
Sadržaj

Korisnički info

Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › Domaci recepti za proizvode od voća
Domaci recepti za proizvode od voća
Voće i voćarske preradjevine
|
|
Autor |
Poruka |
aco85Zaslužni član


Pridružio se: Apr 17, 2008 Poruke: 121 Lokacija: Raska
aco85
Zaslužni član
Pridružio se: Apr 17, 2008
Poruke: 121
Lokacija: Raska
|
Poslato: Sre Maj 28, 2008 12:22 am Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
Mislim da je bosiljak ili bosiok takodje dobar prirodan konzervans zato sto ubija postojece bakterije i sprecava stvaranje novih zato sto veze sav kisonik za sebe. Zbog toga ga ljudi stavljaju u kiseli kupus da prestane da kisne. A procitao sam na netu da cimet i origano imaju isti efekat na bakterije, odnosno unistavaju ih.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
bumbaricaČlan


Pridružio se: Maj 01, 2008 Poruke: 11
bumbarica
Član
Pridružio se: Maj 01, 2008
Poruke: 11
|
Poslato: Sre Maj 28, 2008 8:50 am Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
ja vam za zaštitu marmelade od kvarenja koristim jednostavnu metodu; kad napunim teglu, na vrh ulijem običnog jestivog ulja da pokrije sadržaj
na taj način mu je rok trajanja gotovo neograničen, jer zrak ne može do marmelade, a ulje se jednostavno kasnije odlije i skine žličicom
na isti način "zaštičujem" i kečap i sl. tako da mi ne treba ni pasteizacija ni konzervansi
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
BlunetaZaslužni član


Pridružio se: Feb 20, 2007 Poruke: 168 Lokacija: Pomoravlje
Bluneta
Zaslužni član
Pridružio se: Feb 20, 2007
Poruke: 168
Lokacija: Pomoravlje
|
Poslato: Sre Maj 28, 2008 9:15 am Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
Mene su starije domaćice naučile da je za džem (kao i za ajvar) najvažnije da bude dobro ukuvan, tj. maksimalno oslobodjen vode.
Onda se još sipa u vrele tegle i odmah zatvori, tako da se hladjenjem stvori vakuum, i nema nikakvih problema! (Osim što posle jedva otvorite teglu!)
Lično sam se uverila da su džem i ajvar, na ovaj način ostavljeni, potpuno sveži do marta naredne godine, a za dalje ne znam jer uvek sve pojedemo!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
bakaČlan


Pridružio se: Jan 16, 2007 Poruke: 28
baka
Član
Pridružio se: Jan 16, 2007
Poruke: 28
|
Poslato: Sub Maj 31, 2008 3:45 pm Naslov: Re: džem (pekmez) bez konzervansa
|
|
Bravo Bluneta , ja na isti nacin ostavljam i ajvar i razne dzemove ,ajvar mise odrzao 2 godine a dzem i duze .
Ne trebaju nikakvi praskovi!
_________________ Ako ti sreca okrene ledja-sutni je u dupe!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
bakaČlan


Pridružio se: Jan 16, 2007 Poruke: 28
baka
Član
Pridružio se: Jan 16, 2007
Poruke: 28
|
Poslato: Sub Maj 31, 2008 4:00 pm Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
Pijem sokove uglavnom sveze iscedjene , nikako kuvane
ali ni one sto se prave od zalfije,zove, nane itd... to mi nekako vise ide za caj.
_________________ Ako ti sreca okrene ledja-sutni je u dupe!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
p.bataZaslužni član


Pridružio se: Mar 11, 2008 Poruke: 154 Lokacija: Jugo-zapadna Backa
p.bata
Zaslužni član
Pridružio se: Mar 11, 2008
Poruke: 154
Lokacija: Jugo-zapadna Backa
|
Poslato: Ned Jun 01, 2008 9:27 am Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
draganp citat: |
Baš me zanima koje sokove koriste članovi Foruma. Ja od Nectara organsku jabuku, na tržištu je od skoro, najlepši bistri sok od jabuke. Sirovina su im jabuke sa podkopaoničkog kraja. Odličan je. Druga ponuda, sokovi "Zdravo" Slovana iz Selenče. Oni prave sokove od višnje, maline, jabuke i cvekle. Samo voće vrhunskog kvaliteta koriste za proizvodnju sokova, trulo voće je isključeno. |
Patriota, kao i ja! 
Iste sokove koristim jer sam za njih potpuno siguran!
I, naravno, obozavam da sam pravim sokove tako sto cedim ili meljem voce!
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
šulcNovi član


