| 
							
								 
								Sadržaj							 
							
								 
								MiniChat							 
								Shout HistorySlavko024: kako da posaljem poruku nekom prodavcu ?28-Sep-2025 18:09:12
 exotic_plant: Dobrodosla Ljiljanče, prvo dobro pretrazi sajt d avidis da li takva ili slicna tema vec postoji a ako ne udji u odgovarajuci podforum i u uglu imas dugme NovaTema pa dalje prati korake.21-Sep-2025 10:44:55
 Lela: Zdravo svima, tragam za sadnicom vanile. Ukoliko znate nekog da je prodaje javite, molim vas. Hvala05-Sep-2025 09:11:35
 Ljiljanče: Zdravvo, nova sam ovde. Kako da započnem temu na forumu?25-Aug-2025 11:23:25
 BoDerek: Dobro jutro, htela bih da poručim tušt, iz Novog Sada sam gde mogu da preuzmem na kojoj adresi   12-Jun-2025 06:30:20
 Triffun: zanima me da li neko ima mentha piperrita mitcham ili poznatiju kao crnu nanu, englesku nanu... Prepoznatljiva je po listovima koji su tamnozeleni, nazubljeni, blago dlakavi, izduženi?  14-Apr-2025 12:28:46
 Triffun: Pozdrav svima14-Apr-2025 12:25:06
 kiklop99: Zna li neko ko otkupljuje REISHI pecurku na veliko - Sumska berba, osuseno03-Apr-2025 08:48:14
Samo za registrovanje članove
 Novi nalog/Prijava
 
							
								 
								Korisnički info							 
								
		 Dobrodošli Anonimni
 
 
  Članovi:   Najnoviji: Caelestiabg   Novih danas: 0   Novih juče: 1   Ukupno: 92381 
  Ljudi Online:   Članovi: 1   Posetioci: 117   Bots: 2   Uprava: 0  Članovi online: 
 01:  jovanalukovice 
 
							
								 
								Facebook							 | Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINAVoće i voćarske preradjevine 
	
		
			| Forum › Voće 
       | Strana 10 od 18 Idi na stranu:  Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća
 Prethodna tema :: 
				Sledeća tema
 |  
	
	
		
			|  |  |  
			| Autor | Poruka |  
			| 
					ladybeeČlan Udruženja
  
  
 Pridružio se: Jan 15, 2008
 Poruke: 1665
 Lokacija: Sarajevo
 
					
					
						
							
							ladybee
							Član Udruženja
							   
							Pridružio se: Jan 15, 2008 
							Poruke: 1665 
							Lokacija: Sarajevo
														       |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| Google Ads |  |  
			| 
					dadoxxlČlan Udruženja
  
  
 Pridružio se: Jul 30, 2007
 Poruke: 1288
 Lokacija: Mostar
 
					
					
						
							
							dadoxxl
							Član Udruženja
							   
							Pridružio se: Jul 30, 2007 
							Poruke: 1288 
							Lokacija: Mostar
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Sub Avg 22, 2009 1:00 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					dadoxxlČlan Udruženja
  
  
 Pridružio se: Jul 30, 2007
 Poruke: 1288
 Lokacija: Mostar
 
					
					
						
							
							dadoxxl
							Član Udruženja
							   
							Pridružio se: Jul 30, 2007 
							Poruke: 1288 
							Lokacija: Mostar
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Avg 31, 2009 12:22 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 Prvu turu vina od kupina sam otocio,vino je predivno,ali treba jos dosta proteci vremena da se moze konzumirati.Drop sam ostavio i dodao malo scera za pravljenje rakije.Negdje sam procitao da je dobro ubaciti pred pecenja rakije 2-3 kg svjezi plodova kupine.Interesuje me da li ce plod obojiti rakiju kod pecenja? |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					TartarZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Avg 17, 2007
 Poruke: 301
 
 
					
					
						
							
							Tartar
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Avg 17, 2007 
							Poruke: 301
							
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Avg 31, 2009 1:14 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 
	| dadoxxl citat: |  
	| ....Interesuje me da li ce plod obojiti rakiju kod pecenja? | 
 
Ne bi smelo. Kod pecenja treba da se dobije bezbojan destilat.... |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					dadoxxlČlan Udruženja
  
  
 Pridružio se: Jul 30, 2007
 Poruke: 1288
 Lokacija: Mostar
 
					
					
