziphus jujuba Autor: kolutacdLokacija: backi monostor PošaljiPoslato: Ned Jan 30, 2011 3:54 pm
    ----
da li se isplati dizati vece nasade????-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Sledeća  :| |:
Strana 8 od 26