:: Forums ›
detaljno
MEDOVINA
Idi na stranu: Prethodna  1, 2  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#16: Re: MEDOVINA Autor: SnježnaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jun 10, 2005 5:42 pm
    ----
Zanimljivo Very Happy
Hm, treba probati.

Hvala.

#17: Re: MEDOVINA Autor: violetaLokacija: Cuprija PošaljiPoslato: Sub Jun 11, 2005 7:47 pm
    ----
pitala bih SABO da li prodaje medovinu i koliko je litar,ja sam inace iz cuprije,moji roditelji imaju rakiju staru 35 godina,i da li je medovina dobra za nesto ili je samo ukusno

#18: Re: MEDOVINA Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sub Jun 11, 2005 9:39 pm
    ----
Violeta, milo mi je da nisam sam, i da cvece i lekovito bilje voli i jos po neko iz Cuprije. Bas fino. Medovinu ne proizvodim i nemam je za prodaju. Bavim se pcelarstvomiz hobija, i posto proizvodim med, povuklo me ja da saznam vise i o lekovitim svojstvima pcelinjih proizvoda, pa sam tako i poceo da sakupljam recepte za pripremu lekovitih preparata na bazi pcelinjih proizvoda. Imam bogme podosta toga, pa ako tebe ili nekog drugog interesuje neki recept mozete se javiti na moju adresu zsaba @ scnet.yu Poslacu svima ono sto imam,naravno BEZ IKAKVE NAKNADE.
Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea Idea
Violeta bas bih voleo da mi se licno javis. Tu smo iz istog grada, pa je dobro da se malo bolje i upoznamo i mastupimo, sto se ono kaze ZAJEDNICKIM SNAGAMA. Arrow Arrow Arrow Arrow

#19: Re: MEDOVINA Autor: icanecaLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Čet Mar 02, 2006 5:05 pm
    ----
tsnena citat:
Šteta je samo što se kod medovine provri med i tada mu se ubiju svi korisni sastojci, a ostane samo šećer. Med na temperaturi preko 45 stepeni gubi sve sastojke.

Recept koji je dao Saba je odlican, ali tu nije neophodno da se rastvor meda i vode greje.
Vodu za rastvaranje meda dovoljno je samo blago ugrejati da se med lakse rastvori. Sve ostalo ide samo od sebe, prirodno.
Vazno je ne preterivati sa pocetnom kolicinom meda, jer velika koncentracija secera inhibira rast kvasca (max. 300 g na litar).
Verujte na rec, to mi je bila tema za diplomski.
Radi poboljsanja ukusa moze se dodati u vodu u kojoj se ratvara med neki vocni sok ili voce.
Ziveli i ne preterujte, medovina je zdrava, ali ima alkohola oko 10 - 11 %.

#20: Re: MEDOVINA Autor: mirjanagoranLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Mar 02, 2006 8:42 pm
    ----
tsnena citat:
Šteta je samo što se kod medovine provri med i tada mu se ubiju svi korisni sastojci, a ostane samo šećer. Med na temperaturi preko 45 stepeni gubi sve sastojke.
da,ali sve te korisne sastojke ce nadoknaditi kvasci tokom fermentacije(kao ko piva,vina,jogurta-mada su tu u pitanju mlecno kisele bakterije)

#21: Re: MEDOVINA Autor: mirjanagoranLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Mar 02, 2006 8:57 pm
    ----
icaneca citat:
tsnena citat:
Šteta je samo što se kod medovine provri med i tada mu se ubiju svi korisni sastojci, a ostane samo šećer. Med na temperaturi preko 45 stepeni gubi sve sastojke.

Recept koji je dao Saba je odlican, ali tu nije neophodno da se rastvor meda i vode greje.
Vodu za rastvaranje meda dovoljno je samo blago ugrejati da se med lakse rastvori. Sve ostalo ide samo od sebe, prirodno.
Vazno je ne preterivati sa pocetnom kolicinom meda, jer velika koncentracija secera inhibira rast kvasca (max. 300 g na litar).
Verujte na rec, to mi je bila tema za diplomski.
Radi poboljsanja ukusa moze se dodati u vodu u kojoj se ratvara med neki vocni sok ili voce.
Ziveli i ne preterujte, medovina je zdrava, ali ima alkohola oko 10 - 11 %.
a gde si diplomirao/la icaneca(ns ili bg)?

#22: Re: MEDOVINA Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Sub Mar 04, 2006 2:28 am
    ----
Saba, ja ovo tek sad vidjela Embarassed . Na Božićnom velesajmu ove godine baš sam kupila medovinu, od privatnika koji je imao svoj štand.
Bila je dosta skupa, ovo je nekih par dcl, zapečačena je voskom.
Inače, kako moj junior ima problema sa sinusima i čestim prehladama a opet - nema nikakvih alergija, na forumu su mi predložili sače u medu.

Taj savjet mi je juniora treći dan spasio. To i udisanje pare. Još jednom hvala svima na savjetima.
Saba, reci da li imaš nešto i za imunitet?

#23: Re: MEDOVINA Autor: icanecaLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Čet Mar 09, 2006 1:06 pm
    ----
U Leskovcu.
"Kinetika alkoholne fermentacije u procesu dobijanja medovime" Idea

Trenutno se bavim duvanom i biodizelom (koji se dobija od masnog ulja semena duvana)

#24: Re: MEDOVINA Autor: scorpioX PošaljiPoslato: Pon Okt 01, 2007 11:41 am
    ----
Mala korekcija: medovina, slicno vinu, moze da dostigne 14% alkohola i vise, u zavisnosti od kvasca koji se koristi, tj. procenta tolerancije alkohola samog kvasca. U principu, sto je veca kolicina meda, veci je alkoholni potencijal.

