:: Forums ›
detaljno
Lekovite rakije i vina
-> Lekovito i začinsko bilje

#1: lekovite rakije i vina Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Maj 08, 2005 12:57 pm
    ----
ZOVINO VINO

Zovino vino se priprema tako sto se dva kilograma secera prokuva u sedam litara vode, a zatim se doda tri kilograma ociscenih zrelih plodova zove bez peteljki. Sve se ponovo zagreje ali da ne prokljuca i tako ostavi dok se sadrzaj ne ohladi, pa se u to doda dve stotine grama smrvljenog pekarskog kvasca i sve izruci u staklenom balonu. Balon se zatvori plutanim zapusacem, kroz koji se protna staklena cev ciji se drugi slobodan kraj potopi u sud sa vodom da bi mehurici vazduha nesmetano izlazili iz balona kroz vodu, a da se nebi vazduh vracao u zapusen balon. Da bi se fermentacija obavila optimalnom brzinom, balon treba cuvati na temperaturi od oko dvadeset stepeni. Intezivno vrenje traje osam do deset dana. Proces je dosta buran, a nastavlja se nakon ovog vremena jos osam do deset nedelja, tihom fermentacijom. Nakon tog vremena se skoro sav sadrzaj istalozi talogom i skoro se sasvim izbistri. Tada se tecnost procedi u ciste staklene boce koje se zatvore i cuvaju u hladnoj prostoriji (najbolje u podrumu). Tako pripremqeno vino moze da se cuva i nekoliko godina a da vino ne izgubi na svojoj lekovitosti.
Vino se pije protiv gripoznih stanja, kod bronhitisa i upale pluca, i tada se obicno pije toplo prokuvano vino. Mo`e da se pije i kao obicna vina, lepog je ukusa, mirisa i ima odredjenu kolicinu alkohola pa se deci daje samo kao lek i onda obavezno razredjeno vodom.

MEDOVA RAKIJA

Pet grama listova nane i deset grama listova ruzmarina pomesati sa deset grama propolisa. Sve to preliti sa pedeset grama meda i jednom litrom ljute sljivove ili lozove rakije, dobro promuckati i drzati na toplom i mracnom mestu, uz povremeno muckanje.
Nakon dvadesetak dana rakiju procediti, i piti po jednu casicu pre jela. Ova medovaca je dobra ako imate problema sa apetitom, a dobra je i za jacanje organizma.

Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Idea Idea Idea Idea
Very Happy Very Happy Very Happy

#2: Re: lekovite rakije i vina Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Ned Maj 08, 2005 10:19 pm
    ----
.:: SWEDISH BITTER::.

sastojci:

1. 10gr aloe (umesto aloe se mogu koristiti koren lincure ili prah pelina);
2. 5gr mire- Comiphora myrrha;
3. 0,2gr shafrana (ne znam latinski naziv);
4. 10gr lista sene- Sennae folium;
5. 10gr prirodnog kamfora (ne znam gde se moze nabaviti);
6. 10gr korena rabarbare;
7. 10gr korena isijota (kurkume);
8. 10gr mane (nemam pojma sta je?);
9. 10gr terijak venecijane (isti slucaj);
10. 5gr korena kravljaka- Carlina acaulis l.;
11. 10gr korena angelike- Angelica archangelica.

svi sastojci se stave u bocu od 2L, preliju sa 1,5L prirodne rakije i ostave 14 dana na suncu ili blizu toplote. svakog dana mesavina promucka, kao i pre upotrebe. nakon toga se procedi i cuva na hladnom.



kazu da je swedish bitter poznat po mnogim lekovitim svojstvima, samo ne znam gde da nadjem sve ove sastojke.. za neke ne znam ni sta su?

molio bih nekog strucnijeg za pomoc, unapred zahvalan! Smile

#3: Re: lekovite rakije i vina Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Pon Maj 23, 2005 8:45 am
    ----
RAKIJA SA NANOM

U 1 litar domace, ciste rakije, jacine do 40 stepeni, staviti jednu grancicu nane duzine do 15 santimetara. Ostaviti je na svetlom mestu nekoliko dana i nanovaca je gotova.

