:: Forums ›
detaljno
Gloksinija - Sinningia speciosa, Gloxinia
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Sledeća  :| |:
-> Sobne biljke

#331: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Feb 23, 2009 10:01 am
    ----
NAČIN UZGAJANJA
Gaji se kao saksijska biljka. Propusno i lako zemljište bogato hranivima, pH reakcije 5,5 - 6,5.
Nakon cvetanja (avgust, septembar) listovi žute, zalivanje se smanjuje i prestaje se sa prihranom. Kada nadzemni deo uvene prestaje se sa zalivanjem i saksija sa krtolom se stavlja na suho i tamno mesto u trajanju 3-4 meseca uz temperaturu od 12-17 stepeni. Ako je period mirovanja duži od 4 meseca zimske temperature mogu biti niže (10-12 stepeni). Krtole se mogu čuvati i u suvom pesku ili tresetu. Početkom februara saksije se stavljaju na toplo mesto i počinje se sa zalivanjem. Kada se pojave izbojci na krtoli presađuje se u plodnu zemlju sa dodatkom peska. Korenov sistem je površinski pa se krtole sade u šire i pliće saksije, tako da im je gornji deo u ravnini sa zemljom, ili da je jedna trećina krtole iznad površine zemlje. Pri dubljoj sadnji postoji opasnost od trulenja. Nakon izbijanja izdanaka dodaje se u saksiju zemlja da se pokrije krtola. Pri dubljoj sadnji obrazuje se jedan izdanak, a pri plićoj veći broj izdanaka (kod starijih gomolja i do 5). Zalivanje je preko podmetača ili uz rub saksije da voda ne dođe na krtolu, listove i cvetove. Gloxinia traži povišenu vlažnost vazduha, ali se ne preporučuje prskanje listova, već se saksija stavlja na veći podmetač na kamenčiće ili na vlažan tresetni supstrat. Leti se vlažnost povećava čestim prskanjem vazduha oko saksije. Zaliva se mlakom kišnicom, jer biljke ne podnose hladnu i krečnu vodu. Optimalna temperatura vazduha je 20-22 stepena, a ne treba da je ispod 16-17 stepeni i iznad 24 stepena. Traži veoma mnogo difuzne svetlosti. Krtole mogu opstati i preko 10 godina, ali se savetuje gajenje jedne biljke do 3 godine, jer nakon toga cvetanje je sve slabije, a zatim krtole izdeliti na delove kako bi se formirale nove krtole koje obilno cvetaju. Prihranjuje se svake dve nedelje do početka pupanja a zatim jednom nedeljno do kraja cvetanja kompleksnim mineralnim tečnim đubrivima za cvetnice.

NAČINI RAZMNOŽAVANJA
Krtolama, semenom, lisnim reznicama, mladim izdancima. Krtole se razdvajaju u proleće, a velike krtole se mogu razrezati na više delova, s tim da svaki ima vegetativni pupoljak. Delovi krtole se tretiraju fungicidom ili prašinom drvenog uglja, ostave se da se rez zasuši i sade se odvojeno u saksije. Dva dana se ne zaliva. Seme se sije zimi ili rano u proleće pri temperaturi od 20-22 stepena u vlažnim klijalištima, tako da se seme utisne u površinu supstrata. Nakon 2 nedelje javljaju se ponici a mlade biljke se 2-3 puta pikiraju. Pravilnom negom nakon 7 meseci biljke će isterati pupoljke, ali se preporučuje njihovo uklanjanje kako bi se biljka bolje razvila. Seme zadržava klijavost do 3 godine. Lisne reznice se zakorenjuju početkom leta u fazi butonizacije biljaka, u supstratu za ožiljavanje, pesku ili u vodi. Listovi sa drškom dužine 1 cm stavljaju se u pesak ili supstrat i pokrivaju staklom, na temperaturi od 20-24 stepena i pri vlažnosti vazduha od 80% za 3-4 nedelje reznice lista se ožile i list se sadi u male saksije. Voditi računa da ne dođe do prevlažavanja supstrata i redovno skidati staklo zbog provetravanja. List vremenom vene, ali se u saksiji stvara mala krtola. U proleće pri aktiviranju rasta izdanaka i njihovoj veličini od 5-7 cm, oni se mogu odvojiti od krtole i ožiliti.

SAVETI
Izbegavati direktno sunce, nedostatak svetlosti, promaju, nagle promene temperature, zalivanje hladnom vodom, prevlažavanje supstrata ili njegovo zasušivanje u toku vegetacije, suv vazduh, premeštanje biljke u toku vegetacije.
U zemlju pri sađenju krtole može se dodati drveni ugalj kao preventiva trulenju.
Bledi izduženi listovi sa smeđim krajevima znak su da biljci nedostaje svetlosti. Uveli ili opušteni listovi javljaju se usled nedostatka vlage u vazduhu. Žuto-smeđe fleke ili ožegotine na listu pojavljuju se ako je biljka izložena direktnim sunčevim zracima. Pupoljci se ne otvaraju ako je niska temperatura vazduha ili usled promaje. Krtole trunu ako se biljka previše zaliva ili je voda za zalivanje hladna. Bleda biljka je znak nedovoljne ishranjenosti biljke. Prekomerna doza azota može dovesti do prevelike bujnosti listova i izostajanja cvetanja ili su cvetovi malobrojni i sitni.
Ako se želi dobiti seme, neophodno je izvršiti ručno oprašivanje, a gloksinije se mogu ukrštati i sa streptokarpusima, a dobijene biljke nazivaju se streptoksinija i imaju plave ili roza cvetove. Biljke dobijene iz semena hibrida ne zadržavaju osobine roditelja.
Ukoliko se krtole smežuraju u zimskom periodu mirovanja treba ih povremeno prskati mlakom vodom da skroz ne uvenu.