Ja imam nesto medovine od prosle godine na lageru, sa sljivama (samo par litara) i grozdjem. Ko je zainteresovan moze mi se javiti na PM. Trenutno mi dozreva tzv. brza medovina sa pomorandzama i zacinima, a spremam se da stavim odredjenu kolicinu sa jabukama i sa sumskim vocem.

Ziveli!

#25: Re: MEDOVINA Autor: scorpioX PošaljiPoslato: Pon Okt 01, 2007 2:14 pm
    ----
Evo jednog proverenog recepta za spravljanje medovine u kucnoj varijanti na starinski nacin:

5L stakleni balon

1.8 kg livadskog meda
1 velika pomorandza isecena na 8 delova ili sitnije
1 saka suvog grozdja (oko 25 grozdjica)
1 stapic cimeta
1 karanfilic (ne jednu kasicicu!)
*opciono moze se dodati malo morskog orascica
1 kasicica suvog pekrarskog kvasca iz kesice (preporucujem Dr.Oetker)
dopuniti vodom do 5 litra

Proces:

Uzeti cist stakleni balon.

Rastopiti med u mlakoj vodi i staviti u balon.

Oprati dobro pomorandzu da bi se uklonili pesticidi i iseci na osmine i ugurati u balon sa sve korom.

Ubaciti suvo grozdje, karanfilic, stapic cimeta, i eventualne druge zacine. Dopuniti hladnom vodom do nekih 7.5-8 cm od vrha da bi se ostavilo mesta za penu. Moze se eventualno dopunuti vodom posle prvih nekoliko dana intenzivnog vrenja.

Maksimalno izmuckajte sastojke u balonu tako sto cete dobro da ga protresete.

Kad dostigne sobnu temperaturu u vasoj kuhinji, dodajte 1 kasicicu kvasca. Mozete da promesate ali i ne morate.

Zatvorite balon i namestite fermentator. Odlozite na tamno mesto. Fermentacija ce zapoceti za najvise sat vremena. Nakon sto se intenzivno penjenje zaustavi za par dana, dodajte malo vode bez da ga tresete ili mesate.

Posle 2 meseca i par dana, fermentacija ce se potpuno zaustaviti i medovina ce se izbistriti sama od sebe. Onda mozete da ubacite crevo sa gazom na jednom kraju i otocite tecnost iz balona u flase. Ukoliko dovoljno sacekate, pomorandza ce pasti na dno balona, ali nije neophodno. Ako se medovina izbistrila znaci da je spremna.

Za fermentaciju se preporucuje tamno mesto u kuhinji gde je temperatura malo visa, od 21C do 27C.

Edit: slovca

#26: Re: MEDOVINA Autor: geometar PošaljiPoslato: Sre Jan 02, 2008 10:36 pm
    ----
Da li neko zna recept za pravljenje rakije travarice?

#27: Re: MEDOVINA Autor: malamacaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jan 02, 2008 11:11 pm
    ----
Travarice se spravljaju od gorkih trava, i najčešće se izrađuju od: lincure, kičice, pelina, trave ive, gorke deteline, hajdučke trave. Uzima se samo jedna od gore navedenih trava ili mešavina dve do tri trava, i prelije kvalitetnom lozovom rakijom. odnos lekovitih trava prema lozovoj rakiji je jedan prema pet. Posuda se dobro zatvori i svaki dan dobro promućka. Posle osam do deset dana travarica se ocedi.
Pije se uvek pre jela, najčešće nula dva do nula pet decilitara. Gorke rakije deluju okrepljujuće na želudac, podstičući lučenje sokova za varenje, a hrana se u želucu bolje razgrađuje i brže iskorišćava.

Ako neko ima proveren recept za kupinovo vino zamolila bi da napiše.

#28: Re: MEDOVINA Autor: geometar PošaljiPoslato: Pet Jan 04, 2008 1:48 pm
    ----
Hvala puno na receptu

#29: Re: MEDOVINA Autor: goxicaLokacija: Kladovo PošaljiPoslato: Pet Maj 22, 2009 1:07 am
    ----
Pozdrav svima. Ja sam jos uvek pocetnik u pravljenju medovine tj pocinjem
ove godine i citala sam vase recepte pa cu probati neke da napravim. Komsija mi ima pcele pa od njega uzimam med,vosak i propolis. Medovinu sam skoro probala i super je, kupili moji na sajmu i poslali mi.

p.s. scorpioX da li jos imas nesto medovine na lageru?

-:)

#30: Re: MEDOVINA Autor: scorpioX PošaljiPoslato: Sre Maj 27, 2009 7:24 pm
    ----
Imam jednu jedinu flašu od 0.33L koja ostala od preprošle godine. Na lageru su mi trenutno dva balona, jedan od 25L ove "brze" medovine (stavljena nešto posle Nove Godine) i jedan od 15L klasične medovine (samo med, voda i kvasac), ali koje se ne usuđujem još da flaširam jer nisam baš zadovoljan postupkom pravljenja pa se plašim da kvalitet nije kakav bi trebao da bude.

Želim ti puno uspeha sa medovinom i ne zaboravi da je najbitniji sastojak u njenom spravljanju - vreme!



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2  :| |:
Strana 2 od 2