Uzima se po jedna mala casica pre jela kod grceva u zelucu.

#4: lekovite rakije i vina II Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Uto Jun 14, 2005 9:39 am
    ----
Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation

CRNO VINO SA ALOJOM

Protiv fizicke i psihicke premorenosti napraviti sledeci napitak. Samleti na vodenici jedan ipo kilogram listova aloje, pa tome dodati dva ipo kilograma meda i jedan litar crnog vina. Sve dobro izmesati, sipati u flase i ostaviti da odstoji sedam dana.
Od ovako spremljenog leka uzima se prvih pet dana po jedna kasika dnevno, a zatim dva do tri puta mesecno po jedna kafena kasicica tri puta dnevno pre jela.


Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow

#5: istarska rakija - grapa Autor: lilija PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 12:54 am
    ----
Cao svima,

ja sam nova ovdje.Moze li mi itko reci kako se pravi istarska rakija - grapa.

Unaprijed zahvalna Rolling Eyes

#6: Re: istarska rakija - grapa Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 1:28 am
    ----
Grappa je lozovača samo iz Istre! Wink

#7: Re: istarska rakija - grapa Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 1:58 am
    ----
Ne bih rekao da je grapa lozovaca, ja mislim da je to aromaticna rakija od JABUKA

#8: Re: istarska rakija - grapa Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 2:17 am
    ----
Sabo, "grappa" je italijanski naziv za rakiju lozovaču dok je naziv za rakiju uopšte"acquavite".
U Istri se ovaj poslednji naziv ne koristi ali se terminom "grappa" uglavnom krste sve vrste rakije! Ipak, i istarska grappa kao i Italijanska podrazumevaju rakiju lozovaču! I koren te reči je vezan za grožđe!
U Istri se proizvode samo tri vrste rakije: Medenica/Medica (rakija
s medom ili, kako bi to Istrijani rekli- RakIja z medon), Biska- zaista autentična istarska rakija kojoj je specifičnost to što se flašira s grančicom imele i grappa ili obična rakija a to je isključivo lozovača jer ovo nije voćarski kraj i teško da bi se od čega drugog i mogla napraviti!
Naravno, mnoge oštarije (kafane) i konobe im aju u ponudi i verzije domaćih aromatičnih rakija (Grappa Istriana alle erbe aromatiche) i u nekima postoje i komadi jabuke ali, nažalost, za proizvodnju rakije, jabuka nema dovoljno!
Evo, ovo će vam možda biti interesantno
www.vrh.hr/index.htm

www.istrianet.org/istr...evande.htm

#9: Re: istarska rakija - grapa Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 5:13 am
    ----
a da ti nama doneseš neku flajku te radže kad se budeš vrnula u bg, pa da malo degustiramo, aa? Wink

#10: Re: istarska rakija - grapa Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 11:25 pm
    ----
alex citat:
a da ti nama doneseš neku flajku te radže kad se budeš vrnula u bg, pa da malo degustiramo, aa? Wink

Hehehe, ovde bi dubili na glavi za "kilo" bosanske šljive a ti hoćeš grappu! Wink
POstoje flaširane verzije Biske i Medice u prodaji ali su preskupe i bez vezne! Ali ima jedna čovek, Jelovac, nekadašnji košarkaš Jugoplastike, koji pravi neviđenu Medicu- to treba probati! Samo on je gore prema Poreču! Jednom ću baš doneti toga! A Biski ima nekoliko vrsta u prodaji, sumnjam da je i jedna kako treba a i često je "turistički" upakuju- pitaj boga šta je unutra!

Ali, da bi istarska rakIja bila prava, domAća, mora se piti u autentičnom ambijentu! U konobi se obično uveče pije vino a "bićerin" ( s naglaskom na drugom "i") i gemišt se obično pije danju! Zato je najbolje otići u neko selo- sva su istarska stara sela na vrh brda, u sred sela glavna pjaca, na sred pjace obavezna šterna (bunar), pored šterne jedina kafana u selu u kamenoj kući a na dnu trga kameni zid na najstrmijem delu brda! Tako da, kad se može sedeti napolju, cirkaš na klupi (ili sedneš na zid) i gledaš u provaliju i panoramu! U ovo selo mi odemo na Bisku, zove se Draguć (Draguccio)!

