Sadržaj
MiniChat
Hanza: FLORABIS ® je crnogorični regulator rasta sa fungicidnim i antivirusnim delovanjem. Florabis su preparati koji kombinuju najnovija naučna dostignuća u oblasti stimulatora rasta crnogoričnih biljaka. Za razliku od prethodnih generacija. Florabis uključuje tri aktivna sastojka odjednom. Za obezbeđivanje šire zaštite biljaka od bolesti: hlorofil, poliprenoli, triterpenske kiseline. Hlorofil je zeleni biljni pigment koji je odgovoran za fotosintezu. Pokazano je da čak i mikro doze hlorofila mogu značajno produžiti vek sezone i povećati fotosintetsku aktivnost, što utiče na izgled biljaka. izgledaju zelenije i mlađe. Poliprenoli su antivirusna sredstva koja se već uveliko koriste u veterini. Takođe su aktivni protiv biljnih virusa, koji često dovode do degeneracije sorti. Antivirusna zaštita posebno je važna za biljke koje se vegetativno razmnožavaju: krompir, jagode, tulipani itd. Triterpenske kiseline su tradicionalne komponente stimulatora rasta crnogorice, koje zapravo podstiču rast biljaka. Takođe imaju fungicidno delovanje. U našoj pripremi, triterpenske kiseline su predstavljene u obliku metalnog kompleksa sa jonima bakra (Cu2 +), koji pruža snažniji fungicidni efekat, jer su bakarne soli (bakar sulfat, bakar-oksihlorid itd.) Nadaleko poznati fungicidi. Stoga Florabis ima kompleksan efekat, naime: podstiče rast i razvoj biljaka, povećava njihovu otpornost na stres i štiti od bolesti. Karakteristike: Sve funkcije Namena Biološki fungicid / Biofungicid / Sredstvo za zaštitu tla / Stimulator rasta / Fungicid Zemlja porekla Rusija Neto zapremina 30 ml. Potrošnja 10 kapi po litru Rok trajanja je 3 godine. Sastav hlorofil, poliprenol, triterpenske kiseline Način primene namakanje / prskanje / zalievanje 08-Mar-2024 17:00:04 Ivan62: Edukativni sadržaj o biljkama i uređenju dvorišta: https://www.facebo ok.com/groups/ured jenje.dvorista.i.v rta 09-Feb-2024 18:54:41 Ivan62: Edukativni sadržaj o biljkama i uređenju dvorišta: 09-Feb-2024 18:54:13 cecilija: Ako je moguće da se nešto preduzme, bila bih zahvalna 18-Nov-2023 18:09:19 cecilija: Ne nalazim nigde da pročitam o ovom problemu, mogu 18-Nov-2023 18:06:38 cecilija: Pozdrav, ima li neko ideju zašto puca kora narandži još na stablu? 18-Nov-2023 18:03:32 Vojvoda: Posetite grupu na fB Razmnozavanje egzoticnih biljaka . Dobar deo clanova sa ovog foruma je tamo . ne morate da budete clanovi ali samo zavirite i sve ce vam se razjasniti . 04-Nov-2023 13:49:32 Biologika: brado, odlicna je knjiga lekovito bil u narodnoj medicini od dragoslava zivotica 04-Nov-2023 06:30:22 Brada97: Pozdrav, ima li ko preporuku za literaturu o lekovitim biljkama "bivanju šamanom" haha i tako slično? spisak biljaka, opis, način uzgajanja, vreme cvetanja, namena itd. da je lepo odrađeno, lepo sistematizovano? Hvala. 23-Oct-2023 19:02:02
Shout History
Samo za registrovanje članove
Novi nalog/Prijava
Korisnički info
Facebook
|
Forums › OSTALE BILJNE VRSTE › Voće › Šipurak (Rosa canina)
Šipurak (Rosa canina)
Voće i voćarske preradjevine
Forum › Voće
|
Strana 4 od 56
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 Sledeća
Prethodna tema ::
Sledeća tema
|
|
|
Autor |
Poruka |
dadoxxlČlan Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007 Poruke: 1288 Lokacija: Mostar
dadoxxl
Član Udruženja
Pridružio se: Jul 30, 2007
Poruke: 1288
Lokacija: Mostar
|
Poslato: Sre Nov 11, 2009 9:51 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Gdje ima da se kupi ta sprava za cijedjenje soka od sipurka?Ja sam zainteresiran da to kupim.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
Google Ads |
|
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Sre Nov 11, 2009 10:24 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Neznam gde ima da se kupuje ali moze vrlo lako da se napravi ko ume i koga bar malo zanima da se peklja oko drvenarije. Do sada sam napravio samo 4 komada. Nista tesko osim busenja rupica po limu na svakih 3 milimetara pa odprilike oko hiljadu rupica . Moze za dan dva da se napravi a vek trajanja oko 10 godina . Kad prodje 10 godina samo zamenis lim i to je to. Ako nekom treba neka se javi pa da batalim biljke a da se latim cekica i testere posto sam rodom Crnotravac .
