:: Forums ›
detaljno
KLICE bilja
Idi na stranu: 1, 2, 3  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#1: KLICE bilja Autor: petit-etoileLokacija: Srbija PošaljiPoslato: Čet Okt 05, 2006 10:21 am
    ----
Negde sam cula da klice psenice predstavljaju prave vitaminske bombe te da su dobre za imunoloski sistem i protov strese .... Medjutim ne znam o tome nista drugo.
Da li koristite klice bilja u ishrani ? Koliko su zaista korisne, i kolike su im vitaminske vrednosti ?
Na koji nacin ih pripremate, tj. uzgajate, i kako ih jedete: kao dodatak (uz koja jela?), jedete ih same ili u salatama.....?

#2: Re: KLICE bilja Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Pet Okt 06, 2006 7:20 pm
    ----
Protiv kožnih oboljenja
Koprivnjača, lišaj, psorijaza. Potrebna je dijeta bez kafe, pušenja, alkohola, jaja, gaziranih pića, slane hrane, začina,suve hrane i bez čokolade.
Uz ovaj tretman ,pored upotrebe raznih čajeva,preporučuje se i upotreba žitarica,to jest klica od pšenice.
Klice se pripremaju na ovaj način: Žito se potopi u mlaku vodu. Ostavi se da proklija,pa se jede tako.
Umesto salate, bez ikakvih dodataka.

#3: Re: KLICE bilja Autor: BibbyLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Okt 13, 2006 11:53 am
    ----
Pšenične klice koje možeš kupiti u prodavnicama zdrave hrane možeš staviti i u kolače umesto oraha, a takođe i u ćufte od mesa, sarmu... Daju sitost a imaju prijatan ukus i jaaako su zdrave. Wink

#4: Re: KLICE bilja Autor: mirjanagoranLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Okt 16, 2006 11:44 am
    ----
mozes ih i sam napraviti,imam nekoliko dobrih recepata za njih,reci ako te zanima pa cu ti napisati.klijanjem biljke aktivira se gomila enzima,stvaraju se minerali i jos bezbroj korisnih materija zato su klice toliko zdrave.

#5: Re: KLICE bilja Autor: petit-etoileLokacija: Srbija PošaljiPoslato: Uto Okt 17, 2006 7:51 pm
    ----
veoma me zanima

naime resila sam da promenim rezim ishrane i da pocnem zdravo da se hranim
imunitet i kvrna slika su mi u totalnom kolapsu, jer se uglavnom hranim brzom hranom, jedem dosta cipsa i kojekakvih gluposti
pa sam cula za klice i reko daj da probam, pa posto znam jako malo , skoro nista o njihovoj upotrebi u ishrani upravo samo se i obratila na ovom sajtu za pomoc
svaki savet je dobrodosao

#6: Re: KLICE bilja Autor: mirjanagoranLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Okt 18, 2006 10:59 am
    ----
pa evo ovako,kod nas se najcesce koriste zrna psenice,slacice i sociva za spravljanje klica

klice od psenice-slatkastog,svezeg ukusa,imaju citavu grupu b vitamina,karotin i vitamin e,rezerve minerala,lako su svarljive ali ih treba dobro sazvakati.najukusnije su sa mlecnim namazima i jogurtom.

klice od slacice-od svih klica najjaceg ukusa,ljutkaste su i podsecaju na senf.pune su mineralnih materija,c vitamina i vitamina iz b grupe.najpogodnije su za zacinjavanje salata,sendvica ili kuvanih jela.

klice od sociva-onima koji prvi put probaju klice ukus klica sociva ce im se verovatno najvise svideti.svezeg su i punog ukusa karakteristicnog za sve mahunarke.koriste se kao salataili dodatak vec skuvanim corbama.bogate su mineralima,enzimima,vitaminima i antioksidansima.

spravljanje klica
u teglu se ubaci saka semena od kog zelimo da dobijemo klice,nalijemo vodom,zatvorimo gazom i ostavimo preko noci da nabubri.odlije se voda i tegla stavi na svetlo mesto u kosi polozaj sa otvorom na dole(ne skida se gaza),najbolje je nasloniti teglu na kuhinjski prozor.posto seme ne klija istom brzinom,prati se proces i za 12-24 casa trebalo bi da dobijes klice.alo je potrebno povremeno nakvasi seme(time se stimulise rast klice).klica ne sme biti duza od 1,5cm jer gubi na hranljivosti i teze se vari.proces klijanja se prekida stavljanjem tegle u frizider gde se mogu cuvati do 10 dana.ovaj proces je vrlo slican pocetnom procesu proizvodnje piva,zato je pivo prepuno hranlivih materija i vitamina,naravno ako se konzumira u razumnim kolicinama.