#11: Re: istarska rakija - grapa Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Feb 02, 2006 12:20 am
    ----
Ako put putujes da bi pila Bisku, mora da je odlicna Laughing

#12: Re: lekovite rakije i vina Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sub Feb 04, 2006 1:26 am
    ----
Vidim da je veliko interesovanje u ovim zimskim periodima za rakije i vina sa lekovitim dodacima pa ajd da dam jos jedan recept:

GLOGOV LIKER

Liker napraviti na sledeci nacin: zrele plodove gloga dobro oprati u nekoliko voda, i staviti u praznu staklenu flasu u sloju od sedam-osam santimetara. Flasu zatim dopuniti ljutom komovom rakijom, dobro zatvoriti i cuvati na tamnom i prohladnom mestu uz svakodnevno muckanje. Nakon izvesnog vremena, kada se u flasi budu videle bele kostice gloga, sadrzaj se procedi. Dobijeni napitak koji je tamnocrvene boje, pomesati sa sto grama meda. Kada se med dobro rastvori, napitak moze da se koristi.
Ovaj napitak je dobar protiv vrtoglavice, zujanja u usima a dobro deluje i na srce i krvne sudove. Upotrebljavati ga jednom dnevno, ujutru pre dorucka, po jednu casicu

#13: Re: lekovite rakije i vina Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Uto Jan 23, 2007 12:07 am
    ----
Zimski je period, i vreme kada mogu da se konzumiraju lekovita pomocna sredstva na bazi meda, lekovitog bilja i alkoholnih napitaka, pa evo da malo obnovim ovu temu:

ZA JAČANjE IMUNITETA
Poznato je da se u narodnoj medicini za jačanje imuniteta koriste čudotvorni listovi kaktusa ALOJE. Listovi bi trebali da budu stariji od tri godine mada savremena medicina govori da su i mladji listovi isto lekoviti kao i stari.
Tri stotine grama listova bez bodlji treba samleti na vodenici za meso, pa u to dodati pola kilograma samlevenog korena vodopije, pola litre crnog vina, pola litra sedamdeset procentnog alkohola. Sve se dobro izmeša i u tamnoj boci čuva na mračnom i hladnom mestu nekoliko dana.
Lek se prvih sedam dana uzima tri puta dnevno, dva sata pre jela, po jedna kašičica, zatim se pije tri puta dnevno, sat pre jela ali, supena kašika. Terapija traje dva meseca a najmanje trideset dana.
Sveže nabrani listovi aloje se najbolje čuvaju u frižideru.

VINO SA LINCUROM
Vino se priprema tako što se na deset litara kvalitetnog belog vina doda tristotine do petsotina grama samlevenog korena lincure. Ekstrakcija uz češce mućkanje traje desetak dana. Granule lincure se zatim cedjenjem odstranjuju iz vina, a vino se pije tri puta dnevno po pola čaše pre obroka.
Ovo vino je uspešan lek protiv bolova u želucu, protiv kašlja, protiv groznice i za regulisanje želudačnog soka.

#14: Re: lekovite rakije i vina Autor: sejaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jan 23, 2007 12:59 am
    ----
Ljudi ovo je izvrsno... Very Happy

#15: Re: lekovite rakije i vina Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Jan 23, 2007 2:10 am
    ----
kazu da je swedish bitter poznat po mnogim lekovitim svojstvima, samo ne znam gde da nadjem sve ove sastojke.. za neke ne znam ni sta su?

molio bih nekog strucnijeg za pomoc, unapred zahvalan!

-Alex, imas u apotekmama za kupiti svedsku grancicu i potopis je u alkohol cini mi se 70% i drzis nekoliko dana(trenutno ti ne mogu reci tacno) i svaki dan muckati dok se to ne sjedini tako ces dobiti
svedski buter.Ja sam pravila a isto sam i gotov kupovala u apoteci, ali mi je jeftinije izaslo kada sama pravim.Tim sam oblagala cerki tijelo zbog psorijaze.Ja sam pila te kapi.