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
pawwleČlan
Pridružio se: Mar 12, 2008 Poruke: 27
pawwle
Član
Pridružio se: Mar 12, 2008
Poruke: 27
|
Poslato: Sub Nov 14, 2009 4:46 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
to izgleda ovako....
pozz....
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Sub Nov 14, 2009 8:15 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Neznam ja Pawwle sta je ovo . Kad se sirup od skuvanog sipurka procedi kroz presu mozes ga piti kao vodu a ovo sto si slikao nema veze sa tim . Presa je oko 60 s. sa 25 sm i ima rukohvat i valjak koji se pokrece a ovva pecurka sluzi za gnjecenje skuvanog sipurka. Najbolje se gnjeci dok je vruc sipak samo valjkom ili drvenim tuckom koji sluzi samo za to. Nisam slikao saboravio sam.
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
pawwleČlan
Pridružio se: Mar 12, 2008 Poruke: 27
pawwle
Član
Pridružio se: Mar 12, 2008
Poruke: 27
|
Poslato: Ned Nov 15, 2009 7:14 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Ta, pecurka, je oduvek sluzila za sakupljanje dlacica kod vec propasiranog sipurka. Naravno, da ovde pricam o kucnoj varijanti kuvanja pekmeza od istog, a ne o kuvanju za potrebe industrije i siroke potrosnje. Dakle, kada se nabran sipak ocisti od peteljke i cveta, prvo se skuva, zatim samelje, pa ispasira, onda se taj iscedjen sok ponovo cedi kroz najsitnije sito koje se nadje (dobro je da je plasticno) i tu ulazi U IGRU OVA PECURKA. Iscedjen sok se kutlacom naspe u sito pa se sa pecurkom polako u smeru kazaljke na sato pritiska da prodje sto vise, kada smesa postane skoro suva na pecurki se zadrze sve dlacice i TO SE BACA. Ono ste se procedi dalje se ukuvava satima zasecereno po ukusu, da se dobije lep gust pekmez. Ovaj nacin nije nimalo lak i brz, retke su domacice koje ga jos uvek upotrebljavaju, sada je uglavnom popularan gotov sok koji se sa pojavom prvog sipka, moze vec naci po oglasima.
Ko razume shvatice.
pozz....
