:: Forums ›
detaljno
Maslina (Olea europaea)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50  Sledeća  :| |:
-> Voće

#331: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: Scotch PošaljiPoslato: Uto Dec 23, 2014 11:17 pm
    ----
I na Jadranu (obala) i na ostrvima (otoci), temperatura zna da padne daleko ispod nule (ništice) po Celzijusovoj skali kao prošle zime na pimer. Međutim nije toliko bitan minus već njegovo trajanje. Mnoge biljke s lakoćom podnose varijacije temperature ako su za to pripremljene i više ništa nije čudno, klima se menja a sa njom i biljni i životinjski svet.
Prošlog leta je iz jedne moje jabuke (stablo) izletelo "Modro sitance" a to je leptir(larva crvotočine) koja je tipičan predstavnik Mediteranskih štetnika. Moj prijatelj, inače šumar u Homolju pronašao neku gljivu za koju literatura kaže da je Mediteranska. Sve me ovo navodi da se polako pripremamo za nove proizvodnje.

E da @drveni setih se imam ja i drvce Rogača poklon od mog druga Marjana iz Šibenika a do pre neki dan sam imao i praviu Pistaciju dobivenu og koleginice Dragane iz Teherana ali je otišla Bogu na istinu. Pozdrav.

#332: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Uto Dec 23, 2014 11:26 pm
    ----
Ne mogu se cudom nacuditi o cemu vi tu razglabate....
Pa kod nas u Istri i Dalmaciji ima vise maslina nego na cijelom balkanu sljiva!
I da, radi se maslinovo ulje u enormnim kolicinama svake godine.
I to kakvo maslinovo ulje!
Visoko cijenjeno,nagradivano i poznato u cijelom svijetu.
Imamo i autohtonih sorata maslina koje se ponovno pocinju uzgajati poput ovih starih sorata jabuka,krusaka i ostalog voca.
Ulje od njih ima posebnu aromu i kvalitet...
Prestizni maslinari iz Grcke,Italije,Spanjolske i drugih zemalja dolaze kusati jedinstvena extra djevicanska ulja od nasih autohtonih sorata masline o kojima oni za sad doslovno samo sanjaju...
Cudi me kako vi to slabo poznajete pa nije vam Jadran toliko daleko!

#333: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: Scotch PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 12:02 am
    ----
Gospon@Knez01, kao prvo Mi ne razglabamo već polemišemo, i Istra i Dalmacija nisu u Baranji i ne vodimo diskusiju o Šljivama već o mogućnosti gajenja Masline na otvorenom u kontinentalnim uslovima ili da Ti ovo sve napišem Ćirilicom da bi me razumeo. A i ove godine je baš rodilo, baš mi se Moji prijatelji širom Jadrana hvale i ne samo da je rodilo nego su i Portugalci i Grci navalili da kupujuna veliko.
Kad Smo već kod autohtonih sorti Masline, koju bi na primer mogli da gajimo Mi Balkanci? Ja ne mogu da se odlučim Oblicu ili levantinku ili obe. Pozdrav

#334: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 8:18 am
    ----
Istra i Dalmacija nisu u Baranji ali su Baranja,Istra i Dalmacija zajedno u Hrvatskoj,a Hrvatska je u Europi.
A u Europi uspijevaju masline koje daju ulje.
Za maslinu trebate mediteransku klimu.
Eto od toga trebate poceti polemisat!

#335: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 8:18 am
    ----
@Knez

Šta tačno želite reći? Ne mogu ovu vašu poslednju poruku da povežem sa diskusijom, da li reklamirate hrvatsko ulje ili šta?