evo nekoliko recepata

mlecni dorucak-psenicne klice umesajte u jogurt,kiselo mleko ili kefir i jedite sa hlebom ,obavezno dobro sazvacite jer nesazvakane mogu izazvati stomacne tegobe.

mlecni namaz sa klicama-100 gr klica od slacice grubo iseckajte nozem,izgnjecite 150gr feta sira(ko ne voli fetu moze koristiti drugi sir) i pomesajte sa klicama,dodajte sitno iseckana 2 cena belog luka i sitno iseckanu manju vezicu persuna,ako masa nije kompaktna dodati malo pavlake.mozete dodavati i neke druge sastojke,sve prema svom ukusu.mazati na dvopek,kifle ili svez hleb.

sarmice od klica i zelene salate-glavicu zelene salate oprati,izdeliti na listove,vece preseci na pola.1mali celer ocistiti i izrendati i preliti sa 2kasike limunovog soka.izmesati 100gr klica od sociva i 200gr sremskog ili nekog drugog sira,dodati 1dl pavlake,50 gr majoneza i celer,sve zaciniti sa vrlo malo muskatnog orascica.dobijenom smesom filovati salatu,uvijati kao sarmice,ali da budu otvorene sa jedne strane.
nadam se da sam pomogla,prijatno Bye Bye

#7: Re: KLICE bilja Autor: petit-etoileLokacija: Srbija PošaljiPoslato: Sre Okt 18, 2006 1:41 pm
    ----
HVALA TI MNOGO !

odmah se bacam na pripremu
stvarno si mi mnogo pomogao Very Happy

#8: Re: KLICE bilja Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Okt 28, 2006 3:27 am
    ----
Slažem de delimično sa mirjanagoran i upravu je za klice. Što se tiče uzgoja tu je u pavu a što se tiče toga da se jedu sa produktima životinjskog porekla tu se uopšte ne slažem mnogo su zdravije bez mleka, jogurta i ostalih mlečnih proizvoda. Ne zaboravi ni klice lucerke (alfa-alfa) jako su moćne kao i klice soje koje treba propržiti u woku par sekundi pre upotrebe. Mlečni proizvodi oduzimaju kalcijum iz organizma kao i meso o tome mogu napisati čitavu studiju (posledica osteoporoza). Mlečni proizvodi izazivaju alergije pa čak i astmu. Bolje je praviti salate i variva od klica prava su energetska bomba pri tom nemaju negativne kalorije i potpuno regenerišu organizam. Pravi izvor zdravlja a i lepote bogami Very Happy . Pogotovo kada ste Vi dame u pitanju, podmlađuju, nestaju bore i seda kosa. Imam veliko iskustvo i znanje o tome ako hoćete iskoristite me očekujem Vaša pitanja.

Pozdrav.

#9: Re: KLICE bilja Autor: RozaritaLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Sub Okt 28, 2006 10:33 am
    ----
Lepisinisa, slazem se sa tobom. Naravno da bi zeleli da cujemo nesto vise o zdravoj hrani. Ja sam procitala gomilu knjiga u poslednje vreme ali nikada nije dovoljno. Jos nisam potpuno presla na zdravu hranu, to radim postepeno ubacujuci u obroke. Meso sam skoro potpuno izbacila iz upotrebe, beli hleb i secer. Integralni pirinac koristim vrlo cesto (a trebalo bi svaki dan), alge, bundeve...
O koriscenju klica bi volela od tebe vise da cujem. Recimo, kako ih pripremiti da se clanovima porodice svide?

#10: Re: KLICE bilja Autor: NerroLokacija: ha ha bgd PošaljiPoslato: Sub Okt 28, 2006 7:45 pm
    ----
Posetite ovaj sajt, ako već niste.

www.milox.co.yu/Vita.htm

Ima puno toga o zdravoj ishrani. Ja sam čak i koristila njihov program i moram vam reći da je odličan.