#16: Re: lekovite rakije i vina Autor: BibbyLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Jan 23, 2007 1:50 pm
    ----
Za Miru znam, mada kod nasnema šanse da se nabavi, prodaje se (na netu) u obliku esencije, a izgleda ovako (izvinjavam se što je tekst na engleskom):
Myrrh

{mur} An aromatic, bitter-tasting gum resin obtained principally from a small thorny tree, Commiphora myrrha (family Burseraceae), native to Anatolia and northeast Africa, myrrh was highly prized in the ancient and medieval world as an ingredient of perfume, incense, cosmetics, and medicines. The Egyptians used it in embalming, filling body cavities with powdered myrrh; and, along with frankincense and gold, it was a gift of the Magi to the infant Jesus. The production and value of myrrh have sharply declined in the modern world, the resin finding limited medicinal use in tonics, dentifrices, stomach remedies, and as an emollient for sore gums and mouth. An essential oil obtained from myrrh is an ingredient of perfume.
The myrrh tree grows from 1.2 to 6 m (4 to 20 ft) tall and has a disproportionately thick trunk. Myrrh is exuded from the bark of the tree, either by tapping or by natural splitting, in the form of a yellow fluid that collects and hardens in small lumps known as tears. These lumps contain 25 to 45% resin, 3 to 8% essential oil, and 40 to 60% gum. In ancient times myrrh was exported from Arabia and Somaliland; today its production is limited almost entirely to Somaliland.


Senae folium ili Cassia angustifolia

Opis biljke: Sena je biljka koja ne raste na nasim podrucjima, nego se nalazi na podrucjima Afrike i Azije
Sena je žbunasta biljka sa parno perastim lišcem. Lišce je po celog ruba na kratkoj peteljci, tanko kožast i krto žuto-zelene boje.Droga su tanki, kožasti, lomljivi, po obodu celi listovi zeleno žuckaste boje. Od Sudana do Irana rastu nekoliko vrsta sene: zrelo, osušeno i iseckano lišce od sene upotrebljava se kao jako i oprobano sredstvo za cišcenje, kao blag laksans... Itd, ima u Herbateci.

Kamfor se može naći u apotekama, čak i u poljoprivrednim.

Rabarbara ili Rhubarb ima dosta na adresi www.rhubarbinfo.com/ a evo i sličice


Kravljak je više poznat kao vilino sito...

Ostalo mislim da je poznato.

Toliko od mene, nadam se da sam bila od pomoći. Smile

#17: Re: lekovite rakije i vina Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Čet Jan 25, 2007 11:56 pm
    ----
OPOJNA MEDOVINA

Medovinu obično treba proizvoditi u vreme berbe grožđa, da bi se u što kraćem vremenskom roku i što potpunije obavilo previranje. Potrebno je pripremiti kvalitetan kvasac (maju). Od kilograma zdravog zrnevlja grožđa iscediti sok, dodati malo vinskog kvasca i sadržaj sipati u staklenu flašu od litre. Za četiri do pet dana kvasac će uzreti.
Zatim pristupiti izradi mednog sirupa koji se priprema od deset litara vode i dva do dva ipo kilograma meda. Sirup se stavlja na vatru da provri. Kada provri temperatura se smanjuje, a sa površine se uklanja bela pena. Važno je da se pena potpuno ukloni, jer će se u protivnom medovina ukiseliti. Da bi medovina bila što ukusnija, u sirup se stavlja nekoliko karanfilića, korica cimeta i malo limunove kore. Tek kada sirup prestane da se peni skida se sa vatre i hladi se. Nakon hlađenja cedi se i sipa u stakleni balon ili drveno bure i dodaje se predhodno već pripremljeni kvasac (maja). Posuda u kojoj se odvija proces previranja ne sme biti napunjena više od dve trećine zapremine suda. Na otvor posude se stavi čista krpa ili vrenjača. Sve dok se vrenje ne okonča posuda se ne zatvara. Nakon dve nedelje medovinu treba pretočiti u drugi sud, uz obavezno odstranjivanje taloga.
Proces vrenja u drugoj posudi traje još najmanje deset do dvanaest dana. Tek posle toga medovina se može piti. Međutim dužim stajanjem će se izbistriti i postati još kvalitetnija i opojnija.

