| 
							
								 
								Sadržaj							 
							
								 
								MiniChat							 
								Shout HistorySlavko024: kako da posaljem poruku nekom prodavcu ?28-Sep-2025 18:09:12
 exotic_plant: Dobrodosla Ljiljanče, prvo dobro pretrazi sajt d avidis da li takva ili slicna tema vec postoji a ako ne udji u odgovarajuci podforum i u uglu imas dugme NovaTema pa dalje prati korake.21-Sep-2025 10:44:55
 Lela: Zdravo svima, tragam za sadnicom vanile. Ukoliko znate nekog da je prodaje javite, molim vas. Hvala05-Sep-2025 09:11:35
 Ljiljanče: Zdravvo, nova sam ovde. Kako da započnem temu na forumu?25-Aug-2025 11:23:25
 BoDerek: Dobro jutro, htela bih da poručim tušt, iz Novog Sada sam gde mogu da preuzmem na kojoj adresi   12-Jun-2025 06:30:20
 Triffun: zanima me da li neko ima mentha piperrita mitcham ili poznatiju kao crnu nanu, englesku nanu... Prepoznatljiva je po listovima koji su tamnozeleni, nazubljeni, blago dlakavi, izduženi?  14-Apr-2025 12:28:46
 Triffun: Pozdrav svima14-Apr-2025 12:25:06
 kiklop99: Zna li neko ko otkupljuje REISHI pecurku na veliko - Sumska berba, osuseno03-Apr-2025 08:48:14
Samo za registrovanje članove
 Novi nalog/Prijava
 
							
								 
								Korisnički info							 
							
								 
								Facebook							 | Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › Limun (Citrus x limon)
Limun (Citrus x limon)Voće i voćarske preradjevine 
	
		
			| Forum › Voće 
       | Strana 94 od 201 Idi na stranu:  Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201  Sledeća
 Prethodna tema :: 
				Sledeća tema
 |  
	
	
		
			|  |  |  
			| Autor | Poruka |  
			| 
					specijalacZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Feb 14, 2011
 Poruke: 498
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							specijalac
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Feb 14, 2011 
							Poruke: 498 
							Lokacija: Novi Sad
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Ned Jul 01, 2012 9:47 am								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| Google Ads |  |  
			| 
					specijalacZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Feb 14, 2011
 Poruke: 498
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							specijalac
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Feb 14, 2011 
							Poruke: 498 
							Lokacija: Novi Sad
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Ned Jul 01, 2012 9:57 am								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 Sto se tice zakiseljavanja vode koje sam pomenuo u jednom od svojih predjasnjih postova, ovom prilikom bih to zeleo da elaboriram. Nije u pitanju nikakva mudrost, a slobodno se moze koristiti za sve ostalo voce i povrce koje za rast i razvoj zahteva blago kiselu pH sredinu (5, 6 pH). 
Postoji nekoliko nacina za promenu pH vode, medjutim ja praktikujem zakiseljavanje askorbinskom kiselinom. Askorbinska kiselina se moze naci u bilo kojoj prodavnici, pod nazivom limuntus. Askorbinska kiselina u kristalu se koristi u zavisnosti od pH vrednosti gradske vode ili vode iz bunara. Zivim u Novom Sadu i za nasu vodu idu sledeci razmere: na 100l vode, 60-70g askorbinske kiseline u kristalu. Pretpostavljam da je slicna situacija za vecinu gradova u okolini.
 
Tako se dobija pH 5 voda, koja je najslicnija kisnici. Bolja je od kisnice jer ima rok upotrebe vise od 2-3 nedelje, za razliku od kisnice koja se mora upotrebiti u roku od par dana. Askorbinskom kiselinom zakiseljena voda je spremna je za upotrebu nakon 1h vremena, posto odreaguje i promeni pH vode. Na taj nacin voda ostaje bistra u buretu i ne ljigavi se niti se u njoj stvara "zabokrecina". Za razliku od kisnice koja se brzo oljigavi. Stajanjem kisnica, takodje, menja svoju pH vrednost (vremenom raste ka baznim vrednostima), dok kisnica proizvedena iz vode sa cesme ili bunara (zakiseljavanjem) ima konstantnu pH vrednost.
 
Ako nekoga zanima opsirnije, voljan sam pomoci.
 
