Vojvoda: Nemoj da zaboravis , javi se i poslacu ti koliko god hoces .Pozdrav 21-Jan-2021 18:01:37
pelorija: vojvoda, cujemo se onda s proleca, i mi beogradjani zovemo bulka, ja pokusavam vec koju godinu ali mi pokose sve pre nego sto sazri seme...zelim na placu da imam divlji 21-Jan-2021 17:00:51
Vojvoda: Aleklo...nije nikakav problem ako se naruci neki artikal u prodavnici . Tacno je da niko ne zna ko je prodavac ali svaki prodavac je u ,,obavezi,, da pre nego posalje naruceni artikal , pozove kupca i dogovore se oko isporuke .Prosto da prostije ne moze biti . Ps.. od mene si vise puta narucivao i nikada ti nisam slao a da te ne pozovem . Jel tako. TYako rade svi oni koji nesto nude u prodavnicu . pozdrav 21-Jan-2021 15:48:22
Vojvoda: Pelorija.. seme divljeg maka vam mogu poslati ali tek avgusta jer sada retko ko da ima . Cela povrsina poligona gde radim je crven od divljeg maka ili kako ga mi juznjaci zovemo [ bulka ] Pozdrav 21-Jan-2021 15:45:29
pelorija: ne zelim zuti kalifornijski.. 19-Jan-2021 22:25:58
pelorija: pozdrav da le nege mogu naci divlji mak seme? 19-Jan-2021 22:24:24
Hanza: Imamo Fitosporin u akciji 200 grama samo 460,pogledajte opis u moju prodavnicu. 11-Jan-2021 18:54:24
Misterio: MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! Svima koji slave. 08-Jan-2021 09:42:22
AlekLO: Problem u ovoj prodavnici je sto ne mozes da kontaktiras prodavce pre narudzbe da di nesto pisao te tako i ne porucujem odavde jer mi ne uliva poverenje.Modertor i ako mozete obezbedite i slanje poruke pre porudzbine prodavcima.Hvala 02-Jan-2021 22:52:16
Jasbi: Dragi moji, da nam Nova godina svima bude mirisna i cvetna, sve najbolje! 31-Dec-2020 20:59:36
Prošle godine smo prvi put imali dovoljno za preradu. Pravili smo sok i to kuvanjem, sve odokativno, ali smo za ovu godinu odlučili da mešamo sa drugim voćem. Sok je bio dosta opor, a i pekmez takođe. Volela bih da nam Tanica detaljnije objasni postupak. Da li melje voće i koliko šećera otprilike stavlja.
Arodenzanija, mi beremo u manje kantice od oko 3 kg, pa istresamo u plasticne gajbe, dublje od onih za malinu, stane oko 11 kg, sto ne prodam stavim u hladnjacu i cekam kupca. Beremo bez peteljke.
Evo recept za liker
750 g secera
1 kg mlevene aronije
1 cimet
5 vani seceta
Malo karanfilcica
3 l rakije
Sve stoji na suncu 40 dana, posle procedite i uzivate.
Aronija mi je lepa u dzemovima od 30 do 60 %. Ja licno volim veci procenat, ali moji manji, pa se trazimo, sve je stvar ukusa. Nije mi lep dzem od same aronije, ali mi je posebno lep u kombinaciji sa sljivom ili sa visnjom (izvadim iz zamrzivaca), a volim i kombinaciju aronije 60 %sa breskvom 20 % i jabukom 20%. Uvek meljem aroniju kada pravim dzem i ne stavljam oko 500-600 g secera po kg voca. Eto, to je moje kulinarsko iskustvo
4 kg očišćenih šljiva
1 kg aronije
šećer
vanilija šećer
Priprema
Šljivama izvaditi košticu i staviti u prikladnu posudu. Dodati aroniju i šećer. Staviti u pećnicu i peći na 200°C da bude gusto da se vidi trag od kuhače ako povučete po dnu posude. Dodati vaniliju šećer, još malo peći i sipati u vruće staklenke. Poklopiti , zamotati u deku dok se ne ohladi. Poslije spremiti sa ostalom zimnicom.
Pečenje traje od 3 - 4 sata....
Šljive samo raspolovim, izvadim košticu, ništa ne meljem. Ne meljem ni aroniju jer moji vole da su kožice od šljiva velike i da budu bobice aronije skoro čitave.
Šećera stavim oko 100 gr na 1 kg ili često puta i bez šećera jer moji vole da ne bude slatko a šljive su dosta slatke a aroniju berem kad je posve zrela.
Stavim na ovu količinu 2 vrećice vanilija šećera.
Najbolje je probati kad je skoro gotovo pa onda dodati još šećera i vanilije koliko volite slatko....
_________________ Poslije kiše uvijek dolazi sunce......
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje...
Lea samo da pitam 5 vani seceta je 5 vanilinih šećera? I jel mogu ja da sve ovo napravim u flasi od 2 litra i zatvorim? Naravno u zavistnosti od kolicine aronije cu stavljati i druge stvari...Mislim da ova moja kuci ima oko 300 grama pa cu sve stavljati po trecinu sto si napisala... Samo mi kazi jel moze ta flasa ili druga posuda?
Ajde da se umesam i ja i da nesto napisem o spravljanju likera .
Ako pomesamo secer i aroniju pa kasnije dodamo rakiju ispada da smo napravili najobicniju ,,secerusu,, .
Moja supruga uzme saku zrelih plodova i samo ubaci u neku jaku rakiju tj. u flasu. Nakon mesec/dva moze da se konzumira . Rakijam ima jacinu a dobije boju kao vino. Malo je kiselkastog ukusa ali ima neku posebnu aromu . Tako barem ona i ostali kazu . ja ne probam alkohol ni slucajno vec poodavno zbog veoma visokog pritiska .
Pozdrav svima,
Molio bih za savet i pomoc, imam ih vec 5 godinu i rodili su vec u prvoj godini , ali u drugoj i trecoj godini je bilo puno bolje dok su bili visoki oko 1m, ali od 4 i evo 5 godine ima samo na prvoj i na zadnjoj "normalnog"roda a na drugima samo po 5-6 zrna a neke i nista (i to one sa najvise izbojaka visine).prosle godine sam ich skratio na 1,20m visine ali ove godine opet nista osim sto su ponovo izrasli do 3m visine. Imaju KPK vodu i djubrivo im ne fali cim idu nagore.
Hvala unapred na savetima
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma