| milla citat: |
| gledali ste,verovatno, sve one gole ruckove i sl. emisije i tamo svi gaje persun, bosiljak i ostale zacine na prozorskoj dasci! i to me je odusevilo! i tako ti ja pre jedno dvadesetak dana odem i kupim jedno pet, sest kesica raznog semena, i odlucim da za pocetak zasadim dve vrste persuna, kao mislim on je najjednostavniji za uzgoj za jednu neznalicu...kad ono nakon sada vec dvadesetak dana, u jednoj posudi NISTA...mozete misliti mog soka, sve sam se nadala da ono sto pise na kesici da mu treba 15-20 dana za nicanje da to i bukvalno jeste tako..al sve nesto mislim da sam negde omanula, mada sam i drugu posudu "tretirala" na isti nacin kao i ovu koja izgleda kao da je spremna za dosuti u neku drugu saksiju. i da skratim, uglavnom, ni ova u kojoj kao nesto i ima nije bas reprezentativna, zato sto iznikli izdanci zahvataju 1/8 posude otprilike. i tako se pitam koliko je zapravo gajenje zacina u sobnim uslovima komlikovano? i sta im za ime sveta rade kada se samo okrenu i iseku iz citavog ZBUNA malo persuna za rucak!? |
| Sladolež citat: |
| "Tamo" ima svih tih začina već posadjenih u praktične posude i stvarno se kupe u supermarketu. Sa kompletnim uputstvom za gajenje na prozoru. Posle se samo zalivaju i šišaju po potrebi |
| bjankaneve citat: |
| Da li neko ima iskustva sa đumbirom? Ja sam kupila nedavno koren u samoposluzi i podelila ga na više delova, pa lepo posadila u žardinjeru kao što se sadi npr. zumbul. Hoće li biti nešto od ovog experimenta? |
| mepi citat: |
| Pozdrav, Jaco! I ja se spremam da zasejem neke vrste zacinskog bilja. Upravo sam ovde nedavno postavila pitanje o tome i nisu me bas nesto ohrabrili ali sam ja spremna da se oprobam pa makar i da mi ne uspe. Evo, ujutru idem do najblize poljoprivredne apoteke da vidim koje seme imaju i sta bi mi preporucili pa cu ti javiti. Mozemo paralelno da radimo na uzgoju i razmenjujemo utiske. Ok? ![]() |
Nisam znala za čaj od đumbira, samo ga koristim kao začin za skoro svako kuvano jelo... a pečurkama daje savršen ukus. Daj molim te napiši kako kuvaš čaj od njega?

| milla citat: |
| ja se nisam usudila da probam da ga stavim u bilo koje jelo, moj muz ne voli mnogo zacinjeno. elem, ono sto me zanima (malo me je sramota) kakav ukus daje jelu, i kako ga "obradite" za stavljanje, samo se isecka ili nesto drugo. i javite kako je uspeo "eksperiment" sa sadjenjem. |
baš lake biljke. i divno mirišu. samo pripazite ako imate kućne ljubimce.
ja sam imala par puta prevremenu žetvu
zamislite situaciju gde sedim u sobi sa gostima, a moja milica baštovanka (aljaski malamut) prati prolaznike sa terase. ma idila. odjednom, soba se ispuni predivnim mirisom bosiljka sa karakterističnom notom nane. ozariše se lica ljudi
moja milica brsti ostatke nekad bujnog lišća mojih začina. šta da vam kažem. ostale samo grančice.
mada, iskrena da budem, brzo su se povratile.
| sadovski citat: |
Volela bih da se jave drugari koji imaju iskustva sa gajenjem nekih egzoticnih zacina. |
| manus citat: |
Imam problem sa zasejanim bosljkom (ljubicastim, ako to moze da ima uticaja). |
| spark citat: |
| a znas da ja nisam ni znala da postoji biljka kari - pa tako sam danas zahvaljujuci tebi, procackala po netu i eto otkrila - biljka kari je ustvari otposlije dobila to ime jer joj je miris slican mesavini zacina koji se upotrebljava u indiji, i da, bas je pisalo to da je veoma jaka i da se samo malo stavi u jelo. super! a koje sredstvo stavljas protiv mrava? ja sam imala svu moznu faunu - pauk, vaske, pepelnica - i resila sam ih se insekticidima, ali nisam htela da prskam i ono sto se jede. a mravi su ipak ostali ![]() |
presretna od srece . i tako je iz sjemena poraslo mozda 2 cm stabljikica, i onda mi sve propalo, svaka stabljika izasla na povrsinu i polegla. i to mi se desilo 2 puta,