#336: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: puljka5Lokacija: ZADAR PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 9:02 am
    ----
Ne stoji taj podatak kako su ove godine na jadranu masline rodile jako dobro,u dobrom dijelu maslinika urod je bio od 0-30% od očekivanog,kod mene je bilo 0,0%.
Na prethodnim stranicama je već bilo riječi o otpornijim sortama maslina koje bi se mogle saditi na kontinentu,govorilo se o grčkoj sorti Halkidiki,španjolskoj Arbequina.Više puta sam čuo da je i talijanski Leccino preživljavao dobre minuse.Od dalmatinskih sorti jako otporne su se pokazale dvije sorte iz zadarskog i šibenskog zaleđa-Mašnjača i Krvavica.Masliina ima šanse za preživit na nekoj dobroj mikrolokaciji na kojoj bi imala dobro ocjedit teren,po mogućnosti jugozapadna expozicija,naravno dobro zaklonjena od hladnih vjetrova.

#337: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: Knez01Lokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 9:26 am
    ----
Drveni, zelim objasniti Vojvodi da maslina kod nas izuzetno dobro uspijeva jer je on rekao da masline koje daju ulje ne uspijevaju u Europi.

#338: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 10:55 am
    ----
U Evropi uspeva ali ima sitan plod od koga se ne dobija ulje ....
Ako ima neka druga u Posavini daj malo je opisi i postavi slike . Moguce je ne iskljucuje se i ta mogucnost.
Da napomenem i ovo. Mnogi misle da pojedine biljne vrste a I CITAO SAM DA aMUGDALIS COMUNIS RASTE SAMO NA JEDNOM MESTU NA aLPIMA I NIGDE VISE . tAKO SE PRICA I TAKO SE ZNA.
Ima ga u srcu srbije i to na vecoj povrsini nego sto se mislilo.
KaDA BI reko lokaciju nestala bi ta lokacija za godinu dana jer rasadnicarima je jako bitma podloga .
Ko ne veruje neka cita moje postove o bademu , postoji slika a gde je lokacija nije vazno..
Pozdrav

#339: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: Scotch PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 12:23 pm
    ----
@puljka5, znam da je ova godina i za maslinare bila bila katastrofalna što zbog predhodne vrlo nepovoljne zime, što zbog prekomerno vlažnog leta a to što sam napisao u predhodnom postu je malo sarkastino a pobuđeno Gosn Knezovim01
"šta vi tu naglabate" Izvinjavam se ostalim učesnicima. I izgleda da je dotični gospodin zaboravio ili nije naučio na satima zemljopisa da je i Srbija u Europi, makar geografski i da ima lokacija na kojima bi Maslina mogla da opstane biološki,
e sad dali bi donosila rod to je već nešto drugo.
Ja sve što znam o Maslini je iz literature i od mojih prijatelja sa PT/RHR, i po nešto iz moje skromne prakse. I nije mi cilj proizvodnja ulja već čist ćeif kako bi rekle Naše kolege iz BiH, Pozdrav Svima.

#340: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: MonkLokacija: Subotica PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 1:01 pm
    ----
.... pre sledeceg posta ,od bilo koga ,molim da izbrojite do 10 ... ne mirishe na dobro ...

#341: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 2:13 pm
    ----
Ajmo drugari moji da se ne raspravljamo ko ima vise a ko manje nego da dodjemo do zakljucka da li moze maslina [ Olea europaea ] da daje plod i da se gaji u nasim krajevima . Ne govorim da li moze u Istri i Dalmaciji nego u krajevima severno od Save i Sumadije . Znam da u Dalmaciji moze i tu je tacka .A da je vase ulje najbolje stojim iza toga i milo mi je sto imate . Daj pomozite savetima nas ostale koji isto to zele ali ne za spravljanje ulja nego kao gajenje same biljke masline iz radoznalosti i ljubavi ka toj kulturi.
Kaze neko da Dalmacija ima vise maslina nego li ceo Balkan. Verujem. I ja kazem da samo opstina Blace ima milion sljiva ali ne uzdizem ni sljivu ni opstinu Blace .
Ajmo malo da razmisljamo na temi o maslini evropskoj koja ni malo ne lici na mediteranske sorte iz kojih se dobija ulje nego se sadi po parkovima i za potrebe nekih ustanova .
Pozdrav sa juga .