Pridružio se: Maj 29, 2008 Poruke: 2
šulc
Novi član
Pridružio se: Maj 29, 2008
Poruke: 2
|
Poslato: Uto Jun 03, 2008 10:50 am Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
Nocna_Frajla citat: |
steta sto se niko nije javljao ovoliko dugo jer je prosao period voca kad je bilo vreme za spremanje domacih sokova.ali uskoro ce cvetati zova i sezona krece.pravim sokove od raznog voca i bilja. neki se koriste kao svezi a neki su sirupi pa mogu duze da stoje.interesantni su sok od zove , nane , majcine dusice... cak sam probala i sok od bagrema.samo ja umesto secera stavljam med jer imamo i pcele pa toga ima dosta.u sezoni voca se piju sveze cedjeni sokovi a preko zime sirupi. trudim se da ne budu sa konzervansom nego stavljam lekovito bilje koje je prirodni konzervans.izbor je razlicit svake godine tako da bude od kajsija, visanja, bresaka, jabuka, krusaka, kupina,malina...od kupovnih najcesce nektar narandza i jabuka 100% |
Pozdrav svima...
Ovo zvuči jako dobro.. nadam se da je još i ukusnije kad se proba.
Volio bih znati koje ljekovito bilje koristiš kao prirodni konzervans...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Nocna_FrajlaČlan Udruženja


Pridružio se: Mar 09, 2008 Poruke: 188 Lokacija: pancevo
Nocna_Frajla
Član Udruženja
Pridružio se: Mar 09, 2008
Poruke: 188
Lokacija: pancevo
|
Poslato: Pet Jun 13, 2008 7:11 pm Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
sulc, e pa bas mi je drago da te zainteresaovalo ovo o prirodnim konzervansima.
u pravom momentu sam procitila tvoj post jer sada ima majcine dusice da se bere u prirodi a ona je jedan od biljaka sa najjacim antiseptickim dejstvom.mozes da stavljas svezu ili suvu biljku direktno u boce .bosiljak takodje sprecava vrenje i rad mikroorganizama. probaj ...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
sborovČlan Udruženja


Pridružio se: Jun 14, 2006 Poruke: 1103 Lokacija: Bgd
sborov
Član Udruženja
Pridružio se: Jun 14, 2006
Poruke: 1103
Lokacija: Bgd
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
penzijaČlan


Pridružio se: Mar 04, 2007 Poruke: 19 Lokacija: srbac
penzija
Član
Pridružio se: Mar 04, 2007
Poruke: 19
Lokacija: srbac
|
Poslato: Uto Okt 14, 2008 1:32 pm Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
Ja ujutro limunadu sa medom ljeti obicno gusti od jabuke i mrkve i od jagode a zimi sirupe i sve to domace i bez konzervansa
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja


Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Sre Nov 12, 2008 8:11 pm Naslov: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE
|
|
lako je tebi kad si "penzija" :-)) Ja pijem cveklu sa ili bez mrkve. Ne verujem većini proizvođača. Mislim da guraju u sok sve i svašta, i teško je naći baš baš dobar. Uz to je i vrlo skup
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja


Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Sub Nov 22, 2008 5:42 pm Naslov: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Ima li neko iskustvo sa proizvodnjom sirćeta? Postupak, recepti... To je svakako dobar mineralni napitak.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Branka_mkČlan


Pridružio se: Mar 17, 2008 Poruke: 82
Branka_mk
Član
Pridružio se: Mar 17, 2008
Poruke: 82
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja


Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Sub Nov 22, 2008 7:44 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
Hvala ti Branka, moj otac je pravio takođe jabukovo, pre desetak godina, ali mislim da mu se to "omaklo" pa ne zna da ponovi recept. Interesantno je i sirće od šipurka, drena i sličnih biljaka. Gde se može nabaviti neki recepti za to? Da li se neko (tehnolog) bavi ovom oblasti. Oni znaju dosta receptura.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
TartarZaslužni član


Pridružio se: Avg 17, 2007 Poruke: 301
Tartar
Zaslužni član
Pridružio se: Avg 17, 2007
Poruke: 301
|
Poslato: Ned Nov 23, 2008 9:46 pm Naslov: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta
|
|
stari narodni (patin) kuvar.
@dekalend
zasto mineralni?
Vocni secer fermentira u alkohol a ovaj u sircetnu kiselinu.
Kod voca sa manje secera pomaze dodatak male kolicine secera i/ili alkohola. Vinske musice pomognu proces. Zato se ovo radi pre nego sto zahladni. Predpostavljam da kada zahladni na nekom toplijem mestu pomaze dodatak "gljive", pihtijaste mase, koja se formira u prirodnom domacem vinskom sircetu. Nagadjam da je rec o nekim kvascima koje bi inace prenele vinske musice.
Kada dobijemo zadovoljavajuce kiseo buckuris procedimo sirce, sipamo u flase i onda se vremenom sirce izbistri a na dnu napravi s prsta debeo talog. Pazljivo da ga ne zamutimo odlijemo sirce u drugu flasu i to je to.
Otprilike
A da, na pocetku smo jabuke prilicno komotno ocistili od trulezi a mozemo i da ih tresnemo maljem za meso da puknu. To ubrza proces.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|

Poručite:
|