Pozdrav     
Igor |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					koprijanČlan
  
  
 Pridružio se: Mar 22, 2012
 Poruke: 13
 Lokacija: Niš
 
					
					
						
							
							koprijan
							Član
							   
							Pridružio se: Mar 22, 2012 
							Poruke: 13 
							Lokacija: Niš
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Ned Jul 01, 2012 11:02 am								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 
	| specijalac citat: |  
	| Ako mislis reznicom, nikada nije kasno, ja sam oziljavao reznice uspesno kako u decembru, januaru tako i u julu, avgustu.  | 
 Da, na to sam mislio. Odmah ću da uradim. 
Samo, imam još jedno pitanje, koliko smem tih reznica da uradim na jednom limunu? Da ne preteram... |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					specijalacZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Feb 14, 2011
 Poruke: 498
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							specijalac
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Feb 14, 2011 
							Poruke: 498 
							Lokacija: Novi Sad
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Ned Jul 01, 2012 12:16 pm								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 Sve zavisi od velicine drveta. Obrati paznju da grancice koje oziljavas budu ovogodisnji ali ne poslednji izdanci. Poslednji izdanci su jos uvek suvise gibki, a prethodni jos nisu skroz odrveneli pa su zato idealni za oziljavanje. 
Dakle kako vecina citrusa sada tera druge po redu ovogodisnje izdanke, za reznice mozes uzeti one prve, tj grancice koje su izrasle pocetkom proleca.
 
Na prethodnim stranicama imas detaljna uputstva za uspesno oziljavanje. Srecno.   |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					koprijanČlan
  
  
 Pridružio se: Mar 22, 2012
 Poruke: 13
 Lokacija: Niš
 
					
					
						
							
							koprijan
							Član
							   
							Pridružio se: Mar 22, 2012 
							Poruke: 13 
							Lokacija: Niš
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Ned Jul 01, 2012 12:55 pm								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 OK. Hvala puno! |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					spoki007Član
  
  
 Pridružio se: Feb 25, 2008
 Poruke: 40
 Lokacija: Bilje(Osijek)HR
 
					
					
						
							
							spoki007
							Član
							   
							Pridružio se: Feb 25, 2008 
							Poruke: 40 
							Lokacija: Bilje(Osijek)HR
														   |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					specijalacZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Feb 14, 2011
 Poruke: 498
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							specijalac
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Feb 14, 2011 
							Poruke: 498 
							Lokacija: Novi Sad
														   |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					spoki007Član
  
  
 Pridružio se: Feb 25, 2008
 Poruke: 40
 Lokacija: Bilje(Osijek)HR
 
					
					
						
							
							spoki007
							Član
							   
							Pridružio se: Feb 25, 2008 
							Poruke: 40 
							Lokacija: Bilje(Osijek)HR
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Sre Jul 04, 2012 6:09 am								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 nisam odustao nego cu cekati iduce proljece buduci da je na gran(cic)a jos uvijek dosta zelena i nije odrvenila....uslikam sutra,mozda je moja procjena kriva 
a dali mogu sada otvoriti bocu i porezati onda jos 2-3 lista?vjerojatno nece biti poslijedica?..... 
ps.margotirao sam kivi za probu,nadam se do jeseni novoj sadnici   |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					specijalacZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Feb 14, 2011
 Poruke: 498
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							specijalac
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Feb 14, 2011 
							Poruke: 498 
							Lokacija: Novi Sad
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Čet Jul 05, 2012 7:51 am								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 Slobodno poskidaj visak listova, ponekada ih smes luftirati iako vole visok pricenat vlaznosti vazduha... |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					skoteinosČlan Udruženja
  
  
 Pridružio se: Okt 12, 2008
 Poruke: 1050
 Lokacija: Paraćin
 
					
					
						
							
							skoteinos
							Član Udruženja
							   
							Pridružio se: Okt 12, 2008 
							Poruke: 1050 
							Lokacija: Paraćin
														       | 
					