						
							
							dadoxxl
							Član Udruženja
							   
							Pridružio se: Jul 30, 2007 
							Poruke: 1288 
							Lokacija: Mostar
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Avg 31, 2009 2:27 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 Negdje sam citao,da se ne oboji ide kao kazan na kazan,ali to ne shvacam.Pise kao ako se ne ubaci svjezi plodova,nema mirisa na kupinu,vec samo na kljuk. |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					SaškaZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Mar 21, 2008
 Poruke: 123
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							Saška
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Mar 21, 2008 
							Poruke: 123 
							Lokacija: Novi Sad
														     | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Avg 31, 2009 10:01 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 Destilat se neće obojiti, a da će dobiti aromu od svežih kupina može i ne mora se desiti. Kada sam ubacila dunje u kljuk pred pečenje, destilat je imao fini miris na voće. |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					acimČlan
  
  
 Pridružio se: Sep 28, 2008
 Poruke: 17
 Lokacija: zrenjanin
 
					
					
						
							
							acim
							Član
							   
							Pridružio se: Sep 28, 2008 
							Poruke: 17 
							Lokacija: zrenjanin
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Sep 07, 2009 1:04 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 Interesuje me seci ili mleti jabuku za kominu posto sam ovde procita da se jabuka sece a drugari me savetuju da je sameljem pa bih zeleo vase misljenje da cujem. _________________
 Nema glupih pitanja, nego glupih odgovora
 |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					TartarZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Avg 17, 2007
 Poruke: 301
 
 
					
					
						
							
							Tartar
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Avg 17, 2007 
							Poruke: 301
							
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Sep 07, 2009 3:53 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 Postoji odlicna mala knjiga "Prirucnik za spravljanje rakije" od dr. Slobodana Jovica. Pojedinacno su obradjene rakije od sljive, kajsije, kruske, tresnje, visnje, jabuke i grozdja. Sasvim dovoljno da po analogiji mogu da se prave i druge vocne rakije. Ocigledno da vremenom treba otkriti neke specificne cake da bi rakija bila vrhunska. 
Sto se rakije od jabuke tice on predlaze muljanje a ako nema muljace na raspolaganju onda da se  plodovi razbiju drvenim maljem. U principu svo voce ima manje ili vise nezdrave sastojke u semenu koji pored toga daju rakiji los ukus. Zato se gde god je to moguce iz voca vadi koscica a tamo gde to ne moze treba povesti racuna da koscica ostane neostecena. Bojim se da secenje ili mlevenje dovodi do veceg broja ostecenih koscica i losijeg kvaliteta rakije.
   |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					acimČlan
  
  
 Pridružio se: Sep 28, 2008
 Poruke: 17
 Lokacija: zrenjanin
 
					
					
						
							
							acim
							Član
							   
							Pridružio se: Sep 28, 2008 
							Poruke: 17 
							Lokacija: zrenjanin
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Sep 07, 2009 11:17 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 Hvala na odgovoru tartar po ovome  bolja je varijanta samleti jabuku a ja cu je svakako ocistiti  od semena. _________________
 Nema glupih pitanja, nego glupih odgovora
 |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					cikamisoČlan
  
  
 Pridružio se: Sep 18, 2009
 Poruke: 10
 Lokacija: Banja Luka
 
					
					
						
							
							cikamiso
							Član
							   
							Pridružio se: Sep 18, 2009 
							Poruke: 10 
							Lokacija: Banja Luka
														     | 
					
				
						
							|  Poslato: Pet Sep 18, 2009 1:24 pm								    Naslov: JABUKOVACA |   |  
							| 
 Nov sam na forumu i imam konkretno pitanje. Po literaturi sa interneta i gore spomenutom prirucniku za spravljanje rakije, prije 20-ak dana pripremio sam oko 700 kg jabukove komine.U literaturi sam pronasao da je komina (sira) od jabuka spremna za pecenje nakon 14-21 dan, ili kad dostigne 5-12 oechslovih stepena. Danas, sav sretan jer mi je stigao isntrument, kupio sam menzuru od 1l, iscjedio tecni kom i uronio instrument. Tada sam dozivio razocarenje, jer je instrument u potpunosti uronio u tecnost, odnosno nekih 10-15 mm iznad dule.
 Molim Vas da mi objasnite da li komina treba jos da stoji, da li sam zakasnio sa pecenjem, ili je u pitanju nesto trece.
 |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					SaškaZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Mar 21, 2008
 Poruke: 123
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							Saška
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Mar 21, 2008 
							Poruke: 123 
							Lokacija: Novi Sad
														     | 
					