#18: Re: lekovite rakije i vina Autor: laraLokacija: Mordor-Pancevo PošaljiPoslato: Pet Jan 26, 2007 12:21 am
    ----
Svaka vam cast narode :+ :+ :+ Ja znam samo za komovicu

#19: Re: lekovite rakije i vina Autor: DjoricLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jan 30, 2007 2:50 am
    ----
Koliko moze da deluje lek na nasu bolest ako znamo koliko je negativan alkohol po nase zdravlje. Voleo bih da mi na ovo odgovorite,posto sam zaineresovan za spravljanje lekovitih napitaka?
Bye Bye

#20: Re: lekovite rakije i vina Autor: LjubinkaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jan 30, 2007 3:07 pm
    ----
Jako interesantno pitanje. U svim navedenim eliksirima, od ma koje biljeke primat je alkohol. Pa je i moje pitanje sta ustvari alkohol daje kao moc biljnom leku.

Djoricu dobro nam dosao i zadrzao se sa nama na nasem prelepom sajtu. Lj.

#21: Re: lekovite rakije i vina Autor: laraLokacija: Mordor-Pancevo PošaljiPoslato: Uto Jan 30, 2007 4:55 pm
    ----
A od ovog alkohola sto se kupuje gotovo?
Kazu da je pelinkovac dobar,crno vino-za cirkulaciju,doduse ja popijem casu crnog vina-pa pomoz boze Very Happy ,pivo-kazu dobro za kamen u bubregu,jel moze onako prva pomoc,za nas koji ne znamo da pravimo,a moze da se kupi gotovo.Mislim-koliko su zdravi-lekovita,alkoholna pica koja kupujemo u radnjama?

#22: Re: lekovite rakije i vina Autor: pillowmanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Mar 03, 2007 4:14 pm
    ----
Da li neko moze da mi da recept za pravljenje rakije od oraha? Hvala.

#23: Re: lekovite rakije i vina Autor: maki55Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 19, 2007 11:52 pm
    ----
Alkohol ima mnoge negativne efekte, ali ako se preparati na bazi alkohola koriste u malim dozama, korisno dejstvo moze biti puno vece od stetnog.
Verovatno se alkohol koristi u mnogim preparatima, jer se lekoviti sastojci njime bolje ekstrahuju nego vodom (alkohol je polarni organski rastvarac, sto znaci da se u njemu moze rastvoriti veliki broj jedinjenja razlicite hemijske strukture).
S obzirom da je lincura vrlo ugrozena, molim vas malo lakse s preparatima na bazi korena lincure, ima i drugih biljaka sa slicnim dejstvom.

#24: Re: lekovite rakije i vina Autor: pillowmanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 22, 2007 1:00 am
    ----
Znaci niko ne zna ili nece da podijeli sa mnom recept za rakiju od oraha? Sad cekam vec sto godina da mi neko nesto napise. nema veze. Sad Sad Sad

#25: Re: lekovite rakije i vina Autor: manusLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Čet Mar 22, 2007 12:34 pm
    ----
RAKIJA SAMNOM

Dodjes kod mene, popijemo po jednu (2, 3, 4,...) i odes nasmejan (i nista te vise ne boli ;).

Najlekovitiji deo rakije i vina je dobro drustvo i raspolozenje (naravno, bez preterivanja), ali cu ipak isporbati i neke od ovde navedenih recepata (pogotovo ovu s nanom, moja je vec pocela da divlja po dvoristu).

#26: Re: lekovite rakije i vina Autor: pillowmanLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 22, 2007 3:58 pm
    ----
zvuci dobro.
nego nasla sam recept. nisam dovoljno dobro trazila. pozdrav svima

#27: Re: lekovite rakije i vina Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Čet Mar 22, 2007 11:02 pm
    ----
A sta fali našem žutom bagremu, koji je mirišljav i nije gorak, a daje piću istu žutu boju. Ako je gorko ne znači da je lekovitije od mirišljavog.Oni, moguće je da nemaju sladak žuti bagrem(Robinia pseudoakacia). Shocked

#28: Re: lekovite rakije i vina Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Pet Mar 23, 2007 10:55 am
    ----
Dali moze neko da mi kaze,dali zna koja je to biljka koja raste kod nas,a zove se Calioper. Ne mogu da je nadjem na latinskom, a mislim da je ona koju zovu svedska grancica ili Stevia.