ŠTETOČINE I BOLESTI
Trips, bela leptirasta vaš, lisne vaši, grinje, siva trulež listova i stabla, trulež krtola.

#332: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: ivana10Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Mar 01, 2009 1:35 pm
    ----
Ispostavilo se da se gomolj postavlja ovako: udubljenje prema gore, obli deo u zemlju. Izbojci se pojavljuju za 7 do 10 dana.
Malo je problem ako je gomolj pretežno bez vidljivog udubljenja, ali posle nedelju dana vredi proveriti šta se dešava u zemlji pa preokrenuti u pravi položaj. Moja prva zasadjena gloxinia je bila baš tako neutralnog oblika, ali sam je preokrenula kako treba i sad listići se već lepo oblikuju. Bye Bye

#333: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: QueenOfNorth PošaljiPoslato: Ned Mar 01, 2009 7:45 pm
    ----
Uhm, kod mene već nedelju dana ništa, znači da preorem saksiju, morabiti da sam sirotu biljku posadila na glavu!

#334: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Apr 27, 2009 5:11 pm
    ----
Moja Tigrina red izbacuje pupoljke.

#335: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: ivana10Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Apr 27, 2009 7:34 pm
    ----
O, bravo! A kad je posadjena i da li je držiš unutra? Moje posadjene u različito vreme, imam upisano i kad, treba pogledati u ćitab Downtown ali nisu na idealnom mestu pa se izvijaju i izdužuju, ali rano je za napolje pa sad šta bude. Bye Bye

#336: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pon Apr 27, 2009 10:10 pm
    ----
Ja sam izgleda Gloksiniju posadila naopako Znoji se udubljenje prema dole,a zaobljeni dio gore.Eeeee, nemože niko zabrljati kao ja Embarassed

#337: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: ivana10Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Apr 27, 2009 10:40 pm
    ----
Može! Evo ja! Ako se vratiš par strana unazad opisala sam da sam svoju prvu gloksiniju posadila upravo tako....naopako. No, preokrenula je i sad je najveća od svih. Druga je imala klicu pa je sama rešila problem, a treću sam posadila postrance pa kad je krenula, samo je preokrenula kako treba.U jednom od cvetnih časopisa je bio tekst gde se i navodi da je teško odrediti pravi položaj gomolja, tako da su i preporučili sadjenje postrance.

#338: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Apr 28, 2009 9:02 am
    ----
Posadio sam gomolje krajem februara i u kancelariji su, na severnom prozoru pa su malo izdužene, ali bitno da kreću pupoljci.

#339: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: ivana10Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Apr 28, 2009 9:39 am
    ----
Sad sam pogledala temu, ja sam prvu oko polovine februara. Koliko je često prihranjuješ? Neko je ovde rekao svako drugo zalivanje, nisam baš brojala ali pomalo im dodam djubriva u tako nekoj dinamici.

#340: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Apr 28, 2009 9:49 am
    ----
Svega jednom ili dva puta sam ih zalio sa rastvorom folijarnog đubriva sa mikroelementima.

#341: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: ivana10Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Apr 28, 2009 10:22 am
    ----
Tnx, znači ne treba joj puno prihrane

#342: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Maj 27, 2009 1:29 pm
    ----
Kupljena sa ogromnim cvjetovima za koje se moglo procijeniti da su pod teskim dopingom. upravo zato kad je precvjetala bila ubijedjena da nece pozivjeti duze nego rezano cvijece. Ipak me iznenadila i poslije nekog vremena i presadjivanja krenuli pupoljci.

#343: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: mirceLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Maj 27, 2009 4:12 pm
    ----
Aeska tvoja je extra i zadrzala istu boju Very Happy a moja opet ode u roze Evil or Very Mad
Digla sam ruke od nje,nisam je presadila bili opali svi pupoljci i evo nje povratila se Very Happy

#344: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: aeskaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Maj 27, 2009 4:13 pm
    ----
Divna je za poklon. Ti si bas srecnica, rasadnicar nezeljenih biljaka Wink

#345: Re: Gloksinija - Sinningia Autor: banevukLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Maj 29, 2009 9:01 am
    ----
...

ŠTETOČINE I BOLESTI
Trips, bela leptirasta vaš, lisne vaši, grinje, siva trulež listova i stabla, trulež krtola.[/quote]

Evo opet mene Bye Bye , ali ovoga puta sa tuznim povodom. Sad Nakon sto mi je prosle godine jedna Gloksinija neobjasnjivo uvenula, neposredno pre da procveta, ove godine sam opet u problemu. U dve, od tri saksija koje imam, usla je neka zaraza u obliku svetlo - braon pega koje se pojavljuju na listovima i onda se polako sire sve dok se cela biljka ne osusi. Treca saksija je OK i ako sve tri saksije stoje na istom prozoru i na isti nacin su tretirane.

Prilazem i fotografiju pa ako neko prepozna bolest ili je resio slicni problem molim neka se oglasi savetom.-> Sobne biljke

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Sledeća  :| |:
Strana 23 od 38