#1: Luk vlasac Autor: Eleni, Lokacija: NisPoslato: Uto Jun 06, 2006 12:23 am ---- Zanima me gde mogu da nabavim ovu biljku i da li ona moze da uspeva na terasi u ozidanoj zardinjeri?
#2: Re: Luk vlasac Autor: Jacqueline, Lokacija: NišPoslato: Uto Jun 06, 2006 10:15 am ---- Medju petnaestak vrsta divljeg luka koje uspevaju kod nas, izabrali smo da Vam predstavimo VLASAC, poznat i kao drobnjak, cebulcek, pticji luk, sitni luk, snit luk, rezanac... - zacinsku biljku u upotrebi jos od antickog doba.
Vlasac ima neznu lukovicu iz koje izbijaju gusti, veoma ukusni cevasti listovi, plavozelene boje, visoki 15-30cm. Od maja do jula razvijaju se crvenkaste ili ljubicaste poluloptaste cvasti.
Samoniklo raste uz obale reka, na vlaznim livadama, a ponekad se pojavljuje uz mocvarna mesta u velikom broju, pa se po intenzivnom mirisu na luk iz daleka moze prepoznati. sada se dosta uzgaja i u bastama.
Za jelo i zacin upotrebljavaju se sitno iseckani listovi koji se beru od proleca do jeseni, pri cemu se snop listova reze makazama iznad zemlje, da bi se sacuvala lukovica za sledecu sezonu. Iz nje ce kasnije poterati novi listovi.
Vlasac je visegodisnja biljka koja se brzo bokori i vec u prvoj godini obrazuje 30-40 strukova luka. Moze se uzgojiti direktnom setvom semena, rasadom ili deljenjem busena. Ako ne nadjete rasad ili seme, vlasac tokom juna potrazite u prirodi i busen presadite u bastu, na hladovitije mesto.
sadi se vise biljaka u bokoru, na rastojanju 20-30 cm, a u toku vegetacije listovi se rezu 4-5 puta.
Krajem novembra busen se izvadi i presadi u odgovarajucu saksiju, zalije i prenese na prozor ili terasu. brzo ce krenuti novi listovi i tokom cele zime zime davati ukusan i svez vitaminski dodatak.
Ovo nadjoh!!!!
#3: Re: Luk vlasac Autor: patuljak, Lokacija: Novi SadPoslato: Uto Jun 06, 2006 10:53 am ---- ja imam vlasac i u basti i u saksiji. Leti ga koristim iz baste, uglavnom za prelive za salatu. Prezivljava napolju bez ikakve zastite. TRENUTNO cveta. Kod nas sam vidjala da prodaju na pijaci u saksijicama, ali ja sam odgajila iz semena.
#4: Re: Luk vlasac Autor: Jacqueline, Lokacija: NišPoslato: Uto Jun 06, 2006 11:32 pm ---- Za uzgoj u saksijama najpogodniji je vlasac, koji se seje u martu ili najkasnije aprilu. Pri uobičajenoj sobnoj temperaturi i ravnomernoj vlažnosti seme će brzo proklijati, a već u decembru vlasac će biti spreman za branje. Ukoliko se uzgaja u bašti, sredinom decembra treba iskopati deo, podeliti ga na manje delove i posaditi ih u lonce. Do tada su lukovice bar jednom bile izložene uticaju mraza, što pospešuje teranje novih biljčica. Lončiće s lukovicama treba staviti na svetlo i toplo mesto. Čim listovi narastu, mogu da se režu kako bi biljka izbacivala što više novih. U proleće se buseni iz cvetnih lončića ponovo presađuju u vrt.
#5: Re: Luk vlasac Autor: Eleni, Lokacija: NisPoslato: Sre Jun 07, 2006 7:37 pm ---- Hvala Zaki za informacije a sada me zanima da li neko u okolini Nisa to gaji pa da se ogrebem za neki bokorcic
#6: Re: Luk vlasac Autor: najmila, Lokacija: frankfurtPoslato: Pet Jun 16, 2006 5:47 pm ---- Eleni, taj luk u Svajcarskoj gaje na otvorenom, i moze da se nadje u svakoj basti u jedan cosak. Preko zime listovi se osuse, ali u proljece se opet pojave, i ima ga sve do prvog mraza. Sto znaci da mu je koren rezistentan na hladnoci. Inace nisam imala dobra iskustva sa gajenjem na sobnoj temperaturi :(.
#7: Re: Luk vlasac Autor: Eleni, Lokacija: NisPoslato: Pet Jun 16, 2006 6:37 pm ---- Ja bi ga posadila na terasi, u zardinjeru koja je i duboka i siroka i mislim da bi mogo tu da uspeva, ali ne znam kako da dodjem do njega. Mozda moze da se kupi seme ali sam ja ove godine zakasnila, pa ako se niko ne javi za pomoc probacu sledece godine da nadjem seme.
#8: Re: Luk vlasac Autor: klaki, Lokacija: BudapestPoslato: Uto Jul 17, 2007 4:13 pm ---- Jeli to ovo? Ja sam kupila rasad u maloj saksijici, ali se to ovde zove " METILO LUK" Samo sam ga presadila u bastu i nice ko lud. Mnogo je ukusan pa ga vrlo cesto koristim, sto znaci da ga obilato brstim, a on ponovo nice i nice. Zimi ga ponovo vratim u saksiju i cuvam na kuhinjskom prozoru. Ovaj je proslogodisnji primerak.
#9: Re: Luk vlasac Autor: Nerro, Lokacija: ha ha bgdPoslato: Uto Jul 17, 2007 9:28 pm ---- Ja sam rasad kupila na poslednjoj izložbi cveća u Bgd-u. Posadila sam ga u žardinjeru na prozoru u kuhinji. Baš lepo napreduje. Redovno ga šišam i koristm u hrani.
#10: Re: Luk vlasac Autor: Dicatharo, Lokacija: BeogradPoslato: Uto Jul 17, 2007 9:45 pm ---- Ja ga imam od prosle godine (sam sam ga sijao) i mogu vam reci da cete ga tek obozavati tamo nekad od januara kad krene da cvijeta... I to potraje nekoliko mjeseci dok sve drugo "spava"...
Stavljao sam sliku, ali na drugoj temi (ukrasni luk ) pa da se ne ponavljam...
#11: Re: Luk vlasac Autor: miska, Poslato: Uto Apr 06, 2010 4:40 pm ---- Fruska gora je prepuna vlasca!!!Evo, vec oko mesec dana, svaki vikend idemo i beremo ga.Ima ga u izobilju!A salata je prelepa od njega!
Berite ga i sa korenom (ko naravno ima mogucnosti) i posadite u bastu,iduce godine razbokorice se i bice ga mnogo, mnogo vise.
#12: Re: Luk vlasac Autor: AfterEight, Poslato: Pet Maj 14, 2010 7:28 pm ---- Jasno mi je da se koristi list kao zacin, ali ja mnogo volim koren vlasca. To je najukusniji luk koji sam ikada probala. Kada ga nadjem na pijaci jeftiniji je od drugog mladog luka.
Kako to da niko ne spominje da je koren ustvari prava stvar?
#13: Re: Luk vlasac Autor: anjuska4, Poslato: Sre Apr 04, 2012 2:42 pm ---- Koliko cesto ga zalivate?