
Sadržaj

MiniChat
exotic_plant: Dobrodosla Ljiljanče, prvo dobro pretrazi sajt d avidis da li takva ili slicna tema vec postoji a ako ne udji u odgovarajuci podforum i u uglu imas dugme NovaTema pa dalje prati korake. 21-Sep-2025 10:44:55 Lela: Zdravo svima, tragam za sadnicom vanile. Ukoliko znate nekog da je prodaje javite, molim vas. Hvala 05-Sep-2025 09:11:35 Ljiljanče: Zdravvo, nova sam ovde. Kako da započnem temu na forumu? 25-Aug-2025 11:23:25 BoDerek: Dobro jutro, htela bih da poručim tušt, iz Novog Sada sam gde mogu da preuzmem na kojoj adresi  12-Jun-2025 06:30:20 Triffun: zanima me da li neko ima mentha piperrita mitcham ili poznatiju kao crnu nanu, englesku nanu... Prepoznatljiva je po listovima koji su tamnozeleni, nazubljeni, blago dlakavi, izduženi?  14-Apr-2025 12:28:46 Triffun: Pozdrav svima 14-Apr-2025 12:25:06 kiklop99: Zna li neko ko otkupljuje REISHI pecurku na veliko - Sumska berba, osuseno 03-Apr-2025 08:48:14 soja:  28-Mar-2025 20:43:52
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava

Korisnički info

Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Lekovito i začinsko bilje › Kefir
Kefir
Sve o lekovitom i začinskom bilju...
Forum › Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 22 od 23
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
anjamaitresse


Pridružio se: Okt 18, 2005 Poruke: 2451 Lokacija: Novi Sad
anja
maitresse
Pridružio se: Okt 18, 2005
Poruke: 2451
Lokacija: Novi Sad
|
Poslato: Pet Jun 16, 2006 3:17 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
A ja procitah ovo
....poznata gljivica saceharomyces kefir u zajednici sa nekim bakterijama upotrebljava se za proizvodnju narocitog napitka pod nazivom"kefir". Ovo je beo, malo gust, vrlo penusav, alkoholno-kiseo, osvezavajuci, lako svarljiv napitak.
Iz kravljeg ili kozijeg mleka i pomocu specijalnih fermenata, koji se u trgovinama prodaju pod nazivom "kefirova jaja" ili "kefirova zrnca" dobijaju se tri vrste kefira
-slabi kefir (dobijen posle 24 casa vrenja)
-srednji kefir (dobijen posle 48 casova vrenja)
-jaki kefir (dobijen posle tri dana vrenja).
U medicini se upotrebljava srednji kefir...Daje se osobama koje boluju od crevnih i stomacnih obolenja, poremecaja varenja, zapalenja creva...
Kod nas je u prodaji jedno vreme bio kefir, ne secam se cije mlekare. Ne znam koliko je bio po standardima, ali je bio ukusan.
_________________ imam crni pojas i mrzim nepravdu
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
okianerČlan Udruženja


Pridružio se: Feb 26, 2006 Poruke: 3175 Lokacija: Bijela. Boka Kotorska
okianer
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 26, 2006
Poruke: 3175
Lokacija: Bijela. Boka Kotorska
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 10:36 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
hvala
evo i slika
Opis:
|
|
Veličina fajla: |
21.12 KB |
Pregleda: |
1528 puta |
|
_________________ www.orhideje.net/
Exoticus
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
LjubinkaPočasni član


