#1: Kada pikirati Big Beef? Autor: igordamnjan, Poslato: Pet Mar 07, 2014 4:35 pm ---- Pozdrav svima,
Ovo mi je prvi put da sadim paradajz, pa imam neke nedoumice, molim Vas za pomoc.
U pitanju je Big Beef sorta.
Proslo tri nedelje kako sam ga posejao, tretiran je sa PROPLANT 722 SC cim je posejan i odmah nakon je poceo nicati.
Trenutno izgleda kao na slikama.
Sta su sledeci koraci koje bi trebalo preduzeti?
Da li bih ga trebao tretirati ponovo PROPLANTom i kada je vreme za pikiranje?
Hvala unapred
#2: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: minika, Lokacija: Sanski Most, BIHPoslato: Pet Mar 07, 2014 4:50 pm ---- Cini mi se da mu fali svjetlosti, previse je izduzen i tanak. Za pikiranje treba najmanje 2 stalna lista, dakle jos 10-15 dana do toga. Savjetujem da ga odmah stavis na prozorsku dasku, radi svjetlosti. Sretno
#3: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: igordamnjan, Poslato: Pet Mar 07, 2014 5:04 pm ---- Da li bih ga trebao ponovo tretirati PROPLANTom, neke od stabljika su polegle? Hvala na odgovoru
#4: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: minika, Lokacija: Sanski Most, BIHPoslato: Pet Mar 07, 2014 6:32 pm ---- Na to ti ne mogu dati odgovor. Ja preferiram organski uzgoj. Kod mene takodjer neke polegnu, ali vecina prezivi.Najbitniji su vlaznost i svjetost.
#5: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: igordamnjan, Poslato: Pet Mar 07, 2014 7:11 pm ---- Hvala najlepse na odgovorima. Sve najbolje
#6: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: saracr, Poslato: Pet Mar 07, 2014 7:13 pm ---- Prvo zalivanje fungicidima
Poleganje rasada paradajza posledica je gljivičnog obolenja kome pogoduje manja količina svetlosti i više vode.Da bi se izbeglo poleganje i sušenje rasada mora se obaviti zaštita fungicidima.
Prvo tretiranje treba obaviti odmah posle setve. U tu svrhu mogu se koristiti preparati Previcur 607 SL (u koncentracijin0,25%) i Previcur Energy (0,15%). Rastvorom ovih sredstava zalivaju se biljke i sâmo zemljište oko biljaka. Na taj način uništavamo gljivice koje mogu izazvati poleganje i propadanje biljaka.
Drugo zalivanje treba obaviti kada biljke imaju 10-ak cm visine, ili posle pikiranja, sa istim sredstvima. Pri ovom tretmanu može se dodati Confidor 200-SL ili Actara 25 WG,za zaštitu od insekata.
Treće zalivanje kombinacijom istih sredstava obavlja se prilikom rasađivanja kako bi se koren dobro natopio i zaštitio. Ovako pripremljen rasad lakše će se ukorjeniti i bolje podnijeti stres pri iznošenju na stalno mjesto.
#7: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: igordamnjan, Poslato: Pet Mar 07, 2014 7:58 pm ---- Hvala na opsirnom odgovoru.
Recite mi molim Vas koje su optimalne dnevne i nocne temperature u ovom stadijumu(pre pikiranja), a koje nakon pikiranja biljke?
#8: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: zorangm, Lokacija: BeogradPoslato: Pet Mar 07, 2014 9:54 pm ---- A možeš i da skuvaš čaj od kamilice, ohladiš i poprskaš, pardon, "tretiraš" rasad. Kamilica je odličan fungicid i ima isti učinak kao ovi previkur.i i još ti daje divan osećaj da nikoga ne truješ. Probaj, zaista deluje.
Mislim da sa rasadom imaš mnogo veći problem od poleganja, koje izazivaju Phythium, Fusarium, Rhizoctonia i još neke gljivice.
Dakle, tvoje biljčice su se, mučene, toliko izdužile da će se najverovatnije preturiti od sopstvene težine i visine na nejakoj stabljici. I to sigurno nema veze sa gljivicama. Preslabo svetlo i previsoka temperatura su osnovni uzročnici ovakvog izduživanja. Ne bih da mračim, ali nisam siguran da ćeš uspeti da ih spasiš.
U svakom slučaju, prva slika je predivno dramatična, sa tim biljčicama koje se bore da se održe u životu...sad mi je malo jasnije šta je Van Gogh hteo da postigne svojim histeričnim, vijugavim potezima. Izvini ako zvučim pomalo sarkastično, ne mislim ništa loše, samo mi žao biljaka.
#9: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: igordamnjan, Poslato: Pet Mar 07, 2014 10:42 pm ---- Kad smo vec kod Van Gogha... koje su optimalne dnevne i nocne temperature u ovom stadijumu(pre pikiranja), a koje nakon pikiranja biljke? Hvala
#10: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: saracr, Poslato: Pet Mar 07, 2014 11:29 pm ---- Ako su stabljike koje su polegle u osnovi taamnomrke boje onda je sigurno gljivica.Ako nije onda je rasad previssok i ne može da izdrži svoju težinu.Što se tiče tempeature,ja ga i pre i posle pikiranja držim u prostoriji gde je temperatura oko 20 do 22 stepena,ali ima dosta svetlosti.Ne tvrdim da je temperatura po nekim propisima,aali meni uspeva da odgajim solidan rasad za svoje potrebe.
#11: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: zorangm, Lokacija: BeogradPoslato: Sub Mar 08, 2014 12:07 am ---- Pa koliko vidim na fotografijama, biljčice nisu istanjene pri zemlji, nisu promenile boju i nisu se tu prelomile.
Po literaturi, optimalne temperature za klijanje i nicanje su 20-25C.
Posle nicanja, za period do pikiranja se smanjuju na: dnevna oko 15C, noćna oko 10C.
Većina nas, amatera, nema mogućnost da im toliko ugađa, pa je u praksi najčešće ovako kao što sara reče.
#12: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: Gilvazi, Lokacija: BečejPoslato: Sub Mar 22, 2014 11:53 am ---- Kakvi su ti sad?, već je 22. mart i ne pišeš ništa.
#13: Re: Kada pikirati Big Beef? Autor: igordamnjan, Poslato: Ned Maj 04, 2014 2:52 pm ---- Posle dva meseca, zakljucak je da je nekih 80% semena uspelo da se formira u biljku koja je pikirana, a potom i izrasla i bila spremna za stalni zasad.
Ubrzani rast na pocetku i izduzavanje je ocigledno bilo usled previsoke temperature i nedovoljno svetlosti. Hvala svima na korisnim savetima