Poslednji put izmenio Veljanovic dana Pon Apr 16, 2007 8:38 pm, izmenio ukupno 3 puta

#29: Re: lekovite rakije i vina Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Pon Apr 16, 2007 8:30 pm
    ----
Evo danas slikanog žutog bagrema. Bye Bye

#30: Re: lekovite rakije i vina Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Uto Apr 17, 2007 9:08 pm
    ----
Ja sam probala nemačko piće MELISEN GEIST KLOSTER FRAU, kao eliksir za želudac i sviđa mi se.Napravljeno je melisom-matičnjakom, može se dodati šećer ili med i neka gorča grančica na primer Calioper-caloper.

#31: Re: lekovite rakije i vina Autor: malamacaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Apr 19, 2007 8:32 pm
    ----
Orahovača

U veću teglu stavi se 40 zelenih oraha (veličine višnje) i u to sipati šećer dok se ne popuni prostor između oraha i vrlo malo da ih prekrije. To treba da stoji 40 dana po mogućnosti na suncu. Sirup koji se dobije sipa se u 2 litre rakije a ko voli mogu se u flašu sa rakjiom staviti i orašćići.

Višnjevača

U teglu od 1 kg staviti višnje i sipati šećer dok se ne popuni prostor između njih i samo malo da prekrije (da bude ravno sa višnjama). Kad odstoji mesec dana sirup sipati u 2 litre rakije. U flašu se mogu staviti i višnje.

#32: Re: lekovite rakije i vina Autor: gioiaaLokacija: Loznica PošaljiPoslato: Čet Mar 27, 2008 10:09 pm
    ----
VINO OD MASLACKA

Potrebna je velika drvena kaca ili posuda koja nije od metala i malo bure, sifon i flase.
Potrebno:
*dovoljno cvetova od maslacka(oko 600 gr koriste se samo cvetovi biljke)
*malo burence od 4 l
*2,5 l vode
*725 gr secera
*2 limuna, sa tanko oljustenom korom(mogu i pomorandze)
*15 gr dobro izgnjecenog korena djumbira(svez koren)
*15 gr svezeg kvasca
PRIPREMA:
1.Potopite cvetove maslacka u vodu, poklopite i ostavite tako 24 casa. Skinite poklopac i povremeno promesajte sadrzaj, a zatim brzo ponovno poklopite.
2.Sipajte u duboku posudu, dodajte koru limuna, dodajte djumbir i pustite da provri i neka vri pola sata. Stavite secer u veliku posudu i procedite tecnost preko secera uz pomoc velikog levka ili dobro postavljenog komada gaze.
3.Secer treba da se istopi u toploj tecnosti.Po potrebi promesajte drvenom varjacom. Probajte kada se ohladi i dodajte malo soka od iscedjenog voca ako mislite da je ukus suvise jak.
4.Izgnjecite kvasac i dodajte ga u mlaku tecnost. Jos jednom promesajte
i prekrijte sud krpom. Tecnost ce vriti i dizati se oko dva dana. Kada prestane da vri i da pravi mehurice procedite jos jednom, sipajte u burence i labavo poklopite(nikako ne zatvarajte cvrsto moze eksplodirati),
a posle nekoliko dana zavrnite poklopac do kraja. Ostavite tecnost u burencetu dva meseca, a zatim prespite u flase. Dobro zatvorite i ostavite da stoji naredni 6 meseci.

#33: Re: lekovite rakije i vina Autor: gioiaaLokacija: Loznica PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 1:46 am
    ----
VINO OD JAGORCEVINE
Potrebno:
*1 kg svezih cvetova jagorcevine
*1,5 kg belog secera
*4,5 l kipuce vode
*kora i sok od 2 limuna(ili pomorandze)
*60 gr svezeg kvasca
Priprema:
1.Kuvajte vodu i secer, dok ne dobijete blag sirup,a zatim prelijete preko kore i vocnog soka. Ostavite da se smlaci, a zatim dodajte cvetove i kvasac i dobro promesajte.Poklopite posudu krpom i 3 dana povremeno mesajte i ujutru i uvece.
2.Pazljivo procedite tecnost u kacu, s tim sto cete malo tecnosti ostaviti sa strane i vabavo ga poklopite.Osluskajte svaki dan fermentaciju i kada se utisa, dodajte preostalu tecnost koju ste zagrejali i poklopili, zategnite poklopac i ostavite da stoji oko 10-12 nedelja. Procedite.