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Ned Nov 15, 2009 10:29 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Ja te prijatelju odlicno razumem ali kad si ti ovako lepo objasnio nacin pripreme i ja cu . Dobro nisam ja to radio nego moja majka. Kao prvo kod nas na jugu se ne bere bilo koji sipurak nego samo onaj sa duguljastim plodovima. Kad se nabere ,ocisti i skuva ,skloni sa sporeta onda se dok je jos vruc ispasira [kako da kazem onom spravom ]ima je svako domacinstvo a sluzi za pasiranje pirea ili nekim jacim mikserom. A i ne mora moze samo obicnim drvenim tuckom da bi se svaki skuvani plod razbio. Onda se saceka da se ohladi. Presa od drveta[opet sam zaboravio da slikam] se stavi na neku plasticnu kofu i jednom rukom pridrzava a drugom rukom se sipa ona masa i valjkom se proteruje kroz presu. Tako dobijeni sirup nema ni semenke ni ljuspice ali ima milione onih malih iglica iz ploda koji moraju da se odstrane . Sta uraditi. Kakva pecurka pa to nema veze . Uzme se obicno SITO za sejanje brasna [moze i od plastike i ono sa zicom pletenom. U sito se sipa onaj sok i ne pecurkom nego nekim parcetom od neke stare pohabane cetke za odecu koja je nor,malno oprana ili najobicnijom cetkicom za zube uz povremeno dolivanje vode sve se procedi a samo ostanu one iglice koje se bace. Nikakva muka niti tehnika. Samo je vazno imati presu koja ne presuje i cedi vec odvaja sok sa iglicama od onoga sto se baca . Moja majka svake godine pravi po 60 i vise tegli. Supruga nece ili ne ume zato se ja interesujem ali me majka redovno udalji od lonca i mesaljke. Pozdrav i izvinite na ovakvom stilu pisanja -- Leskovacki.
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
pawwleČlan
Pridružio se: Mar 12, 2008 Poruke: 27
pawwle
Član
Pridružio se: Mar 12, 2008
Poruke: 27
|
Poslato: Pon Nov 16, 2009 2:19 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
uh, ali si komplikovan , pa ta pecurka sluzi za skupljanje dlacica , bez cetaka za zube, odelu,prasko itd.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Pon Nov 16, 2009 7:28 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Evo pawle za manje od pola sata videces kako izgleda presa za cedjenje sipurka a i svog ostalog voca . Nije sokovnik nego samo presa.
Probao sam i ne umem da postavim sliku. Zato pogledajte u mojoj galeriji u nalogu.
Pozdrav Nenad.
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
tonka72Član Udruženja
Pridružio se: Feb 05, 2009 Poruke: 409 Lokacija: okolina beograda
tonka72
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 05, 2009
Poruke: 409
Lokacija: okolina beograda
|
Poslato: Uto Nov 17, 2009 9:48 am Naslov: Re: šipurak
|
|
Vojvoda, ova naprava koju si uslikao je klasična presa za cedjenje, i odvajanje ljuske i semenki paradajiza prilikom spravljanja soka od paradajiza. Zapravo, to je do skora bila i jedina naprava koja je služila u ove svrhe i mnogi je, bar u mom kraju, koriste i danas.
Ako ova presa može da se koristi i za pravljenje soka (kaše) od šipaka onda to znatno olakšava posao ljubiteljima soka i džema od šipka jer se ona kod nas, u Beogradu, može kupiti na svakoj pijaci.
Nisam probala sok od šipaka ali sam veliki ljubitelj džema. Zadnjih par godina kupujem gotovu kašu (sok) i sama kuvam džem koji je, ne samo po mom mišljenju, daleko ukusniji od bilo kog kupovnog jer ima mnogo veći procenat voća.
Tu gotovu kašu (u kojoj nema šipkovih "dlačica") kupujem od čoveka koji ima nekakvu mašinu (uvezao ju je iz Holandije) koja služi upravo za mlevenje i odvajanje koštica, ljuske i sl. od šipka, drena, gloga i sličnog voća. Veoma sam zadovoljna kvalitetom kupljene kaše i činjenicom da mogu pripremiti domaći džem a da pri tom izbegnem onu početnu, vrlo komplikovanu proceduru koju si ti opisao.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Uto Nov 17, 2009 11:12 am Naslov: Re: šipurak
|
|
Razumem vas u potpunosti sta mi govorite ali samo da vam kazem da taj gotov sirup sto kupujete [ima i kod mene ] nije nista drugo nego 10% soka od sipurka a 90% skuvana bundeva ili pecenjka zato je tako ukusan . A tacno je da kroz ovu presu poze da se cedi sve i svasta . Ja sam lepo rekao da je ima i da je pravi onaj kome treba . A ima je po pijacama. Tako pa izvini ako sam vas necim uvredio. Pozdrav Nenad.