				
						
							|  Poslato: Sub Jul 07, 2012 2:56 pm								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 
	| specijalac citat: |  
	| Postoji nekoliko nacina za promenu pH vode, medjutim ja praktikujem zakiseljavanje askorbinskom kiselinom. Askorbinska kiselina se moze naci u bilo kojoj prodavnici, pod nazivom limuntus. Askorbinska kiselina u kristalu se koristi u zavisnosti od pH vrednosti gradske vode ili vode iz bunara. Zivim u Novom Sadu i za nasu vodu idu sledeci razmere: na 100l vode, 60-70g askorbinske kiseline u kristalu. Pretpostavljam da je slicna situacija za vecinu gradova u okolini. 
 Pozdrav
   Igor
 | 
 
Ja nisam stručnjak ali koliko znam, a evo sada sam proverio i na Internetu askorbinska kiselina je vitamin C a limuntus je limunska kiselina. Pojasni molim te na šta si mislio, odnosno šta ti koristiš. U nekom od postova u drugoj temi Jovan1 iz N. Sada je pisao da to isto radi ali koristi sumpornu kiselinu u veoma slabom rastvoru. Ovo je mnogo lakša varijanta - pa ako daje iste rezultate, veoma me zanima - jer je to onda primenljivo ne samo na citruse već na sve acidofilne biljke. Inače ja sam svoj limun u saksiji malčirao borovom korom što donekle na duže staze može doprineti blagom zakišeljavanju. 
Inače, hvala ti što deliš svoje iskustvo u gajenju citrusa.  
Pozdrav.   |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					specijalacZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Feb 14, 2011
 Poruke: 498
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							specijalac
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Feb 14, 2011 
							Poruke: 498 
							Lokacija: Novi Sad
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Sub Jul 07, 2012 4:40 pm								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 
	| skoteinos citat: |  
	| Ja nisam stručnjak ali koliko znam, a evo sada sam proverio i na Internetu askorbinska kiselina je vitamin C a limuntus je limunska kiselina. Pojasni molim te na šta si mislio, odnosno šta ti koristiš. U nekom od postova u drugoj temi Jovan1 iz N. Sada je pisao da to isto radi ali koristi sumpornu kiselinu u veoma slabom rastvoru. Ovo je mnogo lakša varijanta - pa ako daje iste rezultate, veoma me zanima - jer je to onda primenljivo ne samo na citruse već na sve acidofilne biljke. Inače ja sam svoj limun u saksiji malčirao borovom korom što donekle na duže staze može doprineti blagom zakišeljavanju.
	| specijalac citat: |  
	| Postoji nekoliko nacina za promenu pH vode, medjutim ja praktikujem zakiseljavanje askorbinskom kiselinom. Askorbinska kiselina se moze naci u bilo kojoj prodavnici, pod nazivom limuntus. Askorbinska kiselina u kristalu se koristi u zavisnosti od pH vrednosti gradske vode ili vode iz bunara. Zivim u Novom Sadu i za nasu vodu idu sledeci razmere: na 100l vode, 60-70g askorbinske kiseline u kristalu. Pretpostavljam da je slicna situacija za vecinu gradova u okolini. 
 Pozdrav
   Igor
 | 
 Inače, hvala ti što deliš svoje iskustvo u gajenju citrusa.
 Pozdrav.
  | 
 
Da, koristim limunsku kiselinu, limuntus, hvala na ispravci. Isti efekat se može postići i sa sumpornom. Takodje zakiseljavanje vode za zalivanje se moze postici i drugim kako organskim (sumporna, fosforna, azotna) tako i neorganskim (limunska, sirćetna, vinska, jabučna) kiselinama. Limuntusom je postupak zakišeljavanja najjednostavnije, pa sam stoga taj postupak i opisao. Ako nekoga zanima zakišeljavanje ostalim, navedenim, jedinjenjima stojim na raspolaganju.
 
Upavu si za borove iglice, mada kontejnirani citrusi ne vole mnogo malčiranje. Malčirane sadnice su podložnije truljenju korena. Iako se smatra da je poncirus dosta otporan na pojavu phytophthora-e, truljenje korena je i dalje oboljenje broj jedan kod saksijski gajenih citrusa - pogotovo kada dođe hladnije vreme i zima. Ja koristim mešavinu koja sadrži šumski treset koji takođe ima kiselu pH.
 
Zadovoljstvo mi je kadgod mogu pomoći.
 