Pridružio se: Jun 09, 2006 Poruke: 1710 Lokacija: Beograd
Ljubinka
Počasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006
Poruke: 1710
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 6:36 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Aleksa i ostali zainteresovani -obicno sam skrta u pisanju ali sada moram.
Pecurka [gljiva ] kefir precnika tri santimetra isprana mlakim i blagim mlazem vode, najbolje je izvaditi iz predhodne smese cediljkom za caj, i spustiti je u jedan litar skuvanog i prohladjenog mleka, posle 24 sata ponoviti. a da, mleko se sipa u siroku[naravno cistu teglu] zbog svetlosti. Kada pucurku izvadite obavezno sada dobijeni kefir procediti. Pozeljno je popiti ne vise od dve case-solje dnevno. Ko ima nizak pritisak nije uredu.
A sada nesto nebitno ali istinito : Kefir je pecurka sa Kavkaza i jedino je pravi kada se pravi sa mlekom od Kamile. {Tvrdnja od veterinara}.
Ja sam licno pravila pre otprilike dvadesetak god. jedno dobrih pet godina ali sa mlekom iz samoposluge. Pila sam ga zbog malokrvnosti. I danas otkako ga ima obavezno ga kupujem. Kada ga kupite a folija nije naduvena znaci da je tek svez pripremljen, ostavite ga da odradi svoje, barem dva do tri dana.Da dobije svoju kiselinu i miris kvasca, ako hocete pravi efekat.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Uncle_TomZaslužni član


Pridružio se: Feb 26, 2005 Poruke: 411 Lokacija: Zemun / Kragujevac
Uncle_Tom
Zaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005
Poruke: 411
Lokacija: Zemun / Kragujevac
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 5:58 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
_________________ Dajem vam potpunu slobodu. Slobodno me oslovljavajte sa - Vasa Visosti!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AleksaZaslužni član


Pridružio se: Jan 29, 2006 Poruke: 2032 Lokacija: Bar-Beograd
Aleksa
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006
Poruke: 2032
Lokacija: Bar-Beograd
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 5:07 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Da, da, oni se mijesaju sa mlijekom, za njega vaze nesto drugaciji uslovi nego za ovaj "vodeni"! Znam da on pomaze u smanjenju krvnog pritiska! Ja sam ga drzao u epruveti napunjenoj mlijekom nekoliko mjeseci, poslije nedelju dana je epruveta bila skoro puna "pecurki"!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AleksaZaslužni član


Pridružio se: Jan 29, 2006 Poruke: 2032 Lokacija: Bar-Beograd
Aleksa
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006
Poruke: 2032
Lokacija: Bar-Beograd
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 5:03 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
Da li su "kristali" providni? Imas o njima u "lekovitom bilju"
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
IraKoČlan


Pridružio se: Jun 09, 2006 Poruke: 20
IraKo
Član
Pridružio se: Jun 09, 2006
Poruke: 20
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 1:50 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
Da nije to gljiva koja se dodaje mlijeku pa nastaje cuveno pice KEFIR? (sa Kavkaza )
Pitacu komsiju Rusa, on je sa Urala, to je blizu Kavkaza
(nemoj da mi se ko smije, geografija mi je slaba strana)
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
peachUrednik


Pridružio se: Apr 07, 2005 Poruke: 904 Lokacija: Osijek
peach
Urednik
Pridružio se: Apr 07, 2005
Poruke: 904
Lokacija: Osijek
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 1:43 pm Naslov: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
okianer citat: |
...navodno je to gljiva sa Kavkaza i uspjesno se koristi za lijecenje... |
oki, liječenje čega? nemaš baš nikakvih informacija?
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
okianerČlan Udruženja


Pridružio se: Feb 26, 2006 Poruke: 3175 Lokacija: Bijela. Boka Kotorska
okianer
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 26, 2006
Poruke: 3175
Lokacija: Bijela. Boka Kotorska
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 1:04 pm Naslov: Sta znate o gljivama sa Kavkaza
|
|
Dobila sam teglu sa komadicima zelatinaste mase koja se mnozi,navodno je to gljiva sa Kavkaza i uspjesno se koristi za lijecenje.
Sta znate vise o njoj,voljela bih da znam prije nego pocnem da konzumiram.
_________________ www.orhideje.net/
Exoticus
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
LjubinkaPočasni član