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
tonka72Član Udruženja
Pridružio se: Feb 05, 2009 Poruke: 409 Lokacija: okolina beograda
tonka72
Član Udruženja
Pridružio se: Feb 05, 2009
Poruke: 409
Lokacija: okolina beograda
|
Poslato: Uto Nov 17, 2009 2:28 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Ma hajde molim te Vojvoda, čime si me mogao uvrediti?!
Razmenjujemo iskustva i informacije u želji da svako od nas sazna nešto novo.
Eto, ja sam sad saznala od tebe da neki proizvodjači sirupa od šipka stavljaju bundevu u sirup. To je, naravno, krajnje neprofesionalno, za svaku osudu, odnosno klasična prevara ukoliko takav proizvod prodaju kao 100% sirup od šipka. Ne znam da li to radi i čovek od koga ja kupujem sirup, moram ga pitati, ali čak i da ga meša sa bundevom opet je džem skuvan od ovog sirupa neuporedivo ukusniji od onog koji se kupi u prodavnici (čak i kada su renomirani proizvodjači džemova u pitanju).
Industrujski proizvodjači džemova uglavnom navedu u sastavu koliki je udeo kaše od šipka, i taj procenat se kreće oko 40-50, a ostatak je šećer i sredstvo za želiranje. Možda zato što ne stavljaju bundevu, njihov proizvod i nije tako kvalitetan i ukusan kao ovaj "domaći".
Ja sam (možda pogrešno) razumela iz tvog posta da je ovu napravu za cedjenje paradajiza (i šipka) teško pronaći pa sam htela da informišem sve koji je nemaju a žele da je nabave, da je mogu naći na svakoj pijaci u Beogradu i da ne moraju da se muče da je ručno prave, već da sve snage angažuju u pravljenje domaćeg džema a zatim, podrazumeva se, i palačinaka (zbog kojih se inače džem i pravi).
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
VojvodaČlan Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008 Poruke: 9124 Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
Vojvoda
Član Udruženja
Pridružio se: Dec 21, 2008
Poruke: 9124
Lokacija: Predejane-Motel-Predejane
|
Poslato: Uto Nov 17, 2009 9:40 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Sve si u pravu sto si rekla ali nikako ne moze paradajz da se cedi jer ljuspice brzo zapuse pa nece . Za paradajz ima posebni odvajac kao vodenica za mlevenje mesa ili oraha. A presa ko presa ako si videla nista posebno. Pozdrav .
_________________ Nenad Vojvoda Sinadinovic
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Sub Nov 28, 2009 10:12 am Naslov: Re: šipurak
|
|
Da li je sad kasno da orežem šipak? I da li treba da ga prehranjujem nečim na proleće možda...
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
dekalendČlan Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008 Poruke: 168
dekalend
Član Udruženja
Pridružio se: Avg 10, 2008
Poruke: 168
|
Poslato: Ned Jun 27, 2010 8:31 am Naslov: Re: šipurak
|
|
U pomoć narode!!! Moj šipak ima po listu flekice, sa gornje strane bež boje a sa donje su terakot boje. Ima li mu pomoći? Hajde stručnjaci, u pomoć
Šipak je u drugoj godini, pokoja biljaka je donela rod, vidok je oko metar, pa i više, ali eto na pojedinim biljkama su se pojavile flekice
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
šiparicaČlan
Pridružio se: Jul 01, 2010 Poruke: 12
šiparica
Član
Pridružio se: Jul 01, 2010
Poruke: 12
|
Poslato: Čet Jul 01, 2010 11:46 pm Naslov: Re: šipurak
|
|
Pozdrav svima.Planiram da plantažno uzgajam šipurak. Molim vas pomažite.Potrebne su mi sve ihformacije.
Za Deklanda,razgovarala sam sa jednim agronomom.Kaže da je najbolje da par listova sa flekama odneseš na analizu u poljoprivredni institut.Ne košta puno a oni će ti dati najbolji savjet.
|
|
Nazad na vrh
|
|
|
|
Forum
› Voće
|
Strana 4 od 56
Idi na stranu: Prethodna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 Sledeća
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
Poručite:
|