#342: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 2:23 pm
    ----
Knez01 citat:
Drveni, zelim objasniti Vojvodi da maslina kod nas izuzetno dobro uspijeva jer je on rekao da masline koje daju ulje ne uspijevaju u Europi.

A to... Ma to stoji, pa Hrvati imaju i svoje sorte maslina. Trebali ste citirati Vojvodin post da ne bude zabune.
Nego čudno je da se sada gospodin Scotch pojavljuje sa informacijom da maslina uspeva i na kontinentu i to baš u njegovom vrtu. Gospodine Scotch, hoćete reći da je vama uspelo nešto što ljudi bezuspešno pokušavaju još od antike? I to ne samo maslina nego i rogač.
Samo da ne bude zabune, da li vi tvrdite da je moguć uzgoj masline u našem podnevlju, na otvorenom, bez ikakve zaštite (aktivne ili pasivne)?

Vojvoda citat:
Ajmo malo da razmisljamo na temi o maslini evropskoj koja ni malo ne lici na mediteranske sorte iz kojih se dobija ulje nego se sadi po parkovima i za potrebe nekih ustanova .

Vojvodo života ti daj mi latinski naziv biljke o kojoj govoriš. Šta je ta tvoja evropska maslina?

#343: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: nzivanovicLokacija: Smederevo (USDA 8a) PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 2:27 pm
    ----
Davno sam procitao jedan clanak ne secam se gde mislim da je rec o Oblici bila,a to je da maslina stara nekoliko godina kada zadeblja moze izdrzati temperature oko -20 e sada da li dugo ili kratko to se ne secam uglavnom je pisalo da stablo mora biti debelo...

Evo moje, ovo je oziljena reznica doneta iz Grcke ali obzirom da se ja ne razumem bas najbolje u masline moze li mi neko pomoci oko identifikacije?
Ono deblje stablo iza je takodje stablo masline ali videcemo da li je zivo na prolece odbacilo je lisce a ja sam morao da ga orezem nalazi se u jako suvoj zemlji koju povremeno zalivam jer sam takodje citao da maslina ne voli bas puno vode, leti je sasvim druga prica tada zalivam redovno...


#344: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 3:13 pm
    ----
Drveni...
Govorim o evropskoj maslini koja se sadila po parkovima . Neki su je zvali i dafina . Video sam ogromno drvo u parku u Vrscu sto je sadjeno jos za vreme Marije terezije . Takvo isto drvo sam video u Arboretumu u Kosutnjaku. Jeste vrsta masline ali nema nikakvih slicnosti osim po plodu sa ovim maslinama iz koje se dobija ulje . Plod je oko 5 mm,.
Smederevac, to je ona maslina iz koje se dobija ulje .
Daj bre pitajte bilo kog sumarskog ing. da li u srednjoj Evropi uspeva maslina . Mislim na oleu europaeu. Ove mediteranske ne vode poreklo sa stanista Evropskog kontinenta . Ko zna kada su nastanile juzne krajeve Evrope. Nemoj da me terate da zamolim rodjenog brata koji zivi u Novom sadu da slika i postavi sliku grane sa sasusenim plodovima koja raste u nekom od parkova na Petrovaradinskoj tvrdjavi. Video sam i zato me zanima ta evropska maslina . ove sto se muljaju radi ulja me se ne ticu.
Pozdrav svima /

#345: Re: Maslina (Olea europaea) Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Dec 24, 2014 3:15 pm
    ----
Drveni. veliko stoletno stablo pored meteoroloske opservatorije na tvrdjavi. Cini mi se kada gledas u ulazana vrata samo baci pogled na oko 20 metara desno . Lici na ogromno stablo vrbe ali nije vrba .Ps..ima jedno stablo pored glavne kapije na ulazu u ribnjak Ecka ....
Pozdrav.-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50  Sledeća  :| |:
Strana 23 od 50