#76: Re: Kombuha Autor: abby, Poslato: Sub Apr 26, 2008 4:58 pm ---- Jao! Blago vama ,kako ja u Gracanici da je dobijem.Imala sam je prije 20 god. i dugo je trazim.Znam da se moze osusiti i ostaviti u papirnu kesu i tako cuvati dugo.Poslije je propremas na uobicajen nacin.Sada sam pokusala sama da je napravim od jabukovog sirceta pa neznam dali cu uspjeti.
#77: Re: Kombuha Autor: Jecham, Lokacija: SmederevoPoslato: Sub Apr 26, 2008 5:35 pm ---- ABBY ako mozes negde kupi jednu flasu gotovog napitka(0,5 ili 1 litar). Uglavnom u flasi ima nekog taloga. Skuvaj malo caja i zasladi ga, pomesaj sa onom kupovnom kombuhom(slobodno malo popij pre toga) i talogom iz flase,ostavi na toplom mestu i nadaj se da ce nesto da se pojavi.
Samo da znas treba malo vise cekati nego kad vec imas gotovu kulturu.
Pozdrav.
#78: Re: Kombuha Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Sub Apr 26, 2008 8:43 pm ---- abby da li si ti iz moje Gracanice?
#79: Re: Kombuha Autor: abby, Poslato: Sub Apr 26, 2008 11:42 pm ---- JEsam iz BOsne i moju Gracanicu zovemo Carsija ili poznatije od posla Carsija. U njoj su mnogi poduzetnici,poznata je po veoma razvijenoj maloj privredi kako u Bosni tako i van nje.Nalazi se izmedju Tuzle i Doboja a kroz samu Carsiju prolazi rijeka Sokolusa.Kao Gracanlije veoma smo ponosni na Carsiju.Pozdrav svim forumasima,voljela bih kad bi imali priliku svi da je posjete i upoznaju, ja sam se tek danas pridruzila i mislim da ne bi bilo lose organizovati jedan docek za sve.Inace dugo pratim ove stranice, supr su i tu nadjem veoma poucnih i korisnih savjeta.Svaka cast! Samo gdje u Bosni da kupim gotov napitak?
Veliko hvala Jecham i pozdrav za Fatku.
#80: Re: Kombuha Autor: Fatka, Lokacija: Gracanica/BosnaPoslato: Sre Maj 07, 2008 6:02 pm ---- Abby, kraljice moja pa ti si iz moje carsije.Ja sma na Hajdarovcu u blizini benzisnke pumpe OMW. Pa tu je ie nasa ETNA.Samo sma udaljena 200-250 m.
#81: Re: Kombuha Autor: abby, Poslato: Sre Maj 07, 2008 9:34 pm ---- Super,mozemo na kafu!
#83: Re: Kombuha Autor: Sandra82, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Maj 14, 2008 6:20 pm ---- Najjednostavnije receno kombuha je kompleks mikroorganizama sposoban da iz zasladjenog caja stvori obilje razlicitih nutritivnih i farmakoloski korisnih supstanci. to su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlecna, glukonska i glukoronska kiselina, vocne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sircetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. zbog ovakvih sposobnosti nazivaju je i cudesnom gljivom i svrstava se u grupu gljiva znacajnih lekovitih karakteristika.
Lekovita dejstva kombuhe: pomaze odrzavanje mreze nervnih vlakana u organizmu, redukuje depresiju i gubitak pamcenja, pomeze celijama da koriste kiseonik, sprecava pojavu katarakte, prosiruje krvne sudove, povecava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje, pomaze u odrzavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona, smanjuje broj sedih vlasi, jaca imunoloski sistem, pomaze formiranje belih krvnih zrnaca, smanjuje nivo zacepljenosti arterija, menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprecava pojavu raka, pomaze prilikom razlaganja masti, pomaze prilikom gubljenja kose, obnavlja celije krvi, pomaze biosintezu kolagena, proteina koji cini strukturu kostiju, koze i krvnih sudova, regulise celijsko disanje i sprecava stvaranje celija kancera i zaustavlja njihov rast, regulise ph krvi, izuzetno efikasno cisti otrove iz organizma, ima antibiotske efekte, pomaze organizmu da se zastiti od teskih metala kao sto su olovo i aluminijum, primenjuje se u lecenju stomacnih bolesti, pokazuje antibiotsku aktivnost prema nekim stafilokokama i escherichia coli, stimulise metabolizam, snizava krvi pritisak, podstice rad zlezda, snizava secer i holesterol u krvi, smanjuje valunge tokom menopauze, obnavlja crevnu floru, pomaze kod reumatskih i artritickih smetnji, nepravilnosti u radu zeluca, jetre i bubrega, cisti zucnu kesu, pomaze asmaticarima i obolelim od bronhitisa, pegla bore, usporava znake starenja i staracke bolesti....