Smile

#11: Re: KLICE bilja Autor: petit-etoileLokacija: Srbija PošaljiPoslato: Pon Okt 30, 2006 2:28 pm
    ----
ovako
probala sam da uzgajam i jedem klice ali nesto bas nisam odusevljena
klice zita imaju ukus kao orasi, i nije to tako ni lose ali se tesko zvacu, a ako ih prokuvam onda su BLjAK
i kad treba da stavim klice u usta bude mi ih zao, nekako kao da jedem zivo bice, pa to je zivot u razvoju, kao da jedem bebu od zita
zvuci glupo ali nekako me savest pece.
mozda zato sto sam klice uzgajala sa puno paznje i velikom radoznaloscu pratila njihov razvoj pa mi ih sada zao pojesti.
ne znam kako da opisem taj osecaj, ali dok ih zvacem sve me srce zaboli, pa onda ne mogu da progutam

znam da ovo sve zvuci kao najveca nebuloza, ali ne mogu da se odbranim od tog osecaja krivice

#12: Re: KLICE bilja Autor: Turin_TurambarLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 30, 2006 3:10 pm
    ----
To samo znaci da si osecajna! Ne, ozbiljno.
Ja sam imao problem sa tim (i idalje imam, mada manje) kada treba JA da uberem u divljni biljku sa korenom. Sve je uredu kada ja berem lisce, cvet, plod... ali kada treba koren onda znam da ja tu biljku ubijam. I tesko mi pada. Sad Ali sa druge strane, moramo nesto jesti! Svi organizmi na ovom svetu jedu nesto!

A razmisli: ako imas takav stav prema biljnim klicama, sta bi tek bilo prema malom jagnjetu, prasetu, junetu, piletu...?
To je pravo ubistvo i to sa predoumisljajem. A kako se te zivotinje nehumano gaje (posebno na zapadu u "konc. logorima") i na koji nacin zavrsavaju je najgori horor koji mozes... ili ne mozes da zamislis. Stvar bi bila drugacija kada bi svako sam obezbedjivao hranu zivotinjskog porekla, tj. mesa - verujem da bi vecina momentalno presla u najokorelije vegetarijance kada bi i sami bili izvrsioci ili bar gledaoci te krvave torture.

Elem, i mene zanimaju klice. Kada drzim socivo u vodi preko noci primetio sam da se male klice sutradan pojavljuju. Da li to daje neku vecu hranjivost?

#13: Re: KLICE bilja Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 30, 2006 11:50 pm
    ----
Petit-etoile sviđa mi se tvoje razmišljanje jer sam dugogodišnji vegeterijanac i zaista je Turin_Turambar u pravu. Ako si tako osetljiva da li jedeš meso, jaja ili sir? Nije samo na farmama u svetu okrutan stav prema životinjama već je to i ovde kod nas na jako niskom nivou i životinje žive mnogo gore nego u konc. logorima. Da vam dragi moji ne gadim svu tu hranu a nije zdrava već je, otrovna i kancerogena. Znam to dobro to mi je profesija.

Nego hajdmo na klice. Bez obzira na ukus klice mogu biti dodate bilo kojoj salati i tako im se poboljšava ukus. Klice su mnogo zdravije i hranljivije od semena i od odrasle biljke. Zašto? Klice su u momentu proklijavanja pune svih hranljivužih materija jer su preradile rezerve u semenu koje inače služe semenu da počne da se razvija. Ove materije su sada mnogo hranljivije za ljude i lakše ih apsorbujemo. Osim toga klice su pune životne energije, drugim rečima žive su. U klicama se nalazi 80% hranljivih materija koje su potrebne našem organizmu i zato treba jesti klice bez obzira na ukus. Organizam se regeniše i promene (naravno nabolje) vide se vrlo brzo. Treba pojesti dve kašike klica dnevno. Probajte nije štetno a korisno je i čudesno zdravo. Pri tom ih je lako napraviti i jeftine su.

Pozdrav

#14: Re: KLICE bilja Autor: petit-etoileLokacija: Srbija PošaljiPoslato: Sub Nov 04, 2006 6:23 pm
    ----
Da li je neko od vas upoznat sa radom izvesne Jadranke Grbic ?
Sinoc sam na radio Idea slusala neku emisiju Zdrav zivot i ona je gostovala i pricala o makrobiotici, zdravoj ishrani, upotrebi djumbira i sl. ..... Ima i neke knjige objavljene na teme zdrave ishrane. Medjutim nisam uspela da zapamtim naslove tih knjiga ni gde mogu da se kupe, pa me zanima da li vi mozda znate nesto o tome, i uopste da me posavetujete koje knjige o zdravoj ishrani da kupim: naslove dela, autore, knjizare u kojima se prodaju i cene...
Unapred hvala .

#15: Re: KLICE bilja Autor: zmujLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 04, 2006 10:13 pm
    ----
petit-etoile citat:
Da li je neko od vas upoznat sa radom izvesne Jadranke Grbic ?
Medjutim nisam uspela da zapamtim naslove tih knjiga ni gde mogu da se kupe, pa me zanima da li vi mozda znate nesto o tome.

Vidi na www.knjigainfo.com Smile



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2, 3  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 3