I ja sam u potrazi za ovom biljkom vec duze vrijeme. Najlakse bi bilo na neki nacin dobaviti reznice sa plantaza iz Turske pa ih oziliti.
Evo neki tekst sa neta:
Biljka čaja je zimzelena biljka iz obitelji Camellia, porijeklom iz Kine, Tibeta i sjeverne Indije. Dvije su glavne sorte. Sorta s malim listovma, Camellia sinensis, uspijeva u hladnim, visokim planinskim regijama središnje Kine i Japana. Sorta sa širokim listovima, Camellia assamica, raste najbolje u vlažnoj, tropskoj klimi sjeveroistočne Indije i kineskih provincija Junan i Sečuan. Biljka ima tamno zelene, sjajne listove i male, bijele cvjetove.
Postoje brojni hibridi navedenih vrsta, pogodni za različite klimatske uvjete.
Prema staroj kineskoj poslovici: "superiorni čaj dolazi s visokih planina". Visina i planinska magla daju zaštitu od prevelikog izlaganja suncu, osiguravaju potrebnu temperaturu i vlagu, polagan rast listova koji ostaju nježni. Kao i kod vina, na kvalitetu i okus čaja utječe okoliš (tlo, klima i nadmorska visina) i proizvođač (koji odlučuje kada i kako se list čaja bere i prerađuje).
Većina biljaka imaju fazu rasta i period spavanja, obično za vrijeme zime. Listovi se beru tek kada se pojave novi izdanci čaja (ili kada listovi "pocrvene"). U toplijim podnebljima, biljke nekoliko puta pocrvene i mogu se brati tokom cijele godine. U hladnijim uvjetima i na većim nadmorskim visinama, postoji posebna sezone berbe. Lišće koje ranije pocrveni, obično u proljeće, daje najbolju kvalitetu čaja.
Postoje četiri glavne vrste čaja: zeleni čaj, crni čaj, bijeli čaj i oolong čaj. Svi čajevi dolaze od iste biljke. Specifične sorte biljke i način na koji se obrađuju nakon berbe, određuju tip nastalog čaja
Kultiviranje
Čaj većinom raste između tropskih obratnica Raka i Jarca. Za rast mu je potrebno 1000- 1250 mm kiše godišnje i idealna temperatura između 10 i 30 °C. Može rasti na nadmorskoj razini do 2400 metara.
Čajni vrtovi (nasadi) su mjesta gdje nastaje potencijalna aroma čaja, te se s velikom brigom i pažnjom osigurava stvaranje najboljih uvjeta za rast. U nekim slučajevima, sadnjom stabala stvara se hlad i sprečava se oštećenja jakim vjetrovima, osobito na ravnicama Assama u Indiji.
Biljke su poredane u redove, na međusobnoj udaljenosti otprilike jedan metar. Grmlje se mora svakih četiri do pet godina obrezivati, kako bi grm pomladio i ostao na prikladnoj visini za berače. To je poznato kao "s tol za branje "
Grm čaja može davati dobar čaj 50 do 70 godina, ali će se nakon 50 godina prinos biljke smanjiti. U tom trenutku, uzima se u obzir zamjena starijeg grmlja s mlađim biljkama s uzgajališta.
Ubiranje
Branje čaja ovisi o klimi; novi uzgoj se može brati u intervalu od 7 do 12 dana tijekom vegetacije. Berba čaja je iscrpljujuća i naporna (dvije do tri tisuće listova čaja potrebne su za izradu kilograma neprerađenog čaja) i sam postupak traži određenu vještinu.
Berači nauče (po boji čaja) trenutak kada listove čaja treba ubrati. To je važno, kako bi se osiguralo da se ubiru najmekaniji listovi i kasnije proizvode najkvalitetniji čaj.
Nakon branja, listovi se prevoze u tvornice na obradu. Tvornice se obično nalaze uz polja čaja.