				
						
							|  Poslato: Pet Sep 18, 2009 1:49 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 Desilo se to da je sav šećer prevreo pa širomer nema šta da pokaže. Treba što pre da izvršite destilaciju. 14-21 dan je predugo ako je temperatura pri kojoj se čuva komina veća od 15 stepeni C. Tada za 7-10 dana sav šećer prevri. |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					cikamisoČlan
  
  
 Pridružio se: Sep 18, 2009
 Poruke: 10
 Lokacija: Banja Luka
 
					
					
						
							
							cikamiso
							Član
							   
							Pridružio se: Sep 18, 2009 
							Poruke: 10 
							Lokacija: Banja Luka
														     | 
					
				
						
							|  Poslato: Pet Sep 18, 2009 7:19 pm								    Naslov: JABUKOVACA |   |  
							| 
 Toga sam se i bojao. Nemam iskustva da vizuelno odredim pravo vrijeme za destilaciju jer ovo radim prvi put u zivotu, a tek danas sam nabavio Oechslov siromjer. Za vikend organizujem "akciju pecenja" i prijavicu rezultate. Citajuci razne literature i surfajuci internetom nasao sam dosta pravih recepata, ali istovremeno i dosta kontradiktornosti. Svi tvrde da su u pravu. Volio  bih da iz prve ruke cujem koliko jacinu destilata vaditi prilikom prvog pecenja, a koliko prilikom prepicanja, sam nacin prepicanja i slicno.
 Negdje sam procitao da se prilikom prepicanja rakija vadi na 60 stepeni, a do zeljene jac ine se regulise razblazivanjem tehnickom vodom. Imao bih jos mnogo pitanja, ali ne zelim prije svega sam sebe da zbunjujem. Sad kako bude, a slijedece godine planiram se ozbiljnije pripremiti.
 Hvala na pomoci.
 |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					cikamisoČlan
  
  
 Pridružio se: Sep 18, 2009
 Poruke: 10
 Lokacija: Banja Luka
 
					
					
						
							
							cikamiso
							Član
							   
							Pridružio se: Sep 18, 2009 
							Poruke: 10 
							Lokacija: Banja Luka
														     | 
					
				
						
							|  Poslato: Pet Sep 18, 2009 8:53 pm								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 Samo jos jedno pitanje: Posto za drugu destilaciju necu imati pun kotao, da li da ga dopunim sa vodom, ili ostavim rakije koliko bude iz prve destilacije? |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					vladikaČlan
  
  
 Pridružio se: Avg 26, 2008
 Poruke: 38
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							vladika
							Član
							   
							Pridružio se: Avg 26, 2008 
							Poruke: 38 
							Lokacija: Novi Sad
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Sub Sep 19, 2009 1:19 am								    Naslov: Re: JABUKOVACA |   |  
							| 
 
	| cikamiso citat: |  
	| Negdje sam procitao da se prilikom prepicanja rakija vadi na 60 stepeni, a do zeljene jac ine se regulise razblazivanjem tehnickom vodom. | 
 
Tehnička voda nije za piće pa samim tim nije ni podesna da se koristi pri razblaživanju rakije. Verovatno ste pročitali "destilovanom" vodom... |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					australacČlan
  
  
 Pridružio se: Avg 08, 2009
 Poruke: 12
 
 
					
					
						
							
							australac
							Član
							   
							Pridružio se: Avg 08, 2009 
							Poruke: 12
							
														     | 
					
				
						
							|  Poslato: Ned Sep 20, 2009 11:27 am								    Naslov: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA |   |  
							| 
 Jedan od nacina ti je da iz prvog kazana uhvatis sredinu i odvois je,zatim da uhvatis rep (zadnju frakciju)i patoku tj da teras do 0%.Tako da u drugi kazan naspes tu zadnju frakciju i patoku zatim naspes to jabuke sto imas i na to jos dolijes vode.Kad to peces izdvoji prvu frakciju (nevaljalu rakiju)i baci je,zatim vataj srednju frakciju do zeljene jacine i na kraju vatas slabiju rakiju . |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			|  |  
	
		
			| Forum
					› Voće | Strana 10 od 18 Idi na stranu:  Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća
 |  
			|       |  
	
	Ne možeš pisati nove teme u ovom forumuNe možeš odgovarati na teme u ovom forumu
 Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu
 Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu
 Ne možeš glasati u ovom forumu
 Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum
 Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
 
 
	
 | 
							
								 
								Poručite:							 |