:: Forums ›
detaljno
Šafran (Crocus sativus)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#31: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Sub Dec 05, 2015 11:16 pm
    ----
Vojvoda citat:
Ukucaj: www.sativus.com pa idi na slike . To je Crocus sativus ili safran.
Mi ga zovemo drugacije i tako cemo ga i zvati. Da li je mrazovac ili kacun meni je apsolutno nebitno jer me ne zanima .
Pozdrav Nenad.

J.C Kroot proizvodjac safran lukovica, razgovarao sa njim preko e-maila u vezi kako da kupim lukovice.

Meni je jako bitno da se safran ne spominje kao mrazovac(otrovna biljka) ili kacun (citao da je lekovita nisam siguran,postavio sliku gore drveni).
Kod nas u Vojvodini vise sam cuo da mrazovca uporedjuju sa sremusem jer ima slicno lisce, a niko ga ne zove safranom. Na slici koju si postavio je mrazovac tako da ja ipak ne bi preporucio da se ide brati. Takodje mrazovac cveta u jesen pa tesko da se moze videti u aprilu i maju.
Pozdrav

#32: Re: Šafran Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Dec 06, 2015 12:00 pm
    ----
Jesenji krokus ili mrazovac je jako otrovna biljka zbog alkaloida koji sadrži. Nešto o tome je davno pisao i Badnjevac a možete ukucati na googlu kolhicin pa videti o čemu se radi. Protivotrov ne postoji.
Tako da te tvrdnje da su šafran (začin) i mrazovac iste vrste ne bi trebalo iznositi ovako javno da neko ne dođe u zabunu.

#33: Re: Šafran Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Dec 06, 2015 5:45 pm
    ----
Sremus se ne moze zameniti ni sa jednom biljkom ko poznaje biljke .
Pozdrav

#34: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Pet Dec 18, 2015 7:44 pm
    ----
najzad je zacin spreman, za prvi put mislim da nije lose. Nemam preciznu vagu ali mislim da sam proizveo oko 2 grama zacina.
slikao sam 6-7 puta dok nije slika ispala kako treba Smile

#35: Re: Šafran Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Jan 03, 2016 10:43 pm
    ----
Alal ti vera. Samo pazljivo i u manjim kolicinama . Nema preterivanja jer nismo navikli na zacine carobnih ukusa. Zamisli da umesto 2 grama imas oko 2 kg.

Pozdrav

#36: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Uto Jan 05, 2016 2:41 pm
    ----
Vojvoda citat:
Alal ti vera. Samo pazljivo i u manjim kolicinama . Nema preterivanja jer nismo navikli na zacine carobnih ukusa. Zamisli da umesto 2 grama imas oko 2 kg.

Pozdrav
e za to ce mi trebati minimum 1/5 hektara pod safranom,,ili 100000 lukovica posadjenih u prvoj godini .
dug je put do toga. Wink

#37: Re: Šafran Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Jan 05, 2016 5:15 pm
    ----
Ako si resio svaka ti cast i samo napred.
Pozdrav.

#38: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Pon Sep 05, 2016 11:03 am
    ----
Nova sezona za safran, posadjen na vreme i za 10-tak dana bi trebao da nikne, a do kraja meseca ocekujem prve cvetove.

#39: Re: Šafran Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pon Sep 05, 2016 6:45 pm
    ----
Srecno prijatelju .
Pozdrav

#40: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Sub Okt 01, 2016 3:58 pm
    ----
prvi red je lepo nikao, sad ce i ostali uskoro

#41: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Uto Okt 04, 2016 2:29 pm
    ----
evo iznenadjenja, direktno iz zemlje procveta prvi cvet a da nije isterao lisce.

#42: Re: Šafran Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Okt 04, 2016 6:58 pm
    ----
Bravo!!!
I šta saed bereš od ovoga?

#43: Re: Šafran Autor: BadnjevacLokacija: Negotin PošaljiPoslato: Uto Okt 04, 2016 8:43 pm
    ----
Imao sam prilike da probam safran kao zacin.
Beli pirinac je skuvan, a zatim je dodata veoma mala kolicina susenog safrana.
Posle mesanja safrana sa pirincem, pirinac je dobio zutu boju.
Pirinac je takodje promenio i ukus. Ukus ovog zacina je veoma blag, a aroma koju daje pirincu je veoma lepa. Ne znam kako da opisem...

Radi se o najskupljem zacinu na svetu, a evo sta se dobija kad se na Guglu otkuca safran+iran+spice:

www.google.com/search?...an%2Bspice

Iran je najpoznatiji proizvodjac/izvoznik.

Latinski naziv biljke je Crocus sativus.

Nisam probao da ga gajim, ali trebalo bi da moze da uspeva kod nas.

Bye Bye

Badnjevac

#44: Re: Šafran Autor: BadnjevacLokacija: Negotin PošaljiPoslato: Uto Okt 04, 2016 8:45 pm
    ----
gandrad citat:
Bravo!!!
I šta saed bereš od ovoga?

Beru se tri crvene trake (tucka).

Bye Bye

Badnjevac

#45: Re: Šafran Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Uto Okt 04, 2016 9:29 pm
    ----
Badnjevac citat:
gandrad citat:
Bravo!!!
I šta saed bereš od ovoga?

Beru se tri crvene trake (tucka).

Bye Bye

Badnjevac
upravo tako.
Pa kad uspeva kod mene onda uspeva i u celoj Srbiji, jedini problem---sve mora rucno da se radi, nema tih masina koje bi obradjivale i brale cvetove efikasno i bez prljanja, mnogo pipav posao nije ni cudo zasto je iran najveci proizvodjac safrana jer ima jeftinu radnu snagu.
E sad ono sto sam ja proucio i procitao je da se prinos po hektaru krece od 2 do 30 kg. Iran najvise proizvodi ali samo zato sto ima najvise povrsina pod safranom i prinos je medju slabijima jer ipak treba uraditi agrotehnicke mere a predpostavljam da i veliki uticaj ima kvalitet zemljista. Ja sam prosle godine posejao 200 lukovica i to se ove godine utrostrucilo, videcemo kako ce ove godine da bude.
Inace za 1 hektar treba 500000 lukovica a to je poprilicno velika investicija iako sam pronasao u holandiji povoljnu cenu (1000 lukovica za 120-130 Eura) to je opet ogromna svota, plus procedura uvoza tolikih lukovica podleze fitosanitarnoj kontroli+ verovatno i carina se placa.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća  :| |:
Strana 3 od 12