#34: Re: lekovite rakije i vina Autor: estiLokacija: Backa Topola PošaljiPoslato: Sre Apr 02, 2008 11:01 am
    ----
Ja sam pre 2 godine napravila neku moju varijantu lekovitog napitka od bilja koje sam mogla ubrati u svojoj okolini i basti. Prema biljnom kalendaru pratila sam kada se koje bilje bere. U prolece sam nabrala koren i list maslacka, prve izdanke koprive, rusomacu, bokvicu...kasnije kamilicu, mentu, maticnjak... i svaki put kad sam nabrala bilje, ocistila, iseckala i prelila domacom rakijom (lozom), uvek samo toliko da prekrije bilje. U leto je sledila sledeca tura od cvetova mente, kantariona, zalfije, nevena...dodala malo karanfilica, cimeta i vanile u sipki. Kad je sve lepo odstajalo, procedila sam i sastavila u jedno pice. Pijuckali smo preventivno, obicno ujutru po jedan gutljaj. Ziveli Ziveli

#35: Re: lekovite rakije i vina Autor: icanecaLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Pon Apr 07, 2008 1:39 pm
    ----
Ljubinka citat:
Jako interesantno pitanje. U svim navedenim eliksirima, od ma koje biljeke primat je alkohol. Pa je i moje pitanje sta ustvari alkohol daje kao moc biljnom leku.

Djoricu dobro nam dosao i zadrzao se sa nama na nasem prelepom sajtu. Lj.

Odgovor na vase pitanje je taj da je alkohol odlican rastvarac kojim se iz biljnog materijala ekstrahuju bioaktivne materije odgovorne za lekovito dejstvo.
Naravno caj je alternativa ako ste protivnik alkohola cak i u svojstvu leka, ali se neke materije zasluzne za lekovito dejstvo lakse i u vecoj meri rastvaraju ipak u alkoholu.

#36: Re: Lekovite rakije i vina Autor: daca77Lokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 8:23 am
    ----
A da li neko ima provereni recept za kupinovo vino? Nalazila sam na netu mnoge recepte, ali postoji neslaganje po pitanju mesta drzanja-po nekima se cuva 10 dana u hladu, a po drugima na suncu...

#37: Re: Lekovite rakije i vina Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 8:31 am
    ----
Daca i mene to interesuje,vino od kupina,jer negdje pise da se sipa voda,a negdje se voda uopste ne spominje,sta je tacno od toga?

#38: Re: Lekovite rakije i vina Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 12:17 pm
    ----
Orahovacu ja pravim ovako: 40 orahcica stavim u teglu. Nalijem malom casom rakije. Posle 40 dana procedim. Alkoholni sok sipam u veliku flasu, pa dodam flasu piva i 250 gr secera. Promuckam lepo, svaki put kada se setim. Za izvesno vreme secer je otopljen. Probala sam malo u casici, nije lose, nije jako. Kao eliksir je lepse nego cist alkohol.
Ovako se prave likeri bilo od koje biljke. Nije za decu.
Cmok

#39: Re: Lekovite rakije i vina Autor: goca58Lokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Sre Jun 02, 2010 5:10 pm
    ----
Evo ovako. Posto sam ja nova na ovom forumu, citam malo o tome kako se prave razni napici od biljaka. Zainteresovao me je ovaj recept za orahovacu koji je napisao g.Veljanovic. Sve mi je jasno sem piva. Da li se na ovu kolicinu oraha dodaje (1/2) litre piva ili veca kolicina i koliko. Pozdav.