Pozdrav   
Igor |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					blinkiZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Dec 22, 2011
 Poruke: 148
 Lokacija: Zrenjanin
 
					
					
						
							
							blinki
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Dec 22, 2011 
							Poruke: 148 
							Lokacija: Zrenjanin
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Jul 16, 2012 10:28 am								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 Kupila sam mali limun, visine 30-tak cm. Sve sto sam mogla saznati od prodavca je da je kalemljen, ni kad ni kako... Nisam strucnjak (daaaleeko sam od toga, ovo mi je prvi limun ako izuzmemo sejance     ), ali mi se cini da je kalemljen na pup. Da li neko moze otprilike da mi kaze koliko moze biti star? (Slike su ocaj, mobilni, posto mi je limun na poslu)
 
 
 
									
										
											
										 
											| Opis: | 
													
												 |  
											| Veličina fajla: | 24.1 KB |  
											| Pregleda: | 265 puta |  
											|  |  
 
									
										
											
										 
											| Opis: | 
													
												 |  
											| Veličina fajla: | 19.76 KB |  
											| Pregleda: | 251 puta |  
											|  |  |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					specijalacZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Feb 14, 2011
 Poruke: 498
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							specijalac
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Feb 14, 2011 
							Poruke: 498 
							Lokacija: Novi Sad
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Jul 16, 2012 11:19 am								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 Prodavci su mahom bezobrazni, a kupce smatraju iskljucivo ovcama za sisanje i ne zele sa njima da se upustaju u polemisanje niti da otkrivaju svoje "tehnike". Stvarno cast izuzecima, jer u svakom kukolju se nadje i po koje zrno zita. Limun nije kalemljen vec je uzgojen iz reznice dugacke 3-4 pupa (od kojih su 1-2 u zemlji). Moze biti cca 1 godinu star (od oziljavanja). Desava se da reznice procvetaju odmah ili nakon samo godinu dana, medjutim od ploda uglavnom ne bude nista. Ako je reznica pazljivo odabrana sa vec radjajuceg drveta, tvoj limun ce cvetati (uglavnom) kada bude 2-3 godine star, dakle malo verovatno vec sledece ili one tamo godine. Ako nije tajna da li bih smeo znati koliko si platila taj limun? 
Puno srece ti zelim u uzgoju tvog novog citrusa!   
Igor |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					blinkiZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Dec 22, 2011
 Poruke: 148
 Lokacija: Zrenjanin
 
					
					
						
							
							blinki
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Dec 22, 2011 
							Poruke: 148 
							Lokacija: Zrenjanin
														   | 
					
				
						
							|  Poslato: Pon Jul 16, 2012 11:37 am								    Naslov: Re: Limun |   |  
							| 
 Kupila sam dva komada, drugi mi je kuci, iste su velicine s tim da onaj deluje "cvrsce", odnosno kompaktnije i tamnije zeleno, i sama reznica je triput deblja od ovoga na slici. Nisam ni racunala na plodove naredne dve godine, ali poneki cvetic ne bi bio na odmet     . Moja strina ima dva limuna koji imaju na stotine plodova, kaze da nista lepse ne mirise nego kad procvetaju,  razmnozava ih margotiranjem, ali kad sam bila proslo leto tek je bila stavila case od jogurta sa zemljom na grane, pa nije bilo oziljenih. Evo slika njenog od prosle godine... zemlja iz sume, sunce, stajnjak i nista vise ne radi oko njega     . Inace, platila sam ih po 350 din.  
Hvala puno na odgovoru!
 
 
 
									
										
											
										 
											| Opis: | 
													
												 |  
											| Veličina fajla: | 46.46 KB |  
											| Pregleda: | 303 puta |  
											|  |  |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			| 
					specijalacZaslužni član
  
  
 Pridružio se: Feb 14, 2011
 Poruke: 498
 Lokacija: Novi Sad
 
					
					
						
							
							specijalac
							Zaslužni član
							   
							Pridružio se: Feb 14, 2011 
							Poruke: 498 
							Lokacija: Novi Sad
														   |  |  
			| Nazad na vrh |  |  
			|   |  
			|  |  
	
		
			| Forum
					› Voće | Strana 94 od 201 Idi na stranu:  Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201  Sledeća
 |  
			|       |  
	
	Ne možeš pisati nove teme u ovom forumuNe možeš odgovarati na teme u ovom forumu
 Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu
 Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu
 Ne možeš glasati u ovom forumu
 Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum
 Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
 
 
	
 |   
							
								 
								Poručite:							 |