Pridružio se: Jun 09, 2006 Poruke: 1710 Lokacija: Beograd
Ljubinka
Počasni član
Pridružio se: Jun 09, 2006
Poruke: 1710
Lokacija: Beograd
|
Poslato: Uto Jun 13, 2006 1:45 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Bravo Aleksa, jeste kefir pecurka kao sitan karfiol i brzo se siri tako da se na dva do tri dana razdeljuje. Stroga higijena i pogodni uslovi u toku 24 -sata. Okreni obrni u samoposluzi ocas.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AleksaZaslužni član


Pridružio se: Jan 29, 2006 Poruke: 2032 Lokacija: Bar-Beograd
Aleksa
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006
Poruke: 2032
Lokacija: Bar-Beograd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
bradpitČlan


Pridružio se: Jun 08, 2006 Poruke: 13
bradpit
Član
Pridružio se: Jun 08, 2006
Poruke: 13
|
Poslato: Pon Jun 12, 2006 3:27 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Veljanovic citat: |
NAŠA NARODNA MEDICINA
NJEGOVO VELIČANSTVO (KEFIR) - PEČURKA SA KAFKAZA ili SALSOLA COLLINA
Voda tokom fermentacije postane kao mineralna, jer je kefir mineral.
.
Veljanović Slavka-Kragujevac |
Kefir nije mineral nego je to živa kultura mezofilnih bakterija u simbiozi s kvascima; koji frementacijom daju ljekovit napitak koji se tradicionalno konzumira u japanu. pa stoga i naziv Japanski kristali jer uistinu podsjeća na kristale iako to nije. ovdje se inače radi vodenom kefiru koji se donekle razlikuje od onog mliječnog.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Uncle_TomZaslužni član


Pridružio se: Feb 26, 2005 Poruke: 411 Lokacija: Zemun / Kragujevac
Uncle_Tom
Zaslužni član
Pridružio se: Feb 26, 2005
Poruke: 411
Lokacija: Zemun / Kragujevac
|
Poslato: Sub Jun 10, 2006 8:13 am Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Ne ulazeci u lekovita svojstva kefira mislim da se u ovom tekstu radi o zameni nekih pojmova.
Salsola collina je biljka sa odredjenim lekovitim svojstvima, u Rusiji poznata kao soljanka. Nije mi poznato da ona ima bilo kakve veze sa kristalima koji se navode u ovoj temi.
Kefir je mlecni napitak koji potice sa Kavkaza i poznat je kao pice stogodisnjaka. Sada se i na nasim prostorima proizvodi i prodaje kao i drugi mlecni proizvodi - jogurt, kiselo mleko i sl.
U domacim uslovima kefir se moze proizvoditi na nacin koji je opisan ovde. Napominjem da bakerioloska kultura za proizvodnju kefira nema oblik kristala.
Napitak i kristali koji su ovde pominju mene podsecaju na tzv. japanske kristale jer se oni pripremaju na nacin koji je ovde opisan. Vise o japanskim kristalima mozete naci ovde.
_________________ Dajem vam potpunu slobodu. Slobodno me oslovljavajte sa - Vasa Visosti!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
FatkaČlan Udruženja


Pridružio se: Mar 21, 2005 Poruke: 4868 Lokacija: Gracanica/Bosna
Fatka
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 21, 2005
Poruke: 4868
Lokacija: Gracanica/Bosna
|
Poslato: Pet Jun 09, 2006 5:14 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
To garant znam da nema.Kao djevojcica ja sam ga pila to mi je moja majke spravljala i ja sam pila, ali to je davno bilo ihaa zaboravilo se.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
AleksaZaslužni član


Pridružio se: Jan 29, 2006 Poruke: 2032 Lokacija: Bar-Beograd
Aleksa
Zaslužni član
Pridružio se: Jan 29, 2006
Poruke: 2032
Lokacija: Bar-Beograd
|
Poslato: Pet Jun 09, 2006 4:07 pm Naslov: Re: Kefir (Salsola Collina)
|
|
Potrazi ima li ih neko u komsiluku! Dovoljno ti je da uzmes dvije kasike, i da ih razmnozis!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Lekovito i začinsko bilje
|
Strana 22 od 23
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|

Poručite:
|