#1: Kiseljenje krastavaca Autor: zapadna, Lokacija: VinkovciPoslato: Pet Jul 07, 2006 9:00 pm ---- Pošto je počela sezona kiseljenja krastavaca, mogli bi usporediti recepte (valjda još uvijek ima ljubitelja domaće zimnice), možda nešto novo i naučimo.
Evo moj recept:
3 litre vode
1 litra octa
40 dkg šečera
20 dkg soli
biber u zrnu
lovorov list
nekoliko grančica kopra
vinobran ili konzervans
Hladno promiješati i sipati po opranim krastavcima.
Dobar tek
#2: Re: Kiseljenje krastavaca Autor: Jacqueline, Lokacija: NišPoslato: Sub Jul 08, 2006 9:48 pm ---- Moja mama ima odlican recept za kisele krastavce.
Spremaju se sa vrelom vodom - za dva dana se vec mogu jesti !
Pitacu je pa cu ostaviti recept!
#3: Re: Kiseljenje krastavaca Autor: Dusan, Lokacija: ArandjelovacPoslato: Ned Jul 09, 2006 12:12 am ---- Bilo bi dobro davati recepte koji ne sadrze rec 'konzervans','vinobran' i slicno SAMO PRIRODNO
#4: Re: Kiseljenje krastavaca Autor: zapadna, Lokacija: VinkovciPoslato: Ned Jul 09, 2006 12:47 am ---- Žao mi je ja takav nemam
Ali slažem se, ako netko ima neka podijeli s nama ostalima
#5: Re: Kiseljenje krastavaca Autor: holly, Lokacija: SARAJEVOPoslato: Čet Mar 19, 2009 11:58 pm ---- a koliko kg krastavica odprilike?
#6: Re: Kiseljenje krastavaca Autor: SPATIFIL, Lokacija: VARAŽDINPoslato: Čet Apr 02, 2009 6:09 pm ---- Ja ih već nekoliko godina spremam "od oka", što znači bez ikakvih recepata. Prije sam stavljala i vinobran i konzervans i nikad nisu dugo opstali. Krastavce dobro operem i ocijedim. Poslažem ih u čiste staklenke ( ne moraju biti suhe, samo čiste ), između stavim češnjak u komadu, biber, kopar ili što već tko voli i zalijem octom. Ocat razrijedim vodom po želji ( kako tko voli da mu je kiselo ), osolim, dobro promiješam i zalijem krastavce. Staklenke zatvorim i stavim na pasteriziranje.
Ako netko ne zna kako se pasterizira: u veću posudu poslažem staklenke i zalijem skoro do vrha hladnom vodom. Zatim sve to stavim na štednjak - ja u tom slučaju ne koristim plin, nego električni dio i uključim na najmanji stupanj da se voda polako zagrijava. Kada postane vruća ( po stijenkama staklenki se pojave mjehurići ) isključim i ostavim do drugog dana da se ohladi. Zaboravila sam reći da lonac poklopim - najbolje ako imate original poklopac, ako ne onda stavite kuhinjsku krpu i gore poklopac da čim više zaštitite staklenke od prodiranja zraka. Poslije spremite staklenke u podrum ili smočnicu. Obratite pažnju i da poklopci budu besprijekorno čisti i neoštećeni. Ja tako radim svu zimnicu i nikad mi se ne pokvari. Stoji mi i po nekoliko godina - bilo je slučajeva kada sam pronašla "zaboravljene" staklenke krastavcaa ili cikle stare po 4 godine, ali potpuno zdrave i fine. Eto nadam se da sam nekome pomogla.