#40: Re: Lekovite rakije i vina Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2013 10:23 pm
    ----
Tek sam sada videla ovaj post. Dodaje se 1 litar piva. Downtown

#41: Re: Lekovite rakije i vina Autor: boba_1Lokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Čet Avg 14, 2014 12:31 pm
    ----
Ja visnjevacu pravim na ovaj nacin! Visnje operem, stavim u stakleni sud i pospem secerom. Ostavim 2-3 sedmice i onda polijem rakijom! Nakon toga ostavim jos 2-3 sedmice1 I to je to!

#42: Re: Lekovite rakije i vina Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Sre Dec 02, 2015 11:26 pm
    ----
da li neko zna koja je granica u koriscenju biljaka u spravljanju Likera( grama na litru)

#43: Re: Lekovite rakije i vina Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2015 12:06 am
    ----
Necu da se mesam ali koliko ja za mojih 50 leta znam orahovaca se pravi od zelenih orascica i secera kojin odstoje pa se kasnije doda rakija zvana prepek. ako se mesa sa pivom dolazi do vrenja i to se ukiseli.
nisam cuo da se pivo koristi.
svi moguci vocni likeri se spremaju u staklenim cistim flasama koje stoje na suncu a u flasama je ne vise od 30 plodova [ tresnja, visnja, kleka, dudinka, suva moravka, jagoda, kupina , malina , aronija , ] i jos 100 mgl. zutog secera [ ne obicnog belog ].
Kasnije se doda najaca rakija u koju nema secera .
pozdrav

#44: Re: Lekovite rakije i vina Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2015 1:43 am
    ----
Edharg citat:
da li neko zna koja je granica u koriscenju biljaka u spravljanju Likera( grama na litru)
Zavisi ti samo od toga da ti neka ne pokvari ukus ako je ima odvise, ili da mozda ne zasmeta organizmu ako je veca koncentracija pa dobije drugaciji efekat.
Inace koliko sam upucen drzanje biljaka u alkoholu je tinktura i uglavnom se drzi van sunca i vecih temperatura.
Prednost je sto se moze i sveza biljka koristiti a da se ne pokvari.
Licno i kad pravim liker ne stavljam secer, samo alkohol pa kad mi treba neki liker procedim alkohol od trava i dodam meda po ukusu.

#45: Re: Lekovite rakije i vina Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2015 5:04 pm
    ----
kreketalo citat:
Edharg citat:
da li neko zna koja je granica u koriscenju biljaka u spravljanju Likera( grama na litru)
Zavisi ti samo od toga da ti neka ne pokvari ukus ako je ima odvise, ili da mozda ne zasmeta organizmu ako je veca koncentracija pa dobije drugaciji efekat.
Inace koliko sam upucen drzanje biljaka u alkoholu je tinktura i uglavnom se drzi van sunca i vecih temperatura.
Prednost je sto se moze i sveza biljka koristiti a da se ne pokvari.
Licno i kad pravim liker ne stavljam secer, samo alkohol pa kad mi treba neki liker procedim alkohol od trava i dodam meda po ukusu.
nisam mislio na tinkture, vise sam mislio na spravljanje aromaticnog pica sa biljem, koja prolazi kroz destilaciju sa alkoholom. E tu sad ima vise vrsta procedura koje sam procitao na sajtovima poznatih proizvodjaca aromaticnih pica.

#46: Re: Lekovite rakije i vina Autor: štajercLokacija: maribor PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2015 5:27 pm
    ----
Kod nas se pravi #jegermajster# koji sadrži najmanje 30 biljaka, ako nekoga interesuje mogu napisati recept, ali mi treba vremena za prevod imena biljaka.

#47: Re: Lekovite rakije i vina Autor: kuzminacLokacija: kuzmin PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2015 6:54 pm
    ----
štajerc citat:
Kod nas se pravi #jegermajster# koji sadrži najmanje 30 biljaka, ako nekoga interesuje mogu napisati recept, ali mi treba vremena za prevod imena biljaka.

Bilo bi dobro proveriti kakav je u "domaćoj" varijanti Wink

#48: Re: Lekovite rakije i vina Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Pon Dec 07, 2015 3:51 pm
    ----
kad se pravi liker i kad se doda rastopljeni secer kako se proverava procenat alkohola.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1