#1: Kopar/mirodjija Autor: ljubicicaBL, Lokacija: Banja LukaPoslato: Uto Maj 15, 2012 11:22 pm ---- Ćao! Pretraživala sam ovaj dio foruma u nadi da ću pronaći nešto o gajenju kopra, tj. mirođije i vrlo čudno mi je da ovaj začin nema svoju temu. Neka me "uprava" demantuje.
Posadila sam kopar 9.maja u saksiju koju držim na balkonu. Može li neko ko ima iskustva sa gajenjem ovog začina u saksiji da mi kaže koliko često i kako da zalivam zemlju do klijanja biljke? I da li treba da unesem saksiju u kuću zbog ovih niskih temperatura? Hvala. Nadam se da ću imati više sreće, na nekoliko prethodnih tema nisam dobila odgovor.
#2: Re: Kopar/mirodjija Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Maj 16, 2012 9:00 am ---- Hmm da li pričamo o Mirodjiji tj. Anethum graveolens ili Kopru tj. Komoraču Foeniculum vulgare?
Svejedno i jedna i druga biljka već niču na spoljnoj temperaturi osim ako kod vas nije posebno hladno. Komorač je veća biljka i treba joj i veća saksija i više vode nego mirodjiji. Obe možeš da prikratiš kad narastu dvadesetak cm da bi se više granale.
#3: Re: Kopar/mirodjija Autor: fijesta, Lokacija: BanjalukaPoslato: Sre Maj 16, 2012 5:44 pm ---- Zalivaj zemlju da uvijek bude vlazna i da temperatura bude visa od 10 stepeni!
Odgovara mu toplo, ali ne i prevruce mjesto!
#4: Re: Kopar/mirodjija Autor: ljubicicaBL, Lokacija: Banja LukaPoslato: Sre Maj 16, 2012 10:55 pm ---- Nikola, sada si me zbunio, jer čitav život živim u ubjeđenju da je kopar kod nas ono što u Srbiji nazivaju mirođijom. Ja sam posadila Anethum graveolens, kako god da se on zvao. Hvala mnogo i tebi i Sijesti, baš te informacije su mi trebale!