hehehe eto full spisak sta pravi i sta leci copy-paste koriscen za ubedjivanje tate da pocne da pije kombuhu (uspeo je iz prve a njega je bas tesko ubediti da proba nesto tvrdoglaw je kao mazga )
E da, jako se lako prawi od onog kupovnog napitka ja sam napravila meni jednu i evo pravim je za drugaricu a moja se preselila u 5l caja i eno je vec se rasirila
samo koliko sam ja do sad citala a i iskusila kad pocinjete najbolje je praviti kolicinu od 2l
znaci 2l vode
10g zelenog caja(2 male kasicice) i 140g do 200g secera (jedna supena kasika je 20g znaci 7-10 kasika) prema vasem ukusu ( ja sam izabrala ovu manje slatku varijantu al mislim da me moja gljiva ne voli preterano zbog toga hahahha)
e da ako pocinjete da je pravite iz flase od kupovnog napitka preporucljivo je taj napitak ostaviti van frizidera 3-5 dana da se pojavi gljivica mada ja josh nisam kupila flasu u kojoj nesto ne pluta.
I da nesto jako vazno za pripremu je najpreporucljivije staklo pa onda keramika i nerdjajuci celik tj posuda od istog. Nikako je nemojte spremati u metalu ili plastici
p.s. ako neko ima nekih pitanja posto sad imam sveze iskustvo pitajte slobodno ehehhehe ovi moji po kuci samo idu i smeju se posto sam ja u stanju da sednem pored moje tegle i da cekam da ona naraste
#84: Re: Kombuha Autor: bokivatrogasac, Poslato: Sre Maj 21, 2008 7:57 pm ---- cao qwerty2 i ja sam iz bijeljine pa kad budes imala da proslijedis ja sam zainteresovan da gajim,cao i nadam se da ces me imati u vidu i unaprijed hvala
#85: Re: Kombuha Autor: abby, Poslato: Ned Jun 01, 2008 9:55 pm ---- Vec drugu sedmicu koristim kombuhu i vec imam vidljive rezultate!!!! Nema nadimanja u stomaku , uredna probava, a problem koji me mucio vec cetiri mjeseca sa nekim nejasnoim izraslinama po kozi poceo je da se postepeno povlaci. Tretirali su mi raznim pomadama, tabletama ,tusirali t ecnim azotom ali nista. Cim bude nesto novo javicu Vam sem toga , veoma je ukusno i gasi zedj na ovoj vrelini. Piju ga i ostali ukucani.Hvala svima koji su me uputili da je koristim.
#86: Re: Kombuha Autor: nowak, Lokacija: VojvodinaPoslato: Sub Jun 14, 2008 7:39 pm ---- pozdrav..koristim kombuhu i chitajuci vashe tekstove i ja sam proshla slichno dok se nisam "uhodala"sa njom..kuvam 5l zelenog chaja i moja porodica rado konzumira napitak..ipak imam pitanje-da li moze da se doda zuti shecer umesto obichnog belog?
#87: Re: Kombuha Autor: Jecham, Lokacija: SmederevoPoslato: Ned Jun 15, 2008 11:08 am ---- Ja mislim da moze.Secer je secer-bio zut ili beo samo sto je zuti zdraviji.
Mada mislim da nema veze koji stavis jer ga i onako kombuha preradi.
#88: Re: Kombuha Autor: nowak, Lokacija: VojvodinaPoslato: Ned Jun 15, 2008 7:15 pm ---- hwala jecham..nisam bila sigurna pa mi znachi josh necije mishljenje
#89: Re: Kombuha Autor: Nocna_Frajla, Lokacija: pancevoPoslato: Ned Jun 15, 2008 10:24 pm ---- slazem se sa misljenjem koje ima jecham.mozes da stavis zuti ali je bezveze da to radis jer je duplo skuplji, a kombuha ga fermentise i promeni mu strukturu. mene zanima da li neko koristi med.on je jos skuplji ali ga ja imam
pa mi je svejedno.samo me interesuje kakva su iskustva...
#90: Re: Kombuha Autor: njacca, Poslato: Čet Jun 19, 2008 7:18 pm ---- ako nekome treba kombuha neka mi se javi..